Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για τη δημιουργία του Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου Χίου. Μετά την παράταση για την ολοκλήρωση του έργου που εξασφαλίστηκε μετά από ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, οι εργασίες ξεκίνησαν στις 15/11/2011 με στόχο την ολοκλήρωσή τους ως την προβλεπόμενη ημερομηνία (31/4/2012).
Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν και οι ανάλογες διαδικασίες για την προμήθεια επίπλων, προθηκών, και οπτικοοακουστικών συστημάτων, που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του θεματικού μουσείου.
Το έργο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Παραθέτουμε συνοπτικά το αντικείμενο και τη σκοπιμότητα ίδρυσης του Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου στη Χίο.
Αντικείμενο του συγκειμένου έργου αποτελεί η ίδρυση θεματικού Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου στο Νομό Χίου, με σκοπό την έκθεση και προβολή της ιατρικής ιστορίας του τόπου και ταυτόχρονα της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης σε μια επαρχιακή πόλη, και σε ένα ακριτικό νησί στα όρια της Ευρωπαϊκής Επικράτειας.
Πλήθος ιατρικών και παραϊατρικών οργάνων και εργαλείων, τμήματα ιατρικού εξοπλισμού, αρχεία και μητρώα, εργασίες Χιωτών ιατρών, εκδόσεις επιστημονικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, φωτογραφικό κ.α. υλικό βρίσκεται ήδη στη διάθεση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, το οποίο προτείνεται να εκτεθεί σε κατάλληλους εκθεσιακούς χώρους του υπό ίδρυση Θεματικού Μουσείου.
Το Θεματικό Μουσείο θα εγκατασταθεί στο υφιστάμενο παραδοσιακό, πέτρινο κτίριο, ιδιοκτησίας του Γενικού Νοσοκομείου Χίου, το οποίο για το συγκεκριμένο σκοπό έχει παραχωρηθεί στον Τοπικό Ιατρικό Σύλλογο του Νομού. Στα πλαίσια του έργου το συγκεκριμένο παραδοσιακό κτήριο θα συντηρηθεί, θα αναβαθμιστεί και θα εξοπλιστεί κατάλληλα προκειμένου να φιλοξενήσει το υπό ίδρυση θεματικό μουσείο. Αξίζει να τονιστεί ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα διασωθεί ένα σημαντικό κτίσμα στην κεντρική Προκυμαία της Χίου, κτήριο που συγκαταλέγεται στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται, μετά την ολοκλήρωση του προτεινόμενου έργου, θα είναι η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού να δουν από κοντά τα σημαντικά εκθέματα, που σχετίζονται με την ιατρική ιστορία της περιοχής και ταυτόχρονα σηματοδοτούν την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης επιστημονικών συναντήσεων, εθνικού, Ευρωπαϊκού ή διεθνούς χαρακτήρα, στις παράλληλες υποδομές - αίθουσα εκδηλώσεων που θα δημιουργηθούν. Η αίθουσα , εκτός από τη διαμόρφωση της με πάνελ και καθίσματα, θα έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό (projectors, οθόνη κ.λ.π.) για την υποβοήθηση των παρουσιάσεων. Παραπλεύρως του εκθεσιακού χώρου, υπάρχει η πρόβλεψη να οργανωθεί ειδικός χώρος γραφείου, στον οποίο, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και ειδικού λογισμικού, θα μπορεί ο επισκέπτης, μετά την επίσκεψη των εκθεσιακών χώρων, να ξεναγηθεί ηλεκτρονικά, στα ψηφιοποιημένα εκθέματα, να αποκομίσει πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία για αυτά ή να διαβάσει εργασίες ή δημοσιεύσεις διακεκριμένων Χιωτών ιατρών, που έχουν διασωθεί και θα ψηφιοποιηθούν για το συγκεκριμένο σκοπό. Ταυτόχρονα, θα μπορεί να συνδεθεί με άλλους δικτυακούς τόπους με σχετικό περιεχόμενο.