Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ... ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ



Οι ουρές επιστρέφουν στις εφορίες, καθώς περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα πρέπει να συνωστιστούν στις κατά τόπους ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η προθεσμία που έχει δοθεί είναι μόλις 15 ημέρες, χρονικό περιθώριο το οποίο φαίνεται ήδη ότι δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία.

Απαραίτητη η φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη ακινήτου στην εφορία, για την κατάθεση των δικαιολογητικών που θα του εξασφαλίσουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως και 60%Βάσει των διορθώσεων στα στοιχεία των ακινήτων τους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά, προκύπτει ότι 50.000 πολίτες δικαιούνται επιστροφή ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ. Για να λάβουν την επιστροφή αυτή θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία δικαιολογητικά όπως τίτλους ιδιοκτησίας και συμβόλαια αγοράς, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αυτό όμως προϋποθέτει τη φυσική ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου παρουσία τους στις κατά τόπους ΔΟΥ μέσα σε 15 ημέρες από τη στιγμή υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης, προκειμένου να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό.

Ραντεβού στην εφορία

Η προθεσμία αυτή φαίνεται στην πράξη να είναι πολύ σύντομη. Αποτέλεσμα; Οι υπάλληλοι της εφορίας επιστρατεύουν τη δοκιμασμένη... πατέντα του ραντεβού. Κλείνουν, δηλαδή, με τους συναλλασσόμενους ραντεβού ακόμη και για αρκετές ημέρες αργότερα, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία να είναι διπλή...

Ας σημειωθεί ότι οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ αφορούν κυρίως ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ημιτελή κτίσματα, για τα οποία προβλέπεται μείωση του φόρου κατά 60%, κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που παρέχουν έκπτωση 20%, καθώς και βοηθητικούς χώρους και θέσεις στάθμευσης, όπου ο φόρος ανά τ.μ. υπολογίζεται με έκπτωση 90% σε σχέση με τους κύριους χώρους.


zougla.gr

ΒΟΜΒΕΣ ... ΚΑ ΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ



Σοκαριστικές λεπτομέρειες για τη δράση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εκβιαστών και μπράβων, σε αγαστή συνεργασία με καταδικασμένους ως «τρομοκράτες» αλλά και εμπλεκόμενα πολιτικά στελέχη που βρέθηκαν στις φυλακές για μίζες, αποκαλύπτονται από τη δικογραφία που σχημάτισε η Ασφάλεια για 37 πρόσωπα. 

Πρόκειται ουσιαστικά για την αποκρυπτογράφηση του εκκολαπτηρίου εγκλήματος που σχηματίστηκε στην αποκαλούμενη VIP (ΣΤ΄) πτέρυγα του Κορυδαλλού, η οποία απαρτίζεται από ετερόκλητα στοιχεία με έναν και μόνο κοινό στόχο: το χρήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορούνται, είτε για εγκληματική οργάνωση είτε για άλλα αδικήματα, μεγαλομπράβοι της νύχτας, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, καταδικασμένος για μίζες, πρώην μεγαλοστέλεχος που προφυλακίστηκε επίσης για μίζες, 6 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ένας μεγαλοδικηγόρος (για συνεργία σε δωροδοκία), ο καταζητούμενος ως συνεργός του Μαζιώτη σε ληστεία στο Δίστομο Σπύρος Δραβίλας, συγγενείς και φίλοι των προφυλακισμένων μεγαλοποινικών, μια νεαρή δικηγόρος και ο απότακτος ΕΚΑΜίτης που συνελήφθη ως συνεργός του Ξηρού.

Το 'οργανόγραμμα' της εγκληματικής οργάνωσης
Το 'οργανόγραμμα' της εγκληματικής οργάνωσης


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοπός της οργάνωσης ήταν να τοποθετεί βόμβες κατά παραγγελία, είτε για ποινικούς είτε για «τρομοκράτες». Η εμπλοκή του Άκη Τσοχατζόπουλου φαίνεται πως αφορά την εκβίαση με κάθε τρόπο, πιθανόν με τοποθέτηση βομβών στο σπίτι και σε συγγενικά πρόσωπα του κρατούμενου πρώην στενού συνεργάτη του Γιάννη Σμπώκου, για τον οποίο πιστεύει πως «του έφαγε λεφτά». Μάλιστα, φέρεται να είπε τη φράση: «Έχει πεντακόσια εκατομμύρια σε χρυσό στην Ελβετία». 



Οι επικοινωνίες μέσα από τη φυλακή γίνονταν συνήθως με πακιστανικά κινητά, χρησιμοποιώντας κωδικούς. 

​Για την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Παρασκευή Καλαΐτζή είχε υπογραφεί συμβόλαιο θανάτου, αλλά τελευταία στιγμή δεν εκτελέστηκε Για την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Παρασκευή Καλαΐτζή, η οποία μεταξύ άλλων είχε εκδικάσει την υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου, είχε υπογραφεί συμβόλαιο θανάτου, δύο μέρες πριν εκτελεστεί όμως το σχέδιο άλλαξε, ύστερα από πληροφόρηση της αστυνομίας, κι έτσιεπιλέχθηκε η τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι της στο Χαλάνδρι.






Ερευνάται η ανατίναξη της βόμβας στις 7.6.2013 στο σπίτι της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη στη Δάφνη, όπως και οι επιθέσεις με εκρηκτικά σε σπίτι και επιχείρηση συγγενικού προσώπου του Γιάννη Σμπώκου.



Η συμμορία σχεδίαζε να αγοράσει πλοίο που θα το χρησιμοποιούσαν για μεταφορά οπλισμού ή μεταναστών χωρίς χαρτιά. Τα μέλη της συμμορίας αμείβονταν με μισθό, ενώ η αποζημίωση για την τοποθέτηση βόμβας ανέρχεται στα 2.000 ευρώ. 

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η αστυνομία κατέσχεσε 330.000 ευρώ και εξετάζεται αν τα χρήματα αυτά προέκυψαν από τα λύτρα για την απαγωγή Παναγόπουλου.

Διώκονται για σειρά κακουργημάτων

Ανακριτής διαφθοράς θα αναλάβει την ογκωδέστατη δικογραφία του κυκλώματος μπράβων που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία, λόγω της σοβαρότητας αλλά και των προεκτάσεων της υπόθεσης. Εκτός από τους 16 κατηγορουμένους, περιλαμβάνονται στη δικογραφία και άλλα πρόσωπα, η συμμετοχή των οποίων στο κύκλωμα ερευνάται.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων και συγκεκριμένα για: διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και από κοινού, έκρηξη κατά συρροή και από κοινού, παραβάσεις σε σχέση με εκρηκτικές ύλες κατ' εξακολούθηση, εκβίαση κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, διακεκριμένη οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών υλών, ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, απλή συνέργεια στην παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος που αφορά σωφρονιστικούς υπαλλήλους. 

Οι 37 κατηγορούμενοι είναι οι εξής:

  • Παναγιώτης Βλαστός, κρατούμενος στην Γ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού
  • Γιάννης Σκαφτούρος, κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού
  • Βασίλης Στεφανάκος, κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας
  • Ευαγγελία Βλαστού
  • Αδαμαντία Αγγελέτου, συνήγορος Βλαστού
  • Ηλίας Γκιόκας, προσωρινά κρατούμενος στη ΓΑΔΑ
  • Δημήτρης Χατζησταύρου
  • Ευάγγελος Ζαμπούνης, κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού
  • Δημήτρης Σκαφτούρος, αδερφός του Ιωάννη και έγκλειστος στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού
  • Νίκος Σκαφτούρος, πατέρας Ιωάννη
  • Κατερίνα Σκαφτούρου, μητέρα Ιωάννη
  • Παναγιώτα ή Πένυ Καρπούζου
  • Χρήστος Πατουχέας 
  • Ιωάννα Χήρα
  • Πέτρος Λασιθιωτάκης
  • Σπύρος Δραβίλας, φυγόδικος, εμπλεκόμενος σε ληστείες τραπεζών και στην υποστηρικτική ομάδα του Μαζιώτη
  • Χαράλαμπος Μουστάκας, έγκλειστος στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα
  • Μαρία Μουζακίτη
  • Γιώργος Σκάλκος, σωφρονιστικός υπάλληλος στις φυλακές Κορυδαλλού
  • Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός και κρατούμενος για την υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά
  • Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και κρατούμενος στην ΣΤ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού
  • Ευρυδίκη Χριστοδουλοπούλου
  • Ευκλείδης Θεοχαράκης, κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών
  • Γεώργιος-Νεκτάριος Βερεσές
  • Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών
  • Lezi Lorenc, Αλβανός κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού
  • Feijulia Taulant, Αλβανός υπήκοος
  • Παναγιώτης Στουρνάρας, ανθυπαστυνόμος
  • κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας με το παρατσούκλι Μήτσος ή Δημήτρης 
  • άγνωστος Αλβανός υπήκοος
  • Φραγκίσκος Ραγκούσης, δικηγόρος συνήγορος του Παναγιώτη Βλαστού
  • Ευστάθιος Πανάγου, γεννηθείς στην Κύπρο
  • σωφρονιστικός υπάλληλος στις φυλακές Κορυδαλλού για τον οποίο είναι γνωστό μόνο το όνομα «Βασίλης»
  • τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού και ένας από τις φυλακές Τρικάλων.

Απάντηση του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση για την εμπλοκή του ονόματός του


Σε δηλώσεις του στο zougla.gr, ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης έδωσε απάντηση στις αστυνομικές πληροφορίες ότι το όνομά του εμπλέκεται στο κύκλωμα με το αδίκημα της δωροδοκίας σωφρονιστικών, τονίζοντας τα εξής:

«Σχετικά με τα αναφερόμενα από την αστυνομία, ότι περιήλθε στην κατοχή μου κατά τρόπο παράνομο έγγραφο που αφορούσε σε απόπειρα απόδρασης του πελάτη μου Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων, υπενθυμίζω στους σκευωρούς και κακόπιστους ότι το έγγραφο αυτό ήρθε στα χέρια μου μετά την απόπειρα απόδρασης, το κατήγγειλα δημόσια και το κατέθεσα στην ανακρίτρια διατυπώνοντας το ερώτημα -και συγχρόνως ντροπή για κάποιους- ότι, αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα γίνει απόδραση, γιατί δεν έσπευδαν να λάβουν μέτρα για να τη ματαιώσουν.

»Υπενθυμίζω ότι ο δικηγόρος υπερασπίζεται και δεν ταυτίζεται με τους πελάτες του».



Δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια:

«Με μεγάλη χαρά και σήμερα, όπως για πολλοστή φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες, συγχαίρω τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και τους άνδρες και γυναίκες των Υπηρεσιών Ασφαλείας για τα πολλαπλά κτυπήματα που έχουμε καταφέρει, στην προσπάθειά μας να εξαρθρώσουμε τo βαρύ ποινικό έγκλημα και την τρομοκρατία. 

»Σήμερα άλλωστε, με την επιτυχή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, ενισχύονται οι ενδείξεις για τη συνεργασία τρομοκρατών και ποινικών εγκληματιών, εφόσον αποδεικνύονται πλέον ταυτόσημοι και αλληλοκαλυπτόμενοι ρόλοι μεταξύ αυτών.

»Θα συνεχίσουμε με την ίδια μεθοδικότητα, εργατικότητα και αυταπάρνηση τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε μορφής παραβατικότητα. Αποτελεί κοινωνική απαίτηση και εθνική ανάγκη η αστυνομία να παρέχει προστασία και ασφαλές περιβάλλον στον πολίτη, διασφαλίζοντας την κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα, κάτι που αποτελεί ευρωπαϊκό ζητούμενο, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα σε Γαλλία και Βέλγιο».

Φωτογραφίες από τα αντικείμενα που κατέσχεσε η αστυνομία:















Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β΄ Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος:

«Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Σας καλέσαμε εδώ απόψε για να σας ενημερώσουμε σχετικά με ακόμη μία σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά από συστηματική έρευνα εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε υποθέσεις εκβιάσεων και εκρήξεων.

»Για την εν λόγω υπόθεση κατηγορούνται 37 άτομα, ενώ έχουμε συλλάβει 17. Από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχουν κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 337.000 ευρώ, 4 οχήματα και διάφορα είδη οπλισμού.

»Τις λεπτομέρειες της υπόθεσης θα σας παρουσιάσει ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης.

Κύριε ταξίαρχε, έχετε τον λόγο».



Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης:

«Καλησπέρα σας. Στο πλαίσιο υπηρεσιακής και διαλειτουργικής συνεργασίας των Υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, διενεργήθηκε ευρείας κλίμακας επιχείρηση, κατά την οποία εξιχνιάστηκε η υπόθεση της τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού σε κατοικία προσώπου, που έλαβε χώρα στη Μεταμόρφωση Αττικής, την 1.1.2015 και ώρα 05.00.

»Υπενθυμίζω ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από 15 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, 3 πυροκροτητές, 2 κομμάτια βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινίο και κομμάτια στουπιού. Το σπίτι ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο ποινικού καταδίκου. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης είχε αποδώσει, σε πρόσφατη δίκη για την απόπειρα απόδρασής του, στο συγγενικό του αυτό πρόσωπο το γεγονός ότι είχε απολέσει χρηματικό ποσό της τάξεως των 250.000 ευρώ, λύτρα από έκνομη δραστηριότητά του - αρπαγή.

»Στο πλαίσιο της έρευνας εξιχνιάστηκαν υποθέσεις όπως η βομβιστική επίθεση που συνέβη τον Νοέμβριο του 2012 σε κατοικία στην περιοχή του Χαλανδρίου, δικαστικού, προέδρου Δικαστηρίου που είχε επιβάλει ποινές σε δράστες αρπαγής-απαγωγής επιχειρηματία.

»Εξιχνιάστηκε η βομβιστική επίθεση τον Ιούλιο του 2013 σε σπίτι δικαστικής λειτουργού, σε περιοχή εκτός Αθηνών, που επίσης είχε ασχοληθεί με απόπειρα απόδρασης δύο βαρυποινιτών με ελικόπτερο.

