Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η συνεργασία της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος

Ν. Χρυσόγελος: Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος πρέπει να είναι μέρος των εμπορικών συνεργασιών
"Η Ελλάδα αναπτύσσει μια σειρά από οικονομικές κι εμπορικές  συνεργασίες με το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα προσφάτως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευαγ. Βενιζέλος είχαν συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Aliyev. Στην ανακοίνωσή του μάλιστα ο κ Βενιζέλος εξυμνούσε τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας αυτής. Επίσης,  ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο  επισκέπτεται τη χώρα αυτή επιχειρώντας να προωθήσει περαιτέρω τις  εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα θέματα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αποτελούν μέρος της ατζέντας των συζητήσεων και συμφωνιών τόσο της ΕΕ όσο και της Ελλάδας όπως προβλέπουν το "Στρατηγικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία" που υιοθετήθηκε στις 25/6/2012 αλλά και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στις 13/6/2013 σχετικά με το Αζερμπαϊτζάν (1). Και τα δυο αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα τίθενται στο κέντρο των σχέσεων με όλες τις τρίτες χώρες, περιλαμβανομένων και των στρατηγικών εταίρων". Επομένως περιμένουμε η ΕΕ και η Ελλάδα να εφαρμόζουν όσα αποφασίζουν και να αναδεικνύουν το θέμα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σχέσεις τους με όλες τις τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Αζερμπαϊτζάν. Το ίδιο πρέπει να γίνεται όσον αφορά και τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων/ "ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία".
Στις δηλώσεις του έλληνα υπουργού εξωτερικών αναφέρονται χαρακτηριστικά: "Είναι στρατηγική μας επιλογή να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν, είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ένας προμηθευτής ενέργειας, ένας παράγοντας, καθοριστικός, για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αποδώσει, επίσης, πολύ θετικά αποτελέσματα και σε σχέση με την ΕΕ και σε σχέση με την ευρωατλαντική συνεργασία, ευρύτερα. Σε μια ταραγμένη περιοχή, μια ταραγμένη περιοχή που εκτείνεται και στην ανατολική και στη νότια γειτονία της ΕΕ, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχεις κάποιους στρατηγικούς εταίρους που λειτουργούν, ως άγκυρες σταθερότητας. Αυτός είναι ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν, κράτος που είναι έτοιμο επίσης να επενδύσει στην Ελλάδα και άρα να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση".
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ δυο χωρών είναι ισορροπημένες μόνο όταν λαμβάνονται υπόψη μια σειρά θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η διαφάνεια, η ελευθερία έκφρασης , ο έλεγχος της εξουσίας. Πολύ περισσότερο οι σχέσεις των δυο χωρών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την διέλευση του αγωγού ΤΑP από την Β. Ελλάδα, την εξαγορά  της  ΔΕΣΦΑ από την εταιρία Sοcar, την προοπτική επενδύσεων αλλά και αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα κα.
1. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (πρέπει να) είναι μέρος της πολιτικής για την ενεργειακή και γενικότερη ασφάλεια και σταθερότητα μιας περιοχής. Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορείται από το Ευρωκοινοβούλιο και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εκφοβισμό, συλλήψεις, κρατήσεις και άδικες καταδίκες ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης ή πολιτών, ακτιβιστών, δημοσιογράφων και μπλόγκερς απλώς και μόνο γιατί εξέφρασαν την άποψή τους και άσκησαν δικαιώματα και ελευθερίες που προστατεύονται από τις διεθνείς συμφωνίες για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα. Τόσο η ΕΕ όσο και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να θέτουν ξεκάθαρα στους εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν την υποχρέωσή του να σέβονται την ελευθερία του τύπου και των μέσων ενημέρωσης, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, να διασφαλίζουν την ελευθερία έκφρασης , την ελευθερία του συναθροίζεσθε καθώς και την ανάληψη ανεξάρτητης έρευνας των πολλών περιπτώσεων άσκησης βίας εναντίον δημοσιογράφων και αγωνιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλες οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επιδεινωθεί αντί να βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ίσως και επειδή το καθεστώς θεωρείτε ιδιαίτερα διεφθαρμένο κι επιδιώκει να ελέγχει απόλυτα όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την οικονομία και τις εμπορικές δραστηριότητες, προς όφελος ενός πολύ περιορισμένου, γύρω από την προεδρική οικογένεια, κύκλου συμφερόντων. Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας το καθεστώς δεν φαίνεται διατεθειμένο να αλλάξει πρακτικές και παρατηρούνται διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις και εκφοβισμός των ΜΚΟ και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Ενδεικτικές είναι οι διατάξεις νέων νόμων που προβλέπουν δρακόντεια μέτρα και βαριές ποινές για όσους οργανώνουν διαμαρτυρίες που δεν έχουν την έγκριση του καθεστώτος, ενώ διευρύνουν τον ορισμό της συκοφαντικής δυσφήμισης, και καθιστούν  αυστηρότερους τους κανόνες που διέπουν την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανισμών.
2. Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι επίσης μέρος των ενεργειακών και οικονομικών συμφωνιών. Η χώρα, οι κάτοικοι αλλά και το περιβάλλον υποφέρουν από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια και το Αζερμπαϊτζάν είναι μια από τις πιο παλιές πετρελαιοπαραγωγές περιοχές. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας εξάγονται, ενώ πολλές ξένες επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην περιοχή δεν μπορεί να αγνοείται αυτή η διάσταση.  Αν οι ευρωπαίοι πολίτες δεν ενδιαφέρονται μόνο να έχουν φυσικό αέριο ή πετρέλαιο - αλλά κατ' ελάχιστον ενδιαφέρονται και για τις συνέπειες που έχει η άντλησή τους στις χώρες προέλευσης - θα πρέπει να απαιτούμε από τις κυβερνήσεις μας να θέτουν ως προτεραιότητα τα θέματα περιβάλλοντος στις χώρες παραγωγής όσο και στο πλαίσιο των συμφωνιών μεταφοράς των ορυκτών καυσίμων. Στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν το θέμα μας αφορά και πολύ άμεσα αφού ο αγωγός TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο υπό πίεση από την περιοχή της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές θα διέρθει και από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο αγωγός  μήκους 543 χιλιομέτρων στην Ελλάδα διασχίζει 15 περιοχές NATURA 2000, τα περισσότερα ποτάμια, παραποτάμια δάση (2,3), εύφορες αγροτικές περιοχές,  σημαντικούς κάμπους (πχ πεδιάδες Φιλίππων,  Σερρών και Γαλλικού), αρδευτικά κανάλια, ενώ περνάει περιφερειακά των λιμνών Βόλβη και Κορώνεια. Είναι ένας αγωγός που έτσι κι αλλιώς μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στις ανθρώπινες όσο και στις φυσικές κοινότητες που δεν αντιμετωπίζονται απλώς επειδή εκπονούνται  Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (4) ή διεξάγεται τυπικά διάλογος σε ορισμένες περιοχές. Εξάλλου η κρίση στην Ουκρανία κατέδειξε ότι η στροφή σε 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που διατίθενται τοπικά και περιφερειακά είναι ο μόνος τρόπος διασφάλισης της ενεργειακής σταθερότητας και παράγοντας ασφάλειας στην Ευρώπη. Οι αγωγοί ενέργειας μπορεί να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο τα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια και τους εκβιασμούς αντί να συμβάλλουν στην ειρήνη και την ασφάλεια, όπως διατείνονται οι κυρίαρχες αντιλήψεις που δεν έχουν σχέση όμως με την πραγματικότητα (Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Τσετσενία, Νιγηρία, Ιράκ κα)

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή της β΄ δόσης του οικογενειακού επιδόματος


Στις 11 Ιουλίου θα καταβληθεί η β΄ δόση του οικογενειακού επιδόματος, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΓΑ,Ξενοφώντα Βεργίνη.
Προαπαιτούμενο για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος είναι οι δικαιούχοι να έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις έως την Κυριακή, 22 Ιουνίου και να έχουν συμπληρώσει το έντυπο Α21.


aftodioikisi.gr

Έρχεται παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις


Προς παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που λήγει στις 30 Ιουνίου, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει παράταση της προθεσμίας προς το τέλος Ιουλίου.
Η σχετική διάταξη αναμένεται να έρθει στη Βουλή ως το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση της προθεσμίας πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Η προθεσμία για την πληρωμή της 1η δόσης λήγει 31 Ιουλίου.
Επίσης, θέμα ημερών φαίνεται να είναι η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή με την οποία θα απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμου (100 ευρώ) όσοι υπέβαλαν το έντυπο Ε9 πέραν της 31 Μαΐου που έληγε η αρχική προθεσμία λόγω της παράτασης που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Πηγή: capital.gr


aftodioikisi.gr

Τι αλλάζει σε μισθούς και επιδόματα από 1η Ιουλίου (πίνακες)


Αλλαγές στους μισθούς και τα επιδόματα φέρνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου 2014. Το αποτέλεσμα θα είναι μια μικρή αύξηση του καθαρού μισθού για τους εργαζόμενους, ενώ το όφελος για τους εργοδότες θα είναι μεγαλύτερο αφού οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται περισσότερο. Επίσης καταργούνται ορισμένα επιδόματα που χρημαδοτοτούνταν με τις εισφορές των εργαζομένων.
Το μισό οικογενειακό επίδομα (τέκνων) θα πάρουν φέτος οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα από τον ΟΑΕΔ, λόγω κατάργησης των εισφορών που χρηματοδοτούσαν την παροχή αυτή από τον Ιούλιο. Το οικογενειακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ λαμβάνουν περίπου 250.000 μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προβλέπεται στη σύμβασή τους, ή δεν λαμβάνουν από την επιχείρηση που εργάζονται επίδομα τέκνων.
Το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ
Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται από τον ΟΑΕΔ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά μόνο με βάση το αν ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη έχει ασφάλιση ΙΚΑ ώστε να έχει καταβάλλει την προβλεπόμενη εισφορά υπέρ του κλάδου οικογενειακών επιδομάτων (ΔΛΟΕΜ) του ΟΑΕΔ και φυσικά να μην παίρνει το επίδομα μέσω σύμβασης από τον εργοδότη της.
Τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ είναι ανεξάρτητα με τα επιδόματα παιδιών τα οποία χορηγούνται με βάση το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση (Δείτε εδώ αν δικαιούστε επίδομα παιδιών και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θέμα)
Το οικογενειακό επίδομα χρηματοδοτείται με εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (1% και 1% αντίστοιχα στις αποδοχές επί των οποίων διενεργούνται οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΙΚΑ).
Οι εισφορές αυτές όπως είναι γνωστό καταργούνται από την 1η Ιουλίου του 2014 στο πλαίσιο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες.
Ενα μέρος της μείωσης θα προέλθει από την κατάργηση των εισφορών υπέρ των οικογενειακών επιδομάτων και μοιραία η χρηματοδότηση του ομώνυμου λογαριασμού (ΔΛΟΕΜ) του ΟΑΕΔ διακόπτεται από την 1η Ιουλίου. Οπότε ελλείψει χρηματοδότησης, μαζί με τις εισφορές καταργούνται και τα επιδόματα.
Ετσι το επίδομα θα δοθεί για τελευταία φορά φέτος και θα είναι μισό.
Εργαζόμενος με 2 παιδιά που πήρε πέρυσι 295,8 ευρώ ετήσιο επίδομα, φέτος θα πάρει τα μισά δηλαδή 147,9 ευρώ. Εργαζόμενος με 3 παιδιά που πήρε 665,6 ευρώ πέρυσι, φέτος θα πάρει 332,82 ευρώ.
Πέρυσι πήραν το επίδομα 250.000 μισθωτοί που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και το ποσό που δόθηκε έφτασε στα 75 εκατ. ευρώ.
Η προθεσμία για τις αιτήσεις δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τα μέσα Ιουλίου και θα διαρκέσουν ως τον Ιανουάριο του 2015
Το οικογενειακό επίδομα καταβάλλεται με τις εξής προϋποθέσεις:
Α. Μισθωτοί (ασφάλιση ΙΚΑ):
Να έχουν πραγματοποιήσει 50 ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο έτος (εν προκειμένω 50 ημέρες μέσα στο 2013).
Να έχουν πληρώσει την ανάλογη εισφορά, 1% υπέρ του κλάδου οικογενειακών επιδομάτων (ΔΛΟΕΜ) του ΟΑΕΔ.
Να μην λαμβάνουν ανάλογη παροχή, δηλαδή να μην παίρνουν επίδομα τέκνων με συλλογική ή ατομική σύμβαση, από την επιχείρηση που εργάζονται.
Σε περίπτωση ανεργίας, θα πρέπει να έχουν επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ για δυο τουλάχιστον μήνες ή αν πρόκειται για αποχή από την εργασία καθώς και για άδεια κύησης – λοχείας, να έχουν επίσης επιδοτηθεί για δυο τουλάχιστον μήνες.
Το οικογενειακό επίδομα που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ από τα μέσα Ιουλίου
Τα οφέλη από τη μείωση των εισφορών για επιχειρήσεις και εργαζόμενους
Την απώλεια του επιδόματος θα μετριάσει η μείωση των εισφορών, καθώς από τον Ιούλιο όλοι οι μισθωτοί θα πρέπει να δούν μείωση κρατήσεων στις αποδοχές τους κατά 1%, που μεταφράζεται σε μια έμμεση αύξηση μισθού, αν και δεν αποκλείεται –όπως ήδη λέγεται στην αγορά- κάποιοι εργοδότες να την απορροφήσουν συνεχίζοντας να πληρώνουν τους ίδιους μισθούς παρότι οι κρατήσεις θα έχουν μειωθεί για τους εργαζόμενους. Αυτό μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί στη μισθοδοσία του Ιουλίου.
Οι αποδοχές μετά τη μείωση των εισφορών κατά 1% από τον Ιούλιο
Πόσο ωφελούνται οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εισφορών τους κατά 2,9 μονάδες
Παραδείγματα:
Εργαζόμενος με μισθό 1.516 ευρώ πληρώνει σήμερα 250,14 ευρώ κρατήσεις στο ΙΚΑ, και οι καθαρές του αποδοχές (πριν από το φόρο) είναι 1.265,86 ευρώ. Από τον Ιούλιο, οι ασφαλιστικές του κρατήσεις του θα μειωθούν στα 234,98 ευρώ. Θα έχει δηλαδή μικτό (πριν από το φόρο) κέρδος μισθού κατά 15,16 ευρώ, το μήνα.
Στον μισθό των 1.516 ευρώ ο εργοδότης πληρώνει εισφορές 416,29 ευρώ στο ΙΚΑ. Από τον Ιούλιο θα πληρώνει 372,32 ευρώ που σημαίνει ότι θα έχει 44 ευρώ κέρδος ανά εργαζόμενο. Αν λοιπόν μια επιχείρηση έχει 5 μισθούς των 1.516 ευρώ, τότε το μηνιαίο κέρδος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι 220 ευρώ. Και στο χρόνο ωφελείται κατά 3.080 ευρώ (220Χ14)
Εισφορές που καταργούνται από 1ης Ιουλίου 2014:
1. εργοδοτική εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ),
2. εργατική εισφορά 1% υπέρ του ΔΛΟΕΜ
3. ειδική εισφορά 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.
Εισφορές που μειώνονται από 1ης Ιουλίου 2014:
1. εισφορά υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46%, από την οποία το 0,36% είναι του εργοδότη και το 0,10% του εργαζόμενου.
2. εισφορά εργοδότη υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας σε χρήμα, από 0,80% σε 0,25%.
Πηγή: euro2day.gr

aftodioikisi.gr

Δημόσιο: Προσλήψεις 3.384 εποχικών υπαλλήλων μέχρι τέλος Αυγούστου


Ιδιαίτερα θερμό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι για όσους ενδιαφέρονται να προσληφθούν στο Δημόσιο. Οι εποχικές προσλήψεις που θα γίνουν μέχρι και το τέλος Αυγούστου ανέρχονται σε 3.384.
Αναλυτικά, οι θέσεις των εποχικών υπαλλήλων είναι οι εξής:
  • 1.200 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς.
  • 150 με σύμβαση έργου στον ΕΛΓΟ:
Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) καλεί τους ενδιαφερόμενους, πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με διδακτορικό, να υποβάλουν προτάσεις για την υλοποίηση σχεδίων Ερευνητικών και Τεχνολογικών Αναπτυξιακών έργων Καινοτομίας (ΕΤΑΚ).
Δικαίωμα υποβολής προτάσεων έργων ΕΤΑΚ έχουν όλοι οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, που μπορούν να εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι έχουν καινοτόμες ιδέες, που αφορούν σε εφαρμοσμένη έρευνα, με άμεση πρακτική εφαρμογή στον αγροτικό τομέα.
  • 514 εποχικούς σε κατασκηνώσεις.
  • 150 με δίμηνες συμβάσεις για τη δασοπροστασία.
  • 250 με σύμβαση έργου στην Ελληνική Αστυνομία:
Με κοινή Υπουργική απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των ατόμων που θα απασχοληθούν με σύμβαση μίσθωσης έργου στην αστυνομία . Συγκεκριμένα, θα απασχοληθούν: 75 Ψυχολόγοι, 75 Κοινωνικοί Λειτουργοί και 100 Μεταφραστές-Διερμηνείς.
  • 300 συμβασιούχους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους:
Ήδη τρέχουν οι αιτήσεις σε πλήθος προκηρύξεων του υπουργείου Πολιτισμού για προσλήψεις διάφορων ειδικοτήτων όπως ΔΕ φυλάκων και ΥΕ εργατών. Οι συμβάσεις  θα είναι τετράμηνες.
  • 500 εποχικούς σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις:
  • 162 επικουρικούς γιατρούς σε νοσοκομεία:
Ο υπουργός Υγείας αποφάσισε την πρόσληψη 162 γιατρών από τους καταλόγους των επικουρικών ιατρών. Οι προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 19 Ιουνίου.
  • 155 συμβασιούχους στην ΕΥΔΑΠ :
Σε προσλήψεις υπαλλήλων θα προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ, ώστε να καλυφθούν ανάγκες της εταιρείας σε προσωπικό. Η προκήρυξη της ΕΥΔΑΠ βγαίνει άμεσα και οι υποψήφιοι θα έχουν δέκα ημέρες προθεσμία για τις αιτήσεις.  Από το ΑΣΕΠ ήδη έχουν εγκριθεί 155 προσλήψεις στην ΕΥΔΑΠ ως εποχικό προσωπικό, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου 8μηνης διάρκειας για το 2014 . Οι προσλήψεις στην ΕΥΔΑΠ θα αφορούν συγκεκριμένο αριθμό ανά ειδικότητα οι οποίες είναι οι παρακάτω :
 ΔΕ Καταμετρητών 50 άτομα, ΥΕ Εργατών 80 άτομα και ΔΕ Οδηγών 25 άτομα.
  • 3 προσλήψεις στην ΕΛΚΕΘΕ. 
Το ΑΣΕΠ έχει εγκρίνει 3 θέσεις για ειδικότητες ΠΕ πληροφορικής και ΤΕ Ιχθυολογίας για διάρκεια 12 μηνών για την ειδικότητα της πληροφορικής και 9,5 μήνες για την ειδικότητα ΤΕ Ιχθυολογίας . Οι προσλήψεις στο Ελληνικό Θαλάσσιο Κέντρο Ερευνών θα προκηρυχθούν άμεσα.


aftodioikisi.gr

Α. Ντινόπουλος: Λιγότερα τα χρήματα για τους παιδικούς σταθμούς – ‘Η κλείνουν ή μπαίνουν δίδακτρα;


Λιγότερα, παραδέχθηκε, ότι θα είναι τα χρήματα από πέρυσι για τους παιδικούς σταθμούς από το ΕΣΠΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. «Για τη λειτουργία των σταθμών, τόσο των δημοτικών όσο και των ιδιωτικών έχει εξασφαλιστεί σημαντικό κονδύλι από το ΕΣΠΑ», είπε χαρακτηριστικά (στον αντένα) ο κ. Ντινόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο  ότι τα χρήματα για τους σταθμούς που έρχονται από το ΕΣΠΑ είναι λιγότερα από πέρυσι (σ.σ. ήταν 250 εκατ. ευρώ) και ότι φτάνουν στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Εργασίας. Αν και ο νέος υπουργός υποστήριξε ότι προσπαθήσει να βρει παραπάνω χρήματα και ότι «στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η χώρα το βάρος πρέπει να φύγει από τους γονείς και να πέσει στον υπουργό», δεν διέψευσε ότι το ποσό που υπολείπεται θα καλυφθεί από συνεισφορά των γονιών, κάτι που ζητάει η ΕΕ ακόμη και για τους άνεργους (σ.σ. 30 έως 50 ευρώ το μήνα).
Να σημειωθεί ότι σε προ ημερών συνάντησή της με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη  Κεγκέρογλου η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει να δοθεί ένα μέρος από τα αδιάθετα 200 εκατ που προορίζονται για το κοινωνικό μέρισμα για να μην μπει «λουκέτο» σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ.
Παράλληλα  οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ με πρόσφατη επιστολή τους στους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών αλλά και στην ΚΕΔΕ υποστηρίζουν τι επίκειται «λουκέτο» σε 89  μικρά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). 


aftodioikisi.gr

Σύνταξη με 15 έως 22,5 έτη ασφάλισης χωρίς μείωση (πίνακες)


Σύνταξη με 15 έως 22,5 έτη ασφάλισης και πλήρες ποσό, δηλαδή χωρίς να έχουν μείωση, μπορούν να κατοχυρώσουν 20 κατηγορίες ασφαλισμένων από όλα τα Ταμεία.
Οι κατηγορίες αυτές καλύπτουν 1,5 εκατ.παλαιούς αλλά και νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους οι οποίοι μπορούν να πάρουν σύνταξη και πριν από τα 60 (γυναίκες ασφαλισμένες πριν από το 1993) με λίγα έτη ασφάλισης, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τα «ένσημα» από την ανεργία.
Τις προϋποθέσεις που ισχύουν για σύνταξη με λίγα έτη ασφάλισης σε ΙΚΑ, Δημόσιο, Ταμείο ΔΕΚΟ-τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ αλλά και ΟΓΑ παρουσιάζει σήμερα σε ένα αποκαλυπτικό οδηγό το ένθετο «Ασφάλιση & Συντάξεις» του Ελεύθερου Τύπου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


aftodioikisi.gr

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ CO2

Την πιθανότητα η ΕΕ να ζητήσει νέο τρόπο μέτρησης για τις εκπομπές CO2, αρχής γενομένης από το 2017. H ΕΕ πιέζει να αντικατασταθεί το υφιστάμενο τεστ New European Drive Cycle (NEDC) που μετρά της εκπομπές CO2και την κατανάλωση των νέων μοντέλων με το ακριβέστερο World Light Vehicle Test Procedure (WLTP) που χορηγείται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το WLTP ικανοποιεί με τη μεθοδολογία του τις σύγχρονες συνθήκες μετακίνησης, σε αντίθεση με το NEDC που εφαρμόστηκε στη δεκαετία του ’70, αρχικά για να μετρά τα οξείδια του αζώτου (NOx), με τη μέτρηση του CO2 και της κατανάλωσης να προστίθενται αργότερα. Οι τεχνικές και κυκλοφοριακές παραδοχές του ’70 προφανώς και σήμερα είναι τελείως ξεπερασμένες. Αν θα θέλαμε να κάνουμε μια σύγκριση με τον πραγματικό κόσμο, όπως έκανε το βελγικό περιβαλλοντικό γκρουπ Transport & Environment, θα ανακαλύπταμε ότι οι σημερινές επίσημες μετρήσεις NEDC που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές για την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2 είναι κατά μέσο όρο 23% χαμηλότερες  από τις πραγματικές.



Μια τέτοια αλλαγή θα σήμαινε ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές θα έπρεπε να επενδύσουν γενναία για να πετύχουν την αποδοτικότητα των αυτοκινήτων που επιβάλλουν οι ήδη θεσπισμένες αντιρρυπαντικές διατάξεις για τα επόμενα χρόνια. Η Exane BNP Paribas εκτιμά ότι οι μετρήσεις προδιαγραφών WLTP θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το κόστος αγοράς του αυτοκινήτου περίπου 1.000 ευρώ ανά μονάδα. Κόστος-βόμβα στην αγορά των μαζικών αυτοκινήτων, αν αναλογιστούμε ότι αναζητούνται τρόποι για να μειωθεί το κόστος λίγες εκατοντάδες ευρώ για ναενθαρρυνθούν οι καταναλωτές. 

Για το λόγο αυτό, οι κατασκευαστές επιθυμούν η εφαρμογή του μέτρου να καθυστερήσει μέχρι το 2020, όπως δήλωσε ο Norbert Reithofer, διευθύνων σύμβουλος της BMW, στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2013 της γερμανικής εταιρείας, τον περασμένο Μάρτιο.



Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της αλλαγής, αρκεί να διαβάσουμε τον αναλυτή της Exane BNP Paribas, Stuart Pearson που, παρουσιάζοντας το WLTP, ανέλυσε ότι πολλοί κατασκευαστές θα χρειαστεί να μειώσουν μέχρι και τα διπλά CO2 από αυτά που υπολόγιζαν και προγραμμάτιζαν. Και αυτό με τη σειρά του θα κοστίσει στην αυτοκινητοβιομηχανία δισεκατομμύρια.

«Ο νέος κύκλος δοκιμής θα οδηγήσει τις μετρούμενες εκπομπές σε αύξηση 20% σε σχέση με τις μετρήσεις NEDC», είπε ο Pearson. »Και με την παραδοχή ότι η τεχνολογία μείωσης CO2 στοιχίζει €30/g, το συνολικό κόστοςτης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας θα ανέλθει στα €11 δισ. –υπολογίζοντας 14,3 εκατ. αυτοκίνητα τις πωλήσεις του 2020», έγραψε ο Pearson σε αναφορά του στις 7 Απριλίου.

»Αυτό θα επιβαρύνει την τιμή κάθε αυτοκινήτου κατά μέσο όρο με το τεράστιο ποσό των €800, κάτι που καταλαβαίνετε τι σημαίνει για τα αυτοκίνητα της».

Έτσι, οι κατασκευαστές όπως η RenaultPSA/Peugeot-Citroën και η Fiat, των οποίων το περιθώριο κέρδους είναι πιθανά κάτω και από το οριακό κόστος αντοχής θα πληγούν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς κατασκευαστές, αναφέρει ο Pearson. Αλλά από την άλλη θα υπάρξουν και κερδισμένοι. Προμηθευτές και κατασκευαστές συστημάτων που κάνουν τα αυτοκίνητο πιο αποδοτικά, όπως η Continental, η Plastic Omnium και η Faurecia θα κάνουν χρυσές δουλειές, καθώς ανοίγει διάπλατα το επιχειρηματικό πεδίο τους, λέει η Exane BNP Paribas.

Μια τέτοια κατάσταση θα έδινε μεγαλύτερο διασκελισμό στα ηλεκτρικά και στα επαναφορτιζόμενα υβριδικάαυτοκίνητα, αλλά και θα δημιουργούσε μεγάλη ύφεση στις πωλήσεις αυτοκινήτων ντίζελ, καθώς εκτός από τις εκπομπές CO2 θα ανέβαιναν και οι εκπομπές NOx.

[Πηγή Automotive News Europe]   

drive.gr

Μεγάλη απάτη με φωτοβολταϊκά ξεσκέπασε η αστυνομία


Συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας τρία άτομα, ηλικίας 41, 45 και 47 ετών, οι οποίοι, με το πρόσχημα της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων, εξαπατούσαν συστηματικά πολίτες, από τους οποίους εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απάτη κατά συναυτουργία και παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνονται επιπλέον τρία άτομα και, συγκεκριμένα, ένας 44χρονος, ένας 54χρονος και ένας ακόμα αγνώστων στοιχείων.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 41χρονος, με τη συνδρομή και των υπόλοιπων εμπλεκομένων, παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος ανώνυμης εταιρείας, που λειτουργούσε από το 2010 και αναλάμβανε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, εισπράττοντας από ιδιώτες μεγάλα χρηματικά ποσά ως προκαταβολή, χωρίς ουδέποτε να ξεκινήσουν ή να ολοκληρωθούν τα «υποτιθέμενα» έργα.
Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί 17 περιπτώσεις απάτης σε βάρος ιδιωτών, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που έχουν αποκομίσει υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.
Επιπλέον, από το φορολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε στην εταιρεία, διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος και πλήθος ποινικών και διοικητικών παραβάσεων, ενώ το ύψος των εσόδων που εχουν αποκρυβεί και οι αναλογούντες φόροι, ξεπερνούν σε αξία το 1.200.000 ευρώ.
Αναλυτικά, για το ελεγχόμενο διάστημα, από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις:
Μη έκδοση παραστατικών, συνολικής αξίας 640.129 ευρώ.
Μη καταχώρηση παραστατικών……………… 166.341 ευρώ.
Μη απόδοση Φ.Π.Α………………………………. 218.059 ευρώ και
Μη απόδοση φόρου εισοδήματος……………..181.963 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι ως διοικούντες την εταιρεία εμφανίζονταν ανά διαφορετικές περιόδους όλοι οι κατηγορούμενοι, εκτός του 47χρονου, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες λογιστή.
Επίσης, όπως προέκυψε, τα γραφεία της εταιρείας είχαν διακόψει την λειτουργία τους, αιφνιδίως και απροειδοποίητα, ενώ, παράλληλα, είχε ενοικιαστεί άλλος επαγγελματικός χώρος στο Νέο Ψυχικό, σε διεύθυνση άγνωστη στους πελάτες της εταιρείας. Μοναδική μέτοχος της εταιρείας διακριβώθηκε ότι είναι Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, με έδρα στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις 13-06-2014 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ, παράλληλα, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες ΔΟΥ για την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.


aftodioikisi.gr