Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2013


Πανεnoxiou.gr
Η ομάδα υδατοσφαίρισης νέων γυναικών του ΝΟ Χίου ετοιμάζεται για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Αθήνα το τετραήμερο 3-6 Ιανουαρίου 2013. Η ομάδα μας θα αναχωρήσει την Τετάρτη 2/1/2013 με 14 παίκτριες και προπονήτρια την Π. Βολίκα. Αντίπαλες ομάδες του ΝΟΧ στον Β Όμιλο Αττικής είναι οι: Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Τρίτωνας, και Ηλιούπολη. Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι 2 πρώτες ομάδες από τον όμιλο μας, ενώ η 3η ομάδα θα παίξει αγώνα μπαράζ με την 3η ομάδα του Α' Ομίλου Αττικής: Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
1η ΑγωνιστικήΠέμπτη 3/1/2013
Ώρα 20:30ΝΟ Χίου - Τρίτων ΑΟ Αμαρουσίου (Κολ. Πεντέλης)
Ώρα 21:00ΑΝΟ Γλυφάδας - ΓΣ Ηλιούπολης (Κολ. Ηλιούπολης)
2η ΑγωνιστικήΠαρασκευή 4/1/2013
Ώρα 09:30ΓΣ Ηλιούπολης - ΝΟ Χίου (Κολ. Ηλιούπολης)
Ώρα 09:30ΝΟ Βουλιαγμένης - ΑΝΟ Γλυφάδας (Κολ. Βουλιαγμένης)
3η ΑγωνιστικήΠαρασκευή 4/1/2013
Ώρα 18:30ΝΟ Χίου - ΝΟ Βουλιαγμένης (Κολ. Βουλιαγμένης)
Ώρα 20:30Τρίτων ΑΟ Αμαρουσίου - ΓΣ Ηλιούπολης (Κολ. Πεντέλης)
4η ΑγωνιστικήΣάββατο 5/1/2013
Ώρα 12:00ΝΟ Βουλιαγμένης - Τρίτων ΑΟ Αμαρουσίου (Κολ. Βουλιαγμένης)
Ώρα 12:00ΑΝΟ Γλυφάδας - ΝΟ Χίου (Κολ. Νέας Σμύρνης)
5η ΑγωνιστικήΣάββατο 5/1/2013
Ώρα 17:00ΓΣ Ηλιούπολης - ΝΟ Βουλιαγμένης (Κολ. Βουλιαγμένης)
Ώρα 19:00Τρίτων ΑΟ Αμαρουσίου - ΑΝΟ Γλυφάδας (Κολ. Πεντέλης)
Αγώνας ΜπαράζΚυριακή 6/1/2013
Ώρα 11:303ος Α' Ομίλου Αττικής - 3ος Β' Ομίλου Αττικής (Κολ. Νέας Σμύρνης)
 

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΥ




   
Την Παρασκευή 28-12-2012 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη σύσκεψη στα πλαίσια της κινητοποίησης των τοπικών φορέων του Β. Αιγαίου για την επανεξέταση των προτεινόμενων καταργήσεων των νησιωτικών Δ.Ο.Υ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Κεντρικής και ΒΔ Λέσβου, οι Βουλευτές Λέσβου κ.κ. Γιάννης Ζερδελής -εκπροσωπώντας και την βουλευτή Σάμου κ. Αγνή Καλογερή, Νίκος Σηφουνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ν. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ κ. Παντελής Πατερέλλης –εκπροσωπώντας και τους Δημάρχους Χίου και Σάμου-ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής και ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Χριστόδουλος Σταυρινάδης που λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και της γενικότερης δυσκολίας στην επικοινωνία δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν δήλωσαν όμως ότι συντάσσονται με την ανάγκη διατήρησης των Δ.Ο.Υ στα νησιά της Λήμνου και της Ικαρίας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου κ. Χρήστος Κορδώνης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής κ. Θανάσης Ελευθερίου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασίλης Τεντόμας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής και μέλος της επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Κεντρικής και ΒΔ Λέσβου κ. Χρήστος Γώγος και η Γενική Γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ Ν. Λέσβου - Χίου.κ. Μαρία Νικολάρα. 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εισηγούμενος στη σύσκεψη που εξουσιοδοτήθηκε να προγραμματίσει κατά την τελευταία συνάντηση των φορέων στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σχολίασε για μία ακόμη φορά πως στην εφαρμογή των όποιων μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση δεν λαμβάνεται δυστυχώς υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, που έχει εντελώς διαφορετικά δεδομένα απ΄ ότι ο ηπειρωτικός χώρος και στην πράξη η κεντρική διακυβέρνηση το αγνοεί σε πλείστες περιπτώσεις. Παράλληλα πριν ζητήσει τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, υποστήριξε πως οι φορείς του Βορείου Αιγαίου, θα πρέπει να πορευτούν από κοινού με συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο για να προασπίσουν τη «νησιωτικότητα» ενόψει όλων των προωθούμενων αλλαγών που επιχειρούνται, υπενθυμίζοντας την προώθηση της δράσης για τη δημιουργία «δικτύου νησιωτικών περιφερειών» με τη συμμετοχή όλων των φορέων των τεσσάρων νησιωτικών περιφερειών της χώρας.

Στη συζήτηση αναλύθηκαν οι επιπτώσεις για τη νησιωτικότητα και τη ζωή των πολιτών στα νησιά από την κατάργηση αυτών των υπηρεσιών, ενόψει μάλιστα και του γεγονότος ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του μηχανογραφικού συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών για τις Δ.Ο.Υ και του ότι παρά την σχεδιαζόμενη λειτουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στα νησιά, όπου καταργούνται οι εφορίες, η αποτελεσματικότητά τους θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, διότι πολλές από τις μέχρι τώρα πραγματοποιούμενες εργασίες στις Δ.Ο.Υ δεν θα μπορούν να διεκπεραιωθούν από τα κέντρα αυτά.

Κατόπιν τούτων και μετά από τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, των Δήμων, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, και των φορέων των περιοχών αυτών που με διάφορους τρόπους έχουν μέχρι σήμερα εκφραστεί, συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

Επειδή με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών πλήττεται η Νησιωτικότητα και το δικαίωμα των κατοίκων των νησιών μας να ζουν ισότιμα και να απολαμβάνουν τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, με τους κατοίκους των άλλων περιοχών της χώρας μας, να ζητηθεί από τον κ. Υπουργό Οικονομικών μέσω της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας και με τον προσφορότερο και συντομότερο τρόπο, πάντως πριν τις 11/1/13, να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής της Α.ΥΠ.ΟΙΚ για την κατάργηση όσων Δ.Ο.Υ λειτουργούν σε νησιά, για την 1/1/2014. Διάστημα που θεωρείται εύλογο για την επανεξέταση του θέματος της διάρθρωσης και κατανομής των Δ.Ο.Υ από το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικής Ελλάδας καθώς και την πρόοδο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και της δυνατότητας του ΥΠ.ΟΙΚ. να εξυπηρετεί τους φορολογούμενους πολίτες, χωρίς να είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις Δ.Ο.Υ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ , ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ κ.κ.ΜΑΡΚΟΥ



E-mailΕκτύπωσηPDF
PantokratorἈδελφοί μου,
Ὁ χρόνος, τόν ὁποῖο βιώνουμε, ὡς δημιούργημα τοῦ Θεοῦ, ἔχει ἀρχή, δηλαδή αἰτιώδη ἔναρξη, καί δέν εἶναι «ἄναρχος». Ἐπίσης εἶναι πεπερασμένος καί ἔχει ὅρια, δέν εἶναι οὔτε ἄπειρος οὔτε αἰώνιος («οὐκ ἀΐδιος»). Ὁ χρόνος ξεκινᾶ μέ τή Δημιουργία καί πορεύεται μαζί μέ τόν ἄνθρωπο καί ὁλόκληρη τήν κτίση σέ ἕνα σκοπό, στή «συντέλεια τῶν αἰώνων», δηλαδή στήν ὁλοκλήρωσή τους στήν Βασιλεία τοῦ Θεοῦ. Αὐτή ἡ καινή κτίση, πού ἀποτελεῖ τήν προσμονή τῶν πιστῶν καί εἶναι ἑτοιμασμένη «πό καταβολς κόσμου» (Ματθ. 25, 34), βρίσκεται ἤδη παροῦσα «ν μυστηρί» στήν Ἐκκλησία. Δέν εἶναι σωστό νά τήν νιώθουμε ἀπομακρυσμένη σ’ ἔνα ἀπροσδιόριστο τέλος τοῦ κόσμου, γιατί ἔτσι ἡ πίστη μας καί ἡ προσδοκία της «ζως το μέλλοντος αἰῶνος» ἀτονοῦν καί δέν νιώθουμε τήν πληρότητα τῶν λέξεων «λθέτω  βασιλεία Σου».
Στήν Ἐκκλησία καί τήν Θεολογία μας ὁ χρόνος αὐτός δέν εἶναι κάτι τελείως διακριτό ἀπό ἐκεῖνον τῆς Βασιλείας τῶν Οὐρανῶν, ἀλλά περικλείει τήν προτύπωση καί τήν πρόγευσή του. Μέ τόν Χριστό ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ ἀρχίζει ἐντός τῆς ἱστορίας καί τό ἔσχατον     προσφέρεται      στό     παρόν,   μέ     τήν    προοπτική    τῆς «αἰωνιότητος». Αὐτό φανερώνει καί ἡ δοξολογική ἀναφορά μέ τήν ὁποία ἀρχίζει κάθε Θεία Λειτουργία: «Ελογημένη  Βασιλεία το Πατρός καί το Υο καί το γίου Πνεύματος νν καί εί καί ες τούς αἰῶνας τν αώνων». Τό χρονικό κορυφώνεται στό αἰώνιο ἤδη ἐδῶ καί τώρα, μέ τήν Ἐκκλησία μας νά γίνεται ὁ μαζί μέ ἐμᾶς καί «λ τ κόσμ συμπαρεκτεινόμενος» Χριστός στόν χρόνο καί τήν ἱστορία. Ὁ χρόνος, πού ἔλαβε τήν ἀρχή ἀπό τόν Δημιουργό Υἱό καί Λόγο τοῦ Θεοῦ, ἁγιάζεται, καί βρίσκει τό τέλος καί τό πλήρωμά του στόν ἴδιο ὡς σαρκωθέντα Χριστό, τόν «μμανουήλ» «Θεόν μεθ’ μν» καί «πάλιν ρχόμενον». Στό Πρόσωπό Του, ὁ «παλαιός τῶν ἡμερῶν» γίνεται «νέος τῶν ἐσχάτων χρόνων», καί ὁ προαιώνιος καί ὑπεράχρονος Θεός Λόγος, ἀπαρχή τῆς καινῆς κτίσεως.
Αὐτήν τήν γεμάτη Χριστό διάσταση τοῦ Χρόνου εὔχομαι νά ζήσουμε ὅλοι μας.
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2013
Μετά πατρικῶν εὐχῶν
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ  ΜΑΡΚΟΣ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 24.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ


Επιδότηση 24.000 ευρώ θα χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε 2.200 άνεργους για να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση...
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013. Οι ηλικίες που επιχορηγούνται είναι από 22 έως 64 ετών.
Τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα είναι:

* Να είναι άνεργος και να διαθέτει κάρτα ανεργίας

* Να έχει παρακολουθήσει σεμινάρια επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ

* Να διαθέτει ΑΦΜ

* Οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία

* Ηλικία 22 έως 64 ετών

* Σε περίπτωση σύστασης ΟΕ ή ΕΕ να κατέχει το 51%.

Το ποσό των 24.000 ευρώ δίνεται ως εξής:
Με την υποαγωγή στο πρόγραμμα 6.000 ευρώ

Το υπόλοιπο σε τρεις ετήσιες δόσεις των 6.000 ευρώ η κάθε μία.

25 ΕΚΑΤΟΜ. ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ




Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα κατανεμηθεί σε όλους τους δήμους της χώρας, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Ειδικότερα, για τις περιοχές που βρίσκονται στην Α΄ και Β΄ ζώνη δίνεται επιπλέον το ποσό των 5 εκατ. ευρώ.
«Όπως είχαμε δεσμευθεί πριν τις εορτές, κανένα σχολείο δε θα μείνει χωρίς θέρμανση» ανέφερε σε σχετική δήλωση ο κ. Στυλιανίδης προσθέτοντας ότι είναι υποχρέωση του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και όλων των δήμων να προτάξουν τη χρηματοδότηση που αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης.
Μάλιστα, ο Υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή 25,4 εκατ ευρώ σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας  για την αποπληρωμή οφειλών τους προς τους μεταφορείς
protothema.gr

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 2013


ΘΕΜΑ:  Ενημέρωση για τις προγραμματισμένες κλαδικές εκθέσεις του 2013, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού σε επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Κων/νο Γανιάρη, ενημερώνει για τα Φεστιβάλ που έχει δρομολογήσει για το 2013:
  • 4ο Agroquality Festival, 17-18-19 Mαΐου, στην Τεχνόπολη , στο Γκάζι
  • 4ο Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού, 3-4-5 Οκτωβρίου, στην Τεχνόπλη , στο Γκάζι.

