Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΟΑΕΔ 3500 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΕΡΓΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2014




Πάνω από 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της απασχόλησης 200.000 ανέργων (σ.σ. αναλογεί, κατά μέσο όρο, σε 3.500 ευρώ για κάθε άνεργο) μέχρι τέλος του έτους, σύμφωνα με όσα προγράμματα «τρέχει» αυτή την περίοδο το Υπουργείο Εργασίας μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Από το αρμόδιο υπουργείο έχουν δεσμευτεί πως μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014 θα έχουν όλα υλοποιηθεί. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ την περασμένη Πέμπτη, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μειώθηκαν κατά 25.690 (ή 2,5%), το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2014 – Σεπτεμβρίου 2013.
Σύμφωνα, με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο ΟΑΕΔ, συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε 968.100 άτομα. Αντίθετα το Σεπτέμβριο του 2013 οι άνεργοι ανήλθαν σε 993.970 άτομα.

Τα προγράμματα που θα «τρέξουν» έως τέλους του έτους είναι:

Voucher (επιταγή εισόδου). Το πρόγραμμα αυτό αφορά την είσοδο νέων ηλικίας έως 29 ετών στην αγορά εργασίας. Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθούν 180 εκατ. ευρώ και θα ωφεληθούν 50.000 νέοι.
Προώθηση απασχόλησης μέσω επαγγελματικής κατάρτισης. Το πρόγραμμα αυτό είναι ύψους 112 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κυρίως ανέργους με χαμηλά τυπικά προσόντα.
Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Τα προγράμματα αυτά είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ και απευθύνονται σε 50.000 ανέργους και κυρίως μακροχρόνια άνεργους ή άνεργους που ανήκουν σε νοικοκυριά με κανέναν εργαζόμενο.
Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης. Τα προγράμματα αυτά είναι ύψους 45 εκατ. Ευρώ και απευθύνονται σε νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών. Προβλέπουν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, την κατάρτιση και την προώθηση στην απασχόληση.
Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε ειδικότητες αιχμής της Ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η πληροφορική. Τα προγράμματα αυτά είναι ύψους 45 εκατ. Ευρώ και απευθύνονται σε 15.000 νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών.
Προγράμματα Υποστήριξης Περιφερειακών Μηχανισμών Ανάπτυξης, καθώς και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ύψους 19,5 εκατ. Ευρώ. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε 6.500 τουλάχιστον οφελούμενους, και τέλος.
Προγράμματα προσέγγισης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης νέων με ειδικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τους «αφανείς ανέργους» που απέχουν από την κατάρτιση και την απασχόληση.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στις ακόλουθες αλλαγές μέχρι τέλος του 2014, που κατά το ίδιο, θα ενισχύσουν την απασχόληση:

Ενεργοποίηση ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται γίνεται πλέον «στα τυφλά».
Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών – καταρχήν κατά μία (1) μονάδα.
Ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρει ο Οργανισμός προκειμένου οι δικαιούχοι του Οργανισμού να έχουν πλήρη και διαδραστική ψηφιακή πρόσβαση στις υπηρεσίες του, στο πρότυπο των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Η ανανέωση της κάρτας ανεργίας θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται καμία επίσκεψη στις υπηρεσίες του Οργανισμού.
Δημιουργία ενός «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» το οποίο θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και την πολιτεία και, συνεπώς, δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους, ο προσανατολισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών θα στραφεί σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας.
Ανάληψη δράσης για να ανακοπεί η διαρροή των καλύτερων μυαλών της Ελλάδας στο εξωτερικό (brain drain), με ένα μείγμα γενναίων θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων – με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο, κυρίως, προς τους ίδιους τους νέους, ώστε οι καλύτεροι και αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων (από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας.