Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΑΚΑΛΥΠΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ - ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΛΟΙΑ



Με «βαριά καρδιά» το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενέκρινε τα τροποποιημένα δρομολόγια του «Μυτιλήνη» και του «Ταξιάρχης» τής ΝΕΛ στις άγονες γραμμές του βορείου Αιγαίου, κι αυτό διότι οι ώρες άφιξης και αναχώρησης των πλοίων απέχουν πολύ από το να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό.

Χαρακτηριστικά, προχθές το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης, μας έλεγε ότι είναι προφανές πως δεν εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό όταν αναχωρεί στις 7:00 το πρωί το «Ταξιάρχης» από το λιμάνι του Λαυρίου. Ωστόσο το Υπουργείο αποδέχθηκε αυτή την κατάσταση, πιθανότατα επειδή δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση. Άλλωστε η ΝΕΛ ζήτησε να αποδρομολογηθούν τα πλοία την ίδια ημέρα που ξεκινούσε η ετήσια ακινησία τους.

Μετά την έγκριση που έλαβε η ΝΕΛ, έδωσε στη δημοσιότητα τα τροποποιημένα δρομολόγια των πλοίων της, τα οποία ισχύουν έως τις 13 Μαρτίου, δηλαδή μέχρι τη λήξη της ετήσιας ακινησίας των «Θεόφιλος» και «European Express».

Επίσης εκτός δρομολογίων έχει βγει και το «Aqua Maria», έως τις 26 Φεβρουαρίου. Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγια στη γραμμή Λαύριο - Ψαρά - Μεστά (Χίος).

Από τα δρομολόγια που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, ακάλυπτο παραμένει το δρομολόγιο Μυτιλήνη - Μύρινα - Θεσσαλονίκη και επιστροφή. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ενημέρωσε το ΣΕΕΝ για το κενό που έχει δημιουργηθεί και αναμένει την απάντησή του. Η πιο εύκολη λύση θα ήταν μία, είτε το «Blue Star Patmos» είτε το «Νήσος Μύκονος» (έχει αντικαταστήσει προσωρινά το «Νήσος Χίος») να αναλάβουν την εξυπηρέτηση της γραμμής. Όμως έως προχθές το απόγευμα δεν υπήρχε θετική απάντηση από την πλευρά των δύο εταιρειών.


Αντιδράσεων συνέχεια

Η τροποποίηση των δρομολογίων της ΝΕΛ έφερε αντιδράσεις και από τα νησιά του Νομού Σάμου. Σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα δρομολόγια των πλοίων αναφέρει πως μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να χαρακτηριστεί ότι εξυπηρετούν τα νησιά. «Ένα και μοναδικό πλοίο με προσέγγιση στο τελευταίο τριήμερο κάθε εβδομάδας στα νησιά μας, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την εμπορική και μεταφορική κίνηση από και προς τον Πειραιά, αλλά αντιθέτως διαταράσσει όλη την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής μας.

Οι πολίτες, ο εμπορικός κόσμος της Σάμου, οι μεταφορικές εταιρείες και οι τοπικές αρχές διαμαρτύρονται για την έγκριση τέτοιου είδους προγραμμάτων πλόων, που δεν έχουν καμμία σχέση με τις εξαγγελίες εκ μέρους σας και τις διατυπωμένες προθέσεις σας σχετικά με την αναδιάρθρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για την καθημερινή εξυπηρέτηση των νησιών μας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδεικνύει την προχειρότητα σχεδιασμού, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των ναυτιλιακών εταιρειών, καθότι για άλλη μία φορά τα νησιά μας αντιμετωπίζονται μόνο σα συντελεστές και παράμετροι της επιδοματικής πολιτικής», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Αν μάλιστα προκύψει και κάποιο απαγορευτικό, τα νησιά του Νομού Σάμου θα ξεμένουν ως και μια ολόκληρη εβδομάδα από ακτοπλοϊκή σύνδεση. Οι αντιδράσεις από τη Σάμο έρχονται να προστεθούν στις έντονες αντιδράσεις από τη Λήμνο για την ταυτόχρονη αποδρομολόγηση των τριών πλοίων τής ΝΕΛ.

Από την πλευρά τής ΝΕΛ, ως προχθές το απόγευμα δεν υπήρξε καμμία αντίδραση πέραν της επίσημης ανακοίνωσης των τροποποιημένων δρομολογίων.




emprosnet.gr