Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Η ολοκλήρωση των εργασιών για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Χίο αποτελεί προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία και τον νομικό κόσμο της Χίου.  Αυτός είναι ο βασικός άξονας για τον Κώστα Τριαντάφυλλο, στο πλαίσιο των επαφών και της παρακολούθησης της υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου για το νησί μας.
Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο αρμόδιος Υπουργός, μεταξύ άλλων απαντά ότι:
«Λόγω της μέχρι τώρα μη συμβατικής συμπεριφοράς του αναδόχου, ως προς το χρονοδιάγραμμα, η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. εξετάζει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη συνέχιση των εργασιών, αφενός με βάση τη ζητηθείσα χρηματοδότηση του έργου, αφετέρου με βάση τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα. Σχετικές αποφάσεις ως προς τη συνέχιση ή όχι των εργασιών με τον ίδιο ανάδοχο θα ληφθούν εντός του Δεκεμβρίου 2014».

Επίσης, έχει ζητηθεί χρηματοδότηση του έργου από το Π.Δ.Ε. «για τα έτη 2015-2016 με το συνολικό ποσό των 5.000.000 ευρώ προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί στο τέλος 2016….εφόσον εξασφαλιστεί η ζητηθείσα χρηματοδότηση και δεν επαναληφθούν οι καθυστερήσεις με ευθύνη του αναδόχου, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016».

Δράσεις λαϊκής αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο, το παιδί, τη λαϊκή οικογένεια των μαθητών μας



Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Το Σωματείο θα αναπτύξει 2μηνη Δράση Λαϊκής Αλληλεγγύης.  Με στήριγμα τη δράση του κάθε μέλους μας στο χώρο εργασίας, το Δημοτικό, το Νηπιαγωγείο αλλά και συλλογικά ως Σύλλογοι Διδασκόντων των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Η κίνησή μας θα γίνει σε συνεργασία με τον ιατρικό - οδοντιατρικό σύλλογο και το ΕΚΑΒ.
Τώρα καλούμε του συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια το Σάββατο 20/12/2014 από τις 10πμ έως τις 4μμ έξω από τα super market της Πόλης για συγκέντρωση τροφίμων για όσους έχουν ανάγκη. Επικοινωνήστε με το Προεδρείο του ΔΣ για περισσότερες λεπτομέρειες.
Τέλος, επισυνάπτουμε αφίσα σχετική με τις δράσεις αυτές που μπορεί να αξιοποιηθεί στα Σχολεία.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                             ΑΜΠΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ                       ΤΣΙΓΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΛΟΤΟΜΗΣΗΣ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Ο Δήμος Χίου σας ενημερώνει ότι χορηγείται στους μόνιμους κατοίκους του νησιού δικαίωμα υλοτόμησης καυσόξυλων από τα δημοτικά δάση Ν.Χίου που πληρούν τις προϋποθέσεις υλοτόμησης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αιτηθούν στο Δήμο Χίου, στη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, όπου μπορούν και να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις υλοτόμησης.
Σε ότι αφορά στις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, αυτές έχουν ήδη εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Χίου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρμόδια Διεύθυνση στα τηλέφωνα 2271353132 ή 2271043360 (κ. Μενδωνίδης Σταμάτιος).

Η διαδικασία τελεί υπό την έγκριση και παρακολούθηση της Δ/νσης Δασών Χίου.

Ημερίδα της ΚΕΔΕ και του ΤΠΔ την Πέμπτη με θέμα: Νέες χρηματοδοτικές Ευκαιρίες και Δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση



Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Νέες χρηματοδοτικές Ευκαιρίες και Δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου και ώρα 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο DINANI CARAVEL.
Στόχος της ημερίδας είναι η αναζήτηση εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης νέων μεθόδων λειτουργίας και αξιοποίησης σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς και η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών ευκαιριών.
Τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ενώ έχουν προσκληθεί να χαιρετήσουν οι υπουργοί  Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Αλέξανδρος Κρητικός.
Αναλυτικά το πρόγραμμα εργασιών της ημερίδας είναι το εξής:




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ  

Ημερίδα με θέμα:

«Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες και Δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2014
(Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL)

09:30 – 10:30            Προσέλευση και εγγραφές Συνέδρων
10:30 – 12:00            Έναρξη Εργασιών
·         Καλωσόρισμα
      Γιάννης Μουράτογλου
     Γενικός Γραμματέας Κ.Ε.Δ.Ε.
·         Χαιρετίζουν:
     - Αργύρης Ντινόπουλος
       Υπουργός Εσωτερικών
     - Κώστας Σκρέκας
       Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
- Ιωάννης Μανιάτης
  Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
- Χρήστος Σταϊκούρας
  Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
- Αλέξανδρος Κρητικός
  Πρόεδρος Δ.Σ. Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων      
12:00 – 12:30                Γιώργος Πατούλης
    Ομιλία Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε.

                                    Εισηγήσεις:
 12:30–12:45 ………………………………………………………………………………………
Σπύρος Ευσταθόπουλος             (αναμένεται επιβεβαίωση)
Γενικός Γραμματέας Ε.Σ.Π.Α.

12:45 – 13:00            «Οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της ΕΤΕπ για την
                                    Τοπική Αυτοδιοίκηση»
                                    Fernando Camano – Garcia
                                    Deputy Technical Advisor/Technical Assistance Coordinator
                                    Yorgos Aronis
                                    Head of EIB’s Athens Office
                                    Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
                                       
13:00 – 13:15            «Ο ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην Τοπική
                              Αυτοδιοίκηση – Δυνατότητες Χρηματοδότησης των Επενδυτικών
                              Σχεδίων των Ο.Τ.Α.»
 Χρήστος Μήτρεντσες
Αντιπρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
                                       
13:15 – 13:30            «Συμπράττοντας για την Ανάπτυξη σε έργα Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
Νικόλαος Μαντζούφας
Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ
                                
13:30 – 13:45            «Χρηματοδοτικά μέσα του Πράσινου Ταμείου για τους Δήμους»
Πάνος Βασιλείου
Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου
13:45 – 14:00            «Οι Ο.Τ.Α. στο σταυροδρόμι της νέας προγραμματικής περιόδου»
                                    Γιάννης Μέξης
                                    Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.
14:00 – 14:15            «Επιστρεπτέες Χρηματοδοτήσεις: όροι και προϋποθέσεις
                                    αξιοποίησής τους από την Τ.Α.»
                                    Στάθης Ραγκούσης
                                    Διευθύνων Σύμβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε.
14:15 – 16:00            Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις

16:00                          Λήξη Εργασιών    

14 EΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ



Σsυνολικά 14 Ελληνες πλοιοκτήτες περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα των 100 πιο ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας, την οποία επιμελείται η ηλεκτρονική ναυτιλιακή εφημερίδα Lloyd’s List. Μεταξύ των Ελλήνων πλοιοκτητών, την πρώτη θέση –και 4η της συνολικής κατάταξης– κατέλαβε ο κ. Γ. Αγγελικούσης, επικεφαλής της ASG. Ο κ. Αγγελικούσης ανέβηκε μία θέση σε σχέση με πέρυσι, χάρη κυρίως στη συνεχιζόμενη επέκταση του στόλου του και δη των πλοίων μεταφοράς LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), σε συνδυασμό με την ευκολία πρόσβασής του σε τραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς την ανάγκη εναλλακτικών μεθόδων άντλησης ρευστότητας, κυρίως μέσω ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Ακολουθεί στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ο κ. Π. Παππάς, επικεφαλής της εισηγμένης Star Bulk Carriers, ο οποίος κατόρθωσε, με τη συνεργασία και της Oaktree, να ελέγχει σήμερα τον μεγαλύτερο στόλο φορτηγών πλοίων, μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ, με συνολικά 139 πλοία. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο ίδιος, στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της εταιρείας με νέα πλοία. Στην τρίτη θέση μεταξύ των Ελλήνων πλοιοκτητών και 15η συνολικά, βρίσκεται φέτος η κ. Αγγ. Φράγκου, επικεφαλής του ομίλου εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών της Navios Group, η οποία συνέχισε και φέτος τη στρατηγική περαιτέρω επέκτασης και ενδυνάμωσης του στόλου της. Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται ο κ. Γ. Οικονόμου, επικεφαλής της DryShips, εισηγμένης εταιρείας φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου. Ακολουθούν οι κ. Π. Λιβανός (21η θέση), Γ. Προκοπίου (25η θέση), Θ. Βενιάμης (48η θέση), Κ. Κωνσταντακόπουλος (50ή θέση), Ν. Τσάκος (54η θέση), Βαγγ. Μαρινάκης (67η θέση), Σ. Παληός (81η θέση), Π. Γεωργιόπουλος (83η θέση), Γ. Πλατσιδάκης (86η θέση) και Δ. Μελισσανίδης (97η θέση).