»Επιπλέον έχουν προκύψει σαφείς ενδείξεις για σχέσεις των δύο ατόμων για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε κατοικίες μελών οικογένειας ατόμου, προφυλακισμένου προσώπου, για υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Συνολικά αποδίδονται αξιόποινες πράξεις και κατηγορίες σε 37 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων, εκβιάσεων, υποθέσεων αρπαγών, τοποθετήσεων εκρηκτικών μηχανισμών, απόπειρας ανθρωποκτονιών.

»Συνελήφθησαν 17 άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με κεντρικό-συμμετοχικό, καθώς και περιφερειακό-βοηθητικό ρόλο. Μεταξύ αυτών, ένας απότακτος αστυνομικός, ο οποίος κρατείται ήδη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για ενεργή συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση, ένας αστυνομικός, καθώς και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, κατηγορούμενοι για δωροληψία υπαλλήλου.

»Κατηγορούνται τρία αρχηγικά μέλη, έγκλειστοι φυλακών, και 10 ακόμα πρόσωπα, έγκλειστοι φυλακών, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Καταζητείται ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης με κεντρικό ρόλο, το οποίο φυγοδικεί. Υπενθυμίζεται ότι αναζητείται, με ανοικτή ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις 28.8.2014 για τη ληστεία του Διστόμου Βοιωτίας.

»Ειδικότερα, για την εν λόγω οργανωμένη εγκληματική ομάδα, αναφέρονται τα εξής: Όλοι οι κατηγορούμενοι σε απροσδιόριστο παρελθόντα χρόνο συγκρότησαν οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία με βεβαιότητα εξακριβώθηκε ότι δρούσε αδιάκοπα συντονισμένα και συγκροτημένα, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2011, και δραστηριοποιείτο έκνομα στις ευρύτερες περιοχές του νομού Αττικής και σε διάφορες επαρχιακές πόλεις – Τρίκαλα, Λάρισα, περιοχή Ηλείας.

»Οι τρεις έγκλειστοι κατάδικοι είναι τα αρχηγικά μέλη της ομάδας, οι οποίοι συγκρότησαν ιεραρχικά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τους αρχηγικούς ρόλους και αναθέτοντας στα υπόλοιπα μέλη επιμέρους καθήκοντα, που εξυπηρετούν τους παράνομους σκοπούς.

»Βασικά χαρακτηριστικά, η επιχειρησιακή δομή, η διάρκεια συγκρότησης, η σαφής κατανομή των ρόλων, η ύπαρξη αφθονίας τεχνικών οικονομικών μέσων και η στοχοθεσία επίτευξης μεγάλης έκτασης πλουτισμού.

»Ειδικότεροι σκοποί ήταν να αποκομίζουν από την παράνομη δραστηριότητα χρηματικά ποσά προβαίνοντας σε αρπαγές προσώπων, εκβιάσεις με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και ανθρωποκτονίες αντιπάλων και άλλων προσώπων, "συμβόλαια" δηλαδή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προστασία καταστημάτων, χορήγηση τοκογλυφικών δανείων.

»Περαιτέρω, προσάρμοσαν τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) και εφάρμοσαν κανόνες συνωμοτικότητας, δηλαδή θωράκισαν τον τρόπο επικοινωνίας δίνοντας προφορικές και γραπτές εντολές στα περιφερειακά ή στα διασυνδεμένα μέλη της ομάδας και τη διάταξη παράνομων πράξεων και κατόπιν, έως τις τελευταίες λεπτομέρειες, κανόνιζαν αυτοί συμπληρωματικά ή με συνθηματικό τρόπο, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, κυρίως με διάφορα κινητά τηλέφωνα που εισήγοντο με τη βοήθεια σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές ή από τα καρτοτηλέφωνα των φυλακών ή με την αλληλογραφία μηνυμάτων.

»Είχαν ορίσει προς τούτο συνθηματικές εκφράσεις, γνωστές στη γλώσσα των κακοποιών (αργκό), τις οποίες χρησιμοποιούσαν κάθε φορά για τη διάπραξη των αδικημάτων. Συμπεριλαμβάνεται ειδικό γλωσσάρι στη δικογραφία, η οποία είναι τεράστια σε όγκο, υπερβαίνει τις 120 σελίδες, μόνο το διαβιβαστικό είναι πάνω από 800, κοντά στις 900 σελίδες όλο το πραγματολογικό υλικό, πειστήρια και αποδείξεις.

»Τις εντολές, τις γραπτές και προφορικές, τις έδιναν πάντα διά ζώσης, σε κρατουμένους που λάμβαναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, σε άτομα τα οποία διατηρούσαν κοινωνικές σχέσεις, σε συνεργαζόμενους δικηγόρους, σε επίορκους σωφρονιστικούς ή και αστυνομικούς, και μέσω γραπτής και εικονικής αλληλογραφίας μετέφεραν τις εντολές στους αποδέκτες για την υλοποίηση του σχεδιασμού διάπραξης των κακουργημάτων.

