Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Συνεδρίασε χθες 10/1 η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολάου Μάρκου. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα σημαντικά για την ανάπτυξη τιυ Νομού, όπως:
• Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου του βιολογικού καθαρισμού της νότιας περιοχής της πόλης της Μυτιλήνης (από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως την Αγριλιά), ενός προενταγμένου έργου στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνολικού προϋπολογισμού 16.000.000 ευρώ, το οποίο σαν υποδομή θα βοηθήσει στην οικιστική ανάπτυξη και τουριστική προοπτική της περιοχής.
• Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου του βιολογικού καθαρισμού της Αγιάσου, που δίνει λύση σε ένα χρονίζον ζήτημα.
• Η Περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων που αφορούν στη σωστή λειτουργία του Τυροκομείου «Αφοί Ρόδου» στη Βατούσα, για να επιλυθούν όλα τα ζητήματα της ρύπανσης που παρατηρούνταν τα τελευταία χρόνια.
Η Επιτροπή συζήτησε επίσης τη στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη που αφορά στον Άγιο Ευστράτιο ως «πράσινο νησί» και περιλαμβάνει έργα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων. Αποτελεί μία πρότυπη μελέτη που στοχεύει αφενός στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιλαμβάνοντας δράσεις για την ανάπτυξη αειφορικών μεθόδων αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αφετέρου στην ελαχιστοποίηση της ρύπανσης που προέρχεται από τις υπόλοιπες δραστηριότητες.