Τα Φεστιβάλ τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων και στοχεύουν στην προβολή των επιχειρήσεων, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.
Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου προώθησε τη σχετική ενημέρωση στο Επιμελητήριο Χίου και στις τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις.

                

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ





Με απόφαση της  Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, συγκροτήθηκαν τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής Βορείου Αιγαίου για τις  Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου και Σάμου.
Πιο συγκεκριμένα:
Α) Στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Π.Ε. ΛέσβουΛήμνου με έδρα την Μυτιλήνη  πρόεδρος ορίζεται ο κ. ΔΟΥΛΔΟΥΡΗΣ Ευστράτιος με αναπληρώτρια την κα ΒΟΥΡΒΟΥΛΗ  Μαριάνθη και μέλη:
1) Η  ΒΑΣΙΛΕΛΛΗ Παρασκευή με αναπληρώτρια την  ΧΑΤΖΗ Μαγδαληνή.
2) Ο  ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ Παναγιώτης με αναπληρώτρια  την ΚΟΥΤΣΚΟΥΔΗ Βασιλική.
3) Η ΡΑΝΤΟΥ Ευδοκία με αναπληρωτή τον  ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟ Στρατή.
Γραμματέας του Συμβουλίου ορίστηκε η  ΝΙΚΟΛΗ Μαρία με αναπληρώτρια την ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΔΗ Αικατερίνη.
Β) Στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Χίου, με έδρα την Χίο πρόεδρος ορίζεται η ΚΥΡΙΑΚΩΔΗ Αντιγόνη με αναπληρώτρια την  ΣΑΛΙΑΡΗ Αγγελική  και μέλη:
1) O ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ Κωνσταντίνος με αναπληρώτρια την ΣΧΟΙΝΑ Ελευθερία.
2) Η ΜΑΝΩΛΙΑΔΗ Αικατερίνη με αναπληρώτρια την ΦΗΚΑΡΗ Άννα.
3) Ο ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ Γεώργιος με αναπληρωτή τον  ΒΟΥΡΝΟΥ Εμμανουήλ.
Γραμματέας του Συμβουλίου ορίζεται ο ΦΩΚΑΣ Κωνσταντίνος με αναπληρωτή τον  ΜΟΥΝΤΕ Γεώργιο.
Γ) Στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Σάμου, Ικαρίας με έδρα την Σάμο πρόεδρος ορίζεται ο  ΚΑΡΑΔΕΔΟΣ Χρήστος με αναπληρώτρια την  ΤΖΩΡΤΖΑΚΗ Μαρία και μέλη :
1) O ΣΤΑΥΡΟΥ  Σταύρος με αναπληρωτή τον ΣΑΒΒΑ Δημήτριο.
2) Η ΚΑΛΟΓΡΑΙΑ  Δήμητρα με αναπληρωτή τον ΜΑΓΕΙΡΟ  Τάσο.
3) Ο  ΖΑΦΕΙΡΗΣ Ανδρέας με αναπληρώτρια την  ΦΗΚΑΡΗ Άννα.
Γραμματέας του Συμβουλίου ορίζεται η ΤΣΑΚΩΝ Αγγελική με αναπληρώτρια την  ΛΥΜΠΕΡΤΗ Καλλιόπη.
Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, θα ασκούν τις αρμοδιότητες:
  • Των Διατάξεων του άρθρου 21 του Ν. 4030/2011
  • Των διατάξεων του Ν. 4067/2012( ΝΟΚ/2012), όπως αυτές ορίζονται στα επιμέρους άρθρα.
  • Των Γενικών ή Ειδικών Νόμων και των  Διαταγμάτων και Ρυθμίσεων που έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή θα εκδοθούν και αφορούν στην απαίτηση Γνωμοδότησης Συλλογικών Οργάνων για την Προστασία Αρχιτεκτονικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
Η ισχύς των παραπάνω Συμβουλίων είναι διετής και η θητεία τους λήγει στις 19-12-2014

πηγη lesvosreport.gr.

