Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ- ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ



Μια μεγάλη παρέα από φίλους, που μοιράζονται οικολογικέ ανησυχίες και αγαπούν τις ομορφιές του νησιού μας, βρήκαν τρόπο να τις χαίρονται αλλά ταυτόχρονα να αναδείξουν και να προβάλουν τον φυσικό πλούτο της περιοχής.. ‘Ετσι τις περισσότερες Κυριακές τους, κάνουν εξορμήσεις σε διάφορα μέρη της Χίου. Την περασμένη Κυριακή διάλεξαν να καθαρίσουν ένα μονοπάτι
στην παραλία Αμάδων. Πρόκειται για μια πανέμορφη φυσική διαδρομή με πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά, εναλλαγές τοπίου και υψομετρικές διαφορές. Το μονοπάτι αυτό καθαρίστηκε κατά ένα τμήμα του (έπεται άμεσα συνέχεια) από τους εθελοντές. Οι φυσιολάτρες- εθελοντές ζητούν νέους φίλους και συμπαραστάτες στην παρέα τους. Σε προσεχείς αναρτήσεις του chiosvitrine θα δημοσιεύομε τόπο συνάντησης και μέρα και ώρα, για να συμμετέχει και όποιος επιθυμεί

ΧΙΟΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, στη συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου 2011 αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος, σχετικά με την επιβολή του ειδικού τέλους, που εισπράττεται, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

Θεωρεί εντελώς άδικο το μέτρο «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδότησης Δομημένων Επιφανειών», κοινώς χαράτσι, το οποίο πλήττει τα δοκιμαζόμενα από την οικονομική κρίση λαϊκά στρώματα.
Ζητά την άμεση κατάργηση αυτού του μέτρου, το οποίο εκτός από άδικο, στην εφαρμογή του εμπεριέχει και απαράδεκτο εκβιασμό προς τους πολίτες, με τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ζητά από τον κ. Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να κατανοήσουν ότι οι αντοχές το Λαού, ειδικά των εργαζομένων και των συνταξιούχων έχουν εξαντληθεί.
Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο Χίου να θέσει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και να επιδιώξει να υπάρξει εκ μέρους του παραπάνω Οργάνου απόφαση για την απόσυρση του μέτρου «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδότησης Δομημένων Επιφανειών ».
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει όλα τα πρακτικά μέτρα, για να στηρίξει την απόφασή του.
Το παραπάνω ψήφισμα να κοινοποιηθεί στον κ. Πρωθυπουργό, στον κ. Υπουργό Οικονομικών και στη Διοίκηση της ΔΕΗ.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΙΩΤΙΚΗΣ ΤΣΙΧΛΑΣ

Με την ευκαιρία της απονομής ενός ακόμα διεθνούς βραβείου, για τη χιώτικη τσίχλα ΕΛΜΑ, παρακαλώ δεχτείτε τα θερμά συγχαρητήρια του Δημοτικού Συμβούλιου Χίου και εμένα προσωπικά για τη διεθνή διάκριση.
Η βράβευση της χιώτικης τσίχλας, προϊόν της ΄Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και της Χιακής Γης, μας τιμά και μας γεμίζει περηφάνια.
Δεδομένου της εξαιρετικής αναγνωσιμότητας του προϊόντος μας καθώς και των γνωστών ευεργετικών θεραπευτικών ιδιοτήτων του, γνωρίζοντας μια σειρά από ανακοινώσεις σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά, που επιβεβαιώνουν τις ιστορικά καταγραμμένες ιδιότητες του, επιτρέψτε μου να καταθέσω μία πρόταση στην ΄Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και στην Εταιρεία Διακίνησης των προϊόντων της MEDITERRA A.E.
Η πρόταση μου αφορά τη προώθηση του προϊόντος ,( κουφέτο ΕΛΜΑ) στις αεροπορικές εταιρείες Ελλάδας και εξωτερικού, για διάθεση του κατά την έναρξη του ταξιδίου και των πτήσεων.
Σήμερα διαπιστώνουμε όλοι, που ταξιδεύουμε με πτήσεις είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό ότι προσφέρονται από τις εταιρείες άλλου τύπου γλυκά (καραμέλες κλπ). Θα μπορούσαν ν’ αντικατασταθούν με το κουφέτο ΕΛΜΑ.
Αυτό θα μπορέσετε να το κεφαλαιοποιήσετε δεόντως, ώστε να διακινηθεί το εξαίρετο μοναδικό προϊόν της Χίου πανελληνίως και παγκοσμίως, σε αεροπορικές πτήσεις και παράλληλα ως μοναδικό προϊόν να συντελεί και στη προβολή του νησιού μας.


