Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ |ΚΟΡΑΗ ΑΤΤΙΚΟΒΟΙΩΤΙΑΣ|




Η Χιακή Αδελφότης Αττικοβοιωτίας «ο Κοραής» προσκαλεί τα μέλη της και τους Χιώτες της Αττικής καθώς και όλους τους φίλους της Χίου την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 στις 7 μ.μ.στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντ. Τρίτσης», Ακαδημίας 50για να τιμήσουμε την 101η επέτειο της Απελευθερώσεως από τον οθωμανικό ζυγό. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Παιδεία της Χίου με ομιλητή τον συμπατριώτη μας φιλόλογο κ. Κώστα Δ. Φαφαλιό. Το θέμα της ομιλίας του είναι: «Παιδεία και Λόγιοι της Χίου κατά τον 19ο αιώνα (1839-1900)». Παρακαλείσθε να τιμήσετε με την παρουσία σας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτισώτη πραγματοποίησε χθες η Επιτροπή Φορέων που συστήθηκε κατά την πρόσφατη Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή, για τα προβλήματα που παρατηρούνται στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών. Την επιτροπή αποτελούσαν πέραν του Περιφερειάρχη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μανώλης Κράκαρης ο Δήμαρχος Χίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Στυλιανός Θάνος, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Ευάγγελος Αγγελάκος, η Αντιδήμαρχος Ικαρίας κα. Πινίκου, ο εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου δημοτικός σύμβουλος κ. Απόστολος Αθανασιάδης και ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ κ. Θράσος Καλογρίδης.

Η Επιτροπή επεσήμανε προς τον Υπουργό πως με τις τελευταίες εξελίξεις με τα δρομολόγια των πλοίων, υποβαθμίζονται σημαντικά οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Βόρειο Αιγαίου, παρουσιάζοντας τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Οινούσσες, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Ψαρά στην ακτοπλοϊκή τους σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα αλλά και στην ενδοεπικοινωνία τους. Σε αυτή τη βάση συζητήθηκε με τον Υπουργό και το θέμα των επιδοτήσεων, η πλήρης εφαρμογή των συμβάσεων των άγονων γραμμών αλλά και η άμεση επαναφορά των πλοίων που προβλέπονται σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
Ωστόσο συζητήθηκαν εκτενώς και τα ιδιαίτερα προβλήματα που παρατηρούνται στη Λήμνο όπου ζητήθηκε η αντικατάσταση του πλοίου «Aqua Maria» και η Επιτροπή σε γενικότερο επίπεδο πρότεινε τον επανασχεδιασμό των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και γραμμών και επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν και στις αεροπορικές γραμμές.
Σε ειδικότερο πλαίσιο, η Επιτροπή ζήτησε στο εξής σύγχρονα πλοία για να μειωθεί ο χρόνος των ταξιδιών και να εξαλειφθούν και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις συχνές βλάβες, αλλά και μία συμφέρουσα λύση για την εξυπηρέτηση τόσο των επιβατών, όσο και των εμπορευμάτων  με τα πρωινά δρομολόγια.
Ο Υπουργός στην δική του τοποθέτηση προς την Επιτροπή, αναγνώρισε το δίκαιο και την ορθότητα των αιτημάτων των φορέων του Βορείου Αιγαίου και ζήτησε τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη δέσμευση ότι θα υπάρξει και νέα μεταξύ τους συνάντηση.
Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης καταγράφεται σε ότι αφορά τη γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη, πως παρουσία και εκπροσώπου της ναυτιλιακής εταιρείας «Hellenic Sea Ways» υπήρξε δέσμευση πως από τον Δεκέμβριο θα υπάρξουν πέντε δρομολόγια. Μάλιστα αναμένεται άμεσα απάντηση στο αίτημα της Επιτροπής για επιτάχυνση αυτής της εξέλιξης από το Νοέμβριο. Αναφορικά δε, με τα δύο πρωινά δρομολόγια, υπήρξε η δέσμευση, το ένα να πραγματοποιείται το απόγευμα.
Ο Περιφερειάρχης με την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Υπουργείο Ναυτιλίας, δήλωσε:
«Τα προβλήματά μας, εκτέθηκαν στον Υπουργό και θα παρουσιάσουμε και νέα συμπληρωματικά στοιχεία σύντομα. Πιστεύω ότι έγινε αντιληπτό ότι το πρόβλημα που προκύπτει πλέον είναι τεράστιο και ότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε το οτιδήποτε αν δεν εξασφαλίσουμε πρώτα τα δρομολόγια να είναι καθορισμένα όλο το χρόνο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμού τόσο για το χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι. Θεωρώ ότι σε πρώτη φάση, εξασφαλίσαμε κάποιες ικανοποιητικές λύσεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε ποιοτική ακτοπλοϊκή σύνδεση για τα νησιά μας, που να σέβεται πραγματικά τους πολίτες και να εξυπηρετεί ουσιαστικά τις ανάγκες τους. Η συμπόρευση των φορέων του Βορείου Αιγαίου προς αυτήν την κατεύθυνση και τον κοινό στόχο, δείχνει ότι όταν συνεργαζόμαστε και δημιουργούμε κοινή συνισταμένη στις επιδιώξεις μας μακριά από οτιδήποτε άλλο μικροπολιτικό, μπορούμε να επιτύχουμε, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».