Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΤΟΥΛΗ

Στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Πρόληψη και η Προαγωγή της Υγείας
Την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας μέσα από την καινοτομία των «ΚΕΠ Υγείας των ΟΤΑ» σε κάθε τοπική κοινωνία τόνισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγή Υγείας (ΕΔΔΥΠΥΥ) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ.Πατούλης κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ «Κοινωνία σε κρίση – Αυτοδιοίκηση σε δράση» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του POLIS 2013.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ μίλησε για την καινοτομία των ΚΕΠ Υγείας που ξεκινά το ΕΔΔΥΠΠΥ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όσον αφορά στη χάραξη στρατηγικής που θα ευοδώνει το υψηλότερο ποσοστό Υγιών Πολιτών στους Δήμους με το χαμηλότερο κόστος στην οικονομία σε τοπικό και κρατικό επίπεδο.
«Ένας τρόπος υπάρχει να μειώσουμε το κόστος της υγείας χωρίς να ελαττώσουμε τις ζωές των πολιτών μας: να φροντίσουμε αποτελεσματικά τη διατήρηση της υγείας τους. Η πρόληψη, όχι μόνο κοστίζει λιγότερο από τη θεραπεία, αλλά διασφαλίζει σε κάθε κοινωνία ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής για τους πολίτες μας», τόνισε ο κ.Πατούλης, αναπτύσσοντας τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής στους 160 δήμους μέλη του  ΕΔΔΥΠΥΥ, που αφορούν στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη και υλοποιούνται σε κάθε δήμο με το συντονισμό του δικτύου σε ετήσια βάση.
«Από αρχές του 2014, το ΕΔΔΥΠΠΥ ξεκινάει τη δημιουργία του καινοτόμου θεσμού των «ΚΕΠ Υγείας» σε δήμους μέλη του, με σκοπό την ανάπτυξη αντίστοιχων κέντρων σε όλη την Ελλάδα. Τα «ΚΕΠ Υγείας» θα είναι τα Κέντρα Πρόληψης για την Υγεία που θα ιδρυθούν σε κάθε δήμο για να προσφέρουν στους δημότες:
1) Ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη των νοσημάτων βάση τεκμηριωμένων οδηγιών, 2)Προσανατολισμό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στα όρια του Δήμου αλλά και έξω από αυτά, ανάλογα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας του καθενός, 3) Διοργάνωση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για την εξέταση του γενικού πληθυσμού και την ανίχνευση φαινομενικά υγειών πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρά νοσήματα, 4)Διαρκή εκτίμηση του κινδύνου για την υγεία με απλό τρόπο για την ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη, την υπέρταση, τον καρκίνο, την οστεοπόρωση, τα αυτοάνοσα νοσήματα, και παράλληλα την προώθηση των περιστατικών ύποπτων ευρημάτων σε υπηρεσίες και δομές υγείας εξειδικευμένου ελέγχου, 5) Την αντιμετώπιση απλών περιστατικών πρώτων βοηθειών και την ενημέρωση των πολιτών στη βασική υποστήριξη ζωής ώστε να σωθεί μια ζωή τη στιγμή μιας επείγουσας θανατηφόρας κατάστασης.»
Επίσης ο Δήμαρχος Αμαρουσίου ανέπτυξε τα προγράμματα πρόληψης του ΕΔΔΥΠΠΥ σε όλη την Ελλάδα και τις δράσεις έγκαιρης διάγνωσης διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμών που μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορα σοβαρά νοσήματα.  Αναλυτικά μίλησε για: α) το πρόγραμμα της τηλεϊατρικής σε 35 Δήμους της Άγονης Γραμμής, β) το πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης σε 62 Δήμους, γ) το πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας σε 18 Δήμους, δ) το πρόγραμμα προληπτικών μαστογραφιών σε 80 Δήμους, ε) το πρόγραμμα πρόληψης ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και νηπίων, και στ) το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε 42 ακριτικούς και απομακρυσμένους Δήμους της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.
Στη στρογγυλή τράπεζα προήδρευσε ο βουλευτής Χανίων και μέλος ΔΣ της ΚΕΔΕ Κ. Βιρβιδάκης, και εκτός από τον κ.Πατούλη, έλαβαν μέρος  ο Δήμαρχος Χανίων Μ.Σκουλάκης, ο Δήμαρχος Ευρώτα Γ.Γρυπιώτης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αθηναίων Κ.Γιαννοπούλου, η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ.Μαλλιώρη και η σχολική ψυχολόγος Μ.Κυριακίδου.

