Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

YΨΗΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις».
Aυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης με αφορμή την παρουσίαση της υπουργικής απόφασης που περιέχει το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Ο υπουργός αφου ανεφερε ότι » τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά» πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.
«Γνωρίζουμε ότι οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές. Ωστόσο η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας. Με το νέο σύστημα σταματάει η ουσιαστική ατιμωρησία που οφειλόταν είτε στην ευχέρεια της υποκειμενικής εκτίμησης του ελεγκτή είτε στην παρελκυστική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υπομνημάτων«, είπε ο υπουργός.
Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται το έξης:
α) Ειδικός Επιθεωρητής Εργασίας ή Επιθεωρητής Εργασίας που διαπιστώνει τη μη αναγραφή εργαζομένου στον ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη, επιβάλλει διοικητική κύρωση (πρόστιμο) σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσης, κατά δέσμια αρμοδιότητα, χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του για παροχή εξηγήσεων ως κατωτέρω :
Παράβαση: Μη αναγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού .
Επιβαλλόμενο πρόστιμο: ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας  επί (18) δεκαοχτώ μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο – υπάλληλο και  το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί τετρακόσιες τρεις (403) ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο – εργατοτεχνίτη, ανάλογα με την ηλικιακή διάκριση που θεσπίζει η υποπαράγραφος ΙΑ 11 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 .

Συγκεκριμένα για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο
Μισθός
 Επί Μήνες Εργασίας
Επιβαλλόμενο Πρόστιμο
Για υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών
586,08
18
10.549,44 €
Για υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών
510,95
18
9.197,10 €
Ημερομίσθιο
Επί Ημέρες Εργασίας
Επιβαλλόμενο Πρόστιμο
Για εργατοτεχνίτη ηλικίας   άνω των 25 ετών
26,18
403
10.550,54 
Για εργατοτεχνίτη ηλικίας κάτω των 25 ετών
22,83
403
9.200,49  €
β) Σε περίπτωση  υποτροπής της επιχείρησης / εργοδότη για την παραπάνω παράβαση, επιβάλλεται, πέραν των ανωτέρω χρηματικών προστίμων, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης στις οποίες έχει διαπραχθεί η παράβαση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο β΄ της παραγράφου  3 του άρθρου 23 σε συνδυασμό με το εδάφιο Β. της παραγράφου 1 του άρθρου  24 , του ν. 3996/2011, όπως ισχύει.
Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Σεπτεμβρίου.

aftodioikisi.gr

OΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

  

 

Σε συνέχεια των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από διάφορους φορείς του Βορείου Αιγαίου με στόχο την ενδυνάμωση των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων με την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους μεγάλους Δήμους και τα Επιμελητήρια των νησιών, διοργανώνει μία μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στη Σμύρνη από 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2013, που θα περιλαμβάνει όλο το επιχειρηματικό φάσμα. Δηλαδή εμπορικές επιχειρήσεις, παραγωγικές και αγροτικές επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.α.), επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (designers, κατασκευαστικές εταιρείες, marine centers, ακτοπλοϊκές εταιρείες, κ.α.), φορείς – μουσεία, κ.α., με στόχο το άνοιγμα νέων εμπορικών δρόμων και αγορών, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Ο βασικός λόγος που προτείνεται η συγκεκριμένη εποχή (τέλος καλοκαιριού), είναι η εν δυνάμει προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών από την εν λόγω περιοχή στα νησιά τους φθινοπωρινούς μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και Νοέμβριο 2013, προκειμένου να βοηθηθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, γεγονός που θα συμβάλλει και στην αύξηση των αγορών των τοπικών προϊόντων από τους αφικνούμενους επισκέπτες. Επιπλέον η διερεύνηση των εξαγωγικών δυνατοτήτων, δεδομένου ότι ήδη ορισμένες επιχειρήσεις από το Βόρειο Αιγαίο έχουν ξεκινήσει δραστηριότητα στα απέναντι παράλια ή βρίσκονται στη διαδικασία έναρξης εξαγωγών.

Η εν λόγω επιχειρηματική αποστολή οργανώνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Σμύρνης και εν προκειμένω με το Επιμελητήριο Σμύρνης, την τοπική TURSAB (τουριστικοί πράκτορες Σμύρνης), τους τοπικούς εισαγωγείς και χονδρέμπορους προϊόντων, συγκεκριμένους εξαγωγείς και γενικότερα με όλους τους φορείς που θα έχουν λόγο να συναντηθούν με τους αντίστοιχους επιχειρηματίες του Βορείου Αιγαίου, ώστε να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες. Οι συναντήσεις – συσκέψεις μεταξύ των δύο εμπλεκομένων μερών, θα έχουν το χαρακτήρα των “workshops” σε προκαθορισμένες σημεία – έδρες των φορέων της Σμύρνης, ενώ θα υπάρξουν και κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές επισκέψεις, κατόπιν προκαθορισμένων ραντεβού, σε συγκεκριμένες  κατά κλάδο επιχειρήσεις και αναλόγως των επιθυμιών – προτάσεων των συμμετεχόντων.      

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλεί τις επιχειρήσεις και τους φορείς των προαναφερόμενων κλάδων, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην επιχειρηματική αποστολή και ακόμη δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή, να ανταποκριθούν άμεσα λόγω του περιορισμένου χρόνου και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Η επικοινωνία πρέπει να γίνει στα γραφεία των Περιφερειακών Ενοτήτων.     

Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής δήλωσε:


«Οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση ενίσχυσης των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων με τα γειτονικά παράλια αποδίδουν σαφέστατα καρπούς και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη από τη μεγάλη αύξηση του Τούρκων επισκεπτών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Εξέλιξη που μας ικανοποιεί καθώς ενισχύεται το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία αποτυπώνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα νέων πρωτοβουλιών διεύρυνσης των διευκολύνσεων των επισκεπτών μας από τη γείτονα χώρα.»

EΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Σας καλούμε την Παρασκευή 23/8/2013 στις 7.30μμ στο πολυχώρο CITRUS σε συνάντηση  και ανοιχτή  συζήτηση με θέμα:


«Κρίση και προτάσεις διεξόδου για την οικονομία και την απασχόληση»
Καλεσμένοι μας και ομιλητές  θα είναι:

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

Ο  Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων.

Ο Θεόδωρος Μπένος, υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Μάαστριχ.

Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκυμαντέρ της Σοφίας Παπαχρήστου «Κοινωνική οικονομία : Εναλλακτική λύση».


Ενσωματωμένη εικόνα 1

Γ.ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ : "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΤΕΛΟΣ" !


