Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ακτοπλοϊκές : Μεγάλο πλήγμα στην απασχόληση επέφερε η κρίση

Με την οικονομική κρίση να βαθαίνει, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προετοιμάζονται στη λήψη περαιτέρω μέτρων προκειμένου να επιβιώσουν. Οι περικοπές δρομολογίων, αλλά και άμεσα μέτρα περιορισμού του λειτουργικού κόστους τίθενται πλέον στο τραπέζι με άμεσο αντίκτυπο και στην απασχόληση στον κλάδο.

Ηδη με βάση τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου των εισηγμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού μειώθηκε περισσότερο από 6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2010.

Στις 30 Ιουνίου 2011 οι εταιρείες ANEK, Attica group, Minoan Lines και ΝΕΛ απασχολούσαν συνολικά 3.878 άτομα, ενώ στις 30 Ιουνίου 2010 απασχολούσαν 4.129 άτομα. Σημειώθηκε, δηλαδή, μια μείωση κατά 6,07% (251 θέσεις).

Η μείωση προήλθε τόσο από διοικητικό προσωπικό όσο και από ναυτικούς, καθώς οι εταιρείες έλαβαν μέτρα περιορισμού του κόστους και σε ό,τι αφορά το ναυτεργατικό δυναμικό επλήγη κυρίως από την απόσυρση πλοίων από δρομολόγια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες μείωσαν δρομολόγια, ενώ κάποια πλοία τέθηκαν εκτός δρομολογίων, όπως ορισμένα πλοία της ΑΝΕΚ μετά τη συνεργασία που έκανε με την Attica Group στις γραμμές του Ηρακλείου Κρήτης και της Ανκόνα ή άλλα πουλήθηκαν -9 super ferry II από Attica group.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι οι μεγάλες εταιρείες εξετάζουν περαιτέρω περικοπές λόγω κρίσης.

Ανά εταιρεία

Ειδικότερα, στην Attica Group ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στο τέλος της τρέχουσας περιόδου είναι έξι άτομα για τη μητρική εταιρεία και 1.205 άτομα για τον όμιλο, ενώ στις 30/06/2010 ήταν έξι άτομα για τη μητρική και 1.374 για τον όμιλο.

Στην ΑΝΕΚ ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού των εταιρειών του ομίλου στις 30.06.2011 ανερχόταν σε 1.186 άτομα (1.089 για την εταιρεία) και στις 30.06.2010 σε 1.523 άτομα (1.433 για την εταιρεία).

Στη Μinoan Lines ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού των εταιρειών του ομίλου ανερχόταν κατά την 30/06/2011 και κατά την 30/06/2010 σε 643 άτομα και 707 άτομα αντίστοιχα.

Σε αντίθετη ρότα η ΝΕΛ αύξησε τις θέσεις απασχόλησης το εξεταζόμενο διάστημα, καθώς ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ξηράς και θάλασσας την 30/06/2011 ήταν 676 άτομα για τη μητρική εταιρεία και 844 άτομα για τον όμιλο, ενώ την 30/06/2010 ήταν 417 άτομα για τη μητρική εταιρεία και 525 άτομα για τον όμιλο.

Η ανοδική κίνηση οφείλεται στη δρομολόγηση και άλλων πλοίων από τη ΝΕΛ σε μια προσπάθειά της να αυξήσει τα έσοδά της. Ωστόσο, αύξησε σημαντικά και τις ζημιές της, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Σε κάθε περίπτωση το καθεστώς απασχόλησης των ναυτικών αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανέβει ψηλότερα στην ατζέντα των ακτοπλοϊκών εταιρειών σε συνδυασμό με τα μέτρα περικοπής δρομολογίων που εξετάζουν και τις αποδρομολογήσεις πλοίων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κρίση. Το αίτημα που καταθέτουν είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης απασχόλησης των πλοίων και κυρίως των ταχυπλόων.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν ακτοπλοϊκοί παράγοντες, η υποχρεωτική δεκάμηνη απασχόληση των ακτοπλοϊκών πλοίων και κυρίως των ταχύπλοων πρέπει επιτέλους να καταργηθεί και να βρεθεί άλλη λύση για την ενίσχυση της απασχόλησης των ναυτικών μας.

Εναλλακτικά έχει τεθεί στο τραπέζι και η πρόταση δημιουργίας «εταιρικού ναυτολογίου» που θα διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα ως μέτρο θα είναι λιγότερο δυσβάσταχτο.

Η εκτέλεση δρομολογίων τη χειμερινή περίοδο από ταχύπλοα πλοία, ενώ δεν υπάρχει μεταφορικό έργο, είναι καταστρεπτική, αυξάνει το κόστος λειτουργίας των πλοίων άρα και τα εισιτήρια, την ίδια στιγμή που «παρατηρούμε τάσεις διακοπής των δρομολογίων και οριστικής απομάκρυνσης τους όπως συνέβη το 2011».

Ωστόσο, την πάγια αντίθεσή της σε οποιοδήποτε ρύθμιση που θα καταργεί την υποχρεωτική δεκάμηνη απασχόληση των πλοίων εκφράζει η ΠΝΟ η οποία χαρακτηρίζει ως μείζονος και κορυφαίο αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr

ΕΣΒΗΣΕ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΒΑΤΟ - ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΝ ΖΥΦΙΑ

Έσβησε πριν περίπου μία ώρα η φωτιά που είχε ξεσπάσει στον Ανάβατο, αφού έκαψε περίπου 20 στρέμματα δασικής έκτασης και για την κατάσβεσή της έδρασαν 25 πυροσβέστες, 10 άνδρες πεζοπόρου τμήματος και 15 εθελοντές. Η φωτιά μεταξύ Ζυφιά και Αγ. Γεωργίου ακόμη καπνίζει, ενώ συνέδραμαν επίσης και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα.







chiospress.gr

ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ε.Π. ΣΤΗ ΧΙΟ

Μια ακόμα γενική συνέλευση του συλλόγου μας εξελίχτηκε σε παρωδία . Το σκηνικό κάθε φόρα το ίδιο. Κάποιος εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ενημερώνει τους λιγοστούς συναδέλφους (30-40 παρόντα μέλη από τα 500) με έναν ρητορικό και ΄΄εικονικά αγωνιστικό΄΄ λόγο για τα προβλήματα μας.
Τις προηγούμενες χρονιές που γινόταν προσπάθεια να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής εμείς ήμασταν οι καταστροφολόγοι με τις παρωχημένες προτάσεις ,τώρα που η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους δεν μπορεί να κρυφτεί και να κουκουλωθεί άλλο οι προτάσεις μας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και των απεργιών θεωρούνται <<ανέφικτες ,ανεδαφικές και ουτοπικές >> ενώ οι κινητοποιήσεις εναντία στα δυσβάστακτα χαράτσια χαρακτηρίζονται φιέστες !!!
Χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα και προτάσεις, επιστρατεύτηκαν ακόμα και λογικές αντικομουνιστικής υστερίας, φαντάσματα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και εκθείασης της ΄΄δημοκρατίας΄΄ της Δυτικής Ευρώπης της κρίσης ,της βαθύτατης ύφεσης και της ανοιχτής καταστολής κάθε επικίνδυνου μαζικού απεργιακού αγώνα.
Είναι φανερό ότι αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ούτε να εμπνεύσουν μπορούν, ούτε να οδηγήσουν τους εργατικούς αγώνες σε νικηφόρα αποτελέσματα.
Η πλειοψηφία του Δ.Σ της Δ.Ο.Ε ( ΠΑΣΚ –ΔΑΚΕ ) που μαζί και χέρι-χέρι συναποφασίζουν και συνδιοικούν την ομοσπονδία, ούτε θέλει ούτε μπορεί να απεγκλωβιστεί από τους μηχανισμούς εκείνους που μας οδήγησαν στη παρακμή και υποθηκεύουν το μέλλον μας.

Στους καιρούς τους ύστατους θέλει ένα Καιάδα γκρεμοτσακίστε τους
Nίκος Γκάτσος

-Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕΙ!

-ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ...

Η ΟΡΓΗ που συνεχώς φουσκώνει στο στήθος όλου του λαού, όλων των εργαζόμενων μισθωτών, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των εργατών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των καταστηματαρχών, των ημιαπασχολούμενων, των ανθρώπων της μαύρης εργασίας Ελλήνων και μεταναστών, των ανέργων, των νέων, φοιτητών και σπουδαστών, Η ΟΡΓΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ήρθε η ώρα να ξεσπάσει!

Η ακάθεκτη επέλαση της χουντοληστρικής συμμορίας της ντόπιας και ξένης οικονομικής ελίτ, αλλά και των εντολοδόχων και υπηρετών τους, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης- που είναι τα δεκανίκια τους, ήρθε η ώρα να αποκρουστεί και να αντιμετωπιστεί ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ! Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις μέρες τους! Είναι καιρός τώρα που Η ΟΡΓΗ πρέπει να ξεχειλίσει, που πρέπει να δράσει ο λαός!
ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ! Αυτούς που ρημάζουν και λεηλατούν και απομυζούν τη ζωή μας ασύστολα! Η επιδρομή τους δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο : την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση, την πρόνοια, το δημόσιο και κοινωνικό πλούτο, ακόμα κι αυτή τη δημοκρατία τους, ΤΟ ΧΤΕΣ, ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ! ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ! ΩΣ ΕΔΩ!
Η ΟΡΓΗ και ο ΘΥΜΟΣ που ξεχειλίζει από κάθε νου και κάθε στόμα γίνεται γροθιά, γίνεται πυγμή, δύναμη λαϊκή που θα σαρώσει τους εμπόρους του λαού και όσους καρπώνονται τα υπολείμματα της λείας τους, γλοιώδεις δημοσιογραφίσκους- φερέφωνά τους, συνδικαλιστάδες- βαστάζους που μια φορά στο τόσο κηρύσσουν ως φύλο συκής μια 24ωρη απεργία, χαμερπείς μανδαρίνους και στελέχη τους που απειλούν και ρουφιανεύουν, όλους αυτούς δούλους παχιούς! Άξιος ο μισθός τους! Εμείς, μόνο εμείς, να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να ξελασπώσουμε το μέλλον! Να αφήσουμε πίσω το πολιτικό προσωπικό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τους συνδικαλιστές γραφειοκράτες που τους κάνουν πλάτη.
Ο λαός, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε σχολεία και σχολές, σε κάθε περιοχή μέσα από τα τοπικά σωματεία και τους συλλόγους, δεν έχει πια αυταπάτες, αλλά ούτε και άλλη επιλογή επιβίωσης από το να συγκεντρωθεί, να οργανωθεί και να αποφασίσει μπλοκάρισμα της μηχανής τους, να μη ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, με ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΟΞΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ σε όλους τους εργασιακούς χώρους! Με ξεκίνημα τώρα κλαδικό-διακλαδικό και κάλεσμα σε όλους να κάνουν το ίδιο, ώστε να δημιουργηθεί το ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΟΤΑΜΙ που θα ΔΙΩΞΕΙ ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ που δυναστεύουν ολόκληρη την κοινωνία!
Να πάρουμε πίσω όλα όσα μας άρπαξαν, και να κερδίσουμε ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ. Όχι πια με λόγια και με ανέξοδες διακηρύξεις, αλλά με πράξη και με δράση. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα πια, παρά μόνο ένα αβάσταχτο παρόν και ένα πιο ζοφερό μέλλον! Να δημιουργήσουμε τη δικιά μας κοινωνία, για τις δικές ανάγκες.

«…Και το σανίδωμα θα υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου. Που πρώτα θα κρατήσει τις αχτίδες του,σημάδι ότι καιρός να λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση…»
Οδυσσέας Ελύτης





ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ε.Π. ΣΤΗ ΧΙΟ





ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

Ιδρύθηκε το 1890 από μέλη των οικογενειών Μιαούλη, Τομπάζη, Κουντουριώτη, Μπουντούρη, Βούλγαρη και άλλων. Τέσσερα από τα μέλη της αδελφότητας έγιναν πρωθυπουργοί: Γ. Κουντουριώτης, Α. Κριεζής, Δ.Βούλγαρης και Αθ. Μιαούλης.

Εκατόν εικοσιένα χρόνια από την ίδρυσή της, η Αδελφότητα των Υδραίων Αθηνών δεν αποτελείται σήμερα ούτε από πολιτικούς ούτε από ναυάρχους.

Άλλες εποχές, άλλες αναζητήσεις. Άνθρωποι που δραστηριοποιούνται κυρίως στη ναυτιλία βρέθηκαν να συμμετάσχουν στο 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητα των Υδραίων Αθηνών σε μια προσπάθεια «εκμετάλλευσης» της κρίσης προς κοινό όφελος. Ενδεικτικός ήταν ο τίτλος του συνεδρίου: «Πως μπορούμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία».

Δεκαπέντε ομιλητές διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλο στο βήμα και ανάμεσα σ’ αυτούς οι ΄Ιων Βαρουξάκης, Μανώλης Βορδώνης, Γιάννης Πατέρας, Γιώργος Τσαβλίρης και Πόλυς Χατζηϊωάννου από το χώρο του εφοπλισμού και της ναυτιλίας.

Εκεί ήταν επίσης ο τ. υπουργός, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, οι Ανδρέας Μερίκας και Ηλίας Μπίσιος, ο Θρασύβουλος Κανάρης -της ιστορικής οικογένειας- και άλλοι.

Την έναρξη του συνεδρίου που αφιερώθηκε στους Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και Μαρία Τσάκου, οι οποίοι έφυγαν αυτό το χρόνο από τη ζωή έκανε ο Πρόεδρος της Αδερφότητας, Γιάννης Σαχίνης, ενώ η διάρκειά του ήταν δύο ημέρες.





tovima.gr