Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ



Το επιβατηγό-οχηματαγωγό τύπου καταμαράν «Αίολος Κεντέρης», υπήρξε ένα μοναδικό και ιδιαίτερο φαινόμενο για τα ελληνικά ύδατα. Οι ιδιοκτήτες, στην προσπάθεια τους να το ταυτίσουν ολοκληρωτικά με τον ολυμπιονίκη Δημήτρη Κεντέρη από όπου πήρε και το όνομα του, θέλησαν να κατασκευάσουν το ταχύτερο πλοίο στην Ελλάδα. Τον πρώτο καιρό όλα έδειχναν ότι τα είχαν καταφέρει. Όμως, τα συνεχή ατυχήματα και οι καταγγελίες που έπεφταν βροχή από τους πολίτες που κινδύνευσαν να πνιγούν από τα πελώρια κύματα που τους ρουφούσαν την ώρα που έκαναν αμέριμνοι το μπάνιο τους, οδήγησαν στην κατάρρευση και την πώληση του. Στις 25 Ιουνίου 2003, ο 16χρονος Δημήτρης Χατζησάββας παρασύρθηκε από έναν ορμητικό υδάτινο όγκο, την ώρα που κολυμπούσε στην παραλία της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Στην προσπάθειά του να γλιτώσει από το κύμα υπέστη κάταγμα στο δεξί πόδι και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο....
Έκτοτε οι καταγγελίες πλήθαιναν. Λίγες ημέρες αργότερα, ο πατέρας του 16χρονου κατήγγειλε στο Λιμεναρχείο Νέων Μουδανιών, ως υπαίτιο του τραυματισμού, το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Αίολο Κεντέρη», που εκείνη την ώρα εκτελούσε δρομολόγιο από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου προς τη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή την συγκεκριμένη καταγγελία, συγκεντρώθηκαν και πολλές άλλες που οδήγησαν στην δημιουργία δικογραφίας. Κάθε φορά που το «Αίολος Κεντέρης» διέσχιζε τον Θερμαϊκό στις κοντινές παραλίες ο κόσμος ήταν σε επιφυλακή. «Βγείτε από τη θάλασσα…περνάει ο Κεντέρης» Σύμφωνα με καταγγελίες αλλά και εκτενή ρεπορτάζ, τα προβλήματα υπήρχαν από τα πρώτα δρομολόγια όχι μόνο του «Αίολος Κεντέρης» αλλά και στα «Αίολος Εξπρές» και «Αίολος Εξπρές ΙΙ» της ακτοπλοϊκής εταιρείας NEL Lines. Στο πρώτο μεγάλο πρόβλημα με τις μηχανές Pielstick ήρθε στην Ελλάδα επιτελείο μηχανικών από τη Γαλλία για να τις επισκευάσουν, συνεχίστηκαν όμως τα μικροπροβλήματα και έτσι άρχισε να κλονίζεται το όνομα της εταιρείας λόγω συνεχών καθυστερήσεων στα δρομολόγια....
Το 2005 η διοίκηση άλλαξε, αλλά τα προβλήματα ειδικά με το «Αίολος Κεντέρης» σοβάρεψαν. Όλες οι μηχανές πλέον ήταν προβληματικές. Ένα χρόνο αργότερα, ύστερα από ειδικές εργασίες αποκατάστασης η NEL Lines ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον το «κόσμημα του Αιγαίου», καταφέρνοντας να εξυπηρετήσει εκείνη την θερινή περίοδο πάνω από 120 χιλιάδες επιβάτες. Το Αίολος Κεντέρης παροπλισμένο στην Σαλαμίνα Τα άλλα δυο πλοία όμως δεν είχαν την ίδια τύχη. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2006, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, επέρχεται τελικά συμβιβασμός με την κατασκευάστρια εταιρεία των μηχανών Semt Pielstick. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η NEL Lines, την εποχή εκείνη «ύστερα σχεδόν από έναν χρόνο αντιδικίας στα γαλλικά δικαστήρια με τη γαλλική εταιρεία Semt Pielstick, η οποία έχει κατασκευάσει τις προωστήριες μηχανές των υπερταχύπλοων πλοίων μας, επετεύχθη ένας δίκαιος συμβιβασμός, ο οποίος ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές με αμοιβαίο όφελος». Οι βασικοί όροι της συμφωνίας αυτής προβλέπουν τα παρακάτω: – Αποκατάσταση και αναβάθμιση των προωστήριων μηχανών των «Αίολος Εξπρές» και «Αίολος Εξπρές ΙΙ». – Διετή εγγύηση λειτουργίας των μηχανικών μερών. – Άμεση καταβολή στη NEL Lines του ποσού των 10 εκατ. ευρώ. Έτσι, μετά τη συμφωνία για τη διαγραφή χρέους της εταιρείας ύψους 61.000.000 ευρώ από τις γαλλικές τράπεζες τον Μάιο, τελείωσε και το δεύτερο σκέλος της ίδιας υπόθεσης που αφορούσε την τεχνολογική αποκατάσταση όλων των γαλλικών ταχύπλοων της εταιρείας. Και τα αδελφάκια του παροπλισμένα… Η πώληση του «Αίολου Κεντέρη» Στις 28 Φεβρουαρίου 2007 η διοίκηση της εταιρείας ανακοινώνει ότι υπέγραψε προσύμφωνο για την πώληση στο εξωτερικό των πλοίων «Αίολος Κεντέρης» και «Παναγία Πάρου», σκάφος που ανήκει σε θυγατρική της, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 85 εκατ. ευρώ, ενώ και τα σκάφη είναι ναυλωμένα στην Ερυθρά Θάλασσα. Στον στόλο της εταιρείας παραμένουν τα δύο άλλα ταχύπλοα σκάφη της που έχουν μετονομασθεί πλέον «Αίολος Κεντέρης Ι» και «Αίολος Κεντέρης ΙΙ»...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/aiolos-kenteris-deite-apo-psila-pou-katelikse-to-pio-grigoro-ploio-tou-aigaiou-stigmatistike-apo-tis-katangelies-gia-atyximata-pou-prokalousan-ta-aponera-tou-stis-aktes/

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ




Το σχέδιο για την κατάργηση των πανελλαδικών περιέγραψε ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα
«Νέα Σελίδα».
«Το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών θα είναι σύντομα παρελθόν. Για εμάς όμως η βασική προτεραιότητα είναι οι αλλαγές στο Λύκειο και ένα ισχυρό απολυτήριο. Γι’ αυτό αναμορφώνουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, μειώνουμε δραστικά τα μαθήματα στις δύο τελευταίες τάξεις και δίνουμε περισσότερο χρόνο για το κάθε μάθημα, για να μπορούμε να εμβαθύνουμε. Αλλάζουμε τον τρόπο και το περιεχόμενο διδασκαλίας» λέει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Οπως είπε, οι μαθητές θα λαμβάνουν το απολυτήριο από το σχολείο τους και με αυτό θα εισάγονται στα πανεπιστήμια. «Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών», σ΄υμπλήρωσε δίνοντας το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΝΔ. ΣΤΑ 50 ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ


Ανανέωση στην πράξη  για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που θα είναι στις λίστες υποψηφίων στις επόμενες εκλογές. Μεταξύ αυτών και ο Χιώτης κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, με ισχυρό βιογραφικό και αξιόλογη  πολιτική και κοινωνική παρουσία , ο οποίος έκανε και την ακόλουθη δήλωση;


Η δέσμευση του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον ελληνικό λαό, για Αξιοκρατία και Ανανέωση γίνεται πράξη. Η επιλογή μου ανάμεσα στα 50 νέα πολιτικά στελέχη, που αναδείχθηκαν από την διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή όμως ταυτόχρονα τεράστια ευθύνη, τόσο απέναντι στον πρόεδρο , που με τιμά με την εμπιστοσύνη του, όσο κυρίως απέναντι στους συμπολίτες μου.Ως εκ τούτου είμαι έτοιμος να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις, στον κοινό στόχο όλων μας, που είναι να κάνουμε την πατρίδα μας, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος για την Ελλάδα και τη Χίο που μας αξίζει.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 401 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ




Αυτή είναι η καλή πλευρά της Ελλάδας!
Πίσω και πέρα από τα Μνημόνια και την αναλγησία του κράτους, υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. που όσο και να χτυπάνε κάποιοι ..ξεχωρίζει και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ανά τον κόσμο. Το κακό είναι ότι μένει κρυμμένη εκεί “φοβούμενη” πως αν βγει στο φως θα “καεί” από το τέρας της γραφειοκρατίας και του φθόνου που έχει μπει για καλά στο DNA μας. Μένει εκεί και με ευθύνη δική μας -των δημοσιογράφων – λόγω του .. δόγματος που μας κατατρέχει ότι “ειδήσεις είναι μόνο οι κακές ειδήσεις”. Λάθος.
Πριν λίγο καιρό το onalert, παρουσίασε τρεις Έλληνες Αεροπόρους οι οποίοι “έβαλαν τα γυαλιά” στη τρόϊκα μ΄ένα πρόγραμμα κωδικοποίησης φαρμάκων που έφτιαξαν. Σήμερα θα σας γράψουμε για το “θαύμα” του 401 παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν να μας πείσουν να μην κάνουμε καμία αναφορά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του onalert.gr, στο 401 εδώ και αρκετά χρόνια -από το 2008- γίνεται μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα, χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις ανευρύσματος στον εγκέφαλο. Ένας στρατιωτικός γιατρός μας εκπαιδεύτηκε με δική του πρωτοβουλία και με τη βοήθεια της υπηρεσίας στην Αγγλία. Επιστρέφοντας δυσκολεύτηκε πολύ να πείσει το σύστημα να του επιτρέψει να χειρουργεί ανευρύσματα στον εγκέφαλο, χωρίς να αγγίζει καν το κεφάλι του ασθενούς.
Η μέθοδος, πολύ απλοϊκά θα σας το πούμε, προβλέπει την εισαγωγή κάποιων “ελατηρίων” μέσα στο ανεύρυσμα ,τα οποία εξασφαλίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να σπάσει. Φθάνουν εκεί μέσω μιας μικρής τομής που γίνεται όχι στο κεφάλι, αλλά ψηλά στο μηρό του ασθενούς!
Με συμπαραστάτη έναν παλαιότερο νευροχειρουργό, ο νέος γιατρός ξεκίνησε τη νέα μέθοδο στο 401. Κάθε χρόνο το νοσοκομείο κάνει περίπου 100 τέτοια χειρουργεία, με τους ασθενείς να αποχωρούν υγιέστατοι από το νοσοκομείο 24 ώρες μετά την επέμβαση!
Όλα τα δημόσια νοσοκομεία στέλνουν τέτοια περιστατικά στο 401 το οποίο “χρεώνει” τα ταμεία με κόστος από 3000 έως 5000 ευρώ!
Είναι το κόστος των υλικών ανάλογα με το μέγεθος του ανευρύσματος. Το νοσοκομείο χρεώνει αλλά εννοείται ότι .δεν πληρώνεται.
Παρόλα αυτά συνεχίζει να παρέχει ουσιαστικό κοινωνικό έργο, γιατί αν ένας ασθενής κάνει αυτή την επέμβαση σε κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο θα πρέπει να πληρώσει 50.000 ευρώ!
Αυτό είναι το μικρό αλλά πολύ ουσιαστικό “θαύμα” του 401.Το μάθαμε τυχαία και εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν επιθυμούσε τη δημοσιότητα! Οι άνθρωποι του νοσοκομείου επειδή “θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους” και από το ΓΕΣ για να “μην θεωρηθεί ότι ..διαφημιζόμαστε”!
Γι’ αυτό και δεν αναφέρουμε ονόματα γιατρών αλλά και του προσωπικού του νοσοκομείου το οποίο αγόγγυστα και χωρίς κανένα όφελος υποστηρίζει το χειρουργείο κάθε μέρα, ακόμη και στις αργίες!

Υπάρχει λοιπόν και μια “άλλη Ελλάδα” ..Ακόμη και μέσα σε αυτόν τον διαρκώς κατηγορούμενο δημόσιο τομέα. Ας την ανακαλύψουμε και ας την αναδείξουμε. Κυρίως βέβαια ας της επιτρέψουμε να συνεχίσει να δουλεύει.


ΠΗΓΗ ON ALERT