«ΠΑΤΩΣΕ» Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ένας χρόνος από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», με πολλά από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει να έχουν παραπεμφθεί στις... καλένδες του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Γενάρη, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί στους αιρετούς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Η πιο μεγάλη συνένωση δήμων, ελέω «Καλλικράτη», έγινε στο νομό Λέσβου, όπου οι 12 καποδιστριακοί δήμοι ενώθηκαν σε έναν, τον ενιαίο Δήμο Λέσβου, υπό τη δημαρχία του Δημήτρη Βουνάτσου, ο οποίος φαίνεται πως όχι μόνο αδυνατεί να βάλει μια τάξη στο δήμο του, αλλά και είναι «άφαντος» τόσο εντός όσο και εκτός του νησιού. Αιτία, η ενασχόλησή του με τα γραφειοκρατικά του νόμου, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του νησιού αλλά και να αναφερθεί σε αυτά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η aftodioikisi.gr επιχείρησε πολλές φορές να επικοινωνήσει μαζί του σχετικά με τη διαπίστωση της αποτυχίας του «Καλλικράτη» στη Λέσβο, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν λόγω... υπερβολικού φόρτου εργασίας, όπως τουλάχιστον είπαν οι συνεργάτες του.
Έχει πιάσει... πάτο
Σύμφωνα με το Δίκτυο Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων Λέσβου, ο «Καλλικράτης» στη Λέσβο έχει πιάσει... πάτο. Αυτό, με λίγα λόγια, εξάλλου, σημειώνει και με επιστολή του προς το δήμαρχο Λέσβου, τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και τους βουλευτές του νησιού.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή το Δίκτυο, «είναι επιτακτική και κατεπείγουσα η ανάγκη αλλαγής στο χωροταξικό και επιλογής άλλης λύσης, με τη δημιουργία τριών ή πέντε δήμων στη Λέσβο, για να γίνει δυνατή η αποκατάσταση της τραγελαφικής σημερινής κατάστασης».
Μάλιστα, επιτίθεται εναντίον του π. υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, σημειώνοντας πως «αποδεικνύεται η κάκιστη επιλογή της ηγεσίας του ΥΠΕΣ, που χωροθέτησε στο τεράστιο νησί της Λέσβου, ένα και μοναδικό δήμο και οδήγησε την κοινωνία του νησιού σε τεράστιες περιπέτειες».
Οι λειτουργικές αδυναμίες
Και ποιες είναι αυτές οι «περιπέτειες»; Σύμφωνα με το Δίκτυο:
- Αποδεικνύεται καθημερινά η οργανωτική-λειτουργική αδυναμία του δημοτικού συστήματος διακυβέρνησης του υπερσυγκεντρωτικού κέντρου και των 13 αδύναμων, από έλλειψη αρμοδιοτήτων, δημοτικών ενοτήτων. Βασικοί παράγοντες η τεράστια έκταση του νησιωτικού δήμου Λέσβου ,το κακό οδικό δίκτυο, η ιδιομορφία του εδάφους και η θέση της πρωτεύουσας στο νότιο άκρο του νησιού.
- Οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες που επανασυστάθηκαν για να αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης προσπαθούν να πείσουν το σύστημα ότι η οργανωτική και λειτουργική επάρκεια του δήμου συνεπάγεται την καθοριστική τους παρουσία στα τοπικά δρώμενα μέσω της εκχώρησης βασικών αρμοδιοτήτων και πόρων που προβλέπονται και άπτονται των προβλημάτων της καθημερινότητας
- Οι εδαφικοί αντιδήμαρχοι με τις ελάχιστες αρμοδιότητες και την παντελή έλλειψη πόρων επιδίδονται σε άσκηση ρόλου των καποδιστριακών δημάρχων εξαιτίας της σύγχυσης που υπάρχει στον επιμερισμό των αρμοδιοτήτων.
- Η αδυναμία άμεσης αποκατάστασης βλαβών στα δίκτυα φωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης,
η δυσκαμψία προμήθειας καυσίμων και ανταλλακτικών, η πλεινότητα των υπαλλήλων των 12 πρώην δήμων που μετακινήθηκε στο κέντρο, καθώς και η αποδυνάμωση των δημοτικών ενοτήτων που εξυπηρετούν την ύπαιθρο υποβάθμισαν το ρόλο των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ακόμα περισσότερο.
- Τα μηχανήματα των πρώην δήμων δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους εξαιτίας έλλειψης συντήρησης και προσωπικού χειριστών. Η κατάσταση του αγροτικού δικτύου αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
- Στα χωριά, μικρά και μεγάλα, επικρατεί εικόνα εγκατάλειψης από τα απορρίμματα και τα χόρτα στους δρόμους, τα σοβαρά προβλήματα του δημοτικού φωτισμού και της εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας, τις διαρροές των δικτύων ύδρευσης και των λοιπών ζητημάτων και προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.
- Οι τεράστιες λειτουργικές δυσκολίες του δημοτικού συμβουλίου των 45 συμβούλων και οι εκκρεμείς αποφάσεις των Συμβουλίων των κοινοτήτων συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο ενιαίος δήμος Λέσβου είναι ανέφικτο να διοικηθεί.
«Καλιγούλας» και όχι «Καλλικράτης»
Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του Δικτύου Προκόπη Σινάνη στην aftodioikisi.gr, ο οποίος κάνει λόγο για «καλιγούλειο» Δήμο Λέσβου και όχι για «καλλικράτειο».
«Το δόγμα του Καλλικράτη "κάθε νησί και δήμος'' στη Λέσβο αποδεικνύεται, έπειτα από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής ότι υπήρξε λανθασμένη επιλογή της ηγεσίας του ΥΠΕΣ. Η επιμονή και εμμονή στο λάθος τους είναι μοιραία για το νησί μας, με αποτέλεσμα τη διάλυση των διοικητικών δομών που βρίσκονταν πιο κοντά στους πολίτες», σημειώνει και υπογραμμίζει:
«Έτσι, οι κάτοικοι της Λέσβου βιώνουν μια δεύτερη κρίση, πέραν της οικονομικής, παρότι γνωρίζουν πως φυλάσσοντας τόσα χρόνια "Θερμοπύλες" άξιζαν μιας καλύτερης τύχης».
«Εν κατακλείδι, αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση, για το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της χώρας, δεν μας παραπέμπει στο δημιουργικό Καλλικράτη αλλά στον αυταρχικό Καλιγούλα», καταλήγει με νόημα στη δήλωσή του στην aftodioikisi.gr ο Πρ. Σινάνης.
aftodioikisi.gr