Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ ΒΕΦΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ




«Το πολυτιμότερο αγαθό είναι η υγεία .... όλα τα υπόλοιπα είναι εύκολα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η Αλεξία Αλεξιάδου που είχε χρόνια προβλήματα άσθματος. 

Η μαγείρισσας, που έφυγε ξαφνικά από την ζωή αγαπούσε την μαγειρική αλλά όπως έχει πει χαρακτηριστικά και σε συνέντευξή της στο παρελθόν ευτυχία για εκείνη ήταν: «Η οικογένειά μου, τα παιδιά μου, η δουλειά μου. Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς αυτά και θα επιζούσα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, αρκεί μόνο να τα έχω εξασφαλισμένα».
 Αλεξία Αλεξιάδου, ήταν συγγραφέας της πολύ επιτυχημένης τριλογίας «Ερωτικές Συνταγές», «Γεύσεις Γάμου» και «Μια γιορτή για τα παιδιά». 

Τα βιβλία της έχουν κατακτήσει διεθνή βραβεία από τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο διαγωνισμό «International Cookbook Awards». 
Με την πρώτη της δουλειά στο χώρο της γαστρονομίας, το βιβλίο Εξωτική Κουζίνα, η Αλεξία Αλεξιάδου έκανε το μεγάλο βήμα από τον κόσμο των χρηματοοικονομικών και τα δύο πτυχία ΒΑ στα Οικονομικά και MBA σε Import and Export Management από το City University Business School του Λονδίνου, στη μεγάλη της αγάπη, που λόγω οικογενειακής παράδοσης δεν μπο Ακολούθησαν επιτυχημένες σειρές σε συνεργασία με μεγάλους εκδοτικούς ομίλους και η έκδοση του μηνιαίου περιοδικού μαγειρικής και lifestyle “realfood” το οποίο είναι από την έκδοσή του έως σήμερα το πλέον αναγνωρισμένο έντυπο στην κατηγορία του.ρούσε παρά να είναι η μαγειρική.
Η Αλεξία Αλεξιάδου ήταν μέλος του I.A.C.P. (International Association of Culinary Professionals), και παρακολουθούσε τακτικά στο εξωτερικό σεμινάρια στο χώρο της γαστρονομίας και δίνοντας και διαλέξεις σε Αμερικάνικο κοινό. 
Από τον Δεκέμβριο του 2008 και κάθε μήνα εκδίδει μαζί με την μητέρα της Βέφα, «Το Αλφαβητάρι της Μαγειρικής» την πιο πλήρη, εύχρηστη και πολυτελή εγκυκλοπαίδεια γεύσης, η οποία κυκλοφορεί κάθε μήνα με το περιοδικό Τηλεθεατής. 

Από το Μάιο του 2009 παρουσιάζει με εξαιρετική επιτυχία με την Βέφα Αλεξιάδου την νέα τηλεοπτική εκπομπή του κυπριακού καναλιού Sigma TV «Μαγειρέματα με την Βέφα και την Αλεξία Αλεξιάδου».


Η Αλεξία Αλεξιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και διέμενε μόνιμα στην Αθήνα. 

Με το σύζυγό της Βαγγέλη Κιτσάκη είναι ιδιοκτήτες του εκδοτικού οίκου «Alba Editions ». Έχουν δύο κόρες τη Χαρά και τη Γενοβέφα. 



ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΟΑΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΕΑ

Ενίσχυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να διασφαλιστούν οι κύριες συντάξεις για 340.000 ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και οι επικουρικές συντάξεις ενός εκατομμυρίου μισθωτών του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, θα λάβουν δύο από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
Ένεση ρευστότητας 150 εκατομμυρίων ευρώ δίνεται σε δύο από τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας -τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΕΑ-, για να καλυφθεί το οικονομικό κενό και να καταβληθούν ομαλά συντάξεις και άλλες παροχές, όπως αναφέρει το Έθνος.
Στόχος είναι να διασφαλιστούν οι κύριες συντάξεις 340.000 ελευθέρων επαγγελματιών και οι επικουρικές συντάξεις ενός εκατομμυρίου μισθωτών του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

newsbomb.gr

Economist : ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Διαβάστε τη λίστα, που δημοσιεύει το περιοδικό Economist, των χωρών που η Παγκόσμια Τράπεζα
συμβουλεύει τους επιχειρηματίες να μην κάνουν επενδύσεις, και στην οποία φιγουράρει η Ελλάδα πρώτη πρώτη.
Η έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας φέρει τον τίτλο «Doing Business», και μέσω αυτής ουσιαστικά σηκώνει απαγορευτικό σε υποψήφιους επενδυτές στην Ελλάδα.
Όπως βλέπετε στον πίνακα μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Σλοβενία, η Ιταλία και η Κύπρος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το Economist ο χρόνος που απαιτείται για την έναρξη μίας επιχείρησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ''πρωταθλήτρια'' Ελλάδα χρειάζονται εως και τέσσερα χρόνια, όταν στην δευτεραθλήτρια Σλοβενία απαιτούνται μόλις 2 μήνες!
Πηγή Ημερησία

newsit.gr

ΛΟΒΕΡΔΟΣ : ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Την πρόθεσή του να γίνουν περικοπές σε μαθήματα στο Δημοτικό, ανακοίνωσε μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.Ο κ.Λοβέρδος είπε ότι προωθεί ρύθμιση ώστε να περικοπούν μαθήματα στο Δημοτικό και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για λιγότερα μαθήματα στο σπίτι και περισσότερη δουλειά στο σχολείο.
Πρόσθσε ότι δεν θα αγγίξει το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς έγιναν πρόσφατα αλλαγές που πρέπει να δοκιμαστούν.

newsit.gr

«Φροντίζουν ώστε να δημιουργούνται ελλείψεις σε όλες τις Δημόσιες Σχολές ΕΝ»


