Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

AΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Βροχές αρχικά στα δυτικά οι όποιες βαθμιαια θα ενταθούν, θα εκδηλωθούν και καταιγίδες και θα επεκταθούν ανατολικότερα.Το βράδυ στα δυτικά τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Νοτιοανατολικοί άνεμοι μέχρι 8 μποφορ στο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: τοπικές νεφώσεις που βαθμιαια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαια και στις υπόλοιπες περιοχές. Από το απόγευμα στα δυτικά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν, ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: αρχικά μεταβλητοι 3 με 4 και βαθμιαια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφορ με τάση ενίσχυσης το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές. Τα φαινόμενα βαθμιαια θα ενταθούν και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, οι όποιες το βράδυ θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονιά θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπείρου και της δυτικής στέρεας.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις που θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κυρίως στα νότια, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: αρχικά μεταβλητοι 3 με 4 που βαθμιαια θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ τη νύχτα στα δυτικά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Άνεμοι: αρχικά νοτιοδυτικοί 3 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 6 με 8 μποφορ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 που βαθμιαια θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαια θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νοτια.
Άνεμοι: αρχικά μεταβλητοι 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαια θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Άνεμοι: αρχικά μεταβλητοι 3 με 4 που βαθμιαια θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit.gr

ΑΠΟΤΡΟΠΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΥΝΑ





Σε έμμεση παραδοχή των «μαζικών αποτροπών» εισόδου μεταναστών προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσώτης σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ  100,3  Πρώτη Γραμμή αποφεύγοντας να πει το παραμικρό για τις καταγγελίες των διασωθέντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι για βίαιη συμπεριφορά των ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

«Πρώτα απ’ όλα, στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι τα σύνορά μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει παίρνει μία βάρκα και μπαίνει μέσα στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, ακολουθούμε όλους τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Εθνικού Δικαίου», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης. Και πρόσθεσε, λίγο παρακάτω, τα εξής:
«Δεν νομίζω ότι κανένας σήμερα θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και να πούμε ότι όποιος μετανάστης θέλει μπαίνει στη χώρα και απολαμβάνει όλων των συνθηκών του ασύλου, ανεξαρτήτως αν το δικαιούται ή όχι».

Οι διασωθέντες του ναυαγίου, που έφτασαν, το πρωί της Πέμπτης, στον Πειραιά επανέλαβαν σοκαρισμένοι τις καταγγελίες τους ότι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος ξεκίνησε να τους ρυμουλκεί  προς την Τουρκία μέσα σε θαλασσοταραχή με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αναποδογυρίσει.

Ένας από τους διασωθέντες κλαίγοντας έλεγε πως είχε χάσει τα τρία μικρά παιδιά του και τη γυναίκα του….

Ο υπουργός στην ίδια εκπομπή παρουσίασε την εκδοχή του υπουργείου για την τραγωδία λέγοντας τα εξής:

«Το σκάφος του Λιμενικού οδηγούσε το πλεούμενο   με τους παράνομους μετανάστες προς το Φαρμακονήσι. Στην διάρκεια αυτής της ρυμούλκησης οι μετανάστες , οι οποίοι πολλές φορές έρχονται σε πρώτη επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο, φαίνεται ότι αντέδρασαν κάπως απότομα. Συγκεκριμένα, μία γυναίκα  και ένα παιδί έπεσε  στην θάλασσα, ενώ στη συνέχεια γυρίσανε όλοι  προς την πλευρά που είχε πέσει η γυναίκα και το παιδί προς την θάλασσα , με αποτέλεσμα να ανατραπεί το σκάφος. Η γυναίκα και το παιδί, τελικά, που έπεσαν στην θάλασσα είναι από αυτούς που διασώθηκαν. Χάθηκαν, όμως, άλλες ανθρώπινες ζωές μέσα στη  θαλασσοταραχή και με τουμπαρισμένο το σκάφος και αυτό είναι το τραγικό. Προφανώς κάποιοι εγκλωβίστηκαν κάτω από αυτό».

Σχετικά με τις απόψεις περί παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών που εξέφρασε ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίουτης Ευρώπης,  κ. Μούζνιεκς,  καθώς και άλλα κόμματα, αναφορικά με το περιστατικό αυτό ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε:

«Κοιτάξτε, ο κ. Μούζνιεκς και διάφοροι άλλοι, θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα και είναι συνεχής αυτή η πίεση η οποία δεχόμαστε. Κανένας, ούτε από από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ζητήσει να έρθει να ενημερωθεί και να του δείξουμε όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε στην διάθεσή μας. Να δείξουμε, δηλαδή, τι ακριβώς κάναμε. 
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις διάσωσης, που γίνονται από το Λιμενικό Σώμα λέγοντας ότι «κάθε μέρα γίνονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι τώρα, είναι καταπληκτικό το αποτέλεσμα  ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, τουλάχιστον στο Ανατολικό Αιγαίο. Το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει πάνω από 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα, άλλωστε, το αποδεικνύει».

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αφού δεν ερωτήθηκε κιόλας να εξηγήσει πως στέλνεται το μήνυμα ότι «τα σύνορά μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει παίρνει μία βάρκα και μπαίνει μέσα στην Ελλάδα» και πότε ξεκινάει η επιχείρηση διάσωσης…

Μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης για να τονιστεί η αδιαμφισβήτητη προσφορά του ΛΣ εκδόθηκε αναλυτική ανακοίνωση για την διάσωση 47 μεταναστών ανοιχτά της Σάμου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, σαράντα επτά (47) παράνομων αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. Σημειώνεται ότι η διάσωση πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.
Ειδικότερα, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε από αλλοδαπό, μέσω αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης (112), ότι επιβαίνει σε λέμβο με περίπου άλλα σαράντα (40) άτομα, πιθανόν πλησίον της Χίου, ευρισκόμενοι σε κίνδυνο. Ως πιθανή περιοχή στίγματος προσδιορίστηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. 
Άμεσα ενεργοποιήθηκαν προς συνδρομή τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ναυαγοσωστικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ένα εκ των οποίων εντόπισε τη λέμβο, στην οποία επέβαινε ικανός αριθμός αλλοδαπών. Η λέμβος βρισκόταν ακινητοποιημένη  στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.
Εν συνεχεία, το ΕΚΣΕΔ ενημέρωσε το αντίστοιχο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Άγκυρας προκειμένου προβούν στην περισυλλογή των μεταναστών ενώ το σκάφος του Λιμενικού Σώματος παρέμεινε στην οριογραμμή, σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης, παρακολουθώντας διακριτικά προκειμένου ολοκληρωθεί η ασφαλής περισυλλογή τους. 
Λόγω του γεγονότος ότι η λέμβος παρουσίασε βύθιση μέρους πρυμναίου τμήματος και κατόπιν εκκλήσεων των επιβαινόντων προς παροχή βοήθειας, το πλωτό περιπολικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εισήλθε σε τουρκικά χωρικά ύδατα σε συννενόηση με MRCC ANKARA και προέβη στην ασφαλή περισυλλογή/διάσωση των σαράντα επτά (47) επιβαινόντων μεταναστών (31 άνδρες-09 γυναίκες-07 ανήλικοι). 
Στην περιοχή εν συνεχεία έσπευσε και σκάφος της τούρκικης ακτοφυλακής, χωρίς όμως να προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια παραλαβής των διασωθέντων, παρότι κλήθηκαν επανειλημμένως από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ.
Τελικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες αλλά και την υπέρμετρη καθυστέρηση στην ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, το πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τους διασωθέντες μετανάστες εξήλθε με μικρή ταχύτητα από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και συνοδευόμενο από δεύτερο ΠΛΣ που είχε σταλεί στην οριογραμμή για παροχή τυχόν υποστήριξης, κατευθύνθηκε στην πλησιέστερη ελληνική ακτή που ήταν το Βαθύ της ν. Σάμου.


peiraias2day.gr

Δημόσιο: Πώς καταφέρνουν και γλιτώνουν την απόλυση οι επίορκοι


«Καθαρίζουν» πανηγυρικά ακόμα και σήμερα οι επίορκοι υπάλληλοι του δημοσίου δια της «παραγραφής»και λόγω «ασαφούς και αόριστου κατηγορητηρίου». Βαδίζοντας στα χνάρια των πολιτικών και των περιβόητων διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών, υπάλληλοι που παραπέμπονται για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» που τους ανοίγονται και βγαίνουν λάδι επιστρέφοντας κανονικά στα καθήκοντά τους. Πρόκειται για μια εικόνα που δημιουργεί ερωτήματα καταρχήν από την αδυναμία (!) υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων της κεντρικής διοίκησης, να συντάξουν στοιχειωδώς ένα παραπεμπτήριο όπως επίσης και από την καθυστέρηση προώθησης των υποθέσεων αυτών με αποτέλεσμα την άφεση αμαρτιών των επιόρκων.
Χαρακτηριστικές είναι έξι πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίουτου υπουργείου Τουρισμού παύσης της πειθαρχικής δίωξης τεσσάρων υπαλλήλων του ΕΟΤ. Τα αδικήματα που τους βάρυναν ουκ ολίγα. Παράβαση καθήκοντος, αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, αμέλεια, ατελής ή μη έγκαιρη εκπλήρωση του καθήκοντος, μη τήρηση ωραρίου, άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις. Αιτία της παύσης της πειθαρχικής δίωξης υπήρξε είτε η παραγραφή λόγω παρόδου της διετίας πριν την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας είτε η αοριστία του παραπεμπτήριου εγγράφου, αφού «δεν προσδιορίζονται χρονικά οι πράξεις ή παραλείψεις των παραπεμπόμενων υπαλλήλων»!
Όπως δήλωσε στο protothema.gr ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης , κ. Λέανδρος Ρακιντζής με την κοινοποίηση στο Γραφείο του των εν λόγω πειθαρχικών αποφάσεων άσκησε ένσταση και έδωσε εντολή διενέργειας ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθούν και αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους της καθυστέρησης αλλά και των ασαφειών που υπάρχουν στο κατηγορητήριο. «Είναι επιτακτική ανάγκη οι σχετικές ενέργειες να είναι άμεσες ώστε να μην παραγράφονται τα πειθαρχικά αδικήματα και να αποδίδεται πειθαρχική δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο κ. Ρακιντζής.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΤ, η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας είχε μετατραπεί σε γραφείο έκδοσης αδειών λειτουργίας πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων όχι μόνο χωρίς την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών αλλά ακόμα και 15 μήνες πριν κατασκευαστούν τα δωμάτια τους! Μάλιστα, οι αδειοδοτήσεις δίνονταν χωρίς καν να υπάρχει ανάλογο αίτημα του ιδιοκτήτη, ο οποίος εν συνεχεία επιχορηγούνταν πλουσιοπάροχα για το εν λειτουργία κατά τα λοιπά ξενοδοχείο του! Ειδικότερα, η υπηρεσία χορήγησε τον Ιούλιο του 2010 το ειδικό σήμα λειτουργίας(ΕΣΛ) σε παραθαλάσσια ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής του Πύργου Ηλείας. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο όμως, «δεν υπάρχει σχετικό αίτημα του ιδιοκτήτη για να γίνει επιθεώρηση προκειμένου να του χορηγηθεί το ΕΣΛ. Παρόλα αυτά του δόθηκε ΕΣΛ και χωρίς τα σχετικά δικαιολογητικά πυρασφάλειας, ελέγχου επιθεώρησης κλπ».
Επιπλέον, «στο ΕΣΛ που χορηγήθηκε και είναι προγενέστερος από τον αριθμό έγκρισης της λειτουργικής τακτοποίησης εμφανίζονται κλίνες που έχουν λειτουργικά τακτοποιηθεί 15 μήνες μετά»(!) ενώ το ξενοδοχείο μοριοδοτήθηκε στο σύνολό του παρά το ότι «δεν μπορεί να γίνει μοριοδότηση στις κλίνες που έχουν τακτοποιηθεί λειτουργικά διότι δεν έχουν εγκριθεί σύμφωνα με το ΦΕΚ τεχνικών προδιαγραφών του ΕΟΤ». Στο συγκεκριμένο φάκελο δε, «δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η εγκυρότητα της αρχιτεκτονικής μελέτης αφού δεν υπάρχει η αρχική έγκριση» ενώ οι τροποποιήσεις της μελέτης «δεν συνοδεύονται με τις αντίστοιχες αιτήσεις τροποποίησης μελέτης του ιδιοκτήτη». Για τις πράξεις αυτές διώχθηκαν πειθαρχικά οι αρμόδιοι υπάλληλοι επειδή χορήγησαν το ειδικό σήμα λειτουργίας χωρίς να τηρήσουν την νόμιμη διαδικασία, θεώρησαν και έλεγξαν τα σχέδια του φακέλου με σημαντικές ελλείψεις και παραλείψεις ενώ επιθεώρησαν και μοριοδότησαν την συγκεκριμένη μονάδα χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο «εύρυθμης» λειτουργίας, διώχθηκαν και οι προϊστάμενοι της εν λόγω υπηρεσίας αφού, εκτός των άλλων, «παρότι γνώριζαν ότι υφίσταται κώλυμα από την υπάλληλο να εκτελέσει το υπηρεσιακό της καθήκον σε μελέτες που έφεραν την υπογραφή του συζύγου της, αυτοί χρέωναν τις συγκεκριμένες μελέτες στην εν λόγω υπάλληλο δικαιολογώντας την πράξη τους με το ότι δεν πρόσεξε το όνομα του μηχανικού ο ένας διευθυντής και με το ότι ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της και πίστευε πως δεν υπήρχε θέμα, η άλλη διευθύντρια»! Παρόλα αυτά, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην σοβαρή αυτή υπόθεση «αποκαταστάθηκαν» μέσω της παραγραφής των αδικημάτων αφού μεσολάβησαν 2 ολόκληρα χρόνια μέχρι η υπόθεση να βγει από τα υπηρεσιακά συρτάρια και να αρχίσει η πειθαρχική διαδικασία. Εμπλοκή υπήρξε και στην περιγραφή των αδικημάτων στο παραπεμπτήριο έγγραφο με αποτέλεσμα την παύση της δίωξης μια και όπως αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις, «δεν περιγράφονται σαφώς τα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν το αποδιδόμενο στον υπάλληλο πειθαρχικό παράπτωμα, αφού δεν εξειδικεύονται αλλά κυρίως δεν προσδιορίζονται χρονικά οι πράξεις ή παραλείψεις στις οποίες προέβη ο διωκόμενος υπάλληλος σε συνάρτηση ή μη με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα».
Πηγή: protothema.gr

aftodioikisi.gr

Τροχονόμοι σε ρόλο ΣΔΟΕ θα συλλαμβάνουν όσους χρωστούν στην Εφορία!


Ένας απλός έλεγχος της τροχαίας ή μια απλή παράβαση του ΚΟΚ θα είναι αρκετά καθώς μπορεί να οδηγήσει και στο αυτόφωρο αν ο πολίτης τυγχάνει να χρωστάει στην Εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Δημοκρατία», η Εφορία πλέον συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία, προκειμένου να συλλαμβάνονται χρεώστες του Δημοσίου και ειδικά όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, κάτι που, σύμφωνα με τον νόμο, θεωρείται ποινικό αδίκημα και οδηγεί στο Αυτόφωρο.
Το νέο στην υπόθεση είναι ότι τις συλλήψεις για χρέη στο Δημόσιο θα κάνουν περιπολικά της Αστυνομίας, τα οποία αρχικά θα σταματούν τυχαία τους πολίτες προκειμένου να τους ελέγξουν για θέματα που σχετίζονται είτε με τον ΚΟΚ είτε με κάτι άλλο παραπλήσιο.
Ηδη υπάρχουν περιπολικά της Αστυνομίας που διαθέτουν λογισμικό για να συνδέονται με το ΤΑΧΙS, προκειμένου να ενημερώνονται απευθείας για το φορολογικό προφίλ του πολίτη. Αν από τη διασταύρωση στοιχείων που θα ζητήσουν οι αστυνομικοί από το ΤΑΧΙS φανεί ότι ο συγκεκριμένος πολίτης χρωστάει πάνω από 5.000 ευρώ, που είναι ποινικό αδίκημα, θα οδηγείται κατευθείαν στο Αυτόφωρο. Ειδικά για το χρέος από ΦΠΑ το ποινικό αδίκημα ξεκινά από το πρώτο ευρώ οφειλής.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της εφημερίδας, το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκαινιάσει συνεργασία με την Αστυνομία για τον εντοπισμό πολιτών με ληξιπρόθεσμα χρέη. Τα περιπολικά της Τροχαίας διαθέτουν πλέον ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, που μέσα σε ένα λεπτό κάνουν εξακρίβωση στοιχείων στον ελεγχόμενο πολίτη. Κάθε οδηγός που ελέγχεται καλείται να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα. Ο αριθμός της ταυτότητας μπαίνει στο τερματικό και στην οθόνη εμφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν έχει ή όχι ανεξόφλητα χρέη προς την Εφορία.

aftodioikisi.gr

Τι αλλάζει στην ασφάλιση Ι.Χ. αυτοκινήτων


«Σφίγγει» η διαδικασία ασφάλισης αυτοκινήτου και κλείνει η περίοδος χάριτος του ενός μήνα από τη λήξη και μέχρι να πληρωθεί το νέο ασφαλιστήριο, με την προώθηση της εγκυκλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, με στόχο να διαμορφωθούν προδιαγραφές ασφάλισης που θα αντιστοιχούν στις αντίστοιχες προδιαγραφές που ισχύουν στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία θα πάρει και νομοθετική μορφή, καταργείται η αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, μία πρακτική που ακολουθείτο από πολλές εταιρείες και ουσιαστικά εξυπηρετούσε τις εταιρείες, τους διαμεσολαβούντες και δέσμευε τους πελάτες. Το συμβόλαιο που δεν θα έχει πληρωθεί μέχρι τη λήξη του θα ακυρώνεται.
Γι” αυτό τον λόγο, δέκα ημέρες πριν από τη λήξη του ο ασφαλιστής σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία θα ενημερώνει εγγράφως τον ασφαλισμένο για την υποχρέωση που έχει να ανανεώσει την ασφάλισή του, ενώ σε περίπτωση έκδοσης νέου συμβολαίου θα πρέπει να προκαταβάλλεται το ασφάλιστρο. Επίσης προωθείται η διαδικασία να πληρώνονται τα ασφάλιστρα κυρίως μέσω των τραπεζών (καταστήματα ή ηλεκτρονική τραπεζική) κίνηση με την οποία θα σταματήσει η διακράτηση των εισπράξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η νομοθεσία αυτή έχει ως στόχο αφ” ενός το «συμμάζεμα» και τον έλεγχο της διαδικασίας ασφάλισης, την συρρίκνωση της αναντιστοιχίας εισπραχθέντων ασφαλίστρων και δικαιωμάτων και τη βελτίωση της ρευστότητας του συστήματος. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι και η κατάρτιση του ασφαλιστήριου σήματος, όπως έγινε και με την κατάργηση του σήματος τελών κυκλοφορίας. Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να εκτυπώνει ο ίδιος σε απλό χαρτί το αποδεικτικό πληρωμής που θα πρέπει να φέρει στο όχημά του.
Oι προτεινόμενες συνθήκες ασφάλισης επικρατούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και πάγιο και χρόνιο αίτημα και των ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα που ήθελαν να λειτουργήσουν σε οργανωμένο καθεστώς και όχι σε περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού. Τα νέα μέτρα σίγουρα θα φέρουν άμεση ρευστότητα στις εταιρείες, αλλά θα προβληματίσουν όσους είχαν συνηθίσει να πουλούν δίνοντας μεγάλα χρονικά περιθώρια πληρωμής.
Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι αστυνομικοί έλεγχοι που ζητούν και ασφαλιστήρια συμβόλαια. Βέβαια σε καμμία περίπτωση, επισημαίνουν στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, οι έλεγχοι δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, που είναι η αποτροπή της ανασφάλιστης οδήγησης, αλλά εν τούτοις είναι ένα πρώτο μέτρο. Σε περίπτωση εντοπισμού ανασφάλιστου οχήματος, επιβάλλεται πρόστιμο, αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων κυκλοφορίας.
Πηγή: Ημερησία

aftodioikisi.gr

Ποιοι μας πουλάνε από ληγμένα μέχρι αλλεργιογόνα τρόφιμα (όλη η λίστα του ΕΦΕΤ)


Μια απλή ματιά στη λίστα με τα πρόστιμα που επέβαλε ο ΕΦΕΤ το τελευταίο διάστημα αρκεί για να προκληθεί έντονη ανησυχία. «Παραπλανητικές για τον καταναλωτή εκφράσεις», «μη κανονικά, επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα», «εντοπισμός αλλιεργόνου συστατικού το οποίο δεν αναγραφόταν στην επισήμανση», «υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας» είναι μερικές από τις αιτιολογίες των προστίμων.
Δείτε ολόκληρη τη λίστα αλλά και το ύψος των προστίμων:
1. Πρόστιμο € 5.000 στην επιχείρηση ΕΛΑΪΣ UNILLEVER HELLAS A.E. στην Αθήνα διότι διαπιστώθηκε ότι : – Στην παρουσίαση του προϊόντος «HELLMANN “S ketchup 50% λιγότερη ζάχαρη με στέβια» στην ιστοσελίδα της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν παραπλανητικές για τον καταναλωτή εκφράσεις.
2. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΕΨΑ Α.Ε. στο Βόλο διότι διαπιστώθηκε ότι : – Στην παρουσίαση των προϊόντων «τσάι με λεμόνι με στέβια χωρίς ζάχαρη 500 ml», «τσάι ροδάκινο με στέβια χωρίς ζάχαρη 500 ml», «πράσινο τσάι με ρόδι και βύσσινο με στέβια χωρίς ζάχαρη 500 ml», «λεμονάδα λάιτ με ανθρακικό με στέβια χωρίς ζάχαρη 330 ml» και «πορτοκαλάδα λάιτ με ανθρακικό με στέβια χωρίς ζάχαρη 330 ml» στην ιστοσελίδα της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν παραπλανητικές για τον καταναλωτή εκφράσεις.
3
. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ Α.Ε. ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΕΩΣ – ΟΔΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ στην Αθήνα διότι διαπιστώθηκαν : – Έλλειψη βιβλιαρίων υγείας. – Ανεπαρκής εφαρμογή του συστήματος αυτοελέγχου.
4. Πρόστιμο € 4.000 στο ζαχαροπλαστείο – αρτοποιείο ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ Α.Β.Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά – μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα. Πρόκειται για σοκολάτα στην οποία ανιχνεύτηκε το αλλεργιογόνο συστατικό καζεΐνη το οποίο δεν αναγραφόταν στην επισήμανση.
5. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση εμπορίας τροφίμων ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΥΤΗΣ & ΥΙΟΣ Ο.Ε. στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκε : – Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
6. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΑΒΑΝΑΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Ε.Π.Ε. στον Πολύγυρο διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ασφαλή τρόφιμα. Πρόκειται για πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας και επιμόλυνση από έντομα.
7. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗΣ – REGINA στη Θεσσαλονίκη διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά τρόφιμα. Πρόκειται για μέλι στο οποίο ανιχνεύτηκε υδροξυμέθυλο – φουρφουράλη σε ποσοστό μεγαλύτερο από το επιτρεπτό.
8. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση εμπορίας ξηρών καρπών ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΙΓΚΟΣ στο Ωραιόκαστρο διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά – μη ασφαλή τρόφιμα. Πρόκειται για φιστικόψυχα στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη.
9. Πρόστιμο € 4.000 στο σούπερ μάρκετ ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στην Καλαμαριά διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά – μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα. Πρόκειται για σοκολάτα στην οποία ανιχνεύτηκε το αλλεργιογόνο συστατικό καζεΐνη το οποίο δεν αναγραφόταν στην επισήμανση.
10. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση εμπορίας ζαχαροειδών Α. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – STATUS στο δήμο Δέλτα διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά τρόφιμα. Πρόκειται για ποπ κορν το οποίο παραπλανούσε τον καταναλωτή αναφορικά με τη σύνθεσή του γιατί δηλωνόταν ως ποπ κορν βουτύρου ενώ δεν περιείχε βούτυρο και δεν ανέφερε το όνομα της κατηγορίας «χρωστική» πριν από την ονομασία της χρωστικής β-καροτένιο (Ε160α) στην επισήμανση.
11. Πρόστιμο € 1.500 στο σούπερ μάρκετ ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ – ΔΙΑΝΟΜΩΝ – ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ – ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ – ΕΞΑΓΩΓΩΝ στο δήμο Ζωγράφου διότι διαπιστώθηκαν σε επανέλεγχο : – Μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
12. Πρόστιμο € 3.000 στην αλλαντοποιία Α. & Χ. ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στην Κηφισιά διότι διαπιστώθηκε σε επανέλεγχο : – Ανεπαρκής εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας.
13. Πρόστιμο € 2.000 στην αποθήκη ξηρών καρπών SUCRE ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ στο Περιστέρι διότι διαπιστώθηκε : – Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
14. Πρόστιμο € 3.000 στο αναψυκτήριο – ζαχαροπλαστείο – εστιατόριο GOOD FOOD – GOOD PRICE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στην Αθήνα διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ασφαλή – ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα. Πρόκειται για γάλα, χοιρινό και γαλοπούλα με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας, χωρίς τις απαιτούμενες ενδείξεις και αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.
15. Πρόστιμο € 4.000 στο σούπερ μάρκετ Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στο Περιστέρι διότι διαπιστώθηκε : – Μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας αναφορικά με την ευθύνη των επιχειρήσεων (ενημέρωση της κεντρικής αρμόδιας αρχής και των καταναλωτών).
16. Πρόστιμο € 2.000 στο εργοστάσιο ξηρών καρπών ΥΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Ο.Ε. στη Φυλή διότι διαπιστώθηκε : – Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
17. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση εμπορίας ειδών γάμου και βάπτισης ΥΙΟΙ Δ. ΚΡΕΚΟΥΚΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. στο Αιγάλεω διότι διαπιστώθηκε : – Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
18. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο ζαχαρωδών και ξηρών καρπών ΣΑΜΙ ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΑΝΤΕΛ στους Αγίους Αναργύρους διότι διαπιστώθηκε : – Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
19. Πρόστιμο € 3.000 στο αναψυκτήριο Α. ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ & ΣΙΑ Ε.Ε. – HELLENIC STREET FOOD στην Αθήνα διότι διαπιστώθηκαν σε επανέλεγχο : – Μη τήρηση ορθών πρακτικών υγιεινής. – Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών αυτοελέγχου.
20. Πρόστιμο € 2.000 στο αρτοπωλείο ΠΙΝΔΟΣ Ε.Π.Ε. στο δήμο Ζηρου διότι διαπιστώθηκε : – Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
21. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΤΟΥΛΗΣ – ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ στα Ιωάννινα διότι διαπιστώθηκε : – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.
22. Πρόστιμο € 2.000 στο σούπερ μάρκετ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΩΤΣΗΣ στο δήμο Ζηρου διότι διαπιστώθηκε : – Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
23. Πρόστιμο € 2.000 στο αναψυκτήριο ΣΟΦΙΑ ΗΔΟΓΛΟΥ στη Θέρμη διότι διαπιστώθηκε : – Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
24. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο τροφίμων ΣΑΛΟΝΙΚΙΑ Α.Ε.Β.Ε. στην Καλλιθέα Θεσσαλονίκης διότι διαπιστώθηκαν : – Έλλειψη άδειας λειτουργίας. – Ελλιπής εφαρμογή του συστήματος αυτοελέγχου.
25. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο τροφίμων Β. & Ε. ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΑΚΗ Α.Ε. – GALAXY στο Διδυμότειχο διότι διαπιστώθηκε : – Δυσχέρεια της επιθεώρησης.
26. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση εμφιάλωσης αναψυκτικών – χυμών – αεριούχων ποτών ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε. στις Αρχανες διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά – μη ασφαλή τρόφιμα. Πρόκειται για ελεύθερο αλκοόλης ποτό στο οποίο ανιχνεύτηκε το συντηρητικό σορβικό κάλιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το επιτρεπτό.
27. Πρόστιμο € 2.000 στο ψητοπωλείο ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΗΣ στο Ηράκλειο Κρήτης διότι διαπιστώθηκε : – Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
28. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΤΕΡΑΤΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ΛΟΥΚΟΥΛΟΣ στο Ηράκλειο Κρήτης διότι διαπιστώθηκαν : – Αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή.
29. Πρόστιμο € 20.000 στην επιχείρηση παραγωγής τροφίμων Μ. ΒΛΑΤΑΣ ΚΑΙ Ε. ΞΥΔΑΚΗΣ Ο.Ε. – FRESH SNACK στο Ηράκλειο Κρήτης διότι διαπιστώθηκε : – Παραπλάνηση του καταναλωτή. Πρόκειται για κρουασάν στο οποίο ανιχνεύτηκε προπριονικό οξύ το οποίο δεν αναγραφόταν στην επισήμανση.
30. Πρόστιμο € 4.000 στο αρτοποιείο PETROV VALENTIN στη Χερσόνησο διότι διαπιστώθηκαν : – Μη εφαρμογή ορθών πρακτικών υγιεινής. – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.
31. Πρόστιμο € 2.000 στο αναψυκτήριο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΑΒΡΑΜΠΟΣ στο Ηράκλειο Κρήτης διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά τρόφιμα. Πρόκειται για μέλι χωρίς ελληνική επισήμανση, ημερομηνία λήξης και ποσότητα.
32. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων ειδικής διατροφής KRETA NET Α.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά – μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Πρόκειται για μέλι στο οποίο βρέθηκε ανθρώπινη τρίχα.
33. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ελαιολάδου και πατέ ελιάς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΥΡΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε. στον Άγιο Νικόλαο διότι διαπιστώθηκε ότι : – Κατά την διενέργεια ελέγχου ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια ερωτήματος της αρμόδιας εισαγγελίας για το εάν η επιχείρηση συνεχίζει τη χρήση της εμπορικής ονομασίας ΚΡΗΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βρέθηκε τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με την εμπορική ονομασία ΚΡΗΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ. Το προϊόν δεσμεύτηκε ως μη κανονικά, κατά παράβαση της νομοθεσίας για τα πρότυπα εμπορίας του ελαιολάδου.
34. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ελαιολάδου και πατέ ελιάς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΥΡΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε. στον Άγιο Νικόλαο διότι διαπιστώθηκε ότι : – Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, το δείγμα κατατάσσεται στην κατηγορία : παρθένο ελαιόλαδο. 35. Πρόστιμο € 2.000 στο παντοπωλείο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ στα Ιωάννινα διότι διαπιστώθηκε : – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
36. Πρόστιμο € 4.000 στο καφενείο – οβελιστήριο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΑΨΑΣ στο δήμο Ζηρου διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
37. Πρόστιμο € 2.000 στο κυλικείο ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. στα Ιωάννινα διότι διαπιστώθηκαν : – Αποκλίσεις από τους όρους αδειοδότησης.
38. Πρόστιμο € 2.000 στο αρτοποιείο ΗΛΙΑΣ ΧΑΝΗΣ στην Καρδίτσα διότι διαπιστώθηκε : – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
39. Πρόστιμο € 4.000 στο αναψυκτήριο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΜΑΛΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. – ΚΕΦΑΤΟ στη Λάρισα διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.Πρόκειται για κουλούρια, μπουγάτσες, κασερόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες, σπανακοτυρόπιτες και πίτσες οι οποίες παρασκευάζονταν και συντηρούνταν υπό συνθήκες οι οποίες δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. – Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
40. Πρόστιμο € 4.000 στο σούπερ μάρκετ Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ Α.Β.Ε.Ε. στη Λάρισα διότι διαπιστώθηκαν : – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού. – Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
41. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση εμπορίας ειδών ζαχαροπλαστικής ΛΑΟΥΡΑ ΒΙΡ. ΜΟΣΕΣΚΟΥ στην Αθήνα διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά – μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα. Πρόκειται για σοκολάτα στην οποία ανιχνεύτηκε το αλλεργιογόνο συστατικό καζεΐνη το οποίο δεν αναγραφόταν στην επισήμανση.
42. Πρόστιμο € 4.000 στο ντελικατέσεν ΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στην Αθήνα διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά – μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα. Πρόκειται για σοκολάτα στην οποία ανιχνεύτηκε το αλλεργιογόνο συστατικό καζεΐνη το οποίο δεν αναγραφόταν στην επισήμανση.
43. Πρόστιμο € 2.000 στο παντοπωλείο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ε. ΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΣ στην Αθήνα διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά τρόφιμα. Πρόκειται για μέλι στο οποίο ανιχνεύτηκε υδροξυμέθυλο – φουρφουράλη σε ποσοστό μεγαλύτερο από το επιτρεπτό.
44. Πρόστιμο € 2.000 στο μελισσοκόμο ΣΙΔΕΡΗ ΤΣΙΜΙΝΗ στον Ωρωπό διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά τρόφιμα. Πρόκειται για μέλι στο οποίο ανιχνεύτηκε υδροξυμέθυλο – φουρφουράλη σε ποσοστό μεγαλύτερο από το επιτρεπτό.
45. Πρόστιμο € 2.000 στο μελισσοκόμο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΟΛΔΑΤΟ στη Λευκάδα διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά τρόφιμα. Πρόκειται για μέλι στο οποίο ανιχνεύτηκε υδροξυμέθυλο – φουρφουράλη σε ποσοστό μεγαλύτερο από το επιτρεπτό.
46. Πρόστιμο € 2.500 στο εστιατόριο εντός ξενοδοχείου ΘΕΟΞΕΝΙΑ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΙΣΑΞ Α.Ε. – PIRAEUS THEOXENIA στον Πειραιά διότι διαπιστώθηκε : – Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
47. Πρόστιμο € 2.000 στο πρατήριο έτοιμων φαγητών Γ. ΓΚΟΖΝΤΑΡΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – WOK TIME στην Αθήνα διότι διαπιστώθηκε : – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
48. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ – ΚΟΥΛΑ Ή ΚΡΗΤΗ στις Αχαρνές διότι διαπιστώθηκαν : – Αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή. – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
49. Πρόστιμο € 1.500 στην επιχείρηση Χ. ΚΟΡΔΑΣ – Α. ΖΑΡΓΑΝΗ Ο.Ε. – ΚΑΡΑΜΕΛΑ στον Κορυδαλλό διότι διαπιστώθηκε σε επανέλεγχο : – Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών αναφορικά με τα αρχεία αυτοελέγχου.
50. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΦΕΞΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ΠΕΡΙ ΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΥ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ στον Κορυδαλλό διότι διαπιστώθηκαν : – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού. – Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
51. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Ε.Π.Ε. – O” CONNELL στον Πειραιά διότι διαπιστώθηκε : – Έλλειψη βιβλιαρίων υγείας.
52. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση εμπορίας ειδών διατροφής ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΕΣΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – MONOLITH ATHENS στη Θεσσαλονίκη διότι διαπιστώθηκε : – Εμφιαλωμένο νερό το οποίο δηλωνόταν ως μεταλλικό νερό ενώ ήταν φυσικό μεταλλικό νερό αεριούχο, όπως αναφέρεται στην αγγλική επισήμανση (Natural Mineral Water Fortified with Gas from the Spring).
53. Πρόστιμο € 2.000 στο σούπερ μάρκετ ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στο Ίλιον διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Πρόκειται για παριζάκι στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
54. Πρόστιμο € 4.000 στο αναψυκτήριο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΤΣΑΜΑΝΗ – ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ στην Αθήνα διότι διαπιστώθηκαν : – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. – Συσκευασίες παγοκύβων χωρίς επισήμανση.
55. Πρόστιμο € 4.000 στη βιοτεχνία επεξεργασίας βρώσιμων ελαίων ΤΡΙΨΑΣ Α.Ε. στην Αιγιαλεία διότι διαπιστώθηκαν : – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού. – Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
56. Πρόστιμο € 30.000 στην επιχείρηση παραγωγής αεριούχων ποτών ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Ε.Β.Ε. στην Πάτρα διότι διαπιστώθηκε υποτροπή παραβάσεων : – Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Πρόκειται για πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό η οποία παρουσίαζε αλλοιώσεις των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και προσμίξεις ξένες προς τη φύση της.
57. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση επεξεργασίας και διανομής κρέατος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΟΥΡΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. στη Ναυπακτία διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα. Πρόκειται για μπιφτέκια στα οποία ανιχνεύτηκε Salmonella.
58. Πρόστιμο € 2.000 στην αποθήκη τροφίμων ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΟΥΣΙΚΑΣ – ΦΑΡΜΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ στα Τέμπη διότι διαπιστώθηκαν : – Έλλειψη άδειας λειτουργίας. – Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
59. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΜΑΡΙΑ ΝΟΥΣΔΙΛΗ στη Δράμα διότι διαπιστώθηκε : – Παράβαση των όρων αδειοδότησης.
60. Πρόστιμο € 2.000 στο ελαιοτριβείο Ν. & Σ. ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ Ο.Ε. στη Θάσο διότι διαπιστώθηκε : – Ελαιόλαδο μη προερχόμενο από τη Θάσο με επισήμανση που υποδήλωνε παραγωγή στη Θάσο από ελιές που παράγονται στη Θάσο.
61. Πρόστιμο € 2.000 στο ψητοπωλείο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ – PARADISO στο Παγγαίο διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Πρόκειται για κρέας και αλιεύματα χωρίς επισήμανση.
62. Πρόστιμο € 35.000 στη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. – ΝΕΟΓΑΛ διότι διαπιστώθηκε : – Παράβαση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών αναφορικά με τη χρήση των επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος. – Παραπλάνηση του καταναλωτή.
63. Πρόστιμο € 2.000 στην παιδική κατασκήνωση ΚΥΨΕΛΗ ΤΣΑΦ ΤΣΟΥΦ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ στο Παγγαίο διότι διαπιστώθηκε : – Παραπλάνηση του καταναλωτή. Πρόκειται για τυρί το οποίο δηλωνόταν ως φέτα ενώ ήταν αγελαδινό λευκό τυρί άλμης προέλευσης Βουλγαρίας.
64. Πρόστιμο € 2.000 στο κρεοπωλείο ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΚΕΧΑΪΔΗΣ – ΦΑΡΜΑ ΚΕΧΑΪΔΗΣ στο Παγγαίο διότι διαπιστώθηκε : – Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
65. Πρόστιμο € 2.000 στο ψητοπωλείο ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ – Ο ΚΑΝΑΔΟΣ στην Καβάλα διότι διαπιστώθηκε : – Παραπλάνηση του καταναλωτή. Πρόκειται για κασεροκροκέτες, χταπόδι και γαρίδες τα οποία δηλώνονταν ως νωπά ενώ ήταν κατεψυγμένα και λευκό τυρί άλμης το οποίο δηλωνόταν ως φέτα.
66. Πρόστιμο € 2.000 στην ψαροταβέρνα ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ – ΓΟΡΓΟΝΑ στο Παγγαίο διότι διαπιστώθηκε : – Μη εφαρμογή κανόνων υγιεινής τροφίμων στον εξοπλισμό και στους χώρους.
67. Πρόστιμο € 2.000 στην πιτσαρία ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. – ΠΑΚΕΤΟ ALL 24 στα Ιωάννινα διότι διαπιστώθηκε : – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής.
68. Πρόστιμο € 4.000 στο ζαχαροπλαστείο ΔΙΕΘΝΕΣ Α.Ε. στα Ιωάννινα διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Πρόκειται για φύλλο κανταΐφι και φύλλο κρούστας με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας.
69. Πρόστιμο € 4.000 στο αναψυκτήριο ΣΩΤ. ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στα Ιωάννινα διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά τρόφιμα. Πρόκειται για μπακλαβά χωρίς επισήμανση, ημερομηνία παραγωγής και ημερομηνία λήξης.
70. Πρόστιμο € 4.000 στο σούπερ μάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ A.E. στην Άρτα διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Πρόκειται για αλλαντικά με αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας.
71. Πρόστιμο € 10.000 στην επιχείρηση ΤΡΟΦΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. στο δήμο Δέλτα διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά – μη ασφαλή – επιβλαβή τρόφιμα. Πρόκειται για σιρόπι φράουλας στο οποίο ανιχνεύτηκε το συντηρητικό βενζοϊκό οξύ.
72. Πρόστιμο € 1.500 στο εργαστήριο παραγωγής έτοιμων γευμάτων ALPHA GLOBAL TRADING A.E.B.E. – SPLENDID ΚΑΦΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη διότι διαπιστώθηκε : – Ελλιπής τεκμηρίωση των αρχείων του συστήματος αυτοελέγχου.
73. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο παρασκευής φαγητών SALAS INTER. GROUP ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – INDERSALAS ΑΡΙΩΝ στο Περιστέρι διότι διαπιστώθηκε : – Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
74. Πρόστιμο € 3.000 στο αρτοποιείο ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΚΑ – ΜΑΙΡΟΥΛΑ στον Πειραιά διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Πρόκειται για τρόφιμα με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας και αλεύρι με ζωντανά έντομα.
75. Πρόστιμο € 3.000 στο σούπερ μάρκετ ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε. στο Νέο Ηράκλειο διότι διαπιστώθηκε : – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.
76. Πρόστιμο € 2.000 στο αρτοποιείο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στο Νέο Ψυχικό διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Πρόκειται για τρόφιμα με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας.
77. Πρόστιμο € 4.000 στο ζαχαροπλαστείο Β. ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ΤΙΛΛΑΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Πρόκειται για πρώτες ύλες με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας.
78. Πρόστιμο € 3.000 στο αρτοποιείο ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ στην Αθήνα διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά – μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Πρόκειται για αλλαντικά και μουστάρδα με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας και ψωμί του τοστ χωρίς ενδείξεις.
79. Πρόστιμο € 4.000 στην αποθήκη τροφίμων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΤΤΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ARTEMIS DESIGN στις Αχαρνές διότι διαπιστώθηκαν : – Έλλειψη άδειας λειτουργίας. – Έλλειψη βιβλιαρίων υγείας.
80. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΦΕ – ΡΟΦΗΜΑΤΩΝ – ΠΟΤΩΝ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ – ALL ABOUT COFFEE στην Παλλήνη διότι διαπιστώθηκε : – Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
81. Πρόστιμο € 6.000 στην ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ – ΑΛΙΠΑΣΤΑ – ΕΛΙΕΣ ΛΕΒΑ Α.Ε. στη Λέσβο διότι διαπιστώθηκαν : – Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου. – Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής εξοπλισμού. – Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
82. Πρόστιμο € 2.000 στο τυροκομείο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χ. ΖΟΥΡΟΣ στη Λέσβο διότι διαπιστώθηκε ότι : – Η επιχείρηση δεν διέθετε την απαραίτητη άδεια λειτουργίας εγκατάστασης μεταποίησης γάλακτος ούτε τον απαραίτητο κωδικό αριθμό έγκρισης.
83. Πρόστιμο € 2.000 στο τυροκομείο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ στη Λέσβο διότι διαπιστώθηκε ότι : – Η επιχείρηση δεν διέθετε την απαραίτητη άδεια λειτουργίας εγκατάστασης μεταποίησης γάλακτος ούτε τον απαραίτητο κωδικό αριθμό έγκρισης.
84. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο Κ. ΤΣΑΜΑΛΗΣ – Η. ΠΑΥΛΙΔΗ Ο.Ε. στη Λέσβο διότι διαπιστώθηκαν : – Αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή. – Παραπλάνηση του καταναλωτή. – Σε ψυγείο του εστιατορίου βρέθηκε προϊόν το οποίο διατίθεντο στους πελάτες ως τυρί φέτα. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη τιμολογίου από το οποίο να προκύπτει η αγορά τυριού φέτα. – Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
85. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο Η ΜΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΜΥΡΙΒΗΛΗ στη Λέσβο διότι διαπιστώθηκαν : – Μη ορθές πρακτικές υγιεινής. – Αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τον εξοπλισμό.
86. Πρόστιμο € 1.500 στο κρεοπωλείο KOKAVESHI KLE. ANDRE στη Νέα Σμύρνη διότι διαπιστώθηκαν σε επανέλεγχο : – Μη ορθές πρακτικές υγιεινής. 87. Πρόστιμο € 4.000 στο ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΡΕΜΜΕΝΟΥ στα Βριλήσσια διότι διαπιστώθηκαν : – Μη κανονικά τρόφιμα. Πρόκειται για προσιούτο το οποίο βρέθηκε μη κανονικό ως προς την επισήμανση.
Πηγή: fpress