MHN ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ : ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ ΤΩΝ ΗΠΑ





Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012: ακούω από το ραδιόφωνο συγκλονισμένη -όπως κι όλοι μας, άλλωστε- την τραγική είδηση της δολοφονίας 26 ανθρώπων (ανάμεσα στους οποίους 20 μικρά παιδιά) με καραμπίνα σε ένα δημοτικό σχολείο των ΗΠΑ. Την θέση των αρχικών συναισθημάτων σοκ και θλίψης που ένιωσα τις πρώτες ώρες, πήρε λίγο μετά ο θυμός για τη σεναριολογία που άρχισε να ξετυλίγεται από κάποια Αμερικάνικα ΜΜΕ: «μοναχικός», «πολύ έξυπνος αλλά παράξενος», «χωρίς ενσυναίσθηση (lack of empathy)», οι πρώτοι υπαινιγμοί. Μια μέρα μετά: «Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ανώνυμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι ο μακελάρης έπασχε από σύνδρομο Άσπεργκερ*, όπως αναφέρουν και πολλά αμερικανικά μέσα» (ΒΗΜΑ Science, 18/12/12).
Ενώ μέχρι την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές (30/12/12), οι ισχυρισμοί ότι ο Adam Lanza παρουσίαζε σ. Άσπεργκερ δεν έχουν επιβεβαιωθεί, νιώθω την επείγουσα ανάγκη να καταθέσω τα εξής:
·        Κατ ’αρχήν, με εντυπωσιάζει όχι μόνο το πώς τέθηκε έτσι αβασάνιστα η διάγνωση του σ. Άσπεργκερ από έναν «ανώνυμο αξιωματούχο της (Αμερικάνικης) Αστυνομίας», αλλά και το πώς αυτή αναπαρήχθη από πολλά  ΜΜΕ, στο βαθμό που να ξεχαστεί σταδιακά ότι πρόκειται για φήμη κι όχι για έγκυρη πληροφορία.
·        Δεύτερον, θεωρώ ότι το αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος παρουσίαζε πράγματι σ. Άσπεργκερ ή όχι μικρή σημασία έχει.  «Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα άτομο με Άσπεργκερ ή άλλη διαταραχή μέσα στο φάσμα του αυτισμού δεν έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να διαπράξει μια βίαιη πράξη από ό, τι έχει ένα οποιοδήποτε άλλο άτομο.», αναφέρει η  Priscila Gilman, “Dont blame Autism for Newton”, The New York Times, 17/12/2012.
·        Η μαζική δολοφονία τόσων ανθρώπων είναι κάτι το ασύλληπτο και δημιουργεί έντονα, ανυπόφορα συναισθήματα. Το να προσπαθεί κανείς να εξηγήσει μια συμπεριφορά που προξενεί δέος κατατάσσοντάς την σε κάποια κατηγορία, είναι ένας ανθρώπινος μηχανισμός άμυνας. Ωστόσο, αυτό δεν δικαιολογεί το να καταφεύγουμε στην εύκολη λύση της δαιμονοποίησης των πλέον ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί αν κάθε κλειστό, αγχώδες, κοινωνικά αδέξιο παιδί αρχίζει να αντιμετωπίζεται από την κοινότητα με καχυποψία ως δυνητικά επικίνδυνο; Αλλού πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια της βίας.
·        Γενικότερα, θεωρώ εξαιρετικά απλουστευτικό -αλλά και επικίνδυνο- να θεωρείται ότι μια τέτοιου μεγέθους επιθετική πράξη είναι το αποτέλεσμα  του αυτισμού ή κάποιας ψυχικής ασθένειας. Η βία αποτελεί ένα σύνθετο βιο-ψυχο-κοινωνικό φαινόμενο, στο οποίο οι κοινωνικοί παράγοντες παίζουν βαρύνοντα ρόλο, κι εκεί είναι που πρέπει να σκύψουμε με προσοχή και να σκεφτούμε, προσπαθώντας να κατανοήσουμε.
·        Νιώθω την ανάγκη να συμπαρασταθώ και στις οικογένειες των δολοφονημένων παιδιών αλλά και στις οικογένειες κάποιων άλλων, σιωπηλών αυτή τη φορά θυμάτων, των θυμάτων του στιγματισμού: των οικογενειών ατόμων με σ. Άσπεργκερ και άλλες διαταραχές μέσα στο φάσμα του Αυτισμού. Το συνηθέστερο είναι τα άτομα αυτά (παιδιά-έφηβοι-ενήλικες) όχι να προκαλούν βία αλλά να την υφίστανται και να γίνονται στόχος πειραγμάτων και αποκλεισμού (στο σχολείο, στην δουλειά, στην κοινότητα).
Η Aurelie Baranger, διευθύντρια του «Autism-Europe», ενός οργανισμού με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, εξηγεί: «Θα πρέπει να κατανοήσουμε αυτή την τραγωδία ως πράξη μη τυπική ενός ατόμου με αυτισμό». Και συνεχίζει: «Συστήνουμε στην διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και άλλων ατόμων, να αποφεύγουν να κάνουν λανθασμένες υποθέσεις ή κρίσεις για ανθρώπους με αυτισμό… Τα άτομα με αυτισμό στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν καθημερινά φραγμούς και διακρίσεις εις βάρος τους. Τα αρνητικά στερεότυπα των ΜΜΕ οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερο στιγματισμό και δυσκολίες σε αυτούς τους ανθρώπους.»
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως σε αυτή την εποχή της γενικευμένης κρίσης σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό), χρειάζεται να αποφύγουμε τους εύκολους αφορισμούς, τους απλουστευτικούς διαχωρισμούς σε καλούς και κακούς, φυσιολογικούς και «ψυχοπαθείς», που εμποδίζουν τον στοχασμό και μας απομακρύνουν από την κατανόηση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων. Και να αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες μας.
Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους μας!

Μαριάννα Τάσση
Παιδοψυχίατρος
Ιδρυτικό μέλος και Επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου στην Χίο.

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ





Ανακοινώθηκαν  από το Υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των 13 νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου στην θέση της Αδαμαντίας Κοντέλλη,  τοποθετήθηκε,  η εκπαιδευτικός  από τις Σέρρες Παπαδανιήλ Μαρία.

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ 2013 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ


Η γνωστή παροιμία «ο Μάιος μάς έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ» θα μπορούσε να… αλλάξει κατά τι λίγους μήνες για το 2013 και να γίνει «ο Ιανουάριος και η τρόικα μάς έφτασαν, εμπρός βήμα ταχύ» για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και στους ΟΤΑ. Στην μεν πρώτη περίπτωση, τον πρώτο μήνα του νέου έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία, και το Φεβρουάριο να έχουν τοποθετηθεί στις κενές θέσεις του Δημοσίου οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ ΔΕ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2012. Στη δε άλλη περίπτωση, οι δήμοι και οι περιφέρειες, θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα, με λιγότερους πόρους και υπαλλήλους, και φυσικά την Εποπτεία, που μετά τα -ενδεχόμενα λουκέτα- θα γίνει ο Ν.2 «εφιάλτης» τους.
Διαθεσιμότητα – αξιολόγηση ώρα μηδέν
Το 2012 άνοιξε με το… κλείσιμο του κύκλου της εφεδρείας και έκλεισε με το… άνοιγμα του κύκλου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ. Έτσι, το 2013 στο «κάδρο» της διαθεσιμότητας, πέραν των περίπου 2.500 ΙΔΑΧ ΔΕ του 2012 (και τους 800 επίορκους), θα επιχειρηθεί να μπούν και άλλοι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα κληθούν -μετά την αξιολόγηση- να καλύψουν τις 7.500 θέσεις που είναι κενές στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε το 2013 ως «έτος αξιολόγησης» και ήδη έγινε μείωση κατά άνω του 50% στις δομές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του ΥΠΕΚΑ· αναμένεται μέχρι τα τέλη Γενάρη 2013 να έχει ολοκληρωθεί και η σχετική διαδικασία σε όλα τα υπουργεία. Άλλωστε, τοτριμελές Συμβούλιο που δημιουργήθηκε μετά 14 μήνες αυτή τη δουλειά θα κάνει: να αξιολογήσει ό,τι υπάρχει και κινείται στο Δημόσιο.
Να σημειωθεί πως με τη διαθεσιμότητα, ένα νέα άστρο έλαμψε στην πολιτική σκηνή: ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, που λίγο πριν εκπνεύσει το 2012 είπε τη λέξη «απόλυση». Με το δεδομένο, μάλιστα, πως οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν είναι λιγότερες από τους υπαλλήλους που θα κριθούν και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αν και επισήμως διεψεύδεται με το επιχείρημα των συνταξιοδοτήσεων, πολλοί φοβούνται ότι το 2013 θα έχουμε χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.
Απολύσεις, που αναμένεται να προκαλέσουν, νέο κύμα αντιδράσεων από την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς και οι δύο Ομοσπονδίες έχουν δηλώσει πως ο πόλεμος με την τρόικα, το μνημόνιο και την τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει τελειώσει. Ήδη, με το κλείσιμο του 2012, η ΠΟΕ-ΟΤΑ άλλαξε το αγωνιστικές δράσεις της και μετέφερε τον «ανένδοτο» κατά της διαθεσιμότητας και στις αίθουσες των δικαστηρίων, με τους εργαζομένους να έχουν μέχρι στιγμής το πάνω χέρι: 14 μπλόκα στη διαθεσιμότητα και 3 μπλόκα στους εργαζομένους (σ.σ.: του Πρωτοδικείου Αθηνών).
Να σημειωθεί πως στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να έχουν ληφθεί και οι οριστικές αποφάσεις από τα ελληνικά δικαστήρια για τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων ΙΔΑΧ ΔΕ που κέρδισαν την προσωρινή τους παραμονή στις υπηρεσίες τους.
Οικονομικός έλεγχος – κλοιός σε δήμους και περιφέρειες
Το 2013, ανατέλλει για τους ΟΤΑ υπό τον ασφυκτικό κλοιό του μνημονίου 3, καθώς μέσω αυτού το «κοντέρ» στις προσλήψεις θα δείχνει μηδέν για τα επόμενα 4 χρόνια, το Παρατηρητήριο – Εποπτεία θα στέκεται ως «Θεία Δίκη» πάνω από τους δήμους και τις περιφέρειες, στην περίπτωση που αποκλίνουν από τους προϋπολογισμούς τους (με τους πολίτες να καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα» μέσω της αύξησης των τελών), ενώ αναμένεται πολλοί ΟΤΑ -όπως ο Δήμος Αχαρνών τον Σεπτέμβριο και παραλίγο άλλοι έξι- να εκπέμψουν SOS λόγω της μείωσης των ΚΑΠ. Πέραν αυτού, το 2013 φέρνει και νέες μειώσεις στις αντιμισθίες των αιρετών αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των δήμων (εδώ, για το τι έφερε το Μεσοπρόθεσμο στους δήμους και τις περιφέρειες).
Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ύστερα από δύο Έκτακτα Συνέδρια της ΚΕΔΕ (ένα τον Αύγουστο και ένα το Δεκέμβρη), μια «βόμβα» των δημάρχων ότι δε θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς και δώρο Χριστουγέννων, και αφού πήραμε την περιβόητη δόση – μαμούθ (εδώ, οι λεπτομέρειες της δανειακής σύμβασης) έδωσε ότι χρωστούσε το κράτος (μαζί και τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το συμψηφισμό των χρεών με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία) στους δήμους, ζητώντας τους όμως να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους: «δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία».
Κοινωνική πολιτική από δήμους και περιφέρειες
Το τρέχον έτος αναμένεται να επιδεινωθεί η κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών, με τους δήμους και τις περιφέρειες να κληθούν εκ νέου να… ασκήσουν την κοινωνική πολιτική στη θέση του κράτους. Ήδη, από το 2012, με την αρωγή πολιτών, αλλά και της Εκκλησίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν 3.000 δομές / κοινωνικά δίκτυα κατά της φτώχειας [παιδικοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά ιατρεία, λαχανόκηποι, τράπεζα χρόνου, δωρεάν διανομή τροφίμων, κίνημα κατά των μεσαζόντων, Βοήθεια στο Σπίτι (που «μεταμορφώνεται» σε «Φροντίδα κατ' Οίκον» το 2013), ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, κοινωνικά φροντιστήρια κτλ.], στις οποίες καθημερινά εξυπηρετούνται πάνω από 450.000 πολίτες.
«Εναρμόνιση» παιδικών – ευρωπαϊκού προγράμματος μέσω… Ελεγκτικού
Κανονικά θα προχωρήσει το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που αφορά στη δωρεάν φοίτηση / φιλοξενία 60.000 νηπίων στους παιδικούς, βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, μετά το πράσινο φως από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ανέτρεψε απόφαση του Ζ” Κλιμακίου, σύμφωνα με την οποία ακύρωνε το πρόγραμμα λόγω παρατυπιών. Με τη απόφαση της ολομέλειας, πέραν της αποφυγής της κοινωνικής αναταραχής που θα μπορούσε να προκληθεί ένας τιναζόταν το πρόγραμμα στον αέρα, διασώθηκαν 145 εκατ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους· τελευταία ημέρα του 2012, δε, το ΥΠΕΣ επιδότησε για το πρόγραμμα το φορέα υλοποίησής του, την ΕΕΤΑΑ, με 52,5 εκατ. ευρώ.
