Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΕΠΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ



Με εκκλησιαστικές τιμές και θρησκευτική λαμπρότητα τελείται την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013 η επανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του απαγχονισθέντος το 1822 κατά την μαρτυρική Σφαγή της Χίου Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνος (Φραγκιάδη) από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Βικτώρων Χίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Νικολάου Οινουσσών.
Κατά την εκκλησιαστική τάξη και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου η τελετή της επανακομιδής θα ξεκινήσει με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτη μας από το λιμένα της Χίου στις 7 το πρωί. Μετά την μεταφορά των ιερών Λειψάνων στις Οινούσσες θα ακολουθήσει ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος στις 8.30 π.μ. και θα περατωθεί με την τοποθέτηση των Ιερών Λειψάνων από τον Ποιμενάρχη μας εις την Λάρνακα, ένθα εφυλάσσοντο μέχρι το 1973 εντός του Ιερού Ναού.
Ο Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών» μετά μεγίστης θρησκευτικής κατάνυξης και πατριωτικής συγκίνησης τιμά πανηγυρικώς το γεγονός, η ευόδωση του οποίου αποτελούσε ανέκαθεν διαπρύσιο πόθο του ιστορικού μας φορέα και παλλαϊκό αίτημα των ευλαβών Οινουσσίων. Προς το σκοπό της μετακινήσεως των προσκυνητών και των ευσεβώς συμμετεχόντων στις εκκλησιαστικές ακολουθίες ο Σύλλογος πραγματοποιεί την Τρίτη 13.08.2013 έκτακτο δρομολόγιο του Ε/Γ-Ο/Γ «ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ». Η μετακίνηση θα γίνει δωρεάν από τον ΣΦΟ. Το  πρόγραμμα δρομολογίων θα διαμορφωθεί ως ακολούθως:

Αναχώρηση: Από Οινούσσες: 05.45 και από Χίο: 07.00
                         Από Οινούσσες: 12.15 και από Χίο: 14.00
Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΦΟ να συμμετάσχουν στις εκκλησιαστικές ακολουθίες τιμώντες εν πίστει τη μνήμη του Εθνομάρτυρος Επισκόπου Πλάτωνα, ο οποίος θυσιάστηκε πρώτος υπέρ του ποιμνίου του και με το σεπτό του σκήνωμα αγιάζει μέχρι σήμερα την μαρτυρική Εκκλησία του.