Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. ΣκρέκαΑντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, το Γενικό Γραμματέα Ι. Μουράτογλου και το μέλος του Δ.Σ. Σ. Δανιηλίδη, καθώς και τον Δ/ντα Σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Δ. Μέξη, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους.
Καταρχήν έγινε συζήτηση για το γενικότερο πλαίσιο χρηματοδότησης των Δήμων, ενόψει μάλιστα της νέας προγραμματικής περιόδου του νέου Ε.Σ.Π.Α.. Η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο οριζόντιο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων που αφορούν Δήμους.
Από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. τέθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει κι αφορά την ομαλή εκτέλεση έργων που αφορούν Δήμους μέσα από το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, τα οποία αρχικά είχαν απενταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Με τις πιέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. υπήρξε η διαβεβαίωση ότι το ζήτημα αυτό θα επανεξεταστεί και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει τελικά ευνοϊκή διευθέτηση του προβλήματος, με την επανένταξη των έργων στο Πρόγραμμα και την ομαλή εκτέλεσή τους.
Επίσης στην ίδια συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα που έχει προκύψει με τα έργα Βιοκλιματικών Αναπλάσεων που εκτελούνται μέσω της ΕΕΤΑΑ και για τα οποία ήδη υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις , αφού έχουν συμβασιοποιηθεί. Τα έργα αυτά κινδυνεύουν με ματαίωση εξαιτίας της μείωσης της χρηματοδότησης , γι’ αυτό η Κ.Ε.Δ.Ε. διεκδικεί να υπάρξει άμεση διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει. Διευθέτηση που απαιτεί την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση των έργων αυτών, ως τις 31/12/2015. Και στην περίπτωση αυτή, οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεσμεύθηκαν ότι θα βρουν λύση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης δήλωσε:
« Η συνάντηση μας με τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης μας έδωσε την ευκαιρία να θέσουμε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τις μεγάλες ανάγκες των Δήμων σε έργα , τα οποία πρέπει να πραγματοποιηθούν, αξιοποιώντας και τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Παράλληλα ζητήσαμε να δοθούν άμεσες λύσεις σε δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τα έργα Δήμων που χρηματοδοτούνται μέσα από το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, τα οποία κάποιοι επιχείρησαν να απεντάξουν. Και το δεύτερο, αφορά τη χρηματοδότηση των έργων Βιοκλιματικών Αναπλάσεων σε Δήμους που εκτελούνται μέσω της ΕΕΤΑΑ, για τα οποία υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση και ολοκλήρωσή τους ως τις 31/12 του 2015. Στην ομαλή διευθέτηση αυτών των δύο ζητημάτων θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, γιατί θεωρούμε ότι δεν μπορεί κανένας γραφειοκράτης να παίζει παιχνίδια στην πλάτη της Αυτοδιοίκησης, περικόπτοντας πόρους που δικαιούμαστε και μας είναι απαραίτητοι για να ολοκληρώσουμε έργα που χρειάζονται οι Δήμοι μας».


ΟΑΕΔ 3500 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΕΡΓΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2014
Πάνω από 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της απασχόλησης 200.000 ανέργων (σ.σ. αναλογεί, κατά μέσο όρο, σε 3.500 ευρώ για κάθε άνεργο) μέχρι τέλος του έτους, σύμφωνα με όσα προγράμματα «τρέχει» αυτή την περίοδο το Υπουργείο Εργασίας μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Από το αρμόδιο υπουργείο έχουν δεσμευτεί πως μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014 θα έχουν όλα υλοποιηθεί. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ την περασμένη Πέμπτη, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μειώθηκαν κατά 25.690 (ή 2,5%), το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2014 – Σεπτεμβρίου 2013.
Σύμφωνα, με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο ΟΑΕΔ, συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε 968.100 άτομα. Αντίθετα το Σεπτέμβριο του 2013 οι άνεργοι ανήλθαν σε 993.970 άτομα.

Τα προγράμματα που θα «τρέξουν» έως τέλους του έτους είναι:

Voucher (επιταγή εισόδου). Το πρόγραμμα αυτό αφορά την είσοδο νέων ηλικίας έως 29 ετών στην αγορά εργασίας. Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθούν 180 εκατ. ευρώ και θα ωφεληθούν 50.000 νέοι.
Προώθηση απασχόλησης μέσω επαγγελματικής κατάρτισης. Το πρόγραμμα αυτό είναι ύψους 112 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κυρίως ανέργους με χαμηλά τυπικά προσόντα.
Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Τα προγράμματα αυτά είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ και απευθύνονται σε 50.000 ανέργους και κυρίως μακροχρόνια άνεργους ή άνεργους που ανήκουν σε νοικοκυριά με κανέναν εργαζόμενο.
Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης. Τα προγράμματα αυτά είναι ύψους 45 εκατ. Ευρώ και απευθύνονται σε νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών. Προβλέπουν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, την κατάρτιση και την προώθηση στην απασχόληση.
Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε ειδικότητες αιχμής της Ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η πληροφορική. Τα προγράμματα αυτά είναι ύψους 45 εκατ. Ευρώ και απευθύνονται σε 15.000 νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών.
Προγράμματα Υποστήριξης Περιφερειακών Μηχανισμών Ανάπτυξης, καθώς και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ύψους 19,5 εκατ. Ευρώ. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε 6.500 τουλάχιστον οφελούμενους, και τέλος.
Προγράμματα προσέγγισης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης νέων με ειδικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τους «αφανείς ανέργους» που απέχουν από την κατάρτιση και την απασχόληση.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στις ακόλουθες αλλαγές μέχρι τέλος του 2014, που κατά το ίδιο, θα ενισχύσουν την απασχόληση:

Ενεργοποίηση ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται γίνεται πλέον «στα τυφλά».
Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών – καταρχήν κατά μία (1) μονάδα.
Ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρει ο Οργανισμός προκειμένου οι δικαιούχοι του Οργανισμού να έχουν πλήρη και διαδραστική ψηφιακή πρόσβαση στις υπηρεσίες του, στο πρότυπο των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Η ανανέωση της κάρτας ανεργίας θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται καμία επίσκεψη στις υπηρεσίες του Οργανισμού.
Δημιουργία ενός «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» το οποίο θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και την πολιτεία και, συνεπώς, δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους, ο προσανατολισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών θα στραφεί σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας.
Ανάληψη δράσης για να ανακοπεί η διαρροή των καλύτερων μυαλών της Ελλάδας στο εξωτερικό (brain drain), με ένα μείγμα γενναίων θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων – με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο, κυρίως, προς τους ίδιους τους νέους, ώστε οι καλύτεροι και αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων (από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας.

Επιτακτική ανάγκη η παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 χρόνια και για όλα τα ακίνητα!Επειδή…

Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, μισθωτοί ή μικροεπαγγελματίες, βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, δεν μπορούν πλέον όχι μόνο να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά ούτε καν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια…

Η αγορά ακινήτων ήδη ασφυκτιά και μια μαζική εισροή ακινήτων προς πώληση θα καταλήξει σε μεγαλύτερη απαξίωσή τους…

Χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο, ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και πρέπει να ξεπληρώσουν…

Χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες θα χάσουν, όχι μόνο την κατοικία τους, αλλά και την επαγγελματική τους στέγη, οδηγούμενοι οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο της ζωής…                         

Επειδή...
Το δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και συνταγματικά κατοχυρωμένο.  Κανείς μα κανείς δεν πρέπει να στερηθεί την κατοικία του.

Συνεπώς, η προστασία της κύριας κατοικίας πρέπει να επεκταθεί και για οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.


Οι 16 Ενώσεις Καταναλωτών – Μέλη της ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση”
Α Π Α Ι Τ Ο Υ Ν

Ø            Να  δεσμευτεί η Κυβέρνηση, ΑΜΕΣΑ, ώστε να ισχύσει η αναστολή των πλειστηριασμών χωρίς όρους και προϋποθέσεις για την κύρια κατοικία και για τα υπόλοιπα ακίνητα να ισχύσει το προστατευτικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το 2013, δηλαδή μέχρι  διακόσιες χιλιάδες,
        
Ø            Η αναστολή των πλειστηριασμών να διαρκέσει επί 3 χρόνια τουλάχιστον, δίνοντας έτσι χρόνο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην απορρόφηση των ανέργων, στην αποκατάσταση  οικονομικής δυνατότητας ατόμων και μικροεπαγγελματιών,

Ø            Να μην  επιτραπεί, πριν εφαρμοστεί μια πολιτική προσαρμογής των χρεών και δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυτών, η πώληση επισφαλών δανείων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, σε ξένες επενδυτικές εταιρείες,

Ø            Οι τράπεζες να προχωρήσουν σε προσαρμογές  των οφειλών με βάσει την πραγματική αξία των ακινήτων και διαγραφές του υπερβάλλοντος ποσού, δίνοντας έτσι κίνητρο στους οφειλέτες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους σύμφωνα με τις δυνατότητές  τους,

Ø            Με βάση το εισόδημα του οφειλέτη και με προκαθορισμένα κριτήρια, για χρέη σε καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες, να υπάρξει ορίζοντας απεγκλωβισμού, με καταβολή ενός ποσού σε εύλογο χρονικό διάστημα και απαλλαγή  από το υπόλοιπο,

Ø            Για ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών μας που δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία και που βρίσκονται σε συνθήκες παρατεταμένης εξαθλίωσης, να υπάρξει οριστική απαλλαγή από τις οφειλές τους,

Ø            Να λειτουργήσουν θεσμοί συμβουλευτικής υποστήριξης και εξωδικαστικής συνδρομής  για τη διευθέτηση των οφειλών, με την υποχρέωση των τραπεζών να λογοδοτούν για τις λύσεις που προτείνουν,

Ø            Τέλος, η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για ρύθμιση των χρεών, “κόκκινων δανείων” με την δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού, ανθρωποκεντρικού, όπου εξατομικευμένα θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του  οφειλέτη, ώστε οι λύσεις που θα προτείνει, να ανταποκρίνονται στις πραγματικές του δυνατότητες, διασφαλίζοντας πρωτίστως ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, δεδομένου ότι το πρόβλημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων δεν είναι ατομική υπόθεση του κάθε οφειλέτη αλλά είναι μια δημόσια ευθύνη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

       Οι 16 Ενώσεις Καταναλωτών – Μέλη της Π.ΟΜ.Ε.Κ “Η Παρέμβαση”:
1.             Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα της Ζωής" (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ)
2.             ΝΕΟ ΙΝΚΑ
3.             ΙΝΚΑ Μακεδονίας
4.             Βιοκαταναλωτές για Ποιοτική Ζωή (ΒΙΟΖΩ)
5.             Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ)
6.             Ένωση Καταναλωτών Καβάλας (ΕΝ.Κ.ΚΑ)
7.             Ένωση Καταναλωτών Λέσβου (ΕΝ.ΚΑ.Λ)
8.             Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Σερρών (Ε.Π.ΚΑ.Σ)
9.             ΙΝΚΑ Ημαθίας
10.        Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κιλκίς (ΕΝΩ.Π.ΚΑ)
11.        Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χαλκιδικής
12.        Ένωση Καταναλωτών Μεσσηνίας "ΕΚΜΕ"
13.        Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου (ΙΝΠΚΑ ΗΠΕΙΡΟΥ)
14.        Ένωση Καταναλωτών Χίου
15.        Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης

16.        Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο) Φλώρινας.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΕΚ : ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ - Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Εγγραφές στις Δημόσιες ΣΕΚ: Οι ειδικότητες - Η προθεσμία
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στη λειτουργία των Δημόσιων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), διασφαλίζοντας την ομαλή ροή της εκπαιδευτικής διαδικασίαςενισχύοντας την επαγγελματική δυναμική των καταρτιζομένων και θέτοντας σε νέες βάσεις, τη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης, με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, εκκινούμε σήμερα τη διαδικασία εγγραφής στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, ανοίγοντας νέους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες για την νέα γενιά. Κεντρικός στόχος μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου Δημόσιας Δωρεάν Κατάρτισης, προσφέροντας ειδικότητες αυξημένης ζήτησης» τόνισε ο Υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Γεωργαντάς, υπογραμμίζοντας ότι «βασική επιδίωξη είναι η άμεση απορρόφηση των αποφοίτων μας. Ευελπιστούμε στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων, προκειμένου το εγχείρημα αυτό να αποτελέσει εργαλείο, τόσο για την είσοδο των σπουδαστών μας στην αγορά εργασίας, όσο και την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης».
Συνολικά θα λειτουργήσουν πιλοτικά 21 από τις 96 Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, στοχευμένα στην Ελληνική Επικράτεια, με κριτήρια την κατά το μέγιστο δυνατή γεωγραφική διασπορά και την δυνατότητα απορρόφησης των σπουδαστών στην αγορά εργασίας μετά το πέρας της κατάρτισης και της μαθητείας.
Οι ειδικότητες των ΣΕΚ:
 • Τεχνίτης Γαλακτοκομίας – τυροκομίας
 • Τεχνίτης Ζωικής παραγωγής
 • Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων
 • Τεχνίτης Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής – Υπηρεσία Ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
 • Τεχνίτης Φυτικής Παραγωγής
 • Τεχνίτης Ανθοκομίας – Φυτοτεχνίας
 • Τεχνίτης Αρδεύσεων
 • Τεχνίτης Κομμωτικής Τέχνης
 • Τεχνίτης Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής
 • Τεχνίτης Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ
 • Τεχνίτης Γραφικών Τεχνών
 • Τεχνίτης Εργαλειομηχανών, Φρεζαδόρων, Τορναδόρων
 • Τεχνίτης Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας
 • Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης
 • Τεχνίτης Υδραυλικών και Θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων
 • Τεχνίτης Εργαστηρίου Φωτογραφίας
 • Τεχνίτης Εστιατορίου – Επισιτισμού (Σερβιτόρος)
 • Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συσκευών
 • Τεχνίτης Μηχανικός Αυτοκινήτων Μοτοσυκλετών και Μηχανών Θαλάσσης
 • Τεχνίτης Ποτών και Οινολογίας (Μπαρίστας)
 • Τεχνίτης Μηχανικός Μηχανημάτων Έργων (Γερανών, Γερανοφόρων, Κλαρκ και Γεωτρύπανων)
 • Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων
 • Τεχνίτης Μελισσοκομίας
 • Τεχνίτης Αλιείας και Ιχθυοκαλλιέργειας
 • Τεχνίτης Συντήρησης Μουσικών Οργάνων
 • Τεχνίτης Αμπελουργίας – Οινοτεχνίας – Ποτοποιίας
 • Τεχνίτης Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Κατασκευών
 • Τεχνίτης Γραφικών Τεχνών
 • Τεχνίτης Κατασκευής Εγχόρδων Μουσικών Οργάνων
 • Τεχνίτης Λιθοξόος – Μαρμαράς και Λιθοχαράκτης
 • Τεχνίτης Πτηνοτροφίας
 • Τεχνίτης Αργυροχρυσοχοΐας
 • Τεχνίτης Κεραμικής Αγγειοπλαστικής Τέχνης
 • Τεχνίτης Κοπτικής – Ραπτικής
 • Τεχνίτης Μηχανικός Γεωργικών Μηχανημάτων
 • Τεχνίτης Φανοποιός και Βαφής Οχημάτων
 • Τεχνικός Ξυλουργικής και Επιπλοποιίας
Υπενθυμίζεται, ότι οι τίτλοι των ΣΕΚ είναι διαβαθμισμένοι (όπως περιγράφεται στο άρθρο 19 του Ν. 4186/2013) κατά το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.
Οι ενδιαφερόμενοι, που επιθυμούν να φοιτήσουν στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης καλούνται να προσέλθουν για εγγραφή στα ΔΙΕΚ, που αντιστοιχούν με τις ΣΕΚ, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο σύνδεσμο  http://www.gsae.edu.gr/el/toppress/1193-anakoinosi-eggrafon-s-e-k μέχρι 30 Νοεμβρίου 2014 και κατά τις ώρες 13.00 μέχρι 18.00.

epoli.gr

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Νέα  Δημοκρατία, ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της, διοργανώνει σειρά θεματικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Ο κύκλος των δράσεων αυτών, συμπίπτει με το πέρασμα της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης και αποβλέπει στην ενημέρωση και στη συζήτηση με τους πολίτες για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα, την παιδεία, την περιφερειακή ανάπτυξη και τα μείζονα εθνικά μας ζητήματα. 
Συγκεκριμένα:
Για την Αγροτική Ανάπτυξη και τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι (5 Δεκεμβρίου), στον Αυλώνα (9 Δεκεμβρίου), στη Νίκαια Λάρισας (11 Δεκεμβρίου) και τις Σέρρες (12 Δεκεμβρίου).
Για θέματα Παιδείας, θα πραγματοποιηθεί, στις 2 Δεκεμβρίου, εκδήλωση με τίτλο «Ένα δημιουργικό σοκ στα Πανεπιστήμια», στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα.
Για τα Εθνικά Θέματα, θα πραγματοποιηθεί, στις 9 Δεκεμβρίου, εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ. 
Για θέματα Συνδικαλισμού, θα πραγματοποιηθεί, στις 3 Δεκεμβρίου, εκδήλωση με τίτλο «Συνδικαλισμός της Νέας Εποχής» στην Αθήνα.
Στις 25 Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, θα πραγματοποιηθεί  εκδήλωση  για τις Γυναίκες, στην Αθήνα.
Τέλος, στις 11 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα του παιδιού, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το Παιδί στο Περιστέρι.


Τμήμα Τουρισμού, απρέπεια προς τη Χίο η απόφαση της συγκλήτου.΄

΄
Του Χρήστου Καραχάλιου
Το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (ΤΟΔΙΤ) ιδρύθηκε με ΦΕΚ το 2009 (ΠΔ 170/2009 ΦΕΚ Α’ 205) με πρόβλεψη να έχει έδρα τη Χίο. Εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, όπως και τα τρία τμήματα που λειτουργούν ήδη στη Χίο. Το 2010 με απόφαση της τότε Υπουργού Παιδείας κα Διαμαντοπούλου δεν συμπεριελήφθη στο μηχανογραφικό με συνέπεια να μην εκκινήσει τη λειτουργία του. Κατά τη συζήτηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «ΑΘΗΝΑ» το 2012 - 2013 τέθηκε υπό αμφισβήτηση η ανάγκη λειτουργίας του, με συνέπεια η χώρα που προσδοκά από τον τουρισμό να μην είχε κανένα Προπτυχιακό Πανεπιστημιακό Τμήμα Τουρισμού!
Την περίοδο αυτή, 2010 – 2013, αναλήφθηκαν σοβαρές πρωτοβουλίες με αποκορύφωμα τη συζήτηση στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής του σχεδίου ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πιθανά και μοναδικής τέτοιας συζήτησης.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των πρωτοβουλιών ήταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να εξαιρεθεί από τα κύματα διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, να διασωθούν τα τμήματα που λειτουργούν στη Χίο από την αναδιάρθρωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» και να επιβεβαιωθεί ότι το ΤΟΔΙΤ θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιου του Αιγαίου και όχι στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου επίσης το 2009 είχε δημιουργηθεί αντίστοιχο τμήμα.
Τότε υποστηρίξαμε ότι το ΤΟΔΙΤ μπορεί να λειτουργήσει άμεσα στη Χίο δεδομένου ότι υπήρχε το αναγκαίο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, οι υποδομές και οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Χαρακτηριστικά ο τότε Πρύτανης, κος Τσάρτας, υποστήριζε ότι «δεν υφίσταται κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό». Ενισχυτικά, δε, σημειωνόταν η λειτουργία του Μεταπτυχιακού Τμήματος Τουρισμού στη Χίο.
Τι έχει μεταβληθεί από όλα αυτά προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του Πανεπιστημίου για την έδρα του Τμήματος Τουρισμού; Για ποιο λόγο η Σύγκλητος μετέβαλε άρδην όλη την επιχειρηματολογία για τη λειτουργία του ΤΟΔΙΤ στη Χίο; Ποια ακαδημαϊκή συνάφεια υπάρχει μεταξύ ενός τμήματος σχολής επιστημών διοίκησης με τη σχολή ανθρωπιστικών επιστημών; Πότε, με ποια διαδικασία και ποια επιχειρήματα άλλαξε το σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου; Το επόμενο στάδιο θα είναι και η μεταφορά του Μεταπτυχιακού στη Ρόδο;
Χωρίς να κάνω καμία αναφορά στο όποιο όφελος για την τοπική κοινωνία και ευρύτερα στην ανάπτυξη της χώρας, θέτω και τρία επιπλέον ερωτήματα προς τη Σύγκλητο:
α) Συμβάλλει στην ανάπτυξη και ποιου είδους του Πανεπιστημίου ή των νησιών του Αιγαίου η δημιουργία – ουσιαστικά από την αρχή - ενός τμήματος σε ένα νησί όπως η Ρόδος έναντι του υφιστάμενου σχεδιασμού για τη λειτουργία του στη Χίο; Εάν ναι τότε γιατί άλλα αναφέρει το σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου
β) Αποτελεί ή όχι η εν λόγω απόφαση ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την κοινωνία της Χίου, όταν εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για το ίδιο η ουσιαστική διασύνδεσή του με αυτή;

γ) Θα έχει ή όχι επιπτώσεις η απόφαση αυτή και στα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότερα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, του οποίου η μία κατεύθυνση αφορά σε Διοίκηση Τουρισμού, με πιθανό τελικό αποτέλεσμα να μείνει η Χίος με ένα μόνο τμήμα του Πανεπιστημίου.

Συνάντηση Κ.Ε.Δ.Ε. με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. ΣκρέκαΣυνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη θα έχει αύριο στις 11 το πρωί ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, το προεδρείο και οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών της Αυτοδιοίκησης, καθώς και το ζήτημα του επανελέγχου των συμβάσεων.

Επίσης ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.  Γ. Πατούλης  θα έχει νωρίτερα, στις 10 το πρωί, έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Σκρέκα για το ζήτημα που αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» καθώς και για τα έργα βιοκλιματικής ανάπτυξης που υλοποιούνται σε δήμους της χώρας μέσω του φορέα διαχείρισης ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, συμμετέχει ως συντονιστής εταίρος, στο διακρατικό Έργο TOK-TOC του Προγράμματος INTERREG IVC - Μεταφορά Γνώσης - Κινητικότητα Ανθρώπινου Δυναμικού.


Εν όψει της ολοκλήρωσης του έργου, δόθηκε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου.
Αντικείμενο ήταν οι προκλήσεις που τέθηκαν κατά τα στάδια υλοποίησης του έργου και οι παρεμβάσεις που σχεδιάστηκαν, για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος υποστήριξης των μεταβιβάσεων των επιχειρήσεων, για το διάστημα 01-01-2012 μέχρι σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επισημάνθηκαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες όπως: μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, ανυπαρξία προγραμμάτων επιδότησης μέσω του ΟΑΕΔ για τη συνέχιση των επιχειρήσεων και όροι απαγορευτικοί για το νέο επιχειρηματία  που επιθυμεί να αναλάβει μια βιώσιμη επιχείρηση. Τα θετικά της συνέχισης αυτής, είναι πολλά: το υπάρχον πελατολόγιο, εγκαταστάσεις, άδειες λειτουργίας, μικρότερα κόστη αλλά και έτοιμα περιουσιακά αγαθά, όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος μιας επιχείρησης.
Τονίστηκε ιδιαίτερα, η σημασία και ο ρόλος που είχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με ανεξάρτητους φορείς και πρόσωπα, για τη διευκόλυνση της διαδικασίας μεταβίβασης μιας επιχείρησης. Συνέβαλαν καθοριστικά, τα δυο πολύτιμα εργαλεία του έργου TOKTOC, το ειδικό Γραφείο Πληροφόρησης και η πρωτοποριακή στην εφαρμογή της, ψηφιακή πλατφόρμα www.tok-toc.biz 
Το Γραφείο TOKTOC BIZ, που ιδρύθηκε στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, έχει δεχθεί μέχρι σήμερα, 180 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και  έχει προσφέρει πληροφόρηση σε πάνω από 500 επιχειρήσεις του Δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής των νοτίων προαστίων. Στην ψηφιακή πλατφόρμα έχουν καταχωριστεί ήδη, 110 αγγελίες.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, θεωρεί ότι η προστιθέμενη αξία των αποτελεσμάτων του Έργου TOKTOC, θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Έχουν σχεδιαστεί συνεργασίες με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της χώρας και με άλλους Δήμους καθώς και τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να υποβληθεί συνολική πρόταση – παρέμβαση για την αναμόρφωση του πλαισίου των μεταβιβάσεων και την άρση των φορολογικών και γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων.


ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΕΝΤΕΛΛΕΙ ΜΕ ΥΦΟΣ «ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ» Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ


Το Σωματείο καταγγέλλει σε όλους τους συναδέλφους τις ενέργειες της Σχολικής Συμβούλου Νηπιαγωγών της 47ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας (Χίου, Σάμου)  η οποία με εισαγωγικό της σημείωμα προωθεί την αξιολόγηση της κυβέρνησης, που κατηγοριοποιεί συναδέλφους, σχολεία και  Νηπιαγωγεία, ώστε να οδηγηθούν όλοι και όλα στον Καιάδα του ανταγωνισμού και του «νέου σχολείου»  της αγοράς.
Οι ενέργειες της Σχολικής Συμβούλου είναι η «καλύτερη απάντηση»  σε όσους έβαλαν ενάντια στις αποφάσεις του Σωματείου για τη θέση που πήρε για το ρόλο των στελεχών στην εκπαίδευση στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής.
 Είναι η «καλύτερη απάντηση»  και σε όσους καλοπροαίρετα προβληματίστηκαν αν μπορούν άνθρωποι σε αυτές τις θέσεις να υπηρετούν τα συμφέροντα των συναδέλφων ή είχαν αυταπάτες για το ρόλο που θα επιλέξουν! Ενισχύεται η ορθότητα της απόφασης του Σωματείου να προχωρήσει στη διαγραφή της από το Σωματείο. Ο  αξιολογητής που καθορίζει τα ψωμί, το μισθό, την εργασία και τη ζωή μας δεν μπορεί να μας αποκαλεί συνάδελφους.  Συνάδελφος είναι αυτός που μαζί χτίζουμε τη συνείδηση των παιδιών μας, χτίζοντας τείχος αντίστασης στην πολιτική που είναι απέναντί μας.
Το έργο των εργαζόμενων Νηπιαγωγών γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τονίζουμε για μια ακόμη φορά:
·         Η λεγόμενη αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης, των εκπαιδευτικών. Ούτε έχει στόχο να εξαλείψει τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα.
·         Τα «διαφημιζόμενα» εκπαιδευτικά εφόδια και προσόντα που τίθενται στο σημείωμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά το προκάλυμμα του «βούρδουλα» και τη βίας της αξιολόγησης. Του χαρακτηρισμού μας ως «επαρκών» ή «μη – επαρκών» με βάση το κατά πόσο προωθούμε την κυρίαρχη πολιτική.  Στοχεύουν, συνολικά στο να δυναμώσει η τάση υποχώρησης, συμβιβασμού και χειραγώγησης μέσα στα Σχολεία και Νηπιαγωγεία, η υποχώρηση από τον αγώνα μας.
Κανείς να μην πέσει στην παγίδα και στις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργεί η κυβέρνηση για δήθεν αυξήσεις στους μισθούς, όσων αξιολογηθούν θετικά. Οι ποσοστώσεις του νόμου 4024/2012, το πάγωμα των βαθμών, η ασταμάτητη αφαίμαξη και φορολεηλασία, δεν αφήνουν περιθώριο για ψευδαισθήσεις. Εξάλλου, η κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο έχει στόχο να εξισώσει το μισθό στο Δημόσιο με τον κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό Τομέα (586 μεικτά).
Επιβεβαιώνεται ότι στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, της σημερινής εξουσίας και του σημερινού, αντιδραστικού, κρατικού μηχανισμού δε μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση που θα έχει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, δε μπορεί να υπάρξει «καλή» αξιολόγηση, όπως προπαγανδίζεται από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Στη βάση αυτών των εξελίξεων επαναλαμβάνουμε τις διακηρυγμένες αποφάσεις του Σωματείου και της ΔΟΕ που σας έχουν ήδη αποσταλεί σε κάθε συνάδελφο:
Υπενθυμίζουμε ΞΑΝΑ την κοινή απόφαση ΔΟΕ-ΟΛΜΕ που καλούν:
Α.  Τους διευθυντές (και υποδιευθυντές) των σχολείων να σταθούν δίπλα στους συναδέλφους και να μη μετατραπούν σε αξιολογητές τους. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση την απεργία-αποχή που κήρυξαν τα αρμόδια όργανα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, τους καλούμε να απέχουν:
 • από την εξ αποστάσεως επιμόρφωση,
 • από τον ορισμό ομάδων εργασίας,
 • από τον προγραμματισμό δράσης ή τα σχέδια δράσης,
 • από τις διαδικασίες αξιολόγησής τους, και
 • από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου τους και γενικότερα από όλες τις διαδικασίες αυτο-αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΑ ΟΣΑ ΕΝΤΕΛΛΕΙ ΜΕ ΥΦΟΣ «ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ» Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.
Β. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, με βάση την απεργία-αποχή που κήρυξαν τα αρμόδια όργανα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, να απέχουν:
 • από τη συγκρότηση ομάδων εργασίας,
 • από τον προγραμματισμό, την κατάθεση σχεδίου εργασίας και την παράδοση του όποιου υλικού μπορεί να αναρτηθεί στο «Παρατηρητήριο» της αξιολόγησης,
 • από την «εθελοντική» αξιολόγηση,
 • από τη σύνταξη έκθεσης ατομικής αξιολόγησης,
 • από κάθε διαδικασία αξιολόγησής τους από τον σχολικό σύμβουλο και τον διευθυντή του σχολείου,
 •  από τη στελέχωση των 5μελών επιτροπών ανά νομό, ως παραρτημάτων της ΑΔΙΠΠΔΕ (Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Εκπαίδευση).
 • Δεν συμβάλλουμε στην κατηγοριοποίηση του σχολείου μας με οποιονδήποτε τρόπο. Υπερασπιζόμαστε τον ενιαίο χαρακτήρα της  εκπαίδευσης, το δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά. 
 • Απέχουμε από όλα τα παραπάνω και οτιδήποτε άλλο γίνεται για να υλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο (αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών). Η στάση μας αυτή έχει την απόλυτη και πλήρη κάλυψη από την απεργία – αποχή που κήρυξαν τα αρμόδια όργανα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η Σχολική Σύμβουλος και όσοι θα τη μιμηθούν έχει διαλέξει το δρόμο να είναι απέναντί μας! Η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει! Όλοι αυτοί θα είναι υπόλογοι στην ιστορία του κλάδου!
Και  στον  υπόλοιπο δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν υποκύψει. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ της ΑΔΕΔΥ μπλοκάροντας το καλοκαίρι τη διαδικασία, ενώ, με αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, δεν κατέθεσαν τη φόρμα της ατομικής αξιολόγησης, αλλά την παρέδωσαν στα σωματεία τους. Ήδη, πάνω από 20 Ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα έχουν κηρύξει  απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης με εξώδικα που έχουν αποστείλει στα αντίστοιχα υπουργεία.
Όλοι μαζί συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο συνεχίζουμε τον αγώνα κατά της αξιολόγησης!
Ο Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας

Αμπαζής Γιώργος                                Τσίγκος Στέφανος

"Μπόνους" από τον ΟΓΑ σε 450 πολύτεκνες μητέρες- Όλες οι προϋποθέσεις (απόφαση)


Την παροχή επιδομάτων και βραβείων σε 450 πολύτεκνες μητέρες από τον ΟΓΑ προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr.
«Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες: 
-. Να είναι οι πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στο πρόγραμμα της παροχής 
- Να έχουν, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, τουλάχιστον 4 τέκνα, άγαμα, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών εφόσον σπουδάζουν στην Ελλάδα σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, ή ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας. 
Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή του 24ου έτους ηλικίας, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2014. 
- Να είναι, όλοι οι ανωτέρω, κάτοχοι βιβλιαρίου υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ».
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του Ν. 3050/2002 «Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 214 Α), όπως ισχύουν σήμερα.
2. Τις διατάξεις του άρθρου Π 1 του. Δ / τος 189/2009 «Καθορισμός και ανακατανομή των Υπουργείων» (ΦΕΚ 221 Α) και του άρθρου 4 του Π. Δ / τος 85/2012 «Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» (ΦΕΚ 141 Α), όπως τροποποιήθηκε με το Π. Δ / γμα 88/2012 «Τροποποίηση του Π. Δ / τος 85/2012 «Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών (Α 141)» (ΦΕΚ 143 Α).
3. Τις διατάξεις του Π. Δ / γματος 86/2012 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 141 Α) και τις διατάξεις του Π. Δ / τος 89/2014 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 134 Α).
4. Το Π. Δ / γμα 113/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» (ΦΕΚ 180 Α).
5. Τις διατάξεις του Ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85 / Ε.Ε.- δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 143 Α).
6. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 98 Α).
7. Την αρ. Υ48 / 09-07-2012 απόφαση «Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα» (ΦΕΚ 2105 Β).
8. Τις διατάξεις της υπ 'αριθ. οικ. 38440/7537 / 11.03.2014 Απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασιλείου Κεγκέρογλου, Αντωνίου Μπέζα και Ιωάννη Πλακιωτάκη» (ΦΕΚ 2972 ​​Β).
Αριθ 9. Τις υπ '. 1449/2 / 04.09.2014 και 1450/1 / 11.9.2014 Αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ.
10. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού ούτε του Προϋπολογισμού του ΟΓΑ / ΛΑΕ έτους 2014,
αποφασίζουμε:
1. Η παρ. 5 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«Στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες τετρακόσια πενήντα (450) άτομα».
2. Η παρ. 4 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες: 
-. Να είναι οι πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στο πρόγραμμα της παροχής 
- Να έχουν, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, τουλάχιστον 4 τέκνα, άγαμα, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών εφόσον σπουδάζουν στην Ελλάδα σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, ή ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας. 
Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή του 24ου έτους ηλικίας, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2014. 
- Να είναι, όλοι οι ανωτέρω, κάτοχοι βιβλιαρίου υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ».
3. Στο τέλος του εδαφίου α της παρ. 3 του άρθρου 3, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Οι κληρωθέντες δικαιούχοι του Προγράμματος Δωρεάν Παροχής Εισιτηρίων Θεάτρου έτους 2014 μπορούν να παραλαμβάνουν τα δελτία τους μέχρι την 31-10-2014. 
Μετά την ημερομηνία αυτή, τα αδιάθετα δελτία μέχρι και τη συμπλήρωση του αριθμού των ενενήντα τριών χιλιάδων (93.000) ατόμων θα διανέμονται στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό το έτος 2014, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ ».
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2014
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ

aftodioikisi.gr