Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ : ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ; ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ;


Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα; Πώς ξεκίνησε το έθιμο;
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Το έθιμο στην Ελλάδα
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά.
Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
Περιστατικά
Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή.
Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν. Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται όμως μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα οικονομίας, διασκέδασης, κ.λπ.


 http://www.newsbomb.gr

ΣΕΙΣΜΟΣ 3,4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ



Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 01:19 μετά τα μεσάνυχτα στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Μυτιλήνης.
Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης, εντοπίζεται στο ίδιο σημείο με τον σεισμό της 8ης Ιανουαρίου των 5,8 Ρίχτερ, δηλαδή 35χλμ. νοτιοανατολικά της Μύρινας.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 2χλμ., σύμφωνα με το Μεσογειακό σεισμολογικό Ινστιτούτο.
newsbomb.gr

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ : "ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΘΙΑΣΟΣ ΚΑΜΙΝΗ"



Σφοδρή επίθεση εξαπολύει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών κατά του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, με αφορμή την απόφαση του δήμου να κλείσει 34 θέατρα, αρχής γενομένης την… από τον Πολυχώρο «Ακαδήμεια» την προσεχή Τρίτη. «Πού αποσκοπεί αυτό το ενδιαφέρον του; Σε παράξενους… ελέγχους ή σε εξυπηρέτηση φίλα προσκείμενων εργοδοτών του;», αναρωτιούνται, σε ανακοίνωσή τους με τον τίτλο «Να κλείσει ο θίασος Καμίνη».
«Ο δήμαρχος Αθηναίων Καμίνης αυτοβούλως για μια ακόμη φορά αφαίρεσε την μάσκα και έδειξε το προσωπείο του», σημειώνουν και τον κατηγορούν πως «με φτηνά προσχήματα και εξυπηρετώντας συμφέροντα επιχειρεί να βάλει λουκέτο σε χώρους πολιτισμού της Αθήνας όπου βρίσκουν καταφύγιο έκφρασης και βιοπορισμού νέοι και παλιοί άξιοι δημιουργοί».
Όπως λένε, «με δήθεν ελέγχους που δεν έχουν λογική και νομική ανταπόκριση, κρατάει ομήρους ανθρώπους του πνεύματος που φτύνουν αίμα για να προσφέρουν ψυχαγωγία στους δύσκολους καιρούς».
Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών «τον καταγγέλλει δημόσια σαν πολιτιστικό καταστροφέα και ενώνει την φωνή της με κάθε φορέα και καλλιτέχνη για δυναμικές αντιδράσεις στο μνημόνιο Καμίνη».
aftodioikisi.gr

ΤΡΟΪΚΑ : ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Βαθιά ανάσα πήρε η κυβέρνηση ενόψει της έλευσης των εκπροσώπων της τρόικας μας την ερχόμενη Πέμπτη; καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, με e-mail που έφτασε χθες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι δανειστές μας δείχνουν λιγότερο άκαμπτοι στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο απ” όσο το προηγούμενο διάστημα.
Στην εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξαν τα αναλυτικά στοιχεία που έστειλαν τις τελευταίες ημέρες οι συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη, από τα οποία αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που υποστηρίζει εδώ και τόσο καιρό ο υπουργός: ότι, δηλαδή, με τις αποχωρήσεις, τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και την απόλυση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων το Δημόσιο θα «ελαφρύνει» μέχρι το 2015 κατά περίπου 180.000 εργαζόμενους. Πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα μας όχι μόνο πιάνει αλλά και ξεπερνάει κατά πολύ το στόχο των 150.000 αποχωρήσεων.
Ακόμη και στο ένα τρίτο ο αριθμός των «διαθέσιμων»
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, αναμένοντας τον αριθμό των αποχωρήσεων – συνταξιοδοτήσεων αλλά και την εξέλιξη αναφορικά με την απομάκρυνση των επίορκων,  φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν… σκόντο ακόμη και στον αριθμό των 25.000 «διαθέσιμων» εντός του 2013. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ανάλογα με τις εξελίξεις στα δύο αυτά μέτωπα, τελικώς είναι πιθανόν ο αριθμός των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας εντός του τρέχοντος έτους να είναι ακόμη και στο ένα τρίτο του αρχικού, δηλαδή, 8 με 10.000.
Είναι προφανές ότι μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνο ανακουφίζει την κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και σταθεροποιεί τη θέση του Α. Μανιτάκη στη Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς η αποχώρησή του από την κυβέρνηση αργά ή γρήγορα  είχε προεξοφληθεί.
aftodioikisi.gr

ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ Φ/Γ "Q MYRTALIA" ΣΤΗ ΧΙΟ

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες χθες 31/03/2013, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. από τον πλοίαρχο του Φ/Γ «Q MYRTALIA» σημαίας Νήσων Μάρσαλ, για περιστατικό τραυματισμού δύο (02) αλλοδαπών μελών του πληρώματος. Το ανωτέρω πλοίο έπλεε νότια της Ικαρίας, ενώ είχε αποπλεύσει χωρίς φορτίο από Σουέζ με τελικό προορισμό τη Ρωσία. Άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. ενημέρωσε τις όμορες Λιμενικές Αρχές για την κινητοποίηση πλωτών περιπολικών σκαφών για την διακομιδή των δύο (02) τραυματιών σε νοσοκομείο, ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι δύο τραυματίες ηλικίας 52 και 31 ετών αντίστοιχα, παρελήφθησαν από το ελικόπτερο της Π.Α. και μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Χίου και από εκεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ» για ιατρικές εξετάσεις και περαιτέρω περίθαλψη.


http://chiosport.blogspot.com

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ




Ημερίδα με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό, θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου 2013 στη Χίο στο Ομήρειο Πνευματικό  Κέντρο . Την διοργάνωση έχει η Εθελοντική ομάδα "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ"



ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας με απόφασή της την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, την αξιολόγηση των Οργανικών Μονάδων αλλά και του Ανθρώπινου Δυναμικού, αποφάσισε την πραγματοποίηση
Ημερίδα, με θέμα «Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, η αξιολόγηση των Οργανικών Μονάδων και του Ανθρώπινου Δυναμικού. Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης ή εργαλεία υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών;», διοργανώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της για τα ζητήματα αυτά. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχ. Βόδα 4-6-Αθήνα-Τηλ.:210 8200700).
Ομιλητές θα είναι οι:
ΜΑΚΡΥΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ: Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ: Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου – Δικηγόρος.
ΤΣΙΠΡΑ ΜΑΡΙΑ-ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ: Δικηγόρος – Εργατολόγος. Νομική Σύμβουλος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
«Για την επιτυχία της ημερίδας, αλλά και προκειμένου να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η παρέμβασή μας στην επίθεση που δεχόμαστε το τελευταίο χρονικό διάστημα από την εσωτερική και εξωτερική τρόικα για τη διάλυση των υπηρεσιών του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, με διάφορους τρόπους, και την παράδοσή τους ουσιαστικά σε ιδιώτες, είναι αναγκαία η παρουσία και η συμμετοχή του συνόλου του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΠΕΝΕΝ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ



Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Πραγματοποιήθηκε χθες 28/3/2013 η συνεδρίαση στην αίθουσα Γερουσίας στην Βουλή της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις».

Στην συνεδρίαση προσκλήθηκαν και συμμετείχαν μια σειρά φορείς του χώρου της Ναυτιλίας οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις και τις θέσεις τους στους Βουλευτές που συμμετέχουν στην ανωτέρω επιτροπή.

Εκ μέρους της ΠΕΝΕΝ συμμετείχε ο Πρόεδρος μας Αντώνης Νταλακογεώργος ο οποίος στην παρέμβασή του ανάμεσα στα άλλα ανέφερε και τα εξής:

«Το προωθούμενο σχέδιο νόμου του ΥΝΑ και της τρικομματικής κυβέρνησης (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ οι οποίοι έχουν αποδεχθεί επί της αρχής το νομοσχέδιο) υιοθετεί, ενσωματώνει και υλοποιεί πάγιες αξιώσεις και απαιτήσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τους μέσα από την μείωση του μισθολογικού κόστους, την δραστική μείωση των θέσεων εργασίας, την ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ, την παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ακτοπλοϊκού στόλου προς τα νησιά μας και τους χρήστες της Ακτοπλοΐας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε την τρικομματική κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Ν.Α ότι ανοίγουν τον δρόμο για τον αφελληνισμό της Ακτοπλοΐας και της επιβατηγού ναυτιλίας – γεγονός που έχει συντελεσθεί σε μεγάλο βαθμό σε επίπεδο πλοιοκτησίας – τώρα διαμορφώνουν το νομοθετικό πλαίσιο για τον εξοστρακισμό των ελλήνων Ναυτεργατών από τον νευραλγικό – εθνικής και αμυντικής σημασίας – χώρο της Ακτοπλοΐας.

