Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ



Οι τζιχαντιστές σκοπεύουν να μεταφέρουν μαχητές, από περιοχές της Λιβύης που ελέγχουν, στη νότια Ευρώπη, μέσω καραβιών! Αυτή η πληροφορία αποκαλύπτεται από το βρετανικό αντιτρομοκρατικό think tank με την ονομασία «Quilliam», που απέσπασε στοιχεία από την αλληλογραφία ενός αξιωματούχου του Ισλαμικού Χαλιφάτου με υψηλό κύρος στην οργάνωση, τον Abu Ibrahim al-Libim. 

​Το Χαλιφάτο σκοπεύει να οργανώσει την ταυτόχρονη μεταφορά 500.000 ανθρώπων από τις ακτές της Αφρικής προς την Ευρώπη, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως «ψυχολογικό όπλο»
«Η Λιβύη έχει μια μεγάλη ακτογραμμή με μέτωπο τα νότια κράτη των Σταυροφόρων, που μπορούν να προσεγγιστούν πολύ εύκολα, ακόμα και με μικρά πλοιάρια», αναφέρει το γράμμα που υπέκλεψε η υπηρεσία από τον τζιχαντιστή, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, διακρίνεται στο να «προσλαμβάνει» νέους επίδοξους μαχητές για το Ισλαμικό Χαλιφάτο μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, το Χαλιφάτο σκοπεύει να οργανώσει την ταυτόχρονη μεταφορά 500.000 ανθρώπων από τις ακτές της Αφρικής προς την Ευρώπη, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως «ψυχολογικό όπλο»…

Περιοχές στη Λιβύη που ελέγχονται πλήρως από το Ισλαμικό Χαλιφάτο
Περιοχές στη Λιβύη που ελέγχονται πλήρως από το Ισλαμικό Χαλιφάτο


«Οι λογαριασμοί του Libim στο Twitter κατεβαίνουν πολύ συχνά, αλλά μόλις δημιουργεί κάποιον καινούριο, αμέσως αποκτάει χιλιάδες ανθρώπους που τον ακολουθούν, κι αυτό δείχνει το μέγεθος της επιρροής του», αναφέρει ο Charlie Winter, από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης για την τρομοκρατία, στην εφημερίδα Telegraph.

​Το σχέδιο του τζιχαντιστή είναι να περάσουν χιλιάδες μαχητές ως παράνομοι μετανάστες στη νότια Ευρώπη και στη συνέχεια να ξεκινήσουν μια ολοκληρωτική επίθεση, με στόχο το χάος και την αιματοχυσίαΤο σχέδιο του τζιχαντιστή είναι να περάσουν χιλιάδες μαχητές ως παράνομοι μετανάστες στη νότια Ευρώπη και στη συνέχεια να ξεκινήσουν μια ολοκληρωτική επίθεση, με στόχο το χάος και την αιματοχυσία. Για τον σκοπό αυτό σκοπεύουν να μεταφέρουν μαχητές από τη Συρία και το Ιράκ.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται σε συνέχεια της νέας φρικτής εκτέλεσης τζιχαντιστών στη Λιβύη, όταν και έσφαξαν 21 Αιγύπτιους χριστιανούς, με την εισαγωγή του συγκεκριμένου βίντεο που δημοσίευσαν να αναφέρει: «Θα κατακτήσουμε τη Ρώμη με την άδεια του Αλλάχ». 

Οι τζιχαντιστές έδειξαν το φρικτό τους πρόσωπο στη Λιβύη
Οι τζιχαντιστές έδειξαν το φρικτό τους πρόσωπο στη Λιβύη


Μετά από τη φρικώδη και προκλητική εκτέλεση, η Αίγυπτος βομβαρδίζει συνεχώς θέσεις των τζιχαντιστών στη γειτονική Λιβύη, όπου επικρατεί χάος μετά την πρώτη του Καντάφι, ενώ οι τοπικές αρχές υπέβαλλαν αίτημα προς τον ΟΗΕ να τους προμηθεύσει με όπλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αναδυόμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο.

«Η είσοδος παράνομων μεταναστών στην Ιταλία γίνεται με τεράστιους ρυθμούς και αν μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό και να το αναπτύξουμε στρατηγικά, τότε θα επιφέραμε πανδαιμόνιο στη νότια Ευρώπη. Θα μπορούσαμε ακόμα να κλείσουμε τις ναυτιλιακές οδούς και να πραγματοποιούμε επιθέσεις στα πλοία και τα τάνκερ των Σταυροφόρων», φέρεται να αναφέρει ο Abu Ibrahim al-Libim.

Το κύμα μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια
Το κύμα μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια


Ανησυχία στα ευρωπαϊκά κράτη
​«Αυτά τα πλοία με ανθρώπους που έρχονται για μεταναστευτικούς λόγους, θα μπορούσαν τις επόμενες λίγες εβδομάδες να είναι γεμάτα από τρομοκράτες, αν δεν κάνουμε κάτι».Αυτή είναι η ανησυχία και του Αιγύπτιου πρέσβη στο Λονδίνο, Nasser Kamel, ο οποίος δήλωσε σχετικά με το αυξανόμενο μεταναστευτικό ρεύμα από τη Λιβύη προς την Ιταλία ότι «αυτά τα πλοία με ανθρώπους που έρχονται για μεταναστευτικούς λόγους, θα μπορούσαν τις επόμενες λίγες εβδομάδες να είναι γεμάτα από τρομοκράτες, αν δεν κάνουμε κάτι».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Paolo Gentiloni αναφέρθηκε την Τετάρτη σε έναν «τεράστιο κίνδυνο», ζητώντας ταχύτατη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα, για την κατάσταση με τους τζιχαντιστές στη Λιβύη.

Πρόσφατα οι αρχές της Ιταλίας ενέκριναν σχέδιο για την τοποθέτηση 4.800 στρατιωτών στους δρόμους των πόλεων, για την αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης – εκ των οποίων οι 500 θα τοποθετηθούν στη Ρώμη και θα φρουρούν στόχους όπως διπλωματικές κατοικίες, συναγωγές και αρχαιολογικούς χώρους.

Ο διοικητής της ελβετικής φρουράς του Βατικανού δήλωσε έτοιμος να υπερασπιστεί τον Πάπα σε περίπτωση επίθεσης τζιχαντιστών
Ο διοικητής της ελβετικής φρουράς του Βατικανού δήλωσε έτοιμος να υπερασπιστεί τον Πάπα σε περίπτωση επίθεσης τζιχαντιστών


​Το Ισλαμικό Χαλιφάτο αναπτύσσεται ραγδαία στη Λιβύη, όπου αρκετές πόλεις έχουν κυριευθεί από τζιχαντιστές
Το Ισλαμικό Χαλιφάτο αναπτύσσεται ραγδαία στη Λιβύη, όπου αρκετές πόλεις έχουν κυριευθεί από τζιχαντιστές, οι οποίοι δρουν υπό τις εντολές του αρχηγού της οργάνωσης στη Συρία, Abu Bakr al-Baghdadi. Τον τελευταίο χρόνο, περισσότεροι από 207.000 άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2011, κυρίως λόγω του χάους και των μαχών που επικρατούν στη Λιβύη.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης


zougla.gr

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ



Χρήστος Μαζάνης 


Στα βιβλιοπωλεία της Ιταλίας κυκλοφορεί από σήμερα το πολυαναμενόμενο βιβλίο του «πατέρα της λίστας χιλιάδων φοροφυγάδων», Ερβέ Φαλτσάνι και του συνεργάτη του, δημοσιογράφου Angelo Mincuzzi, με τίτλο «La cassaforte degli evasori» (Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων).

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα βιβλίο-ντοκουμέντο, όπου ο πληροφοριοδότης της «λίστας Λαγκάρντ» αποκαλύπτει ένα παγκόσμιο σύστημα διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Κρυφοί καταθετικοί λογαριασμοί με δεκάδες δις ευρώ κάτω από την ομπρέλα τη τράπεζας HSBC στην Ελβετία.

Η επίσημη παρουσίαση γίνεται σήμερα στη Ρώμη όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, εκεί θα βρίσκεται και ο Φαλτσάνι, προκειμένου να μιλήσει στον κόσμο.

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Chiarelettere, ο συγγραφέας περιγράφει εκβιασμούς πολιτικών προσώπων, διαπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και την περιπέτεια που έζησε με τη σύλληψή του. Ιστορίες πέρα από κάθε φαντασία...


(Η επίσημη πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου στη Ρώμη)

Όλα αυτά βεβαίως σε βάρος των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους. Ο Φαλτσάνι και ο Μινκούτσι στο βιβλίο τους μεταξύ άλλων κάνουν αναφορά και στην Ελλάδα. Όπως ισχυρίζονται η χώρα φέρεται να μπήκε στο Μνημόνιο μετά από εκβιασμό του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εξαιτίας ενός λογαριασμού της Μαργαρίτας Παπανδρέου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα διέρρευσαν δύο σελίδες στις οποίες περιγράφονταν αναλυτικά στοιχεία για αυτή την υπόθεση. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον των συγγραφέων και του εκδοτικού οίκου. 

Σε άλλο σημείο ο συγγραφέας αναφέρει: «όπως συνέβη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η λίστα της HSBC χρησιμοποιήθηκε ως όπλο εκβιασμού και εμπόρευμα για δούναι και λαβείν. Στην Ελλάδα η λίστα εξαφανίστηκε... Στην Ελλάδα, όπως και άλλου, δεν ξεκίνησε ποτέ επισήμως καμία έρευνα».

Επίσης η ιταλική εφημερίδα «L’ Espresso» σε δημοσίευμά της που προηγήθηκε της έκδοσης του βιβλίου, αποκάλυψε πως στο έργο του Φαλτσάνι αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι εμπόδισε τις μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας να προχωρήσουν σε έλεγχο των φοροφυγάδων. «Ήμουν έτοιμος να δώσω όλα τα αρχεία στις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά από τη Ρώμη ήρθε ένα "στοπ". Στην κυβέρνηση τότε ήταν ο Μπερλουσκόνι και υπουργός Οικονομικών ο Τζούλιο Τρεμόντι. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι σταμάτησε τις μυστικές υπηρεσίες», αναφέρεται στο βιβλίο.

Στο «χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων», σύμφωνα με απόσπασμα που δημοσίευσε και η ιταλική εφημερίδα «Corrierre della Sera», οι Μινκούτσι και Φαλτσάνι αναφέρουν ένα ακόμη όνομα από το «μέτωπο του Νότου»: «Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ισπανία, ο Εμίλιο Μποτίν από το Banco Santander (σ.σ. της οποίας ήταν ιδιοκτήτης έως τον θάνατό του τον περασμένο Σεπτέμβριο), ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC στη Γενεύη». 

Στο ίδιο βιβλίο ο Ιταλός αναφέρει ότι κίνητρό του για τις αποκαλύψεις του ήταν η κόρη του και ένα γενετικό πρόβλημα που αυτή αντιμετωπίζει. 

Ο Φαλτσάνι ισχυρίζεται πως ποτέ η Ελλάδα δεν ενδιαφέρθηκε να τον βρει και να του ζητήσει πληροφορίες για τα ονόματα των φοροφυγάδωνΟ συγγραφέας και πρώην εργαζόμενος της τράπεζας HSBC από τον οποίο διέρρευσαν τα απόρρητα στοιχεία 100.000 τραπεζικών λογαριασμών (σ.σ. βάση των οποίων συντάχθηκαν οι αντίστοιχες λίστες –λίστα Λαγκάρντ όπως ονομάστηκε στην Ελλάδα) μίλησε πρόσφατα και για τις αποκαλύψεις που περιέχονται στο βιβλίο του. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν από λίγες ημέρες, ερωτηθείς για το εάν του ζητήθηκε ποτέ η βοήθειά του από τις ελληνικές αρχές απάντησε:

«Ποτέ δεν μου ζητήθηκε βοήθεια από την Ελλάδα. Μου τη ζήτησαν πολλές άλλες χώρες, αλλά όχι η Ελλάδα. Αν η νέα κυβέρνηση με χρειαστεί, θα βοηθήσω ευχαρίστως. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια δεν μου ζητήθηκε ποτέ συνδρομή. Προσωπικά καταλαβαίνω ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πολιτική βούληση».

Με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Il Sole24 Ore», Άντζελο Μινκούτσι γνωρίστηκαν πριν από μερικά χρόνια. Αναζητούσε κι εκείνος τις λίστες των φοροφυγάδων. Μετά από πολύ προσπάθεια και αρκετές συναντήσεις ο Φαλτσάνι τον εμπιστεύθηκε για να συνεργαστούν και να γράψουν το βιβλίο.

Ο Μινκούτσι στην αποκλειστική συνέντευξή του στο zougla.gr, μιλά για τη γνωριμία του με τον Φαλτσάνι, για την ελληνική λίστα Λαγκάρντ, τις μυστικές συναντήσεις, την υπόθεση Παπανδρέου και τους Έλληνες που αναφέρονται στη λίστα.

Επίσης διευκρινίζει πως κανείς από την ελληνική κυβέρνηση δεν  ήρθε σε επαφή μαζί του προκειμένου να του ζητήσουν πληροφορίες για τις λίστες των φοροφυγάδων ή για τον Φαλτσάνι, ενώ δίνει τη δική του απάντηση στην υπόθεση του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού.








zougla.gr

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΝΔ ΦΕΡΝΕΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΕκτύπωσηPDF
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  
Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εξελέγη χθες το βράδυ με 233βουλευτικές ψήφους, είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την υποψηφιότητά του υποστήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, αλλά και η ΝΔ από την οποία προέρχεται. Ο νέος Πρόεδρος υπερέβη σαφώς τις 180 ψήφους που απαιτούνταν. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Μαρτίου, αφού στις 12 Μαρτίου λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου Κάρολου Παπούλια. Πέντε βουλευτές απουσίασαν από τη συνεδρίαση της Βουλής. Η ψηφοφορία δεν έκρυβε εκπλήξεις, παρόλο που επηρεάζει καταλυτικά πρωτίστως τους εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων στη ΝΔ, ενώ η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις τάξεις της ΝΔ απογοήτευσε την αριστερή τουλάχιστον πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τασσόταν αναφανδόν υπέρ της εκλογής αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας. Καμία όμως από αυτές τις εσωτερικές αντιθέσεις τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ δεν εκδηλώθηκε με διαφοροποιημένη από την επίσημη γραμμή ψήφο.
Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο βουλευτής της ΝΔ και τέως υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε εκ των προτέρων ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση για πολιτικούς λόγους προκειμένου να μην καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, αφού διαφωνούσε με την επιλογή του.
Κατά την αυστηρά προσωπική μας άποψη, η βαθύτερη αιτία της απουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη ενδέχεται να είναι το γεγονός ότι η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ συνιστά σοβαρό, ίσως μοιραίο πλήγμα στις πιθανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ μετά την επικείμενη απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά, όπως φιλοδοξούσε. Αυτός πάντως που δέχεται το ισχυρότερο χτύπημα και περιέρχεται σε δεινή θέση αποδυνάμωσης από την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο παραμένων ακόμη στην προεδρία της ΝΔ και μη προτιθέμενος να παραιτηθεί αν δεν τον ανατρέψουν, τέως πρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς. Παρά τα φραστικά τεχνάσματά του, η έκταση της εκλογικής ήττας της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ με οκτώμισι μονάδες διαφορά είναι τόσο συντριπτική ώστε είναι μηδαμινές οι δυνατότητές του να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η έμμεση σφυρηλάτηση πολιτικής συμμαχίας μέσω της υποψηφιότητας και εκλογής του Πρ. Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό αντικειμενικά επιταχύνει τις ενδοκομματικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί κατά τη γνώμη μας, πάντως, στη ΝΔ είναι ότι το πρόβλημα της Δεξιάς στην Ελλάδα αυτήν τη φορά δεν μπορεί και δεν πρόκειται να λυθεί με απλή αλλαγή προέδρου στο κόμμα τους, συνοδευόμενη από ανάλογη αλλαγή πολιτικής γραμμής μέσα στο πλαίσιο της συντηρητικής παράταξης. Μόνο όταν αρχίσει η περιδίνηση της ΝΔ σε βιαιότατη εσωτερική κρίση θα συνειδητοποιήσουν τα στελέχη της πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα του κόμματός τους. Η τριχοτόμηση της Δεξιάς σε ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ συνιστά τη σοβαρότερη κρίση της συντηρητικής παράταξης στα σαράντα και πλέον χρόνια της Μεταπολίτευσης. Δεν είναι απλώς τριχοτομημένη η Δεξιά. Το σοβαρότερο πρόβλημα για τη ΝΔ είναι ότι οι ΑΝΕΛ συμμετέχουν στην κυβέρνηση, είναι δηλαδή το κυβερνητικό κόμμα της Δεξιάς! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κερδίζει σίγουρα οπαδούς αυτήν τη στιγμή, ίσως με ρυθμούς ισχυρότερους από όσο συζητείται.
Οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι είναι εθισμένοι στο να βρίσκεται το κόμμα τους συχνά πυκνά στην εξουσία, οπότε φυσιολογικό είναι να προτιμούν πλέον τους ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην εξουσία από τη ΝΔ που βρίσκεται στην αντιπολίτευση! Το γεγονός άλλωστε ότι υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά η ΝΔ συμμετείχε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2012, Ιουνίου 2012, Ιανουαρίου 2015 και Ευρωεκλογές 2014) και σημείωσε τα τέσσερα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας της (!), καθόλου δεν εγγυάται την επιστροφή στην εξουσία και μάλιστα σύντομα. Εν αναμονή της εκδήλωσης μεγάλης εσωκομματικής κρίσης στη ΝΔ, λοιπόν...  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Πέμπτη 19 Φςβρουαρίου 2015
iskra.gr

Δωρεάν παροχές υγείας στους ανέργους


Παρατείνεται έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2016 η «κάλυψη» παροχών ασθενείας για τους ανέργους, υποαπασχολούμενους, τους μη «ενεργούς» ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους με οφειλές στα Ταμεία και τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ.


Την παράταση της «κάλυψης» - που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου του 2015 και θα «ανανεωθεί» με νομοθετική ρύθμιση - προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε η γενική διευθύντρια Ασφαλίσεων Αρτεμις Δεδούλη ύστερα από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη. Ειδικά για τους υποαπασχολούμενους ? ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, η απόφαση προβλέπει τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από την 1/3/2015 έως τις 29/2/2016 με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου.
- See more at: http://left.gr/news/dorean-parohes-ygeias-stoys-anergoys#sthash.xDMjMHXN.dpuf

Αθέατος Πόνος: Όσα είδαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στα κέντρα κράτησης μεταναστών


Ανεπαρκή σίτιση, ανύπαρκτη ιατρική φροντίδα και κυρίως απουσία ενημέρωσης των μεταναστών για την επόμενη μέρα της κράτησής τους είδαν οι εθελοντές των «Γιατρών του Κόσμου» κατά τη σημερινή αυτοψία τους στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.



Παθολόγος, ορθοπεδικός, φυσίατρος, κοινωνικός λειτουργός και παιδίατρος, όλοι εθελοντές των «Γιατρών του Κόσμου», βρέθηκαν σήμερα στην Αμυγδαλέζα προκειμένου να εξετάσουν τους μετανάστες και να τους παράσχουν φαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας των «Γιατρών του Κόσμου», Νικήτας Κανάκης, οι εθελοντές ήρθαν αντιμέτωποι με την απουσία υποδομών στο κέντρο κράτησης και με συνθήκες που θυμίζουν «στρατόπεδο συγκέντρωσης», όπως λέει χαρακτηριστικά. «Μπορεί στην Αμυγδαλέζα να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες ζωής και να μην υπάρχει βία, δεν παύει όμως να είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης», προσθέτει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σημερινή αυτοψία, στο κέντρο κράτησης δεν υπάρχει μόνιμη ιατρική περίθαλψη από τον Δεκέμβριο για τους περίπου 1.100 κρατούμενους, ενώ είναι ανεπαρκής και η σίτισή τους.

Από την ιατρική εξέταση προέκυψε ότι οι περισσότεροι από τους κρατούμενους εμφανίζουν περιορισμένα προβλήματα, συμπτώματα της λεγόμενης «νόσου του πρόσφυγα», που όμως δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχει γίνει έλεγχος στους κρατούμενους για φυματίωση, με εξαίρεση κάποιους ανήλικους.

Όπως διαπιστώνει ο κ. Κανάκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μετανάστες που δεν έχουν λόγο να κρατούνται στην Αμυγδαλέζα, είτε γιατί έχει παρέλθει το 18μηνο είτε γιατί προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην περίπτωση ενός Ρουμάνου. «Η πλειοψηφία των μεταναστών δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει, γιατί κρατούνται και τι θα γίνει στο μέλλον και αυτό έχει τεράστια ψυχολογική επίπτωση πάνω τους, όπως συνέβη και με την πρόσφατη αυτοκτονία του κρατούμενου. Πιστεύω ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αμυγδαλέζα», εξηγεί ο ίδιος.

Εκτεταμένο είναι επίσης το πρόβλημα διαχείρισης των ανήλικων, καθώς αρκετοί εντοπίστηκαν να διαμένουν μαζί με ενήλικες. «Είναι πολλοί οι ανήλικοι και αν δεν ενταχθούν σε δομές, θα αποτελέσουν πρώτη ύλη για το οργανωμένο έγκλημα», τονίζει ο γενικός γραμματέας των «Γιατρών του Κόσμου».

Οι εθελοντές της ΜΚΟ ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του κέντρου κράτησης, αίτημα που έγινε άμεσα δεκτό. Οι γιατροί συνομίλησαν με τους μετανάστες και δεν ήταν λίγες οι φορές που συγκλονίστηκαν από τις περιγραφές τους. Όπως στην περίπτωση ενός 30χρονου Πακιστανού, ο οποίος διηγήθηκε στον Νικήτα Κανάκη ότι πήγε να καταγγείλει στην αστυνομία ένα περιστατικό εκμετάλλευσης στην εργασία του και βρέθηκε στην Αμυγδαλέζα, όπου κρατείται τους τελευταίους οκτώ μήνες.

«Είναι πάγια η θέση μας ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι κρατούμενοι και το κράτος έχει την ευθύνη τους και οφείλει να τους φροντίσει», επισημαίνει ο κ. Κανάκης.
Πλήρης έκθεση της επίσκεψης των «Γιατρών του Κόσμου» στην Αμυγδαλέζα αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

 
Διαβάστε σχετικά:
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται σε επείγουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των υπό διοικητική κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο από το 2008, έχοντας επανειλημμένως εκφράσει τις ανησυχίες τους στις αρμόδιες αρχές, στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και της επιβλαβείς επιπτώσεις της στην υγεία και τη ζωή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.
Με την αναφορά τους με τίτλο «Ο αθέατος πόνος στα κέντρα κράτησης μεταναστών» (Απρίλιος 2014), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ανέδειξαν τις ακατάλληλες συνθήκες κράτησης  των υπό διοικητική κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανεπαρκή παροχή ιατρικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της αρχικής ιατρικής εκτίμησης.
- See more at: http://left.gr/news/atheatos-ponos-osa-eidan-oi-giatroi-horis-synora-sta-kentra-kratisis-metanaston#sthash.giKcB3ut.dpuf

Αλ. Τσίπρας στο Stern: «Κανείς δεν μπορεί να μας διατάξει να συνεχίσουμε από εκεί όπου σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά, σαν να μην έγιναν ποτέ εκλογές»


«Τελεσίγραφα δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στην ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να μας διατάξει να συνεχίσουμε από εκεί όπου σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά» είναι το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο γερμανικό περιοδικό Stern (δημοσιεύεται την Πέμπτη, αλλά μικρά αποσπάσματά της είχαν προδημοσιευθεί τις προηγούμενες ημέρες) ξεκαθαρίζει ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τους όρους του ισχύοντος προγράμματος».


Ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι «το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό» και ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων και υπόσχεται να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.
 

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, όπως δημοσιεύεται την Πέμπτη στον ιστότοπο του περιοδικού:

«Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Stern απορρίπτει κάθε τελεσίγραφο και βρίσκει θερμά λόγια να πει για την Άγγελα Μέρκελ. 

Είναι μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, την επίσημη έδρα της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο νεοεκλεγείς Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο μέσο. Φοράει μπλε κοστούμι και καρό πουκάμισο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίζεται με τζιν και μπλούζα. Αν και ο Τσίπρας φαίνεται λίγο κουρασμένος, είναι σε χαρούμενη διάθεση. Το νέο γραφείο του 40χρονου ηγέτη του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ είναι στο μέγεθος ενός γηπέδου μπάσκετ. 

Όταν ο Τσίπρας περπατά στον τεράστιο διάδρομο, μοιάζει σχεδόν σαν να μην έχει ακόμη εξοικειωθεί με τον χώρο. Πίσω από το γραφείο του υπάρχει ένας πίνακας της Ελληνίδας θεάς Νίκης. «Αυτό θα φύγει», λέει ο σύμβουλος Τύπου του. Πάρα πολλοί από τους άτυχους προκατόχους του έχουν φωτογραφηθεί κάτω από τον ίδιο πίνακα. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης καθόμαστε στο τεράστιο τραπέζι συνεδριάσεων, με θέα έναν μικρό κήπο με πορτοκαλιές. 

Έχουν διατεθεί 45 λεπτά για την συνάντησή μας. Ωστόσο μιάμιση ώρα μετά βρισκόμαστε βυθισμένοι στην συζήτηση. 

Stern: Πρωθυπουργέ, πιστεύετε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών;
Α. Τσίπρας: Οι συζητήσεις μου μαζί της ήταν πολύ σύντομες για να μπορώ να πω. Αλλά την βρήκα πολύ ευγενική και όχι τόσο αυστηρή όσο μας είχε κάνει να πιστεύουμε ο Τύπος. Την θεωρώ μια πραγματίστρια αφοσιωμένη στην προώθηση του ευρωπαϊκού σκοπού. Και ως εκ τούτου, στην εξεύρεση μιας λύσης με την Ελλάδα. 

Stern: Θα έπρεπε να στείλετε μια πρόσκληση στην κυρία Μέρκελ.
Α. Τσίπρας: Γιατί όχι; Είμαστε γνωστοί για την φιλοξενία μας. Οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές.

Stern: Αλήθεια, κοιμάστε καλά από τότε που γίνατε Πρωθυπουργός;
Α. Τσίπρας: Όχι ιδιαίτερα καλά, τις τελευταίες νύχτες. Και επιπλέον κόλλησα και ένα κρυολόγημα από τα παιδιά μου.

Stern: Η κυβέρνησή σας βρέθηκε σαρωτικά στην κυβέρνηση με την ταχύτητα ενός πραξικοπήματος. Ο συνασπισμός με τον Πάνο Καμμένο, αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχηματίστηκε σε λιγότερο από 24 ώρες. Ήταν όλα προσυμφωνημένα;
Α. Τσίπρας: Όχι, οι διαπραγματεύσεις ήταν απλές. Ο κ. Καμμένος δεν έθεσε όρους. Αναγνώρισε ότι μας έλειπαν δύο έδρες για την πλειοψηφία και μπήκε στην κυβέρνηση για να ακολουθήσει την θέληση του λαού: ένα τέλος στην λιτότητα.

Stern: Ο Καμμένος θεωρείται δεξιός λαϊκιστής. Υποστηρίζει χαμηλούς φόρους για τις επιχειρήσεις και θα προτιμούσε να διώξει όλους τους μετανάστες στην Γερμανία και στην Σκανδιναβία. Αυτό ακούγεται πολύ σαν προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Α. Τσίπρας: Και βέβαια έχουμε τις διαφορές μας. Αλλά ήταν πάντα αντίθετος στα σκληρά μέτρα λιτότητας. Ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έφυγε από την ΝΔ και ίδρυσε το δικό του κόμμα. Αυτό το επίπεδο σταθερότητας το θαυμάζω. 

Stern: Πώς έχει επηρεάσει η κρίση τους φίλους ή τους συγγενείς σας;
Α. Τσίπρας: Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων δεν είναι πιθανό να βρεις κάποιον που δεν γνωρίζει ένα θύμα της κρίσης. Αυτό ισχύει και για την οικογένειά μου. Τα αδέλφια μου είναι πολιτικοί μηχανικοί, αλλά τώρα οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο πηγαίνουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη. Οι άνθρωποι που πήραν δάνειο πριν από την κρίση είναι τώρα βυθισμένοι στο χρέος και άλλοι μετά βίας τα καταφέρνουν. Το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι οι μεσαίες τάξεις καταστράφηκαν. Ακόμη και στην οικογένειά μου χρειάστηκε να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ξέρω ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν επιπλέον δίδακτρα για τα παιδιά τους. Το σύστημα υγείας μας είναι ‘στα σχοινιά' επειδή ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη. Ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να ζήσουν με τις συντάξεις των παππούδων τους. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής των τελευταίων ετών. Και το θέμα δεν είναι μόνο τα λεφτά. Το θέμα είναι ο εξευτελισμός και η υποβάθμιση.

Stern: Δώσατε πολλές υποσχέσεις στους ψηφοφόρους σας: δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν απολυθεί θα αποκαθίσταντο και ο κατώτατος μισθός θα ανέβαινε στα 751 ευρώ. Θέλετε να πληρώσετε δώρο Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους και να παρέχετε ελεύθερη μετακίνηση στους άνεργους και επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά. 
Α. Τσίπρας: Είναι απλώς μια ανθρώπινη ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ανεξαρτήτως του εάν κάποιος έχει αριστερές ή δεξιές πολιτικές απόψεις. Αυτό είπα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν μπορείς να συγκρίνεις την Ελλάδα με άλλες χώρες που περνούν κρίση. Οι πολίτες μας χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα. Πρέπει να θεραπεύσουμε αυτές τις πληγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει να επαναλάβουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος, ξοδεύοντας χρήματα που δεν έχουμε. 

Stern: Το πρόγραμμά σας για κοινωνικές παροχές θα κοστίσει περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Πού θα βρείτε τόσα λεφτά;
Α. Τσίπρας: Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα δάνεια. Αντ' αυτών, θα βρούμε τα χρήματα αλλού. Θα βάλουμε τέλος στην αδικία στην ελληνική κοινωνία. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί άνθρωποι δεν πλήρωσαν την συνδρομή τους στο σύνολο. Αντιθέτως, χρησιμοποίησαν την κρίση για να πλουτίσουν – παρανόμως. Κάποιοι φοροδιαφεύγουν, κάποιοι κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού σε μεγάλη κλίμακα και αυτό στοιχίζει δισεκατομμύρια στο κράτος. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλά λεφτά εκεί. Αλλά χρειαζόμαστε χρόνο για να το πετύχουμε. 

Stern: Πόσο χρόνο;
Α. Τσίπρας: Θα βάλω ένα στοίχημα μαζί σας. Αν πάρουμε έξι μήνες, η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα. Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να καταπολεμήσει αυτές τις ύποπτες δραστηριότητες, της έλειπε η πολιτική βούληση. Ο λόγος ήταν ότι ήταν πολύ στενά συνδεδεμένοι με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι δεν έχουμε υποχρεώσεις. 

Stern: Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ κηρύσσει τον πόλεμο στους ολιγάρχες.
Α. Τσίπρας: Δεν υπάρχει λόγος να μας φοβάται κανείς αν συμμορφώνεται με τον νόμο. Δεν τρέφουμε εκδικητικά αισθήματα. Αλλά είναι απαράδεκτο ένας αυτοαπασχολούμενος να αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του επειδή δεν μπορεί να αποπληρώσει ένα μικρό δάνειο, ενώ άλλοι, που οφείλουν εκατομμύρια στις τράπεζες, να παίρνουν συνεχώς φθηνά δάνεια. Και αυτό επειδή έχουν επαφές με πολιτικούς και ελέγχουν τα ΜΜΕ. Αλλά αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας. 

Stern: Τι θα γίνει εάν αποτύχετε να υλοποιήσετε τις υποσχέσεις σας;
Α. Τσίπρας: Κανένας Έλληνας δεν περιμένει να έχω μαγικό ραβδί και να γυρίσω τη χώρα μας πίσω στο 2009. Οι άνθρωποι θέλουν μια νέα αίσθηση ελπίδας και περιμένουν δικαιοσύνη. Όποιος συνέχισε το πάρτι κατά την διάρκεια της κρίσης τώρα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Εμείς θα το φροντίσουμε. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ελληνική ιστορία έχουμε υπουργό για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Είναι πρώην εισαγγελέας, ο οποίος ασχολήθηκε επιτυχώς με την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος. Με την βοήθειά του περιμένουμε να βρούμε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ. 

Stern: Δύο δισεκατομμύρια ευρώ όμως δεν θα έλυναν το πρόβλημα της Ελλάδας. Λίγες ώρες μετά την εκλογική σας νίκη, λάβατε πρόκληση από τον ρώσο πρέσβη. Σας υποσχέθηκε χρήματα ο Πούτιν;
Α. Τσίπρας: Μόνο να ήταν τόσο εύκολο να συγκεντρώσεις κεφάλαια. Αλλά είναι αλήθεια: Ο πρέσβης της Ρωσίας ήταν ο πρώτος διπλωμάτης που με συνεχάρη. Πριν από αυτό ωστόσο δέχθηκα το τηλεφώνημα του Προέδρου Ομπάμα. Και αργότερα του Προέδρου Πούτιν και του Κινέζου Πρωθυπουργού. Απλώς αποδεικνύεται πόσο μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον υπάρχει για την συνέχιση του δρόμου της Ελλάδας προς την σταθερότητα και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Stern: Θέλετε χρήματα από την Ρωσία ή την Κίνα;
Α. Τσίπρας: Για την ώρα έχουμε στο νου μας μόνο μια ευρωπαϊκή λύση. Ως χώρα ανήκουμε στην Ευρωζώνη. Θα ήταν λάθος να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την πολιτική ενότητα. Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στον κόσμο και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε σταθερή άγκυρα σε μια εύθραυστη περιοχή μεταξύ τριών περιοχών.

Stern: Αναφέρεστε στην Συρία, στην Λιβύη και στην Ουκρανία. Προκαλέσατε όμως κάποια σύγχυση στην κρίση της Ουκρανίας όταν ήσαστε ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που επέκρινε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.
Α. Τσίπρας: Σταθείτε! Δεν είμαι ο μόνος. Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν και η φινλανδική κυβέρνηση είναι επίσης επιφυλακτικοί. Καταδικάζω κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν στην εμπόλεμη πόλη της Μαριούπολης. Αλλά το να αρχίσουμε έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας δεν έχει νόημα. Επιπλέον, οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι υποκριτικές. Αν τιμωρήσεις την Ρωσία, τότε θα πρέπει να τιμωρήσεις και όλες εκείνες τις χώρες στις οποίες οι ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους. 

Stern: Θα ψηφίζατε λοιπόν κατά της επέκτασης ή της αυστηροποίησης αυτών των κυρώσεων;
Α. Τσίπρας: Θέλω η ΕΕ να φθάνει σε συμφωνία με διάλογο και να μιλάει με μια φωνή. Στο κάτω-κάτω, και η Ελλάδα υποφέρει από τις κυρώσεις. Οι Ρώσοι τουρίστες δεν έρχονται και έχει επηρεαστεί η αγροτική μας οικονομία. 

Stern: Χρειάζεστε και το τελευταίο σεντ. Δεν θα ήταν καλύτερα αν φθάνατε σε συμφωνία με τους πιστωτές σας; Γιατί επιτρέψατε να αποτύχουν οι συνομιλίες την περασμένη Δευτέρα;
Α. Τσίπρας: Για μας, το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό. Η πρόταση να το επεκτείνουμε για έξι μήνες είναι παράδοξη. Όποιος έχει τέτοιες τις ιδέες, χάνει τον καιρό του. 

Stern: Το Eurogroup σας παρουσίασε ένα τελεσίγραφο προκειμένου να συμφωνήσετε στην συμφωνία ως την Παρασκευή.
Α. Τσίπρας: Τέτοια τελεσίγραφα δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στην ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να μας διατάξει να συνεχίσουμε από εκεί όπου σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Σαν να μην έγιναν ποτέ εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει ποσοστό αποδοχής 80%. Μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό, αλλά αυτές είναι σχεδόν σοβιετικές συνθήκες. Θα έπρεπε να τις αγνοήσουμε; Η απογοήτευση θα οδηγούσε τους ανθρώπους στα χέρια της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τους όρους του ισχύοντος προγράμματος. Για αυτό και πρέπει να αλλάξει. 

Stern: Ο υπουργός Οικονομικών σας Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι δεν φοβάται έναν Αρμαγεδδώνα. 
Α. Τσίπρας: Είπε στην Βουλή: Αν μπαίνεις σε διαπραγματεύσεις, δεν ψάχνεις την ρήξη. Αλλά πρέπει να έχεις στο νου σου και την ρήξη ως ενδεχόμενο. Συμμερίζομαι αυτή την άποψη.

Stern: Έχετε λοιπόν ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από το κοινό νόμισμα;
Α. Τσίπρας: Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο εκτάκτου ανάγκης διότι θα μείνουμε στην Ευρωζώνη. Αλλά δεν θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο σε βάρος των αδυνάτων - όπως η προηγούμενη κυβέρνηση.

Stern: Ο προκάτοχός σας Σαμαράς μείωσε το δημόσιο έλλειμμα. Αν η Ελλάδα δεν είχε να αποπληρώνει τα χρέη της τώρα θα κέρδιζε περισσότερα χρήματα από όσα ξοδεύει. 
Α. Τσίπρας: Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε ό,τι έχει επιτευχθεί. Αλλά το τίμημα που πληρώσαμε ήταν υπερβολικά υψηλό. Η οικονομική μας παραγωγή έπεσε κατά 25%. Αυτό είναι σαν να βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Η οικονομία μας καταστράφηκε. Δεν έχουμε πλέον αέρα να αναπνεύσουμε. 

Stern: Τι ζητάτε; Χωρίς ξένο κεφάλαιο θα χρεοκοπήσετε σε μερικές εβδομάδες.
Α. Τσίπρας: Πρώτα από όλα, δεν θέλουμε νέα δάνεια βοήθειας. Θέλουμε χρόνο ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Για αυτό χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Θα μας επέτρεπε επίσης να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους επιπλέον οικονομικούς πόρους μέσω βραχυπρόθεσμων κυβερνητικών ομολόγων. Θέλουμε χρήματα από τους κοινοτικά πλαίσια στήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα. Επιπλέον, απαιτούμε τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας τα οποία δικαιούμαστε, συνολικά 1,9 δισεκατομμύριο. Και τα έντεκα δισεκατομμύρια από το ταμείο διάσωσης των τραπεζών προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε το οικονομικό μας σύστημα. 

Stern: Οι περισσότεροι από αυτούς τους πόρους θα είναι διαθέσιμοι μόνο υπό αυστηρούς όρους.
Α. Τσίπρας: Τότε οι όροι θα πρέπει απλώς να τροποποιηθούν. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε περισσότερη οικονομία, αλλά να προωθήσουμε την ανάπτυξη. Και οι εταίροι μας θα πρέπει να μας στηρίξουν σε αυτό.

Stern: Μόλις πετάξατε έξω τους ελεγκτές της τρόικας.
Α. Τσίπρας: Εννοείτε αυτούς τους ανθρώπους με τους χαρτοφύλακες από τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιρνε τις διαταγές της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Μπορούμε και χωρίς αυτούς. 

Stern: Και η Task Force που ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να κάνει την ελληνική διοίκηση πιο αποτελεσματική;
Α. Τσίπρας: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον συμπατριώτη σας, τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος ηγείτο της Task Force. Όποιος μας συμβουλεύει είναι ευπρόσδεκτος. 

Stern: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσφέρθηκε να σας παραχωρήσει 500 εφοριακούς. 
Α. Τσίπρας: Θα έπρεπε να στείλει 5.000 αν μπορούν να μας βοηθήσουν να πολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Και όσο θα το κάνει, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μας βοηθήσει να ρίξουμε λίγο φως στο σκάνδαλο διαφθοράς της Siemens. 

Stern: Η οικονομική ανάπτυξη θα έρθει μόνο εάν προσελκύσετε επενδυτές. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να τους τρομάξει. Θέλετε να σταματήσετε την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, ακόμη και να ακυρώσετε συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί. Αυτός δεν είναι ο τρόπος για να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη.
Α. Τσίπρας: Αυτό που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ιδιωτικοποίηση αλλά αχαλίνωτο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε φίλους του συστήματος. Αρχικά ελέχθη ότι θα εισπράτταμε 50 δισεκατομμύρια από ιδιωτικοποιήσεις. Τρία χρόνια μετά, φθάνει συνολικά τα πέντε δισεκατομμύρια.

Stern: Η υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις διαλύεται λοιπόν;
Α. Τσίπρας: Θα δούμε. Αλλά θέλουμε το κράτος να ελέγχει κομβικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας ώστε να εισπράττουμε τα κέρδη. Ως τώρα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις διατίθεντο για την μείωση του εθνικού χρέους. Αλλά αυτό είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο. Και δεν μπορείς να σώσεις μια χώρα με πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Stern: Η εταιρεία Fraport με έδρα την Φραγκφούρτη εμπλέκεται στην εξαγορά 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Είναι υπό συζήτηση το θέμα;
Α. Τσίπρας: Η τιμή του ενός δισεκατομμυρίου ήταν δίκαιη. Αλλά τα αεροδρόμια είναι μέρος του τουριστικού τομέα μας. Έτσι κερδίζει η Ελλάδα τα προς το ζην. Είναι και αυτό κάτι που πρέπει να επανεξετάσουμε. 

Stern: Ας γυρίσουμε στη σχέση σας με την Γερμανία. Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε μια γελοιογραφία η οποία παρουσίαζε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως Ναζί που ετοιμάζεται να φτιάξει σαπούνι από ελληνικά σώματα. Σε μια συνέντευξή σας στο stern.de την περιγράψατε ως ατυχή.
Α. Τσίπρας: Και βέβαια δεν ταυτίζομαι με αυτό. Αλλά η σάτιρα είναι σάτιρα. Και δεν έχει κανόνες. Τέλος πάντων, οι Γερμανοί δεν είναι και ακριβώς προσεκτικοί στην συμπεριφορά τους απέναντι στους Έλληνες. Δυσφημιστήκαμε ως έθνος τεμπέληδων. Αυτό που πρέπει τώρα να πετύχουμε είναι μια νέα κατανόηση μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Σέβομαι την Γερμανία. Δεν είναι μόνο η χώρα της Deutsche Bank. Είναι και η χώρα του Γκέτε, του Καντ, του Αϊνστάιν και του Γκίντερ Γκρας. 

Stern: Να μην ξεχνάμε και τον Μαρξ.
Α. Τσίπρας: Και τον Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Stern: Ως Πρωθυπουργός, η πρώτη σας επίσημη πράξη ήταν να επισκεφθείτε ένα μνημείο αντίστασης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Α. Τσίπρας: Ήμουν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που δεν ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο. Αντ' αυτού, ήθελα να ξυπνήσω τη μνήμη των ριζών του λαού μας. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες πέθαναν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την δικαιοσύνη. Για όλη την Ευρώπη. Η ήπειρός μας έχει κοινή ιστορία την οποία πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Γερμανοί και οι Έλληνες έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι διαφορές. Οι Γερμανοί αγαπούν τους Έλληνες. Και οι Έλληνες αγαπούν τους Γερμανούς. Και παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να επανεκτιμηθούν. 

Stern: Αναφέρεστε στην απαίτησή σας για επανορθώσεις από τον Β' ΠΠ;
Α. Τσίπρας: Αυτό επικρέμαται πάνω από τα δύο έθνη μας επί 70 χρόνια. Το θέμα δεν είναι να εξασφαλίσουμε οικονομικούς πόρους που θα μας βοηθούσαν να ξεπεράσουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά περισσότερο να εκπληρωθεί μια ιστορική υποχρέωση.

Stern: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μια ομάδα δράσης η οποία ξεσκονίζει τα γερμανικά αρχεία, αναζητώντας έγγραφα που θα ενίσχυαν τους ισχυρισμούς σας.
Α. Τσίπρας: Και υπάρχει μια καλά θεμελιωμένη μελέτη για τα αναγκαστικά δάνεια των Ναζί.

Stern: Σε ό,τι αφορά το θέμα του δανείου των 476 δισεκατομμυρίου κατοχικών μάρκων τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάστηκε να εκδώσει στο Γ' Ράιχ. Σε σημερινά λεφτά θα ήταν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τους τόκους, 70.
Α. Τσίπρας: Το θέμα δεν είναι τα χειροπιαστά κεφάλαια, αλλά τα ηθικά θέματα. Το γεγονός ότι η Γερμανία τακτοποιεί το χρέος της. Ακόμη και αν ήταν μόνο ένα ευρώ.

Stern: Θα πάτε το θέμα στα δικαστήρια;
Α. Τσίπρας: Αυτό θα ήταν η τελευταία λύση. Είμαι άνθρωπος του διαλόγου. Είναι ο μόνος δρόμος για να διευθετήσεις μια διαμάχη.

Stern: Αυτό είναι σίγουρα καλή αφετηρία για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σας.
Α. Τσίπρας: Ακριβώς. Θέλω μια λύση win-win, η οποία θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Θέλω να σώσω τους Έλληνες από μια τραγωδία και να αποτρέψω τον διχασμό στην Ευρώπη.

Stern: Στην αρχή της κρίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρομοίασε την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό» που κατευθυνόταν προς το παγόβουνο. Αισθάνεστε κι εσείς σαν να στέκεστε στην γέφυρα του Τιτανικού;
Α. Τσίπρας: Ο «Τιτανικός» βυθίστηκε πριν από καιρό. Οδηγούμε τις σωστικές λέμβους και ρίχνουμε σωσίβια σε εκείνους που πνίγονται γύρω μας.
 
- See more at: http://left.gr/news/al-tsipras-sto-stern-kaneis-den-mporei-na-mas-diataxei-na-synehisoyme-apo-ekei-opoy-stamatise-i#sthash.eyR3BxR3.dpuf

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Πρός
Τόν Ἱ­ε­ρόν Κλῆ­ρον
τῆς κα­θ' ἡ­μᾶς Ἱ­ε­ρᾶς Μη­τρο­πό­λε­ως
Διά τοῦ πα­ρόν­τος, γνω­ρί­ζο­μεν ὑ­μῖν, ὅ­τι, κα­τό­πιν τοῦ ὑ­π’ ἀ­ριθμ. 130/249/4-2-2015 Ἐγ­κυ­κλί­ου Ση­μει­ώ­μα­τος τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Συ­νό­δου τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας τῆς Ἑλ­λά­δος, ἡ Ἑ­βδο­μάς Ἐ­ξω­τε­ρι­κῆς Ἱ­ε­ρα­πο­στο­λῆς θά ἑ­ορ­τα­σθῇ ἀ­πό 1ης μέ­χρι 7ης Μαρ­τί­ου ἐ. ἔ.
Σκο­πός τοῦ ἑ­ορ­τα­σμοῦ τῆς ὡς ἄ­νω «Ἑ­βδο­μά­δος» εἶ­ναι ἡ προ­ώ­θη­σις τοῦ δι­ε­ξα­γο­μέ­νου ἱ­ε­ρα­πο­στο­λι­κοῦ ἔρ­γου τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας ἡ­μῶν ἀ­νά τήν Οἰ­κου­μέ­νην, διά τόν εὐ­αγ­γε­λι­σμόν πάν­των τῶν ἐ­θνῶν καί τήν ἔν­τα­ξιν αὐ­τῶν εἰς τό Σῶ­μα τοῦ ζῶν­τος Κυ­ρί­ου ἡ­μῶν Ἰ­η­σοῦ Χρι­στοῦ.
Πρός τοῦ­το, δέ­ον ὅ­πως ἀ­φ’ ἑ­νός μέν δι­δα­χθῇ ἐ­πί­και­ρον Κα­τη­χη­τι­κόν Μά­θη­μα διά τό Κα­τώ­τε­ρον, τό Μέ­σον καί τό Ἀ­νώ­τε­ρον Κα­τη­χη­τι­κόν Σχο­λεῖ­ον, ἀ­φ’ ἑ­τέ­ρου δέ ὅ­πως γνω­σθῇ εἰς τόν εὐ­σε­βῆ λα­όν, ὅ­τι τό ἑ­σπέ­ρας τῆς  Τε­τάρ­της 4ην Μαρ­τί­ου ἐ.ἔ. καί ὥ­ραν 5.30 μ.μ. εἰς τήν αἴ­θου­σαν ἐκ­δη­λώ­σε­ων Κα­λα­μω­τῆς (πα­ρα­πλεύ­ρως τοῦ Ἱ. Να­οῦ Ἁ­γί­ας Κυ­ρια­κῆς), θά πραγ­μα­το­ποι­η­θῇ ἐκ­δή­λω­σις τῆς Ἱ. Μη­τρο­πό­λε­ως Χί­ου, Ψα­ρῶν καί Οἰ­νουσ­σῶν ἀ­φι­ε­ρω­μέ­νη εἰς τήν Ἐ­ξω­τε­ρι­κήν Ἱ­ε­ρα­πο­στο­λήν καί εἰ­δι­κώ­τε­ρον εἰς τό ἔρ­γον τοῦ Μα­κα­ρι­ω­τά­του Ἀρ­χι­ε­πι­σκό­που Τι­ράν­νων καί Πά­σης Ἀλ­βα­νί­ας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ.
ντολ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Ὁ Πρωτοσυγκελλεύων
Ἀρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ἐπιτροπάκης

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πόλο Εφήβων 2015


Αναχωρεί σήμερα 19/2/15 με το πλοίο "Αριάδνη" της HSW η ομάδα υδατοσφαίρισης Εφήβων (γεν. 1998) του ΝΟ Χίου για να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το τριήμερο 20-22 Φεβρουαρίου 2014. Ο προπονητής της ομάδας μας Μίλαν Τζόρτζεβιτς θα έχει στη διάθεση του 16 υδατοσφαιριστές. Η ομάδα μας συμμετέχει στον A' Όμιλο Θεσσαλονίκης και θα αντιμετωπίσει τις ομάδες, Ηρακλής, Κέρκυρα, Καβάλα, ΧΑΝΘ και ΕΑΤΕΚ. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο. Στην Β' φάση προκρίνονται οι 3 πρώτες ομάδες από τον όμιλο μας. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχεις ως εξής:
1η ΑγωνιστικήΠαρασκευή 20/2/15
Ώρα 18:30Ε.Α.Τ.Ε.Κ - ΝΟ Χίου
Ώρα 20:00Χ.Α.Ν.Θ - ΓΣ Ηρακλής
Ώρα 21:00ΝΟ Καβάλας - ΝΑΟ Κέρκυρας
2η ΑγωνιστικήΣάββατο 21/2/15
Ώρα 10:00ΝΟ Χίου - ΓΣ Ηρακλής
Ώρα 11:00ΝΑΟ Κέρκυρας - Χ.Α.Ν.Θ
Ώρα 12:00Ε.Α.Τ.Ε.Κ - ΝΟ Καβάλας
3η ΑγωνιστικήΣάββατο 21/2/15
Ώρα 18:00ΓΣ Ηρακλής - ΝΑΟ Κέρκυρας
Ώρα 19:00ΝΟ Καβάλας - ΝΟ Χίου 
Ώρα 20:00Χ.Α.Ν.Θ - Ε.Α.Τ.Ε.Κ
4η ΑγωνιστικήΚυριακή 22/2/15
Ώρα 10:00ΝΟ Χίου - ΝΑΟ Κέρκυρας
Ώρα 11:00Ε.Α.Τ.Ε.Κ - ΓΣ Ηρακλής
Ώρα 12:00ΝΟ Καβάλας - Χ.Α.Ν.Θ
5η ΑγωνιστικήΚυριακή 22/2/15
Ώρα 17:00ΝΑΟ Κέρκυρας - Ε.Α.Τ.Ε.Κ
Ώρα 18:00ΓΣ Ηρακλής - ΝΟ Καβάλας
Ώρα 19:00Χ.Α.Ν.Θ - ΝΟ Χίου




noxiou.gr