Με φιλικούς χαιρετισμούς
και εκτίμηση

Πολύδωρος Λαμπρινούδης
Δήμαρχος Χίου

ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΣΤΗΝ Α.Ε.Ν. ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Στην Τελετή υποδοχής Σπουδαστών εκπαιδευτικού έτους 2011-2012 στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην ελληνική εμπορική ναυτιλία και στο διεθνή της ρόλο, ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και στήριξης της χώρας μας. Επεσήμανε ιδιαίτερα τη ναυτική παράδοση των νησιών μας και το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ναυτική Εκπαίδευση στη σημερινή συγκυρία.
Μάλιστα υπογράμμισε την ενεργό στήριξη που παρέχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις Α.Ε.Ν. Χίου και Οινουσσών με την προμήθεια και εγκατάσταση εκπαιδευτικού και τεχνικού εξοπλισμού συνολικού κόστους 1.000.000,00 € από πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Μετά από πρόσφατες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ν.4014/2011 και ν.4030/2011 άρθρο 49, παρ. 15-16) διαπιστώσαμε ότι προβλέπεται σειρά υποχρεώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίες αφορούν στις Βεβαιώσεις μηχανικών και στη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι ειδικά για ιδιοκτησίες μικρής οικονομικής αξίας (π.χ. αγροτεμάχια, μικρά οικόπεδα) το δυσβάσταχτο κόστος έκδοσης βεβαιώσεων και τοπογραφικών διαγραμμάτων για τους ιδιοκτήτες, καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη σύναψη δικαιοπραξιών (γονικές παροχές, δωρεές κ.ά), ειδικά κατά την παρούσα οικονομική συγκυρία. Επίσης, η ισχύς του παραπάνω άρθρου σε περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας, συνεπάγεται υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη διαμερίσματος σε πολυκατοικία για παράδειγμα, να επισυνάπτει Βεβαιώσεις μηχανικού και τοπογραφικά για το οικόπεδο της πολυκατοικίας.
Θεωρούμε, ότι η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ήδη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων και στον κατασκευαστικό τομέα.
Θα παρακαλούσα, κατά την εφαρμογή του νόμου να επανεξεταστούν οι διατάξεις που αφορούν αγροτεμάχια, οικόπεδα μικρής οικονομικής αξίας καθώς και οι περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας. Είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε τη σημασία στήριξης της αγοράς ακινήτων και τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας.
Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Γανιάρης
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΟΥΝΤΑ




Στο κελί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πλαισιωμένος από ιερείς. Στην φωτο διακρίνεται και ο Αντιδήμαρχος Μαστιχοχωρίων κ. Η. Κλεισσάς





-γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι καμπάνες θα ηχήσουν χαρούμενα τα Χριστούγεννα στην Σπαρτούντα, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος θα βρίσκεται εκεί για να τελέσει τον Όρθρον και την Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων . Αυτή την είδηση μας έδωσε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος την περασμένη Κυριακή όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Πυργίου.
Ο Χριστός γεννήθηκε μέσα σε μια φάτνη ανάμεσα σε ταπεινούς βοσκούς και ζώα. Η επιλογή της Σπαρτούντας για τον φετινό εορτασμό των Χριστουγέννων έγινε για να βρεθεί κοντά στους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου .
Τρεις εβδομάδες μετά την ενθρόνισή του και ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μάρκος έχει κατακτήσει την αγάπη και την αποδοχή των πιστών. Το κήρυγμά του άμεσο απλό ,κατανοητό , εμπνευσμένο, με μεγάλη απήχηση. «Είναι ο Λόγος του Θεού», απαντά σεμνά στις επισημάνσεις μας.
Το ποιμαντικό του έργο έχει ξεκινήσει, με προσφορά ελπίδας στην καρδιά των συμπολιτών μας.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011, στις 12 το μεσημέρι το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ στα γραφεία της Ένωσης (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8, 3ος όροφος).
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

• Ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη σχετικά με τις συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών καθώς και για τη συνάντηση με δημάρχους με θέμα το νέο χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες.

• Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού 2012 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εισηγητές: Δ. Τσιαντής, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών
Γ. Μουράτογλου, αντιπρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών
Ρ. Γκέκας, σύμβουλος ΚΕΔΕ

• Προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για το υπό κατάρτιση «οριζόντιο» νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Εισηγητής: Ν. Παπαγγελής, πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών
Δ. Κουτσούρη, σύμβουλος ΚΕΔΕ

ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ Unisef

Όπως κάθε χρόνο, η ΕΡΤ θα πραγματοποιήσει και φέτος, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 τον ετήσιο Τηλεμαραθώνιο Αγάπης, που είναι αφιερωμένος στα φτωχά και υποσιτισμένα παιδιά σ΄όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή της Unicef.
Για το σκοπό αυτό, παρακαλούνται οι Δ/νσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Χίου να ενημερώσουν σχετικά τους μαθητές και μαθήτριες του νησιού μας καθώς και ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Π.Ε. Χίου για ενημέρωση των υπαλλήλων μας, ώστε να γεμίσει και πάλι ο «κουμπαράς» της Χίου για την Unicef.
Το άνοιγμα του «κουμπαρά» που θα πραγματοποιήθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΜΙΧΑΗΛ ΒΟΥΡΝΟΥΣ» της Π.Ε. Χίου θα καλυφθεί από την ΕΡΤ και την ημερομηνία θα σας τη γνωρίσουμε σύντομα.
Με την ελπίδα ότι η Χίος, παρά τις δυσκολίες που διανύουμε, θα συμβάλει ουσιαστικά στον Τηλεμαραθώνιο Αγάπης, σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και συνεργασία.





Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου