Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

                   Γιάννης   Ξενάκης                                                     Χίος την 12-01-2015                                                                 
 Υποψήφιος Βουλευτής  Ν.Δ  στην Χίο
Συντοπίτισσες, Συντοπίτες
Ένιωσα έντονα την επιθυμία να απευθυνθώ σε εσάς με αυτό το μήνυμα, γιατί όσο μεγάλη είναι η τιμή της συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας τοπικά, ακόμα μεγαλύτερη είναι η ευθύνη του να εκπροσωπήσω τον τόπο μας στο κοινοβούλιο διεκδικώντας την δική σας εντολή.
Δεν είμαι ο μόνος. Ακόμα τρεις συνυποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο σας και είμαι βέβαιος με την ίδια αίσθηση ευθύνης.
Ο καθένας από εμάς έχει την δική του προσωπικότητα, τις δικές του αξιακές αρχές, τις προσωπικές ιδέες και όραμα για τον τόπο και την πατρίδα, τον προβληματισμό για τα αίτια που μας οδήγησαν στην τραγική κατάσταση που όλοι βιώνουμε, αλλά και την δική του προσωπική διαδρομή που τον ακολουθεί και τον χαρακτηρίζει.
Επιτρέψετε μου να μιλήσω με δυο λόγια για την δική μου διαδρομή, γιατί τα υπόλοιπα που προαναφέρω τα κρίνετε εσείς από την συμπεριφορά μας και τις πράξεις μας, αφού εκτιθέμεθα στην κρίση σας.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον ευλογημένο τόπο μας, στην Χίο μας. Ξενιτεύτηκα για μεταπτυχιακά και καταξιώθηκα επιχειρηματικά στο Βερολίνο. Εδώ και μια δεκαετία διαμένω μόνιμα στην αγαπημένη μας Χίο, όπου αρχικά με την ψήφο των Μαστιχοχωρούσων εκλέχθηκα Δήμαρχος, χωρίς όμως να μου επιτρέψουν τα δικαστήρια να υλοποιήσω το όραμα μου για την περιοχή. Διοίκησα το Νοσοκομείο μας για τρία χρόνια και προσπάθησα μέσω του άριστου στελεχιακού δυναμικού του ιδρύματος να αναδείξω τις αρετές των Ελλήνων μέσα από μια χρηστή διοίκηση. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαίου με την ψήφο σας με αναδείξατε πρώτο περιφερειακό σύμβουλο, αλλά για μια ακόμα φορά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να βάλω το λιθαράκι της ευρωπαικής εμπειρίας και των ιδεών μου στην ανάπτυξη του τόπου μέσα από έναν υπεύθυνο θεσμικό ρόλο.
Με ερωτούν πολλοί. Μετά από όσα έχεις τραβήξει, πως μπορείς να έχεις το κουράγιο να συνεχίζεις. Απαντώ απλά. Γιατί η επιθυμία μου για προσφορά στον τόπο είναι πολύ μεγαλύτερη από την πίκρα της αδικίας. Γιατί νιώθω τις τύψεις της γενιάς μας να γίνονται ερινύες που μας βασανίζουν επειδή δεν φανήκαμε αντάξιοι των θυσιών των προγόνων μας και δεν αφουγκραζόμαστε την κραυγή αγωνίας της νέας γενιάς για το μέλλον της. Γιατί για εμένα η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι επάγγελμα, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.

Ζητώ και πάλι την ψήφο σας με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που αυτό συνεπάγεται. Χωρίς να διακυβεύσω ίχνος από την αξιοπρέπεια μου, χωρίς να απολέσω το παραμικρό από τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύω στον βωμό της επιτυχίας. Τούτη τη φορά δεν θα μπορέσει κανείς να ποδοπατήσει την επιλογή σας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη σας.

EΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ Νorman Atlantic ;

  • Ολοένα και πιο φρικιαστικές είναι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι επιβάτες του Norman Atlantic στα νερά της Αδριατικής.
  • Ο ιταλικός τύπος μεταδίδει πως πολλοί από τους επιβάτες που έπεσαν στην θάλασσα δέχθηκαν επίθεση από καρχαρίες, πληροφορίες που διαρρέουν μετά τις πρώτες εννέα νεκροψίες, οι οποίες πραγματοποιούνται από χθες στο Μπάρι.
  • Ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί αν οι άτυχοι επιβάτες του πλοίου δέχθηκαν την επίθεση μέσα στο νερό όσο ήταν ακόμα ζωντανοί ή εάν ήταν ήδη νεκροί.
  • Για 12 νεκροί λένε τώρα οι Ιταλοί - Δεκάδες οι
  • - See more at: http://www.palo.com.cy/a/anatrichiastikes-apokalipsis-gia-norman-atantic-karcharies-katasparaxan-zontanous-tous-epivates-147253#sthash.ljBsCBeP.dpuf

    Δημόσιο διάλογο με τα κόμματα για την επίλυση των ζητημάτων των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού «προκαλεί» ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης



    Με επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς των Κομμάτων, ζητά ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου από την επομένη των εκλογών να δρομολογηθούν λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.

    Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην ανάγκη να δοθεί πρωταγωνιστικός ρόλος στην Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες εξαιτίας της κρίσης.

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά με την επιστολή του συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να παρουσιάσει τις θέσεις των Ο.Τ.Α. σε τομείς όπως
    ·         τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης
    ·          οι θεσμικές αλλαγές που προτείνει για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και την δρομολόγηση της επίλυσης μιας σειράς θεσμικών εκκρεμοτήτων
    ·          τη συμμετοχή των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ
    ·          την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των Δήμων μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση των κοινωνικών τους δομών και υποδομών
    ·         το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων
    ·          ζητήματα που αφορούν τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας κι επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες

    Μαζί με την επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων στάλθηκε κι ένα κείμενο που αποτυπώνει τις θέσεις και διεκδικήσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., το οποίο θα αποτελέσει και την ατζέντα των συζητήσεων.


    ΜΕ "double score " ΚΑΙ ... ΒΑΛΕ , ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ Β' ΑΘΗΝΩΝ , ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Σε «double score» και βάλε προσδιορίζεται η μέχρι στιγμής διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, αυτή της Β’ Αθηνών, το αποτέλεσμα της οποίας κρίνει και την τελική διαφορά στις εκλογές. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πώς το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να φθάνει ή και να ξεπερνά τις 8 μονάδες.
    Πληροφορίες από δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα στρατηγεία των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και δημοσκοπήσεων δυτικών πρεσβειών που δημοσίευσε προ ημερών το «defencenet.gr» δείχνουν πώς η ΝΔ μπορεί να κινηθεί στη Β’ Αθηνών μέχρι το 18%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 40%.
    Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ΝΔ στην καλύτερη των περιπτώσεων να εκλέξει το πολύ 6-7 βουλευτών, με ηχηρά ονόματα του χώρου να μένουν εκτός Βουλής. Ήδη, βουλευτές που κάνουν δημοσκοπήσεις για να δουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται παθαίνουν πλάκα αναφορικά με τα πολιτικά «τζάκια» τα οποία θα σβήσουν.
    Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με την εκλογή ακόμη και περισσότερων από 20 βουλευτών στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Πρόσφατη δημοσκόπηση δυτικής πρεσβείας φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται με 19% διαφορά από τη ΝΔ και ποσοστά 35% έναντι 16%.
    Φαίνεται πώς αυτά επιβεβαιώνονται πλήρως με τάσεις μάλιστα διεύρυνσης της διαφορά και όχι κλεισίματος της ψαλίδας που «βλέπει» ο Αντώνης Σαμαράς και κάποιες δημοσκοπήσεις συστημικών μέσων.
    Η περιφέρεια της Β’ Αθηνών, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών. Στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ με 4% πανελλαδική διαφορά, στην Β' Αθηνών είχε προηγηθεί με 10% (30,44% έναντι 20,24%). Η Ν.Δ. μετά τον ΕΝΦΙΑ και την εμπλοκή με την τρόικα για την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα κατέρρευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε σημαντικά περισσότερο.
    Αν λοιπόν η διαφορά στη B’ Αθηνών κατά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου περιοριστεί στις 13-15 μονάδες, θα «παίξει» γύρω στις 5 μονάδες πανελλαδικά η διαφορά πάντα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιβεβαιωθεί το doube score, με τη ΝΔ να μένει κάτω από το 20% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνάει το 35-36% τότε η διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα θα περάσει και τις 7 μονάδες.
    Όσο για τα κόμματα που ακολουθούν, αναμφισβήτητα πλέον η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα με την ηγεσία της και τα μισά στελέχη της να είναι προφυλακισμένα, ενώ «μάχη» αναμένεται να δώσουν για την τέταρτη θέση το Ποτάμι και το ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ να υποβιβάζεται στην έκτη θέση.
    Και πάλι καλά να λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου και τη δυναμική που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην μπει καν στη Βουλή. Ενδεχόμενο πάντως που παίζει σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών το Μάρτιο. Αν γίνει αυτό, η πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων θα σβήσει από τον πολιτικό χάρτη το ΠΑΣΟΚ.
    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΜΕ ΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

    Με ποσοστό 33% είναι δυνατόν το πρώτο κόμμα να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Δείτε σε ποιες περιπτώσεις είναι αυτό δυνατό.
     
    Ρόλο-κλειδί στην αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος παίζει το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αν αυτό κυμανθεί στα επίπεδα του Μαΐου του 2012, η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να είναι κάλλιστα μονοκομματική. Στις εκλογές αυτές η διασπορά των ψήφων ήταν μεγάλη και τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν 19,02%. Στην περίπτωση, λοιπόν, που σημειωθεί στις επερχόμενες εκλογές ένα ανάλογο φαινόμενο, τότε αρκεί στο πρώτο κόμμα ποσοστό 33% για να αποσπάσει 152 έδρες.
     
    Τα ψιλά γράμματα του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος είναι καθοριστικά για τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται κατά καιρούς, το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επηρεαστεί είτε από τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είτε από την επιμέρους απήχηση που θα εξασφαλίσουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.
     
    Οι ουσιαστικές παράμετροι είναι δύο: Αφενός το ποσοστό που θα πάρει αυτοτελώς το πρώτο κόμμα και αφετέρου οι επιδόσεις των μικρών κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή. Οσο περισσότερα είναι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός της Βουλής και κατ' ακολουθία μεγαλύτερο το άθροισμα της δύναμής τους, τόσο θα χαμηλώνει ο πήχης για να κερδίσει ο νικητής την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
     
    Αντίθετα, αν τα εκτός Βουλής κόμματα κινηθούν στα επίπεδα των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012, που συμπιέστηκαν στο 5,98%, τότε το τοπίο θα είναι αρκετά διαφορετικό. Και με 33% το πρώτο κόμμα θα πάρει το πολύ 138 έδρες, οπότε θα χρειαστεί είτε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας είτε προσφυγή σε νέες κάλπες.
     
    Για να μπορέσει να σχηματίσει το πρώτο κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση (με τους εκτός Βουλής σχηματισμούς στα επίπεδα του 5,98%), ο πήχης ψηλώνει αρκετά και απαιτείται ποσοστό τουλάχιστον 37,8% για να έχει 151 έδρες. Οπως είναι προφανές, το όριο της αυτοδυναμίας κινείται ενδιάμεσα των δύο αυτών ποσοστών, ανάλογα με την τελική συμπεριφορά των εκτός Βουλής κομμάτων.
     
    Για να υπολογιστεί ο αριθμός των εδρών που παίρνει κάθε κόμμα, κατ' αρχάς πολλαπλασιάζεται το ποσοστό του με το 250. Στη συνέχεια, το γινόμενο διαιρείται με το συνολικό ποσοστό όλων των κομμάτων που περνούν το 3%. Το αποτέλεσμα δίνει τις έδρες. Στις έδρες του πρώτου κόμματος προστίθενται και οι 50 έδρες που είναι το μπόνους που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.
     
    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    Συνέντευξη τύπου – Συγκέντρωση στα Ειρηνοδικεία: Νέας Ιωνίας Αττικής & Πατρών, στις 14.1.2014 – Λέμε ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς



    Η ΕΚΠΟΙΖΩ μαζί με την «Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop» στην Αθήνα και στην Πάτρα με άλλους επτά Φορείς, σας καλούν σε συνέντευξη τύπου στο Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας, και Πατρών αντίστοιχα,  την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2014, ώρα 15.30, με θέμα «Λέμε ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς». Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των μελών της ΕΚΠΟΙΖΩ και της Πρωτοβουλίας και των  λοιπών Φορέων,  ενάντια πλειστηριασμούς συμπολιτών μας που έχουν προγραμματισθεί στις 16.00 στις αίθουσες των  παραπάνω Ειρηνοδικείων.

    Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα έχουν βρεθεί από 1.1.2015 χιλιάδες χρεωμένοι δανειολήπτες  καθώς δεν ανανεώθηκε ούτε το ελάχιστο  προστατευτικό καθεστώς  για την πρώτη κατοικία. Έτσι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για οφειλές  προς τις τράπεζες ενώ συνεχίζονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών για οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Υπάρχει λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί για όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.


    Ταυτόχρονα με τη συνέντευξη τύπου, έξω από τα ειρηνοδικεία της Ν. Ιωνίας και Πατρών, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ώστε να αποτραπούν προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί συμπολιτών μας.

    Η Πολιτική Οικολογία συναντά την Ριζοσπαστική Αριστερά Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015



    Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ απάντησαν θετικά στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για ένα πλατύ μέτωπο συνεργασίας, παίρνοντας θέση στις σημερινές κρίσιμες πολιτικές συνθήκες  που βιώνει η χώρα, και δείχνοντας ότι δεν αρνούνται να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες για να εφαρμόσουν τις ιδέες τους.
     Στόχος η υποστήριξη μιας ριζικής αλλαγής διακυβέρνησης στη χώρα στις επερχόμενες εκλογές και η εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας για τη διέξοδο από την κρίση για ένα διαφορετικό αύριο. Απαιτείται η διαμόρφωση πολιτικών που να αντιμετωπίζουν την κρίση τόσο οικονομικά όσο κοινωνικά και περιβαλλοντικά, και όχι στενά με οικονομίστικα μέτρα.

    Η αποδοχή της πρότασης προέκυψε μετά από κοινή συμφωνία των Οικολόγων Πράσινων και του ΣΥΡΙΖΑ σε πάγιες οικολογικές θέσεις για ένα νέο, εφαρμόσιμο, οικολογικό παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα.

    Ιδιαίτερα σημαντικές είναι για τα νησιά μας, οι προγραμματικές δεσμεύσεις που αφορούν:
    ·         στην προστασία των κοινών αγαθών (νερό, αέρας, αιγιαλοί, δάση, υγρότοποι, ελεύθερες αστικές εκτάσεις, πολιτιστική κληρονομιά, υγεία, κ.λπ.), την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των κατοίκων της Ελλάδας σε αυτά και τη βιώσιμη παράδοσή τους στις επόμενες γενεές,
    ·         στην αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα, με έμφαση στη βιολογική και ποιοτική γεωργία,
    ·         στην αλλαγή του τουριστικού μοντέλου προς πιο ποιοτικές και εναλλακτικές μορφές, σε άμεση συνέργεια με πολιτικές προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος,
    ·         στην προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, όχι ως πολυτέλεια, αλλά ως όρο για την οικονομική εξυγίανση, με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου-δασολογίου, τη χαρτογράφηση των αιγιαλών με επιστημονικά κριτήρια, την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, ως αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις -οι χρήσεις γης πρέπει να πάψουν να αποτελούν αντικείμενο πελατειακών σχέσεων,
    ·         στη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των νησιωτικών περιοχών με αυτές της χερσαίας χώρας,
    ·         στην αντιμετώπιση των διεργασιών ερημοποίησης, η οποία βρίσκεται σε στενή σχέση με την κλιματική αλλαγή μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του δάσους, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερβόσκησης, των πυρκαγιών, των εκχερσώσεων και των αλλαγών των χρήσεων γης,
    ·         την απόρριψη μεγάλων σχεδίων ιδιωτικοποίησης μέσω της παραχώρησης μεγάλων δημοσίων εκτάσεων για τουριστικές επιχειρήσεις, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα,
    ·         στην προστασία των μικρών και μεγάλων υγροτόπων των νησιών που συνδέονται με την παγκόσμια μετανάστευση των πουλιών
    ·         στην προώθηση πολιτικών για την παράκτια αλιεία και την απαγόρευση των μεγάλων μέσων καταστροφικής αλιείας στη Μεσόγειο με διασφάλιση για πλήρη ενημέρωση των κατοίκων.
    Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ήδη βρεθεί σε κοινούς αγώνες σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ήμασταν δίπλα σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, σε αγώνες περιβαλλοντικής προστασίας, σε δράσεις στήριξης των μεταναστών, στην προστασία κάθε ανθρώπου από τη βία, στους αγώνες για την ισότητα των δύο φύλων, στον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας αιολικών πάρκων στα νησιά μας.

     Στόχος μας να βοηθήσουμε σ΄ αυτή τη συμμαχία για να αλλάξει επιτέλους η μοίρα αυτού του τόπου. Για να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση, αυτό το καθεστώς, το οποίο δεν καταστρέφει μόνο το περιβάλλον -το οποίο θεωρούσε πολυτέλεια- αλλά καταστρέφει και τις κοινωνικές σχέσεις και τους ίδιους τους ανθρώπους.
    Η Αριστερά και η Οικολογία συμπορεύονται προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι εδώ, παρόντες, όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά και για την επόμενη ημέρα.
     Στο μετερίζι αυτό θα βρεθούμε και με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων για να βάλουμε όλοι μαζί τέλος στη μιζέρια . Να  ανοίξουμε τον  δρόμο στην ελπίδα .

    Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων 

    Άδεια Μητρότητας – Άδεια Θηλασμού και Φροντίδας Τέκνων



    Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» υλοποιεί το έργο «Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών πληροφόρησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζομένων» με στόχο την πληροφόρηση, ενδυνάμωση και παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής στους εργαζόμενους αλλά και σε ανέργους, για θέματα που αφορούν τους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης, των Εργασιακών Σχέσεων και της Απασχόλησης.

    Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ένα συνοπτικό οδηγό πληροφόρησης με τις διατάξεις που διέπουν την Άδεια Μητρότητας και Άδεια Θηλασμού και Φροντίδας Τέκνων.

    Χρονικό διάστημα Άδειας Μητρότητας
    Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων. Από αυτές οι 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού (λόγω κυοφορίας) και οι υπόλοιπες 9 μετά τον τοκετό (λόγω λοχείας).
    Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί νωρίτερα από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία, το υπόλοιπο των πρώτων 8 εβδομάδων χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να συμπληρωθούν οι 17 εβδομάδες της χορηγουμένης άδειας μητρότητας.
    Αν ο τοκετός πραγματοποιηθεί αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά προβλεφθεί, τότε παρατείνεται η άδεια λόγω κυοφορίας –μέχρι τον τοκετό– χωρίς αντίστοιχη μείωση του χρόνου αδείας λόγω λοχείας.

    Παράταση χρόνου Άδειας Μητρότητας
    Σε περίπτωση ασθενείας που προέρχεται από την κύηση ή τον τοκετό, η άδεια παρατείνεται ανάλογα (πριν ή μετά την περίοδο των 8 εβδομάδων), χωρίς, όμως, ταυτόχρονη καταβολή επιδομάτων μητρότητας και ασθενείας.

    Χορήγηση Άδειας Θηλασμού και Φροντίδας Παιδιών
    Η άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών που χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας λοχείας μπορεί να χορηγηθεί με τους εξής τρόπους:
    1. Για 30 μήνες μετά τη λήξη τις άδειας λοχείας δικαίωμα προσέλευσης στον χώρο εργασίας μία ώρα αργότερα από το κανονικό ωράριο ή αποχώρησης από τον χώρο εργασίας μία ώρα νωρίτερα από το κανονικό ωράριο, ή
    2. Με συμφωνία του εργοδότη εφαρμογή μειωμένου ωραρίου, όπως παραπάνω περιγράφηκε, κατά δύο ώρες ημερησίως για διάστημα 12 μηνών και κατά 1 ώρα ημερησίως για επιπλέον διάστημα 6 μηνών, ή
    3. Αντί για εφαρμογή μειωμένου ωραρίου μπορεί να ζητηθεί η χορήγηση
    συνεχόμενης ισόχρονης άδειας με αποδοχές εντός του χρονικού διαστήματος που υφίσταται δικαίωμα εφαρμογής μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού.

    Δικαιούχοι Άδειας Φροντίδας Παιδιών
    Σε περίπτωση που η εργαζόμενη μητέρα δεν κάνει χρήση του δικαιώματός της για εφαρμογή μειωμένου ωραρίου ή λήψη αδείας θηλασμού και φροντίδας παιδιού, ο εργαζόμενος πατέρας δικαιούται να ζητήσει εφαρμογή μειωμένου ωραρίου ή χορήγηση αδείας για φροντίδα παιδιού.

    Για περισσότερες πληροφορίες ή διατύπωση σχετικών ερωτημάτων στα αναφερόμενα πεδία παρακαλούμε να έρχεστε σε επαφή με το Περιφερειακό ΙΝΕ / ΓΣΕΕ Βορείου Αιγαίου, Εργατικό Κέντρο Χίου, Μαρτύρων 2, 82100 Χίος, τηλ. 22710 23550, fax 22710 23175, email: chiosinediktio@inegsee.gr και ineba@inegsee.gr. Οι υπηρεσίες Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής παρέχονται δωρεάν στο κοινό.

    ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ " ΨΑΛΙΔΑΣ " ΜΕΤΑΞΥ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ



    Άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η κάλπη της «Ζούγκλας» δύο σχεδόν εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τις σημαντικότερες ίσως των τελευταίων ετών.

    Αδιαφιλονίκητα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα, με τη ΝΔ να σημειώνει σημαντικές απώλειες, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της δυσφορίας του εκλογικού σώματος για τα οικονομικά μέτρα που πήρε.

    Ένα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον κατά την παρούσα διαδικτυακή ψηφοφορία είναι η πιθανή ύπαρξη οκτώ πλέον κομμάτων στο ελληνικό κοινοβούλιοΤρίτη δύναμη φαίνεται ότι αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, ενώ από εκεί και πέρα η κατάσταση είναι συγκεχυμένη, κυρίως ως προς τις θέσεις που θα καταλάβουν τα υπόλοιπα κόμματα.

    Το νεοϊδρυθέν κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει να μπαίνει στη Βουλή, αποσπώντας μερίδιο από τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το «ΠΟΤΑΜΙ» του Σταύρου Θεοδωράκη.

    Τα ποσοστά που θα αποσπάσει είναι ίσως νωρίς να τα υπολογίσει κανείς λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από την ίδρυσή του και φυσικά του μικρού χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι τη διενέργεια των εκλογών.

    Ένα άλλο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι η πιθανή ύπαρξη οκτώ πλέον κομμάτων στο ελληνικόΤο νεοϊδρυθέν κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει να μπαίνει με απαιτήσεις στη Βουλήκοινοβούλιο.

    Στην έρευνα, που ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 9/1/2015, συμμετείχαν 1645 πολίτες.

    Πέραν της πρόθεσης ψήφου, οι πολίτες απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα, όπως η υπόθεση σύλληψης του Χριστόδουλου Ξηρού, αλλά και για τα κόμματα που εμφανίστηκαν στην πολιτική σκηνή, εν μέσω ακραίας πόλωσης και μπαράζ επαφών τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο για τα σενάρια της επόμενης ημέρας.

    Τι απάντησαν οι πολίτες

    Το πρώτο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες αφορούσε στον Χριστόδουλο Ξηρό. Οι συμμετέχοντες, σε ποσοστό 74%, θεωρούν ότι η σύλληψή του δεν ήταν τυχαίο γεγονός και ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη στιγμή από την κυβέρνηση, λόγω προεκλογικής περιόδου.



    Οι χρήστες του διαδικτύου απάντησαν στο ερώτημα για το αν το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» του Γιώργου Παπανδρέου και η «ΤΕΛΕΙΑ» του Απόστολου Γκλέτσου που κατεβαίνουν στις εκλογές θα αποκτήσουν την αναγκαία δυναμική ώστε να διαταράξουν τις πολιτικές ισορροπίες και τους συσχετισμούς.

    Για το μεν πρώτο το ποσοστό που το πιστεύει φτάνει το 31%, ενώ για το δεύτερο μόλις το 5%.





    Kαταλληλότερος για πρωθυπουργός

    Υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο Αλέξης Τσίπρας (30,7%), στην παρούσα διαδικτυακή ψηφοφορία, έναντι του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά (18,8). Ωστόσο, το 47,3% των πολιτών πιστεύει ότι κανένας από τους δύο δεν είναι ο κατάλληλος για την πρωθυπουργία.



    Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης

    Το επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης για τις εκλογές, δηλαδή εάν αυτές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει παρασάγγας της ΝΔ, καθώς συγκεντρώνει 78%, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με 14,9%.



    Πρόθεση ψήφου για τις εκλογές

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 32,6%, ενώ δεύτερη έρχεται η Νέα Δημοκρατία με 21,1%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 14,7%, ακολουθούν το Ποτάμι με 4,6%, το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου με 3,9, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%. Το ΠΑΣΟΚ αποσπά 3,8% και εν συνεχεία το ΚΚΕ λαμβάνει 3,7%. Το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ ανιχνεύεται μετά βίας, καθώς βρίσκεται κάτω του 1%. Η «Τελεία» του Απόστολου Γκλέτσου έλαβε 0,5%.



    Συσπειρώσεις και διαρροές ψηφοφόρων

    Στις συσπειρώσεις των πρώτων δύο κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 63,4%, με διαρροή ψηφοφόρων της προς τη Χρυσή Αυγή, σε ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 4,3%. Όπως φαίνεται πληρώνει το τίμημα των μέτρων λιτότητας, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της (17,6%) στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.



    Αντίθετα, η συσπείρωση δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 71,9%. Αξιοσημείωτη είναι η διασπορά ψηφοφόρων του προς τη Χρυσή Αυγή, που είναι της τάξεως του 10,6%.



    H ταυτότητα της έρευνας











    zougla.gr

    Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων


    apagoreutiko_apoplou_

    Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες προκαλούν σήμερα οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.
    Από τον Πειραιά εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό και τη Σαλαμίνα.
    Ακόμα, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Βόλος-Σποράδες, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος, ενώ στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

    Κριτήριο ψήφου οι σύγχρονες ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους

    της Στέλλας Αμπαζή

    Μπροστά στην κάλπη της 25ης Γενάρη, οι γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, εργαζόμενες και άνεργες, νέες και συνταξιούχοι, χρειάζεται να στρέψουν το βλέμμα και τον προβληματισμό τους στην επόμενη μέρα των εκλογών. Την επόμενη μέρα, θα είναι εδώ όλοι οι παράγοντες που επιδεινώνουν τη ζωή τους, οι απώλειες που υπέστησαν και η επίθεση που δέχτηκαν μια σειρά δικαιώματά τους τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο απολογισμός είναι αρνητικός όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τις συντάξεις, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την προστασία της μητρότητας, το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια για τη λαϊκή οικογένεια, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
    Μέσα στο θορυβώδη διαξιφισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει και οι γυναίκες που βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής επέλασης να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα: Είναι λύση για τις ίδιες και τις οικογένειές τους τα ψίχουλα που υπόσχονται όσοι διαγκωνίζονται να αναλάβουν το ρόλο του «πρώτου βιολιού» στην ορχήστρα που διευθύνουν η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι; Ψίχουλα που θα εξανεμιστούν την ίδια μέρα με δεδομένες τις συνέπειες του αντιλαϊκού οπλοστασίου.
    Γι' αυτό είναι ανάγκη να στηρίξουν στην κάλπη το ΚΚΕ που πρωταγωνιστεί στην οργάνωση του αγώνα του λαού για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων, για την ανάκτηση των απωλειών του λαού. Να κάνουν κριτήριο ψήφου τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν, ενάντια στη στρατηγική ΕΕ και κάθε κυβέρνησης που θυσιάζει τα δικαιώματα του λαού για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
    Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει, για παράδειγμα, πως οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων αρνούνται να συμβιβαστούν με την εργασιακή ζούγκλα που έχουν φτιάξει η ΕΕ και τα κόμματά της, πως διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Γιατί, πολύ πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και την επιτάχυνση των βάρβαρων μέτρων, η μερική και εποχική απασχόληση διαφημίστηκαν σαν μια «ευκαιρία» και «δυνατότητα» να συνδυάσουν οι γυναίκες την παραμονή τους στην αγορά εργασίας με τη φροντίδα των παιδιών και της οικογένειάς τους, με το επιχείρημα πως τάχα βοηθούν την «ισορροπία» ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια. Αφού επέβαλαν τη μισή δουλειά αρχικά στις εργαζόμενες, στη συνέχεια την επέκτειναν σε ευρύτερα τμήματα εργαζομένων, αποψιλώνοντας παράλληλα κάθε υπηρεσία και παροχή που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια και μετατρέποντάς τη σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει προεκλογικά τη σημαία της επαναφοράς του κατώτερου μισθού, ενώ την ίδια στιγμή η εξαγγελία αυτή είναι στην ουσία χωρίς αντίκρισμα για τις χιλιάδες εργαζόμενες με τετράωρα και εξάωρα, με «μπλοκάκι», για τις νέες γυναίκες στα προγράμματα κακοπληρωμένης και προσωρινής δουλειάς, καθώς αυτές οι εργασιακές σχέσεις έχουν αντικαταστήσει τον κατώτερο μισθό με ένα κλάσμα του.
    Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ότι οι εργαζόμενες, ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες, δεν αποδέχονται ότι η σύνταξη και η ασφάλιση θα αποτελεί για αυτές άπιαστο όνειρο. Με το επιχείρημα της «ισότητας», ΕΕ και κυβερνήσεις κατάργησαν την 5ετή διαφορά στη συνταξιοδότηση μεταξύ γυναικών και ανδρών, πολύ πριν κάνουν τα μνημόνια την εμφάνισή τους, παραγνωρίζοντας τις βιολογικές ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας, που προκύπτουν από τον αναπαραγωγικό της ρόλο, την ανάγκη προστασίας της μητρότητας, που επιβάλλουν τη διαφορά αυτή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στα σκαριά έχουν νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση που πρέπει να συναντήσει οργανωμένη και μαχητική απάντηση ιδιαίτερα από τις εργαζόμενες, καθώς αυτές θα πρέπει να συμπληρώσουν όχι μία αλλά δύο ζωές στη δουλειά για να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, με δεδομένη την ανεργία, την ανασφάλιστη δουλειά και το μισό ένσημο της ελαστικής απασχόλησης. Οσες τα καταφέρουν, και με τον όρο πως η σύνταξή τους θα είναι μικρότερη των 700 ευρώ, θα ...επωφεληθούν από την επαναφορά της 13ης σύνταξης που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Η δύναμη που θα μετρήσει το ΚΚΕ και στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι δύναμη για τις εκατοντάδες χιλιάδες άνεργες και άνεργους για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
    Γιατί η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στην ανεργία, στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, όπου τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και η παραγωγή θα σχεδιάζεται με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων και το τιμόνι της εξουσίας θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης, του λαού.
    Οι εργοδότες αξιοποιούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των γυναικών για να εκβιάζονται οι εργαζόμενες να αποδεχθούν την ατομική σύμβαση (βλ. Σούπερ Μάρκετ «Χαρά» στη Χίο), τη μείωση του μισθού τους, το ωράριο - λάστιχο, την κατάργηση της αργίας της Κυριακής όπως επανειλημμένα επιδιώκεται και στο νησί μας. Για να είναι οι άνεργες έτοιμες για την ίδια και μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Το γνωρίζουν οι γυναίκες που αναγκάζονται να δεσμεύονται με «συμφωνητικά» πως δε θα δημιουργήσουν οικογένεια. Το ίδιο και οι εργαζόμενες στα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας» και τα «voucher» της «επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας», προγράμματα που η ΕΕ διαφημίζει ως μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υλοποίησε και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, διατείνεται πως θα τα εφαρμόσει καλύτερα. Εξασφαλίζουν «τζάμπα» εργαζόμενους και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ στήνουν τις άνεργες στην ουρά για ένα σύντομο «διάλειμμα» κακοπληρωμένης δουλειάς, προτού βρεθούν ξανά στην ανεργία.
    Από το στόχαστρο της επίθεσης των τελευταίων χρόνων δε θα μπορούσε να ξεφύγει η μητρότητα, αφού για την ΕΕ, τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, οι παροχές για την προστασία της θεωρούνται «κόστος» που πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό της ανταγωνιστικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, στο τέλος του 2012 κατάργησαν το επίδομα τοκετού για τις γυναίκες που γεννούν σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια και το διατήρησαν μόνο για τις γυναίκες που γεννούν στο σπίτι. Καλούν τις γυναίκες να ξεχάσουν ακόμα και αυτό το μικρό βοήθημα που έπαιρναν για να καλύψουν ένα μικρό μέρος από τις αυξημένες ανάγκες που συνεπάγεται για τους νέους γονείς η γέννηση του παιδιού τους. Κι όπως φαίνεται δεν θα είναι η τελευταία παροχή που θα αποχαιρετίσουν οι νέες μητέρες. Τα επόμενα βήματα της επίθεσης έχουν ήδη διαγραφεί. Αυτό δείχνει η πρόσφατη πρόταση του υπουργού Παιδείας, να καλυφθούν τα σοβαρά κενά στα σχολεία από γυναίκες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε γονική άδεια. Η κατεύθυνση φαίνεται και από τη συζήτηση και τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια στην ΕΕ, για μετατροπή της άδειας μητρότητας σε γονική άδεια, ένα μέρος της οποίας θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τον πατέρα, στο όνομα και πάλι της «ισότητας». Στο φόντο αυτό, η στήριξη στο ΚΚΕ είναι στήριξη στη μόνη δύναμη που παλεύει για την ουσιαστική προστασία της μητρότητας, που αναδεικνύει πως αυτή μπορεί να γίνει πράξη στο πλαίσιο μιας κοινωνίας όπου η στήριξη της λαϊκής οικογένειας με κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές δεν θα αντιμετωπίζεται σαν κόστος που περιορίζει τα κέρδη, αλλά ως κοινωνική ανάγκη που θα πρέπει να ικανοποιείται σε ανώτερο διαρκώς βαθμό.
    Στέλλα Αμπαζή

    Υποψήφια με το ΚΚΕ στη Χίο

    Ανακοίνωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ : ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΥ


    Ο λαός της Χίου, πρέπει ν’ αντιδράσει δυναμικά και οργανωμένα μέσα από τα συνδικάτα του ενάντια στην εγκληματική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καθώς και των εκάστοτε διοικητών του Νοσοκομείου Χίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προκήρυξη για προσλήψεις δεν περιλήφθηκε γιατρός για την Παιδιατρική Κλινική και το Νευρολογικό Τμήμα, δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της βρίσκονται αντιμέτωπα με τις πολιτικές της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.
    Η συγκυβέρνηση, τα στελέχη της στα Νοσοκομεία όπως ο Διοικητής του Νοσοκομείου στη Χίο, έχουν στο επίκεντρο της πολιτικής τους και υλοποιούν τη λογική της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους των καπιταλιστών, γι’ αυτό και ιδιωτικοποιούν τη μια δραστηριότητα μετά την άλλη, γι’ αυτό και προωθούν προκηρύξεις γιατρών όχι με βάση την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στην υγεία του λαού, αλλά βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών του νησιού μας. Επί δεκαετίες αφήνουν το Νοσοκομείο Χίου, χωρίς την ιατρική υποστήριξη όταν οι γιατροί παίρνουν τη νόμιμη άδεια τους.

    Καλούμε το Χιώτικο λαό να μη χάσει κι άλλο χρόνο. Οι πολιτικές που ζει θα είναι εδώ και την επόμενη των εκλογών, ανεξαρτήτως ποιος θα είναι διαχειριστής του καπιταλισμού. Οι επιπτώσεις στην Υγεία, την Ασφάλιση θα εξακολουθήσουν τα οξύνονται, τα μνημόνια διαρκείας δεν θα σταματήσουν. Με δυο λόγια η πολιτική της ΕΕ που όλα τα Κόμματα στηρίζουν, εκτός του ΚΚΕ, θα εξακολουθεί να γκρεμίζει κατακτήσεις. Αυτά πρέπει να γίνουν και κριτήριο ψήφου. Η στήριξη του ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές πρέπει να γίνει εφαλτήριο για μια μαχητική εργατική λαϊκή αντιπολίτευση. Γιατί το μόνο Κόμμα που μπορεί σταθερά να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο, που δεν παζαρεύει, που δεν υπογράφει συμβόλαια με το σύστημα, που δεν αναγνωρίζει ότι το χρέος πρέπει να το πληρώσει ο λαός, που παλεύει για αποκλειστικά Δημόσια Υγεία – Πρόνοια, και προετοιμάζει το έδαφος για την εξουσία και διακυβέρνηση του λαού, είναι το ΚΚΕ.

    Οι προεκλογικές εξαγγελίες για φόρους και συντάξεις - Συγκριτικός πίνακας με όσα υπόσχονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ


    Το ύψος των συντάξεων, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθώς και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα βρέθηκαν στο προσκήνιο της σύντομης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, με τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, να πρεσβεύουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές στα δύο αυτά «καυτά» θέματα.Στον προεκλογικό αγώνα μπαίνουν υποσχέσεις για παροχές (λελογισμένες και μη), ενώ στην προεκλογική ... μάχη ρίχνονται ακόμη και ήδη ψηφισμένοι νόμοι, η εφαρμογή των οποίων τίθεται εν αμφιβόλω. Το σκηνικό συμπληρώνουν οι δεσμεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, έτσι όπως περιγράφονται στο απαντητικό e-mail του υπουργείου Οικονομικών προς τους εκπροσώπους των δανειστών.
    Το η Ν.Δ. δεσμεύεται ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ υπάρξουν άλλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Δεδομένες θεωρούνται οι παρεμβάσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές, καθώς η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος οδηγεί σε νέες μειώσεις εντός του 2015. Η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και κατάργησης των στρεβλώσεων. Ο ίδιος ο κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της Ν.Δ.έκανε λόγο για «προστασία των εισφορών των εργαζομένων ώστε να μη σπαταλιούνται από χαριστικές συντάξεις ολίγων». Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις συντάξεις των 40άρηδων, έκανε λόγο για μεγάλες αποκλίσεις και ξεκαθάρισε ότι αυτές, σταδιακά και χωρίς αιφνιδιασμούς, θα εξαλειφθούν. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε μετά το 2020 όλοι να βγαίνουν στη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας. Παράλληλα, έχει συμφωνήσει με την τρόικα για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για λήψη οποιασδήποτε σύνταξης στα 20 χρόνια.
    Για το ΕΚΑΣ, η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της εφαρμογής νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ συζητά την κατάργησή του και τη μερική αντικατάστασή του με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για χαμηλοσυνταξιούχους. Στα εργασιακά, συζητά αλλαγές στο λοκ άουτ, αποκλείει για την ώρα παρεμβάσεις στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Στο καυτό θέμα της ανεργίας, η Ν.Δ. μιλά για αναπτυξιακές πολιτικές και επενδύσεις σε συγκεκριμένους κλάδους που θα οδηγήσουν σε 770.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ εκ των πραγμάτων τάσσεται και υπέρ των προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται από τον ΟΑΕΔ.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ υπάρξουν μειώσεις ΣΕ κύριες επικουρικές συντάξεις ΚΑΙ, ενώ στο πλαίσιο του «προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» που βάσει των εξαγγελιών του ίδιου του κ. Αλέξη Τσίπρα θα εφαρμοστεί άμεσα, κάνει λόγο για επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι πρόκειται για «τεράστιο» κόστος, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοστολογεί το μέτρο σε 543 εκατ. ευρώ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς έχουν δεσμευθεί ότι θα καταργήσουν τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, που σημαίνει επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε 60 έτη για μειωμένη και 65 για πλήρη σύνταξη, μη εφαρμογή της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ και της συμπληρωματικής αναλογικής, ενώ έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης του ΕΚΑΣ. Παράλληλα, δεσμεύονται για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία και τα Ταμεία εφάπαξ.
    Στα εργασιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει άμεσα τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. Μάλιστα τάσσεται υπέρ της κατάργησης όλων των νόμων με τους οποίους υπήρξαν παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις και δεν συζητά αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και το λοκ άουτ. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πρόγραμμα απασχόλησης για 300.000 νέες θέσεις εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία, καθώς και για διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.
    Φοροελαφρύνσεις
    Σε εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων (Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ). Ωστόσο δεν έδωσαν ούτε σαφή κοστολόγηση των προτάσεών τους ούτε εξήγησαν πώς οι ελαφρύνσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβαδίσουν με τη δημοσιονομική πολιτική που προβλέπεται από τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ για τα περισσότερα μέτρα δεν υπήρχε και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.
    Οι φοροελαφρύνσεις αυτές ανακοινώνονται την ώρα που η τρόικα διαπιστώνει μεγάλο δημοσιονομικό κενό για φέτος και κατ 'επέκταση την ανάγκη νέων μέτρων ώστε να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί ότι το κενό είναι της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο θεωρεί μεν την εκτίμηση της τρόικας υπερβολική, αλλά δέχεται ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015, το οποίο και καλύπτεται με διάφορες παρεμβάσεις.
    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα δύο κόμματα που διεκδικούν την ανάληψη της διακυβέρνησης πρότειναν τις τελευταίες ημέρες παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν σε κάποιο βαθμό τους φορολογούμενους, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν και «τρύπες» στον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό.
    Για παράδειγμα, οι εξαγγελίες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, μόνο στο σκέλος της φορολογίας δημιουργούν ένα «κενό» στον προϋπολογισμό της τάξης περίπου του 5,1 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την κοστολόγηση του υπουργείου Οικονομικών. Κόστος το οποίο θα δημιουργηθεί από:
    • την επιστροφή του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ (2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο, έναντι εκτίμησης 1,5 δισ. ευρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ),
    • την κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και αντικατάστασή του από φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία (2,25 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες, δεδομένου ότι ο νέος φόρος θα αφορά περιουσία άνω των 400.000 ευρώ),
    • την κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (περίπου 350 εκατ. ευρώ το όφελος από την εξίσωση).
    Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς, προχώρησε σε εξαγγελίες με κόστος, αλλά μικρότερο. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί σταδιακά ο ΕΝΦΙΑ ξεκινώντας από φέτος.Αν και δεν ξεκαθάρισε το πόσο θα μειωθεί, παλαιότερες εκτιμήσεις για έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ κάτω του 1% του ΑΕΠ οδηγούν σε μια απώλεια εσόδων περίπου 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αποδίδεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Επίσης, δήλωσε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα θα μειωθεί στο 15% και για τα φυσικά πρόσωπα έως και στο 33% από 42% που είναι τώρα ο υψηλός συντελεστής. Πέραν αυτών, ο κ.Σαμαράς προχώρησε σε ανακοινώσεις που δεν έχουν κόστος και δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους όπως έχουν υπολογιστεί. Για παράδειγμα, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά δεν επηρεάζει την πορεία του προϋπολογισμού γιατί δεν είχε υπολογιστεί ποτέ ότι θα καταργηθεί η εξαίρεση αυτή.Είχαν καταρτιστεί σχετικά σενάρια, αλλά δεν είχε αποφασιστεί κάτι επισήμως για να συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
    Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε πως θα εξεταστεί η απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ, θα καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και το «πόθεν έσχες» από την πρώτη κατοικία και θα διευρυνθεί η επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία. Μέτρα, τα οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί το κόστος τους, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι περιορισμένο.
    s19_nd-suriza_1301-thumb-large
    Πηγή: Καθημερινή


    aftodioikisi.gr

    Κοινωφελής εργασία: 5 βήματα για 52.553 θέσεις με σύμβαση (όλες οι ειδικότητες)


    Χρόνο προετοιμασίας για την επικείμενη προκήρυξη του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας προσφέρει η προεκλογική περίοδος σε χιλιάδες υποψηφίους, που επιθυμούν να διεκδικήσουν κάποια από τις περιζήτητες 52.553 θέσεις του.
    Δείτε τις 163 ειδικότητες που θα καλυφθούν σε υπουργεία και δήμους σε όλη τη χώρα καθώς και τα πέντε βήματα-κλειδιά που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και την πληρότητα της υποψηφιότητάς τους, από το Έθνος:
    Πηγή: Έθνος

    aftodioikisi.gr