Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ





ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ ΑΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

ΧΙΟΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑ

24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας την 1η Δεκεμβρίου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Η ΠΝΟ ζητά, μεταξύ άλλων, την άμεση κατάργηση των μέτρων που αποφασίστηκαν λόγω του μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου για το Μεσοπρόθεσμα, την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, την διατήρηση του ΝΑΤ και την απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων.

Επίσης, ανάμεσα στα αιτήματά της είναι η άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για τους ένοπλους φρουρούς στα πλοία «γιατί με τον τρόπο αυτό δεν αντιμετωπίζεται η μάστιγα της πειρατείας και η προστασία των ναυτεργατών για ασφαλές εργασιακό περιβάλλον».

Ακόμη, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών ζητούν την διατήρηση της νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτου, την επαναλειτουργία του Ναυτικού Νοσοκομείου Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ), την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης - μετεκπαίδευσης και την «έξοδο», όπως λένε, από την στασιμότητα στο χώρο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Πηγή: in.gr

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ AIESEC

Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια ας διαβάσει η Δ/νση Δ/μιας εκπ/σης –αν και της έχει σταλεί –την απόφαση της ενιαίας Σχολικής Επιτροπής δ/μιας Εκπσης που αποφάσισε:
«Η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου,-αποφασίζει- να μην ψηφίσει την πίστωση για το πρόγραμμα αυτό αλλά να αποφασίσει ο σύλλογος διδασκόντων του κάθε ενδιαφερομένου σχολείου για την πραγματοποίηση ή όχι των προγραμμάτων αυτών με την AIESEC και να καλύψει το κόστος αυτών.
Σε περίπτωση που το σχολείο αδυνατεί να καλύψει την σχετική δαπάνη ,η σχολική επιτροπή μετά από αίτημα του σχολείου να το εξετάσει ξανά στο Διοικητικό της Συμβούλιο για να αποφασίσει σχετικά.»
Τις απειλές δε, που εκτόξευσε προς την παράταξη και προς τον επικεφαλή της περί μηνύσεων, γνωρίζει πολύ καλά ότι σε μας «κακιά σκουριά δεν πιάνει».
Όσον αφορά την απάντηση της AIESEC ,γνωρίζουμε και το διεθνή ρόλο της ίδιας και παρόμοιων οργανώσεων και την ιδεολογική τους κατεύθυνση και τα φυλλάδιά τους έχουμε διαβάσει, ακριβή καθρέφτη όλων όσων έχουμε καταγγείλει για τη συγκεκριμένη οργάνωση.
Η νεολαία και οι φοιτητές στενάζουν από την πανάκριβη παιδεία , από την ανυπαρξία σίτισης και στέγασης, από τα πληρωμένα ή μονόπλευρα συγγράμματα, από την ανεργία που βρίσκεται στα ύψη, από την καπιταλιστική αθλιότητα που την οδηγούν η ΕΕ το ΔΝΤ και οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας και παντού. Αυτά τα γνωρίζουν, αλλά δεν έχουν σχέση με το «τμήμα πωλήσεων» της οργάνωσής τους.
Μαθήματα λοιπόν από τους ενσωματωμένους και σιτιζόμενους από το σύστημα δε δεχόμαστε, ούτε δεχόμαστε να μας πουν τι είναι εκπαίδευση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι ημιμαθείς «κατηρτισμένοι» της οργάνωσής τους, γι αυτό και σε ό,τι μας αφορά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην πάρουν δεκάρα τσακιστή – οι δήθεν εθελοντές- από το χρήμα που αρπάζουν οι αστοί από την κλεμμένη μας υπεραξία.

Δωρεάν είσοδος στις παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας Χίου για τα μέλη του Π.Σ.Α.μεΑ"

Ο ΠΣΑμεΑ ενημερώνει ότι η Θεατρική Ομάδα Χίου προσκαλεί και δίνει την ευκαιρία στα μέλη του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία να παρακολουθήσουν ΔΩΡΕΑΝ τις παραστάσεις που θα δώσει στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρου Δήμου Χίου, με το έργο «Τα κόκκινα φανάρια».
Η δωρεάν είσοδος ισχύει για τα μέλη του Συλλόγου με την επίδειξη της κάρτας μέλους τους ένα άτομο). Οι παραστάσεις θα δοθούν το Σάββατο 26, την Κυριακή 27 και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.
Το Δ.Σ. του ΠΣΑμεΑ ευχαριστούν ιδιαιτέρως τη Θεατρική Ομάδα Χίου γι’ αυτήν της την προσφορά, η οποία είναι πολύ σημαντική για τα άτομα με αναπηρία που πλήττονται ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε όλοι μας.

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΣΑΧΙΝΙΔΗ

Παραμένει η διάσταση απόψεων και μετά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ ΚΕΔΕ και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, παρά την κατανόηση που υπήρξε εκ μέρους του, για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού 2012 σχετικά με την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός 2012 προβλέπει την απόδοση ΚΑΠ ύψους 2,4 δις ευρώ και ΣΑΤΑ ύψους 608 εκ. ευρώ, στον προϋπολογισμό 2011 τα αντίστοιχα ποσά ήταν 3,5 δις ευρώ και 630 εκ.ευρώ, ενώ μόλις έξι μήνες πριν, το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων, στις σημερινές ειδικές οικονομικές συνθήκες της χώρας, είχε εκτιμηθεί από τις αντίστοιχες ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών στα 3,8 δις ευρώ.

Η ΚΕΔΕ επανέλαβε στον αναπληρωτή υπουργό ότι με τις παραπάνω αποδόσεις οι δήμοι οδηγούνται σε κατάρρευση, αφού δε θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε τις δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού.
Μετά τα παραπάνω η ΚΕΔΕ επιδιώκει άμεση συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Προσκεκλημένος των Ευρωβουλευτών κ. Γιώργου Σταυρακάκη και κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής θα συμμετάσχει μαζί με όλους τους Περιφερειάρχες, σε ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου 2011.

Η επίσκεψη αυτή έχει σαν στόχο την ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα σχετικά με θέματα αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης, τόσο για την προγραμματική περίοδο 2007-13 όσο και για τις προτάσεις για την περίοδο μετά το 2013 που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα του κ. Γιακαλή περιλαμβάνει ενημερωτικές συναντήσεις με τους Επιτρόπους Όλι Ρεν (Οικονομική Πολιτική), Γιοχάνες Χαν (Περιφερειακή Πολιτική) και Μαρία Δαμανάκη (Θαλάσσια Πολιτική, Αλιεία). Επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναντηθεί με τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων Μάρτιν Σουλτς (Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), Ζόζεφ Ντολ (Ομάδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), Γκυ Φερχόφστατ (Ομάδα Φιλελευθέρων), τον Χορστ Ράιχενμπαχ (Επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα) καθώς και με Ευρωβουλευτές, άλλα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου
• Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συναντήσεις Εργασίας με τον Αντιπρόεδρό της και αρμόδιο για τις Οικονομικές, Νομισματικές Υποθέσεις και τη Ζώνη του Ευρώ κ. Όλι Ρεν, τον Επίτροπο αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν και την Επίτροπο αρμόδιο για την Περιφερειακή Επιτροπή, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία κ. Ανδρούλλα Βασιλείου.
Τρίτη 29 Νοεμβρίου
• Συναντήσεις Εργασίας με τον Ζόζεφ Ντολ, Πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Χορστ Ράιχενμπαχ, Επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.
• Ενημερωτική συνάντηση-συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές κ. Σπύρο Δανέλλη και κ. Γιώργο Παπαστάμκο αναφορικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά την περίοδο 2014-2020 και την Ευρωβουλευτή κ. Συλβάνα Ράπτη για θέματα Απασχόλησης και Εσωτερικής Αγοράς.
• Συναντήσεις Εργασίας με τους Ευρωβουλευτές κ. Γιώργο Σταυρακάκη, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και τον κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, Συντονιστή της Ομάδας των Φιλελευθέρων στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, κ. Μαριέττα Γιαννάκου (Επικεφαλής ΚΟ Ν.Δ στο Ε.Κ), κ. Μαριλένα Κοππά (Επικεφαλής ΚΟ ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ), κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (Αντιπρόεδρος ΕΚ) και κ. Άννυ Ποδηματά (Αντιπρόεδρος ΕΚ).
• Συνάντηση Εργασίας με την Επίτροπο αρμόδια για την Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία κ. Μαρία Δαμανάκη.
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου
• Ενημερωτική επίσκεψη στο νέο Κέντρο Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Parlementarium»
• Συναντήσεις εργασίας με τον Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Γκυ Βερχόφστατ, Πρόεδρο της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις - παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες προτάσεις και θέματα με άρωμα Λέσβου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011, 12.30 το μεσημέρι: Ο εκδοτικός οίκος «ΑΙΟΛΙΔΑ» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου
της Νάντιας Λιαρέλλη «Παραμύθια … απ’ το σεντούκι της Αγγελικώς»στην Αίθουσα Λόγου της «Στοάς του βιβλίου»(Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου)

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011, 8 το βράδυ: Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου « Η Αναγέννηση» σας προσκαλεί στη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Της ύπαιθρος λαλήματα, της θάλασσας τα κύματα» στο Πνευματικό Κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης», Κύπρου 68-Δημαρχείο Αργυρούπολης.
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 7 το απόγευμα ο σύλλογος του συμπατριώτη μας Μεσοτοπίτη Μιχάλη Βουβέλλη «Ελληνικές Λαϊκές Τέχνες "Πυρρίχη και Εμμέλεια"» γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια στο Πνευματικό Κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης», Κύπρου 68-Δημαρχείο Αργυρούπολης.
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 7 το απόγευμα, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λέσβου, οι εκδόσεις «Αιολίδα» παρουσιάζουν το βιβλίο-ντοκουμέντο «Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912. Λεπτομερής αποτύπωση της εικόνας του νησιού, από την πρώτη Ελληνική Διοίκηση» στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής


________________________________________________________________________________


Κάλεσμα

Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου « Η Αναγέννηση» σας προσκαλεί στη μουσικοχορευτική εκδήλωση « Της ύπαιθρος λαλήματα, της θάλασσας τα κύματα» - ένα οδοιπορικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011, στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης», Κύπρου 68 – Δημαρχείο Αργυρούπολης.
Η είσοδος είναι 7 € και για τα παιδιά έως 12 ετών δωρεάν.
Συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα και η χορωδία του Συλλόγου με τη συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής ορχήστρας «Επτάσημο».
Διδασκαλία – επιμέλεια χορευτικών: Κώστας Πιπίνης.
Διδασκαλία χορωδίας: Βαγγέλης Σαραντίδης.
Η εκδήλωση διανθίζεται με οπτικοακουστικό υλικό και δρώμενα από τις περιοχές που παρουσιάζονται.
Με την εκδήλωση αυτή ο Σύλλογος γιορτάζει τα 36α γενέθλιά του. Σας περιμένουμε όλους κοντά μας να καμαρώσουμε τα νιάτα και τα παιδιά που συνεχίζουν να πορεύονται στα βήματα της παράδοσης!
Σε εποχές τόσο δύσκολες, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε, να παίρνουμε κουράγιο από το διπλανό και να δημιουργούμε!
Σας περιμένουμε!

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Άλλες δραστηριότητες του Συλλόγου

· Κάθε Δευτέρα, παράλληλα με τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
λειτουργεί το "καφενείο" του συλλόγου που προσφέρει καφέ, κρασί, ρακί, και εκλεκτούς σπιτικούς μεζέδες.
· Παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες απ' τις αρχές μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα κοσμούν το φετινό ημερολόγιο που κυκλοφόρησε και διαθέτει ο σύλλογος στα μέλη και τους φίλους του που επιθυμούν να το προμηθευτούν
· Στις 18 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη αιμοδοσία, πάντα στην αίθουσα του συλλόγου.
· Στις 15 Ιανουαρίου η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και στις 29 Ιανουαρίου η εκλογο-απολογιστική γενική συνέλευση. Στην αίθουσα του συλλόγου.

_______________________________________________________________

Στον ίδιο χώρο (στο Πνευματικό Κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης», Κύπρου 68 – Δημαρχείο Αργυρούπολης) το επόμενο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 ο σύλλογος «Ελληνικές Λαϊκές Τέχνες "Πυρρίχη και Εμμέλεια"» γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και θα έχει αφιέρωμα στην Κρήτη. Με τίτλο της εκδήλωσης «Όλοι εσείς να' ρθείτε, μαζί μας να πιαστείτε» μας περιμένουν να τους ευχηθούμε από κοντά. Καλλιτεχνική επιμέλεια και διδασκαλία χορών από το συγχωριανό μας Μιχάλη Βουβέλη. Είσοδος ελεύθερη.
Ν.Β

___________________________________________________________________________

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


Οι εκδοτικός οίκος «ΑΙΟΛΙΔΑ» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Λιαρέλλη «Παραμύθια … απ’ το σεντούκι της Αγγελικώς» το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011, ώρα 12.30 το μεσημέρι στην Αίθουσα Λόγου της «Στοάς του βιβλίου»
(Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα) Θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι: Δημήτρης Καμπουράκης, Γιώργος Παπαδάκης, Στέφανος Τζανάκης & η συγγραφέας. Την παρουσίαση θα συντονίσει, εκ μέρους του εκδοτικού οίκου, ο Παναγιώτης Μυριτζής


Η Νάντια Λιαρέλλη θυμάται και καταγράφει 11 παραμύθια βγαλμένα από το σεντούκι της γιαγιάς της. Παραμύθια με βασιλοπούλες και δράκους, με μάγια και δοκιμασίες για μικρούς και μεγάλους. Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε συλλεκτική έκδοση με πανόδετο εξώφυλλο, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.
«Το σεντούκι της Αγγελικής είχε πολλά. Το περιεχόµενό του, µεστό. Με συντρόφεψε στα παιδικά µου χρόνια. Εκτός από τα παραµύθια φυσικά. οι θύµησες της γιαγιάς µου αποτελούν πολύτιµο αρωγό στη ζωή µου.
Επεχείρησα να καταγράψω ορισµένα από τα παραµύθια. Παραµύθια που η γιαγιά ήξερε από
τα δικά της παιδικά χρόνια. Άλλα τα είχε ακούσει από τις φίλες της στη γειτονιά µας στον Πειραιά.
Από τις Πολίτισσες, τις Καρπάθιες, τις Κρανιδιώτισσες, τις Μανιάτισσες.
Είµαι µάνα, έχω µεγαλώσει δυο παιδιά και τα παραµύθια της Αγγελικής τούς άρεσαν.
Σκέφθηκα ότι αυτές οι διηγήσεις µπορεί να είναι χρήσιµες και για άλλα παιδιά. Έτσι, τα ανέσυρα από τη µνήµη µου. Προσπάθησα να τα καταγράψω όπως ακριβώς τα είχα ακούσει. Σεβάστηκα τις παραστάσεις, τους συµβολισµούς, τους µύθους, τα στερεότυπα, τα πρότυπα αυτής της εποχής, αλλά και των προηγούµενων, αφού πολλά από τα παραµύθια έρχονταν από παλαιότερα χρόνια.
∆εν ήταν στόχος µου ούτε η µεταφορά των παραµυθιών στο σηµερινό γίγνεσθαι, ούτε η προσωπική καταγραφή, ούτε η πνευµατική ιδιοκτησία, ούτε η λογοτεχνική αναφορά και φυσικά ούτε η διασκευή τους. Απλά επιθυµούσα να παρουσιάσω ένα κοµµάτι από το σεντούκι της Αγγελικής.»

(Από τον επίλογο της συγγραφέα)


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λέσβου, οι εκδόσεις «Αιολίδα» παρουσιάζουν το βιβλίο-ντοκουμέντο «Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912. Λεπτομερής αποτύπωση της εικόνας του νησιού, από την πρώτη Ελληνική Διοίκηση».

Η παρουσίαση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα γίνει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης, ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης, καθώς και ο δικηγόρος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία», Αντώνης Βογιατζής.
Θα χαιρετίσουν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, και ο εκπρόσωπος των εκδόσεων «Αιολίδα» Μανόλης Μανώλας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του «ΑΝΤ1», Στρατής Λιαρέλλης.


_____________________________________________________________________________


Αγαπητοί φίλοι,
Σας στέλνω συνημμένα το έβδομο φύλλο της εφημερίδας μας.
Παρακαλώ προωθήστε το σε γνωστούς σας πού μπορεί να τους ενδιαφέρει ή στείλτε μας τις δνσεις τους ωστε να συμπεριληφθούν στη λίστα αποστολής.
Περιμένουμε την συμμετοχή σας σ' αυτήν την προσπάθεια μας με παρατηρήσεις ,κείμενα ,συνεργασίες και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Σταύρος Μεσσηνέζης
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου η χορηγία του Μεθυμναίου Οίνου στα εγκαίνια της έκθεσης του Dino Valls στο Μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα (Μονής Αστερίου 3). Ο Μεθυμναίος Οίνος μάγεψε τους παρευρισκόμενους, όσο και τα έργα τέχνης του ισπανού καλλιτέχνη, που αποτελούν ένα πραγματικό ταξίδι στον Ισπανικό μαγικό ρεαλισμό
Ο Dino Valls ενδιάφερεται να απεικονίσει την εσωτερική ψυχική κατάσταση των προσώπων μέσω της ανατομικής αναπαράστασης του ανθρώπινου σώματος με έναν ρεαλισμό τόσο έντονο, που ξεπερνά τα όρια της αντικειμενικής πραγματικότητας και αγγίζει το φαντασιακό, ένα κατεξοχήν προϊόν ψυχικών διεργασιών. Έτσι, αν το “in vino veritas” των αρχαίων ρωμαίων ισχύει, αν δηλαδή με το κρασί κανείς αγγίζει την πραγματική αλήθεια μέσω του ανοίγματος του ψυχικού του κόσμου προς τα έξω, τα εγκαίνια της έκθεσης του Dino Valls ήταν μια μοναδική ευκαιρία για το άνοιγμα της ψυχής του φιλότεχνου Αθηναϊκού κοινού με την επιπλέον βοήθεια ενός βραβευμένου και ιδιαίτερου κρασιού, όπως ο Μεθυμναίος Οίνος, το φιλότεχνο βιολογικό κρασί της Λέσβου, που ήταν χορηγός.




______________________________________________________________________________


Η Ζωή Τηγανούρια και η Άσπα Θεοφίλου στη μουσική σκηνή Δραχμές

Η Ζωή Τηγανούρια παρουσιάζει τη μουσική παράσταση "Zoe’s Code Live" στη μουσική σκηνή "Δραχμές" παρέα με την Άσπα Θεοφίλου από την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη. Η Ζωή εκπλήσσει ευχάριστα το κοινό με το ακορντεόν ως σολιστικό όργανο, παρουσιάζοντας ορχηστρικές συνθέσεις από το ολοκαίνουριο album της
με τίτλο "Zoe’s code", σε ρυθμούς pop, dance, electro tango και latin καθώς και δύο τραγούδια από τη μεγάλη συνεργασία της με τη διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια In-Grid. Στην παράσταση "Zoe’s code live" η Zωή συνδυάζει ιδανικά και με συνοχή τους "δρόμους" της δύσης με τους λαϊκούς βαλκανικούς και παραδοσιακούς ρυθμούς. Διασκευάζει με τον αισθησιακό δυναμισμό της γνωστούς συνθέτες όπως Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Mariano Mores, Β. Τσιτσάνη, Goran Bregovic, M.Χιώτη, Μ. Βαμβακάρη, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Λοΐζο και παρουσιάζει επιλεγμένες στιγμές από προηγούμενες δισκογραφικές της δουλειές. Το τραγουδιστικό και μουσικό μέρος του προγράμματος έχουν αναλάβει αντίστοιχα η εντυπωσιακή τραγουδίστρια Άσπα Θεοφίλου και οι εξαίρετοι μουσικοί Ηλίας Αργυρόπουλος στο πιάνο, Στέλιος Γενεράλης στα τύμπανα και Γιώργος Ρούλος στο μπάσο. Την παράσταση πλαισιώνει ζευγάρι χορευτών.



