Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Παντελής Θαλασσινός ~ καράβια χιώτικα

O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ


ΧΙΟΣΑσθενής βροχή προβλέπεται για την Χίο σήμερα, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 9 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς δυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με βροχοπτώσεις, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 9 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από νότια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ. Για αύριο Τετάρτη 15/2, ο καιρός θα είναι αρκετά συννεφιασμένος, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 2 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, με βροχοπτώσεις, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 5 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από δυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ Μ.LAGANA

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γιορτάζουν:
Βαλεντίνος, Βαλεντίνη.

Γεγονότα

1349: 2000 Εβραίοι του Στρασβούργου καίγονται ζωντανοί από εξαγριωμένο πλήθος Χριστιανών, που τους θεωρεί υπεύθυνους για την επιδημία βουβωνικής πανώλης, που έπληξε την πόλη.
1477: Η Μάργκερι Μπρους στέλνει στον Τζον Πάστον το πρώτο ερωτικό γράμμα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Απευθυνόταν Στον Αγαπημένο μου Βαλεντίνο.
1824: Στάση των αντικυβερνητικών στην Τριπολιτσά, κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Διχασμού στην Επανάσταση. Νεκροί και από τις δύο πλευρές.
1896: Ο εβραίος δημοσιογράφος Τέοντορ Χερτζλ δημοσιεύει το μανιφέστο Der Judenstaat (Το κράτος των Εβραίων), σηματοδοτώντας την εμφάνιση του σιωνισμού.
1898: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του βασιλιά Γεωργίου Α' στην περιοχή του Αναλάτου (σημερινό Άγιο Σώστη).
1924: Η εταιρεία Computing Tabulating Recording Corporation (CTR) μετονομάζεται σε International Business Machines Corporation (IBM).
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:MLAGANA

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012, στις 13.30 μ.μ.,συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χίου, με 38 θέματα στην ημερήσια διάταξη

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ ΤΗΣ 8ης / 2 / 2012

Μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης Φεβρουαρίου 2012, ήταν η έγκριση για την τοποθέτηση του αγάλματος του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, (δωρεά Φίλων Πλαστήρα) στην πόλη της Χίου και σε χώρο, που συνδέεται ιστορικά με τη δράση του Στρατηγού.

Γι' αυτό το σκοπό συστάθηκε εξαμελής επιτροπή από έναν αρχιτέκτονα του Δήμου, τους Αντιδημάρχους κ. Π. Στεφάνου και Π. Αποστολίδη, τους δημοτικού συμβούλους κ. Σ. Καμπούρη και Σ. Χαλιορή και τον εκπρόσωπο των «Φίλων Πλαστήρα» κ. Κ. Χαλιορή, προκειμένου να καθορισθεί ο συγκεκριμένος χώρος τοποθέτησης του αγάλματος.

Επίσης στην εν λόγω συνεδρίαση εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας και της ΔΗ.ΚΕ.Χ., για να έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τις δομές και τις δράσεις τους.

Αποφασίσθηκε επίσης το πάγωμα στις μισθώσεις ακινήτων του Δήμου Χίου για το έτος 2012, για τη διευκόλυνση των δημοτών, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη δυσχερή οικονομική συγκυρία.

Τέλος αποφασίσθηκε στη συνεδρίαση η μειωμένη χρέωση στα ανταποδοτικά τέλη σε ΑΜΕΑ και πολυτέκνους κατά 25%.

"ΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΕΚΑ"

Ο Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, μετά από σχετική ενημέρωση αναφορικά με τη δράση του Σωματείου «ΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΕΚΑ», επιθυμεί να εκφράσει δημόσια την ικανοποίηση του και τις ευχαριστίες του, για το έργο της εν λόγω ομάδας και παράλληλα να την καταστήσει γνωστή στη Χιακή κοινωνία, με την ελπίδα να αποτελέσει παράδειγμα για τη λήψη παρόμοιων δράσεων.

Πρόκειται για μια εθελοντική ομάδα αποτελούμενη από 75 καθηγητές, η οποία παρέχει δωρεάν φροντιστηριακή υποστήριξη σε μαθητές Λυκείου και ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα 278 μαθητές Λυκείου και 108 ενήλικες διδάσκονται τα βασικά λυκειακά μαθήματα και ξένες γλώσσες, σε αίθουσες του 2ου Γενικού Λυκείου Χίου. Ενδεικτικό του έργου των διδασκόντων είναι ότι το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2011 έως και 31 Ιανουαρίου 2012 επιτέλεσαν 3.676 διδακτικές ώρες.

Η προσφορά τους αυτή δεν σταματά μονάχα στα όρια της μαθητιώσας νεολαίας, παρά διευρύνεται ακόμα παραπέρα, με την υπό κατασκευή ιστοσελίδας, που θα παρέχει εγκυκλοπαιδικό υλικό, τόσο στους επαγγελματίες της εκπαίδευσης για την καλύτερη διεκπεραίωση του έργου τους, όσο και στο ευρύ κοινό που επιθυμεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του.

Η πρωτοβουλία του Σωματείου αποκτά τη μέγιστη αξία, καθώς δεν αξιώνει καμία οικονομική επιβάρυνση από τους ωφελουμένους, παρά λειτουργεί με εθελοντικές προσφορές, όπως είναι το κόστος της ιστοσελίδας από τον κ. Κυριάκο Βερβέρη και η προσφορά αναλώσιμων υλικών για τις φωτοαντιγραφικές εργασίες από διάφορους άλλους ιδιώτες.

Ως Χιακή κοινωνία οφείλουμε για άλλη μια φορά να εξάρουμε το έργο του Σωματείου «ΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΕΚΑ» και να το περιβάλλουμε με ευγνωμοσύνη και εμπιστοσύνη, καθώς αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για την παροχή εκπαιδευτικών εφοδίων στους νέους μας, καθώς οι διαμορφούμενες νέες οικονομικές συνθήκες καθιστούν τη μέση ελληνική οικογένεια ανήμπορη να το πράξει από μόνη της.

ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΧΙΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Χίου και η ΔΗΚΕΧ προτίθενται να επαναλειτουργήσουν το Δημοτικό Ιατρείο, ειδικά για ανασφάλιστους και άνεργους συμπολίτες μας, που αυτή την περίοδο, πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Για το σκοπό αυτό εστάλη έγγραφο στον Ιατρικό Σύλλογο Χίου, προκειμένου να διερευνηθεί ποίοι ιατροί ενδιαφέρονται να παρέχουν εθελοντικές υπηρεσίες.

Η νοσηλεία θα προσφέρεται από εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Αφού καθορισθούν οι ώρες και ο τρόπος λειτουργίας του ιατρείου, θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση.