Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΣ ΠΡΟΣ ΟΤΑ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥΣ


 

Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών προς ΟΤΑ για εξόφληση οφειλών τους 
Επείγουσα εγκύκλιο απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών προς τους ΟΤΑ και τιςΑποκεντρωμένες Διοικήσεις, με θέμα την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. 


 Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Δήμων και των Περιφερειών «θα γίνει όχι με τη συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών και δανείων, αλλά σε βάρος των πιστώσεων, που έχουν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, στον Κρατικό προϋπολογισμόκαι με έκτακτη χρηματοδότηση των δικαιούχων φορέων». 

Σημειώνεται, δε, στην εγκύκλιο ότι «οι σχετικές πιστώσεις θα μεταβιβαστούν στους δικαιούχους φορείς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών και ότι οι πληρωμές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό και μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες».

Η εγκύκλιος αναφέρει, επίσης, ότι η έκτακτη χρηματοδότηση θα διατεθεί για τις δηλωθείσες υποχρεώσεις και σε αντίθετη περίπτωση θα επιστρέφεται το σύνολο ή μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης στον Κρατικό προϋπολογισμό. 

Πηγή: in.gr

ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΟΛΣΑ)


Αγαπητοί συγχωριανοί, συμπατριώτες και φίλοι,

Σας στέλνω το 72ο περιοδικό της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ).

Ομολογουμένως στέλνεται με κάποια καθυστέρηση (το ίδιο ισχύει και για την έντυπη έκδοση που θα φτάσει στους συνδρομητές μας τις επόμενες μέρες).

Η αύξηση των ταχυδρομικών τελών συνετέλεσε τα μέγιστα για τη μείωση του αριθμού των συνδρομητών και τη μείωση των σελίδων του περιοδικού.

Έτσι από αυτό το τεύχος το περιοδικό της ΟΛΣΑ θα "βγαίνει" με 24 σελίδες (8 λιγότερες) και θα μειωθεί σε μεγαλο βαθμό η αποστολή σε φορείς και αναγνώστες που δεν έχουμε επιβεβαιώσει τα στοιχεία αλληλογραφίας τους.

Ελπίζουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για καλύτερη και μεγαλύτερη αποστολή στο μέλλον.

Παράλληλα όμως πρέπει να κάνουμε μια βάση ηλεκτρονικών δεδομένων και διευθύνσεων έτσι ώστε να αποστέλλεται το περιοδικό στην ηλεκτρονική του μορφή σε όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα. Παράλληλα χρειάζεται μια μεγάλη βελτίωση της ιστοσελίδας της ΟΛΣΑ ώστε να μπορούν από όλα τα μέρη της γης να έχουν γρήγορη και τακτική ενημέρωση οι συμπατριώτες μας.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όσους μπορούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν την υπόθεση.
Παράλληλα ζητάμε και την όποια οικονομική στήριξη για τη βιωσιμότητα του περιοδικού. (είτε ως μορφή διαφήμισης, είτε ως συνδρομή για τα έξοδα της αποστολής του).

Ειδικά τώρα που μπαίνει μπροστά εντός των ημερών η οικοδόμιση του Παλλεσβιακού Πνευματικού Κέντρου «Μίλτης Παρασκευαΐδης» στην Αθήνα, χρειάζεται την ολόπλευρη μας βοήθεια.

Μπορείτε πάντα να στέλνετε τις συνεργασίες σας για την ύλη του περιοδικού και περιμένουμε την επικοινωνία σας για τις δικές σας προτάσεις στην εικόνα του και τη μορφή του.

Όσοι και όπως μπορείτε σας καλούμε να το διαδώσετε ή να το αναρτήσετε σε διάφορους ιστοτόπους και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος σας υπενθυμίζουμε 
ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής - ΟΛΣΑ, στις 18 Μαρτίου στο πλοίο της ΝΕΛ "Μυτιλήνη". 
Περισσότερες πληροφορίες θα σας έχουμε το αμέσως επόμενο διάστημα...
Διαδώστε την είδηση για να μην ταλαιπωρηθούν αδίκως οι συμπατριώτες και φίλοι μας...

Νεκτάριος Βακάλης


Καλό Σαββατοκύριακο..............

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΩΝ ΝΟΔΕ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΧΙΟ


Η Νέα Δημοκρατία συνέχισε, την Τετάρτη, σε κλίμα ενθουσιασμού, την οργανωτική προετοιμασία για τις επικείμενες εθνικές εκλογές, με τη σύγκληση της Νομαρχιακής Συνέλευσης της Α΄ Αθηνών στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων των Κεντρικών γραφείων της Ν.Δ. στη Λεωφόρο Συγγρού με την παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.
            Η οργανωτική προετοιμασία συνεχίζεται με τις συνεδριάσεις των Διευρυμένων Νομαρχιακών Επιτροπών στις 16-17-18 Μαρτίου, στους παρακάτω νομούς με ομιλητές:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012
ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (ΡΟΔΟΣ): ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομικών, Βουλευτής Κυκλάδων.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ:  ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα  Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βουλευτής Αχαΐας. 

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτής Λασιθίου.

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ: ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής Χίου.

ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Βουλευτής Ημαθίας.

ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ: ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (ΚΩΣ): ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομικών, Βουλευτής Κυκλάδων.

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ: ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, Αναπληρωτής  Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Βουλευτής Β’ Αθήνας.

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ: ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Βουλευτής Αρκαδίας.

ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ: ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.

ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ: ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης  Υγείας.

ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: ΝΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη, Βουλευτής Μαγνησίας.

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ: ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΝΟΤΗΣ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομικών.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ, Γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ., Βουλευτής Ροδόπης.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Βουλευτής Β’ Αθήνας.


ΚΥΡΙΑΚΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής Κερκύρας.

ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Βουλευτής Β’ Αθήνας.

ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ: ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορίου, Βουλευτής Β’ Αθήνας.

ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας, Βουλευτής Φθιώτιδας.

ΝΟΜΟΣ  ΗΜΑΘΙΑΣ: ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα  Πολιτικής Ευθύνης Μακεδονίας  Θράκης, Βουλευτής Β’ Αθήνας.

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ, Υπεύθυνη του Τομέα  Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης, Βουλευτής Ρεθύμνου.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Βουλευτής Β’ Αθήνας.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., Βουλευτής Λάρισας.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, Αναπληρωτής Γραμματέας  Αγροτικού της Ν.Δ., Βουλευτής Φλώρινας.

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής, Βουλευτής Αργολίδας.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ: ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα  Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης, Βουλευτής Ηλείας.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ: ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομικών, Βουλευτής Φθιώτιδος.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα  Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βουλευτής Αχαΐας. 

ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ: ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων, Βουλευτής Πρεβέζης.

ΝΟΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ: ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Βουλευτής Αττικής.

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα  Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΗΣ: ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Βουλευτής Β’ Αθήνας.

ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ: ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βουλευτής Κοζάνης.

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, Σύμβουλος Προέδρου, Οικονομικός Αναλυτής, μέλος Πολιτικής Επιτροπής.

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας, Βουλευτής Καβάλας.

ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Βουλευτής Ημαθίας.

ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ: ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτής Λασιθίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΔΗΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Υπουργός Εξωτερικών.

ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ: ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ: ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ



O γνωστός δημοσιογράφος  και παρουσιαστής της ΝΕΤ ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ  βρίσκεται από  σήμερα το μεσημέρι στη Χίο 

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΕΝ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ


                                                                                  Χίος  15 Μαρτίου 2012



                 Mε την ανεργία να καλπάζει στη χώρα μας, και μετά τα απανωτά κτυπήματα που δέχεται κάθε μέρα   ο τομέας της ναυτιλίας, την επιχειρούμενη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως   Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε),, την αιφνιδιαστική 1 /4/2012 ένταξη του Οίκου του Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ,   και πολλά άλλα, έρχεται   τώρα η κ. Διαμαντοπούλου , να ολοκληρώσει το  καταστροφικό έργο που  ξεκίνησε πριν δυο χρόνο, και έχει ως στόχο να πλήξει  τον πιο υγιή κλάδο της οικονομίας μας: την ναυτιλία μας.
Τα νησιά μας έχουν μείνει χωρίς επαρκή συγκοινωνιακή κάλυψη, αφού  και στο θέμα της ακτοπλοϊας , υπήρξε  αδιαφορία και ολιγωρία. Τώρα η κ. Διαμαντοπούλου θα «δρομολογήσει λύσεις» , μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες του εγχειρήματος της   
Η ναυτική εκπαίδευση, είναι ένας άλλος τομέας  ο οποίος μπαίνει στο στόχαστρο, αφού κατά πληροφορίες, αναμένονται συγχωνεύσεις, κατά τα πρότυπα ενός εκπαιδευτικού Καλλικράτη , που εφάρμοσε η κ. Διαμαντοπούλου , στην προηγούμενη υπουργική θητεία της . Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, Χίου και Οινουσσών, τροφοδοτούσαν και τροφοδοτούν την ναυτιλία μας με  στελεχιακό δυναμικό υπερεπαρκώς  εκπαιδευμένο- δεν είναι τυχαία άλλωστε η θέση της Ελλάδος στην παγκόσμια ναυτική κατάταξη- και μία ενδεχόμενη  κατάργηση  τους θα δώσει άλλη μία «χαριστική βολή» στην Xίο και τους ανθρώπους της ,με ότι αυτό συνεπάγεται .
Δεν πρόκειται καθ οιονδήποτε τρόπο  να δεχθούμε καμία επιχειρούμενη υποβάθμιση του ρόλου της Χίου στην  ναυτιλία μας , Ας υπάρχει επαγρύπνηση  .εφιστώ την προσοχή  προς κάθε κατεύθυνση , πριν βρεθούμε  για άλλη μια φορά προ τετελεσμένων  γεγονότων

                                          ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ
                      ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ :"Aegean Regatta: ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ"






Με ικανοποιητική συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, επαγγελματιών του τουρισμού και ιστιοπλόων πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 15 Μαρτίου η ημερίδα με θέμα «Aegean Regatta: Παράθυρο στο θαλάσσιο τουρισμό». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Π.Ε. Χίου, με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Λίτσας Λύκου, με αφορμή την φετινή Aegean Regatta. Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημ. Χαλκιώτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κώστας Γανιάρης.

Ο κ. Χαλκιώτης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Aegean Regatta, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς της νησιωτικής Ελλάδας, προσδίδοντάς της διεθνή και πανελλήνια προβολή. Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Γανιάρης τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων υποδομών, όπως λιμάνια, καταφύγια, ξενοδοχεία και μαρίνες, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης δράσεων για την αύξηση της προσπελασιμότητας και της ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των νησιών. Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Λύκου αναφέρθηκε στη σημασία των ειδικών μορφών τουρισμού λέγοντας ότι η κρίση και ο σκληρός ανταγωνισμός προβάλουν πιο επιτακτικά την ανάγκη να στραφούμε σε νέες προσεγγίσεις του τουριστικού προϊόντος, επενδύοντας στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μία εκ των οποίων αποτελεί και ο θαλάσσιος τουρισμός. Τέλος, ο αντιδήμαρχος Χίου και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής κ. Μούνδρος είπε ότι στο κομμάτι της τουριστικής προβολής πρέπει να δοθεί έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές, προκειμένου να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Ο κ. Λάζαρος Τσαλίκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανοιχτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, παρουσίασε την εξέλιξη του θεσμού της Aegean Regatta, τονίζοντας τα χαρακτηριστικά του ως αθλητικού και πολιτισμικού γεγονότος, τον πρωτοποριακό του χαρακτήρα και τα δυνητικά οφέλη του για τα απομακρυσμένα νησιά και τα μικρά μέρη. Σύμφωνα με αυτά, οι 700 συμμετοχές που προσελκύει η Regatta αποτελούν υπόσχεση για μελλοντική επισκεψιμότητα των νησιών. Σημαντικό όμως είναι ότι οι ιστιοπλόοι που επισκέπτονται τα νησιά μας στο πλαίσιο του αγώνα έρχονται σε επαφή με την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους.
Ακολούθησε ο κ. Μιχάλης Μπελέγρης, έφορος ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου Χίου, ο οποίος μίλησε για το ρόλο της ιστιοπλοΐας στο θαλάσσιο τουρισμό. Παρουσίασε την ιστιοπλοΐα ως εναλλακτικό τρόπο τουρισμού, αναφερόμενος τόσο στην αγωνιστική όσο και στην ιστιοπλοΐα κρουαζιέρας, τόνισε τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχουν οι τοπικές κοινωνίες από την τοποθέτησή τους στον ιστιοπλοϊκό χάρτη, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη για υποδομές, που θα ενισχύσουν και θα προσελκύσουν ιστιοπλοϊκά. Ο κ. Μπελέγρης τόνισε επίσης το αυξανόμενο ενδιαφέρον πολλών νέων ανθρώπων για την ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας.

Κλείνοντας την σειρά ομιλιών, η κ. Μαρία Λεκάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μίλησε για τη συμβολή του θαλάσσιου τουρισμού στην ανάπτυξη των νησιών. Αναφέρθηκε στην προβληματική ανάπτυξη των υποδομών τονίζοντας ότι η ωρίμανση έργων μαρινών αποτελεί μία από τις πιο γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές νησιών όπως η Λέρος, όπου προσφέρονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες φιλοξενίας και συντήρησης σκαφών, με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και έκλεισε λέγοντας ότι στη σημερινή τραγική συγκυρία για την απασχόληση ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους σε περιοχές που το έχουν ανάγκη.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντας, στις οποίες καταγράφηκε το έντονο ενδιαφέρον και η θετική διάθεση να αγκαλιαστεί αυτή η πρωτοβουλία από την τοπική κοινωνία. Να σημειώσουμε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα διοργανώσει αντίστοιχη ενημερωτική ημερίδα και στη Μυτιλήνη το επόμενο διάστημα, καθώς η Aegean Regatta 2012 ξεκινάει στις 19 Αυγούστου 2012 από τη Μυτιλήνη, με σταθμούς στις Οινούσσες, τη Βολισσό και τη Σύρο.


"M΄ ΑΠΑΤΑ. ΔΕΝ Μ΄ΑΠΑΤΑ " 31 ΜΑΡΤΙΟΥ, 1-3-4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012




Μ΄απατά .Δεν μ’ απατά
31 Μαρτίου, 1-3-4 Απριλίου 2012
Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου
Είσοδος Ελεύθερη
Από το θεατρικό εργαστήρι του Ομηρείου σε σκηνοθεσία Γιώργου Γαλάντη.
Τρελλή γαλλική κωμωδία (φάρσα) του Ζωρζ ΦΕΫΝΤΩ.  Αρχικός τίτλος του έργου είναι “Το γαλόπουλο (Le dindon) ”.  Από τις παλιότερες ελληνικές διασκευές είναι εκείνη του θιάσου του Βασίλη Λογοθετίδη με τον τίτλο «Το κορόιδο» και η πιο πρόσφατη του Μάριου Πλωρίτη με τον τίτλο «Κούκου».
Το γοητευτικό παιχνίδι του φλερτ που κυριαρχεί στο έργο, κουρδίζει ο συγγραφέας με αξιοθαύμαστη γρηγοράδα.  Και ενώ η πλοκή μας προετοιμάζει ότι θα οδηγηθούμε σε κάτι σκαμπρόζικο ή απαγορευμένο, στο τέλος ανατρέπει όλη την εικόνα και μας κλείνει ψυθιρίζοντας μας  «Τι σκέφτηκε το πονηρό μυαλό σας;»
Στη δική μας παράσταση έχουν προστεθεί ενοποιητικά δρώμενα τα οποία έγραψε η Ευγενία Ασλανίδου , όπως και στίχοι πάνω σε μελωδίες που έχει τραγουδήσει η Εντίθ Πιάφ, που διασκεύασε και αποδίδει ο Γιώργος Μισετζής.