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκε φέτος ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατακτώντας την κορυφή, όχι μόνο λόγω της αυξανόμενης επιρροής της ασιατικής οικονομίας στην παγκόσμια ναυτιλία, αλλά κυρίως λόγω της επίδειξης ισχύος της Κίνας, μέσω της απόρριψης της συμφωνίας P3, η οποία θα συνένωνε τα δρομολόγια και τις παρεχόμενες μεταφορικές υπηρεσίες μιας σειράς εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (κατά το πρότυπο των αερομεταφορέων), στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και ασφαλώς να ισχυροποιήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη.

Ωστόσο, η Κίνα δεν προσέφερε την απαιτούμενη έγκριση για την εν λόγω συνένωση, με αποτέλεσμα το σχέδιο να ναυαγήσει, καθώς χωρίς τη συμμετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, δεν είχε ιδιαίτερο νόημα μια τέτοια συμμαχία.
Έντυπη KAUHMERI

Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για σύνταξη - Ποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν το «παράθυρο» εξόδου μέχρι το τέλος του 2014


Δικαίωμα για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη με ευνοϊκές προϋποθέσεις και χωρίς να επηρεαστούν από τις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στα όρια ηλικίας και στον υπολογισμό των συντάξεων από το 2015 μπορούν να θεμελιώσουν φέτος οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ καθώς και των Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, εφόσον συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν ως το τέλος του 2014 από το 55ο ως το 60ο έτος της ηλικίας τους. Πάνω από 300.000 ασφαλισμένοι, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες των Ταμείων που έχουν συμπληρώσει ηλικία από το 55ο ως το 60ο έτος μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις που είναι ακόμη σε ισχύ και να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
pin1

pina2
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

1.208 μόνιμοι στο Δημόσιο έως τον Ιανουάριο- Αναλυτικά οι ειδικότητες και οι φορείς πρόσληψης


Μέσω πέντε προκηρύξεων αναμένεται να προσληφθούν 1.208 μόνιμοι υπάλληλοι έως τον Ιανουάριο. Θα προσληφθούν υπάλληλοι πληροφορικής διοικητικού-οικονομικού, λιμενοφύλακες, διασώστες, μηχανικοί και τεχνίτες.
Πρόκειται για 100 διοικητικές θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, 48 θέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, 260 θέσεις στο Λιμενικό, 200 θέσεις στο ΕΚΑΒ και 600 θέσεις μηχανικών, τεχνιτών και διοικητικών στη ΔΕΗ.
Οι παρακάτω διαγωνισμοί βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανακοίνωσή τους.
Διαβάστε αναλυτικά:
2952241fef53b3695308fb2d4fae1157