aen_aspropurgou_
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «Περί ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) ή αλλιώς η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)»!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διαχρονικά, πολιτικές ηγεσίες και διάφοροι περιφερόμενοι εντός και εκτός του ΥΝΑ, υπηρεσιακοί, και όχι μόνο, «παράγοντες» της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και κατά τα άλλα ημέτεροι, είχαν φροντίσει και εξακολουθούν να φροντίζουν: α) για την δημιουργία ενός ασφυκτικού και υπό κατάρρευση πλαισίου λειτουργίας για την Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και για όλες τις Σχολές της και β) παράλληλα για την δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την σταδιακή και εν συνεχεία πλήρη ιδιωτικοποίησή της διαμέσου των ΝΕΚΕ.
Η μέθοδος είναι απλή. Φροντίζουν ώστε να δημιουργούνται βασικές ελλείψεις σε Εκπαιδευτικό, Διοικητικό και Βοηθητικό Προσωπικό καθώς επίσης και στις υλικοτεχνικές υποδομές σε όλες τις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΕΝ).
Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν:
1)Το ΠΔ 103/2014 (Οργανισμός ΥΝΑ) όπου με την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών (Αναπληρωτή Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Αιγαίου) περικόπηκαν (δηλαδή κοινώς κουρεύτηκαν) κατά ποσοστό 66% (και πλέον σε ορισμένες Σχολές) οι οργανικές θέσεις του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ), Μόνιμου και ΙΔΑΧ όλων των Σχολών της ΔΝΕ. Όλες οι Δημόσιες Σχολές ΕΝ, δηλαδή οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), οι Σχολές Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων (ΣΣΠΜ) και η Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού/Μετεκπαίδευση Θαλαμηπόλων (ΔΣΕΝ/ΜΕΤ/ΘΑΛ/ΛΩΝ) αδυνατούν να λειτουργήσουν χωρίς την έγκαιρη πρόσληψη Ωρομίσθιου ΕΠ πριν την έναρξη του κάθε Εκπαιδευτικού Έτους.
2)Η ακύρωση διαγωνισμών προμήθειας και ανανέωσης εργαστηριακού εξοπλισμού των Σχολών.
Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης ζήτησης για το ναυτικό επάγγελμα, όταν εντέχνως δεν υποστηρίζεται και άρα απαξιώνεται η Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, αυτή μοιραία οδηγείται εν είδει δώρου στα ιδιωτικά συμφέροντα και με έτοιμο το πελατολόγιο.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, και σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου «για την κατάρτιση από τις υπηρεσίες του υπουργείου των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, που έχουν σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ναυτικής εκπαίδευσης που παρέχονται στη χώρα», κινείται:
1)Το ΠΔ 141/2014 «Προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαιώματα υπηρεσίας στα πλοία και άλλες διατάξεις – Αντικατάσταση Προεδρικού Διατάγματος 243/1998». Όπου μεταξύ των άλλων και δια μαγείας με την παρεμβολή ενός «ή» διαζευκτικού στα σχετικά εδάφια του εν λόγω ΠΔ εξισώνονται διαμέσου της έννοιας των «ειδικών προσόντων» πτυχία Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (πενταετούς ή και τεταρτοετούς φοιτήσεως) με τα πτυχία που θα χορηγούν οι ιδιωτικές σχολές ΝΕΚΕ! (βλέπε ενδεικτικά: «ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΣ, Ειδικά προσόντα απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαιώματα υπηρεσίας, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄, Αξιωματικοί μηχανής, Άρθρο 11, Δίπλωμα μηχανικού Α΄ τάξης Ε.Ν. (ΙΙΙ/2), 1. Ειδικά προσόντα. α) Θαλάσσια υπηρεσία 36 μηνών μετά την απόκτηση διπλώματος Μηχανικού Β΄ τάξης Ε.Ν., με ειδικότητα πρώτου ή δεύτερου μηχανικού σε πλοία που κινούνται με μηχανές ισχύος πάνω από 750 KW και β)Κάτοχοι πτυχίου ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού τομέα), ή πτυχίου Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μηχανικών ή αντίστοιχων ισότιμων Σχολών εσωτερικού/εξωτερικού ή Ν.Ε.Κ.Ε., γ) Επιτυχής αποφοίτηση από τους οικείους κύκλους σπουδών του Κ.Ε.Σ.Ε.Ν. ή Ν.Ε.Κ.Ε., 2. Δικαιώματα υπηρεσίας, Διεύθυνση μηχανοστασίου πλοίων που κινούνται με μηχανές οποιασδήποτε ισχύος.»).
2)Και η πρόσφατη ανακοίνωση (22-10-2014) της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών (ΔΕΚΝ)/ΥΝΑ«Περί Δημόσιας διαβούλευσης επί προσχεδίων κανονιστικών πράξεων ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης»προκειμένου κατά τα άλλα «να εκσυγχρονιστεί το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης, με την πιλοτική αναγνώριση εκπαιδεύσεων σύντομης διάρκειας που παρέχονται από ιδιωτικές σχολές». Όμως αναρωτιέται κανείς για τον μικρό χρόνο διάρκειας της διαβούλευσης,
πέντε ημέρες; Ημερολογιακές ή εργάσιμες; Προς τι η βιασύνη; Τελειώνει ο
χρόνος;
Σήμερα και λίγο πριν την πιλοτική αναγνώριση εκπαιδεύσεων σύντομης διάρκειας (ολίγων ημερών) και που παρέχονται από ιδιωτικές σχολές, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, η ταρίφα ανέρχεται σε 1500 €/εκπαιδευόμενο, ενώ η φοίτηση στα Ειδικά Τμήματα Ναυτικής Εκπαίδευσης των Δημόσιων Σχολών ΕΝ παρέχεται δωρεάν. Μπορούμε να φανταστούμε το ύψος των διδάκτρων όταν θα λειτουργήσουν ΝΕΚΕ ισότιμες των ΑΕΝ και ΝΕΚΕ ισότιμες των ΚΕΣΕΝ, δηλαδή όταν θα αναγνωριστούν εκπαιδεύσεις μακράς διάρκειας στις ιδιωτικές σχολές.
Συμπέρασμα: εάν η μέθοδος απαξίωσης της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης πιλοτικά αποδώσει τα αναμενόμενα, έπεται η συνέχεια της πλήρους ιδιωτικοποίησής της.

