Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Μετά από πρόσφατες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ν.4014/2011 και ν.4030/2011 άρθρο 49, παρ. 15-16) διαπιστώσαμε ότι προβλέπεται σειρά υποχρεώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίες αφορούν στις Βεβαιώσεις μηχανικών και στη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι ειδικά για ιδιοκτησίες μικρής οικονομικής αξίας (π.χ. αγροτεμάχια, μικρά οικόπεδα) το δυσβάσταχτο κόστος έκδοσης βεβαιώσεων και τοπογραφικών διαγραμμάτων για τους ιδιοκτήτες, καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη σύναψη δικαιοπραξιών (γονικές παροχές, δωρεές κ.ά), ειδικά κατά την παρούσα οικονομική συγκυρία. Επίσης, η ισχύς του παραπάνω άρθρου σε περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας, συνεπάγεται υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη διαμερίσματος σε πολυκατοικία για παράδειγμα, να επισυνάπτει Βεβαιώσεις μηχανικού και τοπογραφικά για το οικόπεδο της πολυκατοικίας.
Θεωρούμε, ότι η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ήδη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων και στον κατασκευαστικό τομέα.
Θα παρακαλούσα, κατά την εφαρμογή του νόμου να επανεξεταστούν οι διατάξεις που αφορούν αγροτεμάχια, οικόπεδα μικρής οικονομικής αξίας καθώς και οι περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας. Είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε τη σημασία στήριξης της αγοράς ακινήτων και τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας.
Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Γανιάρης
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