Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΤΡΟΪΚΑ : ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Βαθιά ανάσα πήρε η κυβέρνηση ενόψει της έλευσης των εκπροσώπων της τρόικας μας την ερχόμενη Πέμπτη; καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, με e-mail που έφτασε χθες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι δανειστές μας δείχνουν λιγότερο άκαμπτοι στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο απ” όσο το προηγούμενο διάστημα.
Στην εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξαν τα αναλυτικά στοιχεία που έστειλαν τις τελευταίες ημέρες οι συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη, από τα οποία αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που υποστηρίζει εδώ και τόσο καιρό ο υπουργός: ότι, δηλαδή, με τις αποχωρήσεις, τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και την απόλυση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων το Δημόσιο θα «ελαφρύνει» μέχρι το 2015 κατά περίπου 180.000 εργαζόμενους. Πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα μας όχι μόνο πιάνει αλλά και ξεπερνάει κατά πολύ το στόχο των 150.000 αποχωρήσεων.
Ακόμη και στο ένα τρίτο ο αριθμός των «διαθέσιμων»
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, αναμένοντας τον αριθμό των αποχωρήσεων – συνταξιοδοτήσεων αλλά και την εξέλιξη αναφορικά με την απομάκρυνση των επίορκων,  φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν… σκόντο ακόμη και στον αριθμό των 25.000 «διαθέσιμων» εντός του 2013. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ανάλογα με τις εξελίξεις στα δύο αυτά μέτωπα, τελικώς είναι πιθανόν ο αριθμός των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας εντός του τρέχοντος έτους να είναι ακόμη και στο ένα τρίτο του αρχικού, δηλαδή, 8 με 10.000.
Είναι προφανές ότι μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνο ανακουφίζει την κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και σταθεροποιεί τη θέση του Α. Μανιτάκη στη Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς η αποχώρησή του από την κυβέρνηση αργά ή γρήγορα  είχε προεξοφληθεί.
aftodioikisi.gr