»Άτομα που συμμετείχαν στην επιμέρους διάπραξη κάθε έκνομης ενέργειας λειτουργούσαν σαν "πυρήνες", δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Αυτός που λάμβανε την εντολή τη μετέφερε σε τρίτο πρόσωπο, μοιράζοντας τους ρόλους υπό τη συνεχή τηλεφωνική, γραπτή καθοδήγηση των αρχηγών μέσα από τη φυλακή.

»Τα μέλη υπέκειντο σε ιεραρχία και σε θέση ανάλογα με την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο ενός εκάστου. Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον είναι ότι διαφαίνεται αυτό που εγκληματολογικά έχει οριστεί ως crime terror nexus, δηλαδή σύνδεσμος, τουλάχιστον σύνδεσμος ή εδραίωση αυτού του συνδέσμου, μεταξύ των ατόμων αυτού του εγκλήματος και ατόμων που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις του άρθρου 187 - τρομοκρατικές ενέργειες, με αλληλεπίδραση αυτών και με αυτές επαφές είτε με "ad hoc" συμμαχία είτε με ανάπτυξη βραχυπρόθεσμου ή μακροπρόθεσμου σχέσης.

»Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, κυρίως από τα κοινόχρηστα τηλέφωνα, τα αρχηγικά μέλη ανέφεραν εσκεμμένα διαφορετικά πράγματα επειδή θεωρούσαν ότι οι συνομιλίες καταγράφονται με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των διωκτικών αρχών.

»Περαιτέρω ασκούσαν ψυχολογική βία και εκτόξευαν απειλές σε βάρος ζωής ατόμων, όπως δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων, με σκοπό να κάμψουν τις αντιστάσεις αυτών και σε περίπτωση μη συμμορφώσεως να προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών κλπ.

»Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιούσαν δωροδοκίες σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών, καθώς και εκείνων των ατόμων τα οποία διευκόλυναν την ευρύτερη δράση της ομάδας - πρόσωπα έμπιστα, κυρίως με συγγενικό ή ειδικότερο συνεκτικό δεσμό.

»Ειδικότερα διαφαίνεται ότι εξέδωσαν "συμβόλαιο θανάτου" για πρόεδρο Εφετών, καθώς και αστυνομικών της συνοδείας της. Επειδή το πρόσωπο που ανέλαβε την ανθρωποκτονία συνελήφθη λίγες μέρες πριν εκτελέσει αυτό το σχέδιο, αποπειράθηκαν με άλλο τρόπο, δηλαδή την τοποθέτηση ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού στην κατοικία, για να πραγματοποιήσουν τον σκοπό τους. Το συμβάν αυτό έλαβε χώρα στις 22.11.2012.

»Σε άλλη περίπτωση τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό σε εισαγγελικό λειτουργό την 20.7.2013 με τον ίδιο σκοπό, ενώ ερευνάται μια περίπτωση τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού σε διευθυντή καταστήματος κράτησης με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητό του.

»Τοποθέτησαν 3 εκρηκτικούς μηχανισμούς σε οικίες 16.4,15.5, 16.7.2014, προκειμένου να αποκομίσουν εκβιαστικά χρήματα από κρατούμενο του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

»Ενδιαφέρον είναι ότι τα μέλη της ομάδας που συλλαμβάνονται ή άλλα που βρίσκονται έγκλειστα, αντικαθίστανται με άλλα μέλη, με σκοπό η εγκληματική δραστηριότητα να συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η συνεχής εγκληματική δράση εκτιμάται ότι έχει αποφέρει στους αρχηγούς και στα μέλη της οργάνωσης τεράστια οικονομικά έσοδα και υλικά οφέλη, τα οποία στη συνέχεια, όπως έχει αποδειχθεί, μετουσιώνονται σε περιουσιακά στοιχεία μέσω υπόπτων συναλλαγών.

»Έχει κατατεθεί ότι ένα εκ των αρχηγικών μελών διαπραγματευόταν την αγορά πλοίου, προκειμένου προφανώς να μεταφέρει είτε παράνομους μετανάστες είτε ναρκωτικά και όπλα. Νομιμοποίηση παράνομων εσόδων γινόταν είτε με τη μορφή επενδύσεων είτε με τοκογλυφικά δάνεια.

»Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αμείβονταν ανάλογα με τη συμμετοχή τους σε παράνομες πράξεις, π.χ. τοποθέτηση ενός χαμηλής -ενδεχομένως- ισχύος εκρηκτικού μηχανισμού κοστίζει 2.000 ευρώ στο τιμολόγιό τους.

»Περαιτέρω στοιχεία εξειδικευμένα δεν είναι δυνατόν να παραχθούν, λόγω ακριβώς του τεράστιου εύρους των εγκληματικών δράσεων, της μυστικότητας της υπόθεσης ως προς τον τρόπο που πρέπει να καλυφθούν άνθρωποι που είναι insiders στην οργάνωση. Ήδη όλοι οι συλληφθέντες βρίσκονται στον εισαγγελέα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος τους και μάλιστα βρίσκονται στον ειδικό ανακριτή.

»Για άλλη μια φορά θα τονίσω το υψηλό επίπεδο συνεργατικότητας και διαλειτουργικότητας των αστυνομικών υπηρεσιών. Την πρωτοβουλία είχε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με τη συνεργασία πολλών άλλων αστυνομικών υπηρεσιών. Αυτό δείχνουν ακριβώς οι δράσεις: αφενός τη σύμπλευση του Σώματος εν γένει αλλά και την αντιμετώπιση της οργανωμένης εγκληματικότητας και των δεσμών που αυτή αναπτύσσει και με άλλες επάλληλες δραστηριότητες εγκληματικών οργανώσεων. Σας ευχαριστώ».

Tι αναφέρεται στο διαβιβαστικό και τι κατέγραψαν οι τηλεφωνικές συνομιλίες
Οι φυλακές και δη το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, ήταν το άντρο της παρανομίας. Στα επισκεπτήρια οι εντολές μεταφέρονταν διά ζώσης, όπως και στα δικαστήρια όπου γινόταν η προσαγωγή τους για τις προγραμματισμένες δίκες τους. 

Απαράβατος όρος στην εγκληματική οργάνωση ήταν η τήρηση των κανόνων συνωμοτικότητας.Τα μέλη τους θωράκισαν τις επικοινωνίες τους με προφορικές και γραπτές εντολές.

Τις εντολές τις έδιναν είτε την ώρα των επισκεπτηρίων είτε στα δικαστήρια όπου δικάζονταν. Για τον λόγο αυτό προτιμούσαν κρατουμένους που έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, ή πρόσωπα με τα οποία είχαν ερωτικές σχέσεις, επίορκους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή συνεργαζόμενους δικηγόρους.

Τα άτομα που συμμετείχαν σε έκνομες πράξεις δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Οι αρχηγοί καθοδηγούσαν συνεχώς μέσα από τη φυλακή μέσω τηλεφωνημάτων, γραπτών μηνυμάτων και σημειωμάτων. Οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν μόνο μέρος της δουλειάς. Οι εύκολες δουλειές ανατίθεντο σε άτομα που είχαν υποχρέωση στους αρχηγούς.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και στα γραπτά μηνύματα χρησιμοποιούσαν συνθηματικά. Επίσης, χρησιμοποιούσαν πλήθος ανώνυμων κινητών τηλεφώνων, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καταχωρημένα σε εταιρείες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί άλλαζαν όταν τελείωνε κάθε δουλειά. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν ανέφεραν ποτέ τα ονόματά τους. Μάλιστα οι αρχηγοί φέρονται να προσπαθούν να παραπλανήσουν τις αρχές, καθώς, γνωρίζοντας ότι οι επικοινωνίες τους καταγράφονται, φέρονται να έλεγαν ότι δεν εμπλέκονται με συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις.

Σχέση «αμφίδρομης βοήθειας» είχαν αναπτύξει, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, οργανώνοντας ακόμα και αποδράσεις από κοινού. Επίσης φέρονται να ασκούσαν ψυχολογική βία και να εκτόξευαν απειλές σε βάρος ατόμων που θεωρούσαν εμπόδια στους στόχους τους, όπως δικαστές, εισαγγελείς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς. Πέρα από τις απειλές όμως, φέρονται να δωροδοκούσαν σωφρονιστικούς και αστυνομικούς, ενώ καταγράφεται και απόπειρα δωροδοκίας δικαστικών.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο απόστρατος αστυνομικός που προφυλακίστηκε ήδη ως συνεργάτης του Χριστόδουλου Ξηρού. Καταγράφεται ως άνθρωπος του Στεφανάκου και φέρεται να μετέφερε εκρηκτικά για λογαριασμό του.

Για τους αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης αναφέρεται ότι δεν ίσχυαν οι κανόνες των φυλακών, καθώς επισημαίνεται ότι μπορούσαν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι σε όλες τις πτέρυγες και είχαν ελεύθερα επισκεπτήρια. Ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να δεχόταν επισκεπτήρια ακόμα και μέσα στο κελί του.

Όριζαν ως ταμίες άτομα της εμπιστοσύνης τους τα οποία διαχειρίζονταν μεγάλα χρηματικά ποσά. Φέρονται ακόμα να διαχειρίστηκαν μεγάλο μέρος από τα χρήματα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Ακόμα κατηγορούνται ότι εξέδωσαν συμβόλαιο θανάτου για γυναίκα πρόεδρο εφετών και της αστυνομικής συνοδείας της, ενώ φέρονται να έδωσαν εντολή και για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε εισαγγελέα. Επίσης, τοποθετήθηκαν τρεις βόμβες σε σπίτια, προκειμένου να πάρουν χρήματα από κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η τελευταία βομβιστική ενέργεια που καταγράφεται είναι την Πρωτοχρονιά, στο σπίτι της «Λίτσας» Βλαστού. Η ίδια κατέθεσε στην αστυνομία ότι ο Παναγιώτης Βλαστός ήθελε να σκοτώσει την ίδια και την οικογένειά της. Η ίδια φέρεται να είχε κρύψει στο σαλόνι του σπιτιού της περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, κάνοντας εξυπηρετήσεις στον Παναγιώτη Βλαστό, ο οποίος για ένα διάστημα της έδινε και μηνιαίο μισθό από 600 ως 1.000 ευρώ. Όταν όμως ο Π. Βλαστός έστειλε άλλη συνεργάτιδά του να παραλάβει τα χρήματα, διαπιστώθηκε ότι έλειπαν 250.000 ευρώ. Αυτό προκάλεσε έκρηξη του φερομένου ως ενός εκ των αρχηγών του κυκλώματος, ο οποίος απείλησε τη συνεργάτιδά του. Για να βρει τα χρήματα της ζήτησε να πουλήσει ακόμα και το σπίτι της, απειλώντας ότι θα ξεκληρίσει όλη της την οικογένεια.

Μάλιστα, μετά την έκρηξη της Πρωτοχρονιάς, ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να τη χτύπησε σε επισκεπτήριο στις φυλακές μπροστά σε δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όταν εκείνη του είπε ότι δεν είχε τα χρήματα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έκαναν τίποτα. Στη συνέχεια ο Π. Βλαστός αναφέρεται ότι άρχισε να οργανώνει την πραγματοποίηση των απειλών του.

Φαίνεται ότι η πρωτοχρονιάτικη βόμβα που δεν έσκασε και όλα όσα ακολούθησαν στάθηκαν αφορμή να ξετυλιχτεί το κουβάρι της εγκληματικής οργάνωσης.

Τον Νοέμβριο του 2012 εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι της προέδρου εφετών Παναγιώτας Καλαϊτζή, η οποία μετείχε στη σύνθεση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που καταδίκασε τους κατηγορουμένους για την απαγωγή Παναγόπουλου. Η δικαστής πριν από την έκρηξη είχε δεχτεί ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις, σε μια από τις οποίες της είπαν «goodbye», ενώ και δικηγόρος την είχε προειδοποιήσει ότι ήταν στοχοποιημένη από τον Παναγιώτη Βλαστό.

Ο Π. Βλαστός επισκεπτόταν τη λεγόμενη VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και καταγράφεται ότι είχε έρθει σε επαφή με τους Μάκη Ψωμιάδη, Γιάννη Σμπώκο, Βίκτωρα Ρέστη, Γιώργο Σπανό (τον οποίο παρακολουθούσαν), Γιώργο Σαχπατζίδη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Αχιλλέα Φλώρο, Αριστείδη Φλώρο, Βαδίλη Γαβαλά και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο Π. Βλαστός μάλιστα φέρεται να ήταν προσεκτικός στις μετακινήσεις του, ώστε να μην τον καταγράφουν οι κάμερες, ενώ είχε εκτοξεύσει απειλές σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που του αρνήθηκαν ιδιαίτερο επισκεπτήριο λέγοντάς τους: «Εγώ δεν είμαι χτεσινός, θα σας γ… όλους, θα γίνει κανονικά το επισκεπτήριο, μη σας ανατινάξω».

Μετά τις εκρήξεις που συνδέονται με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, φέρεται να είχε συμβουλέψει συνεργάτιδά του: «Άμα συναντάς τον Τσοχατζόπουλο, να μην του ξαναμιλήσεις, για να μην καταλάβουν τίποτα. Στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας καταγράφεται ότι ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, για τον οποίο ο Π. Βλαστός φέρεται να είχε πει ότι «έχει πολλά λεφτά», του είχε ζητήσει να τον προστατεύει.

Για την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε βάρος της εισαγγελέως Εφετών Πετράκη Σοφίας, που χειριζόταν την υπόθεση των 11 αλλοδαπών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων, καθώς και της απόπειρας απόδρασης του Π. Βλαστού από τις ίδιες φυλακές τον Ιούλιο του 2013, καταγράφονται συνομιλίες στις οποίες αναφέρεται ότι θα πήγαιναν στην πολυκατοικία όπου διέμενε η εισαγγελέας στη Λάρισα, με την οποία ο Π. Βλαστός είχε πρόβλημα και ήθελε να την τρομάξει τοποθετώντας ποσότητα εκρηκτικών.

