Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Συνδέει τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Ντάισελμπλουμ
- Κάνει λόγο για πολιτική λύση ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος
- Επιστολή προειδοποίηση της Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών




Το προσχέδιο της ατζέντας του Eurogroup της 9ης Μαϊου που έδωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και η επιστολή της Κριστιν Λαγκάρντ προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών, όπως δημοσιεύουν οι Financial Times, αλλάζουν τα δεδομένα.
Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ διαμηνύει πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα όπως αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ "για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να βασίζονται σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους διότι υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους”.
Και ενώ το ΔΝΤ μιλά για αξιόπιστα μέτρα ο πρόεδρος του Eurogroup με το προσχέδιο της ατζέντας που έδωσε στη δημοσιότητα συνδέει άμεσα τα προληπτικά μέτρα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για αναζήτηση πολιτικής λύσης.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που προγράμματος του ESM.
Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας.
Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό.