Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΝΕΝ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ



Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ βρίσκεται με σταθερότητα και συνέπεια στην πρωτοπορία των αγώνων του Ναυτεργατικού κινήματος για την αντίσταση και ανατροπή της βάρβαρης και αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που ιδιαίτερα την περίοδο των τριών μνημονίων έχει οδηγήσει στην συντριβή των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των Ναυτεργατών που κερδήθηκαν και με πολύχρονους αγώνες τα τελευταία 40 χρόνια.

Θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας ζήτημα σε αυτές τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες ο Ναυτεργατικός μας κόσμος να δώσει τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ενωμένος για να μην περάσει η αντιναυτεργατική επίθεση κυβέρνησης – τρόικας – εφοπλιστών.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή ομόφωνα η πρόταση της ΠΕΝΕΝ για κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης καθώς επίσης και η πρότασή μας για την οργάνωση και διεξαγωγή της απεργίας.

Συνάδελφοι,

Με το περιβόητο πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ που έδωσε στην δημοσιότητα ο υπηρέτης των εφοπλιστών και της τρόικας υπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης κ. Μουσουρούλης μεθοδεύεται:

· Ο εκδιωγμός χιλιάδων Ελλήνων Ναυτεργατών από την επιβατηγό Ναυτιλία – ξενοδοχειακό προσωπικό και όχι μόνο – στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό γίνεται με την τροποποίηση του ΠΔ 177/74 που καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις των Ε/Γ πλοίων, με την κατάργηση της δεκάμηνης δρομολόγησης και ναυτολόγησης των Ναυτικών που υπηρετούν στα Ακτοπλοϊκά πλοία. Στα ταχύπλοα από 7 μήνες ο χρόνος ναυτολόγησης των πληρωμάτων περιορίζεται στους 3 + 1 !!!

· Το τερατούργημα - σχέδιο νόμου του ΥΝΑ καταργεί στην ουσία τον θεσμό των ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία και καθιερώνει τις ατομικές συμβάσεις στα κατώτερα πληρώματα με στόχευση την δραστική μείωση των μισθών που προβλέπεται να είναι οι ίδιοι με των χαμηλόμισθων αλλοδαπών.

· Ταυτόχρονα πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε από την τρικομματική κυβέρνηση το φορομπηχτικό νομοσχέδιο με το οποίο από 1/1/2013 η φορολογία των Ναυτικών αυξάνεται στους αξιωματικούς από 6% σε 15% και στα κατώτερα πληρώματα από 3% σε 10%!!!

Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) άφησαν ανέγγιχτο το προκλητικό και σκανδαλώδες φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών οι οποίοι απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές από το ελληνικό κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό όπως έχει καταγγείλει η ΠΕΝΕΝ ότι με τις νέες ρυθμίσεις η φορολογία των εφοπλιστών διαμορφώνεται ως εξής: Πλοιοκτήτης με 1 πλοίο χωρητικότητας 38.000 κόρων (15 ετών) πληρώνει ετήσια φορολογία όσο ο Α΄ Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός!!!

Επίσης η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου δίνει νέο δώρο στους εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στις άγονες γραμμές (επιβάλλεται τέλος 10% επί των εσόδων που θα έχουν τα λιμενικά ταμεία υπέρ της χρηματοδότησης των άγονων γραμμών).

Παράλληλα στον χώρο της ευρύτερης επιβατηγού ναυτιλίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει διαμορφωθεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση αφερεγγυότητας πολλών ναυτιλιακών εταιριών που καθυστερούν συστηματικά την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών επί σειρά μηνών χωρίς να επεμβαίνει κανείς για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αυστηρή εφαρμογή της ΣΣΕ.

Η ΠΕΝΕΝ τονίζει την ανάγκη να τερματιστεί το καθεστώς της ατιμωρησίας των εφοπλιστικών εταιριών και να δοθούν αμέσως οι απλήρωτοι μισθοί και τα οφειλόμενα αναδρομικά που εκκρεμούν πάνω από 2 χρόνια!


Με την απεργιακή μας κινητοποίηση παλεύουμε και διεκδικούμε:

- Ανάκληση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που μειώνουν τις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις,

- Υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

- Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων και την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας.

- Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτη (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία) προς τις οικογένειες των Ναυτικών στον φυσικό τους φορέα τον Οίκο Ναύτη.

Συνάδελφοι,

Πρέπει να πορευθούμε στον δρόμο του αγώνα με ενότητα, συσπείρωση, αποφασιστικότητα και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υπονόμευση και ακύρωση των κατακτήσεών μας, δεν πρέπει να αποδεχθούμε τον διωγμό μας από την ναυτιλία, πρέπει και έχουμε την δύναμη να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε και να οδηγήσουμε σε υποχώρηση και αναδίπλωση την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης των εφοπλιστών και της τρόικας.

Πειραιάς 28/1/2013

                                                 Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

                                                     Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ
e-nautilia.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ΓΑΝΙΑΡΗ









«Αρωμα» βιβλιοδεσίας

Εκθεση στην Estudio Gallery της Κηφισιάς με έργα από τις τρεις γενιές της οικογένειας Γανιάρη
Της Ολγας Σελλα

«Ειδικόν δέσιμον επιβάλη κάθε βιβλίον/ άλλο η θία Κομοδία, και άλλο των Αθλίων/ ελαφρόν δια μαγιρικήν ή ονιροκρίτου/ κε άλλο δια βέθλανδρος- Χρισάντσα κε Εροτοκρίτου./
Φαντασθήται, ήφασμα κλάρον και ανθέων/ δια το έργο του ουάϊλλ “εκ βανθέων”/ ή κόσμιμα πεδίον κλέπτων νεραντζάκη,/ δια μνημιόδης Οδύσεια του καζαντζάκη./
Το δέσιμον μεταξί των άλλων/ πρέπη να τεριάζη με το περιβάλον/ δηλαδή, τι επίπλων έχομαι εις τον οίκον/ έχομαι ανγκλικών ή στυλ λουδοβίκον;»./
Μ’ αυτόν τον τρόπο, έμμετρα και ανορθόγραφα, προσπαθούσε ο Μποστ, στη δεκαετία του ’50 να πείσει τους Αθηναίους να δέσουν με βιβλιοδεσία τα βιβλία τους και να τους προσκαλέσει σε μια έκθεση βιβλιοδεσίας στην γκαλερί «Ζυγός», το 1956. Ηταν η έκθεση των «Α και Α Γανιάρη», της Ανθούλας και του Ανδρέα, της δεύτερης γενιάς από τη βιβλιοδετική αυτή οικογένεια, που έχει αφήσει ήδη σπουδαία δείγματα καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στην ιστορία του βιβλίου. Η αυθεντική δημιουργία του Μποστ, ένα είδος διαφήμισης σε μορφή παραβάν, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες σε μια διαφορετική έκθεση, στην Estudio Gallery της Κηφισιάς (Κυριαζή 22Α), που περιλαμβάνει έργα βιβλιοδεσίας κι από τις τρεις γενιές της οικογένειας Γανιάρη. Εργα της γιαγιάς Ευφημίας Γανιάρη, των παιδιών της, του Ανδρέα και της Ανθούλας Γανιάρη και της τρίτης γενιάς, της Φρόσως Γανιάρη, κόρης του Ανδρέα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2006.
Δεν είναι σαν οποιαδήποτε έκθεση, είναι σαν να εκτίθενται οικογενειακά κειμήλια, που όμως αφορούν την ιστορία του βιβλίου, σ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Οικοδέσποινα η Φρόσω Γανιάρη, μας ξενάγησε στις τρυφερές βιβλιοδεσίες της γιαγιάς Ευφημίας, στις αισθησιακές της θείας Ανθούλας και στις πολλές δικές της και του πατέρα της. Εδρα όλης αυτής της δημιουργικής οικογένειας ήταν η «Βιβλιοφιλική Γωνιά» (Βουκουρεστίου 16, στη στοά). Εκεί η Ανθούλα Γανιάρη υποδεχόταν όλη την πνευματική Αθήνα, και η 50χρονη σήμερα Φρόσω Γανιάρη θυμάται -εκτός από τον Μποστ- πολλούς συγγραφείς και διανοούμενους της εποχής.
Η Φρόσω Γανιάρη αναλαμβάνει να διηγηθεί τη διαδρομή αυτής της οικογένειας. Οταν, στη δεκαετία του ’50, ο πατέρας της αφήνει τη δουλειά του σε δικαστήριο ανηλίκων, και πηγαίνει στο Μιλάνο, σ’ έναν σπουδαίο βιβλιοδέτη, για να μάθει περισσότερα πράγματα για την τέχνη της βιβλιοδεσίας, και μετά συνεχίζει στο Παρίσι. «Οταν επέστρεψε έφερε πολλές εντυπώσεις και πολλές νέες ιδέες. Και αρχίζει σιγά σιγά να ανεβάζει το επίπεδο. Μέχρι τότε η γιαγιά Ευφημία έκανε πρωτόλειες βιβλιοδεσίες. Το αποτέλεσμα, όμως, έδειχνε ότι υπήρχε ψυχή. Αλλωστε, πριν και μετά τον πόλεμο, αυτό χρειαζόταν ο κόσμος. Βλέποντας τη γιαγιά, έμαθε τη βιβλιοδεσία και η κόρη της, η Ανθούλα». Μετά την επιστροφή του Ανδρέα Γανιάρη από το εξωτερικό, συνεχίζεται η λιανική πώληση από τη «Βιβλιοφιλική Γωνιά» στην οδό Βουκουρεστίου και το εργαστήρι, που ίδρυσε ο Ανδρέας Γανιάρης, στους Αμπελοκήπους. Στο ίδιο σημείο είναι μέχρι σήμερα κι εκεί δουλεύει η Φρόσω Γανιάρη.
Η αισθητική
Η Φρόσω Γανιάρη λέει ότι τότε η βιβλιοδεσία ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τα αισθητικά κριτήρια της εποχής, «ακόμα και για τους φοιτητές, που πήγαιναν τις σημειώσεις τους να τις δέσουν». Ηταν προσβάσιμη οικονομικά; «Η απλή δουλειά είναι πάντα προσβάσιμη. Εξαρτάται τι μπορούσε να διαθέσει ο καθένας. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβές όλες οι βιβλιοδεσίες. Ολα είναι βιβλιοδεσία, από το σπιράλ μέχρι την καλλιτεχνική». Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζει ότι στη σημερινή εποχή η βιβλιοδεσία περνάει δύσκολες μέρες. «Οταν το βιβλίο γίνεται αντικείμενο τέχνης, παύει να είναι προσιτό και παύει να είναι απαραίτητο. Κάποτε ήταν απαραίτητο. Ηταν βέβαια άλλο το κοινό που διάβαζε και άλλες οι αισθητικές αξίες. Ομως δεν λέω ότι η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία φθίνει. Ισα ίσα αποκτά μεγαλύτερη αξία. Οσο υπάρχει πολιτισμική κρίση, αυτό το είδος βιβλιοδεσίας αποκτά μεγαλύτερη αξία». Τη ρωτάω αν μπορεί να ζήσει από αυτή τη δουλειά ή την κάνει επειδή της αρέσει. «Επειδή μου αρέσει κι επειδή αυτό με τρέφει. Ομως ήμασταν πάντα ευτυχισμένοι, γιατί κάναμε επάγγελμα αυτό που μας άρεσε». Κι όταν τη ρωτάω ποιους ανθρώπους θυμάται από εκείνους που περνούσαν από τη «Βιβλιοφιλική γωνιά», χωρίς να σκεφτεί πολύ μου αναφέρει δύο ονόματα: τον Νίκο Καββαδία και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη. «Ηταν ο άνθρωπος που μ’ εμπιστεύτηκε και μου έδωσε ώθηση όταν έφυγα για σπουδές στο Παρίσι». Και τον Μποστ, βέβαια...
Μ’ αυτήν την έκθεση δεν ήθελε μόνο να δείξει τα έργα της οικογένειας. Ηθελε να δείξει, μέσω των έργων των τριών γενιών, την εξέλιξη αυτής της τέχνης. Και κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρχει συνέχεια σ’ αυτήν την τέχνη, μέσα από τους μαθητές της. «Μπορεί να μην έχουμε παράδοση, αλλά έχουμε μια σταθερή παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις. Από το εργαστήριο του τότε ΕΟΜΜΕΧ έχουν βγει βιβλιοδέτες με πολλές διεθνείς διακρίσεις».
- ​​Η έκθεση βιβλιοδεσίας στην Estudio Gallery θα διαρκέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 μ.μ. και Σαββατοκύριακα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


H KEΔΕ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ




Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ της Χίου για την αποστολή από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του Βορ Αιγαίου, Δήμαρχο Χίου, κ Πολύδωρο Λαμπρινούδη, των προτάσεων της Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας της ΚΕΔΕ, οι οποίες θα διαβιβασθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι προτάσεις αφορούν αλλαγές που ζητά η ΚΕΔΕ για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η «κατάργηση της διάταξης για τη μείωση των ειδικών συμβούλων-ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συνεργατών» ή η «επαναφορά της θέσης του ιδιαίτερου γραμματέα του Δημάρχου». Μια άλλη «ενδιαφέρουσα» πρόταση είναι η «μη δίωξη των αιρετών που έχουν αξίωμα στις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις». Μεγάλη κριτική μπορεί να γίνει για τις προτάσεις των αιρετών, αλλά στην παρούσα φάση θα ασχοληθούμε μόνο με μια από αυτές.

Η ΚΕΔΕ μεταξύ άλλων ζητά την κατάργηση του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης».

Με την θεσμοθέτηση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης εισήχθη στην τοπική αυτοδιοίκηση η δυνατότητα διαμεσολαβητικής επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν από την κακοδιοίκηση κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων των δημοτικών υπηρεσιών. Πρόκειται για εισαγωγή στην ελληνική δημόσια τάξη του θεσμού του “δημοτικού συνηγόρου του πολίτη” που ήδη λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ο θεσμός έχει βρει εφαρμογή σε 25 περίπου δήμους και περιφέρειες της χώρας και αποτελεί μια από τις θετικές παρεμβάσεις το Καλλικράτη, που η σωστή εφαρμογή της θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πραγματικά τον πολίτη. Ο συμπαραστάτης εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία και αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ενώ δεν υπόκειται σε διοικητικό ιεραρχικό έλεγχο ή εποπτεία από τις άλλες δημοτικές αρχές.

