Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ : ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ
ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29/8/2013 ΣΤΙΣ 12:00

Η δικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρόικα με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες - απολύσεις στο δημόσιο και την προωθούμενη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα χτίζουν την βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης του κεφαλαίου. Προχωρούν πιο αποφασιστικά και τσακίζουν ότι εργατικό-λαϊκό δικαίωμα έχει απομείνει, μεταφέροντας τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού.
Τα προσχήματα που χρησιμοποιούν περί "εξυγίανσης του κρατικού μηχανισμού" και "εξασφάλισης της κρατικής χρηματοδότησης" αποτελούν φτηνές δικαιολογίες. Όλα τα μέτρα που παίρνονται εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης και της ΕΕ για την εξασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, με στρατιές ανέργων, εργαζόμενους με μισθούς πείνας και σε μόνιμη ανασφάλεια.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 29 Αυγούστου, από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου και στη συγκέντρωση στις 12 στην Είσοδο της Απλωταριάς.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να δυναμώσουν αποφασιστικά τον ενιαίο αγώνα, ενάντια στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, γενικότερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ.
Όχι σε όλες τις απολύσεις - Καμία αναμονή. Να μην χαθεί άλλος χρόνος.
Εργάτη, κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα ‘χει το παιδί σου.
Κανένας πλειστηριασμός. Όλοι μαζί για να μην πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια μας. Μια φωνή, μια γροθιά σε κάθε σοκάκι, σε κάθε γειτονιά
Ενιαίος αγώνας όλων των κλάδων, όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα απέναντι στις απολύσεις και την αντιλαϊκή πολιτική.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ

ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29/8/2013 ΣΤΙΣ 12:00

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΡΟΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ


«Έξαρση σημειώνει τις τελευταίες μέρες η εισροή παράνομων μεταναστών στο νησί μας και μας καθιστά αντιμέτωπους, πρωτίστως, με ανθρωπιστικά ζητήματα που αφορούν την προέλευση και το μέλλον των ανθρώπων αυτών.
Ακολούθως, ολοένα και γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, να επανεξεταστεί και το ζήτημα ενίσχυσης της Δύναμης που υπηρετεί στο νησί, αλλά και των υποδομών. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι, δεν αρκεί, μόνο, η χρηματοδότηση της φύλαξης των συνόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν προηγηθεί επιμερισμός του μεταναστευτικού πληθυσμού και ισοκατανομή των ευθυνών στην περιοχή.
Όπως, έχω τονίσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η  ενεργοποίηση του πλαισίου της Οδηγίας 2001/55, ιδιαίτερα, για τη χώρα μας, η οποία αφενός δέχεται μεγάλη ροή μεταναστών και αφετέρου αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι αναγκαία. Στην κατεύθυνση αυτή, θα ακολουθήσει, από την πλευρά μου, κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε, τα παραπάνω ζητήματα να τεθούν στα ευρωπαϊκά όργανα».


ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ : ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΒΑΣΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Στην παραδοχή ότι οι δήμοι (και τα πανεπιστήμια) θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για το κύμα των 12.5000 της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου, προχώρησε η Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπουλου.
Μιλώντας στον Aθήνα 9.84 η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «το τρίτο κύμα κινητικότητας πρέπει να είναι ενδοαυτοδιοικητικό». Καθώς, όπως είπε, ναι μεν υπήρξαν οριζόντιες περικοπές στην Αυτοδιοίκηση τον Ιούλιο «μένει όμως να προχωρήσουν οι δήμοι σε αξιολόγηση των δομών του. Και όπως μας λέει και η ΚΕΔΕ υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι σε πολλούς  δήμους υπάρχει πλεονάζον προσωπικό (όπως για παράδειγμα μηχανικοί ή ΔΕ) ενώ σε άλλους και μάλιστα όμορους, υπάρχουν αντίστοιχα κενά», πρόσθεσε η κ. Χριστοφιλοπούλου.  Σημείωσε,δε, ότι «μπορούν επίσης να μεταφερθούν υπάλληλοι (όπως πχ. βρεφονηπιοκόμοι) από δήμους που έχουν φθίνοντα πληθυσμό σε άλλους με αύξοντα πληθυσμό».
Θα ζητήσουμε παράταση
Επιπλέον η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση για τη διαθεσιμότητα του Δεκεμβρίου. «Η κυβέρνηση ζητά παράταση για το στόχο του Δεκεμβρίου. Δεν είναι αρκετό το διάστημα για την αξιολόγηση στους δήμους και τα πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Θα πούμε στους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι δεν μπορούμε να πάμε γρήγορα αν θέλουμε να πάμε ποιοτικά».
Μάλιστα, η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «διαπραγματευτικά το αδύναμο σημείο του Ιουνίου θα έχει καλυφθεί», καθώς η χώρα μας θα είναι έτοιμη σχετικά με τη διαθεσιμότητα του Σεπτεμβρίου, ενώ θα έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση δομών που αντιστοιχούν σε 400.000 υπαλλήλους του Δημοσίου.
Παράλληλα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσε και το δεύτερο στόχο της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου με την τρόικα εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα πετύχουμε και το στόχο να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από τις απολύσεις».
Τέλος, η κ. Χριστοφιλοπουλου δεν απέκλεισε «ξαφνικό θάνατο» για επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου.

aftodioikisi.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ Χ.Α.


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, φορέων και συνδικαλιστών, που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία όπου ματαιώθηκε η φασιστικής έμπνευση «αιμοδοσία» που οργάνωσε η νεοναζιστική-φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής (Χ.Α.).

Στηρίζει και συμπαραστέκεται σε όλους του εργαζόμενος που σήμερα έχουν μπει στο στόχαστρο προανάκρισης που διενεργείται από τον εισαγγελέα, μετά από αναφορά της Διοικήτριας του νοσοκομείου, εκ των οποίων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν. Σάμου & πρόεδρος του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και αρκετά άλλα στελέχη του μαζικού κινήματος. Έτσι στοχοποιείται η συνδικαλιστική δράση και τα σωματεία, ενώ κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας αποδέχονται και στηρίζουν την τακτική και τη δράση των φασιστοειδών.

Το Ε.Κ.Σ., μέρες πριν την αιμοδοσία του μίσους της Χρυσής Αυγής, με παρέμβασή μας προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου καλέσαμε να την αποτρέψουν. Να μην αφήσουν να θέτει όρους αλλά και να «χρησιμοποιήσει» την αιμοδοσία. Η ζωή αξίζει για όλους το ίδιο ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία, χρώμα, που έχει ο κάθε άνθρωπος και το αίμα δίνει ζωή σε όποιον το έχει ανάγκη. Τότε μόνο είναι πράξη αλληλεγγύης. Δεν μπορεί το αίμα να γίνεται αφορμή για το στήσιμο κομματικής φιέστας και για το πέρασμα-πότισμα στην κοινωνία μας της ιδεολογίας του φασισμού-ρατσισμού και της λογική της καθαρότητας της Άριας Φυλής που έχουν οι ιδεολογικοί καθοδηγητές της Χρυσής Αυγής.

Συμμετείχαμε και εμείς μαζί με πολλούς άλλους φορείς και δεκάδες εργαζόμενους στην διαμαρτυρία εναντίον της ρατσιστικής-φασιστικής αντίληψης «αίμα μόνο για Έλληνες» που οργάνωσε σε πανελλαδική κλίμακα με φανφάρες, παράτες και προκλητικό τρόπο η Χ.Α., ενώ καλέσαμε τους εργαζόμενους και τους φορείς του τόπους μας να μη συμμετάσχουν στην αιμοδοσία του μίσους. Στον αντίποδα αυτής της ματαίωσης της αιμοδοσίας από την Χ.Α. διοργανώθηκε την ίδια ώρα, από τους συμμετέχοντες, αιμοδοσία για όποιον έχει ανάγκη και δόθηκαν περισσότερες φιάλες από αυτές που θα έδιναν οι χρυσαυγίτες.

Ο ρόλος της Χρυσής Αυγής είναι να κάνουν τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου. Προτείνουν τζάμπα κρατικό χρήμα για την μεγαλοεργοδοσία και εξαθλιωμένους εργαζόμενους με μεροκάματα 14 και 18 ευρώ. Ο φασισμός και οι απόψεις της Χ.Α. αντιμετωπίζονται παντού από το οργανωμένο ταξικό, λαϊκό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές να καταδικάσουν την προσπάθεια ποινικοποίησης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συνδικαλιστές.

Καλούμε την εργατική τάξη και όλο το λαό των νησιών μας να εκφράσουν με κάθε τρόπο τις αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές παραδόσεις και την ιστορία του τόπου μας.
Τους καλούμε να πάρουν αποφασιστικά μέρος στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από το φασιστικό έγκλημα στην Καστανιά και τα γύρω χωριά, το Σάββατο 31/8 στις 5 μ.μ. στην Καστανιά και στις 8:30 στην συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου.
Να καταγγείλουμε τους σύγχρονους θιασώτες του ναζισμού-φασισμού που η ιστορία τους είναι ταυτόσημη με διώξεις και βασανιστήρια, με την δημιουργία μαρτυρικών πόλεων - χωριών  και κολαστήριων στρατοπέδων συγκέντρωσης.



ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Σημεία από τη σημερινή τοποθέτηση του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,για την εκκλησιαστική περιουσία και το δημόσιο χρέος

κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών:  «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών, Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις.»

Για την τροπολογία σύσταση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
«Πρόκειται για μια καινοτόμο ρύθμιση. Η αξιοποίηση της  εκκλησιαστικής περιουσίας είναι, ειδικά σήμερα, ένα ζητούμενο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί  με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να συμβάλλει στην μεγάλη προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση και για ανάκαμψη της οικονομίας μας.» 
Για το δημόσιο χρέος
«Στη μεγάλη συζήτηση για το δημόσιο χρέος της χώρας έχουν εμφιλοχωρήσει δύο μεγάλοι μύθοι. 
Ο ένας μύθος, προερχόμενος από ένα κομμάτι της λαϊκιστικής αντιπολίτευσης, είναι ότι ενώ πήραμε 250 με 260 δις ευρώ, μόνο 7,8 από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τον κρατικό προϋπολογισμό και όλα τα άλλα «δόθηκαν στους τόκους, τοκογλύφους» κ.ό.κ. Μέγιστος μύθος ! Και αυτό αποδεικνύεται απλά: Διότι  η χώρα, χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές, κάλυψε από αυτά τα χρήματα το σύνολο των ελλειμμάτων που παρουσιάστηκε από το 2010 έως το 2013 από αυτή τη δανειοδότηση. Ταυτόχρονα με τον ίδιο τρόπο πραγματοποιήθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία οδήγησε στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από πλευράς ελληνικού δημοσίου, δηλαδή από πλευράς Ελλήνων πολιτών: το ελληνικό δημόσιο απέκτησε μετοχές στο τραπεζικό σύστημα ισόποσης αξίας, από τις οποίες κάποια στιγμή θα πάρει πίσω περισσότερα χρήματα από αυτά που έχουν ήδη καταβληθεί.
Ο δεύτερος μύθος είναι ότι δεν πετύχαμε τίποτα με τα προγράμματα προσαρμογής, αφού το 2010 είχαμε 320 δις ευρώ δημόσιο χρέος και το 2013 είχαμε πάλι 320 δις δημόσιο χρέος.  Διερωτώνται, λοιπόν, κάποιοι ποιο είναι το αποτέλεσμα. Ο μύθος λέει ότι «υπάρχει μια προσπάθεια από  άγνωστα κέντρα, κυρίως εκτός Ελλάδος, εναντίον της χώρας μας. Αυτός είναι ο στόχος  των σιωνιστών και των άλλων εχθρών της χώρας μας». Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το 2010 η χώρα είχε όντως 320 δις χρέος, αλλά ταυτόχρονα είχε 36 δις ευρώ έλλειμμα. Συνεπώς, κάθε χρόνο μας έλειπαν 36 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είχε προχωρήσει η χώρα σε πρόγραμμα προσαρμογής θα είχαν προστεθεί κατ’ έτος 36 δις ευρώ και συνολικά 150 δις μέχρι σήμερα και έτσι το χρέος μας θα είχε φτάσει στα 470 δις ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια! Επειδή, όμως, μπορέσαμε, ως Έλληνες πολίτες, να πάρουμε την προσπάθεια στις πλάτες μας,  μπορέσαμε να συγκρατήσουμε και αυτό το χρέος. Σήμερα οι προβλέψεις είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί σταδιακά.
Να επισημάνω δε ότι υπάρχουν και άλλα δύο στοιχεία σχετικά με το δημόσιο χρέος. Το πρώτο αφορά τον μέσο χρόνο αναχρηματοδότησης, δηλαδή πότε αυτό αποπληρώνεται, δηλαδή πότε λήγει ένα ομόλογο. Το 2010 ο μέσος χρόνος αναχρηματοδότησης ήταν περίπου 5,5 χρόνια. Το 2013 ο μέσος χρόνος είναι 15,5 χρόνια. Τι πετύχαμε; Δεν «σκάνε» όλα μαζί, «ανασαίνει» η οικονομία, υπάρχει μεγαλύτερο χρονικό εύρος αποπληρωμής και τακτοποίησης του χρέους.
Δεύτερο στοιχείο. Τι πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, η Ελλάδα,  κάθε χρόνο για τους τόκους. Μέχρι το 2010 πληρώναμε κάθε έτος 18-20 δις ευρώ για τόκους. Το 2013 πληρώνουμε 8-9 δις, δηλ. λιγότερο από τους μισούς τόκους. Αυτή είναι πραγματική ελάφρυνση σε δημοσιονομικό επίπεδο, που σημαίνει ελάφρυνση για όλους τους Έλληνες πολίτες.»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μετείχε χθες Τρίτη 27 Αυγούστου, στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, παρουσία αντιπροσωπείας Ευρωβουλευτών (Επιτροπή IMCO, Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία:





27 Αυγούστου 2013----------

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ (Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα και εγώ να καλωσορίσω τους αγαπητούς συναδέλφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να τους συγχαρώ και ιδιαίτερα εσάς κ. Πρόεδρε, για τη δουλειά που έχετε κάνει μέχρι σήμερα σε θέματα που έχουν τόσο άμεσο αντίκτυπο στη ζωή και την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών. Είναι σαφές ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από την ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων, από τη βελτίωση των επικοινωνιών και των μεταφορών, από την ένταση των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά, είναι πολύ μεγάλες. Οι προκλήσεις αυτές πρέπει όμως να αντιμετωπίζονται με έναν μοναδικό πλέον τρόπο για την Ευρώπη: συνδυάζοντας αρμονικά τις αυτονόητες απαιτήσεις προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κρίση σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο με τις κοινωνικές αξίες της Ευρώπης. Αυτό τον συνδυασμό δεν πρέπει να τον εγκαταλείψουμε.
                Ασφαλώς και η αγορά θα πρέπει να λειτουργεί με όρους ασφάλειας ποιότητας και υγιούς ανταγωνισμού, όμως η πολιτική προσέγγιση που πρέπει να κάνετε εσείς στην Επιτροπή σας, αλλά και εμείς στα Εθνικά Κοινοβούλια, δεν  πρέπει να είναι τεχνική, πρέπει να είναι ουσιαστική.
   
Αγαπητοί φίλοι,
Μια Ευρώπη που θέλει να ηγείται σε όρους παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης, ανάπτυξης ευρύτερα, αλλά και θέλει να προστατεύει τους πολίτες, οφείλει, ιδιαίτερα σήμερα, να έχει επίγνωση της οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε πολλές χώρες και κυρίως, της κοινωνικής κατάστασης ως αποτέλεσμα αυτής της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης.
Οφείλει παράλληλα να λαμβάνει υπόψη και τις ιδιαίτερα έντονες αποκλίσεις, που έχουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.
Θα αναφέρω ένα μόνο δείκτη: το χρέος της Εσθονίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 10%, σε αντίθεση με τη χώρα μας που έχει φτάσει στο 160% περίπου (εξαιρ. της ανακεφαλαιοποίησης).
Ανάλογες αποκλίσεις μπορούμε να δούμε και σε άλλα  οικονομικά μεγέθη.
Όμως, μπροστά μας, το διακύβευμα δεν είναι μόνο οι πολιτικές που θα μας βγάλουν από την κρίση, είναι και οι προοπτικές που διαμορφώνονται και που δυστυχώς, είναι διαφορετικές σε σχέση, με παλαιότερα.
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλούν για αύξηση του χρέους στην Ευρώπη των 28 κατά 3,8% και στην Ευρωζώνη κατά 4,5%, παρά τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και περιορισμού των ελλειμμάτων.
Θέλω επίσης να σημειώσω ότι, ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ενιαίοι κανόνες στην εσωτερική αγορά παράγουν  διαφορετικά αποτελέσματα.
Ανάλογα βέβαια, με τις ιδιομορφίες κάθε χώρας γεωγραφικές φυσικές, το ανθρώπινο δυναμικό της, τους θεσμούς της, αλλά και το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω είναι λοιπόν η ανάγκη προσαρμοσμένης εφαρμογής των κανόνων αυτών. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι μπορεί να συμβεί αν οι προβλέψεις ή οι συνθήκες επιδεινωθούν δραματικά, λόγω της κρίσης.
Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας ρωτήσω: πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει η εσωτερική αγορά σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου έχει υποστεί πλήγμα τόσο η προσφορά, όσο και η ζήτηση.
Αναφέρθηκε κάποιος συνάδελφος, στην απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα της ‘αντινομίας’ των πολιτικών. Η χαμηλή απορροφητικότητα Κοινοτικών Κονδυλίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οφείλεται ακριβώς στο ότι δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Αν και προκηρύσσονται διαρκώς προγράμματα, ευέλικτα με χαμηλή γραφειοκρατία, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δικής τους συμμετοχής, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε  τους δημόσιους πόρους. Ένα άλλο πολύ χειρότερο αποτέλεσμα για τις μεταποιητικές κυρίως επιχειρήσεις, είναι η αδυναμία τους να προβούν σε  εισαγωγές πρώτων υλών.
Άρα λοιπόν, για ποια εσωτερική αγορά μιλούμε, όταν δεν υπάρχει ίση πρόσβαση των επιχειρήσεων στις χρηματαγορές;
Όσον αφορά στη ζήτηση, είναι σαφές ότι οι καταναλωτές δεν έχουν πλέον αγοραστική δύναμη.
Στο υποσυνείδητο του έλληνα ευρωπαίου πολίτη, επιχειρηματία, ή καταναλωτή, όλα αυτά που συζητάμε δεν ακούγονται ευχάριστα.
Οι αντινομίες των πολιτικών θα πρέπει να σας προβληματίσουν.
Ένα άλλο παράδειγμα αφορά στις παραχωρήσεις, για τις οποίες μίλησε ένας  συνάδελφος. Από τη μια πλευρά γίνονται πολλά για να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τις παραχωρήσεις στην Ευρώπη και από την άλλη, υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν αναλάβει δεσμεύσεις υλοποίησης αποκρατικοποιήσεων που εάν περιοριστούν στο εργαλείο των παραχωρήσεων δεν πρόκειται να επιτύχουν τον οικονομικό τους στόχο, ή το εργαλείο μπορεί να οριστικοποιηθεί αργότερα από ό,τι χρειάζεται.

Κλείνοντας κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, πρέπει όλοι μαζί, στα Εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο, να αναγνωρίσουμε με γενναιότητα, τις αιτίες των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που έχει σήμερα η Ευρώπη, να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε και να επεξεργαστούμε ρεαλιστικές λύσεις, αλλά και να αποκτήσουμε πάνω από όλα, την ικανότητα εφαρμογής αυτών των λύσεων. Αυτό κάνουμε στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θεσμούς, που θα λειτουργούν μόνιμα και θα μπορούν μετά την κρίση, να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης.
Αν όμως δεν αρθεί η δυσπιστία των πολιτών, κινδυνεύουμε να ακυρώσουμε την προσπάθεια.  Αν παράλληλα ενταθεί η καχυποψία των πολιτών για  τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, τότε θα οδηγηθούμε με βεβαιότητα σε ήττα της Ευρώπης.
Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι η Ευρώπη μπορεί να γίνει πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, πιο ενωμένη και περισσότερο αλληλέγγυα. Και τονίζω το σημείο της αλληλεγγύης, όχι τόσο σε όρους οικονομικούς, η αλληλεγγύη στο ζήτημα αυτό είναι δεδομένη για μας, αλλά σε όρους ηθικής στήριξης. Γι αυτό και οι Ευρωπαίοι Ηγέτες θα πρέπει  να προσέχουν πολύ όταν εκφέρουν δημόσιο λόγο.

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.



ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ :"ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ, ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"



Ελάφρυνση στο  Φόρο Πετρελαίου Θέρμανσης:
«Στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουμε ένα κοινωνικό μέρισμα στην επιτυχία για τον κάθε  Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μέσα από την ελάφρυνση στο Φόρο Πετρελαίου Θέρμανσης. Η ελάφρυνση αυτή θα μειώσει τη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  και θα επιτρέψει σε κάθε νοικοκυριό να θερμανθεί τον ερχόμενο χειμώνα.»
Σχετικά με το νομοσχέδιο:
«Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένα στοιχεία! 14.000 κοινωφελείς περιουσίες, περίπου 3.000 σχολάζουσες κληρονομίες, 5.500 εθνικά κληροδοτήματα και πολλά ακόμα που δεν είμαστε καν σε θέση να γνωρίζουμε επακριβώς. Και όλα αυτά βρίσκονται στην αφάνεια, στην ανεκμετάλλευτη πλευρά του Κράτους, σε μια γωνιά, την ίδια χρονική στιγμή που η κοινωνία τα έχει ανάγκη, που το Κράτος τα έχει ανάγκη. Όμως δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στα αυτονόητα. Λέτε, λοιπόν, ότι καλώς είναι αφημένα στην αφάνεια και ότι δεν πρέπει να τα πειράξουμε, λες και δεν χρειαζόμαστε τους πόρους, που υπολογίζονται σε πάνω από 10 δις. ευρώ. Πώς μπορούμε να διαφωνούμε; Αν ο στόχος όλων μας είναι να βγούμε από την κρίση μέσα από μια εθνική προσπάθεια, αν ο στόχος μας είναι να μην επιβαρύνεται το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, τότε εμείς εδώ μέσα γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βρούμε αυτούς τους ανεκμετάλλευτους πόρους; Γιατί πρέπει να διαφωνούμε στο ότι όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που είναι αφημένα εδώ και πολλά χρόνια στην αφάνεια πρέπει να τα τραβήξουμε από αυτήν και να τα αξιοποιήσουμε;  Η άλλη λογική είναι να μείνουμε στο νομοθετικό πλαίσια του 1939, του δικτάτορα Μεταξά. Αυτό υπερασπίζονται κάποιοι εδώ μέσα. Αντί αυτού εμείς προτάσσουμε την εθνική συνεννόηση.»
Επισημάνσεις:
«Θα πρέπει να υπάρξει σωστή στελέχωση των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, με προσωπικό υψηλού επιπέδου και θα πρέπει αυτό να είναι προτεραιότητα και εντός του πλαισίου κινητικότητας. Θα πρέπει, επίσης, να καθιερωθεί ένα ειδικό πλαίσιο ένταξης στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όλων αυτών των κοινωφελών περιουσιών. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη όταν επιβαρύνεται η ιδιοκτησία μίας κοινωφελούς περιουσίας να έχει και αυτή την ανάλογη αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο.»

