Όπως
πρώτο και
αποκλειστικά δημοσίευσε το
epoli.grσυμπεριελήφθη στο Σχέδιο Νόμου «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο κατατέθηκε, σήμερα, στη Βουλή, σχετική ρύθμιση, που προβλέπει την καθιέρωση υποχρεωτικού και αυτεπάγγελτου ελέγχου της γνησιότητας όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών που υποβάλλονται για κάθε νέο διορισμό ή πρόσληψη, για όλους τους υπαλλήλους - τακτικούς και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου - σε όλο το Δημόσιο και για όλες τους τρόπους πρόσληψης.
[ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ]
Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Οδηγία 2013/37 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ελεύθερη διάθεση δεδομένων τους Δημοσίου σε κάθε τρίτο Φορέα.
Προβλέπεται, ότι εντός τριών μηνών, κάθε Δημόσιος Φορέας θα οριστικοποιήσει τη λίστα των δεδομένων που θα είναι διαθέσιμα, των οποίων η ανάρτηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νόμου.
Η γενική αρχή που διέπει το σχέδιο νόμου είναι, ότι όλα τα δεδομένα του Δημόσιου Τομέα είναι ελεύθερα προς διάθεση, με την επιφύλαξη αυτών που προστατεύονται από το ιδιωτικό απόρρητο, καθώς και όσα αναφέρονται σε ζητήματα Εθνικής ασφαλείας.
Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο νόμου εισάγει δύο βασικές καινοτομίες, που ενισχύουν τη διαφάνεια:
- Η εκτέλεση των Προϋπολογισμών των Υπουργείων, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, πρέπει να εμφανίζεται στην ιστοσελίδα τους, κατά κανόνα σε πραγματικό χρόνο, και να παρέχει αναλυτικές καταστάσεις και για το σκέλος των εσόδων και για το σκέλος των εξόδων, ανά κωδικό αριθμό εσόδου ή εξόδου. Με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης θα μπορεί να αξιολογεί και να έχει πλήρη γνώση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε Φορέα.
- Καθιερώνεται η υποχρεωτική ανάρτηση στο αναβαθμισμένο Πρόγραμμα «Διαύγεια» για όλες τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες - μεταξύ των οποίων και οι ΜΚΟ - τα Σωματεία, τα Ιδρύματα και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και λοιπούς Μη Κερδοσκοπικούς Φορείς, οι οποίες επιχορηγούνται από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, με ποσό άνω των 3.000 ευρώ, ετησίως. Κάθε ένας από τους ανωτέρω Φορείς οφείλουν να αναρτούν αναλυτική κατάσταση διάθεσης των επιχορηγήσεων που έλαβαν.
Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιος διαγωνισμός για την αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων, ενώ καθιερώνονται παράλληλα και βραβεία σε Φορείς του Δημοσίου Τομέα, που έχουν επιδείξει αποτελεσματικές και καινοτόμες διαδικασίες ανοικτής διάθεσης των δεδομένων τους.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου ενσωματώνει δυο σημαντικές διατάξεις στο πλαίσιο του ελέγχου νομιμότητας των διορισμών στο Δημόσιο, που διενεργεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις:
- Καθιερώνεται η διαδικασία του υποχρεωτικού και αυτεπάγγελτου ελέγχου της γνησιότητας όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών που υποβάλλονται για κάθε νέο διορισμό ή πρόσληψη. Για όλους τους υπαλλήλους, μόνιμους και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, σε όλο το Δημόσιο και για όλους τους τρόπους πρόσληψης.
- Για τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους καθιερώνεται ο αυτεπάγγελτος έλεγχος της γνησιότητας των δικαιολογητικών με αφορμή συγκεκριμένη σοβαρή υπηρεσιακή μεταβολή (μετάταξη ή μεταφορά) ή με την παραίτηση από την υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι ο έλεγχος για κάθε υπηρετούντα υπάλληλο θα γίνει οπωσδήποτε τουλάχιστον μία φορά, αφού καθιερώνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση και για την αποχώρηση του υπαλλήλου από την Υπηρεσία.
Με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:
«Η ανοικτή διάθεση των δημοσίων δεδομένων, ενισχύει σημαντικά τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στο δημόσιο, στο πλαίσιο της αρχής της φανερής δράσης της διοίκησης. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικά οφέλη τόσο ευθέως από υπηρεσίες που αναπτύσσονται με τα ανοικτά δεδομένα όσο και από το εισόδημα που δημιουργούν οι νέες θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται. Επιπλέον, η ελεύθερη διάθεση δημοσίων δεδομένων μειώνει το κόστος συναλλαγής των πολιτών με το κράτος, καθώς περισσότερα και καλύτερης ποιότητας δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα πιο πληροφορημένους πολίτες, και επομένως οδηγούν σε μείωση του αριθμού των άκαρπων επισκέψεων σε Δημόσιες Υπηρεσίες».
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανέφερε:
«Με τα ανοικτά δεδομένα ανατρέπουμε τα δεδομένα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Τα ανοικτά δεδομένα του δημοσίου δεν είναι μόνο εργαλείο λογοδοσίας, αλλά μπορούν να μετατραπούν και σε ισχυρό καταλύτη για κάθε προοπτική ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Μεταξύ άλλων διατάξεων του νομοσχεδίου οι ΜΚΟ, για πρώτη φορά, θα ανεβάζουν στην ιστοσελίδα της "Διαύγειας" τις δαπάνες τους για επιχορηγήσεις από Δημόσιους Φορείς. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε, στην πράξη, την Ανοικτή Διακυβέρνηση»
epoli.gr