Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ :"ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ, ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"



Ελάφρυνση στο  Φόρο Πετρελαίου Θέρμανσης:
«Στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουμε ένα κοινωνικό μέρισμα στην επιτυχία για τον κάθε  Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μέσα από την ελάφρυνση στο Φόρο Πετρελαίου Θέρμανσης. Η ελάφρυνση αυτή θα μειώσει τη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  και θα επιτρέψει σε κάθε νοικοκυριό να θερμανθεί τον ερχόμενο χειμώνα.»
Σχετικά με το νομοσχέδιο:
«Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένα στοιχεία! 14.000 κοινωφελείς περιουσίες, περίπου 3.000 σχολάζουσες κληρονομίες, 5.500 εθνικά κληροδοτήματα και πολλά ακόμα που δεν είμαστε καν σε θέση να γνωρίζουμε επακριβώς. Και όλα αυτά βρίσκονται στην αφάνεια, στην ανεκμετάλλευτη πλευρά του Κράτους, σε μια γωνιά, την ίδια χρονική στιγμή που η κοινωνία τα έχει ανάγκη, που το Κράτος τα έχει ανάγκη. Όμως δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στα αυτονόητα. Λέτε, λοιπόν, ότι καλώς είναι αφημένα στην αφάνεια και ότι δεν πρέπει να τα πειράξουμε, λες και δεν χρειαζόμαστε τους πόρους, που υπολογίζονται σε πάνω από 10 δις. ευρώ. Πώς μπορούμε να διαφωνούμε; Αν ο στόχος όλων μας είναι να βγούμε από την κρίση μέσα από μια εθνική προσπάθεια, αν ο στόχος μας είναι να μην επιβαρύνεται το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, τότε εμείς εδώ μέσα γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βρούμε αυτούς τους ανεκμετάλλευτους πόρους; Γιατί πρέπει να διαφωνούμε στο ότι όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που είναι αφημένα εδώ και πολλά χρόνια στην αφάνεια πρέπει να τα τραβήξουμε από αυτήν και να τα αξιοποιήσουμε;  Η άλλη λογική είναι να μείνουμε στο νομοθετικό πλαίσια του 1939, του δικτάτορα Μεταξά. Αυτό υπερασπίζονται κάποιοι εδώ μέσα. Αντί αυτού εμείς προτάσσουμε την εθνική συνεννόηση.»
Επισημάνσεις:
«Θα πρέπει να υπάρξει σωστή στελέχωση των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, με προσωπικό υψηλού επιπέδου και θα πρέπει αυτό να είναι προτεραιότητα και εντός του πλαισίου κινητικότητας. Θα πρέπει, επίσης, να καθιερωθεί ένα ειδικό πλαίσιο ένταξης στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όλων αυτών των κοινωφελών περιουσιών. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη όταν επιβαρύνεται η ιδιοκτησία μίας κοινωφελούς περιουσίας να έχει και αυτή την ανάλογη αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο.»