ΣΕ 48ωρες ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ





Την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου με ώρα έναρξης 6.00 π.μ. αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η ΠΝΟ
Την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου με ώρα έναρξης 6.00 π.μ. αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
Η ΠΝΟ έχει ήδη αποστείλει εξώδικα στους αρμόδιους φορείς για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων και ζητά να παραμείνει αυτοτελής ο Οίκος Ναύτου μετά την ένταξή του στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τις αρχές Απριλίου, να μη προχωρήσει η επιχειρούμενη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και η υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ να μην περικοπούν οι συντάξεις του ΝΑΤ καθώς και να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ναυτιλίας έχει έρθει ήδη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά και ζητεί συνάντηση με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, προκειμένου να υπάρξει διάλογος για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Από την απεργία των ναυτεργατών αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις τροφοδοσίες των νησιών. Φορείς και αγρότες από την Κρήτη αλλά και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με επιστολές τους προς την ΠΝΟ αλλά και στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης, ζητούν να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και να μην παρεμποδιστεί η μεταφορά προϊόντων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ – Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΙΔΗΡΟΦΑΓΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΦΥΛΛΑ


                                   σ


Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνει το Κέντρο  Παιδιού και Εφήβου στη Χίο, με δράσεις παρέμβασης που έχουν  ωφεληθεί πάνω από 3000 οικογένειες. Για την ιστορία του , την πορεία του, τις δομές, τον τρόπο λειτουργίας, του Κέντρου μιλά  στην Ηλία Φύλλα η Πρόεδρος  κ. Παρασκευή Σιδηροφάγη, η οποία  παράλληλα ανακοινώνει και τον προγραμματισμό νέων δράσεων για τη φετινή χρονιά

Η  συνέντευξη έχει ως εξής :





-Πότε ιδρύθηκε το Κέντρο Εφήβου και Παιδιού  και για ποιο σκοπό;


Ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό τα παιδιά και οι έφηβοι με δυσκολίες λόγου και μαθησιακές  δυσκολίες, να μην  φεύγουν από το νησί και να μην αναγκάζονται να «μετακομίσουν» στην Αθήνα για να το αντιμετωπίσουν. Ιδρύθηκε από τον Κώστα Μπολλά  που  υποδεχόταν αιτήματα ενδιαφερομένων για να μεταβούν στην Αθήνα . Για να αποφευχθεί η διαδικασία μετάβασης που θα συνεπάγετο απουσία από το νησί και έξοδα για την οικογένεια , δημιουργήθηκε  το Κέντρο

-Πόσα άτομα ή οικογένειες έχουν περάσει από το  Κέντρο από τότε που ιδρύθηκε;

Υπολογίζεται ότι γύρω στις 3000 οικογένειες έχουν περάσει από το Κέντρο συνολικά και για τις τρεις πλέον δομές του. Εκτός από το Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο, από το 2007 έχουμε αναλάβει  και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής  Υγείας  που καλύπτει την ψυχιατρική  φροντίδα του νομού και το 2008 αναλάβαμε και το κέντρο Εφήβων με αυτισμό ,το οποίο  βρίσκεται στο Περιστέρι Αττικής .


Για τα παιδιά με αυτισμό τι   πρόγραμμα εκπαίδευσης υπάρχει ;

Το Κέντρο που ιδρύθηκε στο Περιστέρι,   απευθύνεται σε εφήβους με   αυτισμό , που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την κλασσική εκπαίδευση. Είναι 10 παιδιά που παρακολουθούν  και ψάχνουμε τρόπους να τους καλύψουμε και μετά τα 18 τους έτη. Δυστυχώς στην Ελλάδα για τον αυτισμό οι δομές  είναι λίγες.


Τι ηλικίες εξυπηρετούνται ;

Καλύπτουμε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.  Στα παιδιά  μπορεί και από ενός έτους να φανεί  αν αντιμετωπίζουν  σύνδρομα, διαταραχές στην ανάπτυξη του λόγου,  στην κίνηση κλπ .
Εξυπηρετούμε και τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους εφήβους .Και βέβαια εκτός από την παιδοψυχιατρική, καλύπτουμε μέσα από το  πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ  και τους ενήλικες .


