Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



Ένα θέμα τεράστιο για την ναυτιλία μας είναι η ναυτική εκπαίδευση, που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και φυσικά το ΚΕΣΕΝ, η οποία εκπαίδευση νοσεί και μάλιστα σοβαρά. Εμείς εδώ στο e-nautilia είχαμε αναφέρει και πάλι το πρόβλημα με τις σχολές στο άρθρο Τι θα γίνει επιτέλους με τις σχολές;  και σίγουρα θα αναφερθούμε ξανά...

Τώρα τελευταία διαβάζουμε για το (δήθεν) ενδιαφέρον που υπάρχει από αρκετούς πολιτικούς για την εκπαίδευση. Βέβαια τόσα χρόνια την έχουν γραμμένη την εκπαίδευση, το ΚΕΣΕΝ και τις ΑΕΝ... Ακόμα ''βγαίνουν'' στη φόρα πληροφορίες για υπεξαίρεση σημαντικού ποσού από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης κάτι το οποίο είναι το λιγότερο απαράδεχτο!

 ΑΕΝ

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες σπουδαστών, υπάρχει τεράστια έλλειψη σε συγγράμματα και καθηγητές. Το κόψιμο της σίτισης, στέγασης και πάσου έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους σπουδαστές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη εποχή που διανύουμε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και σε εξοπλισμό είναι απαράδεκτη και άθλια, για μία χώρα που στηρίζετε στη ναυτιλία της.

Οι μελλοντικοί ναυτικοί μας συνεχίζουν να πηγαίνουν στα πλοία με τρομερές ελλείψεις σε βασικές γνώσεις για το ναυτικό επάγγελμα, κάτι το οποίο τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καριέρα τους, αλλά και γενικότερα στην ζωή και στην πνευματική τους ηρεμία.

ΚΕΣΕΝ

Τι να πρωτοπεί κανείς για το ένα και μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα που σκοπός του είναι να καταρτίσει και να εκπαιδεύσει τους Έλληνες πλοιάρχους, υποπλοιάρχους, Α' και Β' μηχανικούς. Οι καταστάσεις που επικρατούν εκεί είναι για γέλια και για κλάματα...Χώροι και εξοπλισμός της απελπισίας, υλικό το οποίο πρέπει μόνοι μας να πληρώνουμε και σοβαρότης ΜΗΔΕΝ. Αν εξαιρέσουμε και 3-4 καθηγητές - τους οποίους δεν αναφέρω γιατί όλοι μας γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί - οι υπόλοιποι είναι επιεικώς απαράδεχτοι! είτε δεν ξέρουν για να μας μάθουν και αρκούνται σε προσωπικές ιστορίες με καράβια και δράκους, είτε δεν θέλουν....

Λόγο της κατάστασης αυτής το 99% των ναυτικών - δικαίως -  χλευάζουν και υποβαθμίζουν το ΚΕΣΕΝ, βλέποντας το σαν αγγαρεία και σαν ένα άχρηστο ''έξοδο'' για την τσέπη τους. Αν υπήρχε μία στοιχειώδης οργάνωση και σοβαρότητα, αν ήξερε ο ναυτικός ότι δεν θα πάει τσάμπα εκεί και ότι μπορεί να κουραστεί αλλά θα μάθει, οι περισσότεροι θα ανυπομονούσαν να περάσουν από εκεί. Λέω την λέξη "ανυπομονούσαν" γιατί τον να πάς από ανθυποπλοίαρχος γραμματικός και από γραμματικός πλοίαρχος ή από Γ' μηχανικός σε Β' και από Β' σε Α' δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Δεν λέω ότι θα γινόσουν ξεφτέρι, άλλωστε τις περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες στο πλοίο θα τις πάρεις. Θα μπορούσες όμως να πάρεις αρκετά πράγματα αν υπήρχε σοβαρότητα, οργάνωση, κατάλληλος εξοπλισμός και καθηγητές με γνώσεις.

Πτυχίο

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το πτυχίο της ΑΕΝ να μην είναι ισότιμο με αυτό ενός ΤΕΙ. Θα έλεγα και ΑΕΙ αλλά έτσι όπως την έχουν καταντήσει τη ναυτική εκπαίδευση ντρέπομαι να το πω. Δηλαδή τι παραπάνω έχουν οι γνώσεις που πρέπει να έχεις σε ένα ΤΕΙ από αυτές ενός Έλληνα αξιωματικού; πόσο καλύτερος είναι κάποιος που τελειώνει ένα ΤΕΙ λογιστικής από εμένα. Από την θέση - όχι του πλοιάρχου - του υποπλοιάρχου θα έπρεπε να είναι ισότιμο με ΑΕΙ!

Υποβάθμιση

Η υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης όλοι μας έχουμε καταλάβει ότι σε κάτι αποσκοπεί...Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; μήπως οι μείωση μισθών; μήπως η ιδιωτικές σχολές; τι άραγε....;

Η ντροπή...

Αν είναι δυνατόν η πρώτη χώρα στη ναυτιλία παγκοσμίως να έχει αυτά τα χάλια στη ναυτική εκπαίδευση! που να το πεις και ποιός να σε πιστέψει. Ντρέπομαι που κάθομαι και συζητάω με τον Φιλιππινέζο και μέσα μου ξέρω ότι σε εκπαίδευση (και μόνο σε αυτή) δεν έχω να επιδείξω τίποτα σαν χώρα σε σχέση με αυτούς. Ντρέπομαι που έρχονται νέοι άνθρωποι μέσα και δεν έχουν μάθει τίποτα το οποίο θα τους βοηθήσει για την καριέρα τους.

Ερωτήματα

Όπως αναφέρω και πιο πάνω, μαθαίνουμε τελευταία ότι έγινε υπεξαίρεση χρημάτων από την ναυτική εκπαίδευση. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να αφήνουν αυτούς τους ανθρώπους ατιμώρητους....Αν και δεν το πιστεύω, αναμένουμε απόδοση δικαιοσύνης και τιμωρία! Επίσης αναρωτιέμαι, πώς έχουν χαθεί τόσα χρήματα τα οποία έχουν δώσει οι εφοπλιστές για την ναυτική εκπαίδευση. Δεν μπορώ να ξέρω από πρώτο χέρι αν αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί, αλλά με βάση αυτά που όλοι μας γνωρίζουμε, ξέρουμε ότι οι εφοπλιστές έχουν δώσει αρκετά χτήματα. Που πάνε όλα αυτά; ποιός τα διαχειρίζεται; πόσα τελικά έχουν πραγματικά δοθεί για την ναυτική εκπαίδευση; Ερωτήματα που είναι πολύ δύσκολο κάποιος να βρει άκρη....Και αν ακόμα εξαιρέσουμε αυτά τα χρήματα, γιατί το Ελληνικό κράτος που βασίζετε στη ναυτιλία μας δεν έχει δείξει την δέουσα σημασία; εδώ επιβεβαιώνετε αυτό που λέμε για τους τσοπάνηδες του υπουργείου.

Η χαμένη ευκαιρία 

Κρίμα πάντως, γιατί η ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν παράδειγμα προς μίμηση για όλες της ναυτικές σχολές στον κόσμο. ούτε αυτό δεν εκμεταλλευτήκαμε τόσα χρόνια. Είμαστε τελικά άξιοι της μοίρας μας....
e-nautilia.gr