Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 8 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, πτώση της ΝΔ

Προβάδισμα 8 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, πτώση της ΝΔ και πολύ χαμηλά ποσοστά για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι «δείχνει» νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Palmos Analysis.
Όπως δείχνει η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για την ιστοσελίδα Tvxs.gr, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,8% έναντι 17,7% της ΝΔ, ενώ τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 8,7%.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 3,5% ενώ πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ (3%) και του Ποταμιού (2,3%) με τους ΑΝΕΛ να καταγράφουν 2,5% και τη ΔΗΜΑΡ σχεδόν εξαφανισμένη στο 0,7%.
Σύμφωνα με την έρευνα η μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται στην χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της, με ένα μέρος εξ αυτών να πηγαίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ (6%), τη Χρυσή Αυγή (5%) και λιγότερο στους ΑΝΕΛ (2%), ενώ οι διαρροές είναι πολύ μεγαλύτερες στο ΠΑΣΟΚ που χάνει έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 6% προς τη ΝΔ, αλλά και προς όλα τα άλλα κόμματα.
Οσον αφορά στη συσπείρωση ψηφοφόρων, η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρνει να διατηρήσει
το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της, σημειώνοντας πτώση περίπου 1% σε σχέση με τις ευρωεκλογές, ενώ έχει απώλειες προς τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και τη ΝΔ.
ΠΗΓΗ: TVXS
ΠΗΓΗ: TVXS
ΠΗΓΗ: TVXS
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί της ΝΔ και στην παράσταση νίκης, καθώς το 53% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ το 28% «βλέπει» νίκη της ΝΔ.
ΠΗΓΗ: TVXS
Οσον αφορά στο τι πιστεύουν οι πολίτες αναφορικά με την οικονομία της χώρας, 3 στους 4 διαφωνούν ότι η οικονομία της χώρας βελτιώνεται. Επίσης, το 53% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την άποψη ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, με μόλις το 33% να εμφανίζεται σύμφωνο.
Στο ερώτημα για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό στρατόπεδο υπερτερεί. Η διαφορά Σαμαρά-Τσίπρα έχει όμως μικρύνει, γιατί ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός (οριακή άνοδος 1%), ο πρωθυπουργός χάνει 8 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο.

newsit.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ




Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωσταντίνος Κούτρας, σε απάντησή του σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με την αναφορά του χθεσινού Κοινού Ανακοινωθέντος της Διάσκεψης του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δήλωσε τα εξής:
«Η Ελλάδα στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία με τη μεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Πρέσβη κ. Matthew Nimetz, για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η ελληνική θέση έχει διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια και συνιστά μια υπεύθυνη τοποθέτηση σύμφωνη όχι μόνο με τις εθνικές ευαισθησίες αλλά και με τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις και τη διεθνή νομιμότητα. Το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται συνεπώς στην Αθήνα.
Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί, από ελληνικής πλευράς, το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι διμερές αλλά είναι ένα θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ένα θέμα που άπτεται των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας. Ως εκ τούτου, ένα θέμα σχετιζόμενο, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα γενικής εφαρμογής κριτήρια της Κοπεγχάγης. Άλλωστε, σε σχέση με τη συγκεκριμένη χώρα εκκρεμούν και αλλά κρίσιμα θέματα που έχουν επισημανθεί στα τελευταία σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013».


Read more http://history-of-macedonia.com

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος


Από τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου θα μπορούν οι οικογένειες με δύο παιδιά να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να τους χορηγηθεί το οικογενειακό επίδομα, το οποίο θα διατεθεί φέτος για τελευταία φορά.
Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι οικογένειες με ένα παιδί.
Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά οικογενειακού επιδόματος που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών. Οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, σε περιπτώσεις που αυτοί κρίνουν, δύνανται να παραλαμβάνουν δικαιολογητικά, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών, σε χρονική περίοδο εκτός της αντίστοιχης ορισθείσας.
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης οικογενειακού επιδόματος έτους 2014 ορίζεται η 31-01-2015.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:
  •  η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ. ή
  •  τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή * τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή
  • τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας –λοχείας
Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που ασκούν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας ισχύουν οι οδηγίες που περιέχονται στα με αριθμ. πρωτ. Β117233/5-6-2006 και Β127990/3-8-2012 γεν. έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης.
Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει: α) να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν β) αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα γ) να είναι άγαμα δ) να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά
1. Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αυτόν (συνημμένο υπόδειγμα στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου). Τονίζεται ότι την παραπάνω Bεβαίωση Εργοδότη θα προσκομίζουν μόνον οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, όχι οι ημερομίσθιοι (π.χ. οικοδόμοι, εργάτες στη ζώνη Περάματος). Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται η βάσει προηγούμενων Εγκυκλίων της Δ/σης Ασφ/σης (π.χ. με αριθμ. Β114563/31.03.2009) υποχρέωση των Υπηρεσιών του Οργανισμού για δειγματοληπτικό έλεγχο των Βεβαιώσεων Εργοδοτών (στο 10% των περιπτώσεων τουλάχιστον).
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) για την χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού (άρθρο 18 ν. 1346/83). (μόνο από νέους δικαιούχους)
3. Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιος από τους δύο θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο Α.Μ. του οικείου ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιδεικνύονται είναι τα εξής:
1. Ο Α.Μ.ΙΚΑ του δικαιούχου, με βάση τον οποίο αναζητούνται οι ημέρες ασφάλισής του εντός του έτους 2013, κατ΄εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί με το με αριθμ. πρωτ. 690/06-06-2011 γενικό έγγραφο των Δ/σεων Ασφάλισης και Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Τονίζεται ότι η ως άνω διαδικασία αφορά και στους ασφαλισμένους που καταθέτουν αίτηση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
2. Το οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας των παιδιών, όπου φαίνεται η θεώρησή του από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το τρέχον έτος (Ι.Κ.Α., Δημόσιο, Ο.Α.Ε.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.). ΠΡΟΣΟΧΗ. Όσον αφορά στα τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, άνω των 18 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ενταγμένες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και έχουν διαγραφεί από το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β141820/5-11-2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης. Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου (γέννηση, θάνατος παιδιού κ.λπ.) σε σχέση με το επίδομα του προηγούμενου έτους, ο δικαιούχος υποχρεούται να το δηλώσει εγγράφως στην Υπηρεσία με σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.
3. Δελτίο Ταυτότητας
4. Βιβλιάριο ΕΤΕ με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο θα εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου ως πρώτου δικαιούχου. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου με υπογραφή του υπαλλήλου της Υπηρεσίας θα κρατείται απαραιτήτως στο φάκελο του δικαιούχου

aftodioikisi.gr

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Καταγγελίες για «ψεύτικα» αποτελέσματα- Τι πρέπει να προσέχετε


Καταγγελίες σχετικά με ψευδή αποτελέσματα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ΕΣΠΑ έφτασαν στην αρμόδια εταιρεία υλοποίησης Ε.Ε.Τ.Α.Α .  Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες έγιναν από γονείς και αφορούν στη δήθεν απόρριψη των αιτήσεών τους για το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» – σχολικού έτους 2014 -15.
Οι εν λόγω γονείς ενημερώθηκαν, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, μέσω SMS ή e-mail για τα προσωρινά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωσε ότι «ο μοναδικός, επίσημος και έγκυρος τρόπος ενημέρωσης των υποψηφίων γονέων για τη συμμετοχή τους ή μη στο Πρόγραμμα, είναι η ανάρτηση των οριστικών πινάκων της Ε.Ε.Τ.Α.Α. όπως προβλέπεται από την σχετική Πρόσκληση. Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε αποστολή ανώνυμων SMS σε κινητά τηλέφωνα ή e-mails στους γονείς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, είναι κακόβουλη και δεν προέρχεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α.
Επίσης γίνεται γνωστό ότι οι γραπτές απαντήσεις που δίδονται σε ερωτήματα που θέτουν γονείς, έχουν πάντα ονοματεπώνυμο και στοιχεία στελεχών της Ε.Ε.Τ.Α.Α.»
Σας υπενθυμίζουμε ότι τα τελικά αποτελέσματα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα ανακοινωθούν στις 31 Αυγούστου, οπότε και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ.

aftodioikisi.gr

Θέσεις εργασίας για 12.000 νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις- Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις


Από σήμερα, 29 Αυγούστου, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους οι άνεργοι νέοι, 18 έως 24 ετών, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου για νέους από 18 έως 24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».
Πρόκειται για την πρώτη δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία», το οποίο είχαν εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οι ωφελούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 12.000 από τους οποίους 3.000 θα είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και ανώτερων τεχνολογικών ιδρυμάτων και 9.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η ομάδα στόχος που θέλει να καλύψει το πρόγραμμα κατά προτεραιότητα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης, αρμόδιος για τη διαχείριση κοινοτικών πόρων, είναι οι νέοι με χαμηλά προσόντα και χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι δεν συμμετείχαν ως τώρα σε αντίστοιχες δράσεις και προγράμματα.
Η δράση, προϋπολογισμού 43.200.000 ευρώ, χρηματοδοτείται μέσα από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ – «Youth Employment Initiative») και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)
Το πρόγραμμα προσφέρει μέσω voucher θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, ενώ το εκπαιδευτικό επίδομα που θα λαμβάνουν οι ωφελούμενοι ανέρχεται σε 2.410 ευρώ για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και 2.240 για τους αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Για τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, προβλέπονται 80 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 420 ώρες πρακτική άσκηση, ενώ για τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας 120 ώρες και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θεωρητική κατάρτιση και 380 ώρες πρακτική άσκηση.
Προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ανέργους νέους:
- Να πιστοποιούν το επίπεδο εκπαίδευσης με την προσκόμιση – κατά περίπτωση – τίτλου σπουδών, απολυτηρίου Γυμνασίου/Λυκείου/ΙΕΚ ή άλλου ισοδύναμου τίτλου σπουδών
- Να έχουν γεννηθεί από 1.1.1990 μέχρι και 31.12.1996.
- Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ
- Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης στο διάστημα του τελευταίου τετραμήνου πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πλαίσιο της παρούσας (δηλαδή από 30/5/2014 έως 30/9/2014). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επίσης και όσοι έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης προγενέστερα (δηλαδή πριν από την 30/5/2014), με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμμετάσχει σε αυτό το διάστημα σε καμία ενεργητική πολιτική απασχόλησης . Επισημαίνουμε ότι σε αυτή την περίπτωση οι υποψήφιοι με την υποβολή της αίτησής τους στο πλαίσιο της παρούσας επικαιροποιούν το Ατομικό Σχέδιο Δράσης τους.
- Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.
Κριτήρια επιλογής ωφελουμένων:
1ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ: Διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας (μέγιστος βαθμός= 20 μόρια)
Από 0 έως 4 μήνες, ο υποψήφιος λαμβάνει 3 μόρια ανά πλήρη μήνα ανεργίας από τον πρώτο έως και τον τέταρτο μήνα ανεργίας με μέγιστο βαθμό τα 12 μόρια
Από 5 μήνες και άνω, ο υποψήφιος λαμβάνει 12 μόρια συν 0,5 μόρια για κάθε πλήρη μήνα ανεργίας από τον πέμπτο μήνα ανεργίας και άνω με μέγιστο βαθμό τα 20 μόρια
2ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ: Συνολικό εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό οικ. έτους 2014 (μέγιστος βαθμός= 15 μόρια).
Ως ατομικό εισόδημα, νοείται το εισόδημα του υπόχρεου σε περίπτωση που υποβάλλει μόνος του φορολογική δήλωση (π.χ. άγαμος, μονογονέας, διαζευγμένος). Ως οικογενειακό εισόδημα, νοείται το εισόδημα του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών του. Οι αιτούντες που δεν είχαν οι ίδιοι υποχρέωση υποβολής δήλωσης (π.χ. πρόσωπα τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ως προστατευόμενα μέλη) δηλώνουν το συνολικό οικογενειακό εισόδημα της πατρικής οικογένειας.
Τα μόρια του κριτηρίου υπολογίζονται έως και 2 δεκαδικά και η βαθμολόγηση του εισοδήματος γίνεται σε τρείς εισοδηματικές κλάσεις:
Για συνολικό εισόδημα από 0 ευρω έως 12.000 ευρώ, τα μόρια υπολογίζονται από τον μαθηματικό τύπο [ 15-(Ε/1500)], όπου «Ε» το συνολικό εισόδημα και ο υποψήφιος δύναται να λάβει το μέγιστο βαθμό του κριτηρίου
Για συνολικό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 18.000 ευρώ, Τα μόρια υπολογίζονται από τον μαθηματικό τύπο ( 18000-Ε)/1000, όπου «Ε» το συνολικό εισόδημα
Για συνολικό εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ,, ο υποψήφιος λαμβάνει 0 μόρια
3ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ: Συμμετοχή σε προηγούμενες δράσεις επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας (μέγιστος βαθμός= 15 μόρια)
“Ανεργοι που δεν εντάχθηκαν σε αντίστοιχες δράσεις επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας λαμβάνουν 15 μόρια
4ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ: (εξετάζεται και βαθμολογείται μονάχα για τους υποψηφίους που ανήκουν στην υπο-ομάδα υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΥΕ/ΔΕ) και λαμβάνει μέγιστο βαθμό ίσο με 10 μόρια):
Απόφοιτοι Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, λαμβάνουν 10 μόρια
Απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λαμβάνουν πέντε μόρια.
Πρόβλεψη για υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων από τον πάροχο κατάρτισης, πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.
Τρεις φάσεις πληρωμών των ωφελουμένων (1η με την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης – 2η με την ολοκλήρωση 180 ωρών πρακτικής άσκησης και 3η με την ολοκλήρωση 240 για αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ) και 200 για ΥΕ και ΔΕ ωρών πρακτικής άσκησης).
Δεν ισχύει η χρονική σειρά προτεραιότητας ως κριτήριο επιλογής, ενώ υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για ωφελούμενους με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) προκειμένου, να διευκολύνεται η συμμετοχή και η πρόσβασή τους στη συγκεκριμένη δράση.
Έχει ληφθεί τέλος μέριμνα για την εξασφάλιση της διαφάνειας κατά την επιλογή των ωφελούμενων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η σύσταση ειδικού οργάνου για την αντιμετώπιση καταγγελιών παρελκυστικών πολιτικών και αθέμιτου ανταγωνισμού σε επίπεδο παρόχων, αλλά και για την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται της προστασίας προσωπικών δεδομένων, και η σύσταση επιτροπής εξέτασης αντιρρήσεων που κατατίθενται από την πλευρά των ωφελουμένων.
Προβλέπεται η δυνατότητα παροχής τηλε-κατάρτισης και διευκόλυνσης της υλοποίησης του προγράμματος σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές για τη μέγιστη δυνατή γεωγραφική κάλυψη και εφαρμογή της δράσης.
Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέσω της ειδικής ιστοσελίδας http://youthguarantee.ypakp.gr από 29/8 έως και 20/9.
Για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων έχει προβλεφθεί η λειτουργία ειδικού τηλεφωνικού αριθμού (800 11 44444) για την παροχή πληροφοριών και οδηγιών από, Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα.


aftodioikisi.gr

Απολύσεις στο Δημόσιο μετά την εκλογή ΠτΔ;


Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προτίθεται να ζητήσει από τους πιστωτές moratorium μέχρι να γίνει η εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας και να «κλειδώσει» η παράταση ζωής της κυβέρνησης μέχρι το 2016. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου ενδιαφέρονται για «πάγωμα» νέων οδυνηρών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, αλλά επίσης για τις 6.500 απολύσεις που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του 2014. Ο ΥΠΔΜ Κυρ. Μητσοτάκηςεπιμένει ότι πρόκειται για αδιαπραγμάτευτη μνημονιακή δέσμευση, το ΠΑΣΟΚ ζητά αναθεώρηση της συγκεκριμένης συμφωνίας, ενώ την τελική απόφαση θα πάρει ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν, πάντως, πληροφορίες ότι ο Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει να τα σπρώξει όλα για μετά τον Μάρτιο του 2015.

aftodioikisi.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ



Την ώρα που οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ και ΕΕ αιματοκυλίζουν τη Συρία , το Ιράκ, την Παλαιστίνη, για τα πετρελαϊκά τους συμφέροντα και όχι μόνο, δίνοντας άλλοθι στους μέχρι πρότινος συνεργάτες τους  «τζιχαντιστές»,  που αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου εγκληματικού νομίσματος, την ώρα που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δουλική σ’ αυτές τις πολιτικές των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων  ψάχνει τα γεωπολιτικά οφέλη για την ελληνική άρχουσα τάξη, την ίδια ώρα η Χίος γεμίζει από πρόσφυγες μετανάστες που είναι αναγκασμένοι να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, αφού στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, που ήταν για να φιλοξενούν άλλες χρήσεις και όχι ανθρώπους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση παρενέβη στο δήμαρχο Χίου κ. Βουρνού, προκειμένου να εκφραστεί και η αλληλεγγύη του Δήμου  σ’ αυτούς τους ανθρώπους, αλλά κυρίως να γίνει μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους, αφού η επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού κ. Κικίλια στο νησί έγινε για να μαζέψει τιμητικές πλακέτες παρά για να λύσει προβλήματα.
Στα πλαίσια αυτά επισκέφτηκαν τον παρακείμενο της δημαρχίας  χώρο,  ο Δήμαρχος κ. Βουρνούς με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκο Σκούφαλο, τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Μπελέγρη και  το Δ/ντη της υπηρεσίας καθαριότητας κ. Κάργα.
Η κατάσταση ήταν αποκαρδιωτική, αφού άνθρωποι κοιμούνταν μέσα κι έξω από το κτίριο ανάμεσα σε σκουπίδια, η αποχέτευση ήταν φραγμένη και διέξοδος καθαριότητας ήταν μια εξωτερική  βρύση που η χρήση της  γίνεται επιλεκτικά σε όποιον αντέχει,  μιας και υπάρχουν και γυναικόπαιδα. Η κατάσταση αυτή ήταν φανερό ότι είχε ξεφύγει, παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών , από τη στιγμή που ο πληθυσμός των μεταναστών αυξάνεται.
Στη συζήτηση μαζί τους  η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να επιληφθεί ακόμα περισσότερο των θεμάτων καθαριότητας  προσθέτοντας περισσότερους κάδους-πράγμα που έγινε άμεσα- και  κάνοντας τακτικότερη αποκομιδή των σκουπιδιών,  να επιλύσει το αποχετευτικό εντός της ημέρας, το οποίο και διεκπεραίωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ενημερώνοντας και τη Λαϊκή Συσπείρωση και να βρίσκεται σε μια επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους προκειμένου να βελτιωθεί η διαβίωσή τους.
Θέτοντας το βασικό τους πρόβλημα που είναι να πάρουν τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους και να φύγουν, ξεκαθαρίστηκε από τον επικεφαλής της ΛΑΣ, ότι αυτό είναι ζήτημα της ελληνικής πολιτείας που καθυστερεί και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.
Στην έκκληση για αυτοοργάνωση  και των ίδιων, ώστε  από κοινού να λύνονται κάποια θέματα , χαρακτηριστική ήταν η φράση ενός μετανάστη που είπε ότι όταν κοιμάσαι εκεί που κοιμούνται και τα ζώα, όταν τόσες μέρες είσαι βρώμικος, αρχίζεις να χάνεις το ενδιαφέρον σου να ζεις και να φέρεσαι σαν άνθρωπος.
Από την πλευρά μας ως Λαϊκή Συσπείρωση, τονίσαμε στο Δήμαρχο ότι θα πρέπει πέρα από τα  μέσα τα δικά μας ή τις προσπάθειές μας, να πιεστεί η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση ,προς την οποία κι η ίδια είναι  συνυπεύθυνη αφού μετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που πλήττουν άμεσα τα συμφέροντα του λαού μας. Ταυτόχρονα σε συνεργασία και με την περιφέρεια και με έκτακτες επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση, πρέπει να οργανωθούν χώροι διαβίωσης ανθρώπων και όχι ζώων!
Τέτοιοι χώροι υπάρχουν και στο εκθεσιακό κέντρο Καλουτάς και στον ΟΑΕΔ που είναι κλειστός  και  αλλού με την κατάλληλη διαμόρφωση.
Κλείνοντας, θεωρούμε ότι ο Χιώτικος λαός που έχει ζήσει πολέμους, προσφυγιά και διώξεις πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους, να μην αφήσει το ρατσιστικό, φασιστικό  δηλητήριο να τον αγγίξει,  να βγάλει τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα ώστε να απαλλαγεί από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, από τα δεσμά των ευρώδουλων κυβερνήσεων ανεξαρτήτως δεξιών ή αριστερών αποχρώσεων, που με μαθηματική ακρίβεια τον οδηγούν μαζί με όλο τον ελληνικό λαό σε νέες περιπέτειες με θύμα τον ίδιο.



ΧΙΟΣ 29/8/2014

Οι εικόνες διαψεύδουν τον υπουργό


Εκτύπωση
Αντί κειμένου αγανάκτησης και διαμαρτυρίας μερικές εικόνες ντροπής για τον συστηματικό εξευτελισμό που υφίστανται  πρόσφυγες και μετανάστες  που καταφθάνουν από τα απέναντι παράλια σε χώρους κράτησης του Λιμεναρχείου.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες 300 και περισσότεροι πρόσφυγες υπό συνθήκες καύσωνα προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε παραπήγματα στη σκόνη και τον ήλιο . Αυτή είναι η ικανότητα και το αποτέλεσμα της διαχείρισης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Αυτή την κατάσταση υπεραμύνθηκε χθες ο υπουργός προστασίας του πολίτη δηλώνοντας  ότι δεν υπάρχουν  στην Ελλάδα εικόνες ντροπής στη φιλοξενία και κράτηση προσφύγων και μεταναστών.
Οι εικόνες τον διαψεύδουν και αποτελούν τεκμήριο για τις υποδομές κράτησης και κυρίως για τις συνθήκες υποδοχής που επιφυλάσσει η ελληνική κυβέρνηση σε πρόσφυγες και μετανάστες.
«Λάθρα;» - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου
Καμιά ζωή δεν είναι λαθραία  
www.lathra.gr