c419ef93d964a42d302f27bc27d394f1

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


aftodioikisi.gr

ΑΣΕΠ: 50.000 θέσεις σε 126 ειδικότητες ανέργων- Θέμα ημερών η προκήρυξη


Τις 50.000 συμβάσεις που αναμένεται να προκηρύξει άμεσα το ΑΣΕΠ θα «μοιραστούν» 126 ειδικότητες.
Στο ΑΣΕΠ υποβάλλεται για έγκριση τις αμέσως επόμενες ώρες η προκήρυξη των 50.000 συμβάσεων κοινωφελούς εργασίας την οποία έχει ετοιμάσει ο ΟΑΕΔ, μετά τις χθεσινές υπουργικές αποφάσεις για ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ.
Άνεργοι από πέντε κατηγορίες θα κληθούν στη συνέχεια να συμπληρώσουν την αίτησή τους.  Θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ με την ένδειξη κοινωφελής εργασία. Οι θέσεις κατανέμονται σε 324 δήμους, σε υπηρεσίες υπουργείων σε όλη τη χώρα και σε εποπτευόμενους από αυτά οργανισμούς.
Ένας μικρός αριθμός θέσεων κατανέμεται σε περιφέρειες. Οι περισσότερες θέσεις προορίζονται για απόφοιτους Γυμνασίου, Λυκείου, ΤΕΕ, ΙΕΚ και φθάνουν τις 38.200, ενώ οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ θα μοιραστούν 12.800 θέσεις.
Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα του Έθνους:
c13c49a7bc59e547404619d303431aea

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Για "κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης" της ελληνικής οικονομίας μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδας για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα και μόλις 2 ημέρες από την πρώτη ψηφοφορία για τον ΠτΔ θέλοντας να δημιουργήσει κλίμα φόβου.
 
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφερόμενος στις νέες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, είπε ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά όπως τόνισε, ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος. 
 
Πρωτοφανής δήλωση γιατί όταν πράγματι κάτι τέτοιο συμβαίνει εξ αιτίας κρίσιμων καταστάσεων - και όχι πολιτικής σκοπιμότητας - τότε η Διοίκηση της ΤτΕ φροντίζει είτε να το έχει προβλέψει, είτε να το έχει ήδη αντιμετωπίσει έμπρακτα με επιτυχία και χωρίς δηλώσεις.
Συμβαίνει κάτι τέτοιο; Οχι βέβαια!
Γιατί κανείς στην ΕΕ δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ελληνικής κατάρρευσης όπως αυτή που περιγράφει ο Γ.Στουρνάρας
Η συγκυρία μάλιστα που διάλεξε ο διοικητής της ΤτΕ να κάνει αυτή την ψευδή δήλωση που υπονομεύει την οικονομία της χώρας για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη η κυβέρνηση από την οποια προέρχεται, κινείται σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που υπονοείται από την "προειδοποίηση" που απεύθυνε στο ακροατήριό του.
Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να βγαίνει ο διοικητής της ΤτΕ και να λέει τέτοια πράγματα χωρίς στοιχεία και αποδείξεις. Δεν είναι πολιτικό πρόσωπο για να αερολογεί "δωρεάν" και χωρίς συνέπειες. Αυτά που λέει πρέπει να τα στοιχειοθετεί. Και αν είναι ψεύδη να υπόκειται σε συνέπειες.
Eπιτέλους να ελεγχθεί το αν όντως μειώνεται η ρευστότητα και ποιος ευθύνεται γι αυτό ή αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο να ερωτηθεί ο ίδιος ο Γ.Στουρνάρας για ποιο λόγο κατέφυγε σε ψεύδη που υπονομεύουν μια ολόκληρη οικονομία.
Και η αλήθεια εν τω μεταξύ είναι εντελώς διαφορετική.
Γιατί όλοι γνωρίζουν και περισσότερο απ΄ όλους ο ίδιος ότι ακόμα και τώρα πίσω από τις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται το ελληνικό δημόσιο που έχει αποθέματα 11,6 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προς άμεση διάθεση για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών εάν και εφόσον χρειασθεί.
Γι΄ αυτό τον λόγο άλλωστε η ΕΚΤ είναι τόσο επιφυλακτική στο να αποτελέσουν τα κεφάλαια αυτά μέρος της νέας πίστωσης προς την Ελλάδα μέσω της πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line – ECCL).
Τα πλέον άσχημα σενάρια των τραπεζών έχουν προβλέψει ότι το μέγιστο που θα μπορούσε να προκύψει σε μία κατάσταση πραγματικού πανικού θα ήταν "φύγουν" περί τα 8 με 10 δισ. ευρώ. 
Το ΤΧΣ διαθέτει 11,6 δισ. ευρώ... Και εκτός αυτού η ΤτΕ έχει ήδη στην διάθεσή της ποσότητες χαρτονομισμάτων υπερεπαρκείς για να γεμίζουν τα ΑΤΜs για πολλές μέρες.

defencenet.gr

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2015

Στο «σφυρί» κινδυνεύουν να βγούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015 τα σπίτια 120.000 ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν οφειλές προς τράπεζες και το Δημόσιο αφού η κυβέρνηση τους άφησε χωρίς δίκτυ προστασίας. Μάλιστα επρόκειτο για την πρώτη κατοικία και όχι για ακίνητα προς εκμετάλλευση. Και το ερώτημα είναι μήπως πρόκειται για σκόπιμη μεθόδευση, αφού το θέμα αυτό συζητείται εδώ και μήνες αλλά δεν έχει βρεθεί λύση όταν η τρόικα αξιώνει να αρθεί το καθεστώς προστασίας των ακινήτων από τους πλειστηρισμούς;
Oι ιδιοκτήτες ακινήτων πλέον εναπόκεινται στην όρεξη των τραπεζών, όπως επίσης και στον ξένων funds στην κυριότητα των οποίων έχουν περάσει αρκετά "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια ελληνικών νοικοκυριών, καθώς χωρίς νομοθετική ρύθμιση ή επέκταση αυτής που ισχύει για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2014, μπορούν ανά πάσα στιγμή να βγάλουν σε πλειστηριασμό όλα τα σπίτια των ιδιοκτητών που έχουν οφειλές, δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους.
Και πώς να τα εξυπηρετήσουν όταν η κυβέρνηση με την πολιτική της τους έχει αφήσει χωρίς δουλειά ή με μισθό ένα φιλοδώρημα. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα σπεύδουν να καθησυχάσουν τους ιδιοκτήτες λέγοντας πώς οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Ποιος, οι τράπεζες; Μέχρι σήμερα το αντίθετο έχει αποδειχεθεί, πόσο μάλλον όταν οι ιδιοκτήτες δεν είναι νομοθετικά κατοχυρωμένοι.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων που προέκυψαν ως απότοκος των πιέσεων της τρόικας και επειδή οι δανειστές ήταν αδιάλλακτοι, δεν προχώρησε, όπως αρχικά είχαν υπάρξει υποσχέσεις, στη νομοθέτηση πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα κι αυτό του πλειστηριασμού κατοικιών, να παραμένουν ανοιχτά.
Με τη διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων να έχει προχωρήσει ήδη από την προηγούμενη υπουργική θητεία του κ. Νίκου Δένδια, η ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων φαίνεται πλέον να αποτελεί ένα θέμα που δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες του νέου υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις στις αρχές Νοεμβρίου ότι θα υπάρξει ρύθμιση.
Αιτία αυτής της στάσης προφανώς είναι το γεγονός πως οι τράπεζες και οι δανειστές δεν επιθυμούν να υπάρξει ρύθμιση, καθώς υπάρχουν τεχνικά ανοιχτά ζητήματα, ενώ και οι σχέσεις με την τρόικα δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο.
Ως δικαιολογία για να μην υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης προβάλλει το πολιτικό σκηνικό και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα κύκλοι περί τον κ. Σκρέκα ενημερώνουν ότι, λόγω της στάσης των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών, δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμού ακινήτων, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλες τις κατοικίες, καθώς οι πιο ακριβές -άνω των 300.000  ευρώ- και μεγάλες σε επιφάνεια κινδυνεύουν - το ίδιο συμβαίνει και για τα εμπορικά ακίνητα.
Σύμφωνα με έγκυρες νομικές πηγές λοιπόν, εντός των επομένων ημερών οποιοσδήποτε θελήσει, μπορεί να ζητήσει να πλειστηριαστούν κατοικίες λόγω μη πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων από την πλευρά πολιτών. Ταυτόχρονα, η όποια πολιτική αλλαγή ενδεχομένως να οδηγήσει και σε νέα δεδομένα χιλιάδες πολίτες που δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η τύχη τους ως προς τα δάνεια που κατά καιρούς έχουν λάβει.
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση άφησε στον… αέρα 120.000 ιδιοκτήτες ακινήτων κάνοντας το χατίρι των τραπεζικών και των δανειστών και εκβιάζοντας εν’ όψει εκλογών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Α. ΤΣΙΠΡΑ : " ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΗ ΣΤΑ ΣΚ...Α Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "

"Στεγνή" παραδοχή για τον κυβερνητικό βόθρο στον οποίο έχει πέσει η χώρα είχαμε από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλο ο οποίος είπε "συμβουλεύοντας" τον Α.Τσίπρα ότι "τι σε έχει πιάσει και θέλεις ντε και καλά να βουτηχτείς στα σκατά".
 
Πρόκειται για "εκφοβισμό" του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα ότι τον περιμένουν στη γωνία και καλά θα κάνει να περιμένει την "σειρά" του και αυτός για να κυβερνήσει σε ότι θα έχει απομείνει από τον ελληνικό λαό μετά την εφαρμογή των νέων σκληρών μέτρων που ζητούν οι δανειστές και τα αρπαχτικά της ΕΕ προς εξόντωση (βιολογική,ψυχολογική) των Ελλήνων.
 
Τον προ ημερών διάλογο μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα φέρνουν σε φως της δημοσιότητας στη στήλη Στίγμα του Γιώργου Παπαχρήστου τα Νέα.
 
«Αγόρι μου δεν έχεις καταλάβει. Θα σε γ...σουν με το που αναλάβεις...» φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα.
 
Μα τι σε έχει πιάσει και θέλεις ντε και καλά να βουτηχτείς στα σκατά; Τι βιάζεσαι; Περίμενε. Έτσι κι αλλιώς, θα γίνεις κάποια στιγμή» είπε ο Βενιζέλος.
 
-«Γιατί πρέπει απαραίτητα να βουτηχτώ στα σκατά; Θα τα καταφέρουμε έτσι, που να μην χρειαστεί να γίνει τίποτε από όλα αυτά», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Για συντονισμένη και άκρως επικίνδυνη στρατηγική πόλωσης και τρομοκράτησης του κόσμου ως μέσο πίεσης στους βουλευτές για την κάμψη των αντιστάσεών τους και την υπερψήφιση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας κάνουν λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η χθεσινή ημέρα, όπως εξελίχθηκε, αποτέλεσε το χάρτη αυτής της «επιχείρησης» σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, υπογραμμίζοντας όλα τα χθεσινά «τρομολαγνικά χτυπήματα». 

Στο στρατόπεδο πνέουν μένεα κατά της κυβέρνησης καθώς με το βομβαρδισμό λέξεις όπως bank run, Grexit και πιστωτικό γεγονός που κατέκλυσαν τη χθεσινή ημέρα από τα καθ’ ύλην αρμόδια στόματα της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί και τέλος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Γιάννη Στουρνάρα αποτελούν θρυαλλίδα αρνητικών εξελίξεων και δημιουργούν κλίμα πανικού στην ελληνική οικονομία με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τις δηλώσεις του Μοσκοβισί που φέρνουν στην Κουμουνδούρου για να υπογραμμίσουν την ανακολουθία επιχειρημάτων από την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους που δεν επιθυμούν επ' ουδενί αλλαγή του status quo. «Ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή δήλωση Μοσκοβισί περί grexit. Στις 8.12.2014 στη Süddeutsche Zeitung ο ίδιος δήλωνε «Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευτεί η Ευρώπη», ομολογώντας ότι η Ελλάδα συνιστά συστημικό κίνδυνο. Τελικά τι από τα δύο ισχύει;»

Το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχο για το που μπορεί να οδηγήσει αυτή η επιχείρηση τρομοκράτησης, όπως την χαρακτηρίζουν, καθώς εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου για την εκλογή Προέδρου οι πιέσεις και οι απειλές όπως οι χθεσινές «αυτοεκπληρούμενες προφητείες» θα κλιμακωθούν.
 
Τώρα μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η παραδοχή-ομολογία ότι η κυβέρνηση οδήγησε την χώρα στα σκ..ά.
 
