Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΧΙΟΣ


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Ασθενής βροχή προβλέπεται για την Χίο σήμερα, με την θερμοκρασία στους 4 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς βόρειους ανέμους έντασης 6 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες περιμένουμε αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με συννεφιασμένο ουρανό, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 3 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από βόρεια διεύθυνση και ένταση μέχρι 6 μποφόρ. Για αύριο Παρασκευή 10/2, θα υπάρχουν λίγα σύννεφα, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 7 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 6 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με λίγα σύννεφα, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 5 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βορειοανατολική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γιορτάζουν:
Μάρκελος, Νικηφόρος.

Γεγονότα

1824: Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών.
1828: Ο Ιμπραήμ Πασάς φθάνει στην Τρίπολη επικεφαλής δύναμης 12.000 ανδρών, από τους οποίους οι 3.000 ιππείς, και διατάσσει την κατεδάφιση των τειχών και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης.
1895: Ο αμερικανός γυμναστής Ουίλιαμ Μόργκαν παρουσιάζει ένα νέο παιγνίδι, το βόλεϊμπολ.
1909: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Ριζοσπάστης, με διευθυντή τον Γ. Φιλάρετο. Η νέα εφημερίδα, που είναι όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, προπαγανδίζει την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας.
1948: Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ανταρτική δύναμη υπό τον Νίκο Τριανταφύλλου φτάνει κρυφά έξω από τη Θεσσαλονίκη και ρίχνει στην πόλη δεκάδες βλήματα πυροβολικού, προκαλώντας πανικό και σύγχυση σε αρχές και κατοίκους.
1954: Ο έφιππος ανδριάντας του Κολοκοτρώνη τοποθετείται στη νέα του θέση, μπροστά στην παλιά Βουλή.

Γεννήσεις

1928: Ρίνους Μίχελς, διακεκριμένος προπονητής ποδοσφαίρου. (Θαν. 3/3/2005)
1940: Τζον Κουτσί, νοτιοαφρικανός λογοτέχνης. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2003.
1964: Ερνέστο Βαλβέρδε, παλαίμαχος ισπανός ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής του Ολυμπιακού.

Θάνατοι

 

1857: Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός ποιητής της χώρας μας. (Γεν. 8/4/1798)
1973: Βασιλική Μαλλιαρού, ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός του ενός ρόλου. Την ανακάλυψε σε ένα ελληνικό εστιατόριο ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν και της ανέθεσε να παίξει τον χαρακτηριστικό ρόλο της μητέρας του πατέρα Ντάμιαν Κάρας στην κλασσική ταινία τρόμου Ο Εξορκιστής. (Γεν. 16/10/1883)
1981: Μπιλ Χάλεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον, αμερικανός ρόκερ. (Rock Around The Clock) (Γεν. 6/7/1925)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος Χίου στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του για προβολή του νησιού, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, προγραμματίζει σειρά επαφών με επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό την προσέλκυση τουριστών στη Χίο, την περίοδο του Πάσχα μα και την επερχόμενη τουριστική περίοδο.
Την προσεχή Παρασκευή 10/02/2012 ο Αντιδήμαρχος Χίου & Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνος Μούνδρος και η Προϊσταμένη του Τμήματος Απασχόλησης, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Ειρήνη Παγούδη-Δαμίγου, θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσουν διήμερες επαφές με μέλη της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και με εκπροσώπους της Αεροπορικής Εταιρείας “Astra Airlines”.
Ειδικότερα στοχεύουν να προβάλλουν το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σε σχετική παρουσίαση, στα γραφεία της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια οι συντονισμένες προσπάθειες περιφρούρησης και προβολής του εθίμου από τοπικούς φορείς το κατέστησαν γνωστό Πανελλήνια με αποτέλεσμα να προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών προς το νησί μας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χορηγία των εισιτηρίων, είναι προσφορά της «ASTRA

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κοινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχαν σήμερα το πρωί το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με αντικείμενο τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση, την αποκεντρωμένη διοίκηση και την μεταναστευτική πολιτική – ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ».

Κοινή εκτίμηση των εκπροσώπων των δύο συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας είναι πως η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και αποτελεσματική, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δέχτηκε να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις σε διατάξεις που έχουν προκαλέσει τη διαφωνία της Αυτοδιοίκησης. Προς τούτο αποφασίστηκε η σύσταση μικτής επιτροπής, η οποία μέχρι την Παρασκευή θα προχωρήσει στις συμφωνημένες και απαραίτητες διορθώσεις με βάση τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και θα υποβάλει τις τελικές προτάσεις για τα επιμέρους θέματα του σχεδίου νόμου.
Να τονιστεί ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης έθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τη ρητή και κατηγορηματική διαφωνία της Αυτοδιοίκησης για νέες περικοπές των πόρων, ύψους 400 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τη αναμενόμενη νέα συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης. Ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι δεν έχει ενημέρωση για το ζήτημα, δεν γνωρίζει κάτι για τη συμφωνία, ενώ ο κ. Ασκούνης υπογράμμισε ότι σε περίπτωση νέων περικοπών οι δήμοι θα κλείσουν.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Σγουρός έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Κ. Ασκούνης , πρόεδρος ΚΕΔΕ
Θέσαμε με ένταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το ζήτημα της νέας περικοπής πόρων στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Ο κ. υπουργός μας είπε πως δεν γνωρίζει κάτι για το ζήτημα και ότι και ο ίδιος περιμένει τη συμφωνία, η οποία θα επιτευχθεί.
Εμείς, τονίσαμε όμως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εάν στα 450 εκ. ευρώ - που εκ παραδρομής δεν είχαν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό και είχαν δεσμευτεί και το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα αποδοθούν στους δήμους - προστεθούν άλλα 400 εκ. ευρώ, οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, θα κλείσουν, θα καταρρεύσουν.
Το δεύτερο που συζητήσαμε κατά τη σημερινή συνάντηση ήταν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα σε ότι αφορά στον Καλλικράτη. Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, ένας πάρα πολύ καλός διάλογος. Εμείς θέσαμε τις διαφωνίες, τις ενστάσεις και εκείνα τα ζητήματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και εύρυθμα οι δήμοι μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Είχαμε μια θετική ανταπόκριση εκ μέρους του υπουργού κ. Γιαννίτση και συνολικά της πολιτικής ηγεσίας.
Θεωρούμε ότι μέχρι την Παρασκευή στην κοινή Επιτροπή, την οποία συστήσαμε, όλα αυτά θα συμπεριληφθούν ώστε να επιλύσουμε και τις τελευταίες διαφωνίες και ενστάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στον Α΄ και Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης και στο υπουργείο Εσωτερικών. Η σημερινή συζήτηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όταν ο διάλογος διεξάγεται με καλή διάθεση, τότε μπορούν να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ερώτηση: Τι θα γίνει με τον τομέα καθαριότητας, τις κοινωνικές δομές, τους παιδικούς σταθμούς διότι αυτά που ζητά η τρόικα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ζητάτε εσείς σαν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο;

Κ. Ασκούνης: Νομίζω ότι ίσως δεν υπάρχει πλήρης γνώση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και μη γνωρίζοντας το πώς λειτουργεί ένας δήμος, γίνονται προτάσεις, οι οποίες δεν βοηθούν, ούτε επιλύουν κανένα πρόβλημα. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι εμείς έχουμε μία μείωση των πόρων από το 2009 στο 2012 κατά 53%. Δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω, θα κλείσουν οι δήμοι.

Γ. Σγουρός, πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής
Eίχαμε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο για όλα τα θέματα του σχεδίου νόμου με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στόχος όλων μας είναι να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα ο Α’ και Β’ βαθμός προς όφελος του πολίτη, ο οποίος πρέπει να εξυπηρετείται.
Εάν συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία στο ίδιο θετικό πνεύμα τότε θα γίνει πράξη αυτό που υποστηρίζω χρόνια, να μικρύνει δηλαδή η απόσταση μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Αυτό θα λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και θα μπορούμε πλέον να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΠΥΤΙΟΥΣ

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής μας, σας επισημαίνουμε εκ νέου ότι λόγω αυξημένης επικινδυνότητας του οδοστρώματος είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων, στο τμήμα του δρόμου από έξοδο Κόμβου Λαγκάδας μέχρι Κόμβο Πυτιούς, επί της οδού Χίου – Καρδαμύλων .
Με νεώτερο δελτίο θα ανακοινωθεί πότε θα επιτραπεί η κυκλοφορία στο αναφερόμενο τμήμα του δρόμου.
Παρακαλούνται η τροχαία και η δημοτική αστυνομία για τις δικές τους ενέργειες.

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ.Τ.Ε. Π.Ε.Χίου


Αργυρώ Τσικολή
Πολιτικός Μηχ.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σήμερα Τετάρτη 8/2/2012.
Ιδιαίτερα για την περιοχή των νησιών του Βόρειου Αιγαίου αναμένονται Βόρειοι άνεμοι ισχύος 8, 9 και τοπικά 10 μποφόρ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ

Εκφράζοντας τα αισθήματα της τοπικής μας κοινωνίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια την Αστυνομική Δ/νση Χίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την 96 Α.Δ.Τ.Ε., το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, τις εθελοντικές ομάδες Ιωνίας, καθώς και τους κατοίκους της περιοχής, για την συμβολή τους στην επιτυχημένη προσπάθεια ανεύρεσης και διάσωσης 68χρονης συμπολίτισσας μας που είχε εξαφανιστεί.





Κωνσταντίνος Γανιάρης
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