aftodioikisi.gr

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Ε.Ε.

Επίκαιρη εκδήλωση στις 27 Ιανουαρίου για τις τραγωδίες στη Μεσόγειο .  «Η Γκετοποίηση της πολιτικής ασύλου, από τη Lampedusa στη Λέσβο»

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά είμαστε θεατές στο ίδιο έργο: δύο ακόμα ζωές, μία γυναίκα και ένα παιδί, χάθηκαν στη θάλασσα, άλλοι δέκα άνθρωποι, 8 παιδιά και δυο γυναίκες, αγνοούνται. Εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η νέα τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014, με δεδομένο ότι το σκάφος με τους επιβαίνοντες βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν από σκάφος του Λιμενικού. Οι ενέργειες (ή μη ενέργειες) των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με τις ανεπάρκειες της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μετατρέψει τα νερά της Μεσογείου σε τόπο απώλειας 20.000 ανθρωπίνων ζωών τα τελευταία 10 χρόνια, κυρίως γυναικών και παιδιών. Στο Αιγαίο, τόσο στα παράλια της Ελλάδας όσο και στα παράλια της Τουρκίας, από τις 6 Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι τον Νοέμβριο 2013 βρήκαν το θάνατο 117 άτομα, μετανάστες ή πρόσφυγες, εκ των οποίων 33 παιδιά, ενώ ως αγνοούμενοι καταγράφηκαν 16, μεταξύ αυτών 5 παιδιά και 1 έγκυος. Τα στοιχεία αφορούν μόνο τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά»,δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο.