Υπογράμμισε επίσης την κατηγορηματική αντίθεση όλου του Ναυτεργατικού μας κόσμου στις προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούν την μείωση των οργανικών συνθέσεων στην Ακτοπλοΐα, στα Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών, στα Πορθμεία κλειστού Τύπου και στα χιλιάδες μικρά περιηγητικά σκάφη. Η ρύθμιση αυτή θα έχει ως συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και την πλήρη καταστροφή των ασφαλιστικών μας ταμείων.

Επίσης τόνισε την κάθετη αντίρρηση των Ναυτεργατών σε οποιαδήποτε υπονόμευση και κατάργηση της 10μηνης δρομολόγησης και επάνδρωσης των Ακτοπλοϊκών πλοίων η οποία θα έχει ως συνέπεια την μείωση των θέσεων εργασίας και την δραματική επιδείνωση στην κάλυψη των δρομολογιακών αναγκών των νησιών, ιδιαίτερα των μικρών και αυτών της άγονης γραμμής που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας μας.

Τις ίδιες συνέπειες θα έχει και η συρρίκνωση του χρόνου λειτουργίας των ταχύπλοων Ακτοπλοϊκών σκαφών τα οποία στο εξής θα εκτελούν μεταφορικό έργο στις κερδοφόρες γραμμές και μόνο κατά την θερινή περίοδο, όπως ακριβώς απαιτούσαν οι εφοπλιστές τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ σχετικά με την προωθούμενη ρύθμιση που καταργεί τον θεσμό των ΣΣΕ (που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες των ελλήνων Ναυτεργατών και θεσπίστηκε αμέσως με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου) και αφορά τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία με ορατό και άμεσο τον κίνδυνο να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για όλες τις ειδικότητες των Ναυτεργατών.

Επίσης στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Ένωσής μας κατήγγειλε τις προωθούμενες διατάξεις που υπονομεύουν το δικαίωμα της άσκησης της απεργίας καθώς επίσης την έννοια του ενεργού ναυτικού όπως διατυπώνεται σε σχετικό άρθρο του σχεδίου νόμου με τον οποίο μεθοδεύεται ο εξοβελισμός από οποιοδήποτε δικαίωμα χιλιάδων Ναυτεργατών, όπως είναι η εργασία, η κοινωνική ασφάλιση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.

Παράλληλα τοποθετήθηκε και κατήγγειλε ως αβάσιμο και απαράδεκτο τον ισχυρισμό του ΥΝΑ ότι δήθεν οι τεχνολογικές εξελίξεις θέτουν εκτός πλοίου ειδικότητες του ξενοδοχειακού προσωπικού από τα επιβατηγά πλοία. Με στοιχεία απέδειξε ότι η ισχύουσα οργανική σύνθεση δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες και οποιαδήποτε μείωση θα οδηγήσει στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην πρόκληση ατυχημάτων ενώ προβλέπεται να επηρεάσει και την ίδια την ασφάλεια των πλοίων, εκτός βέβαια εάν οι εφοπλιστές και το Υπουργείο τους μεθοδεύουν άμεσα την είσοδο χαμηλόμισθων αλλοδαπών στην Ακτοπλοΐα και όχι μόνον….

Οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών οργανώσεων που πήραν τον λόγο σημείωσαν ότι πρέπει να αυξηθεί η κρατική επιδότηση στην Ακτοπλοΐα, να καταργηθεί ο ΦΠΑ, ότι τα μέτρα για την μείωση των συνθέσεων στην Ακτοπλοΐα δεν είναι αρκετά και ότι χρειάζεται η απελευθέρωση της σύνθεσης και η εφαρμογή σύνθεσης ασφαλείας δίνοντας το στίγμα ότι σε επόμενη φάση θα θέσουν επιτακτικά νέες αξιώσεις μέχρι την οριστική αποβολή των ελλήνων Ναυτεργατών από την Ακτοπλοΐα!!!!

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η άποψή τους ότι οι μισθοί που θα διαμορφωθούν με τις ατομικές συμβάσεις θα είναι στα πλαίσια του μισθολογίου της ITF όπως ισχύει σε άλλες ναυτιλίες (δηλαδή μισθοί αντίστοιχοι των χαμηλόμισθων αλλοδαπών)!!!

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ καταδίκασε την αντιδημοκρατική και αυταρχική στάση της κυβέρνησης στην πρόσφατη απεργία των Ναυτεργατών και στα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες τους και υπογράμμισε ότι καμιά πολιτική επιστράτευση (4η τα τελευταία 10 χρόνια) δεν θα αναστείλει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των Ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων.

Τέλος ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεις Βουλευτών όλων των κομμάτων.

Έντονη και σφοδρή κριτική έκαναν επίσης στο σχέδιο νόμου οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων από τον ΟΛΠ, την ΟΜΥΛΕ, την ΠΟΥΕΝ, τον Σύλλογο εργαζομένων του ΥΕΝ, το προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας κ.α.

Κοινό αίτημα όλων των φορέων των εργαζομένων στην Ναυτιλία ήταν η απόσυρση του σχεδίου νόμου".
e-nautilia.gr

ΕΥΔΑΠ : "ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ" ΓΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΚΑΙ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ



T\η μείωση τιμολογίων αποφάσισε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για την κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα με στόχο την ενίσχυσή τους. Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Το τιμολόγιο εφοδιασμού πλοίων (επαγγελματικό) από 2,4401 €/m3 γίνεται 2,40 €, δηλαδή μειώνεται κατά 1,64%.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Η ΕΥΔΑΠ στο πλευρό των νησιών μας:

Η τιμή νερού για τις Κυκλάδες μειώνεται από 0,6180 € σε 0,4880 € (όσο και για τους Δήμους της Αττικής), δηλαδή μειώνεται κατά 21%.»




marinews.gr

ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ





Σήμερα 31/03/2013, πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή με SUPER PUMA δυο τραυματισμένων αλλοδαπών ναυτικών μέλους του πληρώματος του Φ/Γ «Q MYRTALIA» σημαίας Νήσων Μάρσαλ, που έπλεε δυτικά της Ικαρίας, και νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου. 

ΠΗΓΗ http://chiosport.blogspot.com

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ






Η εταιρεία διαχείρισης του Ε/Γ-Ο/Γ "PSARA GLORY" ανακοίνωσε τα δρομολόγια ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Οινουσσών κατά την επόμενη εβδομάδα:
Δευτέρα 1/4/2013: Αναχώρηση από Οινούσσες για Χίο: 08.45 και από Χίο για Οινούσσες: 15.00
Τετάρτη 3/4/2013: Αναχώρηση από Οινούσσες για Χίο: 08.45 και από Χίο για Οινούσσες: 15.00
Πέμπτη 4/4/2013: Αναχώρηση από Οινούσσες για Χίο: 09.45 και από Χίο για Οινούσσες: 15.00.
Το Σάββατο 6/4/2013 προγραμματίζεται δρομολόγιο του Ε/Γ SAN NICOLAS. Θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από την διαχειρίστρια εταιρεία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2ου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


Το πρόγραμμα του Περιφερειακού Προσυνεδρίου της ΝΔ | Κεντρική εισήγηση από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη
Το πρόγραμμα του προσυνεδρίου Βορείου Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας ενόψει του  9ου τακτικού  συνεδρίου του κόμματος έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η ΝΟΔΕ Λέσβου . Την κεντρική πολιτική εισήγηση θα κάνει ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος στη διάρκεια της παραμονής του στο νησί θα έχει επαφές με τοπικούς φορείς. Το προσυνέδριο θα ξεκινήσει από τις 10.30 το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΝΑΡΞΗ 11.00

-          Εισήγηση του Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Συνεδριακών Διαδικασιών και Γραμματέα Συνδικαλισμού,
 Φίλιππου Ταυρή
-          Κεντρική Πολιτική Εισήγηση του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής, Μανώλη Κεφαλογιάννη
-          Παρέμβαση του Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αθανάσιου Μπούρα
-          Παρέμβαση του Προέδρου του Εκτελεστικού Γραφείου της  Ο.Ν.ΝΕ.Δ., Ανδρέα Παπαμιμίκου
-          Χαιρετισμοί Προέδρου ΝΟ.Δ.Ε., Βουλευτών, Πολιτευτών (3λεπτο)
-          Τοποθετήσεις Κομματικών Στελεχών  (5λεπτο)
 lesvosreport.gr

ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΘΗΚΗ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ




της Ανθής Παζιάνου Εφημερίδα των Συντακτών
Αν και το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ασχολείται τα τελευταία 10 χρόνια με τις μέλισσες, έχοντας δημιουργήσει και την πρώτη «Μελισσοθήκη» στο είδος της στην Ελλάδα, η εκστρατεία των «Οικολόγων Πράσινων» στο Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία των μελισσών, έκανε πιο γνωστή τη δράση της.
«Ασχολούμαστε με τις μέλισσες. Όχι μόνον αυτές που παράγουν το γλυκό μέλι, κι από την αρχαιότητα είναι συναφείς με την εργατικότητα, κι εκτιμημένες για την παραγωγικότητά τους. Κυρίως εκείνες τις αφανείς, των οποίων η παρουσία, αν και απανταχού, πολλώ δε μάλλον ο ρόλος, διέλαθαν της προσοχής των περισσοτέρων μας», αναφέρει στην "Εφημερίδα των Συντακτών" η υπεύθυνη του εργαστηρίου, Βιολόγος και Καθηγήτρια, Θεοδώρα Πετανίδου. Κι όμως, στις αφανείς μέλισσες οφείλεται η συνεχής προαγωγή της εξέλιξης της ζωής πάνω στον πλανήτη, «σε αυτές το πολύχρωμο του Μεσογειακού Κήπου, σε αυτές το πολύπλοκο των οικολογικών πυραμίδων, σε αυτές το γλυκόχυμο των καρπών και η θρεπτική αξία των λαχανικών! Και η αλήθεια αυτή αναφαίνεται μέσα από τους μύθους, αποτελώντας, εν κατακλείδι, την ίδια την ουσία τους».
Η ομάδα του εργαστηρίου με επικεφαλής τη Θεοδώρα Πετανίδου, συνεργάζεται με 40 φορείς του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων Πανεπιστήμια και μουσεία φυσικής Ιστορίας. Οι σταθεροί «θαμώνες» του εργαστηρίου: ο Λέκτορας βιολογίας Thomas Tscheulin και οι υποψήφιοι διδάκτορες, Αντωνία Χρόνη (Βιοχημικό- Βιοτεχνολόγο), Αφροδίτη Καντσά (Βιολόγο) και Jelle Devalez (Περιβαλλοντολόγο) – κι αυτοί αφανείς ήρωες- μάς ξενάγησαν στη «Μελισσοθήκη του Αιγαίου». Το περιεχόμενό της αριθμεί τουλάχιστον 40.000 έντομα, πλήρως καταχωρημένα σε βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία συλλογής, με ταξινομημένα περισσότερα από 520 είδη άγριων μελισσών, 110 είδη συρφίδων, καθώς και 65 είδη μελισσομυγών ή βομβυλιίδων, όλα από τη Λέσβο. Μ’ άλλα λόγια, όπως τονίζουν οι ερευνητές μόνη η Λέσβος φιλοξενεί στη φύση της τόσες άγριες μέλισσες (550) όσες και ολόκληρη η Γερμανία, και υπερδιπλάσιες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός των νέων ειδών για την επιστήμη είναι εντυπωσιακός και συνεχώς αυξανόμενος, ιδιαίτερα για τις συρφίδες και τις άγριες μέλισσες.


Give beez a chance!
Όλες οι μέλισσες, άγριες και εξημερωμένες, τρέφονται αποκλειστικά με «ανθικές παροχές», δηλαδή νέκταρ και γύρη. Και αυτό ισχύει τόσο για τα ενήλικα άτομα, όσο και για τον γόνο τους. Συνεπώς, οι μέλισσες αποτελούν μια ομάδα που έχει συνεξελιχθεί με τα άνθη και συνυπάρχει με αυτά, με όρους… «ζωής και θανάτου» (Πετανίδου 2012)!
Η μείωση των επικονιαστών, κάτι που γίνεται ολοένα γνωστότερο τα τελευταία χρόνια, αποδίδεται στην υπερβολική μελισσοκομία και βόσκηση, στη τσιμεντοποίηση και φυσικά στη χρήση φυτοφαρμάκων. Η έλλειψη επικονιαστών, ωστόσο, συνεπάγεται και φτωχότερο μεσογειακό κήπο, αφού αναπαράγονται λιγότερα είδη ανθέων, καρπών και φρούτων. Παράλληλα, η καθηγήτρια, κ. Πετανίδου επισημαίνει και τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή. «Οι συνθήκες καρποφορίας τείνουν να παρουσιάζονται νωρίτερα, δηλαδή τον χειμώνα, αντί για τον Μάρτιο. Κι αυτό γιατί τα φυτά απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες για φωτοσύνθεση, όχι όμως σε βαθμό εξάτμισης του νερού τους. Έτσι το καλοκαίρι «πιέζει» τα φυτά προς τον χειμώνα, ενώ από την άλλη τα έντομα χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες για να δραστηριοποιηθούν και αυτό συνεπάγεται μείωση των ειδών».
Διαβάστε
Ακτσελή Δ. (2000). Η μέλισσα και τα προϊόντα της στην αρχαιότητα. Στο: Η μέλισσα και τα προϊόντα της – ΣΤ΄Τριήμερο Εργασίας, Νικήτη, 12-15 Σεπτεμβρίου 1996, σελ. 32–40. Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, Αθήνα.
Πετανίδου Θ. (2011). Άγριες μέλισσες και άλλα έντομα-επικονιαστές: ένα ανεκτίμητο και ανεξερεύνητο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Στο: Πρακτικά 14ου Πανελληνίου Εντομολογικού Συνεδρίου, Ναύπλιο 10–14 Οκτωβρίου 2011 (Καπαξίδη Ε., Ανδρεάδης Σ., Καραμαούνα Φ., εκδ.), σελ. 163-172. Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος, Αθήνα.
Πετανίδου Θ. (2012). «Περι μελισσών, ανθέων και άλλων καλών». Στο: (Σκορδάς, Παναγιώτης, επιμέλεια), Λεσβιακό ημερολόγιο 2013- Γράμματα, Τέχνες, Πολιτισμός. Αιολίδα. Μυτιλήνη

lesvosnews.net


Στη Μυτιλήνη η πρώτη μελισσοθήκη - Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Στη Μυτιλήνη η πρώτη μελισσοθήκη - Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Στη Μυτιλήνη η πρώτη μελισσοθήκη
Στη Μυτιλήνη η πρώτη μελισσοθήκη
Στη Μυτιλήνη η πρώτη μελισσοθήκη
Στη Μυτιλήνη η πρώτη μελισσοθήκη
Στη Μυτιλήνη η πρώτη μελισσοθήκη
xylocopa violacea: άγρια μέλισσα, ανήκει στην ίδια οικογένεια με την κοινή μέλισσα, με τη διαφορά ότι μπορεί να πετάξει πολύ μακριά, διανύει 1,2 χιλιόμετρα!

ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΛΕΣΒΟΥ : ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ:





Παρέμβαση του Παύλου Γ. Βογιατζή, Βουλευτή Λέσβου, σχετικά με τα ζητήματα της ειδικής άδειας και της αποζημίωσης των αιρετών των Περιφερειών που είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και γενικότερες παρατηρήσεις επί του Νόμου Καλλικράτη, στη ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ στις 28-03-2013, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Κύρωση της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας" και άλλες διατάξεις».

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kdqaeMcH9-k

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kdqaeMcH9-k

ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ


Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης   

kados_skoupidiwnΗ επικινδυνότητα του δρόμου που οδηγεί προς το ΧΥΤΑ της νότιας Χίου, που αυτή την περίοδο λειτουργεί δοκιμαστικά, τα πεπαλαιωμένα απορριμματοφόρα αλλά και η μη παροχή των απαραίτητων ειδών προστασίας και υγιεινής που προβλέπονται από τη νομοθεσία, είναι βασικοί λόγοι για την πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας,την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013, στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Χίου.
Τη στάση εργασίας κήρυξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Χίου, από τις 10 το πρωί έως 1 το μεσημέρι. Παράλληλα συγκλήθηκε Συνέλευση των εργαζομένων στην Καθαριότητα στις 11 το πρωί στο αμαξοστάσιο του Δήμου Χίου στην περιοχή Γρου
era-aegean.gr

ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟ Ε/Γ "ERTURK I " , ΣΤΗ ΧΙΟ



Κατόπιν καταμέτρησης επιβατών που διενεργήθηκε πρωινές ώρες χθες 30/03/2013, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο Ε/Γ «ERTURK I» σημαίας Τουρκίας, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Χίου εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από Τσεσμέ Τουρκίας, διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν στο πλοίο 335 επιβάτες αντί του προβλεπομένου 275 επιβάτες. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

 http://chiosport.blogspot.com