Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΚΑΛΕΣΜΑ Του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ





Συναδέλφισσες,  Συνάδελφοι
Το Σωματείο,  σας καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη 1η Απριλίου και ώρα 6.30μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, Μαρτύρων 2, με θέματα:
·       Ενημέρωση μελών για τις δράσεις του Σωματείου  στην διάρκεια του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.
·       Ενημέρωση μελών για τις παρούσες συνθήκες σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα μετά την υπαγωγή της χώρας στα  Μνημόνια  και την συνεχιζόμενη επίθεση στο εισόδημα και την  κατάργηση δικαιωμάτων  μας στην εργασία και τη ζωή μας.
·       Συζήτηση και προβληματισμοί των μελών για την υπάρχουσα κατάσταση στους εργασιακούς μας  χώρους .
·       Συζήτηση για την πρόθεση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
·       Προβληματισμοί για τις ανατρεπτικές αλλαγές στους χώρους του εμπορείου με την εξαγορά των τοπικών αλυσίδων supermarket  από εθνικές αλυσίδες.
·       Συζήτηση  και αποφάσεις για τις διεκδικητικές δράσεις  και αιτήματα του Σωματείου.
OΛΟΙ ΣΤΗ ΕΚΤΑΚΤΗ  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ.

Ορισμό εκπροσώπων για τη συγκρότηση των 13 Περιφερειακών Επιτροπών Αναπτυξιακού Σχεδιασμού για το νέο ΕΣΠΑ, ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης



Τον ορισμό εκπροσώπων για τη συγκρότηση των 13 Περιφερειακών Επιτροπών Αναπτυξιακού Σχεδιασμού για το νέο ΕΣΠΑ ζήτησε με επιστολές του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, τους Περιφερειάρχες και τους προέδρους των ΠΕΔ της χώρας.
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης ζητά να οριστούν εκπρόσωποι κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των Περιφερειακών Συμβουλίων και των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΕΔ, ενόψει της προγραμματιζόμενης εξειδίκευσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και προκειμένου να συγκροτηθούν με απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ οι 13 Περιφερειακές Επιτροπές Αναπτυξιακού Σχεδιασμού.
«Εκτιμούμε, τονίζει ο κ. Πατούλης, ότι με τη συγκρότηση των εν λόγω εισηγητικών οργάνων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό επίπεδο, θα πραγματοποιήσουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα διαβαθμιδικής συνεργασίας και θα εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο συνεργασίας Περιφερειών και Δήμων, που θα συμβάλλουν στη συντονισμένη προώθηση περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης και στην ενίσχυση των κοινών προσπαθειών μας για τη βελτίωση των υπηρεσιών μας προς τους πολίτες.

Η συμμετοχή εκπροσώπων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα συμβάλλει στη συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους και θα ανοίξει το δρόμο μιας αποτελεσματικής Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης που αποτελεί και στρατηγικό στόχο σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο».

Επιστολή του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση



Εκφράζει την ικανοποίηση της Κ.Ε.Δ.Ε. για την επίλυση τριών σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού

Την ικανοποίηση της Κ.Ε.Δ.Ε για τη δρομολόγηση λύσεων σε τρία σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους όλης της χώρας , εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης, με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Βούτση.
Στην επιστολή επισημαίνεται η άμεση και θετική ανταπόκριση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου στο αίτημα που είχε εκφράσει το Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. για την προώθηση λύσεων σε τρία ζητήματα που αφορούσαν τους Δήμους και συγκεκριμένα:
·        Τη ρύθμιση των χρεών προς τους Δήμους σε 100 δόσεις
·        Την παράταση για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα
·        Την ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας με την ταυτόχρονη επαναφορά των Δημοτικών Αστυνόμων αλλά και των Σχολικών Φυλάκων

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε παράλληλα την πίστη του ότι η συνεργασία και η διαρκής διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου και των εκπροσώπων του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης θα αποδειχθεί παραγωγική σε βάθος χρόνου παραγωγική και  θα δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα.
Επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής.

« Κύριε Υπουργέ,
Τρία από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους Δήμους και για τα οποία σας είχαμε υποβάλλει σχετικά αιτήματα, αντιμετωπίστηκαν από το Υπουργείο σας, τους συνεργάτες σας και εσάς προσωπικά πολύ θετικά.
Η ρύθμιση των χρεών προς τους Δήμους σε 100 δόσεις, η παράταση για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και η ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας με την ταυτόχρονη επαναφορά των Δημοτικών Αστυνόμων αλλά και των Σχολικών Φυλάκων, μας ικανοποιούν απολύτως και μας κάνουν πιο αισιόδοξους για τη συνεργασία μας.
Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία σας και ταυτόχρονα να σας ευχαριστήσω για την άμεση αποδοχή δίκαιων αιτημάτων μας.
Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μας και η διαρκής διαβούλευση, στο επίπεδο των αιρετών αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, θα αποδειχθεί παραγωγική και θα δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Πατούλης
Δήμαρχος Αμαρουσίου
Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος »


«Αίτημα Παράτασης του Προγράμματος των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης»




Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες η εκπαίδευση ενηλίκων στη χώρα μας αναπτύσσεται με αλματώδη βήματα και εξελίσσεται σε νευραλγικό θεσμό της κοινωνίας.
Τα  Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, αποτελούν την πλέον αναγνωρίσιμη δομή παροχής Δία Βίου μάθησης σε όλη τη χώρα. Ανταποκρινόμενα στην  ολοένα και επιτακτικότερη ανάγκη για διαρκή
- 2 -

κατάρτιση και κοινωνικό εκσυγχρονισμό, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ενεργού ιδιότητας του πολίτη, τη δημιουργία θετικής στάσης στη μάθηση και την ενίσχυση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ενισχύουν την ικανότητα ευελιξίας και προσαρμογής στις σύγχρονες γνωστικές απαιτήσεις και δεξιότητες των εργαζομένων, διασφαλίζοντας την ενεργό συμμετοχή ανέργων, ημιαπασχολούμενων και ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Επιπλέον, εκτός από τη διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας, παράγουν πολλαπλά οφέλη οικονομικού χαρακτήρα με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αγοράς όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.α.) και οφέλη κοινωνικού χαρακτήρα μέσω της  ισότιμης πρόσβασης στη διά βίου μάθηση για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Στα περισσότερα από 100 προγράμματα των Κ.Δ.Β.Μ. έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα 194.623 πολίτες και στα 12.349 τμήματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα, οι απασχολούμενοι (στελέχη, εκπαιδευτές κλπ) προσεγγίζουν τις 6.500 διαθέτοντας όλα τα απαιτούμενα και εξειδικευμένα προσόντα για την επίτευξη των στόχων της διά βίου εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα των ΚΔΒΜ υλοποιείται μέσα από το ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Μέχρι όμως την ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 κρίνουμε επιβεβλημένη την παράταση λειτουργίας του, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους πολίτες, καθώς θεωρούμε πως μια διακοπή σε αυτή την φάση του έργου, θα οδηγήσει σε δυσλειτουργίες και θα υπονομεύσει το θεσμό της Δια Βίου Μάθησης όπως συνέβη με το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2011), όταν η χώρα έμεινε για δύο έτη χωρίς εκπαίδευση ενηλίκων, με εμφανείς τις συνέπειες για την  κοινωνία σε καιρό κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, σας επισημαίνουμε τον άμεσο κίνδυνο που απειλεί τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των πολιτών και ζητούμε τη συνδρομή σας για την παράταση του έργου των Κ.Δ.Β.Μ. Εκτιμώντας ότι θα δείξετε κατανόηση στο δίκαιο των διεκδικήσεών μας και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα Δια βίου μάθησης, προσβλέπουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας στο βασικό αίτημα μας, ώστε όλοι μαζί να συνεχίσουμε το τεράστιο έργο της Δια Βίου μάθησης.



                                            Με εκτίμηση
Γεώργιος Πατούλης
Δήμαρχος Αμαρουσίου



Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Από τη Γραμματεία Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, για τις Κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:



Με μία τροπολογία που πέρασε νύχτα και δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρεί η κυβέρνηση να χειραγωγήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για την Κοινωνική Πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για εξαντλητική διαβούλευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, πέρασε στο νόμο 4320/2015 για την ανθρωπιστική κρίση, το άρθρο 45, το οποίο αναφέρεται στη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στις τοπικές κοινωνίες με τρόπο περίεργο. Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ανατροπή της νομοθεσίας (Ν. 3463/2006) και ζητά την απόσυρσή του.

Η τροπολογία αυτή δεν περιλαμβάνει κανενός είδους αιτιολόγηση που να δικαιολογεί τη νομιμότητά της, ενώ ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφανθεί ενάντια στη φιλοσοφία της σε παρόμοιες υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμόν 2007/2014 απόφαση του, έχει κρίνει πως δεν είναι δόκιμες οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμων και Κοινωφελών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, διότι όπως υπογραμμίζει αυτές έχουν εμπορικό χαρακτήρα και επομένως η σύναψη τέτοιων συμβάσεων (κατά συνέπεια και με περιφέρειες), αντιστρατεύεται την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και νομολογία περί ανταγωνισμού.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών και Ανασυγκρότησης προφανώς το γνωρίζουν, αλλά επιμένουν να αγνοούν υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων που ασκούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιοικητικά στελέχη προσκείμενα σε αυτόν.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως είναι πέρα από κομματικές γραμμές και αγκυλώσεις, έχει ανάγκη από τη συνεννόηση, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση έχει στόχο να εξυπηρετήσει μικροπολιτικούς σκοπούς, δημιουργώντας ταυτόχρονα ρήγμα στις σχέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Η συνεννόηση είναι επ' ωφελεία όλων, Πολιτείας, Πολιτών και τοπικών κοινωνιών.



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ – ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΓΟΛΟΥ



Σχολιάζοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις  επαναπρόσληψεις  στο Δημόσιο από τον κ. Κατρούγκαλο λίγες ημέρες μετά τον πανελλήνιο σάλο από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τα ιδιωτικά συμφωνητικά του Υπουργού ο Συντονιστής Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε:
Εάν ο κ. Κατρούγκαλος δεν αντιλαμβάνεται ο ίδιος την ηθική κατάπτωση να νομοθετεί ευεργετικά για τους πελάτες του και για τους πελάτες των συνεργατών του και να παραιτηθεί, είναι πλέον υποχρέωση του κ. Τσίπρα να το συνειδητοποιήσει και να τον αποπέμψει. Ο κώδικας δεοντολογίας των μελών της Κυβέρνησης που αποφασίστηκε τον Ιούνιο του 2014 στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διαπλοκής – που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ – στο άρθρο 6 περί «σύγκρουσης συμφερόντων» είναι σαφής.
 Ο κ. Κατρούγκαλος έπρεπε να έχει ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τη δοσοληψία του και να μην έχει αναλάβει καθήκοντα Υπουργού.
Είναι αδιανόητο να νομοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρχουν σκιές ότι επωφελούνται στελέχη του.
Το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις πρέπει να αποσυρθεί – κ’ όχι μόνο εξαιτίας του κ. Κατρούγκαλου. 
Το νομοσχέδιο αυτό συνιστά μια πλήρη αποδόμηση της προσπάθειας και της προόδου που σημείωσε σε κρίσιμα ζητήματα για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης η προηγούμενη κυβέρνηση. Αποτελεί μια στρατηγική υποχώρηση στα συντεχνιακά συμφέροντα με σκοπό την ικανοποίηση προεκλογικών υποχρεώσεων, ένα ανεύθυνο, άτακτο και πρόχειρο “βόλεμα” της πελατείας των κομμάτων της συγκυβέρνησης.


Από τη Γραμματεία Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, για τις Κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:



Με μία τροπολογία που πέρασε νύχτα και δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρεί η κυβέρνηση να χειραγωγήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για την Κοινωνική Πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για εξαντλητική διαβούλευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, πέρασε στο νόμο 4320/2015 για την ανθρωπιστική κρίση, το άρθρο 45, το οποίο αναφέρεται στη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στις τοπικές κοινωνίες με τρόπο περίεργο. Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ανατροπή της νομοθεσίας (Ν. 3463/2006) και ζητά την απόσυρσή του.

Η τροπολογία αυτή δεν περιλαμβάνει κανενός είδους αιτιολόγηση που να δικαιολογεί τη νομιμότητά της, ενώ ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφανθεί ενάντια στη φιλοσοφία της σε παρόμοιες υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμόν 2007/2014 απόφαση του, έχει κρίνει πως δεν είναι δόκιμες οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμων και Κοινωφελών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, διότι όπως υπογραμμίζει αυτές έχουν εμπορικό χαρακτήρα και επομένως η σύναψη τέτοιων συμβάσεων (κατά συνέπεια και με περιφέρειες), αντιστρατεύεται την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και νομολογία περί ανταγωνισμού.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών και Ανασυγκρότησης προφανώς το γνωρίζουν, αλλά επιμένουν να αγνοούν υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων που ασκούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιοικητικά στελέχη προσκείμενα σε αυτόν.


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως είναι πέρα από κομματικές γραμμές και αγκυλώσεις, έχει ανάγκη από τη συνεννόηση, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση έχει στόχο να εξυπηρετήσει μικροπολιτικούς σκοπούς, δημιουργώντας ταυτόχρονα ρήγμα στις σχέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Η συνεννόηση είναι επ' ωφελεία όλων, Πολιτείας, Πολιτών και τοπικών κοινωνιών.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απόφαση της Περιφερειάρχη Αττικής να μεταφέρει 80 εκατ. από τα διαθέσιμα της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:



Με το πρόσχημα για καλύτερα επιτόκια, η Περιφερειάρχης Αττικής, με τις ψήφους μόνο της Παράταξής της, αποφάσισε τη μεταφορά 80 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής (που ήταν κατατεθειμένα ύστερα από νόμιμες διαδικασίες σε διάφορες τράπεζες, Ν. 3852/2010) στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να μαζευτούν από την κυβέρνηση χρήματα.

Η απόφαση αυτή αφήνει έκθετη την ίδια, καθώς και όσους συνέπραξαν. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν σύντομα. Η κα Δούρου, με τις αποφάσεις της, ξεκαθαρίζει προς όλους ότι έχει επιλέξει την κομματικοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, ξεχνώντας ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικό θεσμό.