Με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Νίκος Χρυσόγελος ζητάει να διερευνηθούν οι συνθήκες της νέας τραγωδίας καθώς και τυχόν ευθύνες των ελληνικών αρχών, αλλά και να εντοπιστούν τα κενά πολιτικής και νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίκαιρη είναι και η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Πράσινοι) και Μαρία Ελένη Κοππά (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) με θέμα: «Η Γκετοποίηση της πολιτικής ασύλου, από τη Lampedusa στη Λέσβο», τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου,ώρα 10:00, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα). με τη συμμετοχή δύο ιταλών δημοσιογράφων,  Tommaso Della Longa και Laura Bastianetto συγγραφέων του βιβλίου: «Lampedusa: Chronicles from Neverland / Χρονικό από τη χώρα του Πουθενά».

«Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σκάφος του Λιμενικού ρυμουλκούσε το πλοιάριο με τους 28 επιβαίνοντες  και κατευθύνονταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές εν μέσω θαλασσοταραχής και ενώ οι άνθρωποι φώναζαν βοήθεια. Εύλογα θέτει το ερώτημα η Ύπατη Αρμοστεία, πως χάθηκαν ανθρώπινες ζωές σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση, ακόμα και αν το σκάφος δεν κατευθύνονταν προς την Τουρκία για επαναπροώθηση των ατόμων. Το θέμα είναι ακόμα πιο σοβαρό αν αποδειχθεί ότι επιδιώχθηκε επαναπροώθηση ατόμων πριν καν εξεταστεί το αν δικαιούνταν καθεστώς προστασίας και παροχής ασύλου, αφού τα άτομα που επέβαιναν στο σκάφος προέρχονταν από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Μάλιστα ο ΟΗΕ έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για την αντιμετώπιση ατόμων που προέρχονται από την Συρία για να τους παρέχουν τα κράτη αμέσως ειδικό καθεστώς προστασίας.
Οι καθημερινές τραγωδίες στη Μεσόγειο, όπως αυτές στη Λαμπεντούζα και στα ανοιχτά της Μάλτας και τα επαναλαμβανόμενα τραγικά συμβάντα στην Ελλάδα, στη Χίο, τη Λέσβο, με πιο πρόσφατο στο Φαρμακονήσι, πρέπει να αφυπνίσουν τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, καθώς τα εκ των υστέρων κροκοδείλια δάκρυα δεν θα λύσουν το πρόβλημα, ούτε θα θέσουν τέλος στις συνεχιζόμενες τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε να χάνουν σχεδόν καθημερινά τη ζωή τους άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδία, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από συνθήκες που απειλούν τη ζωή τους ή αναζητώντας καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Τον Απρίλιο 2012 η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε το Ψήφισμα 1872(2012) με τίτλο ‘Χαμένες ζωές στην Μεσόγειο: Ποιος ευθύνεται; με αφορμή το γεγονός ότι το 2011 ήταν το πιο τραγικό μέχρι τότε έτος με τουλάχιστον 1500 απώλειες ζωών  μεταναστών στη Μεσόγειο.  Η έκθεση περιγράφει με δραματικό τρόπο τις ευθύνες κυβερνήσεων για αυτή την επαναλαμβανόμενη τραγωδία. Μετά την Λαμπεντούζα και την Μάλτα, το Ευρωκοινοβούλιο έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο.  Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που βασίζεται σε ανθρωπιστικές αρχές, σε επιμερισμό ευθυνών ώστε να μην αντιμετωπίζεται το θέμα ως υπόθεση των χωρών στα σύνορα, καθώς και σε πολιτικές ένταξης και φιλοξενίας. Την περίοδο 2008-2013 η Ελλάδα έλαβε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων 119.037.305 Ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής 52.242.000 Ευρώ, αλλά μόνο  14.0759.000 από το Ταμείο για τους Πρόσφυγες και 12.470.000 Ευρώ για την Κοινωνική Ένταξη των μεταναστών και αιτούντων άσυλο.
Μπορεί κάτι τύποι, νεοναζί κι ακροδεξιοί, να πιστεύουν ότι οι μετανάστες είναι υπάνθρωποι και βάρβαροι, αλλά όλες οι κοινωνίες έχουν ζήσει μια διπλή πραγματικότητα.  Άλλοτε μετανάστες γινόταν μεγάλο ή μικρό κομμάτι τους, άλλοτε δέχονταν μετανάστες από άλλες χώρες. Μερικές κοινωνίες, όπως τώρα η Ελληνική,  ζουν ταυτοχρόνως και τις δυο όψεις της μετανάστευσης. Και γι αυτό όλοι/ες  μας πρέπει να σκεφτόμαστε πώς θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι αν τυχόν μεταναστεύαμε ή ζητούσαμε άσυλο οι ίδιο ή τα παιδιά μας, αν  το έφερνε έτσι η  ζωή», κατέληξε ο Νίκος Χρυσόγελος.

Ακολουθεί η ερώτηση προς την Κομισιόν

Τραγωδία στο Φαρμακονήσι κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης από σκάφος της λιμενικού και πνιγμός ατόμων που πιθανόν δικαιούνταν προστασίας
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες : Αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 28 άτομα (25 Αφγανοί και 3 Σύριοι), μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα, ανατράπηκε και βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου 2014, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Δεκαέξι από τους επιβαίνοντες περισυλλέγησαν από το Λιμενικό Σώμα. Μια γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ δέκα ακόμη άτομα (2 γυναίκες και 8 βρέφη και μικρά παιδιά) αγνοούνται. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών. Παρόλο ότι το Λιμενικό διαψεύδει ότι το σκάφος του επιχειρούσε επαναπροώθηση προς την Τουρκία, στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί παρόμοια περιστατικά .
Με δεδομένο ότι
- στην Μεσόγειο έχουν χάσει τη ζωή του δεκάδες χιλιάδες άτομα στην προσπάθεια τους να περάσουν στην Ευρώπη και τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και το Ευρωκοινοβούλιο, έχουν ζητήσει την λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις ώστε να μην χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο,
- στο σκάφος επέβαιναν άτομα από Συρία και Αφγανιστάν που είναι πιθανόν ότι έπρεπε να τύχουν προστασίας, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις δύο χώρες
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Γνωρίζει και προτίθεται να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες των διασωθέντων ότι το πλοίο βυθίστηκε ενώ επιχειρούταν παράνομη επαναπροώθηση των προσφύγων στη Τουρκία;
2. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο τι μέτρα διατίθεται να αναλάβει για να συμμορφωθούν τα Κράτη Μέλη και ιδιαίτερα η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τέτοιες πρακτικές;