Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ





Σε κατάργηση του ΝΑΤ κινείται η κυβέρνηση με την υλοποίηση της απόφασης για δημιουργία τριών ταμείων.
Όπως έγινε γνωστό από την Ένωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) σε προγραμματισμένη συνάντηση της ΠΝΟ με τους υπουργούς Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιο Πετρόπουλο, ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε τα εξής:
1) Το ΝΑΤ θα ενοποιηθεί από 1/1/2016 με το ενιαίο ταμείο εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,
2) Το ΚΕΑΝ έχει ήδη ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑ από 1/9/2015 και
3) Στα Ταμεία Πρόνοιας αναμένεται νέος υπολογισμός των εφάπαξ παροχών.
Σύμφωνα, πάντα, με την ΠΕΝΕΝ ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η οργανωτική αυτή ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων είναι μνημονιακή δέσμευση και αποτελεί ειλημμένη κυβερνητική απόφαση.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3 αποτελούσε προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Στο κείμενο για την «κοινωνική ασφάλιση», που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, αναφερόταν, μάλιστα, ότι:
Επομένως, ο στόχος για 3 ενοποιημένα ασφαλιστικά ταμεία, ενός ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου για όλους τους μισθωτούς, ενός για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ενός για τους αγρότες πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή.
Η δομή και η οργάνωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης οφείλει να διέπεται από τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής ασφάλισης που διεκδικούμε και ταυτόχρονα να τα εξυπηρετεί.
Πάντως, την ανησυχία του εκφράζει για την κατάργηση του ΝΑΤ και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Ταμείο, που με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι συμπαρατάσσεται με την ΠΝΟ και τις ενώσεις συνταξιούχων.
Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε, ακόμα, τους άξονες και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για τις επιχειρούμενες αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία και για ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης των μισθών.
Υπογράμμισε ότι κυβέρνηση και κουαρτέτο έχουν συμφωνήσει ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να καταργήσουν τα ελλείμματα των ταμείων ενώ οι δανειστές δεν μπορούν να χρηματοδοτούν στο εξής τα ελλείμματα και η κυβέρνηση δεν έχει άλλους πόρους ή κονδύλια για να καλύψει την δαπάνη αυτή και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός του συστήματος με μειώσεις και περικοπές συντάξεων, επικουρικών, του εφάπαξ και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών!
Ο ίδιος σημείωσε ότι ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία παράγουν ελλείμματα που ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει και να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της! Για τα όρια ηλικίας ανέφερε ότι το γενικό πλαίσιο είναι συμφωνημένο στα 62 και 67 έτη!
Σχετικά με τα βαριά και ανθυγιεινά που ισχύει το 60ο έτος ηλικίας για θεμελίωση της σύνταξης και άφησε ανοικτό το τι θα γίνει με τους Ναυτικούς λέγοντας ότι θα εξετασθούν οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματοςχωρίς σε καμιά περίπτωση να αποκλείσει νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας…
Μιλώντας ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος στην σύσκεψη μεταξύ των άλλων υπογράμμισε τα παρακάτω:
• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την αποδοχή της συμφωνίας (τρίτο μνημόνιο) με τους τοκογλύφους δανειστές υπέγραψε την καταδίκη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και του συνόλου των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
• Κατήγγειλε ως πολιτική αθλιότητα και ασύστολο ψεύδος τον ισχυρισμό του κ. Κατρούγκαλου ότι η ευθύνη για την κρίση και κατάρρευση του ΝΑΤ οφείλεται στην συνταξιοδότηση των 21 πολιτικών προσφύγων….
• Επεσήμανε ότι οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ολοκληρώνουν την κατεδάφιση των συντάξεων, των επικουρικών και των εφάπαξ παροχών.
• Επίσης κατήγγειλε ότι οι αλλαγές στις οργανικές συνθέσεις στην Ακτοπλοΐα επιδεινώνουν δραματικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και συνιστούν θανάσιμο πλήγμα για την ασφάλεια και τις θέσεις απασχόλησης των Ναυτικών.
• Υπογράμμισε ότι η επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση για τις 2-3 Νοέμβρη 2015 και η προοπτική συνέχισης αποτελούν την αγωνιστική απάντηση του Ναυτεργατικού μας κόσμου στην ανάλγητη νεοφιλελεύθερη πολιτική των τοκογλύφων δανειστών και του πολιτικού υπηρετικού προσωπικού τους στην χώρα μας που προωθεί και υλοποιεί τα συμφέροντά τους.
Πηγή: pireas2day.gr