newsbomb.gr

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 29.000 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ




Η Κίνηση Φοιτητών για Ανοιχτές Σχολές, που έλαβε διαστάσεις ύστερα από την συγκέντρωση 29.000 υπογραφών για ανοιχτές σχολές, έλαβε σήμερα την πρωτοβουλία να διοργανώσει ανοιχτή ειρηνική συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. μερινΗ συμμετοχή από τους φοιτητικούς συλλόγους ξεπέρασε τους 1.000 φοιτητές, τόσο από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, όσο και από όλους τους συλλόγους της Αθήνας που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης στα δύο αυτά ιδρύματα και δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές που πλήττονται.

 Με την κίνηση αυτή, δύ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽όθηκε η δυνατότητα σε όλους του φοιτητές που ζητούν να ανοίξουν οι σχολές, να διαδηλώσουν για το αυτονόητο. Η εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων και η ενεργοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποτελεί για εμάς προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων. Συνεχίζουμε να απαιτούμε το αυτονόητο: Ανοιχτές σχολές εδώ και τώρα.


Από το Γραφείο Τύπου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.


ΔΗΠΕΘΕ : ΑΝΑΨΤΕ ΦΩΤΑ Ή ΚΛΕΙΣΤΕ ΑΥΛΑΙΑ


...ενδιάμεσα βρίσκεται μονάχα η τρύπια αυλαία της απαξίωσης

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται τα Περιφερειακά Θέατρα της χώρας από τις ανεξέλεγκτες, τις συνεχώς μειούμενες και άτακτες χρονικά επιχορηγήσεις των συμβαλλομένων μερών των προγραμματικών τους συμβάσεων, αρχής γενομένης από το Υπουργείο Πολιτισμού, από τις Περιφέρειες και τέλος από τους Δήμους στα οποία εδρεύουν. Οι καθυστερήσεις των πενιχρών επιχορηγήσεων, προκαλούν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, αδυναμία παραγωγής και έντονα σημάδια παρακμής και οικονομικής μιζέριας. Πολιτική τακτική που καθιστά το θεσμό υποδεέστερο των περιστάσεων, απαξιώνοντάς τον στα μάτια της κοινής γνώμης, με σκοπό ακόμη και την προσπάθεια να πείσουν την τελευταία για μη χρησιμότητά του. 
Η κλιμακούμενη απαξίωση του θεσμού εκ μέρους του ΥΠΠΟ την τελευταία τετραετία ξεπέρασε κάθε όριο, αφήνοντας στην ουσία τα ΔΗΠΕΘΕ στην τύχη τους. Από τις προγραμματικές τους συμβάσεις προσθαφαιρούνται όροι και συμφωνίες με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ το τελευταίο έτος δεν αποτυπώνεται σε αυτές καν η ύπαρξη και οι αρμοδιότητες των καλλιτεχνικών τους διευθυντών. Στην προσπάθειά του το ΥΠ.ΠΟ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα που αφορούν στην πολιτική της οικονομικής εξαθλίωσης των Περιφερειακών Θεάτρων, το 2013 πρόσθεσε στις προγραμματικές συμβάσεις τους ως συμβαλλόμενα μέρη και τις Περιφέρειες, δίχως όμως οι τελευταίες να δεσμεύονται με οποιονδήποτε τρόπο στην οικονομική τους στήριξη. Ο θεσμός βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και είναι άγνωστο αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται, ενώ διευθυντές, εργαζόμενοι και καλλιτέχνες δίνουν καθημερινές μάχες για την επιβίωση του. Οι αβέβαιες συνθήκες λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ δημιουργούν παγιωμένη αδυναμία κατάρτισης προγράμματος δράσης σε βάθος χρόνου.  
Η μη ανάληψη ευθύνης για την εξαθλίωση που υφίστανται τα ΔΗΠΕΘΕ, θυμίζει σκυταλοδρομία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Μετά την πλήρη εγκατάλειψη του Υπουργείου Πολιτισμού, τη σκυτάλη αναλαμβάνουν οι Δήμοι, αρκετοί εκ των οποίων «χάνουν» τον αγώνα .με πρόσχημα την οικονομική δυσχέρεια, την κρίση, τον Καλλικράτη και το μνημόνιο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου Δήμοι «εναρμονίζονται» με την κεντρική πολιτική τακτική του τύπου «άστο να σβήσει από μόνο του», φοβούμενοι πολιτικό κόστος απέναντι στην ευθεία απόφαση για διάλυση και λύση της επιχείρησής τους. Κλείσιμο που κάποιους θα εξυπηρετούσε, εφόσον θεωρούν «βάρος» την επένδυση στον πολιτισμό. Και πράγματι φαντάζει «βάρος» στους Δημάρχους εκείνους που μέσα από τον πολιτισμό δε διακρίνουν άμεση ανταπόδοση για την επανεκλογή τους. Μια τρανταχτή περίπτωση αποτελεί η σημερινή Δημοτική Αρχή Χίου, όπου παρά τη στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου από χιλιάδες θεατών, δεκάδων σπουδαστών εργαστηρίων και όλων ανεξαιρέτως των Δημοτικών παρατάξεων του νησιού, επιμένει να υποχρηματοδοτεί την επιχείρησή του και να στηρίζει τον πρόεδρο του Διοικητικού της Συμβουλίου, παρά τις αλλεπάλληλες δημόσιες καταγγελίες για αυθαιρεσίες και κακοδιοίκηση. Η περίπτωση του Δήμου Χίου μάλιστα, θυμίζει πολύ την απαράδεκτη τακτική του Δήμου Ροδίων όπου υποχρηματοδοτώντας αρχικά και δευτερευόντως απαξιώνοντας πλήρως το φορέα, κατέληξε στην ντροπιαστική απόφαση κλεισίματος του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου (Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου σήμερα παραμένει δίχως χρηματοδότηση, με αψήφιστους ισολογισμούς τριών ετών, κομμένα τηλέφωνα, άμισθους - ανασφάλιστους εργαζόμενους και μέλη συμβουλίου που φοβούνται τυχόν καταλογισμούς διοικητικών "λαθών").  
Τα ΔΗΠΕΘΕ επιχορηγούνται πλέον με -50% φτάνοντας αισίως να χρηματοδοτούνται κρατικά με 90.000 euro ετησίως, ήτοι για τα 15 Περιφερειακά μας Θέατρα να διατίθενται 1.350.000 euro. Με τα αβέβαια αυτά ποσά, κάποια εξ αυτών αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις μισθοδοσίες των εργαζομένων τους, πόσο μάλλον να παράξουν έργο. Στα ταμεία δε των περισσοτέρων έως τα τέλη Δεκέμβρη κάθε έτους, είναι ζήτημα αν καταλήγουν τα δύο τρίτα από το ποσό της ετήσιας χρηματοδότησής τους εκ μέρους του ΥΠ.ΠΟ.
Είναι απαραίτητη όσο ποτέ η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής για τα ΔΗΠΕΘΕ με τη θεσμοθέτηση μέτρων δημιουργίας ασφάλειας και απρόσκοπτης λειτουργίας τους, με απαρέγκλιτη προϋπόθεση ενός ρεαλιστικού λειτουργικού και οικονομικού πλαισίου. Κρίνεται αναγκαία η ένταξη των ΔΗΠΕΘΕ σε ένα σταθερό και θεσμοθετημένο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και άμεσης εποπτείας των οικονομικών και άλλων συμβατικών υποχρεώσεων όλων των μελών, μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένου ταμειακού χρονοδιαγράμματος.
Το Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου, ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης, ουδέποτε έπαψε να παράγει, να προσφέρει ή να στερεί έργο στο μαθημένο από το παρελθόν σε συνεχείς ποιοτικές παραγωγές κοινό του, όπως και στους δεκάδες σπουδαστές των εργαστηρίων του. Αυτό πραγματοποιήθηκε ακόμη και με οικονομική συμβολή των εργαζομένων του θεάτρου και με πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμής τους που άγγιξαν τους δώδεκα μήνες (σήμερα συμπληρώνουν αισίως τους 10). Άλλη βοήθεια για τη συνέχεια του παραγωγικού έργου του ΔΗΠΕΘΕ Β.Α., υπήρξε η εργασιακή προσφορά καλλιτεχνών, που όμως κινδύνευσε να φέρει αντιμέτωπο το Δη.Πε.Θε με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς. «Ηρωισμοί» δηλαδή που δε μπορούν να συνεχιστούν.
Ας ανάψουν λοιπόν οι επαΐοντες τα φώτα, ή ας τα σβήσουν τραβώντας και την αυλαία. Οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση αποτελεί εξευτελισμό, ντροπή και διασυρμό του οράματος της Μελίνας και όλων όσων μέσα από τον πολιτισμό προσπαθούν να αντέξουν απ'τη λύσσα του Αρμαγεδώνα. 
Ο Γιάννης Ζαφείρης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου
- See more at: http://left.gr/news/dipethe-anapste-fota-i-kleiste-aylaia#sthash.NCV6LX70.dpuf

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ


A message from the campaign

Το Χαμόγελο του Παιδιού


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣ;
Διαβάστε στο παρακάτω link πραγματικές ιστορίες Κακοποίησης Παιδιών και βοηθήστε να μεταφέρουμε παντού το μήνυμα ενάντια στο φαινόμενο...http://links.causes.com/s/clNw4E?r=FrWD
Gn

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ



«Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙΜΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»

Στο πλευρό της Ένωσης Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος Θράκης, η οποία διαμαρτύρεται εντόνως για την επικείμενη κατάργηση των Λιμενικών Σταθμών Μαρώνειας, Αβδήρων, Φαναρίου και τον ταυτόχρονο υποβιβασμό του Υπολιμεναρχείου Λάγους σε Λιμενικό Τμήμα, τάσσεται με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Ένωσης, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τον Πολιτευτή Ξάνθης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χαράλαμπο Ευστρατίου:

«Πρόσφατα κατατέθηκε στο Αρχηγείο Λ.Σ –ΕΛ.ΑΚΤ πρόταση η οποία
προβλέπει την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των Λιμενικών Σταθμών Μαρώνειας, Αβδήρων,  Φαναρίου και των ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ του Υπολιμεναρχείου Λάγους σε Λιμενικό Τμήμα υπαγόμενο διοικητικά στο Κ.Λ. Καβάλας.

»Τη στιγμή που παρά τη χρόνια προσπάθεια απαξίωσης, μετά βίας οι Λιμενικές Αρχές της Θράκης προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους στεκούμενοι στο ύψος των περιστάσεων μόνο με το φιλότιμο των υπηρετούντων σε αυτές και παρά την γεωγραφική διαμόρφωση και πληθυσμιακή κατανομή, βάση του οποίου ιδρύθηκαν, με την πραγματοποίηση της ανωτέρω πρότασης καταστρατηγούνται καίρια.

»Τόσο η δυνατότητα επιτήρησης – φύλαξης της ευρύτερης περιοχής όσο και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών θα μειωθεί στο ελάχιστο και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην πλέον ευαίσθητη γεωστρατηγικά περιοχή της Ελλάδας.

«Κατανοείτε ότι οι εν λόγω λιμενικοί σταθμοί, επιτελούν τεράστιο έργο
τόσο στην πάταξη του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος (παράνομη  διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και λαθρομεταναστών) όσο και στην εμπέδωση  του αισθήματος ασφάλειας για τους πολίτες της Θράκης;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά αντί τον υποβιβασμό, την περαιτέρω ενίσχυση των Λιμενικών Σταθμών Μαρώνειας, Αβδήρων, Φαναρίου και του Υπολιμεναρχείου Λάγους.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα ο Τέρενς Κουίκ κατέθεσε Ερώτηση για αντίστοιχα καλλικρατικά σχέδια που αφορούν την Κέρκυρα, τονίζοντας ότι «η συγκυβέρνηση με τον εξαναγκασμό του Λιμενικού Σώματος σε εφαρμογή σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, το εξοντώνει από τα καθήκοντά του στη θάλασσα, στο πλευρό της Ναυτιλίας και του Έλληνα πολίτη».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

parliament logo
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

          ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ- ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΜΕ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κύριε Υπουργέ,

Σας προωθώ άνευ περαιτέρω σχολίων, Ανακοίνωση της Ένωσης Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος Θράκης, η οποία διαμαρτύρεται εντόνως για την επικείμενη κατάργηση των Λιμενικών Σταθμών Μαρώνειας, Αβδήρων, Φαναρίου και τον ταυτόχρονο υποβιβασμό του Υπολιμεναρχείου Λάγους σε Λιμενικό Τμήμα.

Στο Δελτίο Τύπου της, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον Πολιτευτή Ξάνθης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χαράλαμπο Ευστρατίου, η Ένωση Προσωπικού, αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Πρόσφατα κατατέθηκε στο Αρχηγείο Λ.Σ –ΕΛ.ΑΚΤ πρόταση η οποία
προβλέπει την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των Λιμενικών Σταθμών Μαρώνειας, Αβδήρων,  Φαναρίου και των ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ του Υπολιμεναρχείου Λάγους σε Λιμενικό Τμήμα υπαγόμενο διοικητικά στο Κ.Λ. Καβάλας.

Επιχειρείται εκ νέου από την κεντρική εξουσία, στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, η αναίτια απομείωση - κατάρρευση κάθε αισθήματος Ασφάλειας και Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Τη στιγμή που παρά την χρόνια προσπάθεια απαξίωσης, μετά βίας οι Λιμενικές Αρχές της Θράκης προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους στεκούμενοι στο ύψος των περιστάσεων μόνο με το φιλότιμο των υπηρετούντων σε αυτές και παρά την γεωγραφική διαμόρφωση και πληθυσμιακή κατανομή, βάση του οποίου ιδρύθηκαν, με την πραγματοποίηση της ανωτέρω πρότασης καταστρατηγούνται καίρια.

Τόσο η δυνατότητα επιτήρησης – φύλαξης της ευρύτερης περιοχής όσο και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών θα μειωθεί στο ελάχιστο και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην πλέον ευαίσθητη γεωστρατηγικά περιοχή της Ελλάδας.

Λόγω των ανωτέρω καλούμε την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία να
επανεξετάσει παρόμοια πρόταση με σοβαρότητα και καλούμε όλους τους φορείς της Θράκης και κυρίως τους πολίτες, που πλήττονται πρώτιστα, να συμβάλουν ενεργά και αποφασιστικά στις προσπάθειες που επιχειρούμε για την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των Υπηρεσιών της Θράκης καθώς οιαδήποτε περεταίρω έκπτωση, απομείωση και οικονομία στην Ασφάλεια των Πολιτών και της Περιοχής μας είναι ανεδαφική και
καταστροφική πλήττοντας παράλληλα καίρια την σταθερότητα της περιοχής.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος         

ΖΗΣΙΔΗΣ Αθανάσιος 

Ο Γενικός Γραμματέας
 ΣΛΑΝΚΙΔΗΣ Βασίλειος»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Αληθεύουν οι πληροφορίες περί κατάργησης των Λιμενικών Σταθμών Μαρώνειας, Αβδήρων, Φαναρίου και υποβιβασμού του Υπολιμεναρχείου Λάγους σε Λιμενικό Τμήμα;

2. Κατανοείτε ότι οι εν λόγω λιμενικοί σταθμοί, επιτελούν τεράστιο έργο
τόσο στην πάταξη του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος (παράνομη  διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και λαθρομεταναστών) όσο και στην εμπέδωση  του αισθήματος ασφάλειας για τους πολίτες της Θράκης;

3.Έχετε σκεφθεί ότι τόσο η δυνατότητα επιτήρησης – φύλαξης της ευρύτερης περιοχής όσο και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών θα μειωθεί στο ελάχιστο και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην πλέον ευαίσθητη γεωστρατηγικά περιοχή της Ελλάδας;

4.Αντί να καταργήσετε τους Λιμενικούς Σταθμούς και να υποβιβάσετε το Υπολιμεναρχείο Λάγους, γιατί δεν προβαίνετε στην περαιτέρω ενίσχυσή τους;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ




ΤΡΟΪΚΑ ΠΡΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ : ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015


Ο προϋπολογισμός του 2014 θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή χωρίς συμφωνία με την Τρόικα που φεύγει για να επιστρέψει στις αρχές Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ θα γίνονται τηλεδιασκέψεις για να γεφυρωθεί το χάσμα σε μια σειρά θεμάτων, όπως οι πλειστηριασμοί και η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ. Το μόνο σημείο στο οποίο υπήρξε πλήρης σύγκλιση απόψεων κατά τη χθεσινή τελευταία μέρα των συνομιλιών αυτού του κύκλου ήταν η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις. Και εκεί, όμως, υπάρχει μια γκρίζα περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα έβαλε στο τραπέζι απαίτηση για για τρίτο κύμα κινητικότητας και απολύσεων το 2015. Η ελληνική πλευρά το απέρριψε κατηγορηματικά, αλλά είναι προφανές ότι η πίεση θα συνεχιστεί. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν επιβεβαιώνουν την νέα αξίωση της τριμερούς και υπενθυμίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός συζήτησης.
Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, με βάση τα μέχρι στιγμής συμφωνηθέντα, τελειώνει το 2013 και οι απολύσεις το 2014.
Υπενθυμίζεται ότι ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr αναφέρεται σε «μνημόνιο απολύσεων μέχρι το 2017>

aftodioikisi.gr

ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ( ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ )


Με τη συνεδρίαση του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Νόμος 4024/2011) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ξεκίνησε η διαδικασία επανατοποθέτησης δημοτικών αστυνομικών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΔΜ:
Είχαν προηγηθεί οι δυο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) του Υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκου Δένδια και Χαράλαμπου Αθανασίου, που αφορούσαν στα πρόσθετα προσόντα και τις προϋποθέσεις αξιολόγησης των Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών συνδέεται με τις προτεραιότητες και τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί από τους φορείς υποδοχής.
Ειδικότερα, η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ ένας σημαντικός αριθμός θα αξιοποιηθεί ως φύλακες σε σωφρονιστικά καταστήματα, στις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης («one stop shop») του Υπουργείου Εσωτερικών, στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπου θα ενταχθούν κάτοχοι πτυχίων σχετικών με το επιχειρησιακό αντικείμενο.
Η εξέλιξη αυτή κάνει πράξη τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών. Επιπλέον, αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας σε θέσεις και υπηρεσίες αντίστοιχες με τα προσόντα τους, ενώ παράλληλα η επανατοποθέτηση αυτή γίνεται σε υπηρεσίες με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, κάτι που θα συμβάλλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.
Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα κινητικότητας καθίσταται ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Παράλληλα, αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα όπως η ενίσχυση των σωφρονιστικών καταστημάτων, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η καλύτερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των παράλληλων προβλημάτων που αυτό δημιουργεί, όπως για παράδειγμα η φοροδιαφυγή, ενώ τέλος ενισχύονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την απονομή ιθαγένειας.
Από εδώ και πέρα τα βήματα που έπονται, μέχρι την επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών, είναι τα εξής:
1. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκδίδει σχετική ανακοίνωση εντός των προσεχών ημερών, βάση της γνωμοδότησης του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής και ο αριθμός που θα διατεθεί σε κάθε φορέα.
2. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε 15 μέρες να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
3. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, οι φορείς υποδοχείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ, το οποίο προβαίνει στη μοριοδότηση των υπαλλήλων.
4. Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στοΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης.
5. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης – μεταφοράς του φορέα υποδοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr που έχουν δημοσιευτεί:
-1.500 έως 1.600 θα τοποθετηθούν στην Ελληνική Αστυνομία
-700 στα Σωφρονιστικά Καταστήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης
-350 έως 400 στις υπηρεσίες ιθαγένειας – «one stop shop» του υπουργείου Εσωτερικών
-200 έως 250 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών
-30 έως 50 στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

aftodioikisi.gr

ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ "ΑΠΛΩΤΑΡΙΑ" , Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΑΒΑΣ

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Μαραβάς μιλάει στην "Α" για την ΕΡΤ, την ΕΡΑ Αιγαίου και τη Digea. Επιμέλεια: Στέλιος Κραουνάκης
Κανείς δεν περίμενε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και των περιφερειακών σταθμών όπως η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ θα συνέχιζαν να εκπέμπουν 5,5 μήνες μετά το μαύρο που με αντισυνταγματικό τρόπο επέβαλε η κυβέρνηση στις τηλεοπτικές οθόνες των κρατικών καναλιών. Ο Ηλίας Μαραβάς, εργαζόμενος στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ μας εξηγεί τη στάση των εργαζομένων, αναλύει τις πολιτικές συνέπειες αυτής της απολυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης και τους λόγους για τους οποίους η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ και η ΕΡΤ πρέπει να μείνουν ανοιχτές.
Η συνέντευξη αυτή είναι η πρώτη μίας σειράς συνεντεύξεων με εργαζομένων της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ που προγραμματίζουμε να παρουσιάσουμε σε προσεχή δημοσιεύματα την επόμενη εβδομάδα.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ και χαιρετίζουμε τον αγώνα τους.
Κάμερα – Βίντεο : Στέλιος Κραουνάκης.

Η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ




Η Φεβρωνία Πατριανάκου, κατόπιν μηνύματος που έλαβε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από άτομο με κινητικές δυσκολίες, σχετικά με τρέχοντα προβλήματα προσβασιμότητας σε συγκεκριμένα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών της Λακωνίας και κατόπιν σχετικής έρευνας, κατέθεσε στις 14 Νοεμβρίου 2013 ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν απτά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των εμποδιζόμενων ατόμων στα δημόσια κτίρια της Λακωνίας και της χώρας γενικότερα.
Τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, λόγω λανθασμένου ή παρωχημένου σχεδιασμού, πολλές φορές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων.
Η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί θεσμοθετημένη και δεσμευτική υποχρέωση, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, είχε ζητηθεί από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με σχετική εγκύκλιο, η αποστολή στοιχείων σχετικά με τις δομές προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία. Από την επεξεργασία των στοιχείων είχε προκύψει ότι τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες είναι πλήρως προσβάσιμα σε ποσοστό 9% και μερικώς προσβάσιμα σε ποσοστό 40%.
Η Βουλευτής Λακωνίας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς επικαιροποιημένα στοιχεία για την προσβασιμότητα στα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, ανά Περιφέρεια, ανά Νομό, ανά Υπηρεσία και ανά κατηγορία προσβασιμότητας. Ζητά επίσης αναλυτικά στοιχεία για τη συχνότητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται τόσο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης όσο και από κάθε αρμόδια Αρχή, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση των οικείων φορέων στην υποχρέωσή τους να καταστήσουν τα δημόσια κτίρια προσβάσιμα στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στα εμποδιζόμενα άτομα.
Δεν νοείται σχεδιασμός των κτιριακών υποδομών των δημοσίων υπηρεσιών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι παράμετροι των τυχόν ειδικών αναγκών και αναπηριών των χρηστών τους. Η διαμόρφωση προσβάσιμων δημόσιων κτιρίων είναι αναγκαία και επιβεβλημένη κοινωνική συμμόρφωση.


ΧΙΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ

Ημερομηνία
ΏραΘερμ/σίαΥγρασίαΔιεύθ. ανέμου - ΈντασηΚαιρός - φαινόμενα
Παρασκευή
22/11
14:00
19°C
73%
3 Μπφ ΝΔ
16 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
20:00
15°C
91%
2 Μπφ NA
9 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Σάββατο
23/11
02:00
15°C
92%
2 Μπφ N
9 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
08:00
15°C
87%
3 Μπφ N
16 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
14:00
18°C
69%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
20:00
17°C
84%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
Κυριακή
24/11
02:00
16°C
91%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
08:00
17°C
89%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
14:00
18°C
82%
6 Μπφ N
45 Km/hΡιπές ανέμου70 Km/h
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
20:00
17°C
91%
5 Μπφ N
35 Km/hΡιπές ανέμου55 Km/h
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
Δευτέρα
25/11
02:00
16°C
85%
5 Μπφ N
35 Km/hΡιπές ανέμου55 Km/h
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