Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Βούτσης: Θα “σπάσουμε” το σύστημα των εταιρειών που έπαιρναν το φιλέτο από το κράτος – Τι είπε στους εργαζόμενους στο ΥΠΕΣ για τις προτεραιότητές του


Εγκαινιάζοντας την άμεση επαφή με τους εργαζόμενους του Υπουργείου Εσωτερικών ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Νίκος Βούτσης και η Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου είχαν, σήμερα το μεσημέρι, την πρώτη συνάντηση με το σύνολο των εργαζομένων του Υπουργείου Εσωτερικών. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής έγινε και η παράδοση παραλαβή από τον πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργείου Γιάννη Ιωαννίδη στο νέο Γενικό Γραμματέα Κώστα Πουλάκη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα που χρησιμοποιούν από κοινού τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας. Η επαφή του Υπουργού Νίκου Βούτση με τους εργαζόμενους θα επαναληφθεί αύριο στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης απευθυνόμενος στους εργαζόμενους τόνισε μεταξύ άλλων:
«Το Υπουργείο Εσωτερικών που διαμορφώνεται με τρεις αναπληρωτές υπουργούς, μία υφυπουργό και έναν υπουργό θα μπορούσε να ονομασθεί και ως υπουργείο πληθυσμού. Οι πολιτικές του αποτελούν τον ισχυρό πυρήνα της κρατικής υπόστασης και βρίσκονται στην καρδιά του βασικού αιτήματος της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση. Είναι ένας από τους τρεις πυλώνες που διαπραγματεύεται με τους δανειστές.
Κεντρική μας ιδέα για το δημόσιο είναι η μεγάλη, αμέριστη εμπιστοσύνη στο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Ανεξαρτήτως οποιασδήποτε προέλευσης, είτε πολιτικής άποψης, είτε σχέσης, μόνο αξιοκρατικά, απολύτως αξιοκρατικά, με πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση, και καθαρές διαδικασίες, τήρηση της νομιμότητας και αξιοποίηση όλου του δυναμικού, έτσι  θα προχωρήσουμε. Αποτρέποντας τη δημιουργία εταιριών γύρω από το υπουργείο, που έπαιρναν το «φιλέτο» από ένα επιτελικό κράτος διατηρώντας μόνο μια απέραντη γραφειοκρατία.
Οι μειώσεις μισθών και η διαδικασία κατασυκοφάντησης είχαν στόχο το μεγάλο παραγωγικό κεφάλαιο, δηλαδή την εργασία. Θα αλλάξουν οι πολιτικές βάσει των οποίων την κρίση πλήρωναν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι. Είμαστε μεροληπτικοί υπέρ της εργασίας.
Ο Καλλικράτης επρόκειτο να ξεκινήσει με προίκα 4 δις. ευρώ. Αυτό δεν έγινε γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο. Χωρίς αιφνιδιασμούς, θα προχωρήσουμε σε ριζική αλλαγή των δομών και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μία από τις προτεραιότητές μας είναι η ταχύτατη ενοποίηση των ληξιαρχείων και του δημοτολογίου ώστε η καρδιά του κράτους να μπορεί να μεταβιβαστεί, να μεταγγιστεί και να συλλειτουργήσει με τις νέες τεχνολογίες και τις υποδομές που θα βοηθήσουν αποφασιστικά την όλη σχέση του πολίτη με όλα τα προγράμματα και τα Υπουργεία από τα επιδόματα μέχρι τους εκλογικούς καταλόγους
Η κρίση δημιούργησε, επιτάχυνε, διόγκωσε αντιθέσεις, τροφοδότησε τη διαφορετική μεταχείριση καθώς και αρνητικές, μεροληπτικές συμπεριφορές σε βάρος ορισμένων κατηγοριών πολιτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει η ραχοκοκαλιά του κοινωνικού ιστού. Αυτό είναι έγκλημα. Ο γυναικείος πληθυσμός, οι μάνες μας , οι αδερφές μας, οι νοικοκυρές, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας υπέστησαν μία μεγάλη απομοίωση σε σχέση με το υπόλοιπο δυναμικό. Η Γραμματεία Ισότητας θα πρέπει να ενισχυθεί, να έρθει σε επαφή με την καρδιά του προγράμματος της παραγωγικής ανασυγκρότησης, με την ανάκτηση των θέσεων εργασίας.»
Η Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου  επεσήμανε:
«Το καινούργιο υπουργείο χρειάζεται την βοήθεια όλων για να εφαρμόσει πολιτικές που αφορούν το άσυλο, την πρώτη υποδοχή, την ένταξη μεταναστών και προσφύγων, μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική. Ο νόμος 3907/11 έχει ενσωματώσει ευρωπαϊκές οδηγίες. Αυτόν θα εφαρμόσουμε με σκοπό να αποκαταστήσουμε αδικίες, να αποδοθούν δικαιώματα συμβατά με την διεθνή, ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, ώστε να μην υπάρξουν άλλες καταδίκες της χώρας μας από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και τους διεθνείς οργανισμούς. Όσοι δικαιούνται να είναι ελεύθεροι θα απολαύσουν άμεσα την ελευθερία τους. Δεσμευτήκαμε με νόμο που θα αποδώσει ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Προτεραιότητά μας είναι να μην υπάρξουν άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων».
Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης τόνισε:
«Εμείς ούτε σκεφθήκαμε, ούτε σχεδιάσαμε τη θέση που έχουμε σήμερα. Γνωρίζουμε ότι το μνημόνιο έφερε το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα. Ως δημόσιος υπάλληλος αισθάνθηκα προσβολή για τα επιχειρήματα της τρόικας εναντίον μας. Πρέπει να βγάλουμε το μεράκι και το πλούτο που κρύβει ο καθένας μέσα του, με σεβασμό στη δημόσια διοίκηση. Όπως είπε ο Υπουργός και σύντροφος για 40 χρόνια, γνωρίζω τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που χτυπήθηκε περισσότερο την τελευταία πενταετία. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το βασικότερο υπουργείο για την κοινωνία μας και για την Δημοκρατία.. Στόχος μας είναι η θεσμική ενίσχυσή του και η δημοκρατία του πολιτικού συστήματος μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου.»
Αποχαιρετώντας με συγκίνηση τους εργαζόμενους του Υπουργείου ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Γιάννης Ιωαννίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Αγαπητέ Κώστα Πουλάκη είμαι συγκινημένος. Στις 3 Φεβρουαρίου 2011 υπήρξε το πρώτο δημοσίευμα, που ανέφερε ότι προορίζομαι για τη θέση του γενικού γραμματέα στο Υπ. Δικαιοσύνης. Στις 3 Φεβρουαρίου 2015 ήταν το πρώτο δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Κώστας Πουλάκης προορίζεται για την θέση του γενικού γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών. Σ’ αυτή τη θέση έκλεισα μία τετραετία. Είχα την ατυχία να αναλάβω εν τω μέσω μίας πολύ μεγάλης κρίσης. Δώσαμε βάρος στην διασφάλιση της βιωσιμότητας, των δομών κοινωνικής πολιτικής. Η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες, έχει πλεόνασμα και εργαλεία για όλα όσα χρειάζεται να αντιμετωπισθούν».

aftodioikisi.gr