Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

TE XIOY του ΚΚΕ : ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ


Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών δεινοπαθεί από τη φοροκαταιγίδα, τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους ήδη πανάκριβους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η κυβέρνηση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφασίζουν νέες εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια. Ολο το βάρος θα πέσει πάλι στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς σε αυτά η αύξηση θα αγγίξει το 118%, σε αντίθεση με τους βιομήχανους και ιδιαίτερα τους ιδιώτες επενδυτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Το προκλητικό είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση και οι ΔΕΗ αυξάνουν το κόστος του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες, διευρύνουν τις απαλλαγές και τις μειώσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης.
Αναλυτικά, οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ που ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:
  • Υψηλής Τάσης, 1,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 3,55, μείωση 49%).
  • Αγροτικής χρήσης (Μέση Τάση), 6,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 5,57, αύξηση 25%).
  • Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες) 8,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 7,76, αύξηση 14%).
  • Αγροτικής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 7,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 6,48, αύξηση 13%)
  • Οικιακής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 9,53, αύξηση 118%).
  • Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης (γραφεία, καταστήματα κλπ.) 21,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 14,91, αύξηση 46%).

Κανείς μόνος του στην κρίση, οργάνωση και συμμαχία για να μη μείνει κανένα σπίτι ανέργου, κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα, για να καταργηθούν όλα τα χαράτσια και τα φοροληστευτικά μέτρα.

AΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΤΑΜΑΤΗΣ





Συναξάρι του Αγίου Ενδόξου νέο - Ιερομάρτυρος
Γεωργίου του Καρασταμάτη εξ Αγίας Παρασκευής της Κρήνης (Τσεσμέ) της Μικράς Ασίας.

Συνταχθέντος  υπό  του Παντελή  Χούλη

  
          Ο πατήρ Γεώργιος Καρασταμάτης  ήταν γόνος  μιας από τις σημαντικότερες αρχοντικές οικογένειες του χωριού  Αγία Παρασκευή της Κρήνης (Τσεσμέ), που κατείχαν τη τέχνη της αλιείας, με αρκετά μεγάλα πλοία, τις λεγόμενες τράτες.
Έγγαμος κληρικός, εφημέριος  των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων ,ενός εκ των τριών ενοριακών ναών του χωριού, υπέργηρος. Ένα χαρακτηριστικό του, ήταν τα φουντωτά κατσαρά μαλλιά του, που είχαν γίνει αφορμή να τον αποκαλούν και «Τρούλο», μιας και έτσι έμοιαζε με τρούλο εκκλησίας. 
Έτρεφε μεγάλη αγάπη για την Αρχαία Ελλάδα, ενώ ήταν γνώστης και λάτρης του ένδοξου Βυζαντινού Πολιτισμού.
         Δεν έπαυε στιγμή να μιλά και να υπερηφανεύεται για την καταγωγή του, κύριο γνώρισμα  η καλοσύνη του, η ευγένεια και η άδολη χριστιανική αγάπη που τον χαρακτήριζε από τη νεότητα του ως και τη τελευταία στιγμή της επίγειας ζωής του. Ευσυνείδητος  κληρικός με άρτια κατάρτιση στην ορθόδοξη λειτουργική, καλλίφωνος και γνώστης της βυζαντινής μουσικής. Απόφοιτος της « Κρηναϊκής Σχολής», αγαπητός σε όλους τους συγχωριανούς του.
Ο ζήλος και η ένθερμη αγάπη για τη διακονία που είχε αναλάβει τον έκανε να αργεί να τελειώσει τις ιερές ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία και οι συγχωριανοί, του είχαν προσάψει το παρατσούκλι «οψιμάκι» λόγω αργοπορίας.
          Στον πρώτο διωγμό του ελληνικού στοιχείου κατά τα έτη 1914 -1919 αναγκάστηκε και αυτός να διαφύγει μαζί με την οικογένεια του στην Ελλάδα, ίσως  Χίο όπως και οι περισσότεροι της περιοχής.
Η αγάπη του για το τόπο του, οι εν μέρει δικαιολογημένες συμπεριφορές των Ελλήνων  τον πλήγωσαν βαθιά τώρα που διανύει τη δύση της ζωής του.
          Όταν επέστρεψαν και πάλι πίσω, μετά τη φαινομενική αποκατάσταση των αδικιών, ο γέροντας είχε πάρει την απόφαση να μην ξαναφύγει από εκεί που τον όρισε ο Θεός, για να τον υμνεί και να τον δοξολογεί.
Δυστυχώς οι αναταραχές όμως δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνιση τους και πάλι, ο ήρεμος και εργατικός «Τσεσμελής» παίρνει οριστικά πλέον το δρόμο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.
          Η βιαιότητα των Τούρκων επιφέρει το οριστικό και βαρύ πλήγμα στον ελληνισμό που οι πληγές  αυτές ως σήμερα παραμένουν ανοιχτές στις μνήμες όλων μας. Τα χωριά που αποτελούν τον Τσεσμέ ερημώνουν, οικογένειες τα εγκαταλείπουν με ότι μπορούν να διασώσουν από τα υπάρχοντα τους, από το νοικοκυριό τους που έστησαν με δουλειά αιώνες τώρα.
Χίος, Βόρεια Ελλάδα και φυσικά Σκιάθος το καταφύγιο των περισσοτέρων. 
Ως σήμερα οι απόγονοι αυτών των οικογενειών αποτελούν σημάδια της μνήμης των προσφύγων  μέσα στο πέρασμα των χρόνων.
Οι συγγενείς του παπά Γιώργη με τρόμο τον εκλιπαρούν να τους ακολουθήσει, ξέρουν καλά πως αυτή τη φορά όλα τελείωσαν, αυτή τη φορά η οργή των Τούρκων θα είναι ολοκληρωτική και άκρως φονική.

( Απ’ όσο γνωρίζουμε μια οικογένεια Καρασταμάτη με εφτά μέλη μετοίκησε στη Σκιάθο, αργότερα έφυγαν για Θεσσαλονίκη εκτός από τη Σταματία και τον αδελφό της Γεώργιο Αλεξανδρίδη το γένος Καρασταμάτη και τη μικρή τους αδελφή που πέθανε. Ίσως στη Θεσσαλονίκη και στα προσφυγικά περίχωρα να υπήρχαν εγκατεστημένοι άλλοι συγγενείς ).
          
         Ο παπά Γιώργης ο Καρασταμάτης ανένδοτος, η κατάλευκη γενειάδα του λαμπερή σαν ερμίνα , έτοιμη να βαφτεί με πορφυρό χρώμα από το αίμα του, έτοιμος να στεφθεί βασιλεύς με το στέμμα του μαρτυρίου.
Οι ορδές των άτακτων, που επέφεραν και τις μεγαλύτερες καταστροφές πλησίαζαν και το Τσεσμέ, ο Καρασταμάτης  παρέμεινε στο χωριό μαζί με δυο ακόμη γέροντες, παλιούς κουρείς, τον Γιώργη Μ. ( ίσως εννοεί τον Μακριδάκη ) και Νικολή Κ. ( ίσως τον Καρακούδα ) όπως αναφέρει το συμβάν στο βιβλίο του «ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ - ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΤΟΥ ΤΣΕΣΜΕ 1760 - 1922» σελ 660 ο Ιωάννης Δ. Αικατερίνης.
          Οι τρεις τους αποχαιρέτησαν τους τελευταίους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής  ενώ ο γέροντας τους απηύθυνε τη στερνή ευχή και ευλογία του. Αυτός που τους βάπτισε, τους πάντρεψε, τους παραστεκόταν ως γνήσιος διάκονος της αγάπης. Ο ποιμένας κατευοδώνει τα λογικά του πρόβατα ενώ αυτός παραμένει αμετακίνητος εκεί, έτοιμος να δεχτεί το μαρτύριο και το θάνατο στη γη της αγιωτόκου Μικράς Ασίας, σε μια δεύτερη Άλωση.
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 1922, ένα φθινοπωρινό πρωινό, η σιγή που πριν λίγες ώρες κάλυπτε το  χωριό  διασαλεύεται από τον ήχο της καμπάνας.
Ηχεί για τελευταία φορά το σταυροαναστάσιμο μήνυμα για το σεβάσμιο εφημέριο των Αγίων Τεσσαράκοντα.
Ο παπά Γιώργης εκεί, παρών στη θέση του, δε θα άφηνε αλειτούργητη στην ενορία του έστω και υπό αυτές τις τρομερές συνθήκες. Από τη νύχτα ήδη είχε καταφτάσει στην περιοχή μια ομάδα από Τσέτες, ατάκτους Τούρκους, που ήταν η εμπροσθοφυλακή, η άτυπη στρατιωτική μονάδα του Κεμάλ, για την εξόντωση των Ελλήνων.
         Φορώντας τα ιερά του άρχισε να τελεί κανονικά ατάραχος τη Θεία Ευχαριστία ενώ οι άλλοι δύο παρέμεναν προσευχόμενοι, προσδοκώντας  λόγω γήρατος την «επιείκεια» των Τούρκων.
Οι στιγμές γεμάτες αγωνία, οι δύο κουρείς και φίλοι του γέροντα δειλιάζουν, πριν εισβάλουν οι Τούρκοι στο ναό προλαβαίνουν να διαφύγουν και να κρυφτούν όπως εξιστόρησαν οι ίδιοι. 
Ίσως εκείνες τις στιγμές η δειλία των δύο συντρόφων του, να του θύμισε τους μαθητές του Χριστού στον κήπο της Γεσθημανής.
Ίσως του θύμισαν το μαρτύριο των Αγίων Τεσσαράκοντα  στο ναό των οποίων υπηρετούσε για χρόνια. Όταν μέσα στη λίμνη του μαρτυρίου τους ένας εξ αυτών λιγοψύχησε και έφυγε αντικαθιστάμενος από το φρουρό Αγλάϊο, που οραματίστηκε τους λαμπρούς στεφάνους του μαρτυρίου πάνω από τις κεφαλές όσων είχαν ριχτεί στην παγωμένη λίμνη.
Ο ταπεινός λευίτης μπροστά στο ιερό θυσιαστήριο δεν προφταίνει να θυσιάσει τον Αμνό. Αλαλαγμοί,  φασαρία και ένας πυροβολισμός.
           Η ημέρα πέρασε, ο ήλιος γεμάτος ντροπή και θλίψη αποτραβήχτηκε, 
ο Γιώργης Μ. και ο Νικολής Κ. τολμούν να εξέλθουν από την κρυψώνα τους και δειλά προσεγγίζουν το ναό. 
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Γεώργιος Καρασταμάτης  -  λες και έλειπε ακόμη ένας αθλητής από την ομήγυρη των Αγίων Τεσσαράκοντα - βαπτισμένος  στη δική του «Σεβαστεία»  λίμνη από το αίμα του, εκεί, πεσμένος στην Ωραία Πύλη με ανοιγμένο το κρανίο όπως ένας άλλος νέο  Ιερομάρτυς, ο Άγιος Φιλούμενος στο Φρέαρ του Ιακώβ το 1979 έτσι τώρα και αυτός οδεύει προς τον Ουρανό που αγάπησε και υπηρέτησε αγόγγυστα μέχρις αίματος. 
 Ο Γιώργης Μ., που διέφυγε από τον κάβο Κουμούδι με βάρκα στη Χίο, ως αυτόπτης μάρτυρας των όσων είδε και έζησε, παρέδωσε τη μαρτυρία του αυτή ως ένα ταπεινό συναξάρι για το νέο Ιερομάρτυρα Γεώργιο  Καρασταμάτη.
         
(  Συγγενής εξ αίματος του Ιερομάρτυρος και η γιαγιά μου, Σταματία Αλεξανδρίδη – Χούλη το γένος Καρασταμάτη, ήρθε ως πρόσφυγας σε ηλικία δώδεκα ετών στη Σκιάθο. Επίσης η μητέρα της γιαγιάς Σταματίας, Μαρία Καρασταμάτη είχε έναν αδελφό Γεώργιο Καρασταμάτη που μόνασε στο Άγιον Όρος με το όνομα Σίμων ).
           
          Μαρτυρικός ο θάνατος του παπά Γιώργη, η θυσία του αυτή, ακόμη μια προσφορά στο ουράνιο θυσιαστήριο, ένα ακόμη πολύτιμο πετράδι κοσμεί πλέον το στέμμα του Βασιλέως Χριστού. Υπήρξε το μοναδικό θύμα του χωριού Αγίας Παεασκευής του Τσεσμέ.
Από το 1923 ήδη καθιερώθηκε ο εορτασμός του μαρτυρικού μητροπολίτου Σμύρνης Αγίου Χρυσοστόμου και όσων βρήκαν το θάνατο κατά την μικρασιατική καταστροφή. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας πρώτο αποδίδει την οφειλόμενη τιμή και προτείνει σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες να την αποδώσουν σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση στο νέφος αυτό των νεομαρτύρων.
           Οι σφαγές των Ελλήνων δεν είχαν απλά ως κριτήριο το  φυλετικό γνώρισμα εξαιτίας της λαμπρής και μακραίωνης παρουσίας τους στην Μικρά Ασία, είχαν και ως κριτήριο το θρησκευτικό φανατισμό, μιας και κάθε τι χριστιανικό βεβηλώθηκε και καταστράφηκε μετά μανίας.  Η εκκλησιαστική συνείδηση του ελληνικού λαού και το πλήθος των προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια αναγνώρισαν την αγιότητα όλων όσων βρήκαν το θάνατο στη γη της Ιωνίας.  Σε όλα αυτά η διοικούσα εκκλησία δεν μπορούσε να μην αποδεχτεί  αυτή την κοινή εκκλησιαστική συνείδηση ως έσχατο κριτήριο για την αλήθεια και τη πίστη του εκκλησιαστικού πληρώματος.  

 «Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεδρίαση της, κατόπιν εισηγήσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου, με το εγκύκλιο σημείωμα  υπ. αρθ. 2556 την 5η Ιουλίου 1993 συναριθμεί εις την χορείαν των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας , πάντων των εν έτει 1922 εν Μικρά Ασία μαρτυρησάντων Επισκόπων, κληρικών τε και λαϊκών».
            
         Έτσι λοιπόν και ο Ιερομάρτυς Γεώργιος Καρασταμάτης δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται στη χορεία των αγίων αυτών μαρτύρων,όπως ο Οσιομάρτυς Νεκτάριος ο Αγιαννανίτης και χιλιάδες άλλοι ανώνυμοι μάρτυρες της εκκλησίας μας.
Λειτουργώντας βρίσκει το θάνατο από τμήμα άτακτων στο χωριό του, την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ. 
Ομολογία πίστεως το θάρρος του να στέκει μπρος του αγίου θυσιαστηρίου, ένα θυσιαστήριο που έμελλε να γίνει τόπος μαρτυρίου και για τον ίδιο.  
          Τιμή και ευλογία για όσους κατάγονται από τη γενιά του μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Ιερό καθήκον η απόδοση τιμών σε αυτόν το νέο Ιερομάρτυρα της πίστεως και κατά τον εορτασμό πάντων των εν τη Μικρασιατική Καταστροφή τελειωθέντων, την  Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αλλά πρωτίστως την ημέρα που παρέδωσε την αγία του ψυχή στις 4 Σεπτεμβρίου. Οι Αγιοπαρασκευούσιδες της Χίου, τιμούν τον Ιερομάρτυρα ως άγιο μέσα από τις διηγήσεις και την παράδοση τους, ενώ η πλατεία μπρος από το ναό της Αγίας Παρασκευής  φέρει το όνομα του. 
          Εύχομαι ο Άγιος Γεώργιος, να ευλογεί και να χαρίζει υγεία σε όλους μας, πρεσβεύοντας προς Αυτόν ώστε το γένος των Ελλήνων να μη ξαναζήσει άλλες τέτοιες οδυνηρές ημέρες.

ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ




Την επαναφορά του αιτήματος για την καθιέρωση ενός κουπονιού εκπαίδευσης, που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Eκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας επανέφερε η ΟΕΦΕ εκτιμώντας πώς οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ προκειμένου και στη χώρα μας να προωθηθεί αυτός ο τύπος εκπαίδευσης μέσω ευρωπαϊκών κονδυλιών.
Ο  Σπύρος Κετζετζής, Γ΄ Αντιπρόεδρος της Ο.Ε.Φ.Ε και Υπεύθυνος Πολιτικής & Σχεδιασμού Προγραμμάτων, θέτει τους 8 βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα μπορούσε να κινηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα στη χώρα μας, αναλύοντας παράλληλα την σχετική πρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας.
Η πρόταση που κατατέθηκε στο υπουργείο Παιδείας αφορά την «επιταγή ενισχυτικής εκπαίδευσης» ή αλλιώς, «κουπόνι εκπαίδευσης» ή «voucher», όπως έχει επικρατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έναν θεσμό ο οποίος έχει εφαρμοστεί σε πάρα πολλές χώρες, όπως οι Η.Π.Α, αλλά και σε διάφορα κράτη της Ε.Ε.
Ήδη ο θεσμός αυτός χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα, αλλά σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα, αυτόν της κατάρτισης – σε διάφορους τομείς της οικονομίας – ανέργων πτυχιούχων ή αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Από την Ο.Ε.Φ.Ε προτείνεται μια στοχευμένη δράση σε «αδύναμες» ομάδες, τα ποσοστά των οποίων είναι πάρα πολύ ψηλά στην περιφέρεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., όπως οικογένειες με άνεργους γονείς ή πολύτεκνες οικογένειες με τον έναν ή και τους δύο γονείς ανέργους)ή οικογένειες με εισόδημα στα όρια της φτώχειας.
Στους δικαιούχους θα δίνεται ένα «voucher», με το οποίο οι γονείς θα μπορούν να απευθύνονται στα φροντιστήρια. Τα φροντιστήρια θα μπορούν να ελεγχθούν από το Υπουργείο Παιδείας, ειδικά τώρα που έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος αδειοδότησης και πιστοποίησης, ο οποίος ξεκίνησε τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Έχοντας στο χέρι το «voucher» οι γονείς θα έρχονται σε επαφή με τα φροντιστήρια, όπου αντί να πληρώσουν δίδακτρα θα παραδίδουν το εκπαιδευτικό τους κουπόνι. Εν συνεχεία τα φροντιστήρια θα εισπράττουν το αντίστοιχο αντίτιμο από τον Φορέα Διαχείρισης Προγράμματος.
Έχει αποδειχτεί πως ο Έλληνας γονιός, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα, κάνει τα πάντα για να στείλει το παιδί του στο φροντιστήριο, είτε ελαχιστοποιώντας τις προσωπικές του ανάγκες, είτε δεχόμενος οικονομική βοήθεια από το οικογενειακό του περιβάλλον. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια και το voucher έρχονται να καλύψουν την ανάγκη αυτή, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική και δίνοντας την δυνατότητα της επιλογής.
Επιπλέον, με αυτή την πρόταση θα μειωθεί το ποσοστό των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο και θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό η προσπάθεια για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση και από μαθητές που «εγκαταλείπουν» λόγω οικονομικών δυσκολιών.


Link : http://xenesglosses.eu/2013/07/protasi-gia-kouponi-enisxytikis-dida/#ixzz2aAjmb4Nt

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"




Επί της ενστάσεως αντισυνταγματικότητας
«Ανάγετε τις πολιτικές διαφωνίες μας, ενδεχομένως τις νομικές ασάφειες, σε ερμηνεία του Συντάγματος, δηλαδή συνταγματολογείτε εκεί που θα έπρεπε να μιλήσουμε επί της ουσίας. Βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε έναν ιδιότυπο λεγκαλισμό, δηλαδή σε έναν ιδιότυπο νομικισμό, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν αντιφάσεις στον πολιτικό λόγο τον οποίο εκφέρετε. Για παράδειγμα, στο άρθρο 26 εισάγεται μια καινοτομία, η οποία αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής επικίνδυνης για το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή για το δημόσιο συμφέρον. Γιατί θέλετε να το αποκλείσετε αυτό; Που αντιβαίνει στο Σύνταγμα το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να βγάλει πράξη και να πει ότι υπάρχουν και άλλα κριτήρια για εξαιρετικές περιπτώσεις; Θέλετε να προστατεύσετε αυτούς τους οποίους αφορά αυτή διάταξη; Διότι δεν αφορά τον φτωχό. Δεν είναι εξαιρετική περίπτωση η οφειλή των 1000 ευρώ.»

Σχετικά με την αναγκαιότητα κωδικοποίησης των φορολογικών διατάξεων
«Είναι αναγκαία η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς, έως σήμερα, υπήρχε ένα χάος διατάξεων, το οποίο επέτρεπε στα μεγάλα ψάρια, τα πιράνχας ή τους καρχαρίες, να ξεφεύγουν και να φοροδιαφεύγουν. Κατά την άποψή  μου, η κανονιστική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου να οχυρωθεί θεσμικά η χώρα και να αντιμετωπίσει με έναν τρόπο συστηματικό τα μεγάλα προβλήματα.»

Σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές
«Οι ενδοομιλικές συναλλαγές ρυθμίζονται για πρώτη φορά στο παρόν νομοσχέδιο και είναι ο χώρος ο οποίος έχρηζε πραγματικά συγκεκριμένης ρυθμίσεως, προκειμένου να μην υπάρχει φοροδιαφυγή από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.»

Σχετικά με τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος
«Στο τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούμε να λέμε ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Φτάνουμε στο σημείο να μπορούμε να καλύψουμε τις δαπάνες χωρίς να δανειστούμε ούτε μισό ευρώ. Αυτό σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό σημαίνει εθνική αξιοπρέπεια, αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες αυτού του λαού πιάνουν τόπο.»

Σχετικά με τη μειώση του ΦΠΑ
«Απόλυτα θετικό γεγονός είναι και η μείωση του ΦΠΑ, η οποία για πρώτη συμβαίνει και για την οποία όταν ξεκινήσαμε τη συζήτηση εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, τύχαμε του χλευασμού της αντιπολίτευσης, αλλά και λοιπών δυνάμεων. Σήμερα έχουμε κατοχυρώσει ότι μειώνεται το ΦΠΑ και συζητάμε για το πώς αυτή η πρώτη μείωση σε φόρο, μετά από τρία χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, θα έχει θετικά αποτελέσματα, ούτως ώστε να αποτελέσει τον «πιλότο» για τις επόμενες συστηματικές διεκδικήσεις της χώρας.»

Σχετικά με τη φορολογία πετρελαίου

«Η συζήτηση για τη φορολογία στο πετρέλαιο, που θα απασχολήσει το Σεπτέμβρη πολλούς συμπολίτες μας στη Μακεδονία και στη Θράκη, αλλά και το χειμώνα ολόκληρη τη χώρα, πρέπει να ανοίξει άμεσα. Είναι ένας μεγάλος στόχος να μπορέσουμε να πετύχουμε ελάφρυνση της φορολογίας στο πετρέλαιο, ούτως ώστε οι συμπολίτες μας να έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν τις κατοικίες τους, να έχουν τη δυνατότητα να αισθανθούν κι εκείνοι ότι γίνονται συμμέτοχοι σε μια επιτυχία που η χώρα πετυχαίνει με τις θυσίες τους»

ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΜΑΣ ΚΟΒΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΚΑΤΩ ΑΠ΄ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ !



Η ελληνική κυβέρνηση σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, για την οποία ευθύνεται άμεσα η πολιτική που εφαρμόζει, αποφασίζει να υπερδιπλασιάσει το ύψος του διοικητικού προστίμου που επιβάλλεται στους ελεύθερους κατασκηνωτές. Με την απόφασή της αυτή δείχνει να αγνοεί τόσο το γεγονός ότι φέτος, βάσει των στοιχείων του Ινστιτούτου Καταναλωτών, το 73% των Ελλήνων αδυνατεί ουσιαστικά να κάνει διακοπές, όσο και τον αντίκτυπο της απόφασής της στους πολίτες που γνωρίζουν ότι την ίδια στιγμή νομιμοποιούνται  με συνοπτικές διαδικασίες και  χαμηλό κόστος οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Δείχνει επομένως ξεκάθαρα και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κοινωνική ευαισθησία και η δικαιοσύνη, αποτελούν άγνωστες λέξεις για την κυβερνητική πολιτική. Πρώτος στόχος για φέτος εναντίον των ελεύθερων κατασκηνωτών ήταν οι παραλίες της Κρήτης (Πρέβελη και νήσος Χρυσή). Για τους προσαχθέντες απ’ αυτές σχηματίστηκε ήδη δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ίδρυσης και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκήνωσης. Η αποφασιστικότητα αυτή δεν στοχεύει σε τίποτα άλλο παρά σε εκφοβισμό και αποθάρρυνση των ελεύθερων κατασκηνωτών.
Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Οι ελεύθεροι κατασκηνωτές προωθούν ένα είδος φυσιολατρικού τουρισμού χαμηλής όχλησης που αποτελεί ουσιαστικά τον θεματοφύλακα των παραλιών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανέμορφου φοινικοδάσους της Πρέβελης Ρεθύμνου, όπου μέρος του καταστράφηκε από τις πυρκαγιές που μπήκαν αφού αποχώρησαν οι κατασκηνωτές. Η ρύπανση στις παραλίες κατά κανόνα άλλωστε προέρχεται από ασυνείδητους λουόμενους και όχι από τους κατασκηνωτές.
Η απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης αποσκοπεί στην πραγματικότητα σε εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων τοπικών παραγόντων για την «αξιοποίηση» παραλιών (οικοδόμηση ξενοδοχειακών μονάδων, αναψυκτήρια, ενοικίαση ομπρελών κοκ), αλλά και σε μία «κοντόφθαλμη» αντίληψη περί τουριστικής «ανάπτυξης». Η αντίληψη αυτή έχει οδηγήσει και στην προώθηση του μοντέλου «all inclusive» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες και την αλλοίωση του φυσικού τοπίου και του παραδοσιακού χαρακτήρα των περιοχών που επιλέγονται. Αντίθετα η ελεύθερη κατασκήνωση μπορεί να συμβάλει στην προώθηση εναλλακτικού τουρισμού που - αν προωθηθεί κατάλληλα- ενισχύει την τοπική οικονομία και κυρίως τις επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, προάγοντας τη βιωσιμότητα.
Ακόμα όμως και όταν αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης» δεν επιλέγεται, η αντίληψη του γρήγορου πλουτισμού από τουρίστες που θα «τα ακουμπήσουν χοντρά» είναι μονοδιάστατη, ρατσίζουσα και τελικά οικονομικά ασύμφορη. Η πραγματικότητα έχει δείξει ότι σε περιοχές όπου το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύθηκε, ο τουρισμός μειώθηκε αισθητά, ενώ το φυσικό περιβάλλον αλλοιώθηκε ανεπανόρθωτα από επιτήδειους καταπατητές και οργανωμένα τουριστικά συμφέροντα.
Είναι γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία αντανακλά την πλέον συντηρητική και φοβική άποψη για το δημόσιο χώρο. Έρχεται σε αντίθεση με συνταγματικές διατάξεις που αφορούν στο δικαίωμα για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ.1), εκδήλωση του οποίου αποτελεί το δικαίωμα απόλαυσης των περιβαλλοντικών αγαθών. Δικαίωμα που απορρέει επίσης από το άρθρο 24 παρ. 1 Σ. για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον ας ληφθεί υπόψη είναι ότι η σκηνή θεωρείται κατοικία και συνεπώς καλύπτεται από άσυλο (άρθρο 9 παρ. 1 εδ. α΄ του Συντάγματος), ενώ  επιτρέπεται η είσοδος αστυνομικού οργάνου μόνο παρουσία δικαστικού λειτουργού. Άλλωστε η ελεύθερη κατασκήνωση αποτελεί μοναδική επιλογή διακοπών για όσους πλήττονται οικονομικά και η απαγόρευσή της έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ατομικής ελευθερίας και της ισότητας στην απόλαυση των συλλογικών αγαθών. Συνεπώς, η πλήρης αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, αποτελεί ενδεδειγμένο μέτρο σύμφωνο με τις επιταγές του Συντάγματος.    
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε ότι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επέτρεπε την ελεύθερη κατασκήνωση θέτοντας συγκεκριμένους περιορισμούς (σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος) θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να υποχρεωθούν θεσμικά οι Ο.Τ.Α. εντός χρονικού διαστήματος όχι μεγαλύτερου από έξι μήνες) να καθορίσουν οι ίδιοι περιοχές ελεύθερης κατασκήνωσης εντός της επικράτειας τους, στις οποίες θα εξασφαλίσουν στοιχειώδεις υποδομές.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι έχουμε θέση κάτω από τ΄ αστέρια… 

EYXAΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η άμεση κινητοποίηση, η υπεράνθρωπη προσπάθεια και η αυτοθυσία είναι τα χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν και σε αυτήν την επιχείρηση του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Πιτυούς.
Από την πρώτη επικοινωνία που είχα με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής ενημερώθηκα για την κρισιμότητα της κατάστασης, γεγονός που δικαιολογεί την άμεση επέμβαση των πέντε Canadair και την εναέρια επέμβαση του super puma.
Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Γεωργακόπουλο, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου κ. Αρχοντάκη και το σύνολο της πυροσβεστικής δύναμης που επιχείρησε, αλλά και τους δεκάδες εθελοντές και τις οργανωμένες εθελοντικές ομάδες, η συμβολή των οποίων είναι πάντα καίρια και αποτελεσματική, σε κάθε δύσκολη στιγμή για το νησί μας.

Κώστας Τριαντάφυλλος

Βουλευτής Ν. Χίου

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 40.000 ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ "ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"


Η κατανομή ανά Περιφέρεια 40.000 θέσεων της Κοινωφελούς Εργασίας
Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να γίνει από τον ΟΑΕΔ και με κριτήρια ΑΣΕΠ η προκήρυξη για 40.000 θέσεις εργασίας στους δήμους μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την Απασχόληση Ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Στόχος του προγράμματος, θυμίζουμε, η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες με ενίσχυση των κοινωνικών δομών σε ανθρώπινο δυναμικό και η αναβάθμιση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων και προγραμματισμού.
Σε συνέχεια του ρεπορτάζ του epoli.gr, σήμερα παρουσιάζεται η κατανομή ανά περιφέρεια και δήμο, η οποία έγινε με κριτήρια πληθυσμιακά και ανεργίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των μικρότερων σε πληθυσμό δήμων και είναι η εξής: 
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ   
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
ΑΝΕΡΓΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ605.82626,32.471
ΑΤΤΙΚΗ3.786.61628,210.680
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ198.89423,51.332
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ682.60427,02.692
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ285.00232,31.860
ΗΠΕΙΡΟΣ339.72127,21.822
ΘΕΣΣΑΛΙΑ737.48525,62.784
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ224.06123,21.385
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ1.883.27729,65.857
ΚΡΗΤΗ682.92826,62.679
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ366.79524,31.789
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ584.98921,12.236
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ559.45728,02.412
 10.937.655 40.000
Οι προβλεπόμενες ειδικότητες του προγράμματος είναι οι εξής:
  • Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. και ΙΕΚ κατεύθυνσης πληροφορικής,
  • ΠΕ, ΤΕ Διοικητικοί, Οικονομολόγοι, Λογιστές, Διοίκηση Επιχειρήσεων, ΔΕ Διοικητικοί καθώς και Υ.Ε. γενικών καθηκόντων,
  • Π.Ε., Τ.Ε., Κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, Βρεφοκόμοι Ειδικής Αγωγής, Ψυχολόγοι, Φυσιοθεραπευτές, ΔΕ Βοηθοί  Βρεφοκόμοι, Νοσηλευτές καθώς και ΥΕ γενικών καθηκόντων.
Όπως έγινε γνωστό και προκειμένου να εκδοθούν από το αρμόδιο Υπουργείο οι σχετικές αποφάσεις κατανομής ειδικοτήτων προσωπικού ανά δήμο, η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους να αποστείλουν μέχρι τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013, (στο mail: info@kedke.gr ή στο Fax: 210 3820807) τις ανάγκες τους, στις οποίες υποχρεωτικά θα συμπεριλαμβάνεται η ειδικότητα της πληροφορικής σε ποσοστό τουλάχιστον 10%.
Σημειώνεται ότι η κατανομή στα νομικά πρόσωπα θα γίνει από τον ίδιο το δήμο, η δε κατανομή στους συνδέσμους θα γίνει αναλογικά από τους συμμετέχοντες σ΄ αυτούς δήμους.





epoli.gr

ΕΠΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ



Με εκκλησιαστικές τιμές και θρησκευτική λαμπρότητα τελείται την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013 η επανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του απαγχονισθέντος το 1822 κατά την μαρτυρική Σφαγή της Χίου Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνος (Φραγκιάδη) από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Βικτώρων Χίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Νικολάου Οινουσσών.
Κατά την εκκλησιαστική τάξη και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου η τελετή της επανακομιδής θα ξεκινήσει με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτη μας από το λιμένα της Χίου στις 7 το πρωί. Μετά την μεταφορά των ιερών Λειψάνων στις Οινούσσες θα ακολουθήσει ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος στις 8.30 π.μ. και θα περατωθεί με την τοποθέτηση των Ιερών Λειψάνων από τον Ποιμενάρχη μας εις την Λάρνακα, ένθα εφυλάσσοντο μέχρι το 1973 εντός του Ιερού Ναού.
Ο Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών» μετά μεγίστης θρησκευτικής κατάνυξης και πατριωτικής συγκίνησης τιμά πανηγυρικώς το γεγονός, η ευόδωση του οποίου αποτελούσε ανέκαθεν διαπρύσιο πόθο του ιστορικού μας φορέα και παλλαϊκό αίτημα των ευλαβών Οινουσσίων. Προς το σκοπό της μετακινήσεως των προσκυνητών και των ευσεβώς συμμετεχόντων στις εκκλησιαστικές ακολουθίες ο Σύλλογος πραγματοποιεί την Τρίτη 13.08.2013 έκτακτο δρομολόγιο του Ε/Γ-Ο/Γ «ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ». Η μετακίνηση θα γίνει δωρεάν από τον ΣΦΟ. Το  πρόγραμμα δρομολογίων θα διαμορφωθεί ως ακολούθως:

Αναχώρηση: Από Οινούσσες: 05.45 και από Χίο: 07.00
                         Από Οινούσσες: 12.15 και από Χίο: 14.00
Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΦΟ να συμμετάσχουν στις εκκλησιαστικές ακολουθίες τιμώντες εν πίστει τη μνήμη του Εθνομάρτυρος Επισκόπου Πλάτωνα, ο οποίος θυσιάστηκε πρώτος υπέρ του ποιμνίου του και με το σεπτό του σκήνωμα αγιάζει μέχρι σήμερα την μαρτυρική Εκκλησία του.

EΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ




Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη επιχορηγούνται προσθέτως οι ΟΤΑ στους οποίους λειτουργεί εργοστάσιο αφαλατώσεως με το κονδύλι των 2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του υψηλών λειτουργικών δαπανών τους. Σύμφωνα με την κατανομή, που έγινε στο Δήμο Οινουσσών δίδεται η β' δόση της επιχορήγησης ποσού 21.693,99 ευρώ.

TO OINOΠΟΙΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΟΥΣΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ



Από την 1η Αυγούστου μέχρι και το τέλος του μήνα το οινοποιεία “AΡΙΟΥΣΙΟΣ»θα είναι θα είναι ανοιχτό από τις 11:00 έως τις 15:00 και τα απογεύματα από τις 19:00 έως αργά το βράδυ.
Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας ισχύουν τόσο για επίσκεψη και ξενάγηση στο οινοποιείο, όσο και για το εστιατόριο.
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις ή το εστιατόριο εκτός της προγραμματισμένης λειτουργίας, θα μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα:
2271095815, 6973333476, 6974810123, 6947370372


ΑΠΑΛΛΑΣΟΥΝ ΤΙΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 'ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ"




Απαλλάσσουν τους εφοπλιστές από την εισφορά αλληλεγγύης με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρη. Την στιγμή που ακόμη και οι ανάπηροι, άνεργοι και συνταξιούχοι πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης, το υπουργείο Οικονομικών έκρινε πώς όσοι ασχολούνται με τη ναυτιλία βρίσκονται σε… εξαθλίωση και δεν μπορούν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη, βάσει του Ν. 4141/2013 προβλέπεται, η επιβολή φόρου 10% στα μερίσματα που εισπράττει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από αλλοδαπή επιχείρηση οποιουδήποτε τύπου ή μορφής που διατηρεί γραφεία ή υποκαταστήματα εγκατεστημένα και ασχολούμενα αποκλειστικά με τη ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία άνω των 500 κ.ο.χ., εξαιρουμένων των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιρειών, ως και επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο εργασιών τις ίδιες με τις ως άνω δραστηριότητες.

Ο φόρος αυτός επιβάλλεται στα μερίσματα που καταβάλλονται ή πιστώνονται από τη διαχειριστική χρήση 2012 και μετά (οικ. έτος 2013).

Με την επιβολή του ως άνω φόρου μερισμάτων 10% εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου φυσικού προσώπου και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται ο ίδιος για το εισόδημα αυτό, από οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος και από οιαδήποτε άλλη έκτακτη ή ειδική εισφορά όπως είναι και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από την ημερομηνία ισχύος της διάταξης επιβολής της εισφοράς. Μάλιστα, ο φόρος 10% κατ΄εξαίρεση δεν δηλώνεται σε κανένα κωδικό της δήλωσης (Έντυπο Ε1).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εν λόγω απαλλαγή είναι η καταβολή του φόρου μερισμάτων πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων.

Πρόκειται για απίστευτες καταστάσεις, οι οποίες συνηγορούν στο ότι η κυβέρνηση τα δίνει όλα στο κεφάλαιο, ενώ βάζει φυλακή οφειλέτες για μερικά ευρώ και τους κατάσχει τα σπίτια και τις περιουσίες.




defencenet.gr

KAI EΠΙΣΗΜΑ "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ" ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ


Ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα οι εκπαιδευτικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα, εφόσον καταργούνται οι ειδικότητές τους που  κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, όπως είχε γράψει νωρίτερα η aftodioikisi.gr
Η τροπολογία καταργεί τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε πριν από μία εβδομάδα στη Βουλή, με την οποία εξαιρούνταν από τη διαθεσιμότητα οι λειτουργοί της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης που ήταν κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου.
Σύμφωνα με την ψηφισθείσα ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί λειτουργοί θα απορροφούνταν στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε προσωποπαγείς θέσεις διοικητικού προσωπικού, με ταυτόχρονη κατάργηση οργανικών θέσεων της ίδιας, ή ανώτερης βαθμίδας.
Με την προτεινόμενη τροπολογία, για όσους από τους εκπαιδευτικούς αυτούς απορροφηθούν μετά τη διαθεσιμότητά τους στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, είναι δυνατόν πλέον να καταργηθούν σε αντιστάθμιση και θέσεις κατώτερης βαθμίδας.
Να σημειωθεί ότι, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, αντίστοιχη τύχη θα έχουν και δημοτικοί αστυνομικοί,κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών, ενώ δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από η διαθεσιμότητα, δημόσιοι υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών με αντίστοιχα προσόντα.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΕΑ




Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία διοργανώνει και φέτος για 11η συνεχή χρονιά τη μουσικοχορευτική του εκδήλωση με τίτλο «Παραδοσιακό Χιώτικο Πανηγύρι», για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Το «Παραδοσιακό Χιώτικο Πανηγύρι» θα πραγματοποιηθεί στο γραφικό λιμανάκι του «Παντουκειούς», το Σάββατο 3 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ. Η ορχήστρα των Μαρκέλλου και Σταμάτη Πούπαλου θα πλαισιώσουν την εκδήλωση με αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια, νησιώτικα και μικρασιάτικα.
Ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ προσκαλεί όλους τους φίλους και τα μέλη του να παρευρεθούν και να διασκεδάσουν μαζί μας. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα καλύψουν τα έξοδα σίτισης και λειτουργίας του Κατασκηνωτικού Προγράμματος για Άτομα με Αναπηρία, που θα πραγματοποιηθεί στο Μάναγρο Βολισσού.
Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.
Προσκλήσεις προπωλούνται στο γραφείο του ΠΣΑμεΑ. Είσοδος 5,00 ευρώ, φαγητό 10,00 ευρώ (εφόσον συμμετάσχει κάποιος στην εκδήλωση).


ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: ΕΩΣ 31/7/ΤΟ "ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ" ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ


Έως τις 31/7/2013 καλούνται οι αρμόδιες υπήρεσίες στις οποίες υπάγονται οι υπαλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα (σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί, οδηγοί- τεχνικοί του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) να προχωρήσουν στον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών προκειμένου να διαπιστωθεί ανήκουν στις  εξαιρούμενες ομάδες.
Συγκεκριμένα, συμφωνα με την σχετική εγκύκλιο οι Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού καθώς και οι εκκαθαρίζουσες αρχές των υπηρεσιών / φορέων που εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 80, 82 και 93 του ανωτέρω νόμου παρακαλούνται, το αργότερο έως τις 31/7/2013, για:
α) τον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάλληλοί τους ανήκουν στις εκ του νόμου εξαιρούμενες ομάδες. Σημειώνεται ότι η όλη διαδικασία θα ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά της από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
β) την έκδοση των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα και την ταυτόχρονη επικαιροποίηση της βάσης του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) με τα στοιχεία εκείνα των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας (αποδέσμευση των υπαλλήλων με την αιτιολογία «Θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας»)
γ) την κατάρτιση των επόμενων μισθολογικών καταστάσεων με βάση τη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και την αποστολή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ).
Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα:
α) υπάλληλος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό του  λάχιστον 67% ή πολύτεκνος κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α΄ 229), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75),εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, συνοικούν με αυτόν και ανήκουν στην κατηγορία των  εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει,
β) υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον  Κ.Φ.Ε. και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%,
γ) υπάλληλος ο οποίος, δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτόν και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει, και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ,
δ) υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα δυνάμει του παρόντος νόμου,
ε) υπάλληλος ο οποίος έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης δυνάμει δικαστικής αποφάσεως και συνοικεί με τον συμπαραστατούμενο ο οποίος έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ.





aftodioikisi.gr

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ


Από όλα τα υπουργεία θα προέλθουν οι υπάλληλοι του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας που θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μ. Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας Συντονισμούς της κυβέρνησης Δ. Βαρτζόπουλος και όλοι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.
Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι σε αυτό το δεύτερο κύμα, δεν θα υπάρξουν οριζόντιες λογικές αλλά οι στόχοι της διαθεσιμότητας θα επιτευχθούν με όσο το δυνατόν δικαιότερο τρόπο,  μετά την αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων, καθώς και την κατάργηση θέσεων.
Απαντώντας σε ερώτημα αν προλαβαίνει η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης αρκέσθηκε να πει ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

To πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη είναι το εξής:
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, προχωρά το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας; Ποια είναι τα κενά και τι εκτίμηση πήρατε από τους Γενικούς Γραμματείς;
Κυρ. Μητσοτάκης: Ολοκληρώθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων όλων των υπουργείων και οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας με ορίζοντα υλοποίησης τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Θέλω να τονίσω δυο πράγματα. Όλα τα υπουργεία θα συμμετάσχουν σε αυτό το δεύτερο κύμα της κινητικότητας. Τα δε συγκεκριμένα στοιχεία προέρχονται πια κατόπιν αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, είναι αποτέλεσμα δηλαδή μιας συστηματικής προεργασίας η οποία έχει γίνει, η οποία μας οδηγεί στον εντοπισμό πλεοναζόντων θέσεων, που θα αξιολογηθούν με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες αξιοκρατίας, για να ενταχθούν στην κινητικότητα.
Έχω πει επανειλημμένως ότι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας τα οριζόντια μέτρα και τις οριζόντιες παρεμβάσεις και οι διαδικασίες αυτές να γίνουν με όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικό τρόπο, στο πλαίσιο, βέβαια, πάντα των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που πρέπει να τρέξουμε.
Δημοσιογράφος: Επαρκεί ο χρόνος να βρείτε άλλους 12.500 ανθρώπους από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο, για να τους βγάλετε σε κινητικότητα;
Κυρ. Μητσοτάκης: Ο χρόνος είναι δεδομένος. Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ακέραιο. Ευχαριστώ.



aftodioikisi.gr