-Πως είναι η ιατρική περίθαλψη  στα πλαίσια της κινητής μονάδας;

Η κινητή μονάδα στελεχώνεται και από ομάδα  ειδικών .Υπάρχουν  ψυχίατρος, ψυχολόγος , κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτής , ολόκληρη ομάδα.
Η κινητή μονάδα  πηγαίνει στα χωριά  της Χίου  σε σταθερές ημερομηνίες και καλύπτει τους ενήλικες. Εκτός από διάγνωση, γίνεται και συνταγογράφηση ,και αποκατάσταση με νοσηλεία αν χρειάζεται. Καλύπτει τα κενά  που δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο. Τώρα, άτομα που έφευγαν κάποτε και με εισαγγελικές παραγγελίες, μπορούν να παραμείνουν εδώ  στο σπίτι νοσηλευόμενοι


Η  στελέχωση του κέντρου Παιδιού και Εφήβου, πως είναι ;

Υπάρχει μια πλήρης ομάδα από όλες τις ειδικότητες :παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο , ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, παιδαγωγούς , ειδικούς παιδαγωγούς για τον αυτισμό  Δηλαδή μία πλήρης διεπιστημονική ομάδα

Πως χρηματοδοτούνται  αυτές οι δραστηριότητες;


Οι δύο μονάδες , δηλαδή η  κινητή μονάδα  και η μονάδα για τον αυτισμό , υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας  και επιχορηγύνται  από τον τακτικό προϋπολογισμό στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης  Για το 2011 οφείλονται κάποια χρήματα, είναι όμως πληρωμένες  όλες οι μισθοδοσίες. Για το 2012, έχει μπει στο προϋπολογισμό το 45% του ποσού.  Περιμένουμε  το 55%   να προστεθεί .Αυτό συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, λαμβάναμε τμηματικά τα χρήματα. Επίσης ,μέσω του ΕΣΠΑ  από την κατάθεση των προγραμμάτων, καλύπτουμε μέρος του κόστους
Το τμήμα που αφορά τα παιδιά  και τους εφήβους είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Μεγάλο μέρος του ποσού καλύπτεται από  τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα με τον ΕΟΠΥΥ  θα είναι κάπως καλύτερα τα προγράμματα .Έχει προστεθεί  και ο ΟΓΑ  και ο Οίκος Ναύτου. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις – μετά από αξιολόγηση- που μπορεί να είναι και δωρεάν ή με ένα μικρό συμβολικό αντίτιμο η θεραπεία


Με την εμπειρία σας, ή με στατιστικά στοιχεία , ποιό είναι το ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού που μπορεί να εμφανίσει μαθησιακή δυσκολία;


Ένα 15% περίπου του μαθητικού πληθυσμού μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία, είτε στην κίνηση, είτε στο λόγο, είτε στη μάθηση, φοβίες , υπερκινητικότητα κλπ . Ο διαφορετικός τρόπος ζωή ς έχει επιδράσει στην ύπαρξη αυτού του ποσοστού, όμως τώρα μπορεί να γίνει πιο εύκολα η διάγνωση και να αντιμετωπιστούν όλα  αυτά τα θέματα, με εξαίρεση τη νοητική υστέρηση.
Με μια έγκαιρη διάγνωση εντοπίζονται τα προβλήματα και  μετά από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, τα παιδιά μαθαίνουν να ανταπεξέρχονται στις σχολικές απαιτήσεις και  μπορούν να διαχειριστούν τρόπους ώστε η ζωή τους να γίνει καλύτερη


Ποια είναι η διαδικασία να επισκεφθεί  κάποιος  το Κέντρο;

 Χρειάζεται μόνο ένα τηλεφώνημα   από  τους γονείς .  Οπωσδήποτε  απαιτείται η έγκριση των γονέων , όταν πρόκειται για παιδί.
  Οι γονείς καλούνται να δώσουν το  ιστορικό από τη γέννησή του μέχρι σήμερα,  τι δυσκολίες βλέπουν και προτείνονται αξιολογήσεις  που πιθανόν να χρειάζεται


Σε επίπεδο πρόληψης παρεμβαίνετε;



Στο αρχικό στάδιο  της ίδρυσης του Κέντρου , είχε προηγηθεί  η εκπαίδευση μιας αρχικής ομάδας, είχαν γίνει αντίστοιχα βήματα. Στόχος του τότε προγράμματος ΗΟRΙΖΟΝ, ήταν να ενημερωθεί η κοινότητα  πως μπορούν να διαχειριστούν  κάποια θέματα. Τότε τα θέματα αυτά ήταν ταμπού. Σιγά – σιγά και στην πορεία του χρόνου  και με συχνές εκδηλώσεις, η κοινότητα άρχισε να ευαισθητοποιείται.
Τώρα πια ήδη από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, λαμβάνουμε αιτήματα από την κοινότητα, για συλλόγους γονέων ή συλλόγους εκπαιδευτικών, γραφεία αγωγής υγείας, αιτήματα για βιωματικά σεμινάρια εκπαιδευτικών. Τα αιτήματα τα αξιολογούμε και τα υλοποιούμε την επόμενη χρονιά.


-Τα σεμινάρια που πραγματοποιείτε βοηθούν στην εξωστρέφεια;

Αυτό  που θεωρούμε είναι  ότοι όλοι εμείς, εκπαιδευτικοί και γονείς να γίνουμε μια ομάδα με κοινή γλώσσα επικοινωνίας και συνεννόησης, και γονείς να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Το ίδιο χρήσιμα είναι τα σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς που διευκολύνουν και την μεταξύ μας συνεργασία

-Με τον  Δήμο  και την Περιφέρεια, τι συνεργασία υπάρχει;

Στην παρούσα φάση σε συνεργασία με το νηπιαγωγείο του Αγίου Μηνά, τρέχει ένα πρόγραμμα Comenius, και προγραμματίζουμε σε συνεργασία με διάφορους φορείς, συμβουλευτική ανέργων.


-Τι προγραμματίζετε , ποια είναι τα επόμενα βήματά σας ;

Μέσα στα 16 χρόνια που λειτουργούμε έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία ακόμη και τα πιο δύσκολα θέματα. Σε εποχές που πλήττεται η υγεία, σχεδιάζουμε πράγματα που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες και την εξέλιξη των δομών. Έχουμε υποβάλλει  4 προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Καταρχήν να δημιουργηθεί  ένα  προστατευμένο διαμέρισμα για ανθρώπους με  ψυχικές παθήσεις. Σε συνεργασία επίσης με το Κέντρο Ημέρας, έχουμε στόχο να εκπαιδεύσουμε κάποιους ανθρώπους όπως αστυνομικούς, ανθρώπους της εισαγγελίας, δικαστικούς υπαλλήλους κλπ , που έρχονται σε επαφή με τους ψυχικά πάσχοντες, στη μεταφορά τους σε νοσοκομεία και ιδρύματα Είναι δραματικό να βλέπουμε εικόνες  πασχόντων με χειροπέδες , που δεν μεταφέρονται καν με το ΕΚΑΒ. Ένας τρίτος στόχος είναι να διευρυνθεί το Κέντρο στην Αθήνα ,με απογευματινά τμήματα και με τμήματα του Σαββατοκύριακου. Επίσης να δημιουργηθεί μια μονάδα υποστήριξης ένταξης παιδιών με αυτισμό στο γενικό σχολείο. Περιμένουμε πιθανή έγκρισή τους  για να  «σηκώσουμε τα μανίκια» για άλλη μια φορά

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ ΧΙΟΥ

Πρόεδρος :    ΣΙΔΗΡΟΦΑΓΗ    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αντιπρόεδρος ΓΙΑΛΟΥΣΗ     ΜΑΡΙΑ
Γραμματέας : ΚΩΤΤΗ           ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Ταμίας        ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ- ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ   ΝΕΚΤΑΡΙΑ
Μέλος          ΜΕΝΝΗ        ΑΓΓΕΛΙΚΗ





O KAΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Χίο σήμερα, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 9 έως 11 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς βόρειους ανέμους ως 6 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με καθαρό ουρανό, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 9 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ. Για αύριο Σάββατο 17/3, περιμένουμε ηλιοφάνεια, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου και άπνοια. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με καθαρό ουρανό, με την θερμοκρασία στους 11 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από δυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ.

ΠΡ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ


Το πρόγραμμα "Κοινωφελής Εργασία" αφορά την πρόσληψη ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται σε Δικαιούχους - Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρείες Αστικού Δικαίου κ.α.) Οι θέσεις απασχόλησης δημιουργούνται σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.) προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα. Η απασχόληση είναι ορισμένου χρόνου και ο κάθε ωφελούμενος - άνεργος συμμετέχει σε μία θέση εργασίας έως πέντε (5) μήνες (μέσα σε διάστημα 12 μηνών). Η καταβαλλόμενη αμοιβή στα άτομα, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσης, που θα απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία υλοποιούνται από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χρηματοδοτούνται από το ΕΠ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού", ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και δεν θα ξεπερνάει τα 625 ευρώ μηνιαίως. Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) των μισθωτών, στο σύνολό τους θα καλυφθούν από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σταδιακά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος, έχουν ήδη αξιολογηθεί και εγκριθεί οι θέσεις απασχόλησης ανά φορέα. Στα σχετικά αρχεία έχουν αναρτηθεί οι πίνακες θέσεων που έχουν εγκριθεί ανά Φορέα και Περιφέρεια. Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι μπορούν από τις λίστες να ενημερωθούν για το ποιοι φορείς στην Περιφέρειά τους θα προκηρύξουν θέσεις.
Η επιλογή των ωφελουμένων ανέργων πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση-ενημέρωση του δικαιούχου προς τους δυνητικούς ωφελουμένους, η οποία περιλαμβάνει συνοπτική περιγραφή της δράσης, το χρονικό διάστημα απασχόλησης, τις απαιτούμενες δεξιότητες/προσόντα των ωφελουμένων, τα κριτήρια επιλογής, τον τόπο και καταληκτικό χρόνο υποβολής των αιτήσεων.
Οι προκηρύξεις τελούν υπό τον έλεγχο και την έγκριση του ΑΣΕΠ. Η λίστα των προκηρύξεων που εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στην ενότητα Θέσεις εργασίας στην επιλογή ΚΟΧ.
Μετά την έγκριση του ΑΣΕΠ οι φορείς δημοσιοποιούν την έκδοση Προκήρυξης τουλάχιστον με Δελτία Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας, καταχώρηση σε τοπική εφημερίδα, ανάρτηση ανακοίνωσης στα δημοτικά καταστήματα του Δήμου που υλοποιείται η δράση και ανάρτηση ανακοίνωσης σε όλα τα γραφεία του ΟΑΕΔ της Περιφέρειας.
Οι προκηρύξεις είναι διαθέσιμες στους ενδιαφερόμενους από τις διευθύνσεις και τις ιστοσελίδες των φορέων. Επίσης, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΠ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" στην ενότητα Νέα και Ανακοινώσεις - Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στον ακριβή σύνδεσμο. Στα σχετικά αρχεία υπάρχει κατάλογος με τα στοιχεία επικοινωνίας των δικαιούχων φορέων ανά Περιφέρεια. Σημειώνεται ότι οι προκηρύξεις των επιμέρους φορέων δεν αναρτώνται στο espa.gr.
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα διατίθενται στους ενδιαφερόμενους από τις διευθύνσεις και τις ιστοσελίδες των φορέων και τις ιστοσελίδες του ΕΠΑΝΑΔ και του ΑΣΕΠ.
Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
  • έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας όπως π.χ. διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση
  • δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλους, καθαριότητα παραλίων περιοχών, καθαρισμούς και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ρεμάτων κλπ.
  • υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κλπ.
  • κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού
  • δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών
  • δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.

Επιχειρησιακό πρόγραμμα

Είδος ενίσχυσης

Περιοχή εφαρμογής

Όλη η Ελλάδα

Κατηγορία δικαιούχων

Αγρότες (Γεωργοί - Κτηνοτρόφοι)
ΑμεΑ
Γυναίκες

Σε ποιους απευθύνεται

Οι ωφελούμενοι/ες θα πρέπει αθροιστικά να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή
  • αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως 10.500,00€ το οικονομικό έτος 2010 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2009 έως 31/12/2009), θα προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ, αφού καταχωρηθούν σε ειδική κατάσταση συμμετοχής στη δράση
  • να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς ή μετανάστες που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Όροι και προϋποθέσεις

Οι ωφελούμενοι/ες θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:να είναι άνεργοι ...
Οι ωφελούμενοι/ες θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή
  • αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως 10.500,00€ το οικονομικό έτος 2010 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2009 έως 31/12/2009), θα προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ, αφού καταχωρηθούν σε ειδική κατάσταση συμμετοχής στη δράση
  • να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς ή μετανάστες που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
Τα κριτήρια επιλογής αφορούν στην κοινωνική, οικονομική, οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων ωφελουμένων, αποδεικνύονται με νόμιμα σχετικά δικαιολογητικά και δίνουν προτεραιότητα:
  • σε μακροχρόνια ανέργους
  • σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους που δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας
  • σε ανέργους νέους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.
Κριτήρια επιλογής ωφελουμένων
Τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότησή τους, συνδυαστικά, είναι τα εξής:
  1. Κατάσταση ανέργου
    • Μακροχρόνια άνεργος (>12 μηνών): 20 μόρια
    • Νέος άνεργος έως 30 ετών που αναζητά εργασία: 25 μόρια
    • Βραχυχρόνια άνεργος που δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας: 15 μόρια
    • Αγρότες: 10 μόρια
  2. Οικογενειακή Κατάσταση
    • Μονογονεϊκή οικογένεια: 15 μόρια
    • Έγγαμος και οι δύο σύζυγοι άνεργοι: 8 μόρια
    • Με προστατευόμενα μέλη: 5 μόρια (για κάθε προστατευόμενο μέλος)
  3. Οικογενειακό Εισόδημα
    • από 0 έως 6.900€: 15 μόρια
    • από 6.901 έως 12.000€: 10 μόρια
    • από 12.001 έως 16.000€: 8 μόρια
    • από 16001 έως 22.000€ :6 μόρια
    • από 22.001€ και άνω: 0 μόρια
  4. Κατάσταση Υγείας
    • ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 35%-50%: 6 μόρια
    • ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω: 8 μόρια
  5. Εντοπιότητα
    • Μόνιμος Κάτοικος Περιφερειακής Ενότητας (τέως Νομού) που υλοποιείται η πράξη: 10 μόρια
Διαδικασία Επιλογής Ωφελουμένων
Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση συνδυαστικά των κριτηρίων, στον καθορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελούμενους και στη βαθμολόγηση - κατάταξη των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού από το Δικαιούχο Φορέα.
Η επιλογή των ωφελουμένων πραγματοποιείται μετά από Προκήρυξη - ενημέρωση του εκάστοτε Φορέα προς τους δυνητικούς ωφελουμένους, Ο φορέας σε διάστημα ενός (1) μηνός από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των ωφελουμένων, προβαίνει στην αξιολόγησή τους, τη σύνταξη Πίνακα Κατάταξης και την ανάρτησή του στο διαδίκτυο. Με βάση αυτόν προσκαλεί για ανάληψη εργασίας ίσο αριθμό ωφελουμένων με τον αριθμό των θέσεων απασχόλησης που του έχουν εγκριθεί. Από τον ίδιο Πίνακα αντικαθιστά ωφελούμενους που ενδεχομένως παραιτούνται, εξετάζει τυχόν ενστάσεις που θα προκύψουν, η διαδικασία των οποίων θα είναι 3 (τρείς) εργάσιμες ημέρες. Εντός δέκα (10) ημερών από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων οι επιλεχθέντες ωφελούμενοι αποδέχονται εγγράφως τη θέση απασχόλησης. Σε αντίθετη περίπτωση διαγράφονται από τον πίνακα και αντικαθίστανται.
Δικαιολογητικά για την Επιλογή των Ωφελουμένων:
  • Αντίγραφο Αποδεικτικού Στοιχείου Ταυτότητας (για όλους τους αιτούντες)
  • Αντίγραφο Ταυτότητας Ομογενούς (για Έλληνες ομογενείς)
  • Άδεια Διαμονής σε ισχύ (για αλλοδαπούς τρίτων χωρών)
  • Αποδεικτικό δεξιότητας/προσόντων για την πράξη, εφόσον απαιτείται
  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι ο/η ωφελούμενος/η δεν συμμετέχει την ίδια περίοδο σε άλλο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Για το κριτήριο της ανεργίας
  • Αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία αίτησης στον Δικαιούχο
  • Αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ του/της συζύγου στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι
  • Εάν οι ωφελούμενοι είναι άτομα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ θα προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ, αφού καταχωρηθούν σε ειδική κατάσταση συμμετοχής στη δράση.
Για το κριτήριο της οικογενειακής και εισοδηματικής κατάστασης
  • Εκτύπωση Εκκαθαριστικού Σημειώματος ή αντίγραφο αυτού, για το οικονομικό έτος 2010 για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2009 – 31/12/2009 (για όλους τους αιτούντες) ή
  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι δεν υποχρεούται ο ωφελούμενος να υποβάλλει φορολογική δήλωση λόγω εισοδήματος
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
Για το κριτήριο της Κατάστασης Υγείας
  • Βεβαίωση Υγειονομικής Επιτροπής που αναφέρεται το ποσοστό αναπηρίας (για ανέργους που ανήκουν στην ομάδα ΑΜΕΑ).
Για το κριτήριο της Εντοπιότητας στον Περιφερειακό Τομέα
  • Η εντοπιότητα θα αποδεικνύεται με βεβαίωση από τον Δήμο
  • Επιπλέον οποιοδήποτε άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο το οποίο δύναται προσμετρά επιπλέον μόρια σε κάθε κατηγορία κριτηρίων των δυνητικά ωφελουμένων της παρούσας πρόσκλησης.

Τι χρηματοδοτείται

Το ποσό της επιχορήγησης που θα λαμβάνει ο φορέας για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25,00€. Η καταβαλλόμενη αμοιβή στα άτομα, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσης, που θα απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία υλοποιούνται από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χρηματοδοτούνται από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και δεν θα ξεπερνάει τα 625 ευρώ μηνιαίως. Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) των μισθωτών, στο σύνολό τους θα καλυφθούν από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ (έχει ήδη δημοσιευτεί η σχετική πρόσκληση στο σύνδεσμοhttp://www.oaed.gr/Pages/SN_1598.pg). Εκτός των αναφερομένων καταβαλλόμενων ποσών, οι δικαιούχοι φορείς δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν τίποτε άλλο στους απασχολούμενους.

Προϋπολογισμός

€ 188.000.000

Περίοδος υποβολής

από 1/2/2012 (Οι θέσεις προκηρύσσονται σταδιακά ανά Περιφέρεια και Φορέα)

Η λίστα των προκηρύξεων που εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, στην ενότητα Θέσεις εργασίας ,στην επιλογή ΚΟΧ.
Οι προκηρύξεις είναι διαθέσιμες στους ενδιαφερόμενους από τις διευθύνσεις και τις ιστοσελίδες των φορέων. Επίσης, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΠ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού", στην ενότητα Νέα και Ανακοινώσεις – Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Στα σχετικά αρχεία υπάρχει κατάλογος με τα στοιχεία επικοινωνίας των δικαιούχων φορέων ανά Περιφέρεια. Σημειώνεται ότι οι προκηρύξεις των επιμέρους φορέων δεν αναρτώνται στο espa.gr.
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα διατίθενται στους ενδιαφερόμενους από τις διευθύνσεις και τις ιστοσελίδες των φορέων και τις ιστοσελίδες του ΕΠΑΝΑΔ και του ΑΣΕΠ όπως αναφέρονται παραπάνω.

Σχετικά αρχεία

Πληροφορίες - Στοιχεία επικοινωνίας
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»
Ηλεκτρονική διεύθυνση
Διεύθυνση
Κοραή 4, 105 64 Αθήνα
Τηλ
210 5201200
Φαξ
210 5241311
Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος για την Περιφέρεια Αττικής
210 5271342
 
Γιώργος Αβδάλας για τις Περιφέρειες Κεντρ. Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας
210 5271303
 
Νικόλαος Μουρούκης για τις Περιφέρειες Δυτ. Ελλάδας και Πελοποννήσου
210 5271363
 
Μαρία Ανδρέου για τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας
210 5271311
 
Μαρία Κουλούρη για τις Περιφέρειες Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, Βορ. Αιγαίου, Νοτ. Αιγαίου
210 5201200
 
Ευθύμιος Αδραμύτογλου για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κρήτης
210 5271341
 

Ιστοσελίδα δημοσίευσης