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ Ν.Σ. ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου της ΚΝΕ καταγγέλλει την καταστροφή των πανό, για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή, που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του Κήπου από αγνώστους τις τελευταίες δυο μέρες. Η απάντηση των μελών της ΚΝΕ ήταν άμεση και τα πανό την ίδια μέρα ήταν πάλι στη θέση τους, δείχνοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν μας τρομοκρατούν.

Να είναι σίγουροι οι «κύριοι» αυτοί, που προφανώς ενοχλούνται από τα συνθήματά μας για «Να αλλάξει ο κόσμος» ότι τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ακόμα πιο αποφασιστικά έτσι ώστε το Φεστιβάλ μας να αποτελέσει για μια ακόμα φορά πόλο συγκέντρωσης, πολιτισμού, προβληματισμού και συζήτησης, οργάνωσης της πάλης ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που αυτοί μάλλον υποστηρίζουν. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα, αυτό επιδιώκουμε να συμβεί και πάλι και στο νησί μας.

Οι πράξεις αυτές δείχνουν ότι φοβούνται τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ, την επαφή του ΚΚΕ και της νεολαίας του με τη νέα γενιά. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν να κάμψουν τον αγώνα των κομμουνιστών με τέτοια καμώματα.


Καλούμε τους νέους και τις νέες, το λαό του νησιού να προβληματιστούν με αυτές τις ενέργειες και να δώσουν για ακόμα ένα επιπλέον λόγο μαζικό παρόν στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή την Κυριακή 1 Σεπτέμβρη, ως απάντηση.

1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ - 39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ

Έλα και συ, πάρε μέρος στις εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. Κάνε κι εσύ δική σου υπόθεση την επιτυχία του Φεστιβάλ! Απ’ άκρη σ’ άκρη, σε όλη τη χώρα, με δεκάδες πολύμορφες δραστηριότητες, φτάνει το αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο μήνυμα των καιρών μας: «Άλλαξε τον κόσμο, το ‘χει ανάγκη». Γι’ αυτό το σκοπό δρα η ΚΝΕ. Για ν’ αλλάξει ο κόσμος, για να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Με σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό.
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” είναι μοναδικό, αντέχει στο χρόνο, είναι μία νεολαιίστικη γιορτή, μία αιχμηρή πολιτική και πολιτιστική πρόταση. Συνδυάζει την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση με πολλές μορφές τέχνης, συναυλίες, αφιερώματα, με αθλητικές δραστηριότητες, με συζητήσεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού και νεολαίας. Χτίζεται από την αρχή μέχρι το τέλος με το μεράκι, την ανιδιοτέλεια, τη συλλογικότητα, την εθελοντική και σχεδιασμένη δουλειά χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ χωρίς την ανάγκη από σπόνσορες και χορηγούς.
Το Φεστιβάλ μας θέλουμε να είναι η συνάντηση των χιλιάδων νέων:
Της ανεργίας, της εργασιακής περιπλάνησης, της κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης δουλειάς.
Των σχολικών θρανίων του υποσιτισμού και των τεράστιων ταξικών φραγμών.
Της μαθητείας και της κατάρτισης που προσπαθούν να τους δασκαλέψουν από μικρούς για να αποδέχονται σαν δίκιο, το δίκιο του αφεντικού.
Των ΤΕΙ και των ΑΕΙ, που προσπαθούν να σπουδάσουν δίνοντας πολλές φορές μαζί με αυτή τη μάχη και τη μάχη της δουλειάς για να ανταπεξέλθουν στις ακριβοπληρωμένες σπουδές.
Μία μεγάλη συνάντηση δηλαδή κάθε νέου που του αξίζει μία καλύτερη ζωή!
Σήμερα μπορεί να γίνει στάχτη ο «γερασμένος κόσμος» της ταξικής εκμετάλλευσης από τη δική μας φωτιά, από το δικό μας αγώνα. Είναι ανάγκη της εποχής μας να ανατραπεί ο καπιταλισμός. Αυτό απαιτεί οργάνωση, αντοχή στις δυσκολίες, γνώση, υπομονή κι επιμονή, πίστη στο δίκιο και τη δύναμη της εργατικής τάξης, δυσπιστία απέναντι σε όποιον σου λέει μεγάλα λόγια και σου τάζει δήθεν εύκολες λύσεις από τα πάνω.
Η «νέα Ελλάδα» της ΝΔ, αλλά και η «παραγωγική ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τα ίδια τραγικά αποτελέσματα για τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων. Θα χτιστούν πάνω στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Και οι δύο πίνουν νερό στο όνομα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Τόσο ο δρόμος που ακολουθεί η ΝΔ, όσο και ο δρόμος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τον ίδιο προορισμό: τη διαιώνιση του συστήματος της εκμετάλλευσης.
Αυτό το σύστημα υπηρετεί και η φασιστική συμμορία-κόμμα των καπιταλιστών, η Χρυσή Αυγή. Δείχνει για εχθρό σου το μετανάστη, για να κάνεις φίλο σου το αφεντικό. Ο φασισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το σύστημα που τον θρέφει, από τον καπιταλισμό. Μπορεί να απομονωθεί και να τσακιστεί από το εργατικό λαϊκό κίνημα, με τη νέα βάρδια των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή.
Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θ’ αλλάξει!
Η ΚΝΕ δίνει όλες τις της δυνάμεις, στο πλευρό του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση της πιο μεγάλης, πλατιάς λαϊκής συμμαχίας που θα τα βάλει με τα μονοπώλια και την εξουσία τους και θα τους σαρώσει. Σε αυτή τη συμμαχία έχει θέση κάθε νέος και νέα που θέλει να παλέψει σήμερα ενάντια στα πιεστικά προβλήματα που ζούμε στα σπίτια μας, στη δουλειά μας, στο σχολείο και στη σχολή. Για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής των λαϊκών οικογενειών, για να οργανωθεί η ταξική αλληλεγγύη, η μόνη που γίνεται μεταξύ ίσων και όχι με σκοπό να βουλώσει τα στόματα των καταπιεσμένων. Για να σφυρηλατείται η ενότητα του λαού και της νεολαίας ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Παλεύουμε για την εργατική λαϊκή εξουσία. Για να γίνουν λαϊκή περιουσία τα εργοστάσια, τα λιμάνια, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος της χώρας. Μόνο έτσι δε θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα, αλλά θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια, με σύγχρονα δικαιώματα. Αυτό είναι το μοναδικό, πραγματικά καινούργιο, ο δρόμος για τη λευτεριά από τα καπιταλιστικά δεσμά. Σήμερα η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι η επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, η οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα: ο Σοσιαλισμός.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ

Μήνυμα από τη Χίο των Οικολόγων Πράσινων:
Δημιουργικό κύμα ανατροπών όλων όσων μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές,  δίκαιες  μεταρρυθμίσεις για διέξοδο από την κρίση

Από τη Χίο, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων,  ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και ο Ηλίας Γιαννίρης, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο Βορείου Αιγαίου, εξέπεμψαν το μήνυμα της επιστροφής τους στην κοινωνία, σε σημαντικές κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες, ενώ έδωσαν και το στίγμα της εκστρατείας τους, μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, με στόχο "μια διαφορετική Ελλάδα, σε μια διαφορετική Ευρώπη". Κάλεσαν σε μια ευρεία ενεργοποίηση των πολιτών και των φορέων από τη βάση της κοινωνίας για ένα δημιουργικό κύμα ανατροπών όλων όσων μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, αλλά που θα οδηγήσει σε πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές και δίκαιες μεταρρυθμίσεις και διέξοδο από την κρίση

Στο νησί της Χίου, το τετραήμερο 22 έως 25 Αυγούστου, τα τρία στελέχη των Οικολόγων Πράσινων μαζί με τα τοπικά στελέχη της Χίου ολοκλήρωσαν ένα ευρύ κύκλο επαφών με θεσμικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς και πολίτες, συζήτησαν μαζί τους τα προβλήματα της Χίου και της χώρας, άκουσαν προσεκτικά τις απόψεις τους αλλά και πρότειναν λύσεις σε πολλά από αυτά αλλά προσκάλεσαν και σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου της χώρας από την κρίση.



Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης στη Χίο των στελεχών των Οικολόγων Πράσινων

Συνάντηση με εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου

Μεγάλη σύμπτωση απόψεων και ενδιαφέρον για ουσιαστικές πρωτοβουλίες σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση με εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου που αφορούσε στα προβλήματα που προκύπτουν από:
  • την προωθούμενη κατάργηση των διαφορετικών συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, την μονοπωλιακή κατάσταση στις μεταφορές (ειδικά αεροπορικές) που καθιστά το κόστος επίσκεψης στο νησί αλλά και τις μεταφορές προϊόντων δυσανάλογο υψηλό,
  • την μη-καταβολή μέχρι σήμερα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την πυρκαγιά,
  • την έλλειψη ρευστότητας για τις ΜΜΕ, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,
  • τις καθυστερήσεις του ΕΣΠΑ αλλά και τις δυσκολίες αξιοποίησης υπαρχόντων για τις ΜΜΕ αδιάθετων ευρωπαϊκών πόρων,
  • για τα χρέη των ΜΜΕ προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις υπερβολικές απαιτήσεις τραπεζικών εγγυήσεων, τις επιστολές για κατασχέσεις που φαίνεται να ετοιμάζονται να αποσταλούν προς μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την κρίση,
  • τις δυσκολίες που υπάρχουν για μια ρεαλιστική ρύθμιση χρεών και την ανάγκη καλύτερων ρυθμίσεων σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που να περιλαμβάνουν και το 2013, αλλά και
  • για τα προβλήματα που προκύπτουν από την πτώση του τουρισμού που στηρίζονταν σε μεγάλο ποσοστό σε Έλληνες επισκέπτες, παρά την αύξηση των τουριστών από Τουρκία.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων:
- διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για την περσινή καταστροφή,
- ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο ευρωβουλευτής τους για θέματα οικονομίας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και στους Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την περίοδο 2014 -2020,
- παρουσίασε προτάσεις που επεξεργάζονται οι ΟΠ και θα παρουσιαστούν αναλυτικά μέσα στο φθινόπωρο στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση με πυλώνες την στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικολογική-κοινωνική καινοτομία.

Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων ενημέρωσαν, επίσης, σχετικά με τις προτάσεις τους για την στοχευμένη ενίσχυση του ρόλου των ΜΜΕ αλλά και της κοινωνικής οικονομίας στην προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς και για τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να παίξουν οι ΜΜΕ:
- για μια στροφή της οικονομίας προς πράσινη, κοινωνικά και οικολογικά υπεύθυνη κατεύθυνση,
- την απεξάρτηση της Χίου αλλά και της χώρας σταδιακά από τα ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω συνεταιρισμών πολιτών και Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα ιεραρχούν παράλληλα με τους  ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους, ως προτεραιότητα, το δημόσιο όφελος και την προστασία του περιβάλλοντος,
- την οικολογική ανανέωση των πόλης της Χίου αλλά και την αναζωογόνηση των χωριών, μέσα από προγράμματα αστικής και οικολογικής αναβάθμισης, εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και στις κατοικίες, ίσως με την δημιουργία (οικοδομικών-περιβαλλοντικών) συνεταιρισμών αρχιτεκτόνων, τεχνιτών, κατοίκων και τοπικών ΜΜΕ που θα αποτελέσουν τη βάση για την αξιοποίηση των σημαντικών διαθέσιμων πόρων για παρόμοιες δράσεις την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020,
- στην παρακίνηση, εκπαίδευση και στήριξη νέων που παραμένουν άνεργοι στις πόλεις αλλά έχουν ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναζωογόνηση της Χίου, συμπεριλαμβανομένης και της υπαίθρου της. Οι ΟΠ επεσήμαναν όμως ότι απαιτείται στοχευμένη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών και χρηματοδοτήσεων για την απασχόληση, αντί για την παρατηρούμενη σήμερα σπατάλη πόρων και τις συνεχιζόμενες άστοχες πολιτικές που δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ ενισχύουν την απογοήτευση και την αδράνεια στην κοινωνία.

 Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων παρουσίασαν παραδείγματα, ευκαιρίες και δυνατότητες που υπάρχουν για την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων μεταξύ των νησιών όλο το χρόνο αξιοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω για παράδειγμα, του ευρωπαϊκού προγράμματος «Γαλάζιων Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού ναυπηγείων, περιφερειών και φορέων διαχείρισης ακτοπλοϊκών υπηρεσιών» αλλά και άλλων πηγών χρηματοδότησης. Επεσήμαναν, όμως, την ανάγκη διαμόρφωσης μέσα από ουσιαστικό διάλογο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και σχεδίου δράσης που θα συνδυάζει την ανάπτυξη βιώσιμων, ενεργειακά αποτελεσματικών και πράσινων ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την - παράλληλη - διαμόρφωση μιας συνεκτικής περιφερειακής οικονομίας, κι ενίσχυσης των δικτύων εμπορικών, πολιτιστικών, οικονομικών, τουριστικών και περιβαλλοντικών συνεργασιών κι ανταλλαγών μεταξύ των νησιών της περιοχής.