Είναι ευθύνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα να κάνει πράξη τα όσα ισχυρίζεται ότι θα κάνει, αλλά βάσει των δεδομένων η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει οδηγήσει την χώρα σε πολιτικό,κοινωνικό και οικονομικό βόθρο, και το ωραίο είναι ότι αυτό το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να μην έρθει άλλος στην εξουσία. 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Τό ἐγκόλπιο ἡμερολόγιο τῆς Ἱεράς Μητροπόλεως Χίου γιά το 2015


E-mailΕκτύπωσηPDF
Hmerologio2015exofἘκδόθηκε καί κυκλοφορεῖ τό νέο ἐγκόλπιο ἡμερολόγιο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν γιά τό ἔτος 2015, ἀφιερωμένο στό Χιώτη Ναυτικό.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μάρκος, στόν πρόλογό του ἀναφέρει: «Ἀφιερωμένο στὴν Ἱερά Μονή Μουνδῶν τοῦ Τιμίου Προδρόμου εἶναι ἐφέτος τό Ἐγκόλπιον Ἡμερολόγιον τῆς Ἱερᾶς ητροπόλεως Χίου, Ψαρῶν καὶ Οἰνουσσῶν, μὲ σκοπὸ ἀφ᾽ ἑνός νὰ ὁδηγηθοῦν τὰ βήματά μας τὸσο στὴν προσκύνηση τῆς ἹερᾶςΜονῆς, ὅσο καὶ στὴν ἀκολουθία τῶν βημάτων τοῦ Προδρόμου, ἀφ᾽ ἑτέρου νά εὐδοκήσει ὁ Τριαδικός Θεός καὶ νὰ ἑλκύσει ψυχές ἐφιέμενες νὰ ζήσουν το ἀγγελικό πολίτευμα, νὰ ἐγκαταβιώσουν στὴν Μονή ὥστε νά ἀναθερμανθεῖ τό μοναχικό πνεῦμα στὸ νησί μας».

Η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ιωάννου Βορριά


E-mailΕκτύπωσηPDF
Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Βαρβασίου.
Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ιωάννου Βορριά.

Ιδρύονται Ιδιωτικές Σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης


sxoles_aen_
Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προωθούνται για υπογραφή οι κανονιστικές διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης.
Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου για την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της παρεχόμενης ναυτικής εκπαίδευσης και αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του Έλληνα ναυτικού, καθώς με την εφαρμογή της διευκολύνεται σημαντικά η πρόσβασή του στις εκπαιδευτικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες τόσο για την ναυτολόγηση, όσο και για την απασχόλησή του.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε σχετικά:
«Σήμερα υλοποιούμε μια σημαντική μεταρρύθμιση, εναρμονίζοντας τη ναυτική εκπαίδευση με τις συνθήκες της αγοράς. Μετά από 11 χρόνια αναβολών ενεργοποιούμε την νομοθεσία για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία των Ελλήνων αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού, που αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για τη μετεκπαίδευσή τους.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα κατεξοχήν ναυτιλιακή με μακρά παράδοση στη ναυτοσύνη και τη ναυτική τέχνη, της οποίας κινητήριος μοχλός ήταν και είναι οι ναυτικοί μας. Για το λόγο αυτό, θέσαμε ως ύψιστο στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τη διαρκή αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης των Ελλήνων ναυτικών. Έτσι, μετά από την αναβάθμιση των ΑΕΝ μας σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, προχωράμε τώρα σε όλα τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου ο Έλληνας ναυτικός να έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία της ναυτιλίας. Γι’ αυτό οφείλει να έχει μια ναυτική εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και θα λειτουργεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των ελληνικών εταιριών και κυρίως των ίδιων των ναυτικών μας».
Επισημαίνεται ότι οι κανονιστικές διατάξεις που προωθούνται σήμερα για υπογραφή από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου απορρέουν από σχετικό νόμο του 2003 (ν. 3153) και μέχρι σήμερα παρέμεναν ανενεργές. Στις διατάξεις αυτές προβλέπεται, παράλληλα, το πλήρες πλαίσιο εποπτείας των Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης από την Ελληνική Πολιτεία, το οποίο θα αφορά στο περιεχόμενο σπουδών, τη διασφάλιση της ποιότητας, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τον υλικοτεχνικό τους εξοπλισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη σημερινή πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη διαμορφώνεται η βάση του εφαρμοστικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολών που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της ναυτικής εκπαίδευσης.

e-nautilia.gr

Πρόσκληση σε Σύσκεψη για την Απασχόληση με μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών



       Με πρόσκληση του το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Χίου καλεί τους εργοδοτικούς φορείς της Χίου σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 22/12/2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου «ΜΙΧΑΗΛ ΒΟΥΡΝΟΥΣ», με θέμα την εκτίμηση του αριθμού των θέσεων για εξαρτημένη εργασία, εποχική εργασία, αλιεργάτες και απασχόληση υψηλής ειδίκευσης, που θα καλυφθούν με τη διαδικασία της μετάκλησης από πολίτες τρίτων χωρών κατά τα επόμενα δύο έτη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 του Ν. 4251/2014 (ΦΕΚ 80/Α΄/1-4-2014), «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις».
Οι εργοδοτικοί φορείς καλούνται μέχρι την 15/12/2014, να αποστείλουν έκθεση αναφορικά με την εκτίμησή τους για τον αριθμό των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι είναι αναγκαίο να εισέλθουν με σκοπό την εργασία κατά τα δύο επόμενα έτη.
Η εκτίμηση αφορά μόνο τις ειδικότητες απασχόλησης που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας κάθε φορέα και αναφέρει αν πρόκειται για εξαρτημένη εργασία (άρθρο 12, Ν.4251/2014), εποχική απασχόληση (άρθρο 13, Ν.4251/2014), απασχόληση αλιεργάτη (άρθρο 14, Ν.4251/2014) ή απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (άρθρα 109 – 127, Ν.4251/2014), την πιθανή χώρα προέλευσης των εργαζομένων, καθώς και αιτιολόγηση βασιζόμενη σε πραγματικά στοιχεία που αναφέρονται στον αριθμό των εργοδοτών που δραστηριοποιούνται στον υπόψη τομέα της οικονομίας, την πορεία των δραστηριοτήτων τους τα τελευταία έτη και την εκτίμηση για τα επόμενα έτη, αλλά και την υφιστάμενη προσφορά εργασίας από ημεδαπούς ή ευρωπαίους πολίτες ή πολίτες τρίτων χωρών με νόμιμη διαμονή στη Χώρα.


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα


Έως και την 21η Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το επίδομα των Χριστουγέννων σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), δώρο δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιονδήποτε εργοδότη. Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη αυτήν τη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με έναν (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι όμως από τους μισθωτούς που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε, είτε γιατί αποχώρησαν οικιοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν, δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτήν τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη ως αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2014 μέχρι 31-12-2014. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό με τον αριθμό των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησής τους από 01/05/2014 έως 31/12/2014.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από πέντε ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από έξι ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με εξαήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων ένα ημερομίσθιο για κάθε οκτώ πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2014 έως 31/12/2014.
Για τον υπολογισμό του δώρου, δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Ακόμη, δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό δώρων εορτών το διάστημα της απουσίας των εργαζομένων για συνδικαλιστική δραστηριότητα, δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας, (εκτός και αν προβλέπεται από ΣΣΕ, Διαιτητικές Αποφάσεις, επιχειρησιακές συμβάσεις κλπ).
Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία, το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας.
Σημειώνεται επίσης, ότι δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό (οκτώ εβδομάδες πριν το τοκετό και εννέα μετά τον τοκετό).
Ακόμη, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις τη σπουδαστική άδεια.
Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
Σε περίπτωση ασθένειας αφαιρούνται μόνον οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον Ασφαλιστικό Φορέα,.
Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γίνει έως τις 21/12, ενώ η ημερομηνία 31/12 είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του. Το δώρο των εορτών, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, ενώ δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Σε περίπτωση που το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

aftodioikisi.gr