Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

XIOΣ - ΨΑΡΑ

ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ




Ρεπορτάζ : ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ


Πραγματοποιήθηκε την Tρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Παναγίας Λατομιτίσσης ,ἡ πρώτη Ιερατική Σύναξη γιά τούς Κληρικούς της Ἱεράς Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών. Κατά την πρώτη αυτή Σύναξη ομιλητής ήταν o Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης κ.κ Μάρκος, ο οποίος ανέλυσε τις θέσεις του και τις σκέψεις του για την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με τους ιερείς των ενοριών ,ζητώντας τους περισσότερο φιλανθρωπικό έργο για το ποίμνιό τους ενώ παράλληλα είπε ότι θα οργανωθούν και πολλές επιτροπές ιερέων με διάφορους τομείς ευθύνης. Ανέφερε επίσης ότι από τις αρχές του νέου έτους θα επαναλειτουργήσει ο θεσμός του πρωτοσύγκελου στη Μητρόπολη ,με κληρικό ο οποίος έχει τιμηθεί από το Πατριαρχείο.(ΣΣ ο τίτλος δίδεται σε κληρικό που φέρνει το αξίωμα του Αρχιμανδρίτη). Το ίδιο θα συμβεί και με τον Αρχιερατικό Επίτροπο. ( Σύμφωνα με τα λεχθέντα, πρωτοσύγκελος προβλέπεται να είναι ο π Γ. Λιαδής, ενώ παραμένει στην θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου ο π. Δ. Γιόμελος)
Η Σύναξη των κληρικών της Χίου διήρκησε περίπου δύο ώρες και έγινε στην Ενοριακή Αίθουσα του Κουκουναρείου, αφού προηγήθηκε και Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.
Γύρω στους 85 ιερείς συμμετείχαν στην Σύναξη , οι οποίοι αναχωρούσαν εμφανώς ενθουσιασμένοι, ευχαριστώντας και τον πατέρα Βασίλειο Φιλιππάκη , για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία, αφού ο ιερέας της Παναγίας της Λατομιτίσσης τα είχε φροντίσει όλα με κάθε λεπτομέρεια. Προσέφερε επίσης και δυο τόμους βιβλία σε όλους τους παρευρισκομένους ως αντίδωρο για την παρουσία τους στην Ενορία του .
«Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι όλοι οι ιερείς της Ι.Μ. Χίου, έχουν όρεξη και διάθεση να εργαστούν μαζί με τον Επίσκοπό τους, για το καλό του τόπου μας. Η συνεργασία αυτή θα έχει έναν και μόνο κοινό τόπο: Το θέλημα του Χριστού», ήταν τα λόγια του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να προάγει τον Ορθόδοξο Ευαγγελικό και Εκκλησιαστικό λόγο .

Ο Μονίαρος εξελέγη νέος πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Νέος Πρόεδρος στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου αναδείχθηκε πριν από λίγη ώρα ο Ε. Μονίαρος με 7 ψήφους, ενώ δύο ψήφισαν λευκό. ο Ε. Μονιάρος ήταν τελικά o μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου, αφού τόσο ο Γ. Πίττας όσο και ο Ηλ. Κλεισάς δεν κατέθεσαν υποψηφιότητα. Αντιπρόεδρoς βγήκε ο συνεταιριστής του Πυργίου Καπετάνος, Γραμματέας βγήκε ο Αβδελιώδης, ενώ από το Πυργί προέρχεται και ο ταμίας, Γ. Τούμπος, από τη νέα γενιά των παραγωγών.

Ο Ε. Μονίαρος κατάγεται από την Καλαμωτή και είναι μαθηματικός στο επάγγελμα, σύζυγος της Περιφερειακής Συμβούλου, Α. Σαρρή (εκλεγμένη με τον Γιακαλή) και στενός συνεργάτης του απερχόμενου Προέδρου της Ένωσης, Κ. Γανιάρη. Με την εκλογή Μονίαρου η Ένωση παραμένει στο ΠΑΣΟΚ, αφού ο Ε. Μονίαρος είχε το επίσημο χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ.


chiospress.gr

Οι "Γιατροί του κόσμου" σε Χίο και Ψαρά

Η Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα “ΛΗΤΩ” , που έχουν δημιουργήσει οι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της Vodafone, θα επισκεφθεί το Νομό Χίου από τις 22 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2011. Συγκεκριμένα η “ΛΗΤΩ” , υπό την αιγίδα των Δήμων Χίου και Ψαρών , θα βρίσκεται στα δύο νησιά με στόχο να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες και να ενημερώσει τα παιδιά για τη στοματική υγιεινή.
Την Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα θα συνοδεύσει παιδο-οδοντίατρος και οφθαλμίατρος.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επισκέψεων της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας στα Ψαρά και στη Χίο έχει ως εξής:

 Τρίτη 22 & Τετάρτη 23 Νοεμβρίου :
Η ιατρική ομάδα της Μονάδας «ΛΗΤΩ» θα εξετάσει τα παιδιά στα Ψαρά.
 Πέμπτη 24 Νοεμβρίου :
Οι Γιατροί του Κόσμου θα εξετάσουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία & στα δημοτικά σχολεία της Χίου στις περιοχές Βολισσού και Καρδαμύλων.
 Παρασκευή 25 Νοεμβρίου :
Η Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου θα βρίσκεται στα νηπιαγωγεία & στα δημοτικά σχολεία της Χίου στις περιοχές Καλαμωτής & Πιργίου.
 Σάββατο 26 Νοεμβρίου:
Οι Γιατροί του Κόσμου θα εξετάσουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο & στο δημοτικό σχολείο της Χίου στην περιοχή του Λιθίου.
 Κυριακή 27 Νοεμβρίου:
Η Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου θα βρίσκεται στο 6ο Δημοτικό σχολείο Χίου, στη χώρα του νησιού.

Συμμετοχή του Δήμου Χίου στην Philoxenia 2011

Η 27η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia διεξήχθη στο Διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης, Helexpo, από 18 έως και 20 Νοεμβρίου 2011.
Η Philoxenia είναι η κορυφαία συνάντηση, των επαγγελματιών από το χώρο του τουρισμού, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Έκθεση παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό αποδεικνύεται από τις επαφές που είχαν οι εκθέτες για νέες πολυεπίπεδες συνεργασίες.
Κατά την Philoxenia 2011 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις (συνέδρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις) αναφερόμενες στις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δόθηκε Συνέντευξη Τύπου των Υφυπουργών Πολιτισμού & Τουρισμού, κ.κ. Γιώργου Νικητιάδη και Πέτρου Αλιβιζάτου, στα ΜΜΕ και έγινε η απονομή βραβείων «PHILOXENIA TOURISM AWARDS 2011» .
Σημαντική υπήρξε και η Ημερίδα με θέμα: «Τουριστική ανάπτυξη σε παραθαλάσσιες πόλεις της Μεσογείου: Οι περιπτώσεις των πόλεων της Θεσσαλονίκης και της Νίκαιας της Γαλλίας- Εμπειρίες και Προοπτικές.» που διεξήχθη τη Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.
Ο Δήμος Χίου συμμετείχε με δικό του καλαίσθητο περίπτερο έχοντας την νόμιμη έγκριση συμμετοχής, από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής και Οργάνωσης.
Εκπροσωπήθηκε από τη Προϊσταμένη του Τμήματος Απασχόλησης, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Ρένα Δαμίγου και την υπάλληλο του Τμήματος κ. Ουρανία Τώρα, οι οποίες παρευρίσκονταν στο περίπτερο του Δήμου Χίου από τις 11.00 π.μ – 8.00 μ.μ, κατά τις ημέρες που λειτουργούσε η έκθεση , δείχνοντας κάθε πτυχή της φιλοξενίας της Χίου και του νησιού μας. Μοίρασαν έντυπο υλικό στους τουριστικούς πράκτορες και στο κοινό και παρείχαν με μεγάλη ευχαρίστηση αναλυτική πληροφόρηση. Φυσικά δεν παρέλειψαν να δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευτούν τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού, όπως μαστίχα Χίου, Λικέρ και τοπικά αλμυρά εδέσματα.
Tο περίπτερο του Δήμου Χίου επισκέφθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Β.Αιγαίου κ. Λύκου Αποστολία. Επίσης παρευρέθηκαν και τουριστικοί επαγγελματίες του Νησιού μας.
Επίσης σε επίσκεψη της Προϊσταμένης κ. Δαμίγου Ρένας συνοδευόμενης από τον Πρόεδρο του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων Χίου κ. Κιτριλάκη Δημήτρη, στο Περίπτερο της Ολυμπιακής Αεροπορίας σε συνεργασία με τον Διευθυντή Πωλήσεων Θεσσαλονίκης κ. Κρυστάλλη, ενημερώθηκε για την έναρξη νέων δρομολογίων γραμμής Χίου – Θεσσαλονίκης και αντίστροφα από το νέο έτος, με σκοπό την τόνωση του ρεύματος από Θεσσαλονίκη για Χίο και αντιθέτως, καθώς έλαβε και την διαβεβαίωση για διοργάνωση ενός τουριστικού – εκπαιδευτικού δωρεάν ταξιδίου τουριστικών πρακτόρων από Θεσσαλονίκη προς τη Χίο, με σκοπό την προβολή του νησιού μας. Επίσης έλαβε την διαβεβαίωση ότι ήδη υπάρχουν συζητήσεις με tour operators για τον έγκαιρο προγραμματισμό των εκδρομών τους προς τη Χίο με το ξεκίνημα των νέων δρομολογίων της εταιρείας στο νησί μας.
Το περίπτερο είχε μεγάλη επισκεψιμότητα, καθώς μεγάλος αριθμός των επισκεπτών από την Ελλάδα, και το εξωτερικό αναζητούσε πληροφόρηση για τη Χίο.

Αποκατάσταση οδού Ελάτας - Αγ. Ειρήνης

Υπογράφηκε μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και του αναδόχου η σύμβαση κατασκευής του έργου «Αποκατάσταση Οδού Ελάτα – Αγία Ειρήνη» συνολικού συμβατικού κόστους 63.729,99 €.
Το έργο αφορά επεμβάσεις και επισκευαστικές εργασίες επί φθορών και ζημιών του οδοστρώματος, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση της βατότητας της οδού και την οδική ασφάλεια, εν όψει και της θερινής περιόδου. Ανταποκρίνεται δε σε αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Σύμφωνα με την υπογραφείσα Σύμβαση ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί η 15η Μαΐου 2012.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕ - ΟΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

Στάση εργασίας από τις 12.00 έως το τέλος του ωραρίου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει κηρύξει για σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.