Η Τοπική Αυτοδιίκηση έδωσε ό,τι ήταν να δώσει για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, διαμηνύει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» δηλώνει χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους Δήμους, έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην φάση της κινητικότητας και του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Όμως για να μην υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές θα πρέπει να προχωρήσουν στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού. Έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένους δήμους είναι υπερστελεχωμένες και ποιες όχι, αλλά και ποιοι δήμοι σε σχέση με κάποιους άλλους έχουν πλεονάζον προσωπικό».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του στη δημοσιογράφο Μαρίνα Μάνη:
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ζητά απο την ΕΕ να ανακουφίσει τη χώρα απο τους λαθρομετανάστες, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση. Αντιστρέφει το θέμα των πλειστηριασμών λέγοντας ότι θα παραταθεί η απαγόρευσή τους με εξαίρεση αυτούς που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.
Μιλά επίσης για την κινητικότητα στην Τ.Α. και αποκλείει εκλογικό ατύχημα.
- Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, είναι ειλημμένη απόφαση οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το νέο έτος. Ποιά κοινωνικά κριτήρια συζητάτε;
Θα έλεγα πως τα πράγματα πάνε στο ακριβώς αντίθετο. Παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, με εξαίρεση εκείνους που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν τίποτα. Παράταση της απαγόρευσης, με εξαίρεση εκείνους που κάνουν κατάχρηση του προστατευτικού νόμου και δεν προσέρχονται ούτε καν για διακανονισμό. Παράταση της απαγόρευσης, με εξαιρέσεις που είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστούν οι καταχραστές του νόμου και να ασκηθεί πίεση σε όσους μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων τους. Συνέχιση, δηλαδή, της προστασίας για όλους, πλην εκείνων, που ενώ μπορούν δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Πλην εκείνων, που έχουν τη δυνατότητα αλλά κάνουν κατάχρηση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου σε βάρος του συνόλου των δανειοληπτών, του συνόλου των ιδιοκτητών και του συνόλου των πολιτών που θα ήθελαν αύριο να πάρουν στεγαστικό δάνειο αλλά δεν θα μπορούν.
- Φοβάστε ότι οι πλειστηριασμοί θα φέρουν το «ατύχημα»;
Κανένας δεν υποστηρίζει μια γενική και πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Κάτι τέτοιο άλλωστε – εάν έβγαιναν δηλαδή αυτή τη στιγμή σχεδόν 100.000 σπίτια στο σφυρί – δεν θα συνέφερε κανένα. Ούτε τις τράπεζες, ούτε τους συνεπείς δανειολήπτες, ούτε γενικότερα τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπήρχε κραχ στην αγορά ακινήτων με δυσμενείς συνέπειες για όλους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν μπορεί να αφορά το σπίτι του φτωχού, του άνεργου και αυτού που αντικειμενικά είναι σε αδυναμία να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου του λόγω της οικονομικής κρίσης. Και από τη στιγμή που δεν είναι αυτός ο προσανατολισμός, δεν μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις σαν αυτές που λέτε.
- Τα υπουργεία …ίδρωσαν να βρουν τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους για διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Το δεύτερο κύμα, άλλων 12.500 μέχρι τον Δεκέμβριο, από πού θα βρεθεί; Οι δήμοι έχουν «περίσσευμα» ή θεωρούνται εύκολη λύση;
Δεν θα προκαταλάβω αποφάσεις που αφορούν άλλα υπουργεία. Θα πω όμως, πως δεν θα ισχύσει η ίδια δεξαμενή σε επόμενες φάσεις. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους Δήμους, έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην φάση της κινητικότητας και του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Όμως για να μην υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές θα πρέπει να προχωρήσουν στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού. Έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένους δήμους είναι υπερστελεχωμένες και ποιες όχι, αλλά και ποιοι δήμοι σε σχέση με κάποιους άλλους έχουν πλεονάζον προσωπικό.
Η Γερμανία θα άντεχε;
- Η Αμυγδαλέζα επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση και το το «Δουβλίνο 2». Πώς θα κινηθείτε;
Η Ελλάδα χειρίζεται το 90% των παράνομων μεταναστευτικών ροών της Ευρώπης. Και αυτό δεν μπορεί ούτε να το αντέξει ούτε να το αντιμετωπίσει μόνη της. Απαιτούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους – και τους έχει θέσει το θέμα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας – αφού εμείς ανταποκρινόμαστε στις δικές μας υποχρεώσεις, να κάνουν και αυτοί το ίδιο.
Δεν μπορεί το κριτήριο της πρώτης εισόδου, να είναι το κριτήριο για την εξέταση των θεμάτων ασύλου, όπως προβλέπει το Δουβλίνο 2. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σύστημα επαναδιανομής, στη βάση του οποίου οι λαθρομετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα και δεν μπορούν να επαναπατριστούν, να μοιράζονται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με την έκταση, το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε μιας.
Η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων, ιδίως κάτω από τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, δεν αντέχει άλλο. Καμία κοινωνία δεν θα άντεχε άλλο. Η Γερμανία για παράδειγμα η πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης, θα άντεχε να πάρει δώδεκα εκατομμύρια παράνομους μετανάστες; Πως ζητάνε λοιπόν από εμάς να κάνουμε αυτό που οι ίδιοι δεν μπορούν;
- Άνεργοι, ανασφάλιστοι. Πέραν της κοινωνικής παραμέτρου, οδηγούνται σε κατάρρευση τα Ταμεία και σε …περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Οπότε;
Είναι γεγονός – και το είπε ο αρμόδιος υπουργός κ. Βρούτσης – ότι με τα σημερινά δεδομένα το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται αναδόμηση εκ βάθρων. Δεν πρόκειται όμως να υπάρξουν οποιαδήποτε άλλα οριζόντια μέτρα στις συντάξεις, όπως δεν θα υπάρξουν ούτε για τους μισθούς. Εκείνο που προέχει είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος, η πάταξη της μαύρης εργασίας και βέβαια η τόνωση της απασχόλησης.
- Οι εκτιμήσεις του Ιουνίου για νέο δάνειο λόγω χρηματοδοτικού κενού προβάλλονται ως βεβαιότητα – πχ από το Spiegel. Αντέχει η χώρα νέο Μνημόνιο;
Απαντώ ευθέως: Δεν αντέχει ούτε η πραγματική οικονομία ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε και η κυβέρνηση νέες αυξήσεις φόρων και νέα οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις. Τέτοια μέτρα – όπως κατ’ επανάληψη έχει πει ο Πρωθυπουργός – δεν πρόκειται να υπάρξουν.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για την περίοδο μετά τον Ιούλιο του 2014, είναι βέβαιο πως από τη στιγμή που τηρούμε τις δεσμεύεις μας θα τηρήσουν και οι εταίροι μας τις δικές τους. Τόσο για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό όσο και για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Η ζυγαριά γέρνει ξεκάθαρα
- Στις ψηφοφορίες του Ιουλίου οι κυβερνητικοί εταίροι μετρήσατε πέντε διαφοροποιήσεις βουλευτών σας και ακραίες δηλώσεις όπως της Θ. Τζάκρη για τον Πρωθυπουργό. Έτσι θα προχωρήσετε;
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι υπουργοί παίρνουμε αποφάσεις, στις οποίες μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, τροποποιήσεις και διορθώσεις. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να ακούμε όλους τους συναδέλφους και κατά κύριο λόγο αυτούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι επίσης γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις συνάδελφοι βουλευτές, εξαιτίας της σχέσης τους με ένα θέμα ή με τον κόσμο που το αφορά, μπορεί να εκφράζουν πιο έντονες διαφοροποιήσεις. Εκείνο, όμως, που θέλω να τονίσω είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα. Στην κρίσιμη ώρα, όταν από τη μια μπαίνουν τα επιμέρους και από την άλλη το εθνικό συμφέρον, η ζυγαριά γέρνει ξεκάθαρα. Έχω, λοιπόν, την πεποίθηση ότι κανένας από τους συναδέλφους, που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ανακόψει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση.

aftodioikisi.gr

ΟΜΗΡΕΙΑ 2013

ΤΕΤΑΡΤΗ 21/08 : "ΟΡΤΣΑ ΤΑ ΠΑΝΙΑ" 
Οι Τρείς Μύλοι και ο άνεμος του χρόνου . Ένα ιστορικό για την περιοχή και την αναστύλωση των Μύλων απο την Καθηγήτρια Φιλόλογο Στέλλα Τσιροπινά . ωρα 8.00 μμ στους τρεις Μύλους ( είσοδο Βροντάδου) .