Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Χίο αύριο Κυριακή 18/3, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νότιους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με αίθριο καιρό, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 12 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από νότια διεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.
epimeleia m.lagana

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ



Δυο λόγια μόνο για το άγαλμα του Στρατηγού Πλαστήρα.  Κατ’ αρχήν Έλληνες, όπως ο αείμνηστος  Πλαστήρας, για ευνόητους λόγους ειδικά σε περιόδους όπως η σημερινή όπου οι αξίες είναι σε καθοδική τροχιά, επιβάλλεται να προβάλλονται ως οδηγητές.
Προκειμένου όμως, να περάσουν σωστά τα μηνύματα απαιτείται προσοχή διότι η υπερβολή μπορεί να δουλέψει ανάποδα.
Είμαι της άποψης, ότι τα κεντρικά σημεία του κάθε τόπου, όπως π.χ. η κεντρική πλατεία του, διαμορφώνονται ή φιλοξενούν εικαστικές δημιουργίες οι οποίες τον χαρακτηρίζουν ή τονίζουν κάποιο ιστορικό γεγονός για το οποίο είναι κυρίως γνωστός αυτός ο τόπος, π.χ. η Χίος κυρίως χαρακτηρίζεται και είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την μαστίχα, τον Όμηρο, το εμπορικό της δίκτυο σε όλη την Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και τον 19ο αιώνα,   τη ναυτιλία κλπ., και το Μορφοβούνι της Καρδίτσας ως γενέτειρα του Πλαστήρα κ.ο.κ..
Με ποια λοιπόν κριτήρια, το άγαλμα του Στρατηγού εξετάζεται να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Χίου; Η πρόταση του υποφαινόμενου για την τοποθέτηση του αγάλματος (το δεύτερο παρακαλώ) είναι το τρίγωνο οικόπεδο του Ιδρύματος ΤΣΑΠΑΛΑ το οποίο ευρίσκεται λίγα μέτρα από το κτήριο όπου έμεινε και σχεδίασε το κίνημα. Η εν λόγω θέση «δένει» ιστορικά το θέμα, αναβαθμίζει όμως και την περιοχή η οποία έχει καταντήσει χαβούζα. 
Όσο αφορά την πλατεία  Βουνακίου η οποία δεν έχει βρει ακόμα τον χαρακτήρα και το μήνυμα που θα εκπέμψει, δείτε από τις φωτογραφίες που συνοδεύω την παρέμβαση, πως άλλοι λαοί στολίζουν τους κεντρικούς δημόσιους χώρους τους καταγράφοντας παράλληλα και την ιστορία τους. Πρόκειται για φωτογραφίες από μια πλατεία στην Λισαβόνα, όπου με δυο εικαστικές παρεμβάσεις τα λένε όλα. Η μια είναι στο δάπεδο η οποία καταλαμβάνει σχεδόν όλη την έκτασή της, όπου το έργο καταδεικνύει την εξάπλωση των Πορτογάλων στις τέσσερις γωνιές του κόσμου και η άλλη, το μνημείο πλοίο στην παραλία, φορτωμένο με εξερευνητές και επιστήμονες της εποχής κλπ. δείχνει το ξεκίνημα των Πορτογάλων να εξερευνήσουν και να καταλάβουν το άγνωστο.
Κάτι παρόμοιο χαρακτηρίζει και το τόπο μας, οι άνθρωποι του οποίου ακόμα ταξιδεύουν και πρωτοπορούν στα πέρατα του κόσμου, ένα τέτοιο έργο θα ήθελα προσωπικά να στολίζει την κεντρική πλατεία του τόπου μου για να τονίζει και να διδάσκει την ιστορία του.
Υποσημείωση: Μπορεί ο αναγνώστης  να ανατρέξει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.periplanisi.com/photos/iberia/lisbon/ για να δει καλύτερα τις φωτογραφίες.
Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος       
www.s-michailidis.gr

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ




Ο Σύλλογος Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μαζί με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χίου και την Ν.Ε. Χίου του Τ.Ε.Ε.,  διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλητή τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη  Πολιτικό, Κοινωνιολόγο και Συγγραφέα, με θέμα : «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ –  Η αρχή ενός Νέου Ιστορικού Κύκλου.»
 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στις 6.30 το απόγευμα.



Για τον Σύλλογο Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον
Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χίου


Μαρία Μ. Βασιλάκη
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ- ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΠΝΟ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ


 

Άκαρπη η συνάντηση κυβέρνησης-ΠΝΟ, κανονικά από τη Δευτέρα οι απεργίες 
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ),κατά συνέπεια οι επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, με αφετηρία τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.   

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, του υπουργείου Υγείας, Νικόλαος Πολύζος, Ναυτιλίας, Νικόλας Λίτινας, Λιμένων Αθανάσιος Πάλλης και Αιγαίου-Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης.   

Η ΠΝΟ ζητά να αρθεί άμεσα το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις για το 2012, να διατηρηθεί το καμποτάζ στην ακτοπλοΐα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου και του ειδικού λογαριασμού των οικογενειακών επιδομάτων ναυτικών (ΕΛΟΕΝ).    
Ζητά, επίσης, να ιδρυθεί ειδικό ταμείο ανεργίας για τους Έλληνες ναυτικούς, να μην καταργηθεί το γραφείο ευρέσεως ναυτικής εργασίας και να μην ενταχθεί στον ΟΑΕΔ.  

Ο γγ της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν λύσεις στα προβλήματά μας».  

Mετά το πέρας της συνάντησης η κ. Διαμαντοπούλου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ένωσης Ακτοοπλόων.   
Οι ακτοπλόοι ζητούν αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, μείωση του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες των πλοίων και άμεση καταβολή των ποσών που οφείλονται από τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών.  

Επίσης εγείρουν ζήτημα συνθέσεων πληρωμάτων, κατάργησης της υποχρεωτικής ετήσιας δρομολόγησης των πλοίων και της 12μηνης υποχρεωτικής απασχόλησης του πληρώματος.  

Ένα θέμα που επίσης βάζουν στο τραπέζι των συνομιλιών οι ακτοπλόοι, είναι το η αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών καυσίμων.
newpost.gr

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Χίο σήμερα, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους έντασης 2 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με αίθριο καιρό, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 11 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από δυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ. Για αύριο Κυριακή 18/3, ο καιρός θα είναι αρκετά συννεφιασμένος, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νότιους ανέμους έντασης 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με αρκετά συννεφιασμένο ουρανό, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από νότια διεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ.
epimeleia m.lagana