Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

XIOΣ - ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Ερώτηση

προς

τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας



Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωση των κατοίκων τους και όχι, πλέον, μόνο για την ανάπτυξή τους.

Ήδη, από την πρόσφατη απεργία της ΠΝΟ, σημειώθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα, βασικά προϊόντα, είδη πρώτης ανάγκης κλπ, με αποτέλεσμα η τοπική αγορά της Χίου να δεχθεί πρόσθετο πλήγμα και οι πολίτες να υποφέρουν. Παρά την αναστολή της απεργίας, ανακοινώθηκε ότι αυτή θα συνεχιστεί στα πλοία των εταιρειών ΝΕΛ και ΑΝΕΚ, από τις οποίες, τουλάχιστον, η πρώτη εξυπηρετεί, κατά κύριο λόγο, το Βόρειο Αιγαίο.

Παράλληλα, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στα νησιά, τόσο λόγω του περιορισμού των κονδυλίων για τις επιδοτούμενες γραμμές, όσο και για τη μη ανακοίνωση, μέχρι σήμερα, των ελεύθερων δρομολογίων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος οποιοσδήποτε προγραμματισμός.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός



1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου, προκειμένου να μην υπάρξουν σοβαρότερα προβλήματα, εν’ όψει και της χειμερινής περιόδου, στη διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τη Χίο, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας, στα πλοία των παραπάνω εταιρειών;

2. Κατά τη νέα δρομολογιακή περίοδο, από πρώτη Νοεμβρίου, ποια θα είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χίου, με Πειραιά και Βόρεια Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τόσο στα ελεύθερα, όσο και στα επιδοτούμενα δρομολόγια;

3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το δίκτυο των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών συνδέσεων; Θα υπάρξουν σχετικές περικοπές και με βάση ποια κριτήρια;





24 Οκτωβρίου 2011

Η ερωτώσα βουλευτής



Ελπίδα Τσουρή

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σε ψήφισμα που υπερψηφίστηκε στο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 21-23 Οκτωβρίου oι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας στις ληφθείσες όσο και στις δρομολογούμενες αποφάσεις ΟΤΑ σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, με τις οποίες παραχωρείται για ΕΙΚΟΣΙ χρόνια στην ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε. η διαχείριση των υφιστάμενων υδάτινων πόρων (νερό, αντλιοστάσια, γεωτρήσεις κλπ) αλλά και των όποιων μελλοντικών επενδύσεων για ύδρευση /άρδευση, αποχέτευση. Η αντίθεσή μας αφορά τόσο τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις σε νησιά του Νότιου Αιγαίου (Κίμωλος, Νάξος) και του Ιονίου Πελάγους (Λευκάδα), όσο και άλλες που δρομολογούνται, στα πλαίσια μιας Προγραμματικής Σύμβασης –Πλαίσιο που προτείνει η ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε. (θυγατρική της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.) όπως συζητείται και τις τελευταίες ημέρες για τη Λέσβο.

H βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων δεν εξασφαλίζεται μέσα από την ανάθεσή της σε μια ανώνυμη Εταιρεία αλλά, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα πρέπει να βασίζεται σε σχέδια διαχείρισης ανά υδρολογική λεκάνη που προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής διαβούλευσης μέσω των Περιφερειακών Συμβουλίων Υδάτων, Θεσμοί που θα έπρεπε να λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, με ευθύνη όμως τόσο της κεντρικής όσο και της περιφερειακής διοίκησης, δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί και λειτουργήσει. Τονίζουμε επίσης ότι οι υδατικοί πόροι πρέπει να καλύπτουν τόσο τις ανθρώπινες ανάγκες όσο και αυτές των οικοσυστημάτων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η διαχείριση του νερού, ως φυσικού πόρου και αγαθού στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, δεν μπορεί να παραδοθεί σε καμία Ανώνυμη Εταιρεία που βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και θα επιβάλλει στους καταναλωτές τους νόμους της αγοράς. Ιδιαίτερα σήμερα που η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του πληθυσμού και των καθημερινών αναγκών του, η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και των τουριστικών υπηρεσιών, καθιστούν το νερό εξαιρετικά πολύτιμο για την επιβίωση των πληθυσμών και την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα, καμία εκχώρηση – ιδιωτικοποίηση φυσικών πόρων όπως το νερό δεν δικαιολογείται.

Αναγνωρίζουμε ότι σε πολλά νησιά και περιοχές υπήρξε μέχρι σήμερα αδράνεια των αρμόδιων φορέων ή και κακοδιαχείριση που οδήγησε σε κακή ποιότητα παρεχόμενου νερού, παραβατικότητα, ελλιπέστατη καταγραφή και χρεώσεις αλλά και απουσία επαναχρησιμοποίησης /ανακύκλωσης. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί πειστική δικαιολογία για μια λευκή επιταγή - παραχώρηση των τοπικών πόρων και της δημοτικής περιουσίας στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. – μια εταιρεία που είναι ήδη εισηγμένη στο χρηματιστήριο, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, παρουσιάζει ως αποτελέσματα τεράστια αύξηση κερδών εν μέσω κρίσης (+156%) και οδεύει τάχιστα στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Με βάση τα παραπάνω:

· Εφιστούμε την προσοχή των Δημοτικών αρχών και των κατοίκων των νησιών μας στις εκφρασμένες προθέσεις της Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ Α.Ε, με κίνδυνο οι κερδοσκοπικές προθέσεις των όποιων επενδυτών να ανεβάσουν το κόστος της κατανάλωσης στα νησιά, που ήδη επιβαρύνονται από την δυσβάστακτη οικονομική κρίση.

· Ζητάμε την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των νησιωτικών δήμων, την κάλυψη των κενών προσωπικού όπου υπάρχουν και τη στήριξή τους μέσα από αποκεντρωμένες δομές (με μεταφορά τεχνογνωσίας και με δημιουργία κατάλληλων υποδομών και φορέων) ώστε να διαχειριστούν σωστά τους υδατικούς πόρους και τα λύματα που παράγονται με βάση την ιεραρχία μεθόδων (πρόληψη-μείωση σπατάλης, συλλογή βρόχινου νερού, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων νερών μετά τον καθαρισμό τους, βιώσιμη διαχείριση υπόγειων νερών). Οι μονάδες αφαλάτωσης δεν μπορεί να προωθούνται άκριτα ως πανάκεια για τα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα νερού, με δεδομένο ότι ανεβάζουν υπερβολικά την κατανάλωσης ενέργειας και τις δαπάνες των δήμων, αλλά μόνο ως συμπληρωματική ίσως λύση, όταν και μόνο όταν έχουν εφαρμοστεί όλες οι προαναφερόμενες λύσεις και συνδυάζονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

· Καλούμε τις Περιφέρειες να προχωρήσουν στη δημιουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων Υδάτων, ώστε η πολιτική και τα διαχειριστικά σχέδια υδάτων για τις διάφορες υδρολογικές λεκάνες να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης. Ζητάμε επίσης να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων. Να σχεδιαστούν έργα που θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές) και θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων.

ΤΟ " ΟΧΙ " ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ

ΕΛΑΤΕ
ΣΤΗ ΛΑΜΠΑΔΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το βράδυ της 27ης παραδοσιακά ανάβουν δύο τεράστια ΟΧΙ στα βουνά του χωριού, ένα στη Γριά και ένα στο Μαργαρίτη.Το ίδιο βράδυ της 27ης Οκτωβρίου,
ο Φ.Ο.Κ.καλεί όλους να συμμετάσχουν στη λαμπαδοφορία που διοργανώνει σύμφωνα με το παλιό Καρδαμυλίτικο έθιμο .
Η Λαμπαδοφορία θα πραγματοποιηθεί φέτος στα Κάτω Καρδάμυλα: Συγκέντρωση η Λήμνο, στο ξενοδοχείο Καρδάμυλα την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 7.00 μμ.

Σας περιμένουμε....
..

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΚΑΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής, απέστειλε επιστολή με τις θερμότερες ευχές του, για μακροημέρευση του Ηγέτη της Ορθοδοξίας.

«Παναγιότατε,
Επί τη επετείω της συμπληρώσεως εικοσαετίας από της εκλογής Σας στον Οικουμενικόν Θρόνον λαμβάνω την ύψιστη τιμήν να υποβάλω εκ μέρους των κατοίκων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και εμού προσωπικώς, θερμότατες ευχάς δια μακροημέρευσιν και κάθε από Θεού δύναμιν προκειμένου να συνεχίσετε το θεάρεστον Έργον Σας ως ηγέτης της ορθοδοξίας .
Διατελώ μετά υψίστης τιμής και σεβασμού».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ : ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Σε ρόλο απεργοσπάστη η Δημοτική Αρχή Χίου, -πιστή στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την οποία υπηρετεί- προχώρησε με την απουσία των αντιπολιτεύσεων και των υπαλλήλων στη διενέργεια Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 21 -10 ενώ γνώριζε και τη σαφή αντίθεση της παράταξής μας από την προηγούμενη φορά που για τους ίδιους λόγους την ανέβαλλε.
Φαίνεται ότι αυτή τη φορά ήθελε να συνταχθεί με το γενικότερο κλίμα απεργοσπασίας των υπόλοιπων δημάρχων του δικομματισμού και γενικότερα του συστήματος γι αυτό και προχώρησε σ’ αυτή την ενέργεια προκειμένου να χτυπήσει των αγώνα των εργαζομένων στους δήμους και ειδικά στο δήμο της Χίου.
Καταγγέλλουμε αυτή την ενέργεια, θεωρούμε άκυρες όλες τις αποφάσεις της συγκεκριμένης παράνομης επιτροπής και καλούμε τους εργαζόμενους να μην νομιμοποιήσουν με κανέναν τρόπο αυτή την απεργοσπαστική τακτική της δημοτικής Αρχής Χίου και του ίδιου του Δημάρχου όσες πιέσεις και αν δεχτούν, αφού αυτοί επέλεξαν να χτυπήσουν πισώπλατα το εργατικό κίνημα τούτες τις ώρες που δίνει αγώνα επιβίωσης σε όλα τα μέτωπα.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί τους εργαζόμενους του νησιού και του δήμου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ , στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και να συμπαραταχθούν με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, για να έρθει στην εξουσία ο λαός και να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του χωρίς την ξένη ακρίδα της ΕΕ και των άλλων αφεντικών , χωρίς τις Πρόθυμες κυβερνήσεις του συστήματος με τις αντίστοιχες δημοτικές αρχές.

KATEΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου «Μιχ. Βουρνούς» την 24η του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα συνημμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Ο κατεπείγων χαρακτήρας έγκειται στο γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και α)Υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες εντός των οποίων πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, β)Πρέπει να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και των νομικών του προσώπων, γ)Πρέπει να γίνουν αποδεκτά αιτήματα δημοτών προκειμένου να μην χάνονται έσοδα για τον Δήμο.


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου



Κλεισσάς Κ. Ηλίας

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 24/10/2011.
ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(Άρθρο 67, Ν.3852/10)
Αρ. θέματος Θέμα
Εισηγητής
1 Έγκριση υποβολής προτάσεων για τα Ο.Π.Α.Α.Χ.
Τεχνική Υπηρεσία
2 Έγκριση προϋπολογισμού Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.
κ. Μάντικας , Πρόεδρος ΟΠΚΔΧ
3 Καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε οικονομικά αδυνάτους κατοίκους του Δήμου Χίου.
κ. Δήμαρχος
4 Τροποποίηση προϋπολογισμού του Δήμου Χίου.
Οικ. Υπηρεσία
5 Μείωση προστίμων σε κτηνοτρόφους.
κ. Σκούφαλος, επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας
6 Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού για εκτέλεση έργων.
κ. Δήμαρχος
7 Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προύπολογισμού για εκτέλεση προμηθειών.
κ. Δήμαρχος
8 Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού για εκτέλεση έργων για αποκατάσταση ζημιών στην θεομηνία.
κ. Δήμαρχος
9 Συνδιοργάνωση Γενικής Εμπορικής Έκθεσης Β. Αιγαίου «Κατοικία & Γιορτινή αγορά 2011.»
κ. Δήμαρχος
10 Συμμετοχή Δήμου Χίου στην 27η Philoxenia 2011.
κ. Δήμαρχος.
11 Δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου από το Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Νεοχωρίου στο Δήμο Χίου.
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος
12 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
13 Παράταση μίσθωσης παραλιών μέχρι 31/12/2011 στο Δήμο Αμανής.
κ. Χρίτης, Αντιδήμαρχος
14 Έγκριση αποφάσεων της ΔΕΥΑΝΧ για τροποποίηση του προϋπολογισμού.
κ. Φυτούσης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ μειοψηφίας
15 Αποδοχή δωρεάν παραχώρησης της χρήσης των μύλων στην περιοχή Δήμου Ιωνίας.
κ. Θλιβίτου, Αντιδήμαρχος Ιωνίας
16 Έγκριση μελέτης ανακύκλωσης.
Τεχνική Υπηρεσία
17 Ορισμός Δ.Σ. στο Λιμενικό Ταμείο Χίου.
κ. Δήμαρχος.
18 Αποδοχή αιτημάτων δημοτών σχετικά με την ακίνητη περιουσία του Δήμου Χίου.
Οικ. Υπηρεσία