Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΧΙΟΣ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!


Στις 15 Ιανουαρίου

Γεγονότα

588 π.Χ: Ο Ναβουχοδονόσορ ξεκινά την πολιορκία της Ιερουσαλήμ. Θα την καταλάβει στις 18 Ιουλίου 586 π.Χ. και θα την καταστρέψει.

1820: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών του Τσάρου και αμφιβάλλοντας για τις δυνατότητες της Φιλικής Εταιρείας, δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της τελευταίας.



1822: Η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.

1878: Συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην Αθήνα για την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Τουρκίας (Ρωσοτουρκικός Πόλεμος) καταλήγει σε αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς διαδηλωτές και πολλούς τραυματίες.

1892: Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα Triangle της Μασαχουσέτης.

1935: Ο Γκριγκόρι Ζινόβιεφ και άλλοι 18 επιφανείς κομμουνιστές της Σοβιετικής Ένωσης συλλαμβάνονται με διαταγή του Στάλιν ως ενεχόμενοι στη δολοφονία του επιφανούς μπολσεβίκου Σεργκέι Κίροφ.

Γεννήσεις

1622: Ζαν Μπατίστ Ποκελέν, γνωστότερος ως Μολιέρος, γάλλος συγγραφέας. («Δον Ζουάν», «Ο κατά φαντασία ασθενής», «Ταρτούφος», «Αρχοντοχωριάτης») (Θαν. 17/2/1673) [Αποφθέγματα]

1809: Πιερ Ζοζέφ Προυντόν, γάλλος συγγραφέας και πολιτικός, που από πολλούς θεωρείται ο πατέρας του αναρχισμού. (Θαν. 19/1/1865) [Αποφθέγματα]

1906: Αριστοτέλης Ωνάσης, Έλληνας μεγιστάνας. (Θαν. 15/3/1975) [Αποφθέγματα]

Θάνατοι

1919: Ρόζα Λούξεμπουργκ, πολωνοεβραία κομουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος. (Γεν. 5/3/1871)

1919: Καρλ Λίμπκνεχτ, γερμανός κομμουνιστής πολιτικός, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος. (Γεν. 13/8/1871) [Αποφθέγματα]

1940: Καλλιρρόη Παρέν, από τις πρώτες ελληνίδες φεμινίστριες. (Γεν. 1861)

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Συνεδρίασε χθες 10/1 η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολάου Μάρκου. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα σημαντικά για την ανάπτυξη τιυ Νομού, όπως:
• Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου του βιολογικού καθαρισμού της νότιας περιοχής της πόλης της Μυτιλήνης (από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως την Αγριλιά), ενός προενταγμένου έργου στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνολικού προϋπολογισμού 16.000.000 ευρώ, το οποίο σαν υποδομή θα βοηθήσει στην οικιστική ανάπτυξη και τουριστική προοπτική της περιοχής.
• Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου του βιολογικού καθαρισμού της Αγιάσου, που δίνει λύση σε ένα χρονίζον ζήτημα.
• Η Περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων που αφορούν στη σωστή λειτουργία του Τυροκομείου «Αφοί Ρόδου» στη Βατούσα, για να επιλυθούν όλα τα ζητήματα της ρύπανσης που παρατηρούνταν τα τελευταία χρόνια.
Η Επιτροπή συζήτησε επίσης τη στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη που αφορά στον Άγιο Ευστράτιο ως «πράσινο νησί» και περιλαμβάνει έργα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων. Αποτελεί μία πρότυπη μελέτη που στοχεύει αφενός στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιλαμβάνοντας δράσεις για την ανάπτυξη αειφορικών μεθόδων αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αφετέρου στην ελαχιστοποίηση της ρύπανσης που προέρχεται από τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗ ΒΟΛΙΣΣΟ

O Δήμος Χίου ενημερώνει ότι η Σύμβαση του έργου: «Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Βολισσό Ν. Χίου», εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ. Υπογράφτηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού και εντός του μήνα αναμένεται η εγκατάσταση του ανάδοχου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟ

Προς

Γραφεία γενικού τουρισμού Xίου
Ένωση ξενοδόχων Χίου
Σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων
Κοινοποίηση:

ΜΜΕ
Ο κυριότερος πόλος έλξης επισκεπτών την επόμενη χρονική περίοδο για την Χίο είναι, όπως γνωρίζετε, η αναβίωση του εθίμου του Ρουκετοπόλεμου.




Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε ήδη, ως Δήμος Χίου, ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τη διεξαγωγή και προβολή του εθίμου, με κύριο στόχο τη μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών.

Έτσι φέτος θα συνεχίσουμε τις περσινές καινοτομίες, όπως η λειτουργία συγκεκριμένων χώρων στάθμευσης και η δωρεάν μεταφορά σε προκαθορισμένους χώρους των πολιτών, η ελεγχόμενη ρίψη την ημέρα του Πάσχα, και όλα τα περσινά μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής , αφού, κατά γενική ομολογία, αποδείχτηκαν θετικά, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για όλους τους εμπλεκομένους με το έθιμο.

Παράλληλα προγραμματίζουμε για φέτος έκθεση αντικειμένων, φωτογραφιών αλλά και προβολές με θέμα το έθιμο του ρουκετοπόλεμου και την πορεία του στον χρόνο. Η έκθεση θα λειτουργεί από την Κυριακή των Βαΐων και μέχρι τη Νέα Τετάρτη στο Δημοτικό Κατάστημα Βροντάδου ( πρώην δημαρχείο Ομηρούπολης ).

Ακόμη έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία συλλεκτικής έκδοσης (λεύκωμα) για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, που θα βρίσκεται τόσο στον χώρο της έκθεσης όσο και σε όσα ξενοδοχεία -ταξιδιωτικά γραφεία το επιθυμούν, προκειμένου να το προμηθευτούν οι επισκέπτες.

Επίσης σχεδιάζουμε να πλαισιώσουμε την ελεγχόμενη ρίψη ρουκετών την Κυριακή του Πάσχα στο Γούβι, με συναυλία από Χιώτες καλλιτέχνες , που θα βρίσκονται σε εξέδρα μέσα στο λιμανάκι του Πετροκάραβου, δίνοντας έναν εορταστικό τόνο στην βραδιά.

Όλα αυτά θα περιγράφονται αναλυτικά, μαζί με τις καθιερωμένες χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία του ρουκετοπόλεμου και τα μέτρα ασφαλείας, σε φυλλάδιο, που θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαρτίου, και θα σας δοθεί, προκειμένου να το προωθήσετε έγκαιρα στις αγορές σας, προσελκύοντας επισκέπτες και στηρίζοντας την τοπική οικονομία και τη χιώτικη κοινωνία γενικότερα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

Θέμα: Το νησί της Χίου, ως προορισμός κρουαζιερόπλοιων



Η Χίος, το νησί της μαστίχας, της ναυτικής παράδοσης, των εικόνων, του πολιτισμού, του Χίου ποιητή Ομήρου διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον και θα ικανοποιήσει τους επισκέπτες, που θα την επιλέξουν ως προορισμό, στις προθέσεις δε της δημοτικής αρχής είναι η προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας.

Σας προτείνουμε το λιμάνι της πόλης της Χίου, που είναι το αστικό κέντρο του νησιού, και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην πόλη και να επισκεφθούν τα αξιοθέατα, τα μουσεία και να γευθούν τη ζωή στο νησί μας.

Παράλληλα μια εναλλακτική πύλη εισόδου στο νησί μας αποτελεί ο λιμένας Μεστών, που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, διαθέτει τουριστικό και εμπορικό τμήμα και πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, για να υποδεχθεί κρουαζιερόπλοια.

Δεδομένου ότι το νέο λιμάνι Μεστών έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πλοία μεγάλου μήκους, γι' αυτό παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στον προγραμματισμό της εταιρείας σας και τον συγκεκριμένο προορισμό της Χίου.

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι ο Δήμαρχος εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο Δ. Χίου τη μηδενική αναπροσαρμογή των τιμών μισθωμάτων των δημοτικών ακινήτων του Δήμου Χίου για το έτος 2012, λόγω της δυσοίωνης οικονομικής κατάστασης, που επικρατεί στη χώρα μας.

Μ’ αυτή την απόφαση, αλλά και με τον διακανονισμό οφειλών, που αποφασίσθηκε σε προηγούμενο Δ.Σ., γίνεται προσπάθεια, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, διευκόλυνσης των δημοτών, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ




Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η κατάργησητων γενικών γραμματειών Μακεδονίας – Θράκης και Αιγαίου από το υπουργείο Ανάπτυξης.
 
«Ασφαλώς, η εξυγίανση και η αναδόμηση του σπάταλου κράτους είναι επιτακτικά αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης», τονίζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, προσθέτοντας ότι «εάν όμως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στους θεσμούς που αφορούν τη Μακεδονία και το Αιγαίο, τότε το πρόβλημα είναι οι ίδιοι».
 
«Ας προσέξουν, τουλάχιστον, τα μηνύματα που στέλνουν προς τα έξω και ας σεβαστούν τους εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους, που επιβάλλουν την άμεση εγκατάλειψη των συγκεκριμένων προθέσεών τους», καταλήγει.

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΕΔΕΣΕ ΤΟ AQUA MARIA




Μεγάλη επιτυχία είχε η κινητοποίηση των Λημνιών στο να μην δέσει το 'Ακουα Μαρία στο λιμάνι της Μύρινας σήμερα 13 Ιανουαρίου.
Ο κόσμος μπήκε μπροστά στην προβλήτα και το καράβι ενώ έκανε τις αναμενόμενες μανούβρες τελικά δεν έδεσε στο λιμάνι και αποχώρησε.
Με μουσική, βεγγαλικά και με μαντήλια αποχαιρέτησαν οι Λημνιοί το 'Ακουα Μαρία και θα το περιμένουν πάλι εκεί ενωμένοι σε περίπτωση που προσπαθήσει να ξαναέρθει.
Αντίο Άκουα Μαρία!

limnosnea.com