Δυστυχώς με ευθύνη όλων των δημοτικών παρατάξεων και κύρια των δημοτικών αρχών σε κανένα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν έχει εκλεγεί συμπαραστάτης ούτε φυσικά και στην ΠεριφέρειαΕίναι προφανές ότι για τις τοπικές μας αρχές ο συμπαραστάτης του Δημότη μόνο προβλήματα θα τους δημιουργούσε καθώς θα ήταν αποδέκτης καταγγελιών θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών, των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων των Δήμων και της Περιφέρειας και θα διαμεσολαβούσε για την επίλυση προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν από τις καταγγελίες μεταξύ των θιγομένων πολιτών και των αρχών.

Καλούμε λοιπόν τις τοπικές αρχές αντί να ζητάνε την κατάργηση αυτού του πολύ σημαντικού θεσμού, να στον στηρίξουν και αναλογιζόμενοι την ευθύνη της θέσης τους να προχωρήσουν στην εκλογή συμπαραστατών τους δήμους και την Περιφέρεια σε συναίνεση με τις μειοψηφούσες παρατάξεις, όπως υποχρεούνται και από το νόμο. Επίσης ζητάμε την εφαρμογή του μέτρου κατά παρέκκλιση και σε μεγάλους νησιωτικούς δήμους κάτω των 20,000 κατοίκων, ώστε να βρει εφαρμογή και στα άλλα μεγάλα νησιά της περιφέρειας μας όπως η Λήμνος και η Ικαρία.

ENHMEΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΜΠΟΡΙΟΥ



Μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό είχε η ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της νέας δράσης «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου & Υπηρεσιών», την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Μ. Βουρνούς»  της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Η παρουσίαση του Προγράμματος και των ευκαιριών και δυνατοτήτων που αυτό παρέχει για ενισχύσεις στον Τομέα της Μεταποίησης, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, έγινε από τον ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης (ΕΛΑΝΕΤ) στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Χίου.
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.pvaigaiou.gov.gr
Όσοι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα:
ΕΛΑΝΕΤ: 2103620242
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ: 22710 44330 

ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ¨ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ" ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ





Στα 248,9 εκατ. ευρώ ανέρχεται η καθαρά παρούσα αξία του ενδεικτικού δικτύου μαρινών που σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ενώ τα έργα των υποδομών φτάνουν στα 62 εκατ. ευρώ. Το ενδεικτικό δίκτυο του άκρους εμπιστευτικού σχεδίου «Νηρηίδες», που αποκαλύπτει σήμερα η «Ν», περιλαμβάνει 48 μαρίνες, που χωρίζονται σε εννέα ομάδες, ενώ προβλέπεται επιπλέον και μία mega yacht μαρίνα στο Λαύριο και δύο luxury μαρίνες, μία στη Μύκονο και μία στο Αργοστόλι.
Σημειώνεται, πάντως, ότι για ορισμένες από τις μαρίνες θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποια νομικά θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με το ενδεικτικό δίκτυο του σχεδίου «Νηρηίδες», το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί 48 μαρίνες, ξεκινώντας από την πρώτη ομάδα, που περιλαμβάνει τις μαρίνες του Αλίμου, σαν hub, και του Πόρου της Επιδαύρου, των Μεθάνων και της Υδρας. Η καθαρά παρούσα αξία της πρώτης ομάδας ανέρχεται σε 58,7 εκατ. ευρώ και το ύψος των έργων στα 8,7 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των θέσεων παραβολής φτάνει τις 1.353. Η καθαρά παρούσα αξία μόνο της μαρίνας του Αλίμου υπολογίζεται στα 57,3 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο σχεδιάζει να αποτελέσει την πρώτη ομάδα μαρινών που θα βγει σε διαγωνιστική διαδικασία.
Η δεύτερη ομάδα με hub port τη Γλυφάδα περιλαμβάνει τις μαρίνες της Σερίφου, της Νάξου, της Πάρου και της Ανδρου. Η καθαρά παρούσα αξία της δεύτερης ομάδας ανέρχεται σε 47,8 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των έργων που έχουν υπολογιστεί φτάνει στα 5,4 εκατ. ευρώ.
Η τρίτη ομάδα, αυτή της Κρήτης, με hub τον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης και το Ρέθυμνο, περιλαμβάνει το Βόλακα, την Παλαιοχώρα, την Αγία Γαλήνη και την Τσούτσουρα. Η δυναμικότητα φτάνει τις 950 θέσεις, η καθαρά παρούσα αξία τα 12,9 εκατ. ευρώ, και τα έργα που υπολογίζονται, τα 3,1 εκατ. ευρώ.
Η τέταρτη ομάδα, με hub τη Ρόδο και την Κω, περιλαμβάνει τη Νίσυρο, την Πάτμο, την Αστυπάλαια και την Κάρπαθο. Εχει δυναμικότητα 648 θέσεων, καθαρά παρούσα αξία 18,2 εκατ. ευρώ, και τα έργα που προγραμματίζονται είναι αξίας 3,9 εκατ. ευρώ.
Η πέμπτη ομάδα, με hub το Κατάκολο και τη Ζάκυνθο, περιλαμβάνει την Αμφιλοχία, τη Βασιλική στη Λευκάδα, την Παλαιοκαστρίτσα στην Κέρκυρα και το Ληξούρι στην Κεφαλονιά. Διαθέτει 783 θέσεις συνολικά και έχει καθαρά παρούσα αξία στα 12,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα απαραίτητα έργα υπολογίζονται στα 9,5 εκατ. ευρώ.
Η έκτη ομάδα, πάλι στο Ιόνιο, έχει σαν hub την Πάτρα και περιλαμβάνει την Ιθάκη, την Αγία Ευθυμία, το Μεγανήσι, το Νυδρί, τις Μπενίτσες στην Κέρκυρα, και την Ιτέα. Διαθέτει 855 θέσεις, η καθαρά παρούσα αξία φτάνει τα 19,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των έργων που σχεδιάζονται υπολογίζεται στα 4,9 εκατ. ευρώ.
Η έβδομη ομάδα έχει σαν hub την Αρετσού στην Καλαμαριά και περιλαμβάνει τη Θάσο, τον Πλαταμώνα, τη Σκόπελο και τη Σκιάθο. Διαθέτει 651 θέσεις, έχει καθαρά παρούσα αξία τα 8,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα έργα που υπολογίζονται, φτάνουν τα 2,7 εκατ. ευρώ.
Η όγδοη ομάδα έχει σαν hub τη Μαρίνα της Χίου και περιλαμβάνει τον Αγ. Κήρυκο στην Ικαρία και το Μαραθόκαμπο στη Σάμο. Διαθέτει 457 θέσεις, η καθαρά παρούσα αξία υπολογίζεται στα 6,2 εκατ. ευρώ και τα έργα που σχεδιάζονται στα 4,4 εκατ. ευρώ.
Η ένατη ομάδα έχει σαν hub την Πύλο και περιλαμβάνει και τη Μονεμβάσια. Διαθέτει 334 θέσεις, η καθαρά παρούσα αξία της υπολογίζεται στα 10,1 εκατ. ευρώ και τα έργα που σχεδιάζονται φτάνουν τα 2,9 εκατ. ευρώ.
πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : 20 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ



Διάστημα 20 ημερών δίνει,  σύμφωνα με την ΑΔΑ: ΒΕΦΣΧ-8ΔΝ,  το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης  προθεσμία στους υπαλλήλους  ΙΔΑΧ Δ.Ε. που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας για να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους, το πού να μεταταχθούν δηλαδή. Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πρόκειται για περίπου 2.000 υπαλλήλους που καλούνται να συμπληρώσουν ένα έντυπο τύπου μηχανογραφικού λυκείου για τη σειρά της κενής θέση θέλουν να μεταταχθούν.
Όπως αναφέρεται στην ΑΔΑ: ΒΕΦΣΧ-8ΔΝ, το τριμελές Συμβούλιο του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 4024/2011, αφού συγκεντρώσει το σύνολο των αιτημάτων των υπουργείων για τις κενές θέσεις, εκδίδει, μέσα σε προθεσμία  15 ημερών, αιτιολογημένη γνώμη σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθεί σε κάθε υπουργείο, τόσο συγκεντρωτικά, όσο και ανά κεντρική / περιφερειακή υπηρεσία και εποπτευόμενο από αυτούς ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ (και τυχόν Ανεξάρτητη Αρχή), προτείνοντας και τη σειρά προτεραιότητας των υπουργείων στην κάλυψη των αναγκών.
«Για τον καθορισμό της σειράς προτεραιότητας των υπουργείων, το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη ιδίως τη φύση των προς κάλυψη αναγκών του κάθε Υπουργείου, προτάσσοντας εκείνες που αποβλέπουν στην άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και η ασφάλεια, καθώς και το μέγεθος των αναγκών».
Στη συνέχεια, εκδίδεται η Ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που προβλέπεται από τη διάταξη της περίπτωσης 4 της υποπαραγράφου Ζ.1 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 και η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
«Εντός προθεσμίας είκοσι ημερών από τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης , οι προς μετάταξη υπάλληλοι των Φορέων Προέλευσης υποβάλλουν Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με Υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους Φορείς Προέλευσης, στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού/ Προσωπικού, στην οποία δηλώνουν αν επιθυμούν τη μετάταξή τους, και τους Φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους. Η Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση απευθύνεται προς το ΑΣΕΠ.
»Μαζί με την Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει, εντός της εικοσαήμερης προθεσμίας, κάθε δικαιολογητικό απαραίτητο για την αξιολόγηση των σχετικών κριτηρίων, ιδίως όταν δεν περιλαμβάνεται ήδη στο προσωπικό του μητρώο».
Όπως πάντως λέει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και «η μη υποβολή Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης», ωστόσο, για τον ίδιο τον εργαζόμενο σε διαθεσιμότητα ΙΔΑΧ ΔΕ μπορεί να είναι… μοιραίο, καθώς «η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησης του προς μετάταξη υπαλλήλου στους Φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού».
aftodioikisi.gr

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ : ΠΟΙΟΙ ΠΑΝΕ ΣΤΑ 65 , ΠΟΙΟΙ ΣΤΑ 67



Με τους μεγάλους χαμένους τους δημόσιους υπαλλήλους που διορίστηκαν στο Δημόσιο από το 1987 και μετά, και δε συμπληρώνουν 25ετία (μέχρι 31/12/12), ο δημοσιεύονται σήμερα οι πίνακες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τα νέα όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Ουσιαστικά, οι παραπάνω υπάλληλοι που δεν κατοχυρώνουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα* πάνε για πλήρη σύνταξη στα 67 ή μειωμένη στα 62. Αυτό σημαίνει, ότι είτε στη μια περίπτωση, της πλήρους σύνταξης, είτε στην άλλη περίπτωση, της μειωμένης, θα πρέπει να δουλέψουν επιπλέον δύο χρόνια, αφού τα όρια έχουν αυξηθεί λόγω μνημονίου ΙΙΙ από τα 65 στα 67 και από τα 60 στα 62 αντίστοιχα.
Στις χαμένες κατηγορίες των υπαλλήλων, τέλος, οι μητέρες με ανήλικα παιδιά και οι τρίτεκνοι, για τους οποίους καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις. Για παράδειγμα, οι γονείς ανηλίκων αντί του 55ου έτους θα συνταξιοδοτηθούν στο 67ο εάν μέχρι 31/12/12 δεν έχουν 23 έτη στο Δημόσιο.
Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επηρεάζονται
Στους… κερδισμένους, σε αυτούς δηλαδή που δεν επηρεάζονται από τα νέα όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιοι, οι εργαζόμενοι που διορίστηκαν από 1/1/1983 και μέχρι 31/12/1993· δεν επηρεάζονται αφού συμπλήρωσαν 25ετία το 2010. Το αυτό συμβαίνει για τις μητέρες ανήλικων τέκνων που μπορούν να βγουν σε σύνταξη στα 50.
Τέλος, στα 60 με μειωμένη σύνταξη και στα 64 με πλήρη, μπορούν να βγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία μεταξύ του 1988 και του 2005.
Όσοι δεν συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι τα τέλη του 2010, όσοι δηλαδή συμπλήρωσαν την 25ετία μετά την 1/1/2011 επηρεάζεται από την αύξηση των ετών, και έτσι για πλήρη σύνταξη πρέπει να συμπληρώσουν τα 67 έτη ή τα 62 έτη για πλήρη και πρόωρη σύνταξη αντίστοιχα.
ΠΗΓΗ: «Ελεύθερος Τύπος»

* Κατοχυρωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει συγκεκριμένο, κατά περίπτωση, χρόνο ασφάλισης, με βάση τον οποίο «κλειδώνει» ορισμένο συνδυασμό απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και απαιτούμενου ορίου ηλικίας, προκειμένου να λάβει σε σύνταξη γήρατος.
aftodioikisi.gr

O KΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, μίλησε, στις 25.01.2013, στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην συζήτηση με θέμα την ισότητα ευκαιριών και τις κοινές ευθύνες ανδρών και γυναικών.

Κατά την ομιλία του ο Κ. Τριαντάφυλλος τόνισε ότι, πρέπει να εξαλειφθούν τα στερεότυπα για τον ρόλο των δύο φύλων στην επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή, καθώς και για τη συμμετοχή του καθενός στα κοινά.

"Στις σύγχρονες δημοκρατίες, η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό στόχο" ανέφερε μεταξύ άλλων. Και επισήμανε ότι, κατά την διάρκεια της κρίσης, ο αγώνας για εξάλειψη των διακρίσεων μεταξύ των φύλων δεν είναι πολυτέλεια, καθώς φαίνεται ότι η ανισότητα μεταξύ τους αυξάνεται αυτή την περίοδο. "Είναι βασική συνιστώσα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών πολιτικών στην προσπάθεια για υπέρβαση της κρίσης", υπογράμμισε.

Ο Κ. Τριαντάφυλλος είπε ότι, είναι σημαντική ευθύνη των διαμορφωτών πολιτικής στην Ευρώπη να προωθήσουν την πλήρη και ισότιμη ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κρίσης, λόγω του γεγονότος ότι συνεχίζουν να έχουν το κύριο βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεων.

Και κατέληξε λέγοντας ότι, «γι' αυτό τον λόγο, πέρα από μέτρα όπως ολοήμερα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, πρέπει να γίνει προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας… Πρόοδος στην πορεία προς την ισότητα των φύλων πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς. Ωστόσο σημαντικότερα βήματα πρέπει τώρα να ακολουθήσουν.»

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΥΡΙΝΑΣ ΛΗΜΝΟΥ





Τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του τελωνείου της Μύρινας Λήμνου, από κατηγορία Β’ τάξης σε τελωνειακό γραφείο, την κατάργηση δηλαδή του τελωνείου του 1ου λιμένα, εισόδου και εξόδου της χώρας μας, από και προς τη Μαύρη Θάλασσα, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όπως επισημαίνει η Πολιτευτής του Κινήματος, Χρύσα Καραϊσκάκη, στις πληροφορίες της οποίας βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα είναι πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εξυπηρετήσει πτήσεις charter, διέλευση transit, επίβλεψη καυσίμων, φορτοεκφόρτωση υλικών από το εξωτερικό και στην ουσία, σβήσιμο του λιμανιού από τους σχετικούς χάρτες».

«Σχεδιάζεται η υποβάθμιση του τελωνείου Μύρινας από Β’ Τάξης σε τελωνειακό γραφείο;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ζητά απάντηση για το κατά «πόσο ακόμα σκοπεύει η τρικομματική συγκυβέρνηση να σκοτώνει με τις επιλογές της την Ελλάδα και κυρίως τις ευαίσθητες εθνικά νησιωτικές περιοχές του Αιγαίού».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

EΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΜΥΡΙΝΑΣ ΛΗΜΝΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Υπάρχει εισήγηση για την  υποβάθμιση του τελωνείου της Μύρινας από κατηγορία  Β΄τάξης σε τελωνειακό γραφείο. Εισηγούνται δηλαδή, αν λάβουμε υπ όψιν το προηγούμενο του Αι Στράτη, την μετά από λίγο διάστημα κατάργηση του τελωνείου του1ου λιμένα, εισόδου κι εξόδου της χώρας μας, σύμφωνα με τη συνθήκη Σέγκεν, από και προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Όπως επισημαίνει η Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρύσα Καραϊσκάκη, αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα είναι πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει πτήσεις charter, διέλευση transit, επίβλεψη καυσίμων, φορτοεκφόρτωση υλικών από το εξωτερικό και στην ουσία, σβήσιμο του λιμανιού από τους σχετικούς χάρτες.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σχεδιάζεται η υποβάθμιση του τελωνείου Μύρινας από Β΄τάξης σε τελωνειακό γραφείο;

2. Πόσο ακόμα σκοπεύετε με τις επιλογές σας να σκοτώσετε την Ελλάδα και κυρίως τις ευαίσθητες εθνικά νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου;



Ο ερωτών Βουλευτής



Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

ANOIΓΟΥΝ 50.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ



Αναρτήθηκε από τον/την docimastikos στο Ιανουαρίου 28, 2013
Ανοίγουν 50.000 θέσεις εργασίας στους δήμους
Πακέτο 50.000 θέσεων στους δήμους αναμένεται να προωθηθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο…
την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στη χώρα, που ξεπερνά πλέον το 57%.
Σύμφωνα με τα «Νέα», το πρόγραμμα αφορά νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 26 ετών, οι οποίοι είναι κατά προτεραιότητα άνεργοι ή ολοκλήρωσαν πρόσφατα την κατάρτισή τους και μέσω του προγράμματος θα ανοίξει ο δρόμος απόκτησης μιας πρώτης εργασιακής εμπειρίας.
Η διάρκεια της απασχόλησης ορίζεται σε ένα έτος, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης που θα υπογράψουν για ακόμη ένα έτος.
Οι τομείς στους οποίους θα τοποθετηθούν είναι μεταξύ άλλων δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και άλλοι παρεμφερείς φορείς και νομικά πρόσωπα των δήμων.
Μεταξύ των ειδικοτήτων θα είναι βρεφονηπιοκόμοι, παιδαγωγοί, καθηγητές φυσικής αγωγής, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, φύλακες, βιβλιοθηκονόμοι, μουσικοί, βοηθητικό προσωπικό κ.α.
moneypost.gr

ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



Ένα θέμα τεράστιο για την ναυτιλία μας είναι η ναυτική εκπαίδευση, που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και φυσικά το ΚΕΣΕΝ, η οποία εκπαίδευση νοσεί και μάλιστα σοβαρά. Εμείς εδώ στο e-nautilia είχαμε αναφέρει και πάλι το πρόβλημα με τις σχολές στο άρθρο Τι θα γίνει επιτέλους με τις σχολές;  και σίγουρα θα αναφερθούμε ξανά...

Τώρα τελευταία διαβάζουμε για το (δήθεν) ενδιαφέρον που υπάρχει από αρκετούς πολιτικούς για την εκπαίδευση. Βέβαια τόσα χρόνια την έχουν γραμμένη την εκπαίδευση, το ΚΕΣΕΝ και τις ΑΕΝ... Ακόμα ''βγαίνουν'' στη φόρα πληροφορίες για υπεξαίρεση σημαντικού ποσού από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης κάτι το οποίο είναι το λιγότερο απαράδεχτο!

 ΑΕΝ

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες σπουδαστών, υπάρχει τεράστια έλλειψη σε συγγράμματα και καθηγητές. Το κόψιμο της σίτισης, στέγασης και πάσου έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους σπουδαστές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη εποχή που διανύουμε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και σε εξοπλισμό είναι απαράδεκτη και άθλια, για μία χώρα που στηρίζετε στη ναυτιλία της.

Οι μελλοντικοί ναυτικοί μας συνεχίζουν να πηγαίνουν στα πλοία με τρομερές ελλείψεις σε βασικές γνώσεις για το ναυτικό επάγγελμα, κάτι το οποίο τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καριέρα τους, αλλά και γενικότερα στην ζωή και στην πνευματική τους ηρεμία.

ΚΕΣΕΝ

Τι να πρωτοπεί κανείς για το ένα και μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα που σκοπός του είναι να καταρτίσει και να εκπαιδεύσει τους Έλληνες πλοιάρχους, υποπλοιάρχους, Α' και Β' μηχανικούς. Οι καταστάσεις που επικρατούν εκεί είναι για γέλια και για κλάματα...Χώροι και εξοπλισμός της απελπισίας, υλικό το οποίο πρέπει μόνοι μας να πληρώνουμε και σοβαρότης ΜΗΔΕΝ. Αν εξαιρέσουμε και 3-4 καθηγητές - τους οποίους δεν αναφέρω γιατί όλοι μας γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί - οι υπόλοιποι είναι επιεικώς απαράδεχτοι! είτε δεν ξέρουν για να μας μάθουν και αρκούνται σε προσωπικές ιστορίες με καράβια και δράκους, είτε δεν θέλουν....

Λόγο της κατάστασης αυτής το 99% των ναυτικών - δικαίως -  χλευάζουν και υποβαθμίζουν το ΚΕΣΕΝ, βλέποντας το σαν αγγαρεία και σαν ένα άχρηστο ''έξοδο'' για την τσέπη τους. Αν υπήρχε μία στοιχειώδης οργάνωση και σοβαρότητα, αν ήξερε ο ναυτικός ότι δεν θα πάει τσάμπα εκεί και ότι μπορεί να κουραστεί αλλά θα μάθει, οι περισσότεροι θα ανυπομονούσαν να περάσουν από εκεί. Λέω την λέξη "ανυπομονούσαν" γιατί τον να πάς από ανθυποπλοίαρχος γραμματικός και από γραμματικός πλοίαρχος ή από Γ' μηχανικός σε Β' και από Β' σε Α' δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Δεν λέω ότι θα γινόσουν ξεφτέρι, άλλωστε τις περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες στο πλοίο θα τις πάρεις. Θα μπορούσες όμως να πάρεις αρκετά πράγματα αν υπήρχε σοβαρότητα, οργάνωση, κατάλληλος εξοπλισμός και καθηγητές με γνώσεις.

Πτυχίο

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το πτυχίο της ΑΕΝ να μην είναι ισότιμο με αυτό ενός ΤΕΙ. Θα έλεγα και ΑΕΙ αλλά έτσι όπως την έχουν καταντήσει τη ναυτική εκπαίδευση ντρέπομαι να το πω. Δηλαδή τι παραπάνω έχουν οι γνώσεις που πρέπει να έχεις σε ένα ΤΕΙ από αυτές ενός Έλληνα αξιωματικού; πόσο καλύτερος είναι κάποιος που τελειώνει ένα ΤΕΙ λογιστικής από εμένα. Από την θέση - όχι του πλοιάρχου - του υποπλοιάρχου θα έπρεπε να είναι ισότιμο με ΑΕΙ!

Υποβάθμιση

Η υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης όλοι μας έχουμε καταλάβει ότι σε κάτι αποσκοπεί...Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; μήπως οι μείωση μισθών; μήπως η ιδιωτικές σχολές; τι άραγε....;

Η ντροπή...

Αν είναι δυνατόν η πρώτη χώρα στη ναυτιλία παγκοσμίως να έχει αυτά τα χάλια στη ναυτική εκπαίδευση! που να το πεις και ποιός να σε πιστέψει. Ντρέπομαι που κάθομαι και συζητάω με τον Φιλιππινέζο και μέσα μου ξέρω ότι σε εκπαίδευση (και μόνο σε αυτή) δεν έχω να επιδείξω τίποτα σαν χώρα σε σχέση με αυτούς. Ντρέπομαι που έρχονται νέοι άνθρωποι μέσα και δεν έχουν μάθει τίποτα το οποίο θα τους βοηθήσει για την καριέρα τους.

Ερωτήματα

Όπως αναφέρω και πιο πάνω, μαθαίνουμε τελευταία ότι έγινε υπεξαίρεση χρημάτων από την ναυτική εκπαίδευση. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να αφήνουν αυτούς τους ανθρώπους ατιμώρητους....Αν και δεν το πιστεύω, αναμένουμε απόδοση δικαιοσύνης και τιμωρία! Επίσης αναρωτιέμαι, πώς έχουν χαθεί τόσα χρήματα τα οποία έχουν δώσει οι εφοπλιστές για την ναυτική εκπαίδευση. Δεν μπορώ να ξέρω από πρώτο χέρι αν αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί, αλλά με βάση αυτά που όλοι μας γνωρίζουμε, ξέρουμε ότι οι εφοπλιστές έχουν δώσει αρκετά χτήματα. Που πάνε όλα αυτά; ποιός τα διαχειρίζεται; πόσα τελικά έχουν πραγματικά δοθεί για την ναυτική εκπαίδευση; Ερωτήματα που είναι πολύ δύσκολο κάποιος να βρει άκρη....Και αν ακόμα εξαιρέσουμε αυτά τα χρήματα, γιατί το Ελληνικό κράτος που βασίζετε στη ναυτιλία μας δεν έχει δείξει την δέουσα σημασία; εδώ επιβεβαιώνετε αυτό που λέμε για τους τσοπάνηδες του υπουργείου.

Η χαμένη ευκαιρία 

Κρίμα πάντως, γιατί η ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν παράδειγμα προς μίμηση για όλες της ναυτικές σχολές στον κόσμο. ούτε αυτό δεν εκμεταλλευτήκαμε τόσα χρόνια. Είμαστε τελικά άξιοι της μοίρας μας....
e-nautilia.gr

ΑΚΑΛΥΠΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ - ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΛΟΙΑ



Με «βαριά καρδιά» το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενέκρινε τα τροποποιημένα δρομολόγια του «Μυτιλήνη» και του «Ταξιάρχης» τής ΝΕΛ στις άγονες γραμμές του βορείου Αιγαίου, κι αυτό διότι οι ώρες άφιξης και αναχώρησης των πλοίων απέχουν πολύ από το να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό.

Χαρακτηριστικά, προχθές το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης, μας έλεγε ότι είναι προφανές πως δεν εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό όταν αναχωρεί στις 7:00 το πρωί το «Ταξιάρχης» από το λιμάνι του Λαυρίου. Ωστόσο το Υπουργείο αποδέχθηκε αυτή την κατάσταση, πιθανότατα επειδή δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση. Άλλωστε η ΝΕΛ ζήτησε να αποδρομολογηθούν τα πλοία την ίδια ημέρα που ξεκινούσε η ετήσια ακινησία τους.

Μετά την έγκριση που έλαβε η ΝΕΛ, έδωσε στη δημοσιότητα τα τροποποιημένα δρομολόγια των πλοίων της, τα οποία ισχύουν έως τις 13 Μαρτίου, δηλαδή μέχρι τη λήξη της ετήσιας ακινησίας των «Θεόφιλος» και «European Express».

Επίσης εκτός δρομολογίων έχει βγει και το «Aqua Maria», έως τις 26 Φεβρουαρίου. Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγια στη γραμμή Λαύριο - Ψαρά - Μεστά (Χίος).

Από τα δρομολόγια που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, ακάλυπτο παραμένει το δρομολόγιο Μυτιλήνη - Μύρινα - Θεσσαλονίκη και επιστροφή. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ενημέρωσε το ΣΕΕΝ για το κενό που έχει δημιουργηθεί και αναμένει την απάντησή του. Η πιο εύκολη λύση θα ήταν μία, είτε το «Blue Star Patmos» είτε το «Νήσος Μύκονος» (έχει αντικαταστήσει προσωρινά το «Νήσος Χίος») να αναλάβουν την εξυπηρέτηση της γραμμής. Όμως έως προχθές το απόγευμα δεν υπήρχε θετική απάντηση από την πλευρά των δύο εταιρειών.


Αντιδράσεων συνέχεια

Η τροποποίηση των δρομολογίων της ΝΕΛ έφερε αντιδράσεις και από τα νησιά του Νομού Σάμου. Σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα δρομολόγια των πλοίων αναφέρει πως μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να χαρακτηριστεί ότι εξυπηρετούν τα νησιά. «Ένα και μοναδικό πλοίο με προσέγγιση στο τελευταίο τριήμερο κάθε εβδομάδας στα νησιά μας, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την εμπορική και μεταφορική κίνηση από και προς τον Πειραιά, αλλά αντιθέτως διαταράσσει όλη την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής μας.

Οι πολίτες, ο εμπορικός κόσμος της Σάμου, οι μεταφορικές εταιρείες και οι τοπικές αρχές διαμαρτύρονται για την έγκριση τέτοιου είδους προγραμμάτων πλόων, που δεν έχουν καμμία σχέση με τις εξαγγελίες εκ μέρους σας και τις διατυπωμένες προθέσεις σας σχετικά με την αναδιάρθρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για την καθημερινή εξυπηρέτηση των νησιών μας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδεικνύει την προχειρότητα σχεδιασμού, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των ναυτιλιακών εταιρειών, καθότι για άλλη μία φορά τα νησιά μας αντιμετωπίζονται μόνο σα συντελεστές και παράμετροι της επιδοματικής πολιτικής», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Αν μάλιστα προκύψει και κάποιο απαγορευτικό, τα νησιά του Νομού Σάμου θα ξεμένουν ως και μια ολόκληρη εβδομάδα από ακτοπλοϊκή σύνδεση. Οι αντιδράσεις από τη Σάμο έρχονται να προστεθούν στις έντονες αντιδράσεις από τη Λήμνο για την ταυτόχρονη αποδρομολόγηση των τριών πλοίων τής ΝΕΛ.

Από την πλευρά τής ΝΕΛ, ως προχθές το απόγευμα δεν υπήρξε καμμία αντίδραση πέραν της επίσημης ανακοίνωσης των τροποποιημένων δρομολογίων.




emprosnet.gr

ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΝΕΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΥΚΟΥΣΗ




Με την υπ’ αριθμόν 3/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου αναγνωρίσθηκε η ίδρυση σωματείου με τηνεπωνυμία  «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ−ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ−ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΚΟΥΣΗ», που εδρεύει στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου Συκούση της
Δημοτικής Ενότητας Καμποχώρων του Δήμου Χίου, το οποίοέχει ως σκοπό την παροχή βοήθειας προς τους αρμόδιους φορείς
πυρασφάλειας πυρόσβεσης−αναδάσωσης, την καλλιτεχνική και πνευματική ανάπτυξη των μελών με κάθε μορφής  δραστηριότητα που θα αποσκοπεί στην προστασία του φυ−σικού περιβάλλοντος από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφέςκαι τη βοήθεια σε κάθε συνάνθρωπο που κινδυνεύει 

ΜΕ 18 - 5 ΝΙΚΗΣΕ Η ΧΙΟΣ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ ΣΤΟ ΠΟΛΟ ΚΑΙ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗ 2η ΘΕΣΗ


ΝΟ Χίου - Παλαιό ΦάληροΣτην 2η θέση της βαθμολογίας επανήλθε ο ΝΟ Χίου μετά την ευρεία νίκη του επί του Παλαιού Φαλήρου με σκορ 18-5. Η ομάδα μας παρέμεινε αήττητη στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα του 1ου γύρου και έτσι μετρά 5 νίκες και 1 ισοπαλία σε ισάριθμους αγώνες στο Ιωνικό Κολυμβητήριο. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής:
ΝΟ Χίου - Παλαιό Φάληρο: 18-5
Τα οκτάλεπτα: 5-1, 4-0, 5-2, 4-2
Τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΟ Χίου (Μπελέγρης): Μιράλης 3, Μιμίδης 2, Κατσουλάκης 1, Κόχειλας Γ. 4, Θεοδωρόπουλος 3, Φουντούλης Γ. 3, Μπεριστιάνος 1, Χατζηκυριακάκης 1
Παλαιό Φάληρο (Λούδης): Ξενάκης 1, Σιώνης 2, Σπηλιωτόπουλος 2
ΝΟ Χίου - Παλαιό Φάληρο
Φωτογραφίες από τον αγώνα
Παναθηναϊκός - ΝΟ Αργοστολίου: 9-7
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 2-1, 1-1, 4-3
Τα γκολ των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (Κουντουδιός): Αφρουδάκης Γ. 2, Παπαδόγκωνας 2, Δερμιτζάκης Δ. 2, Αφρουδάκης Ζ. 1, Κατσαούνης 1, Κουρλιάφτης 1
ΝΟ Αργοστολίου (Ανδρεάκος): Παπαδόπουλος 3, Κατσιγιάννης 2, Δουδέσης Β. 1, Στελλάτος 1

ΝΑΟ Κέρκυρας - Πανιώνιος: 8-6
Τα οκτάλεπτα: 3-3, 2-1, 3-2, 0-0
Τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΑΟ Κέρκυρας (Τζόρτζεβιτς): Γαλανός 1, Μίσκοβιτς 3, Βογιατζόγλου 4
Πανιώνιος (Πασλής): Θωμάκος 4, Φουτρής 1, Κάκιτς 1

ΝΟ Χανίων - ΝΟ Πατρών: 10-6
Τα οκτάλεπτα: 4-2, 0-3, 1-0, 5-1
Τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΟ Χανίων (Βολτυράκης): Βλοντάκης 6, Πετρόχειλος 3, Χαριτάκης 1
ΝΟ Πατρών (Σακκαλής): Μπέκοβιτς 3, Δανούρδης 1, Κανελλόπουλος 1, Φύκουρας 1

ΓΣ Ηλιούπολης - ΠΑΟΚ: 9-11
Τα οκτάλεπτα: 3-3, 5-4, 1-3, 0-1
Τα γκολ των δύο ομάδων:
ΓΣ Ηλιούπολης (Καραμάνης): Καζάζης 1, Κουλιεράκης 1, Αγγελίδης 3, Κολυβάς 3, Γιάγκος 1
ΠΑΟΚ (Γούναρης): Σαρησάββας 1, Μιτελούδης 2, Αλιχανίδης Μ. 2, Παππάς 1, Κόλιανιν 1, Βαχαρέλης 2, Σολανάκης 2

ΝΟ Βουλιαγμένης - Ολυμπιακός: 7-10
Τα οκτάλεπτα: 1-2, 1-3, 5-3, 0-2
Τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΟ Βουλιαγμένης (Λοράντος): Βουλγαράκης 1, Βλαχόπουλος 1, Μυλωνάκης 1, Ελμισιάν 1, Γούνας 2, Καρούντζος 1
Ολυμπιακός (Βλάχος): Φουντούλης Ι. 4, Μάζης 1, Μάγιαρακ 3, Ντόσκας 2



Πρόγραμμα 11ης Αγωνιστικής

(Σάββατο 9/2/2013)
Ν.Ο. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟY - ΝΟ ΧΙΟΥ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΟ
Ν.Ο. ΠΑΤΡΩΝ - Ν.Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Π.Α.Ο.Κ. - Ν.Ο. ΧΑΝΙΩΝ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. - Γ.Σ. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Α.Ο.Π. ΦΑΛΗΡΟΥ - ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
noxiou.gr

ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ



Οι «Μαθησιακές Δυσκολίες» έχουν αποτελέσει τα τελευταία χρόνια το επίκεντρο συζητήσεων και ερευνών σχετικά με τα πιθανά αίτια, τη συχνότητα και τα χαρακτηριστικά τους. Ο όρος «Μαθησιακές Δυσκολίες» εμφανίζεται για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1963 από τον ψυχολόγο και ειδικό παιδαγωγό Samuel Kirk σε ένα συνέδριο γονέων με παιδιά που είχαν προβλήματα μάθησης και επαγγελματιών της ειδικής αγωγής.
Συγκεκριμένα, τότε έγινε η πρώτη απόπειρα να οριστούν όλες εκείνες οι δυσκολίες που οδηγούν σε σχολική υποεπίδοση ή αποτυχία παιδιά που έχουν κανονική φοίτηση, παρακολουθούν το πρόγραμμα της τάξης τους και δεν κατατάσσονται στα «άτομα με ειδικές ανάγκες». Τα χρόνια που ακολούθησαν διατυπώθηκε πληθώρα ορισμών ανάλογα με την κυρίαρχη αντίληψη κάθε εποχής σχετικά με τη φύση των  δυσκολιών.
 Σήμερα θεωρείται ότι υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες που μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα των δυσκολιών αυτών, με πιο αναγνωρίσιμο τον όρο «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες». O όρος «Ειδικές Μαθησιακές  Δυσκολίες» χρησιμοποιείται  για να περιγράψει συγκεκριμένες δυσκολίες στην ανάγνωση, στη γραφή, στην ορθογραφία και στα μαθηματικά σε παιδιά με φυσιολογική νοημοσύνη και τυπική σχολική φοίτηση.
Οι δυσκολίες συχνά εντοπίζονται  στη γραφή, στο προσανατολισμό στο χώρο, στην παρακολούθηση οδηγιών, στην ακουστική αντίληψη, στην ανάκληση λέξεων και στη μνήμη. Το περιεχόμενο όμως των δυσκολιών διαφέρει πολύ από παιδί σε παιδί. Ένα παιδί μπορεί να δυσκολεύεται πολύ στην ανάγνωση, αλλά να μην αντιστρέφει νούμερα ούτε να έχει προβλήματα μνήμης. Ή μπορεί να διαβάζει καλά, αλλά να δυσκολεύεται πολύ να θυμηθεί την ορθογραφία των λέξεων.
Σύμφωνα με το DSM-IV,  οι «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες» χωρίζονται σε τρεις βασικές υποκατηγορίες : Διαταραχή της ανάγνωσης (δυσλεξία), Διαταραχή της Γραπτής Έκφρασης,  Διαταραχή των Μαθηματικών ( δυσαριθμησία).
Η ακριβής αιτιολογία των  «Ειδικών  Μαθησιακών Δυσκολιών» δεν είναι σαφής. Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως συμφωνούν ότι είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων μειονεξιών σε έναν ή περισσότερους τομείς του γνωστικού συστήματος και έχει γενετικό υπόβαθρο (κληρονομικός παράγοντας). Το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που εμφανίζουν Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες υπολογίζεται σε 8-10%. Είναι αξιοσημείωτο ότι εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια, από ό,τι στα κορίτσια, σε αναλογία 4 προς 1.
Κάποιοι μαθητές θα εμφανίσουν τη δυσκολία από την πρώτη τάξη του δημοτικού, κάποιοι άλλοι θα έχουν φτάσει στην έκτη, προτού αναγνωριστούν από το περιβάλλον τους οι δυσκολίες τους. Έτσι πολλοί μαθητές με «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες» φτάνουν στο Γυμνάσιο με μέτρια έως φτωχή απόδοση, χωρίς να γίνονται αντιληπτές οι δυσκολίες. Συχνά αυτές αποδίδονται σε τεμπελιά ή απουσία κινήτρων.
Οι «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες» διαρκούν όσο και η ζωή του ατόμου. Όμως η έγκαιρη διάγνωση τους και η κατάλληλη μαθησιακή υποστήριξη βοηθά τα παιδιά με τη πάροδο του χρόνου να  βελτιώσουν τη σχολική τους επίδοση και να συνεχίσουν τη ζωή τους ομαλά.
Τα παιδιά και οι έφηβοι με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες πολλές φορές έχουν  συναφείς δυσκολίες που συνθέτουν την κλινική τους εικόνα. Περίπου  το 15% με 20% έχουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (Δ.Ε.Π.Υ). Πιο συγκεκριμένα, συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα, χαρακτηρίζονται από χαμηλό αυτοέλεγχο  και έχουν αυξημένη κινητική δραστηριότητα.  Σε πολλά παιδιά θα υπάρξουν ενδείξεις δευτερογενών συναισθηματικών προβλημάτων που αποτελούν απόρροια των χρόνιων ματαιώσεων που βιώνουν στον ακαδημαϊκό τομέα
Συγκεκριμένα,  ένα θέμα που έχει απασχολήσει τη σύγχρονη βιβλιογραφία είναι η αυτοεκτίμηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Πρόσφατες έρευνες σε ελληνικό πληθυσμό δείχνουν ότι αυτά τα  παιδιά τείνουν να αξιολογούν αρνητικά τον εαυτό τους ως προς τις σχολικές τους επιδόσεις (ακαδημαϊκή αυτοεκτίμηση). Η φτωχή αυτοεκτίμηση του μαθητή επιφέρει αναπόφευκτα εσωτερική ένταση και συναισθηματική δυσφορία, κατάσταση η οποία σίγουρα δεν ευνοεί τη μαθησιακή του εξέλιξη. Πολλά παιδιά, επίσης,  προσπαθούν να  κερδίσουν το ενδιαφέρον και την αναγνώριση που χάνουν λόγω της σχολικής τους αποτυχίας  με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι συχνά γίνονται ζωηρά και κάνουν παράτολμες ενέργειες. Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο πρόωρα, καθώς αδυνατούν να διαχειριστούν τις δυσκολίες τους.
Εν κατακλείδι, η έντονη ενασχόληση με τις «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες» και τις επιπτώσεις της στο ίδιο το άτομο και στην οικογένεια δεν είναι τυχαία.  Σχετίζεται με τη σημασία που έχει η εκμάθηση του γραπτού λόγου και η επιτυχημένη ακαδημαϊκή πορεία  στις σημερινές κοινωνίες. Ένα παιδί που δυσκολεύεται να μάθει να διαβάζει, να γράψει και να φέρει εις πέρας απλούς μαθηματικούς συλλογισμούς, συχνά θεωρείται μη ικανό από το στενό και κοινωνικό του περιβάλλον να σπουδάσει και να πετύχει μετέπειτα σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι σημαντικό λοιπόν το περιβάλλον του να κατανοήσει τις δυσκολίες του παιδιού και να το υποστηρίξει στη σχολική του πορεία.
Βάσω Βαφιά
Ψυχολόγος, Εξωτερική συνεργάτης Κ.Π.Ε

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31/1/2013, ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ



            Στο πλαίσιο της κατεύθυνσης της ομοσπονδίας μας, να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις των Διδασκαλικών Συλλόγων, προσκαλούνται τα μέλη να πάρουν μέρος στην έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 31/1/2013 και ώρα 19.00 στα γραφεία του Συλλόγου, με θέμα: «Τοποθέτηση επί της εισήγησης του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.».
ΕΙΣΗΓΗΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΟΕ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η Ελλάδα διανύει ήδη τον πέμπτο χρόνο ύφεσης! Μιας ύφεσης που διαρκώς βαθαίνει, κυρίως εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται από το 2010, με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας από τον κίνδυνο του τεράστιου δημοσίου χρέους της και της επαπειλούμενης χρεοκοπίας και περιλαμβάνει ιδιαίτερα σκληρά και επώδυνα μέτρα εις βάρος της ελληνικής Κοινωνίας. Οι αντοχές των εργαζομένων αλλά και συνολικά της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, από την οικονομική κρίση και τις ασκούμενες πολιτικές, δοκιμάζονται ξανά μπροστά στην αναλγησία όλων εκείνων που εξακολουθούν να αναπαράγουν την ίδια αδιέξοδη και αντικοινωνική μνημονική πολιτική.