Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΑΥΓΩΝΥΜΑ- ΧΙΟΣ

Η ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ-ΧΙΟΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΣΑμεΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Το «Παραδοσιακό Χιώτικο Πανηγύρι», που ο ΠΣΑμεΑ πραγματοποιεί κάθε καλοκαίρι αποτελεί θεσμό πλέον για το σωματείο μας. Ο σκοπός και ο στόχος του επιτυγχάνεται, αφού τα μέλη και οι φίλοι μας απολαμβάνουν μια ξεχωριστή βραδιά με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια και ενισχύεται οικονομικά για τη λειτουργία και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του.
Το Δ.Σ. του Σωματείου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους όσους συντέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και για την συμμετοχή τους σ’ αυτήν.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους Μαρκέλλο και Σταμάτη Πούπαλο, Μανώλη Στάθη και Γιάννη Ρήγο για την δωρεάν μουσική, το τυπογραφείο ΤΥΠΟΓΡΑΦΗ των Α. και Μ. Συρρή για την δωρεάν εκτύπωση των εντύπων (αφίσες, προσκλήσεις), το Δ.Σ. της Π.Ε.Κ.Ε.Β. για τη διάθεση του χώρου, τη Διεύθυνση του ΟLYMPICO για την προσφορά 10 ολοκληρωμένων προσκλήσεων σε άπορα μέλη μας, το café-bar ΒΑROOM, που διέθεσε προσκλήσεις εισόδου κατά την ημέρα της αιμοδοσίας που διοργάνωσε στις 9 Αυγούστου, τους καταστηματάρχες της πόλης μας για την προσφορά δώρων της λαχειοφόρου, το μέλος μας κ. Μ.Κ. για τη διάθεση μεγάλου αριθμού προσκλήσεων εισόδου, αλλά και την πληρωμή ολοκληρωμένων προσκλήσεων σε άπορες οικογένειες.
Τέλος ευχαριστούμε όλους όσους αγόρασαν πρόσκληση για την ενίσχυση του σωματείου, ενώ ιδιαίτερη μνεία θέλουμε να κάνουμε για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νησιού μας που πάντα προβάλλουν αφιλοκερδώς τις εκδηλώσεις μας και δημοσιοποιούν όλες τις ανακοινώσεις του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, συμβάλλοντας έτσι στην πραγματοποίηση των σκοπών μας.


Με εκτίμηση

Το Δ.Σ.

του Παγχιακού Συλλόγου
Ατόμων με Αναπηρία

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ

Την εξέταση του ζητήματος φορολόγησης των ακινήτων στην περιοχή «Κάμπου» στη Χίο, στο πλαίσιο συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου υποσχέθηκε και εγγράφως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, μετά από ερώτημα που έθεσε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χίου Ελπίδα Τσουρή.

Η. κ. Τσουρή την 1η Αυγούστου 2011 είχε καταθέσει ερώτημα προς το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της διαδικασίας Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αμέσως μετά την πραγματοποίηση σύσκεψης για το θέμα. Με το ερώτημα η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή ζητούσε να υπάρξει έγγραφη και δεσμευτική απάντηση του Υπουργείου.

Στην απάντηση που έλαβε, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι «το ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων στην περιοχή Κάμπου, θα εξεταστεί στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, που διέπει την ακίνητη περιουσία».

Η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή δήλωσε σχετικά ότι από την πλευρά της δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος, καθώς συμμερίζεται τις ανησυχίες των κατοίκων του Κάμπου. «Προτεραιότητά μας είναι η υπεύθυνη, μεθοδική και ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία φέρνει και ουσιαστικά αποτελέσματα και όχι οι κινήσεις εντυπωσιασμού, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους κατοίκους του Κάμπου», δήλωσε η κ. Τσουρή.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ

Κατόπιν ενημέρωσης και από την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα είναι αρμόδιες για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας, συνταξιοδοτικών θεμάτων και γνωματεύσεων. Στις 45 έδρες Υγειονομικών Επιτροπών δεν συμπεριλαμβάνονται οι νομοί της Χίου και της Σάμου, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους να αναγκαστούν να επωμιστούν το κόστος και την ταλαιπωρία της μετακίνησης, ειδικά στο χώρο του Αιγαίου, στον οποίο οι καιρικές συνθήκες και η συγκοινωνία μεταξύ των νησιών και με τα μεγάλα αστικά κέντρα επηρεάζουν τις μετακινήσεις.
Για τους παραπάνω λόγους, οι Σύλλογοι ΑμεΑ των νησιών Χίου και Σάμου ζητούν έδρες Υγειονομικών Επιτροπών και στα νησιά αυτά.
Θεωρώ δίκαιο και εύλογο το αίτημα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου και πιστεύω ότι θα μεριμνήσετε για την ικανοποίησή του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΑΣ ... όπως λέμε "μόνιμος πρόεδρος" του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου

Μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2011, ήταν η λήψη ομόφωνης απόφασης για τη μεταφορά της λειτουργίας των προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας στον Δήμο Χίου και ο ορισμός του Δημάρχου, ως νόμιμος εκπρόσωπος αυτών.


Η απόφαση αυτή αφορά τα προγράμματα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, Βοήθεια στο Σπίτι, και Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, που λειτουργούσαν από την ΕΝΑ Χίου ΑΕ.

Επίσης στην εν λόγω συνεδρίαση ορίσθηκε το νέο διοικητικό Συμβούλιο στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Μάντικα, Αντιπρόεδρο τον κ. Στέλιο Καμπούρη, μέλος τον κ. Ισίδωρο Ντομάτα, με αναπληρωματικά μέλη τους κ. Νίκο Νύκτα, Παντελή Στεφάνου και Στέφανο Φαρατζή.

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης ορίσθηκαν : κ. Σταύρος Μιχαηλίδης με αναπληρωτή τον κ.Πρόδρομο Μανωλάκη, κ. Στέλλα Αμπαζή με αναπληρώτρια την κ. Κλεάνθη Κωστάλα.

Στο νέο Δ.Σ. ορίσθηκαν επίσης 2 εκπρόσωποι δημοτών, οι κ. Μαρία Γιαννούλου και κ. Τουρνή Φαίη με αναπληρωματικές την κ. Στέλλα Φρυδά και κ. Μαράτσου Καλλιόπη, καθώς και 2 εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων: η κ. Γεωργία Μάντικα και ο κ. Γιώργος Μαστοράκης με αναπληρωτές: κ. Νικολή Φράσκο και κ. Βέτα Σιταρά.

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν ομόφωνα: α) το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης Δ. Χίου, Ψαρών για την εκτέλεση των έργων του Τεχνικού προγράμματος του Δ. Ψαρών και β) το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης Δ. Χίου, Οινουσσών για την εκτέλεση των έργων του Τεχνικού προγράμματος του Δ. Οινουσσών, ενώ ο Δήμαρχος Χίου ορίσθηκε μέλος της κοινής επιτροπής παρακολούθησης των διατάξεων της Π.Σ.

Εγκρίθηκε επίσης κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου οικονομικού έτους 2011, με στόχο να συνεχίσει τη λειτουργία του το περιφερειακό θέατρο στο νησί μας, παρά τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Τέλος, μεταξύ των αποφάσεων του Δ.Σ. ήταν και η έγκριση τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος για την εκτέλεση του έργου: «Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων Κάστρου», προϋπολογισμού 298.008,91€.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής περιόδου, θα ήθελα να απευθύνω σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τις ειλικρινείς ευχές μου για μια χρονιά προόδου, δημιουργίας και επιτυχίας.
Είναι βέβαιο ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την κοινωνία, που αγγίζει και το χώρο της εκπαίδευσης.
Ωστόσο η Παιδεία, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, είναι από τους παράγοντες εκείνους που μπορούν να πάνε την κοινωνία μας μπροστά, να συμβάλουν αποφασιστικά στην υπέρβαση της κρίσης.
Οι επιτυχίες της ιδιαίτερης πατρίδας μας για σειρά ετών στο χώρο της εκπαίδευσης, αποδεικνύουν με εμφαντικό τρόπο, την υψηλή προτεραιότητα και την αξία που αποδίδει η τοπική μας κοινωνία στο αγαθό της γνώσης.
Είναι λοιπόν καθήκον μας, ως αρχές της αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, να υποστηρίξουμε πολύπλευρα το έργο που επιτελείται από τον εκπαιδευτικό κόσμο, να σταθούμε στο πλευρό μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους.

Κωνσταντίνος Γανιάρης
Αντιπεριφερειάρχης Χίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Βογκούν οι δημότες μας ό ένας μετά τον άλλον, ιδιαίτερα στους οικισμούς Βροντάδου, Συκιάδας ,Λαγκάδας και γενικά στους πρώην δήμους που είχαν υπηρεσίες ύδρευσης και όχι ανώνυμες εταιρείες τύπου ΔΕΥΑΧ από τα χαράτσια στους λογαριασμούς του νερού, από την αναλγησία της διοίκησης της επιχείρησης και από τη λογική του «δική σου η ευθύνη» για το μετρητή νερού , πλήρωνε τώρα τα πρόστιμα.
Με σημαία το φορομπηχτικό νόμο που προβλέπει το ειδικό τέλος γι αυτές τις εταιρείες που φτάνει το 80% του λογαριασμού ύδρευσης αποχέτευσης, ο πρόεδρος της εταιρείας προσποιείται τον Πόντιο Πιλάτο, με τη γνωστή ΠΑΣΟΚΙΚΗ τακτική του «τι να κάνουμε δεν μπορούμε να παραβούμε το νόμο» , λες και διαφωνούν μ’ αυτόν ή λες και ο βίος και πολιτεία των ίδιων και του κόμματός τους είναι φιλολαϊκή.
ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ : ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!!!!!!!!!!
Τη στιγμή που κορυφώνεται η αντιλαϊκή επίθεση της Ιερής συμμαχίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ, κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ, ΛΑΟΣ και Μπακογιάννη με τα μεσοπρόθεσμα μνημόνια διαρκείας, αυτή τη στιγμή επιλέγει η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ να σαρώσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.
Βαριά ευθύνη γι αυτή την κατάσταση φέρει η Δημοτική Αρχή τους ΠΑΣΟΚ και ό ίδιος ο Δήμαρχος, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, που δέχτηκαν να διατηρηθεί η ΔΕΥΑΧ σε επίπεδο νομού, αντί να διαλυθεί όπως πρότεινε η παράταξη μας και όπως έδινε τη δυνατότητα και ο ίδιος ο αντιλαϊκός νόμος «Καλλικράτης».
Μπορούσε αν δημιουργηθεί μια ισχυρή υπηρεσία ύδρευσης με ενισχυμένη τεχνογνωσία και προσωπικό από τη ΔΕΥΑΧ, με πέρασμα των εργαζομένων στο μόνιμο προσωπικό του δήμου και εξασφάλιση των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Αντ’ αυτού επέλεξαν τη δημιουργία της νέας ΔΕΥΑΧ με τη λειτουργία ανώνυμης εταιρείας , με τα χαράτσια και με την τιμολογιακή πολιτική αντίστοιχη καπιταλιστικής επιχείρησης.
• Απαιτούμε τώρα να μειωθούν οι λογαριασμοί με αφαίρεση του ειδικού τέλους ύδρευσης αποχέτευσης.
• ΤΩΡΑ να ενεργοποιηθεί ο νόμος και να δημιουργηθεί υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου Χίου με ταυτόχρονη διάλυση της ΔΕΥΑΧ και οι εργαζόμενοι να περάσουν ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
• ΤΩΡΑ να οργανωθεί η πάλη για να μην πληρώνονται οι λογαριασμοί που τσαλαπατούν τα εισοδήματά μας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί για άλλη μια φορά όλους τους δημότες στη Χίο και στους οικισμούς να κινητοποιηθούν, να οργανώσουν την πάλη τους για να μην περάσει και η τοπική λαίλαπα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ με τους συναινούντες της ΝΔ.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η ίδια μαζί με τις συσπειρώσεις του ταξικού εργατικού κινήματος για να μπορέισει όχι μόνο να φρεν΄’αρει αλλά και να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές.