Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΡΤ

ΕΡΤ-ERT OPENΑυτή την Πέμπτη καταθέτει η κυβέρνηση το σχέδιο Νόμου για την ΕΡΤ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση “πρόκειται για ένα σχεδίου Νόμου με το οποίο καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί συνολικά το ζήτημα, δεν αρκείται στην επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου, αντιμετωπίζει τις παθογένειες του παρελθόντος χωρίς να ‘’ ρίξει μαύρο’’ και χωρίς τις ανεπίτρεπτες νομικές πρωτοτυπίες που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση”.
Τα χαρακτηριστικά του σχεδίου Νόμου είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα εξής:
  • Προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 που το επιθυμούν.
  • Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
  • Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
  • Η ντροπή ΔΤ- ΝΕΡΙΤ εξέθεσε τη χώρα διεθνώς. Τα όσα σχολιάζονται και φημολογούνται αποτελούν μέρος της γενικότερης προσπάθειας διαστρέβλωσης του κυβερνητικού έργου, κυρίως όσων επιθυμούν, με προσωπική ιδιοτέλεια, να παραμένουν εραστές του ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ που η κοινωνία τελικά ουδέποτε εμπιστεύθηκε. Το ίδιο το σχέδιο νόμου θα δώσει την απάντηση της αλήθειας σε όσους συνεχίζουν να μετατρέπουν το δημόσιο διάλογο σε πολιτικά άναρθρη σπέκουλα.
  • Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.
  • Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
  • Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων
typologies.gr

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ




Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών ΕΔΜΝ
και το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη CISD
Οι πρόεδροι του CISD , Μαργαρίτα Καραβασίλη και του ΕΔΜΝ , Λευτέρης Κεχαγιόγλου, υπογράφοντας αυτό το πρωτόκολλο εκφράζουν -ανάμεσα στα άλλα- και την βούλησή τους να συμβάλουν στην υιοθέτηση και εφαρμογή μιας ιδιαίτερης αναπτυξιακής πολιτικής για τις νησιωτικές περιοχές, ενώ έμφαση δίνεται και στην συνεργασία τους τόσο σε θέματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων όσο στην διάχυση του πνεύματος της αειφόρου ανάπτυξης στα μικρά νησιά..
Κατά την υπογραφή του πρωτόκολλου συνεργασίας η πρόεδρος του Παρατηρητήριου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη CISD, Μαργαρίτα Καραβασίλη δήλωσε:
Η μικρονησιωτική Ελλάδα αποτελεί κλειδί ύπαρξης της χώρας μας από κάθε πλευρά… εθνικής κυριαρχίας, περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας, ανόθευτων παραδόσεων. Ωστόσο, τα μικρά νησιά ήσαν διαχρονικά στο περιθώριο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας που με μονόφθαλμες νοοτροπίες αδιαφορούσε για την επιβίωσή τους -την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική- στρέφοντας το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στις περιοχές εύκολου και υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος. Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, με εκτενή ποικιλία δράσεων και αγώνων και σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους όχι μόνο διέδωσε την μοναδική τους ποιότητα διεθνώς αλλά αγωνίστηκε συστηματικά για την ανάδειξη και επίλυση των σοβαρών τους προβλημάτων, πολλά από τα οποία δυστυχώς ακόμα εκκρεμούν. Το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ευρίσκεται αλληλέγγυο στους σκοπούς και αγώνες του ΕΔΜΝ, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην συντομότερη επίτευξη αποτελεσμάτων σε όφελος της μικρονησιωτικής κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.
Με την ίδια ευκαιρία, ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ Λευτέρης Κεχαγιόγλου δήλωσε:
Με μεγάλη μας χαρά υπογράψαμε αυτό το πρωτόκολλο συνεργασίας με τον πιο σημαντικό στην ελληνική επικράτεια φορέα πού ασχολείται με θέματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Το CISD έχει δώσει μάχες μέχρι σήμερα με αισιόδοξα αποτελέσματα και για μας τα μικρά νησιά, ένας τέτοιος συνεργάτης φορέας είναι πολύτιμος. Είμαστε βέβαιοι ότι η κοινή μας πορεία σε θέματα μικρών νησιών και της αειφόρου ανάπτυξης θα βοηθήσει τις μικρονησιωτικές κοινωνίες για ένα αισιόδοξο αύριο..

ΕΜΜΟΝΗ ΤΗΣ Bild ΜΕ ΤΟ Grexit



Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις και η επιθετικότητα προς την Ελλάδα της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία προέβη στην πρωτοφανή στα χρόνικα ενέργεια να δημοσιεύσει κείμενο του διευθυντή της, Kei Diekmann, γραμμένο και στα ελληνικά, προκειμένου να το... κατανοήσει ο λαός μας πιο άμεσα...

Στο άρθρο του ο διευθυντής της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας, δείχνει συμπονετικός απέναντι στη χώρα μας και τα οικονομικά της προβλήματα, αν και δεν είναι σίγουρος ότι αξίζουμε την αλληλεγγύη των Γερμανών λόγω των «επιθέσεων που δέχεται η Γερμανία από Έλληνες διαδηλωτές αλλά και πολιτικούς», και μας προτείνει να... βγούμε ήσυχα από το ευρώ, προκειμένου να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμαστε αλλά και να τους ταλαιπωρούμε.

​Δεν γίνεται καμία αναφορά στα τεράστια προβλήματα και στην ενδεχόμενη πλήρη οικονομική κατάρρευση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη χώρα μας το «Grexit»
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η έξοδος μας από το ευρώ, που θα μπορούσε να γίνει και με βοήθεια από τους εταίρους μας, θα οδηγούσε σε «ένα μέλλον, στο οποίο μια οικονομικά δυνατή Ελλάδα θα κάνει περήφανους τους ανθρώπους της. Ένα τέτοιο μέλλον είναι το καλύτερο για την Ελλάδα, τους ανθρώπους της και την Ευρώπη». 

Και η ανάλυση σταματάει εκεί, καθώς δεν γίνεται καμία αναφορά στα τεράστια προβλήματα και στην ενδεχόμενη πλήρη οικονομική κατάρρευση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη χώρα μας το «Grexit»...

Καμία αναφορά δεν γίνεται επίσης στα οφέλη που θα μπορούσαν να προέλθουν από μια τέτοια εξέλιξη, τόσο για τη Γερμανία και την Ευρώπη, όσο και για τα συμφέροντα που ο ίδιος υπερασπίζεται... 

zougla.gr

To Παιδείας σε... σύγχυση



Δηλώσεις επί δηλώσεων, αντιδράσεις και ήξεις αφήξεις για τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία

Αρκετές αντιδράσεις προκάλεσαν οι – φερόμενοι ως – χαρακτηρισμοί του νέου υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά περί χιτλερικών πρακτικών όσον αφορά την αριστεία στα πειραματικά σχολεία. Τι συνέβη;

Την περασμένη Πέμπτη είχε συνάντηση με το προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, κατά την οποία τα «έσπασε» με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της. Μετά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των σχολείων Γιάννης Αντωνίου ανέφερε στο «Βήμα» πως ο υπουργός Παιδείας, σχολιάζοντας το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα, φέρεται να είπε ότι «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό».

Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας διέψευσε στο «Ποντίκι», αλλά και με ανακοίνωσή του, τους χαρακτηρισμούς που του απέδωσαν, ωστόσο είναι λογικό, για την κοινή γνώμη τουλάχιστον, όπου υπάρχει καπνός να υπάρχει και φωτιά.

Γιατί όμως ο υπουργός Παιδείας αποφάσισε στα πρώτα του μέτρα να συμπεριλάβει τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία και να προκαλέσει, με τον σάλο που ξέσπασε, ακόμη έναν «πονοκέφαλο» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Πόσω μάλλον να τοποθετήσει το θέμα της «αριστείας» ακόμη και στις προγραμματικές του δηλώσεις τονίζοντας πως «είναι βάρος για τους μαθητές», την ώρα που ο ίδιος στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου φοίτησε, ήταν... αριστούχος.

Η βιασύνη σε τόσο ευαίσθητα θέματα, τα οποία απαιτούν διάλογο και όχι ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς και... κοπτορραπτική, δεν είναι βοηθητική. Ειδικά την ώρα που ο υπουργός δεν έχει συναντήσει, τουλάχιστον μέχρι την περασμένη εβδομάδα, την ΟΛΜΕ και τον Θέμη Κοτσιφάκη, για να γίνει έστω μία πρώτη νύξη για τα κενά, τις κακές υποδομές και την ανθρωπιστική κρίση στα σχολεία.

Αντ’ αυτού συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των πειραματικών για να τους εκφράσει, όπως υποστήριζε η Διοικούσα Επιτροπή, την... ιδεολογία του. Αμέσως μετά τη συνάντηση, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων συνέταξαν τις επιστολές παραίτησής τους.

Ασυνεννοησία

Η διαφωνία που οδήγησε στις παραιτήσεις των μελών της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών, οι οποίες αρχικά δεν έγιναν δεκτές, αλλά στη συνέχεια... έγιναν, αφορά την «κατάργηση των εξετάσεων των πειραματικών σχολείων και τη διατήρηση των εξετάσεων στα πέντε πρότυπα σχολεία» αλλά και την πάγια – προεκλογική, φυσικά – θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των πειραματικών και των πρότυπων σχολείων. Παρ’ ότι η κατάργηση ήταν προεκλογική θέση, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, όπως ανακοινώθηκε.

«Εμείς θέλουμε από φέτος την κατάργηση των εξετάσεων και συνολική εξέταση του θεσμού των πειραματικών και των προτύπων» δήλωσε στο «Ποντίκι» ο υπουργός αναπληρωτής Παιδείας Τάσος Κουράκης. Ωστόσο, διαρροές του υπουργείου Παιδείας, από πλευράς Μπαλτά, μας τόνιζαν πως «δεν θα καταργηθούν από φέτος οι εξετάσεις, αλλά θα συζητήσουμε για τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε. Εννοείται επίσης πως δεν θα καταργηθούν τα σχολεία και οι εξετάσεις φέτος». Κάτι το οποίο γνωστοποιήθηκε τις επόμενες ημέρες.

Από μόνο του το γεγονός ότι ο υπουργός και ο υπουργός αναπληρωτής έχουν διαφορετικές απόψεις και τις εκφράζουν δημοσίως, αυτομάτως προκαλεί... σύγχυση, γι’ αυτό και πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα το τι θα γίνει. Δεν νοείται, ούτε λόγω απειρίας, η ασυνεννοησία των δύο υπουργών, πόσω μάλλον οι διαφορετικές τοποθετήσεις τους στον Τύπο. Διότι καλά είναι τα προεκλογικά λόγια και οι ιδεολογικές τοποθετήσεις, αλλά όταν έρχεται η ώρα των πράξεων απαιτείται συνέπεια και συνεννόηση.

Και η ανθρωπιστική κρίση;

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως δεν θα καταργηθούν τα πρότυπα ούτε οι εξετάσεις σε αυτά, αλλά δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι με τα πειραματικά. Αποφασίστηκε να διατηρηθούν πέντε πρότυπα. Με ποια λογική μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο, όταν ο Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε, στις προγραμματικές του δηλώσεις, ότι «ένα παιδί μπορεί να στιγματιστεί εάν αποτύχει στις εξετάσεις», ενώ φέρεται να χαρακτήρισε «χιτλερική πρακτική» την ανάδειξη των αρίστων μέσω εξετάσεων;

Επίσης, με ποια λογική ο υπουργός προαναγγέλλει καταργήσεις, μέτρα και πραγματοποιεί συναντήσεις με... παραιτήσεις, την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε την περασμένη Τετάρτη, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, πως η εκπαιδευτική πολιτική θα διαμορφωθεί έπειτα από εθνικό διάλογο;

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που, πέραν του θέματος της αριστείας, ακόμη ένα ζήτημα που έχει τοποθετηθεί σε προτεραιότητα είναι η μη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών και η υπογραφή «συμβολαίου» με όσους θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η Παιδεία «νοσεί», αλλά το υπουργείο έβαλε μπροστά λάθος ατζέντα. Εκτός αν η κατάργηση της αριστείας και η επιστροφή των αιώνιων φοιτητών ήταν το άμεσο «πρόσταγμα» της κοινωνίας για την Παιδεία και δεν το καταλάβαμε.

Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση στα σχολεία, που δεν απαιτούν τρομερό εθνικό διάλογο και είναι θέληση όλων, γιατί δεν εξαγγέλθηκαν άμεσα και προτιμήθηκαν η αριστεία και οι αιώνιοι φοιτητές; Σαν να μπερδεύτηκαν κάπως οι προτεραιότητες!

Ο αριστούχος υπουργός

Όταν ήταν μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών, ο Αριστείδης Μπαλτάς ήταν άριστος, τέρας ψυχραιμίας και «δεν κλονίστηκε η ψυχοσύνθεσή του». Οι παλιοί συμμαθητές του, ο πανεπιστημιακός Αντώνης Εφραιμίδης, καθηγητής Ηλεκτρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ των ΗΠΑ με τον τίτλο του διακεκριμένου καθηγητή και μέλος του Συμβουλίου του ΕΜΠ, ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, και άλλοι με άρθρα τους σχολίασαν τα μέτρα που εξήγγειλε.

Ο Θ. Βερέμης σημείωσε: «Ο κ. Μπαλτάς, παρ’ ότι μετείχε σε εξετάσεις αριστείας, δεν κατέληξε “πανικόβλητος κυνηγός του βαθμού”. Αντίθετα, ήταν άριστος και πάντα με ολύμπια ψυχραιμία».

Από την πλευρά του, ο Α. Εφραιμίδης τόνισε: «Προτάσεις και τοποθετήσεις χωρίς επιχειρήματα στερούνται σοβαρότητας. Ο κ. υπουργός επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό του περί “τρυφερής” ηλικίας, δηλαδή ότι άμιλλα και διακρίσεις σε νεαρά ηλικία είναι ψυχοφθόρες και καταστρεπτικές. Σε ποιες μελέτες ψυχολογίας και παιδαγωγικής στηρίζει αυτόν το αυθαίρετο ισχυρισμό;».
topontiki.gr

Ευρώ - ευρώ γεμίζει το... κενό



Αγώνας δρόμου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για να μαζέψει 7,3 δισ.

Με τον όρο ότι θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο όσον αφορά το κυνήγι της εκτεταμένης φοροδιαφυγής εις βάρος του ελληνικού κράτους πήρε ο Βαρουφάκης από τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές το ΟΚ ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιων βασικών σημείων του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

Τα πράγματα όμως είναι ιδιαίτερα σκούρα, αφού τα πλοκάμια της φοροδιαφυγής στη χώρα μας έχουν φτάσει παντού, την ώρα που η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με «μαύρη τρύπα» ύψους 1 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το «φάρμακο» της κυβέρνησης για να γιατρέψει αυτήν την πληγή είναι ότι θα βρει επιπλέον έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μόνο που θα πρέπει να προλάβει να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. από την πηγή αυτή μέσα στο επόμενο τετράμηνο του έτους, για να μπορέσει να πείσει εντός και εκτός συνόρων ότι μπορεί να «ρεφάρει» τις απώλειες από την αδυναμία των πολλών να πληρώσουν τους φόρους του μνημονίου.

Το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων για το κράτος εκτιμάται στα 7,3 δισ. ευρώ... Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται η φορολόγηση των πλουσίων, μεταξύ άλλων των εφοπλιστών, η οποία αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 2,5 δισ., και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών από πολίτες και επιχειρήσεις περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Ήδη ο Μάρδας και η Βαλαβάνη έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου ώστε να μαζέψουν όσο πιο πολλά έσοδα μπορούν... Σχεδιάζουν μάλιστα να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Εσόδων στα πρότυπα του αμερικανικού IRS.

Αδυναμία πληρωμής

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα μας όμως είναι εξαιρετικά μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στο 33% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος πλησιάζει το 42% και σε ορισμένες χώρες ακουμπά το 49%. Η διαφορά αυτή των 9 ποσοστιαίων μονάδων αντιστοιχεί με όρους ελληνικού ΑΕΠ σε 16,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντανακλά το ύψος της φοροδιαφυγής και της αδυναμίας πληρωμής φόρων από τους πολίτες.

Την ίδια ώρα, οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα δεν είναι οι χαμηλότεροι στην Ε.Ε. Αντίθετα, μιλάμε και για υπερφορολόγηση των αστικών αλλά και των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού.

Είναι λογικό, λοιπόν, η αδυναμία πληρωμής των φόρων από πολλούς Έλληνες να οφείλεται ακριβώς στην υπερφορολόγησή τους, τη στιγμή που η φοροδιαφυγή από άλλους οργιάζει. Με λίγα λόγια, οι έντιμοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν τα χρήματα για να καλύψουν το ποσό που χάνεται από τη φοροδιαφυγή.

Έτσι, τρόπους για να αυξηθούν οι εισροές στα δημόσια ταμεία ψάχνει η κυβέρνηση, με πρώτο και κύριο στόχο την καταπολέμηση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Η καταπολέμηση του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου καυσίμων και του λαθρεμπορίου τσιγάρων μπορεί να φέρει έσοδα στο κράτος άνω των 2,5 δισ. ευρώ, είχε επισημάνει στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Ειδικότερα, από το λαθρεμπόριο καυσίμων υπάρχει απώλεια φόρων 1 δισ. τον χρόνο, από το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα υπολογίζεται απώλεια φόρων 500 εκατ., ενώ από το παραεμπόριο η ΕΣΕΕ υπολογίζει απώλεια φόρων 20 δισ. Όσο για τον ΦΠΑ, 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι τα έσοδα τα οποία μπορούν να εξασφαλιστούν από την πάταξη των ανωτέρω.

Τόνισε δε ότι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων θα πραγματοποιηθεί αλλαγή νομοθεσίας και με τον συντονισμό επτά υπουργείων.

Η κυβέρνηση, για να φέρει εις πέρας τους στόχους της στο λαθρεμπόριο καυσίμων, θα τοποθετήσει συσκευές ηλεκτρονικού εντοπισμού σε όλα τα μικρά δεξαμενόπλοια που παραλαμβάνουν φορτία από τα διυλιστήρια.

Επιπλέον, σκέφτεται για τους φοροελέγχους να βάλει στο παιχνίδι και τις τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους όλες τις κινήσεις λογαριασμών που δείχνουν πώς εισάγονται και εξάγονται κεφάλαια από και προς το εξωτερικό.

Όσο για την καταπολέμηση του παραεμπορίου, στοχεύει με την αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα «μεγάλα ψάρια»

Παράλληλα, ο υπουργός αναπληρωτής κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης – στον οποίο στηρίχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να πείσει τους δανειστές πως υπάρχουν ισοδύναμα – σκοπεύει πρωτίστως να μειώσει τη φοροδιαφυγή στοχεύοντας στα «μεγάλα ψάρια», από τα οποία θεωρητικά μπορεί να εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ.

Έχει εντοπίσει ήδη 3.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενώ λέει ότι υπάρχουν άλλες 24.000 παρόμοιες που μπορούν το αμέσως προσεχές διάστημα να φέρουν έσοδα στο κράτος.

Στα άμεσα σχέδιά του είναι και να επαναφέρει το μέτρο της άμεσης και επιτόπιας είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια στους καταδικασθέντες, μέσο με το οποίο θα μπορούσε να έχει άμεσα έσοδα στα ταμεία του κράτους. Το μέτρο αυτό λειτουργούσε και παλαιότερα, αλλά εγκαταλείφθηκε, με την ευθύνη να μεταβιβάζεται στις εφορίες για να εισπράξουν τα πρόστιμα από τις ποινές, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται ποτέ.

Μεγάλα ποσά χάνονται στη χώρα μας όμως και από τη γραφειοκρατία, η οποία υπολογίζεται ότι οδηγεί σε απώλειες 14 δισ. τον χρόνο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς ήδη σήμερα υπάρχουν 20 ξεχωριστά μισθολόγια, αλλά και το πλαίσιο περί δαπανών για μετακινήσεις υπουργών, «για να μην έχουμε τη μετακίνηση 20 ατόμων στις Βρυξέλλες μόνο και μόνο για να ανακοινωθεί η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Μάρδας.Ο χάρτης των φορολογικών οφειλών

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, η Βαλαβάνη πιστεύει ότι μόλις 9 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν από το αστρονομικό ποσό των 76 δισ. ευρώ που έχουν φτάσει. Αυτό προκύπτει από τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών και τους σχετικούς δείκτες που χρησιμοποιούν για να διαπιστώσουν τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές. Το υπουργείο, για να φτάσει στο ποσό αυτό, εξαιρεί τις οφειλές των τελευταίων τεσσάρων ευρώ χωρίς πρόστιμα ΚΒΣ και δάνεια, χωρίς πτωχευμένες επιχειρήσεις, χωρίς ΔΕΚΟ και χωρίς υπόλοιπα επιχειρήσεων που χρωστούν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ (βρίσκονται στα δικαστήρια ή παλαιές υποθέσεις). Χωρίς αυτά τα ποσά το αποτελεσματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο χάρτης των φορολογικών οφειλών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έχει ως εξής:

1 Τα 29,4 δισ. είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το 2009 και είναι πάρα πολύ δύσκολο να εισπραχθούν.
2 Τα τελευταία πέντε χρόνια έως και τον Ιανουάριο του 2015 έχουν δημιουργηθεί οφειλές 46,6 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο).
3 Την πρώτη τριετία (από το 2010) δημιουργήθηκαν τα 23,75 δισ. ευρώ και τα επόμενα δύο χρόνια άλλα 22,75 δισ. ευρώ.
4 Η μεγάλη εκτίναξη έγινε μεταξύ 2013 και 2014. Συγκεκριμένα, το 2013 δημιουργήθηκαν 8,6 δισ. ευρώ και το 2014 επιπλέον 14,2 δισ. ευρώ.
5 Τα 76 δισ. ευρώ χρωστούν 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 επιχειρήσεις.
6 Από τους ανωτέρω τα 3.174.000 φυσικά πρόσωπα ή 76% και 357.447 επιχειρήσεις χρωστούν έως 3.000 ευρώ.
7 Χρέη έως 5.000 ευρώ έχουν 3.346.000 φυσικά πρόσωπα ή το 91% των φυσικών προσώπων και 371.000 ή το 82% των επιχειρήσεων.
8 Περίπου 3.500.000 οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) με οφειλές έως 3.000 ευρώ χρωστούν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ ή το 2,2% του συνολικού χρέους.
9 Μέχρι 5.000 ευρώ χρωστούν 3,7 εκατ. οφειλέτες, και συνολικά 2,3 δισ. ευρώ ή 3% του συνολικού χρέους.
10 Δηλαδή 400.000 οφειλέτες έχουν χρέη 73,7 δισ. ευρώ ή οφείλουν το 97% των χρεών.
11 Πάνω από 1 εκατ. ευρώ οφειλές έχουν 6.500 οφειλέτες (4.000 επιχειρήσεις και 2.500 φυσικά πρόσωπα) και χρωστούν 60,4 δισ. ευρώ.

Ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια του Βαρουφάκη είναι και η χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ αντί 3%.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσμοθετήσει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο νέος φόρος θα έχει ψηφιστεί έως τον Ιούνιο, προκειμένου να αρχίσει να εισπράττεται στο δεύτερο εξάμηνο, ώστε να μπουν και χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Προεκλογικά είχε εξαγγείλει ότι τα έσοδα από το φόρο ακινήτων θα μειωθούν κατά 2 δισ. ευρώ, επομένως θα πρέπει να φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Από το κάδρο των εσόδων δεν θα μπορούσε να λείπει το ΙΚΑ, οι μεγαλοοφειλέτες του οποίου είναι 800 επιχειρήσεις με συνολικό ύψος οφειλής 2,5 δισ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι μισοί θεωρούνται «ανενεργοί» κωδικοί καθώς έχουν κηρύξει πτώχευση ή έχουν βάλει λουκέτο κ.λπ.

Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι θα φέρει έσοδα 1,1 δισ. εντός του 2015 από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

topontiki.gr

ΕΥΡΩ ΙΣΟΝ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Τώρα έχουν αποθρασυνθεί τόσο που δεν διστάζουν να το λένε κατάμουτρα στους λαούς: «Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν αλλάζουν τις συνθήκες. Σέβομαι τα αποτελέσματα της λαϊκής έκφρασης περισσότερο από άλλους, αλλά ταυτόχρονα η λαϊκή ψήφος δεν αλλάζει τους κανόνες» δήλωσε δημοσίως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τους κανόνες έπειτα από κάθε εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί αν το κάναμε θα σκοτώναμε την ευρωζώνη» πρόσθεσε. Προφανώς εννοεί ότι, αντί να «σκοτώσουμε» τους ιερούς και απαραβίαστους κανόνες της ευρωζώνης, μπορούμε να σκοτώσουμε τη δημοκρατία στα κράτη-μέλη της κι έτσι να είναι όλα μέλι γάλα στις επαρχίες του Δ΄ Ράιχ!
«Ελλάδα: Η κυβέρνηση Τσίπρα υποτάσσεται στις απαιτήσεις των Βρυξελλών» πανηγύριζε την Τετάρτη ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ. «Ο Τσίπρας ξεχνάει τιςπροεκλογικές υποσχέσεις του για να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες», «Οι μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα υπόσχεται να κάνει είναι όσες είχε εγγράψει σε λίστα η τρόικα και τις οποίες είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ» ήταν δύο ακόμη τίτλοι της ίδιας εφημερίδας. Το κύριο άρθρο της Μοντ όμως έβαζε ωμά επί τάπητος το ουσιαστικό θέμα: «Από τη στιγμή που η Ελλάδα διαπιστώνει ότι το θεμελιώδες συμφέρον της είναι να παραμείνει στους κόλπους της ζώνης του ευρώ, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά παρά να υποταχθεί σε ένα μίνιμουμ κανόνων» έγραψε χωρίς περιστροφές, θέτοντας τα όρια της δημοκρατίας στην ευρωζώνη. «Αυτό θύμισαν στον θερμόαιμο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος απερίσκεπτα είχε σπεύσει να πουλήσει το τομάρι της τρόικας προτού καν τη σκοτώσει όχι μόνο ηΚομισιόν, όχι μόνο η Γερμανία, αλλά και οι χώρες που πλήρωσαν ακριβά το σεβασμό των κανόνων για να βγουν από τις δυσκολίες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία» προσθέτει η γαλλική εφημερίδα με σαρκαστική διάθεση.
Τι ακριβώς θα κερδίσει η Ελλάδα υποτασσόμενη στους κανόνες της ευρωζώνης το εξηγεί χωρίς περιστροφές ο υπουργός Οικονομικών του Δ΄ Ράιχ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη: «Όσο η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ βοήθειας!» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εάν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε θα μπορέσουν να λάβουν τις δόσεις που απομένουν. Εάν δεν τις εκπληρώσουν, τότε οι δόσεις δεν θα καταβληθούν». Σαφέστατος, αμείλικτος, ανελέητος ο Σόιμπλε. Τι συμπέρασμα έβγαλε από όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας; «Αποδείξαμε ότι η Ευρώπη αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και αμοιβαία βιώσιμων συμβιβασμών και όχι πεδίο εξόντωσης, υποταγής και τυφλής τιμωρίας» είπε στο αμήχανο και προκλητικό διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, το απομεσήμερο του περασμένου Σαββάτου. Ακούγοντας αυτές τις θέσεις, η Μοντ ήταν εντυπωσιακή στο κύριο άρθρο της: «Πρέπει να τον υποστηρίξουμε [...] ειδικά τη στιγμή αυτή που ο χειρισμός της αναμέτρησής του με την τρόικα κινδυνεύει να τον αφήσει ξεκρέμαστο στην ελληνική Αριστερά της Αριστεράς» εισηγείται η κεντρώα γαλλική εφημερίδα. «Με τις πρώτες μπουνιές που έφαγε στο σαγόνι να περνούν, αν ο κ. Τσίπρας δώσει εγγυήσεις σοβαρότητας και αυθεντικής μεταρρυθμιστικής θέλησης, θα έχει έρθει η στιγμή να τον υποστηρίξουμε χωρίς υστεροβουλία» προσθέτει το κύριο άρθρο της Μοντ. Με άλλα λόγια, εκτιμά ότι ο έλληνας πρωθυπουργός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά στο επιθυμητό σημείο ενσωμάτωσης στο ευρωπαϊκό κατεστημένο! «Αν όντως τον αφήσει ξεκρέμαστο η Αριστερά, να τον πάρουμε εμείς!» είναι η ουσία της γραμμής που προτείνει η Μοντ!
Με την κατάπτυστη «λίστα μεταρρυθμίσεων» που έστειλε δήθεν με δική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση Τσίπρα προς την Ευρωομάδα την Τρίτη, εξαφανίστηκε ως διά μαγείας ακόμη και το αστικό Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης! Ούτε μία, κυριολεκτικά ούτε μία, από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν συμπεριλαμβάνεται με την καθαρή μορφή που τις είχε πει στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων! Αυτή η λίστα «αποτελεί τώρα το πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ισχυρίζεται σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η δεξιά γερμανική εφημερίδα Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε. «Πολύ περισσότερο έτοιμη είναι τώρα η Αθήνα να ακούει τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέτει πλέον υπερβολικές απαιτήσεις» σημειώνει εμφανώς ικανοποιημένη. «Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει η ίδια τη λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν θα της επιτρέπει πλέον να ισχυρίζεται δημοσίως ότι η Ελλάδα έχει υποταχθεί σε απαγόρευση όρων από ξένους» υπογραμμίζει το πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας.
Η κυβέρνηση δείχνει να έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως, αν κάνει μόνο όσα της επιτρέπουν οι Γερμανοί, τότε λίγα είναι τα ψωμιά της. Προχθές ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι μετά από έναν ολόκληρο μήνα απραξίας κοινοβουλευτικής, όπου η Βουλή δεν ψήφισε κανέναν απολύτως νόμο (!), θα κατατεθούν από αύριο πέντε νομοσχέδια. Τα τρία εξ αυτών (αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, ληξιπρόθεσμες οφειλές και προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς) έχουν ιδιαίτερη σημασία. Δεν θα υποβληθούν στη Βουλή, όπως είχαν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε το ακριβές τους περιεχόμενο, το οποίο όσο κι αν υστερεί των εξαγγελιών σίγουρα θα συνιστά μια κάποια βελτίωση σε σχέση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, ελπίζουμε. Για να δούμε όμως πρώτα τι θα κάνει η κυβέρνηση στον τομέα αυτό, μετά την κατά κράτος υποχώρησή της μπροστά στους Γερμανούς.
*Δημοσιεύθηκε στο "ΠΡΙΝ" (1/3/15)
iskra.gr

ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



«Επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος μου είπε να επιταχύνουμε το νομοσχέδιο που αφορά στην επιστροφή των απολυμένων στο Δημόσιο. Είναι αποκατάσταση αδικίας» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο".

«Το πραγματικό μεταρρυθμιστικό έργο είναι να αλλάξουμε άρδην τις δομές της διοίκησης» σημειώνει, ενώ σε ερώτηση για τα χρονοδιαγράμματα της επιστροφής των απολυμένων, απαντά:

«Θα γίνει το συντομότερο δυνατό, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών. Η επιστροφή θα συνδυαστεί και με μια μίνι εθελοντική κινητικότητα.

Θα προσπαθήσουμε να συμβιβάσουμε δύο πράγματα. Αποκατάσταση της αδικίας με την κάλυψη ορισμένων επειγουσών αναγκών σε τομείς που μπορεί να καλυφθούν, με βάση το προφίλ των εργαζομένων, οι οποίοι θα γυρίσουν».

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαιώνει ότι σε αυτούς που θα επιστρέψουν, περιλαμβάνονται και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτει ότι ο ίδιος σε συνεννόηση με τον Γ. Βαρουφάκη, ζήτησε «από τον δικηγόρο των καθαριστριών να συμφωνήσει σε μια αναβολή (στον Άρειο Πάγο), ακριβώς για να μη λυθεί το ζήτημα δικαστικά, που θα μπορούσε να λυθεί ενδεχομένως δυσμενώς για τις καθαρίστριες, και να δοθεί μια αναβολή, ώστε να προχωρήσουμε στη νομοθετική ρύθμιση».

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των υπαλλήλων, επαναλαμβάνει ότι «δεν πρέπει να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά» και προσθέτει: «οπωσδήποτε για εμάς δεν συνδέεται με τις απολύσεις».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- See more at: http://left.gr/news/epispeydetai-i-epistrofi-ton-apolymenon-sto-dimosio#sthash.VSpsVH3A.dpuf

Επιβλητική Νίκη Του ΝΟΧ Κόντρα Στο Καλαμάκι


ΝΟ Χίου -ΝΟ Καλαμακίου 28/2/15Μία επιβλητική και σπουδαία νίκη πέτυχε το Σάββατο 28/2/15 ο ΝΟ Χίου στο Ιωνικό Κολυμβητήριο κόντρα στο ΝΟ Καλαμακίου. Η ομάδα μας μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκε στο ημίχρονο με 8-3 μην αφήνοντας περιθώριο στον αντίπαλο να αντιδράσει. Αυτή ήταν η τέταρτη νίκη για το ΝΟΧ στο φετινό πρωτάθλημα που έφτασε τους 14 βαθμούς και ταυτόχρονα ανέβηκε στην 9η θέση της βαθμολογίας. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής:
ΝΟ Χίου - ΝΟ Καλαμακίου: 13-6
Τα οκτάλεπτα: 4-1, 4-2, 2-1, 3-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΟ Χίου (Μ. Τζόρτζεβιτς): Γαλανόπουλος, Γκιάλης, Μιμίδης, Φαζός, Πρέκας 4, Γκιουβέτσης, Κανδιόγλου 1, Βιττέλλας 1, Ντούλος 4, Φουντούλης Γιώρ. 1, Καλαργυρός, Γαβαλάς Ι. 2, Μισεντζής, Αλάτσης, Αγιωργούσης
ΝΟ Καλαμακίου (Α. Σταϊκόπουλος): Πρωτονοτάριος, Αλεβίζος, Μητρόπουλος, Κεχαγιάς Χ., Δουδέσης Π., Σαλάχας, Χατζηδάκης, Καφετζόπουλος 1, Κατσαούνης, Αφρουδάκης Ζ. 3, Λιοτσάκης 2, Δερμιτζάκης Χρ., Μασουρίδης
ΝΟ Χίου -ΝΟ Καλαμακίου 28/2/15



Εθνικός Πειραιά - ΑΝΟ Γλυφάδας: 12-5
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 4-3, 1-0, 5-0
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Εθνικός Πειραιά (Φ. Κουντουδιός): Τζωρτζάτος, Τζώρτζης 1, Θαλασσινός, Κουτσιαλής, Χατζηκυριακάκης, Μπιλάλης, Βουλγαράκης 2, Καρούντζος 4, Τσαχειλίδης 1, Κόχειλας 2, Μπεριστιάνος 1, Ξανθόπουλος, Αϊβαλιώτης, Αργυρόπουλος 1
ΑΝΟ Γλυφάδας (Μ. Βολτυράκης): Πλατίδης, Καζάζης, Πατακός, Παπούκας, Αγγελίδης 2, Κουλιεράκης 2, Κατρουζανάκης, Φούτρης 1, Χατζηγούλας, Παπαδόπουλος, Γιαννόπουλος, Γκίκας, Πουλιόπουλος, Φωτόπουλος, Δουρίδας
Παναθηναϊκός - Παλαιό Φάληρο: 10-3
Τα οκτάλεπτα: 4-0, 2-1, 3-1, 1-1
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (Κ. Λούδης): Καραμπέτσος, Κομάντινα, Χατζηστεφάνου, Κόχειλας Ν., Κουρλιάφτης, Θεοδωρόπουλος 2, Παπαδόγκωνας 1, Καλογεράκος 1, Αφρουδάκης Γ. 2, Δερμιτζάκης Δ. 1, Χαραλαμπόπουλος 2, Γερακούδης 1, Γρηγοριάδης, Πανταζόπουλος, Σπυρόπουλος
Παλαιό Φάληρο (Ν. Βενετόπουλος): Σαλτερής, Αμπατζόγλου, Τσβέτκοβιτς, Ξενάκης 1, Σιώνης, Σπηλιωτόπουλος, Παναγούλης, Βερύκοκος, Γονιωτάκης, Φωκάς, Τρούλος Χ., Τσαγκάρης 1, Γαβαλάς Θ., Γαρδίκας, Παπαναστασίου 1

ΠΑΟΚ - ΝΟ Βουλιαγμένης: 7-5
Τα οκτάλεπτα: 1-3, 3-1, 2-1, 1-0
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΠΑΟΚ (Π. Βέργος): Κεχαγιάς, Σαρησάββας 1, Μιτελούδης 1, Αληχανίδης 2, Αντιβαλίδης, Νικολαϊδης, Κόλιανιν 1, Παπαποστόλου, Βογιατζόγλου, Σολανάκης 1, Μαζοκοπάκης, Βαχαρέλης 1, Μπεζιλιώτης, Δημητριάδης, Τσολακούδης
ΝΟ Βουλιαγμένης (Τ. Λοράντος): Τσαλκάνης, Κοπελιάδης, Μασμανίδης 2, Βελώνιας, Χρυσοσπάθης, Γούβης, Ελμισιάν, Αφρουδάκης, Αλβέρτης, Καπότσης 3, Τίγκας, Καπετανάκης, Ζερδεβάς

Νηρέας Λαμίας - Πανιώνιος: 6-8
Τα οκτάλεπτα: 3-1, 0-0, 1-5, 2-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Νηρέας Λαμίας (Ζ. Αναστασιάδης): Φλώρος Χρ., Αναστασιάδης 2, Πίσσας, Χρυσανθακόπουλος, Χάλαρης, Καλαμάρης, Πετρόχειλος, Χαριτάκης, Καστανάκης 1, Σταυρόπουλος, Φλώρος Ανδ. 3, Μπελέρης, Χρονόπουλος
Πανιώνιος (Α. Βάσσος): Παρασκευόπουλος, Καρακάσης Ν. 1, Κοκκάλας 3, Φώσκολος 2, Θωμάκος 1, Δανούρδης 1, Ζώρζος, Γρηγορόπουλος, Λύκαρης, Βέκκος, Γαβαλάς Γ., Καρακατσάνης, Μιγόπουλος, Θεοδόσης - Παπαλουκάς, Αθυμαρίτης
Υδραϊκός ΝΟ - Ολυμπιακός: 8-14
Τα οκτάλεπτα: 3-2, 1-5, 1-4, 3-3
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Υδραϊκός ΝΟ (Δ. Μαυρωτάς): Φλέγκας, Κούφαλης 1, Εμμανουηλίδης Ι., Κοκκινάκης 3, Μπαγλατζής 1, Αγκόρτσας, Μπλάνης, Λάζαρης, Αργυρόπουλος 1, Μπιτσάκος, Βλοντάκης 1, Παγάνης, Παπαϊωάννου, Στελλάτος 1
Ολυμπιακός (Θ. Βλάχος): Δεληγιάννης, Μυλωνάκης 1, Δελακάς, Βλαχόπουλος 1, Φουντούλης Ι. 4,
Ποντικέας, Ντόσκας 1, Μουρίκης 1, Κολόμβος 1, Μάλιαρακ 2, Γαλανίδης, Δερβίσης 3

noxiou.gr

Ο ΝΟΧ Βράβευσε Την Κολυμβήτρια Μ. Λάρδα


Βράβευση Μαριάνθης ΛάρδαΟ Ναυτικός Όμιλος Χίου βράβευσε το Σάββατο 28/2/2014 στο ημίχρονο του αγώνα πόλο ΝΟΧ - ΝΟ Καλαμακίου την κολυμβήτρια Μαριάνθη Λάρδα για την πρόσφατη επιτυχία της στο Χειμερινό Πρωτάθλημα Κολύμβησης. Να θυμίσουμε ότι η Μ. Λάρδα κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στα 50μ, 100μ και 200μ πρόσθιο πετυχαίνοντας πολύ καλές επιδόσεις. Την βράβευση έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Μπουγδάνος.
Ο περιφερεικός σύμβουλος Π. Μπουγδάνος βραβεύει την Μαριάνθη Λάρδα
Βράβευση Μαριάνθης Λάρδα
Μαριάνθη Λάρδα
Βράβευση Μαριάνθης Λάρδα

noxiou.gr

Eπιστρέφει ο «μεγάλος» ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ στην ενεργό δράση


Φωτό: http://www.shipspotting.com
Φωτό: http://www.shipspotting.com
Πριν απο 2 βδομάδες, είχαμε γράψει πως βγαίνει από την ναφθαλίνη το ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΙΙ.
Αρκετοί ήταν αυτοί που στο άκουσμα της είδησης είπανε πως πρόκειται γι αστείο. Δυστυχώς όμως γι αυτούς το ταχύπλοο θα ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα αφού ήδη μέσα στο ταχύπλοο βρίσκονται άvθρωποι που δουλεύουν για λογαριασμό του νέου του διαχειριστή.
Το ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΙΙ όμως δεν θα είναι το μόνο ταχύπλοο της NEL LINES που θα επανέλθει στην ενεργό δράση. Σειρά όπως φαίνεται έχει ο «μεγάλος» ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ, με την συμφωνία μεταξύ των 2 πλευρών να είναι πολύ κοντά…
e-nautilia.gr

Το «μέτωπο» των ΟΤΑ για το ΕΣΠΑ – Τι διεκδικούν Δήμοι και Περιφέρειες


Ο ρόλος των ΟΤΑ στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ απασχόλησε τις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν τα συλλογικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών με υπουργούς της Κυβέρνησης,
Στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, οι δήμαρχοι ζήτησαν τη συμμετοχή των δήμων στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, για τα έργα που τους αφορούν, -πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού- καθώς και τη διασφάλιση της συνέχισης και ολοκλήρωσης δημοτικών έργων που χρηματοδοτούνται από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ και τα οποία κινδυνεύουν με ματαίωση εφόσον δεν ολοκληρωθούν μέχρι στις 31/12/2015, ενώ οι δήμοι θα κληθούν να επιστρέψουν τη χρηματοδότησή τους.
Οι Περιφέρειες, από την πλευρά τους ζήτησαν την ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρα και, περαιτέρω, την κατάργηση ενδιάμεσων φορέων και συγκεκριμένα την ΕΕΤΑΑ ΑΕ, προτείνοντας τα κονδύλια να διαχειρίζονται από τις υπάρχουσες Διαχειριστικές Αρχές.
Ακολούθησε απάντηση της ΚΕΔΕ με τίτλο : «Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού». Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για τους Ο.Τ.Α. η  διαχείριση των πόρων του νέου Ε.Σ.Π.Α. αποτελεί πρώτης προτεραιότητας ζήτημα. Στη διαχείριση αυτή απαιτούμε να έχουμε ρόλο ουσιαστικό, κι όχι διακοσμητικό, όπως κάποιοι επιθυμούν. Δεν θα αποδεχθούμε ρόλο κομπάρσου σε ένα θέμα που αφορά το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών».
Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου το υπουργείο έχει ενημερώσει για την πρόθεσή του να καταργήσει τον πολιτικό ρόλο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, γεγονός που κατ’ επέκταση, αφήνει κενά στη στελέχωση της Επιτροπής που προβλεπόταν να δημιουργηθεί βάσει τροπολογίας που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, με απόφαση της ΚΕΔΕ και σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) συγκροτείται «Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ)», η οποία θα λειτουργεί ως «υποεπιτροπή της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ». Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και η σύνθεσή της θα περιλαμβάνει δύο μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ με τους αναπληρωτές τους, ένα μόνο μέλος από το περιφερειακό συμβούλιο και εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -της «διορισμένης περιφέρειας»- με τον αναπληρωτή του. Μία ρύθμιση που είχε αφήσει ικανοποιημένους τους δημάρχους, ενώ αντιθέτως είχε προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς, περιφερειαρχών. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι πώς θα διαμορφωθεί η νέα σύνθεσή της, εφόσον δεν θα στελεχώνεται από εκπρόσωπο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Οι συναντήσεις με Σταθάκη
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ, για τη βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, συζητήθηκαν και στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής ΕΣΠΑ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι έχει ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του που αφορούν τους δήμους και κυρίως για το νέο ΕΣΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ κατέληξε στις εξής προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσει προς συζήτηση στην κυβέρνηση:
– Για το τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013, να λυθεί η εκκρεμότητα χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των έργων Δήμων τα οποία διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ, ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης.
– Για το νέο ΕΣΠΑ:
· Να εγκριθεί η χρηματοδότηση υποστήριξης των Δήμων από την Τεχνική Βοήθεια, που διαχειρίζεται η ΜΟΔ, για την ωρίμανση των νέων έργων τους, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη Κυβέρνηση.
· Να υιοθετηθεί η πρόταση της ΚΕΔΕ για το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης και Υποστήριξης των Δήμων ως δικαιούχων του νέου ΕΣΠΑ, που θα περιλαμβάνει την υποστήριξη των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Επιτροπών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενδυνάμωση των ορεινών και νησιωτικών Δήμων, την οργάνωση και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό όλων των Δήμων, την υποστήριξη για τη διασφάλιση της διαχειριστικής τους επάρκειας κ.λπ.
· Να ρυθμιστεί νομοθετικά η δυνατότητα κάθε Δήμου να προκηρύσσει και να υπογράφει σύμβαση για τεχνικό σύμβουλο υποστήριξης των υπηρεσιών του, για την ωρίμανση και την εκτέλεση των έργων του.
Όσον αφορά το θέμα της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων η ΚΕΔΕ ζητά:
· Να διατηρήσουν τη βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας, όσοι Δήμοι την έχουν ήδη αποκτήσει.
· Να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού στους Δήμους, που θέλουν να αποκτήσουν διαχειριστική επάρκεια.
· Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγραμματισμού, να διασφαλιστούν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι διαχειριστικής επάρκειας ή υλοποίησης των έργων, όπως η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων,
Ακόμη, να διασφαλιστεί θεσμικά και προγραμματικά ο διακριτός ρόλος Δήμων και Περιφερειών στην εξειδίκευση, τη διαχείριση και την εφαρμογή Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Βεβαίως, συνάντηση με τον υπουργό είχε και η ΕΝΠΕ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα πιεστικά ζητήματα που σχετίζονται με το αίτημα της ΕΝΠΕ για παράσταση στην ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και ο προγραμματισμός για την έναρξη του νέου προγράμματος στο οποίο ο ρόλος των 13 Περιφερειών στη διαχείριση των κονδυλίων είναι κεντρικός.
Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ,  Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Είχαμε καταρχήν την ευκαιρία να συγχαρούμε τον Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του σε μια πολύ κρίσιμη  περίοδο για την Ελληνική οικονομία. Αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας τόσο για το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να μην χαθεί χρόνος αλλά και ούτε ένα ευρώ από την πραγματική οικονομία, όσο και για την άμεση αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών στις δημόσιες υποδομές από τις πρόσφατες πλημμύρες».

aftodioikisi.gr

Μειώσεις έως 30% σε εφάπαξ Δημοσίου & ΔΕΚΟ – Ποιους αφορά – Πόσοι είναι σε λίστα αναμονής


Μειώσεις που ξεκινούν από ποσοστά ύψους 17% και αναμένεται να φτάσουν έως και το 30% αναμένονται σε εφάπαξ υπαλλήλων του Δημοσίου και ΔΕΚΟ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην πρώτη του σελίδα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Η εφημερίδα επικαλείται εισηγήσεις από την Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι μειώσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αφορούν όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 31 Αυγούστου 2013.
Την ίδια στιγμή, στην πρώτη της σελίδα στο φύλλο του Σαββάτου, η εφημερίδα «Έθνος» αναφέρει ότι πλέον τα εφάπαξ στο Δημόσιο δίνονται με το… σταγονόμετρο. Όπως καταγράφει, στην λίστα αναμονής για το εφάπαξ βρίσκονται πλέον 28.000 συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα.

aftodioikisi.gr

Επιχείρηση-σκούπα σε καταθέσεις Δημοσίου, OTA – Πόσα δισ. ψάχνει η κυβέρνηση για να καλύψει ανάγκες – Αλλαγές και στο μισθολόγιο


«Σάρωμα» στα διαθέσιμα 5,5 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε ασφαλιστικά ταμεία, δήμους και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», και αυτό προκειμένου να καλύψει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης. Η εφημερίδα κάνει λόγο  για «μέτρα λιτότητας που κρύβει το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ» και αναφέρει ότι μεταφέρονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα διαθέσιμα από τους παραπάνω λογαριασμούς.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τυπικά οι λογαριασμοί θα παραμένουν ως έχουν για τους δικαιούχους φορείς, αλλά η κίνησή τους θα ελέγχεται από το ΓΛΚ για «κάθε ενδεχόμενο».
Την ίδια ώρα, λέει η εφημερίδα, δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβει η λίστα μεταρρυθμίσεων του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με αυξήσεις φόρων, περικοπές σε κοινωνικές παροχές, αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

aftodioikisi.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται.
Με κατηγορεί για την ανακοίνωση του ΕΛΚ, της οποίας όμως το περιεχόμενο έχει προσυπογράψει ο ίδιος στην τελευταία απόφαση του Eurogroup! Η ανακοίνωση του ΕΛΚ έλεγε, ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και ότι πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Και τα δύο τα προσυπέγραψε ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου. Αν δεν το έκανε, θα έβλαπτε τη χώρα και όσο συνεχιζει να το αμφισβητεί, βλάπτει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόγνωση και φόβο για να επικαλείται τέτοιες ανοησίες και να φτιάχνει φανταστικούς εχθρούς, προκειμενου να δικαιολογήσει τα δικά του ψέματα και αδιέξοδα...
Όσον αφορά τη δίμηνη παράταση της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνει οτι δεν ξέρει ότι εμείς δεν χρειαζόμασταν μεγαλύτερη παράταση, γιατί βγαίναμε από το μνημόνιο. Ενώ εκείνος χρειάζεται μεγαλύτερη παράταση γιατί μας ξαναβάζει σε μνημόνιο.
Και η «γέφυρα» που ετοιμάζει είναι για το επόμενο μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί. Και γι’ αυτό ασφαλώς θα λογοδοτήσει και ο ίδιος. Και του το λέω από τώρα, για να το γνωρίζει και για να το γνωρίζει και το κόμμα του, στο οποίο ήδη υπάρχουν πολλοί που τον καλούν να απολογηθεί.
Τέλος, αν νομίζει ότι βρίζοντας εμένα και βρίζοντας και τους εταίρους μας, μπορεί να γίνει Ευρωπαίος πολιτικός, είναι βαθιά νυχτωμένος.
Κακό κάνει όχι βέβαια σε εμένα, όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά στην ίδια τη χώρα, η οποία είναι στην Ευρώπη και θα παραμείνει στην Ευρώπη.

Ντροπή πια!

Βόμβα Περιστέρη για την Αμφίπολη: Οι σκελετοί μπορεί να είναι κατάλοιπα θυσιών ή αρχαιοκάπηλοι

«Πρέπει να εστιάσουμε στο ίδιο το μνημείο και όχι στα κόκαλα, που για μένα δεν σημαίνουν πολλά. Δεν μπορείς να χρονολογήσεις από τους νεκρούς. Για μένα οι σκελετοί δεν έχουν νόημα. Αποπροσανατολίζουν την έρευνα».
Αυτά δηλώνει σε συνέντευξή της στη Real News η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη. Μάλιστα, προχωράει ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι «εμένα το θέμα “σκελετοί” δεν μου λέει τίποτε. Hταν τόσο αναστατωμένος ο χώρος που δεν μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα. Οι τυμβωρύχοι είχαν ρημάξει τα πάντα. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, στον νεκρικό θάλαμο όπου έψαχναν τους μεγάλους θησαυρούς έγινε η μεγάλη ζημιά, η τεράστια καταστροφή»
Οσο για το σε ποιους ανήκουν οι σκελετοί, ήταν αποστομωτική: «Είναι πολλές οι υποθέσεις εργασίας που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους. Αλλωστε, το σκελετικό υλικό δεν βρισκόταν σε ένα σημείο».
Αναφερόμενη στον κύριο νεκρό, είπε: «Ποιος είναι ο κύριος νεκρός; Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι σκελετικού υλικού από τον νεκρό που βρέθηκε πιο χαμηλά από τους υπόλοιπους, δηλαδή κοντά στο δάπεδο, και ανήκει σε έναν κοντούλη 1,60 μ. και αυτού, όμως, τον σκελετό τον είχαν ανακατέψει οι τυμβωρύχοι. Και έπειτα, αν πράγματι ήταν πολύτιμος ο νεκρός, μπορεί ακόμη και να τον είχαν πάρει».
Στην ίδια συνέντευξη η Κατερίνα Περιστέρη μιλά και για όλα τα άλλα θέματα που έχουν προκύψει: απαντάει στους επικριτές της, εκφράζει την πικρία της, περιγράφει τα συναισθήματά της για τις βολές που δέχθηκε, ενώ μιλάει αναλυτικά για το «μοναδικό ταφικό συγκρότημα», κάνοντας εκτενή αναφορά στην πρώτη φάση της ανασκαφής αλλά και το τι θα επακολουθήσει.



Πηγή: Βόμβα Περιστέρη για την Αμφίπολη: Οι σκελετοί μπορεί να είναι κατάλοιπα θυσιών ή αρχαιοκάπηλοι | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/193808/vomva-peristeri-gia-tin-amfipoli-oi-skeletoi-mporei-na-einai-kataloipa-thysion-i#ixzz3T84tHFxu

ΤΟ «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ


ΚΑΙ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 
Αγαπητές Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
 
Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος, μακρά και επιχειρησιακά επαρκής σε διάρκεια, συνυπάρχει με τη συνθετότερη κρίση που μεταπολιτευτικά δοκιμάζει την πατρίδα μας.
 
Όσο οι πολιτικές εξελίξεις, τα γεγονότα και ο χρόνος τρέχουν αμείλικτα, αποδεικνύεται, ότι η οικονομική και δημοσιονομική μας κατάρευση, δεν είναι αίτια, αλλά συνέπειες και παράγωγα, ενός Κράτους ανήμπορου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύγχρονες εσωτερικές ανάγκες διακυβέρνησης, στην απαιτητική  Ευρωπαϊκή συνύπαρξη και στον συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνή ανταγωνισμό.
 
Οι αρχές της Εγγύτητας και της Επικουρικότητας, με βάση τις οποίες οικοδομήθηκαν οι πιό ισχυρές Δημοκρατίες και τα πιό αποτελεσματικά, κοινωνικά και οικονομικά συστήματα Διοίκησης, τόσο στην Ευρώπη, αλλά και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, επιβάλλεται το συντομώτερο δυνατό να αποτελέσουν αξιωματικές παραδοχές, μιας προσπάθειας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και να συμπεριληφθούν στη νέα Συνταγματική Αναθεώρηση.
 
Εμείς που συγκροτούμε την παράταξη «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» στον εγγύς με τους πολίτες  χώρο όπου ασκείται η Τοπική Δημοκρατία, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τοπικοί Σύμβουλοι και Εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών, πιστεύουμε ότι όσο περισσότερο αποκεντρώνεται η εξουσία πλησιέστερα στον πολίτη και όσο περισσότερο ενεργοποιείται στις δημόσιες υποθέσεις το ενδογεννές δυναμικό της χώρας, τόσο περισσότερο διευρύνεται η Δημοκρατία, το Κράτος μας γίνεται αποτελεσματικότερο και ο ατομικός και συλλογικός μόχθος μπορούν δίκαια να ανταμειφθούν.
 
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχουν  τα Μέσα Κοινωνικής Επικοινωνίας, θα τροφοδοτούμε το δυναμικό της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ με θέσεις, ειδήσεις, πληροφορίες και προβληματισμούς, που θεματολογικά συνδέονται ή/και που επηρεάζουν το χώρο και που είτε ταυτίζονται με τις προαναφερόμενες αρχές είτε συμβάλλουν στην ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου, για την Αποκέντρωση και την Τοπική Ανάπτυξη.
 
Για την παράταξη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ στην ΚΕΔΕ
 
Απόστολος Κοιμήσης
Δήμαρχος Αμφιλοχίας
Μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