Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ




Μέσα στο αμφιθέατρο της Νομικής σχολής Αθηνών έγινε το απόγευμα της Παρασκευής η εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του φυλακισμένου μέλους της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα, με τίτλο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».
Την εκδήλωση άνοιξε ο ίδιος ο Δημήτρης Κουφοντίνας μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Για το βιβλίο μίλησαν οι Χόρχε Σαμπάλσα, πρώην μέλος των Τουπαμάρος, Μάουρο Φεράρι, πρώην μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο επιμελητής του βιβλίου Νίκος Γιαννόπουλ


Πηγή: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα -Την εκδήλωση άνοιξε ο εκτελεστής της 17Ν! | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/161182#ixzz365eZPkle

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ



Κορυφώνεται η αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση -Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες
Τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων υποψηφίων την Πανελλαδικών Εξετάσεων θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς έως την Τετάρτη αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί οι βαθμολογίες.
Οι βαθμοί θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα results.it.minedu.gov.gr ενώ θα τοιχοκολληθούν και στα Λύκεια όλης της χώρας.
Την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 θα ανακοινωθούν και οι βαθμοί των υποψηφίων των ΕΠΑΛ περίπου στις 13.00, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν από τις 24 Ιουνίου, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή έως τις 24 Ιουλίου το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Οι υποψήφιοι έχουν κληθεί από τις 18 Ιουνίου να προσέλθουν στο λύκειό τους, προκειμένου να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ο οποίος τους είναι χρήσιμος για την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους.
Με το password και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr . Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται, να μελετούν και να επεξεργάζονται το μηχανογραφικό τους, κάνοντας προσωρινή αποθήκευση (πρόχειρο μηχανογραφικό).
Από την ανακοίνωση των βαθμών έως και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό, στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, επιλέγοντας «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ».
Στη συνέχεια, το μηχανογραφικό δελτίο καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και δεν είναι δυνατή καμία τροποποίηση.
Πηγή: newsbomb.gr

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ START UP ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ




Η έκρηξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια, δεν χωρά αμφισβήτηση. Αν και το ρεύμα των startups ξεκίνησε ως ευκαιρία απεγκλωβισμού από την οικονομική κρίση, σήμερα οι νέες επιχειρήσεις αποτελούν την ατμομηχανή της δημιουργικότητας, προσελκύοντας όλο και υψηλότερα επενδυτικά κεφάλαια στους γύρους χρηματοδότησης. 

Ενδεικτική της κινητικότητας που εμφανίζουν οι startups είναι και η πρόσφατη έρευνα της Endeavor Greece, ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με την οποία το 2013 το ύψος των επενδύσεων προς νέες επιχειρήσεις άγγιξε τα 42 εκατ. ευρώ,  ποσό 80 φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2010, όταν η χρηματοδότηση ήταν μόλις 500.000 ευρώ. Τη χρονιά δε που μας πέρασε, 30 ελληνικές εταιρείες, με προεξέχουσες τις εταιρείες τεχνολογίας (έλαβαν περίπου το 50% της συνολικής επένδυσης) κατάφεραν να μαγνητίσουν ισχυρά funds, μεταξύ των οποίων τα Elikonos, Odyssey, Open Fund και PJ Tech Catalyst.

Οι ιδέες «χρυσάφι»
Κεφάλαια ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων από το δεύτερο γύρο χρηματοδότησής της ανακοίνωσε πρόσφατα η Workable, η ελληνική startup με έδρα στην Μεγάλη Βρετανία, που απευθύνεται κυρίως σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και διευκολύνει την επιλογή πρόσληψης προσωπικού. Βασικός χρηματοδότης της  Workable ήταν η Greylock IL, ένα επενδυτικό fund με έδρα το Ισραήλ, το οποίο όμως είναι συνδεδεμένο με ένα από τα σημαντικότερα venture capital funds της Σίλικον Βάλλεϋ, την Greylock Partners. Η εταιρεία των Νίκο Μωραϊτάκη και Σπύρο Μαγιάτη, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012, είχε «σηκώσει» 950 χιλ. δολάρια από τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, στον οποίο συμμετείχαν το OpenFund II, ένα από τα Jeremie funds, καθώς και ιδιώτες επενδυτές.

Οι επενδύσεις στον «εμπνευστή» των startups στην Ελλάδα, το Taxibeat του Νίκου Δρανδάκη, την πιο επιτυχημένη  εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για την χρήση ταξί, δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή από το 2010, όταν και ξεκίνησε η ιδέα. Πέρσι το Δεκέμβριο το Taxibeat εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση ύψους 2,93 εκατ. ευρώ (4 εκατ. δολαρίων) από το επενδυτικό κεφάλαιο Hummingbird Ventures, με έδρα το Λονδίνο. Το ποσό αυτό ανέβασε το συνολικό ποσό χρηματοδότησης που είχε λάβει συνολικά  το Taxibeat σε περισσότερα από 5,5 εκατ. ευρώ. Πλέον, ο  κύκλος εργασιών που πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής Taxibeat ξεπερνά τα 29,3 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της υπηρεσίας αγγίζει σε μηνιαία βάση το 18%.

Επενδύσεις κερδίζουν και τα «πράσινα» business plans. Η Intelen, που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενεργειακής πληροφορικής, έξυπνης μέτρησης ενέργειας, κατανάλωσης, εξοικονόμησης και συμπεριφοράς στον χώρο των ευφυών δικτύων, πέτυχε μέσα σε 2,5 χρόνια από την επίσημη ίδρυσή της το 2011, να  «σηκώσει» τρεις γύρους χρηματοδότησης από Έλληνες και ξένους επενδυτές, συνολικού ύψους 2,1 εκατ. δολαρίων. Η  Intelen έχει 10πλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό της, έχει ένα portfolio από έξι καινοτόμα προϊόντα software στον τομέα του «Energy analytics» και  εξοικονόμησης ενέργειας. Το 2014 οι δημιουργοί της Intelen εκτιμούν ότι η εταιρεία θα γίνει κερδοφόρα και μάλιστα ότι τα έσοδά της θα υπερβούν το ένα εκατ. δολάρια, δεδομένου ότι βρίσκεται σε φάση υψηλής και ταχύτατης ανάπτυξης στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Η Pinnatta, μία υπηρεσία ανταλλαγής έξυπνων, διαδραστικών, live δηλαδή μηνυμάτων, που συνδυάζουν κείμενο, ήχο, animation και γραφικά, ενώ αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες των σύγχρονων smartphones (οθόνες αφής, μικρόφωνα, ηχεία, πυξίδα, γυροσκόπιο, πρόσβαση στο internet κτλ), συγκέντρωσε πέρσι το Σεπτέμβριο, στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, 1,5 εκατ. δολάρια. Η επένδυση ήρθε από δύο σχήματα: της Odyssey Venture Partners, που ηγήθηκε του γύρου, και του PJ Tech Catalyst. Συμπεριλαμβανομένων και των προηγούμενων επενδύσεων από το ύψος της χρηματοδότησης άγγιξε τα  στα 2,2 δισ. δολάρια.
Η πιο πρόσφατη επένδυση έγινε για το λανσάρισμα της νέας έκδοσης του Locish, της εφαρμογής που συνδέει ανθρώπους με κοινές συνήθειες και προτιμήσεις για να ανακαλύψουν μέσα από εξατομικευμένες προτάσεις καινούρια μέρη για φαγητό ή ποτό. Το Locish των  Αλέξη Χριστοδούλου και Γρηγόρη Ζωντανού εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 820 χιλ. δολαρίων από τρεις πηγές: Το επενδυτικό σχήμα Odyssey Jeremie Partners, το Jeremie Openfund II και τρεις angel investors από τη Silicon Valley, ελληνικής καταγωγής (το Θάνο Τριάντ, το Γιώργο Παπαδόπουλο και από τον ιδρυτή της εταιρίας AdGrok, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από το Twitter, τον Αργύρη Ζύμνη).

Βίκυ Κουρλιμπίνηvicky.kourlibini@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

ME ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΑΠΟ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ




Με λουκέτο απειλούνται χιλιάδες παιδικές χαρές την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος. Ο λόγος; Από τη μια πλευρά το υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να δώσει παράταση στην προθεσμία της 30ης Ιουνίου 2014 για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και πιστοποιήσεις και από την άλλη οι Δήμοι δήλωσαν αδυναμία να ολοκληρώσουν εγκαίρως της απαραίτητες εργασίες. Έτσι, τα παιδιά θα παίζουν από την 1η Ιουλίου σε χιλιάδες παιδικές χαρές ανά την Ελλάδα με αποκλειστική ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, σε ημερίδα που διοργανώθηκε για τις παιδικές χαρές, κάλεσε τους Δήμους να κάνουν ό,τι μπορούν έως τις 30 Ιουνίου για να αποκτήσουν πιστοποίηση "αυτές οι παιδικές χαρές που χρειάζονται τις λιγότερες παρεμβάσεις" και "άμεσα και σταδιακά θα προχωρήσουμε στις υπόλοιπες". Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα αλλάξει επί το απλούστερον το νομοθετικό πλαίσιο του 2009 για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών. Όπως σημείωσε η γενική διευθύντρια Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Βίκυ Γιαβή, η υπουργική απόφαση για τις παιδικές χαρές που αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, τη διαδικασία αδειοδότησης, τη διαδικασία ελέγχου και τη συντήρηση, εκδόθηκε το 2009, μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στο κλείσιμο της παιδικής χαράς του Αγ. Παντελεήμονα. Όμως οι δήμοι ουδέποτε την υλοποίησαν. Παίρνουν συνεχείς παρατάσεις για την εφαρμογή της, με τελευταία την παράταση του 2014. Τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «μόνο δύο δήμοι στη χώρα έχουν πιστοποιήσει από 5- 6 παιδικές χαρές ο καθένας».

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/335364/kleinoyn-hiliades-paidikes-hares.html
Πηγή: www.in2life.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ



Παρά τις προσπάθειες φιλότουρκων μελών της να «νερώσουν» τις πρόνοιες του κειμένου, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής ενέκρινε διά βοής το νομοσχέδιο 4347, το οποίο καθιστά την Τουρκία υπόλογη έναντι του Κογκρέσου για την επιστροφή εκκλησιών κι άλλων χριστιανικών τόπων λατρείας που κατέχονται παράνομα,  εντός της χώρας και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
Το σχέδιο νόμου παρουσίασαν ο πρόεδρος της επιτροπής Εντ Ρόις κι ο ηγέτης της μειοψηφίας Ελιοτ Ενγκελ και ενισχύει παλαιότερη νομοθεσία (HR 306) που είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από το Κογκρέσο το Δεκέμβριο του 2011 και καλούσε την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επιστρέψει κατασχεμένες περιουσίες χριστιανικών εκκλησιών και να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα των Χριστιανών να εξασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.
Το νομοσχέδιο 4347 ζητά συγκεκριμένα από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών:
Πρώτον, να καταγράψει όλες τις χριστιανικές εκκλησίες, τόπους λατρείας κι άλλες εκκλησιαστικές περιουσίες, συμπεριλαμβανομένων κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως έργα και αντικείμενα τέχνης, εντός και από την Τουρκία και τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται υπό στρατιωτική κατοχής από την Τουρκία και έχουν διεκδικηθεί ως κλοπιμαία, κατασχεθέντα ή παρανόμως αφαιρεθέντα από τις ιδιοκτήτριες χριστιανικές εκκλησίες.
Δεύτερον, να περιγράψει την εμπλοκή στη διάρκεια του παρελθόντος έτους αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τους αντιπροσώπους της Τουρκίας. Απαιτεί όπως περίληψη αυτής της ενημέρωσης συμπεριληφθεί στις ετήσιες εκθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,
Να σημειώσουμε ότι η ορολογία του νομοσχεδίου είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη για την Κύπρο, μιλώντας για τουρκική κατοχή, αλλά αναφέρεται και στους εγκλωβισμένους, για τους οποίους αναφέρει ότι παρεμποδίζονται από την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών τους ελευθεριών.
Για την προώθηση του νομοσχεδίου υπήρξε έντονη κινητοποίηση Ελληνοαμερικανικών και Αρμενοαμερικανικών οργανώσεων..
Δήλωση Ρόις
Σε δήλωσή του μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Εντ Ρόις, ανέφερε τα εξής:
“Για μεγάλο χρονικό διάστημα ανησυχώ γιατί οι τόποι Χριστιανικής κληρονομιάς στην Τουρκία επιδεινώνονται και εξαφανίζονται εξ αιτίας των εχθρικών κυβερνητικών πολιτικών. Παρά τους αισιόδοξους ισχυρισμούς των Τούρκων ηγετών, η πλειοψηφία των εκκλησιαστικών ιδιοκτησιών δεν έχουν ακόμη επιστραφεί. Εχει ακόμη κατατεθεί στο Τουρκικό Κοινοβούλιο νομοθεσία για την μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τέμενος, Οι ΗΠΑ πρέπει να τηρήσουν τους Τούρκους ηγέτες υπόλογους για τις υποσχέσεις τους”.
Πρόσθεσε ότι υιοθετώντας αυτή τη νομοθεσία, “οι ΗΠΑ στέλνουν στην Τουρκία μήνυμα πως πρέπει να επιστρέψει τις εκκλησιαστικές περιουσίες στους δικαιούχους ιδιοκτήτες τους, παρέχοντας αντικειμενικό μέτρο της προόδου που σημειώνεται ετησίως».
ΠΗΓΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Προσλήψεις 2.090 μόνιμων και επικουρικών υπαλλήλων σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ (όλες οι ειδικότητες)

Πράσινο φως για την πρόσληψη 2.090 μόνιμων και επικουρικών υπαλλήλων έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ενίσχυση των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμη να υλοποιήσει την απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη, όπως αυτή αποτυπώνεται στην κοινή συνεδρίαση του υπουργείου με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου αποφασίστηκε η πρόσληψη νέου προσωπικού για το έτος 2014. Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτός ο σχεδιασμός μπαίνει πλέον σε φάση υλοποίησης. Στη συνεδρίαση καθορίστηκε ο αριθμός των προσλήψεων, οι ειδικότητες και οι φορείς της Υγείας που θα ενισχυθούν.
Οι 2.090 προσλήψεις αφορούν τις παρακάτω ειδικότητες:
  • 200 θέσεις ΔΕ Πληρωμάτων ΕΚΑΒ.
  • 70 θέσεις παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού.
  • 200 θέσεις νοσηλευτικού, επτά ειδικές θέσεις για άτομα με προβλήματα υγείας.
  • 2 θέσεις για συγγενείς που απεβίωσαν στην εκτέλεση υπηρεσιακού καθήκοντος.
  • 200 θέσεις διάφορων κλάδων και ειδικοτήτων για τις ανάγκες των δομών ψυχικής υγείας.
  • 70 θέσεις φαρμακοποιών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού (ακτινοφυσικοί, βιοχημικοί, χημικοί κλπ).
  • 15 θέσεις δικηγόρων.
  • 700 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.
  • 370 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία διορισμού.
  • 336 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, είτε από νέα προκήρυξη είτε από τις θέσεις που εκκρεμούν στο Συμβούλιο Κρίσεων.


aftodioikisi.gr

Οι κλάδοι που υπόσχονται αύξηση των θέσεων εργασίας


Αύξηση απασχόλησης παρουσίασαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ένδεκα από τους 21 τομείς της οικονομίας.
Εκπαίδευση, αγροτικός τομέας, τουρισμός, ακίνητα, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, logistics και περιβαλλοντική διαχείριση συνθέτουν μεταξύ άλλων τον χάρτη των επαγγελμάτων που δημιουργούν σήμερα τις μεγαλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης.
Σε μία εποχή κατά την οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά σοβαρές ενδείξεις μείωσης του ρυθμού πτώσης της απασχόλησης, η ICAP, παρουσιάζει την έκθεσή της για την «Απασχόληση και Ανεργία», η οποία μεταξύ άλλων αναδεικνύει μια σειρά από τάσεις και ενδιαφέρουσες αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Η πιο χαρακτηριστική ένδειξη είναι το γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι 11 από τους συνολικά 21 ευρύτερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας παρουσίασαν αύξηση απασχόληση, έναντι μόλις δύο κλάδων την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Στα τουριστικά επαγγέλματα για παράδειγμα έγιναν το τελευταίο έτος 13.000 νέες προσλήψεις, ενώ σε έναν νέο τομέα όπως η διαχείριση του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, η απασχόληση αυξήθηκε κατά περίπου 4.000 άτομα. Στον αγροτικό τομέα προστέθηκαν μέσα σε έναν χρόνο 4.000 νέοι γεωργοί.
Μικρότερες αυξήσεις-από 600 έως 1.000 άτομα- που δείχνουν μια ανοδική τάση για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης είχαμε επίσης στους τομείς της διαχείρισης ακινήτων, στον τραπεζικό τομέα, στις ασφάλειες και στα logistics.
Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση:

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


aftodioikisi.gr

Κατρακυλούν οι μισθοί στην Ελλάδα – Πτώση για 15ο συνεχόμενο τρίμηνο


Νέα πτώση κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 οι αμοιβές στην Ελλάδα, για 15° συνεχόμενο τρίμηνο, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία συρρικνώνει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο δείκτης των μισθών χωρίς να έχει εφαρμοστεί κανενός είδους προσαρμογή -ούτε εποχική ούτε ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών- μειώθηκε 1,8% το α’ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.
Το επίπεδο των αποδοχών στην Ελλάδα υποχωρεί από το γ’ τρίμηνο του 2010, με την ένταξη στο μνημόνιο, εξέλιξη που δεν καταγράφηκε σε καμία άλλη χώρα. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στο α’ τρίμηνο του 2013, σε ποσοστό 11,9% και αντανακλά τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.
Επίσης ο δείκτης των μισθών στην Ελλάδα στο α’ τρίμηνο του 2014 υποχώρησε στις 73,3 μονάδες, από τις 100,1 μονάδες που ήταν στο β’ τρίμηνο του 2010, λίγο πριν ξεκινήσει η καθοδική τους πορεία. Δηλαδή, οι συσσωρευμένες απώλειες φτάνουν στο 26,8% στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας.
Ακόμη, ο δείκτης μισθών με εποχική προσαρμογή αλλά χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών του α’ τριμήνου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου 2013, παρουσιάζει αύξηση 0,6%, έναντι μείωσης 12,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συγκρίσεις, η ΕΛΣΤΑΤ μετρά την ετήσια μεταβολή των μισθών με διόρθωση εργάσιμων ημερών και χωρίς εποχική διόρθωση και η Ελλάδα, με βάση τη μέθοδο αυτή, βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των 5 κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «28», στα οποία σημειώθηκαν μειώσεις μισθών το α’ τρίμηνο του 2014.
Ειδικότερα, μειώσεις μισθών σημειώθηκαν στην Κύπρο κατά 7,9%, στην Ελλάδα 3,3%, Κροατία 1,7%, Ιρλανδία 0,3% και Ιταλία 0,2%.
Ο μέσος όρος των μισθών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκε κατά 1,7%, με τις υψηλότερες αυξήσεις να σημειώνονται σε Λετονία 7,7%, Εσθονία 7%, Ρουμανία 5,3%, Λουξεμβούργο 3%, Αυστρία 3%, Σουηδία 2,8%, Γερμανία 2,3%, Γαλλία 1,8%, Μάλτα 1,7%, Πορτογαλία 0,9%, Βέλγιο 0,8% και Ισπανία 0,6%.
Για τον υπολογισμό του δείκτη των αποδοχών χρησιμοποιούνται οι ακαθάριστες αμοιβές προς τις ώρες εργασίας. Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφή bonus που δεν καταβάλλεται τακτικά), καθώς και τις αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (π.χ. ημέρες αδείας, αργίας, κύησης, λοχείας, ασθένειας, αποζημιώσεις απόλυσης κ.λπ.)


aftodioikisi.gr

Η λίστα των αναδρομικών: Ποιοι περιμένουν από τη Δικαιοσύνη το «πράσινο φως» για την επιστροφή μισθολογικών περικοπών


Την πόρτα για την επιστροφή χρημάτων και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων ανοίγει η δικαίωση δικαστικών και ενστόλων από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την επιστροφή των μισθολογικών περικοπών.
Σε στάση αναμονής μπαίνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πανεπιστημιακοί, οι γιατροί και διπλωμάτες που αμείβονταν με ειδικά μισθολόγια.  Σύμφωνα με «Τα Νέα του Σαββάτου», στην περίπτωση των πανεπιστημιακών οι διεκδικήσεις τους για επιστροφή στις προ Αυγούστου 2012 αποδοχές δεν έχουν ακόμα κριθεί από τη Δικαιοσύνη.
Στην περίπτωση των διπλωματών η απόφαση δεν μπορεί να προδικαστεί, δεδομένου ότι το σκεπτικό της απόφασης για τους ένστολους είναι ότι ανήκουν στον «σκληρό πυρήνα» του Δημοσίου.
Εν αναμονή της απόφασης της Δικαιοσύνης τηρούν και οι γιατροί.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι αποφάσεις επί των προσφυγών αναμένονται με το επόμενο δικαστικό έτος (από τον Σεπτέμβριο του 2014), και σε όλες τις περιπτώσεις μοιάζουν με γρίφο για δυνατούς λύτες.
Στην κυβέρνηση, πάντως, αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τη δαπάνη, η οποία θα ανοίξει τρύπα στον προϋπολογισμό.

aftodioikisi.gr

Θεσπίζεται εγγυημένο εισόδημα για φτωχά νοικοκυριά – Ποια θα είναι τα κριτήρια και τα ποσά


Εγγυημένο εισόδημα για τα φτωχά νοικοκυριά θεσπίζει η κυβέρνηση με ποσό που θα κυμαίνεται από 230 ευρώ (για ένα άτομο) έως 400 ευρώ το μήνα (για τετραμελή οικογένεια) και θα χορηγείται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς αφορά στα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας.
Το μέτρο θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο πιλοτικά για 10.000 ως 20.000 δικαιούχους και από το 2015 θα καλύψει περίπου 250.000 νοικοκυριά.
Το ανώτατο ύψος του εγγυημένου εισοδήματος (που προβλέπεται στο Μνημόνιο ως μέτρο προστασίας όσων είναι σε ακραία φτώχεια) δεν θα υπερβαίνει τα 4.800 ευρώ ετησίως όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια που δεν έχει άλλους πόρους διαβίωσης. Το βασικό επίδομα, σύμφωνα με το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα υπογραφεί εντός των επόμενων δέκα ημερών από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ορίστηκε στα 230 ευρώ για μεμονωμένο άτομο που έχει ιδιόκτητο σπίτι με αντικειμενική αξία έως 80.000 ευρώ, αν και εξετάζεται να είναι μέχρι 100.000 ευρώ.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα από τον Ελεύθερο Τύπο:

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Έρχεται «καυτό» διήμερο στους Δήμους ενόψει της αξιολόγησης


Έρχεται καυτό διήμερο στους Δήμους ενόψει της αξιολόγησης
Η «απάντηση» των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τη μη εφαρμογή του Νόμου 4250/2014, για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, κορυφώνεται, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων δεν προχώρησε στην έκδοση της απόφασης για τον επιμερισμό των ποσοστών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., η οποία κάνει λόγο για «προσχηματική αξιολόγηση», «μόνιμες δεξαμενές διαθέσιμων και υποψήφιων για απόλυση εργαζομένων στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», «διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών» και «εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα στα μεγάλα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα». 
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, για τη μη εφαρμογή του Ν.4250/2014 και μετά την ολοκλήρωση συλλογής χιλιάδων υπογραφών, που εναντιώνονται στην εφαρμογή του Ν.4250/2014, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε, αύριο, Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014, να παραδώσει τις υπογραφές στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου, «να του αποδείξουμε πως με τη συγκριτική αξιολόγηση δεν διαφωνεί μια πολύ μικρή μειοψηφία εργαζομένων που ξεβολεύεται…, αλλά το σύνολο των εργαζομένων όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στο Δημόσιο» όπως, χαρακτηριστική τονίζει η Ομοσπονδία. 
Η παράδοση θα γίνει από το σύνολο των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Περιφέρεια Αττικής, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας, την ίδια μέρα - Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 -, στη μία το μεσημέρι, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στις 3 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. 
«Την ίδια στιγμή, σε όσους Δήμους επιχειρηθεί, έστω και την τελευταία στιγμή και παρά την πλειοψηφική αντίδραση των εργαζομένων, αλλά και των Δημοτικών Συμβουλίων να εκδοθεί η απόφαση επιμερισμού των ποσοστών, οι Σύλλογοι-Μέλη της Ομοσπονδίας θα μπλοκάρουν τη διαδικασία με καταλήψεις των Γραφείων Προσωπικού, των Γραφείων Διοίκησης, αλλά και Δημαρχείων όπου κριθεί αναγκαίο. 
Την 1η Ιουλίου 2014 κανένας Δήμος της Χώρας και με οποιοδήποτε τρόπο δεν πρέπει να έχει εκδώσει την απόφαση κατανομής των ποσοστών, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση εφαρμογής του νέου τύπου "συγκριτικής αξιολόγησης" συμπληρώνει, προειδοποιώντας η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.



epoli.gr

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΗΜΕΡΑ,ΚΥΡΙΑΚΗ

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Κυριακή και μόνο τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 και στο αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι 7 μποφόρ.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις κυρίως στη Μακεδονία όπου στα ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές.
Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 32 βαθμούς κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 34 βαθμούς κελσίου και στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 33 και κατά τόπους 34 βαθμούς κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο στη βόρεια Κρήτη λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 30 βαθμούς κελσίου και στη νότια Κρήτη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα την ημέρα μέχρι 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 33 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις νωρίς το πρωί και τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 31 βαθμούς κελσίου

newsit.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΧΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ


Το υπουργείο  της συγκυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , με το νέο του προσωπικό προχωρά ακάθεκτο στις καταργήσεις –συγχωνεύσεις σχολείων.
Με την εγκύκλιο 97340/Δ1/ 24-6-2014, που αφορά στη σύνταξη  των πινάκων  οργανικής σύνθεσης διδακτικού προσωπικού Α/μιας Εκπ/σης, δίνεται η εντολή για τον υπολογισμό αυτών των θέσεων να ληφθεί υπόψη η  72624/12-5-2014 ΚΥΑ που αφορά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοτικών σχολείων-νηπιαγωγείων  και μεταξύ αυτών και των  σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων.
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των τοπικών βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα αποδείχτηκαν ως τέτοια, αφού κοροϊδεύουν την τοπική κοινωνία ασύστολα.
Στο ΠΥΠΣΕ ως αιρετός  εκπρόσωπος της  «Ενότητας» (ΠΑΜΕ) από το ΔΣ, καταψήφισα τη συγκεκριμένη εισήγηση, αφού δεν ήταν δυνατόν να συμβάλλω στην επιχειρούμενη ταφόπλακα των δύο σχολείων και σε όσα θα ακολουθήσουν.
Δυστυχώς το υπηρεσιακό όργανο-αν και δεν είχε εισηγηθεί καμία συγχώνευση-  με τη σύμφωνη γνώμη της άλλης αιρετού (ΠΑΣΚ)  και των διορισμένων μελών του αποφάσισε  «υπηρεσιακά», δηλαδή την εφαρμογή του άδικου νόμου έναντι της δικαιοπραξίας , που πηγάζει από τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού μας και των παιδιών του.
Όλα αυτά την ώρα που σύσσωμο το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο καταδίκασαν αυτές τις πολιτικές, σύσσωμη η τοπική κοινωνία αντιδρά, αλλά το υπουργείο κωφεύει και  η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ απλά εκτελεί το υπηρεσιακό της καθήκον…
Ο εκπαιδευτικός κόσμος, ο λαός του νησιού μας ας βγάλει για άλλη μια φορά τα συμπεράσματά του!
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΠΕ ΧΙΟΥ