e-nautilia.gr

Ποιοι ακολουθούν τους «Μεταρρυθμιστές» – Οι δύο πρώην (υπουργός & δήμαρχος) και οι βουλευτές


Δύο πρώην, ένας υπουργός και ένας δήμαρχος συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, το οποίο, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, με βάση τις πρώτες μετρήσεις πάει καλά, ξεπερνώντας το όριο εισόδου στη Βουλή. Πρόκειται για τους «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη», το νέο κόμμα το οποίο εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο Σπύρος Λυκούδης. Σε αυτό αναμένεται να συμμετέχουν ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο πρώην δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ο «Δημοκρατικός Σύνδεσμος» του Βασίλη Οικονόμου, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Χρήστος Αηδόνης. Ανοιχτή επικοινωνία υπάρχει με τον πρώην ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη και τους «Έλληνες Ευρωπαίους Πολίτες», ενώ συζητήσεις γίνονται με την ανεξάρτητη (πρώην ΔΗΜΑΡ) βουλευτή Κατερίνα Μάρκου αλλά και με την Νίκη Φουντά που παραμένει ακόμη στην Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ.

aftodioikisi.gr

Νέος γύρος «βασανιστηρίων» για τον ΕΝΦΙΑ: Παράθυρο για πολλές δόσεις μέσω… ρύθμισης (τα εκκαθαριστικά και όσα πρέπει να ξέρετε


Νέος γύρος «βασανιστηρίων», με  πολύωρη αναμονή στην ορθοστασία, το κρύο και την βροχή, έξω από υποκαταστήματα τραπεζών και ταχυδρομείων, αναμένεται για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή που τελειώνει ο μήνας. Οι ουρές όμως – και αυτόν τον μήνα, όπως τον προηγούμενο – αναμένεται να σχηματιστούν όχι μόνο λόγω της …νοοτροπίας ή της οικονομικής ευχέρειας των φορολογούμενων.
Βασική αιτία είναι η καθυστέρηση από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, με μειωμένο φόρο για όλους όσοι δικαιούνται εκπτώσεις 20% και 50% στο ύψος του ΕΝΦΙΑ ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο, που συνολικά εκτιμώνται γύρω στο 1.500.000 ιδιοκτήτες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, ανοίγει νέο «παράθυρο» για αποπληρωμή των οφειλών του ΕΝΦΙΑ του 2014 σε πολύ περισσότερες από 6 δόσεις.
Αυτό προκύπτει από τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η δυνατότητα δίνεται από τη διάταξη της ρύθμισης στην οποία αναφέρεται ότι αντικείμενο της ρύθμισης αποτελούν όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί προς το Δημόσιο μέχρι και την 1η Οκτωβρίου του 2014. Με δεδομένο ότι το σύνολο της οφειλής του ΕΝΦΙΑ έχει βεβαιωθεί από τα τέλη Αυγούστου, αφήνει να εννοηθεί ότι και ο ενιαίος φόρος ιδιοκτητών ακινήτων μπορεί να ενταχθεί στη γενική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου εισοδήματος.
Διαθέσιμα τα νέα εκκαθαριστικά με τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ
Στο TAXISnet αναρτήθηκαν τα μεσάνυχτα  περίπου 1,4 εκατομμύρια εκκαθαριστικά τα οποία μοιράζουν εκπτώσεις φόρου σε αντίστοιχο αριθμό δικαιούχων.
Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει άμεσα να τυπώσουν τα ανανεωμένα «δοσολόγια» προκειμένου να πληρώσουν το χαμηλότερο ποσό της 2ης δόσης έως την Παρασκευή οπότε εκπνέει η προθεσμία. Κάποιοι, παρά το γεγονός ότι δικαιούνται την έκπτωση, δεν θα την δουν στα διορθωμένα εκκαθαριστικά. Λάθη ή παραλείψεις είτε στο έντυπο Ε9 είτε ακόμη και στο έντυπο Ε2 στοιχίζουν, τουλάχιστον σε χρόνο. Από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου (ή και αργότερα καθώς συζητείται έντονα να υπάρξει παράταση στην προθεσμία για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο) θα πρέπει να αποκατασταθούν τα όποια κενά. έτσι ώστε η έκπτωση να αποδοθεί στην επόμενη εκκαθάριση η οποία προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο.
Το πώς ακριβώς θα βρουν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά οι ενδιαφερόμενοι, το πώς θα αντιληφθούν ότι τους έχει χορηγηθεί έκπτωση αλλά και όλες οι λεπτομέρειες για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής, περιγράφονται στη συνέχεια σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων:
  1. Η έκπτωση θα εμφανιστεί και στη δόση του Οκτωβρίου και ας υπολείπονται δύο ημέρες μέχρι την προθεσμία πληρωμής;
Ναι. Εκτός από το εκκαθαριστικό έχουν προσαρμοστεί αυτόματα τα ποσά των πέντε δόσεων που υπολείπονται για την αποπληρωμή του φόρου. Το καινούργιο δοσολόγιο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν και αυτό μέσω τουTAXISnet
  1. Και αν έχω ήδη πληρώσει τη δόση του Οκτωβρίου;
H διαφορά, θα θεωρηθεί «προκαταβολή» της επόμενης δόσης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι τον Νοέμβριο να δώσετε μικρότερο ποσό. Μόλις τελειώσει η προθεσμία για την πληρωμή της 2ης δόσης (την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου) θα πιστωθούν οι μερίδες των φορολογουμένων με τα ποσά που έχουν καταβληθεί και πλέον θα έχετε πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς θα πρέπει να πληρώσετε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
  1. Αν έχω εξοφλήσει όλο τον ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση;
Θα υπάρξει πιστωτικό. Αν διαπιστωθεί ότι δεν έχετε οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος.
  1. Η έκπτωση φόρου είναι ατομική ή οικογενειακή;
Τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων χορηγείται η έκπτωση φόρου είναι οικογενειακά. Τα εκκαθαριστικά είναι ατομικά. Έτσι, αν η οικογένεια πληροί τα κριτήρια, η έκπτωση ισχύσει για όλα τα μέλη της οικογένειας που εμφανίζουν ακίνητα στο όνομά τους.
  1. Πώς θα διαπιστώσω αν μου έχει γίνει έκπτωση φόρου επειδή πληρώ τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια;
Με το που θα ανοίξετε το εκκαθαριστικό, θα δείτε ένα σημείωμα το οποίο υπογράφει η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων. Το σημείωμα αυτό αναφέρει τα  ακόλουθα:
«Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έχοντας λάβει υπόψη τα ακόλουθα:
Α) το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
Β) τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2014
Γ) το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014
Δ) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (σ.σ την σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα)
Ε) το ποσοστό αναπηρίας (σ.σ τη σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας)
Αποφασίζει ότι για τον τους:___________________________ (θα αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ΑΦΜ) παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014»
  1. Πώς θα διαπιστώσω αν έγινε έκπτωση για το κενό μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητό μου;
Στο εκκαθαριστικό, δίπλα στο συγκεκριμένο δικαίωμα θα υπάρχει μια κόκκινη ένδειξη. Από αυτή θα καταλάβετε ότι έχει γίνει έκπτωση 20% επί του φόρου που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο δικαίωμα.
  1. Δεν είχα συμπληρώσει ότι το διαμέρισμα είναι «κενό» τι πρέπει να κάνω;
Θα πρέπει να υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση Ε2 καθώς από το συγκεκριμένο έντυπο (σ.σ είναι το έντυπο στο οποίο αναγράφονται τα εισοδήματα από ενοίκια ενώ δηλώνονται και τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται) η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ αντλεί την πληροφορία για το ποια ακίνητα παρέμειναν κενά μέσα στο 2013 και ποια όχι.
  1. Δεν είχα συμπληρώσει σωστά τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ. Τι πρέπει να κάνω;
Με το που θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση των λαθών στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, θα σπεύσετε να αποκαταστήσετε το λάθος. Προσοχή ώστε ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ που εμφανίζεται στο Ε9 να είναι ίδιος με αυτόν που εμφανίζεται στο έντυπο Ε2. Η διόρθωση που θα γίνει δεν αφορά μόνο στη φετινή χρονιά αλλά και στις επόμενες.
  1. Αν διορθωθούν τα λάθη πότε θα λάβουν και οι υπόλοιποι την έκπτωση φόρου;
Με την επόμενη εκκαθάριση η οποία προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο.
  1. Υπάρχει περίπτωση να ανακληθεί η έκπτωση φόρου;
Βεβαίως. Αν κάποιος διορθώσει το Ε9 του μετά τη σημερινή εκκαθάριση και προσθέσει ένα ακίνητο το οποίο θα τον κάνει να μην πληροί πλέον το περιουσιακό κριτήριο, θα χάσει την έκπτωση και το επιπλέον ποσό θα φορτωθεί στις τελευταίες δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ δηλαδή στη δόση του Ιανουαρίου 2015 και του Φεβρουαρίου 2015.

aftodioikisi.gr

Ποιοι παίρνουν πλήρη σύνταξη από τα 50


Πολλαπλά οφέλη για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου και των ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών κρύβουν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς ανοίγουν παράθυρο για έξοδο με πλήρη σύνταξη στα 50 και με λιγότερα από 25 έτη ασφάλισης.
Υπάρχουν τουλάχιστον 15 ειδικές και «κρυφές» διατάξεις που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ασφαλισμένοι για να προλάβουν την έξοδο με τα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:
Πηγή:Ελευθερος Τύπος
aftodioikisi.gr

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΠΑΠΑΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΑΝ Ν. ΧΙΟΥ


Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Χίου, τιμά τη Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, τη μνήμη του αειμνήστου Υποσμηναγού (Ι) Στυλιανού Παναγυφτόπουλου, στις 10:30 το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της αναθηματικής στήλης στη Λεωφόρο Ενώσεως, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου.
Επίσης τελεί μνημόσυνο στον Ιερο Ναό Ευαγγελιστρίας το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 μετά τη θεία λειτουργία.                         
Καλούμε τις αρχές το τόπου μας, τους εκπροσώπους του στρατού, τα ΜΜΕ, τα Μέλη του Συνδέσμου, αλλά και τους συμπατριώτες μας να παρευρεθούν για να τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου χειριστού.


Υποσμηναγός(Ι) Στυλιανός Παναγυφτόπουλος.
Γεννήθηκε στη Νίκαια Αττικής το 1966. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων(τμήμα Ιπταμένων) το Σεπτέμβριο του 1984 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού(Ι). Υπηρετούσε στην 342 ΜΠΚ (Μοίρα Παντός Καιρού) της 114 ΠΜ (Πτέρυγα Μάχης).
Την 7η Νοεμβρίου 1994 και ώρα 2.20 το μεσημέρι, καθώς εκτελούσε πτήση σε προγραμματισμένη άσκηση με αεροσκάφος Mirage F-1CG στη διαδρομή Τανάγρα-Λέσβος-Χίος συντρίβεται λίγα μέτρα από τη παραλία στη Λεωφόρο Ενώσεως στο ύψος της Βίλας Μίχαλου.  
Άφησε πίσω τη σύζυγο του και των λίγων ετών γιό του, που και εκείνος ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων(τμήμα Μηχανικών) και είναι πλέον Ανθυποσμηναγός(Μ) της ενδόξου Πολεμικής Αεροπορίας μας. 

Κοινωφελής εργασία: Στην τελική ευθεία προκήρυξη με τις 50.000 θέσεις για ανέργους


Θέμα ημερών είναι η έναρξη υλοποίησης του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, μέσω του οποίου θα απασχοληθούν στο Δημόσιο 50.000 άνεργοι.
Το πρώτο πακέτο των θέσεων για την κάλυψη των αναγκών στα υπουργεία αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, ενώ το επόμενο διάστημα να ακολουθήσει και δεύτερη προκήρυξη.
Οι περισσότερες θέσεις θα είναι σε δομές του υπουργείου Παιδείας (5.500 θέσεις) ενώ ακολουθούν τα υπουργεία Εργασίας με 2.600 θέσεις, Υγείας με 2.500, Πολιτισμού και Αθλητισμού με 1.700, Δικαιοσύνης με 830, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με 600, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με 460, Εθνικής Άμυνας με 220, Ναυτιλίας και Αιγαίου με 190, Ανάπτυξης με 90, Τουρισμού με 90, Δημοσίας Τάξης με 70, Εσωτερικών με 50 ενώ από 25 θέσεις θα ανοίξουν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Μακεδονίας-Θράκης.
Οι υπόλοιπες 35.000 θέσεις προορίζονται για τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.
Οι κατηγορίες εκπαίδευσης θα είναι κατά κύριο λόγο ΔΕ και ΥΕ και αναμένεται να αφορούν το 70% των θέσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Στις βασικές ειδικότητες είναι διοικητικού, διοικητικού-οικονομικού, κοινωνιολογίας, κοινωνικών λειτουργών, πληροφορικής, επαγγελμάτων υγείας, χημικών μηχανικών, ηλεκτρολόγων μηχανικών και αρχιτεκτόνων πολιτικών μηχανικών. Παράλληλα για πρώτη φορά θα προσληφθεί και προσωπικό καθαριότητας, καθώς και οδηγοί και χειριστές μηχανημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες

aftodioikisi.gr

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ


Στις 30 Οκτωβρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς οι συντάξεις του ΙΚΑ , οι συντάξεις του δημοσίου , ενώ συνταξιούχου του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα λάβουν τις συντάξεις στις 3 Νοεμβρίου ημέρα Δευτέρα.
Στους συνταξιούχους του ΝΑΤ οι συντάξεις θα πιστωθούν την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου. Στο Δημόσιο για τον μήνα Νοέμβριο 2014 (κατάθεση την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014) θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι ως εξής :
Πολιτικοί συνταξιούχοι:
1. Υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, πρώην ΥΕΝ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Πολιτισμού υπάλληλοι Βουλής, ΕΥΠ, κύριο προσωπικό ΝΣΚ, ΓΓΤΠ, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΑΠΠΔ, ΕΡΤ (οι συνταξιοδοτούμενοι από το Δημόσιο) πρωτόκολλα μέχρι 18/02/2014
2. Υπουργείο Παιδείας (Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – καθηγητές ΑΕΙ) πρωτόκολλα μέχρι 14/03/2014
3. Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης, Εθνικής Άμυνας, υπάλληλοι ΕΛ ΣΤΑΤ, ΜΤΠΥ, ΡΑΕ, πολιτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΣΕΙ πρωτόκολλα μέχρι 03/03/2014
4. Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ΥΠΕΚΑ, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, υπάλληλοι Εθνικού Τυπογραφείου, Ταχ. Ταμιευτηρίου, ΥΠΑ,ΟΚΧΕ, Α.Α Συν. του Πολίτη ΑΣΕΠ, ΕΣΔΥ, ΟΠΑΔ (που υπάγονται στο Δημόσιο) πρωτόκολλα μέχρι 20/02/2014 (*) εξαιρουμένων όσων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του Ταχ. Ταμιευτηρίου περ. δ της παρ.18α του αρθρου 4 του Ν.4151/2013 με πρωτ. Μεχρι 23/09/2013
5. Υπουργείο Παιδείας (Υπάλληλοι ΥΠΕΠΘ – εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης – καθηγητές ΤΕΙ) πρωτόκολλα μέχρι 31/05/2014 Υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ. και Ειδικών Κατηγοριών 1) Υπάλληλοι νοσοκομείων, πρωτόκολλα μέχρι 15/02/2014 2) Υπάλληλοι ΟΤΑ, πρωτόκολλα μέχρι 20/02/2014 3) Υπάλληλοι παιδικών σταθμών, πρωτόκολλα μέχρι 30/04/2014 Ιερείς, πρωτόκολλα μέχρι 30/04/2014
Επισημαίνεται ότι ορισμένες υποθέσεις που φέρουν πρωτόκολλα των παραπάνω ημερομηνιών και “χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης” είναι προς επεξεργασία και οι συντάξεις που σχετίζονται με αυτές δεν θα πληρωθούν με τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου 2014.

aftodioikisi.gr

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/10/2014 , ΣΤΙΣ 8.30 μ.μ. , ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ.Χ., ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ " ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ "

Οδηγός διαπλοκής (American hustle)
Δραματική κωμωδία/Η.Π.Α./2013/138’
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ  Ο. Ράσελ
Σενάριο: Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, Έρικ Γουόρεν Σίνγκερ
Πρωταγωνιστούν: Κρίστιαν Μπέιλ, Έιμι Άνταμς, Μπράντλεϊ Κούπερ, Τζένιφερ Λόρενς, Τζέρεμι Ρένερ
Διακρίσεις:
·         3 Χρυσές Σφαίρες: Καλύτερη ταινία (κωμωδία ή μιούζικαλ), Ά Γυναικείος ρόλος (Έιμι Άνταμς) και Β’ Γυναικείος ρόλος (Τζένιφερ Λόρενς)
·         10 υποψηφιότητες για Όσκαρ: Καλύτερης ταινίας, Α’ Γυναικείου ρόλου, Β’ Γυναικείου ρόλου, Α’ Ανδρικού ρόλου, Β’ Ανδρικού ρόλου, Κουστουμιών, Πρωτότυπου σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ και Σκηνογραφίας
·         3 Βραβεία BAFTA: Πρωτότυπου σεναρίου, Β’ Γυναικείου ρόλου και Μακιγιάζ
Στο Νιού Τζέρσεϊ του 1978, ένα ζευγάρι απατεώνων παγιδεύεται από ένα φιλόδοξο πράκτορα του FBI και αναγκάζεται να συνεργαστεί σε μια επιχείρηση που φιλοδοξεί να ξεσκεπάσει ένα κύκλωμα εκτεταμένης πολιτικής διαπλοκής.
Μετά το The fighter και τον πολύ επιτυχημένο Οδηγό αισιοδοξίας, ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ ενώνει το καστ των 2 ταινιών σε μια δραματική σάτιρα, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Μέσα από μια σειρά από χιουμοριστικές σκηνές και αλλόκοτα γεγονότα μας παρουσιάζει μια ιστορία πολιτικής διαφθοράς, ερωτικών τριγώνων και μικροαπατεώνων που προσπαθούν να πιάσουν την καλή. Η σκηνοθεσία επικεντρώνει στις εξαιρετικές ερμηνείες των τεσσάρων κεντρικών προσώπων, οι οποίες μοιάζουν να συμπληρώνουν μοναδικά η μία την άλλη.

Τα εξαιρετικά κοστούμια με τα εντυπωσιακά υφάσματα, τα υπερβολικά χτενίσματα αλλά και η καταπληκτική ντίσκο μουσική που ντύνει την ταινία συνθέτουν υπέροχα την vintage ατμόσφαιρα των τελών της δεκαετίας του ’70 σε μία από τις πιο ψυχαγωγικές, εξαιρετικά ερμηνευμένες και δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένες ταινίες της περσινής χρονιάς.