Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΠΥΡΓΙ-ΧΙΟΣ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!


250: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Δέκιος εξαπολύει άγριο κυνηγητό των Χριστιανών στη Ρώμη.

842: Πέθανε ο Θεόφιλος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.


1775: Γεννήθηκε ο Αντρέ Μαρί Αμπέρ, γάλλος μαθηματικός και φυσικός, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του.

1833: Ο Βασιλιάς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη». Τους συνοδεύουν 4.000 βαυαροί στρατιώτες.

1907: Πέθανε ο Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, ρώσος χημικός, δημιουργός του περιοδικού πίνακα των στοιχείων.

1920: Γεννήθηκε ο Φεντερίκο Φελίνι, ιταλός σκηνοθέτης. («Ντόλτσε Βίτα», «Οκτώμισι»).

1921: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Τουρκία υιοθετεί το πρώτο της Σύνταγμα, με κύριο πρόταγμα την εθνική κυριαρχία.

1942: Σε ναζιστική διάσκεψη στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου αποφασίζεται η λεγόμενη τελική λύση, δηλαδή η εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης.

1946: Γεννήθηκε ο Ντέιβιντ Λιντς, αμερικανός σκηνοθέτης. («Malholland Drive»)

1949: Ο Αλέξανδρος Παπάγος γίνεται αρχιστράτηγος με ευρείες εξουσίες, για να φέρει σε πέρας τον αγώνα κατά των ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού». Ως ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Κεντρικής Ελλάδας διορίζει τον διοικητή του Α' Σώματος Στρατού.

1982: Κατά τη διάρκεια συναυλίας του Όζι Όσμπορν στο Ντε Μόινς της Αϊόβα, ένας από τους ακροατές πετά μία αναίσθητη νυχτερίδα στη σκηνή. Νομίζοντας ότι είναι πλαστική, ο Όζι την αρπάζει και τη δαγκώνει στο κεφάλι. Μόλις κατάλαβε το λάθος του μετέβη αμέσως στο νοσοκομείο για εμβόλιο.

1984: Πέθανε ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, πέντε φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση και ηθοποιός. («Ταρζάν»)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ



Μαθήματα γαλλικής γλώσσας δωρεάν για αρχάριους, παιδιά και ενήλικες, κάθε Πέμπτη 6- 7.30μμ, θα διεξάγονται στα γραφεία του Συλλόγου του Φρουρίου Χίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» που στεγάζονται στο κτίριο ΑΠΟΛΛΩΝ στην πλατεία του Κάστρου. Οι εγγραφές ξεκινούν από 26 Ιανουαρίου (ώρα 6-7.30μμ).

2η ΗΜΕΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Σαμιώτες, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση του νομού σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες και την παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους με την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών.

Μετά την κατάργηση της ΔΟΥ Καρλοβάσου και την επικείμενη αναστολή της λειτουργίας του ΙΚΑ, την ύπαρξη πλέον μίας αεροπορικής εταιρείας σε σύνδεση με την Αθήνα και την αντικατάσταση του «Νήσος Μύκονος» με το πλοίο «Ιεράπετρα», οι φορείς της Σάμου αποφάσισαν να κηρύξουν πανσαμιακή 48ωρη απεργία χθες, Τετάρτη, και σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου. Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη στη ΔΟΥ Σάμου, ενώ σήμερα από τις 7:30 το πρωί οι αιρετοί έκαναν κατάληψη στο ΙΚΑ Σάμου, και το απόγευμα θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι πριν από την αναχώρηση του πλοίου, στις 6 το απόγευμα.

Εξάλλου, περισσότερες από 20 ώρες 158 επιβάτες, 40 ΙΧ, 30 νταλίκες και 1 δίκυκλο παρέμειναν στο πλοίο «Ιεράπετρα», αφού εμποδίστηκε ή καθυστέρησε σε κάποιες περιπτώσεις η προσέγγισή του στα λιμάνια του νομού Σάμου.

Το πλοίο που είχε ξεκινήσει με 4ωρη καθυστέρηση από τον Πειραιά, λόγω των κινητοποιήσεων των παροικιακών συλλόγων που απέτρεπαν τους επιβάτες να ταξιδέψουν, προσέγγισε τελικά στα λιμάνια Ευδήλου και Φούρνων προκειμένου να αποβιβαστούν οι σοροί δύο νεκρών που μεταφέρονταν από τον Πειραιά, ενώ από τον Άγιο Κήρυκο και τους Φούρνους επιβιβάστηκαν τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς με προορισμό το νοσοκομείο της Σάμου.

Στο Καρλόβασι, ο καπετάνιος του πλοίου όταν είδε το συγκεντρωμένο πλήθος δεν έκανε προσπάθεια προσέγγισης, αλλάζοντας πορεία με κατεύθυνση το λιμάνι Βαθέος. Στο Βαθύ, μέλη του ΠΑΜΕ με κατοίκους από το Καρλόβασι έσπευσαν να εμποδίσουν το «Ιεράπετρα» να δέσει αφήνοντας το πλοίο αρόδο για περίπου 3 ώρες.

Σε αυτό το διάστημα, το ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος, σε συνεννόηση με το πλήρωμα του πλοίου, κατέβασε τους 3 ασθενείς τους οποίους παρέλαβε το ΕΚΑΒ για να τους μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο. Τελικά, το πλοίο στις 3 μετά το μεσημέρι έδεσε και αποβίβασε τους επιβάτες του στο υπό κατασκευή λιμάνι Μαλαγαρίου που βρίσκεται στον απέναντι κόλπο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ
newpost.gr