_____________________________________________________________________

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Ο ερωτευμένος Ελύτης


Κέρκυρα 1937, δικτατορικό καθεστώς Μεταξά. Από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο ο Οδυσσέας Ελύτης φοιτά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, «απομονωμένος επάνω στο Φρούριο», σύμφωνα με τον ίδιο. Πολλά χρόνια αργότερα, ένας συγγραφέας πηγαίνει στο Νησί των Φαιάκων για να μάθει πώς διήγε τόσους μήνες εκεί ο ποιητής, συνυπηρετώντας με τον Κύπριο φίλο του Ευάγγελο Λουίζο. Με ποιους συναντήθηκε, εκτός από τον Λόρενς Ντάρελ, το γιατρό Θεόδωρο Στεφανίδη και μερικούς ντόπιους λογοτέχνες; Πώς περνούσε τις ελεύθερες ώρες του; Ποια ήταν η σχέση του με ορισμένες νεαρές αριστοκράτισσες; Ακόμη, τι κρύβεται πίσω από το ποίημά του «Ελένη»;
Ο ερωτευμένος Ελύτης είναι ένα μυθιστόρημα για τον νεαρό έφεδρο αξιωματικό με τα ποιητικά οράματα και ταυτόχρονα μια σπουδή για τον άνθρωπο Ελύτη. Σε αυτό γίνεται λόγος για την πολιτική πλευρά του, μα και την ερωτική. Διότι είναι ερωτικός ποιητής• ολόκληρο το σώμα της ποίησής του είναι ερωτικό. Ο έρωτας διαποτίζει και το Άξιον Εστί, ίσως το ωραιότερο ποίημα που έχει γραφτεί στην ελληνική γλώσσα. Ο ίδιος σε μια συνέντευξη παραδέχεται την ηδονοθηρία του: «Ήμουν δοσμένος “εις τες ηδονές”, που λέει κι ο Καβάφης.»


Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ γεννήθηκε στην Κέρκυρα το Δεκέμβριο του 1948. Από το 1968 ως το 1982, με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, ταξίδεψε ως μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Έχει εκδώσει μαρτυρίες, μελέτες, βιογραφίες και μυθιστορήματα. Τα βιβλία του Οι εραστές της θάλασσας ή Το βιβλίο του άγνωστου ναύτη και Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας σχετίζονται με τη ζωή των ανθρώπων της θάλασσας. Δύο από τα μυθιστορήματά του, Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη και Ο θάνατος του Ζορμπά, έχουν ως κεντρικούς ήρωες πραγματικά πρόσωπα. Διηγήματά του, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις και άρθρα για διεθνή θέματα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ζει στην Αθήνα.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Οι βουλευτές Αιγαίου της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Βρούτσης (Ν. Κυκλάδων), κ. Σπυρίδων Γαληνός (Ν. Λέσβου), κα Μίκα Ιατρίδη (Ν. Δωδεκανήσου) και κ. Κωστής Μουσουρούλης (Ν. Χίου) προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας και ύψιστης πολιτικής προτεραιότητας. Αφενός γιατί αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα -εδαφική ασυνέχεια- και αφετέρου γιατί λειτουργεί αντισταθμιστικά σε προβλήματα που απορρέουν από αυτές.
Το ειδικό αυτό καθεστώς θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη προσχώρησης της Χώρας μας στην ΕΟΚ το 1981, καθώς μετά από συνεχείς και σκληρές διαπραγματεύσεις του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε τα επιχειρήματα που ανέπτυξε η ελληνική κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ειδικό αυτό καθεστώς διατηρήθηκε και μετά τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς με την εφαρμογή της Οδηγίας 92/77/ΕΟΚ (μετά από διαπραγματεύσεις) και ενσωματώθηκε τελικά στην Οδηγία για το ΦΠΑ (Οδηγία 2006/112/ΕΚ), η οποία κωδικοποίησε όλη τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 120) και αποτελεί εφεξής μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου.
Το όφελος που έχει αποκομίσει η νησιωτική Ελλάδα από το 1987 (πρώτη εφαρμογή του ΦΠΑ στη χώρα μας) μέχρι σήμερα είναι ανεκτίμητο!
Επειδή, ορισμένοι έχουν ασθενή και επιλεκτική μνήμη, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου ήταν αυτή η οποία έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ήταν εκείνη που με τις απαντήσεις που έδινε σε ερωτήσεις που καταθέταμε συνεχώς στη Βουλή (από τον Φεβρουάριο του 2010) απέφευγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το συγκεκριμένο θέμα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι για το χρονικό διάστημα μέχρι και την παραίτηση του κ. Παπανδρέου, οι περισσότεροι από τους κυβερνητικούς βουλευτές τηρούσαν σιγή ιχθύος και απέφευγαν να τοποθετηθούν σχετικά. Δυστυχώς, την ίδια στάση τηρούσαν και αρκετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχαν στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε τους όποιους όψιμους υπερασπιστές του σημαντικού αυτού ευεργετήματος του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου και ευχόμαστε να παραμείνουν σταθεροί στη θέση τους.
Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α.:
• Συνιστά στην πράξη την εφαρμογή του άρθρου 101, παρ.4 του Συντάγματος που αναγνωρίζει την έννοια της νησιωτικότητας. Άρθρο που το ΠΑΣΟΚ δεν στήριξε.
• Αποτελεί ένα σημαντικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μειονεκτήματα που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια. Δηλαδή, την ύπαρξη μικρών και ευαίσθητων οικονομιών κλίμακας, το αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών στα νησιά.
• Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος.
• Συνιστά λόγο μείζονος εθνικής σημασίας και παράγοντα εθνικής κυριαρχίας, διότι αποτελεί κρίσιμο εργαλείο τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών, όσο και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά.
• Παραχωρήθηκε ως μέτρο δικαιοσύνης, καθώς οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν ισοδύναμα την ωφέλεια από τα βασικά κοινωνικά αγαθά του κράτους (π.χ. υγεία, παιδεία κ.α.).
Μέχρι σήμερα, κανένα κράτος-μέλος δεν έχει απεμπολήσει δικαίωμα ευνοϊκών ρυθμίσεων στον τομέα του ΦΠΑ πόσο μάλιστα όταν αυτό έχει παραχωρηθεί μέσω των Συνθηκών Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, πολλά κράτη-μέλη επιζητούν επέκταση της εφαρμογής του δικαιώματος, αίτημα που συνήθως αντιμετωπίζεται αρνητικά και τελικά απορρίπτεται. Κατά συνέπεια μόνο ως παραλογισμός μπορεί να χαρακτηρισθεί η απώλεια του δικαιώματος διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, καθώς εκτός όλων των άλλων ενδεχόμενη απεμπόλησή του καθίσταται και μη αναστρέψιμη.
Η Ν.Δ., από την ώρα που ανέκυψε το συγκεκριμένο θέμα (περί εξίσωσης ΦΠΑ με την υπόλοιπη Ελλάδα), υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας διατήρησής του με κάθε τρόπο. Αποτύπωσε τη θέση της ξεκάθαρα και στη Βουλή και στην επίσημη πρόταση της για το Φορολογικό Σύστημα (ιστότοπος Ν.Δ.).
Εμείς, οι βουλευτές Ν.Δ. των νησιών του Αιγαίου ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είναι και θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτο. Τελεία και παύλα!».

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για τη δημιουργία του Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου Χίου. Μετά την παράταση για την ολοκλήρωση του έργου που εξασφαλίστηκε μετά από ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, οι εργασίες ξεκίνησαν στις 15/11/2011 με στόχο την ολοκλήρωσή τους ως την προβλεπόμενη ημερομηνία (31/4/2012).
Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν και οι ανάλογες διαδικασίες για την προμήθεια επίπλων, προθηκών, και οπτικοοακουστικών συστημάτων, που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του θεματικού μουσείου.
Το έργο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Παραθέτουμε συνοπτικά το αντικείμενο και τη σκοπιμότητα ίδρυσης του Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου στη Χίο.
Αντικείμενο του συγκειμένου έργου αποτελεί η ίδρυση θεματικού Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου στο Νομό Χίου, με σκοπό την έκθεση και προβολή της ιατρικής ιστορίας του τόπου και ταυτόχρονα της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης σε μια επαρχιακή πόλη, και σε ένα ακριτικό νησί στα όρια της Ευρωπαϊκής Επικράτειας.

Πλήθος ιατρικών και παραϊατρικών οργάνων και εργαλείων, τμήματα ιατρικού εξοπλισμού, αρχεία και μητρώα, εργασίες Χιωτών ιατρών, εκδόσεις επιστημονικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, φωτογραφικό κ.α. υλικό βρίσκεται ήδη στη διάθεση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, το οποίο προτείνεται να εκτεθεί σε κατάλληλους εκθεσιακούς χώρους του υπό ίδρυση Θεματικού Μουσείου.

Το Θεματικό Μουσείο θα εγκατασταθεί στο υφιστάμενο παραδοσιακό, πέτρινο κτίριο, ιδιοκτησίας του Γενικού Νοσοκομείου Χίου, το οποίο για το συγκεκριμένο σκοπό έχει παραχωρηθεί στον Τοπικό Ιατρικό Σύλλογο του Νομού. Στα πλαίσια του έργου το συγκεκριμένο παραδοσιακό κτήριο θα συντηρηθεί, θα αναβαθμιστεί και θα εξοπλιστεί κατάλληλα προκειμένου να φιλοξενήσει το υπό ίδρυση θεματικό μουσείο. Αξίζει να τονιστεί ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα διασωθεί ένα σημαντικό κτίσμα στην κεντρική Προκυμαία της Χίου, κτήριο που συγκαταλέγεται στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται, μετά την ολοκλήρωση του προτεινόμενου έργου, θα είναι η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού να δουν από κοντά τα σημαντικά εκθέματα, που σχετίζονται με την ιατρική ιστορία της περιοχής και ταυτόχρονα σηματοδοτούν την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης επιστημονικών συναντήσεων, εθνικού, Ευρωπαϊκού ή διεθνούς χαρακτήρα, στις παράλληλες υποδομές - αίθουσα εκδηλώσεων που θα δημιουργηθούν. Η αίθουσα , εκτός από τη διαμόρφωση της με πάνελ και καθίσματα, θα έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό (projectors, οθόνη κ.λ.π.) για την υποβοήθηση των παρουσιάσεων. Παραπλεύρως του εκθεσιακού χώρου, υπάρχει η πρόβλεψη να οργανωθεί ειδικός χώρος γραφείου, στον οποίο, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και ειδικού λογισμικού, θα μπορεί ο επισκέπτης, μετά την επίσκεψη των εκθεσιακών χώρων, να ξεναγηθεί ηλεκτρονικά, στα ψηφιοποιημένα εκθέματα, να αποκομίσει πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία για αυτά ή να διαβάσει εργασίες ή δημοσιεύσεις διακεκριμένων Χιωτών ιατρών, που έχουν διασωθεί και θα ψηφιοποιηθούν για το συγκεκριμένο σκοπό. Ταυτόχρονα, θα μπορεί να συνδεθεί με άλλους δικτυακούς τόπους με σχετικό περιεχόμενο.