«Βοήθεια» στη… Φροντίδα
Ένα άλλο κοινωνικό πρόγραμμα που θα βρεθεί στην επικαιρότητα το τρέχον έτος, και κυρίως από τον Απρίλιο και μετά, είναι και το πρόγραμμα «Φροντίδα κατ” Οίκον», η διάδοχος κατάσταση του «Βοήθεια στο σπίτι» (εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του με 60 εκατ. ευρώ και η παράτασή του με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή μέχρι 31/03/2013).
Οι δήμαρχοι έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους ως προς τους όρους και τα κριτήρια του νέου προγράμματος: ενώ το πρώτο, το «Βοήθεια στο Σπίτι», καλύπτει όλους τους ηλικιωμένους και όλους όσοι έχουν ανάγκη για φροντίδα, το «Φροντίδα κατ” Οίκον» θέτει… ασφαλιστική κάλυψη. Η ΚΕΔΕ έχει προτείνει να ενταχθούν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών που διαβιούν μόνοι τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να συμπεριληφθούν ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτου ηλικίας, με χρόνια προβλήματα υγείας και οι ανασφάλιστοι πολίτες μεταξύ αυτών.
Μάλιστα, όπως έχει καταγγείλει η ΠΕΔΚΜ 70.000 από τους 80.000 ωφελουμένους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δηλαδή οι 7 στους 8, θα μείνουν εκτός της διάδοχης κατάστασης «Φροντίδα κατ” οίκον», αλλά και οι 3.740 εργαζόμενοι στο δρόμο.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει δηλώσει το υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει τη δυνατότητα τροποποίησης των ωφελουμένων του προγράμματος «Φροντίδα κατ” Οίκον», αφού πρώτα μελετηθούν τα στοιχεία από την πρώτη φάση της εφαρμογής του.
Ελλάδα – Γερμανία… Συμμαχία!
Το 2013, αναμένεται να φέρει και… περισσότερη ελληνογερμανική συνεργασία μεταξύ ελλήνων και γερμανών αυτοδιοικητικών σε τομείς όπως η τοπική απασχόληση, η ενέργεια, ο τουρισμός, η διοικητική μεταρρύθμιση, η αποκέντρωση, η ανακύκλωση, η ανάπτυξη αγροτικών περιοχών και η συνεργασία μαρτυρικών πόλεων. Το δρόμο αυτό άνοιξε ουσιαστικά η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση-DGV III της Θεσσαλονίκης, ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, και φυσικά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά την επίσκεψή της στη χώρα μας.
Και σε αυτή την περίπτωση, οι αντιδράσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να είναι έντονες, καθώς θεωρούν πως η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένα από τα παράθυρα της εισόδου των ιδιωτών στις δημοτικές υπηρεσίες. Άλλωστε, το 2012, στον τομέα αυτό, σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ τόσο λόγω των προπηλακισμών δημάρχων και του γερμανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη όσο για τις προγραφές δημάρχων που έκανε.
ΕΣΠΑ: Τρεχάτε ποδαράκια μου για τους περιφερειάρχες
Η χρονιά που ξεκίνησε χθες όμως είναι και η (τυπικά, καθώς υπάρχει το ν+2) τελεταία για το ΕΣΠΑ τόσο των υπουργείων όσο και των περιφερειών. Ειδικά δε οι περιφερειάρχες, καθότι έχουν μπροστά τους, όπως και οι δήμαρχοι, τις εκλογές του Ιουνίου του 2014, θα πρέπει να επιδείξουν πραγματική απορροφητικότητα (ήτοι συμβασιοποιήσεις και, κυρίως, πληρωμές) η οποία σημαίνει έργα και ανάπτυξη για την περιφέρεια.
 aftodioikisi.gr