Σε κατάθεσή της, η εισαγγελική λειτουργός υποστηρίζει ότι τον Φεβρουάριο του 2013, όταν επισκέφθηκε τον Π. Βλαστό στο κελί του για να του αναγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης, ο τελευταίος της ζήτησε τον λόγο για τη μη παραπομπή του στο νοσοκομείο λόγω του τραυματισμού του, ενώ στη συνέχεια -όπως αναφέρεται- «επέδειξε προκλητική συμπεριφορά που ενείχε τα στοιχεία της απειλής και της εξύβρισης. Κατά την αποχώρησή της ο Βλαστός ανέφερε κάτι σχετικά με το παιδί της, γεγονός που την έκανε να αναρωτηθεί πώς ένας κρατούμενος γνώριζε για την οικογενειακή της κατάσταση».

Καταγράφεται, δε, ότι από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε πως ο Βλαστός χρησιμοποιώντας καρτοτηλέφωνα του καταστήματος κράτησης Τρικάλων είχε καλέσει προγενέστερα της έκρηξης στην τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσε ένας εκ των δύο συλληφθέντων.

Επίσης, αναφέρεται ότι σε επισκεπτήριο της «Λίτσας» στις φυλακές Τρικάλων ο Π. Βλαστός τής είπε προφορικά και σημείωσε σε χαρτί την οδό Μανδηλαρά στη Λάρισα και της ανέθεσε να εξακριβώσει αν εκεί υφίσταται οίκημα και αν υπήρχε κουδούνι όπου αναγράφετο το όνομα «Πετράκη».

Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας καταγράφονται επίσης οι τέσσερις εκρήξεις σε βάρος Ι. Σμπώκου και Άννας Σμπώκου (Απρίλιος και Μάιος του 2014). Μία ημέρα πριν από την έκρηξη -σύμφωνα με κατάθεση της αδελφής του Σμπώκου Άννας- άγνωστος άνδρας τής τηλεφώνησε και μιλώντας καλά ελληνικά τής ανέφερε: «Η κυρία Άννα; Προσέξτε καλά, γιατί θα πάθετε μεγάλο κακό και εσείς και ο αδελφός σας».

Ύστερα από άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε -κατά το διαβιβαστικό- ότι το επίμαχο τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε από καρτοτηλέφωνο, το οποίο επίσης είχε καλέσει σειρά τηλεφώνων, μεταξύ άλλων της οικογένειας Σμπώκου και γνωστών του.

Ενδιαφέρον προκαλεί κατάθεση κρατουμένου, σύμφωνα με την οποία «όταν η φυλακή ήταν "ανοιχτή", δηλαδή κατά τον προαυλισμό των κρατουμένων, ο Βλαστός ανέβαινε συνεχώς στο δωματιάκι του φύλακα και από εκεί επικοινωνούσε με οποιοδήποτε κρατούμενο του ισόγειου χώρου της πτέρυγας. Ο Βλαστός κάποιες φορές είχε συναντηθεί και μιλήσει με τον Σμπώκο», ενώ ο ίδιος κρατούμενος ανέφερε ότι κάποιοι ζήταγαν εκβιαστικά χρήματα από τον Σμπώκο, χωρίς να τους κατονομάζει.

Απολογούμενη στις αρχές η «Λίτσα» ανέφερε ότι «ο Π. Βλαστός της είχε πει ότι ο πρώτος εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη στην οικία του Ιω. Σμπώκου στις 16.4.2014 είχε τοποθετηθεί μετά από εντολή του Γ. Σκαφτούρου, αλλά επειδή δεν διέμενε κανείς σε αυτή, ο Σμπώκος δεν φοβήθηκε. Για τον λόγο αυτό, ο Βλαστός έλεγε ότι έπρεπε να τοποθετήσει άλλο εκρηκτικό μηχανισμό στην αδελφή του Σμπώκου, για να φοβηθεί αυτός και να δώσει τελικά χρήματα στο Σκαφτούρο. Συγκεκριμένα ο Βλαστός της είχε πει: "θα πάρει από τον Σμπώκο ο Γιαννάκης 2-3 εκατομμύρια ευρώ"».

Η «Λίτσα» μάλιστα, είπε στις αρχές ότι «τις πληροφορίες ότι ο Σμπώκος είχε πολλά χρήματα και θα μπορούσε να δώσει ένα τέτοιο ποσό τις έδωσε στον Σκαφτούρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος τον Σμπώκο τον είχε πολύ άχτι». Πιο συγκεκριμένα, κατά το έγγραφο, ο Σμπώκος σε άγνωστο χρόνο είχε παραλάβει μια βαλίτσα με 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονταν για τον Τσοχατζόπουλο, αλλά δεν την έδωσε ποτέ.

Για τον λόγο αυτό ο Τσοχατζόπουλος -όπως λέει- πληροφόρησε τον Σκαφτούρο για τα χρήματα που είχε ο Σμπώκος και πιθανόν για τις διευθύνσεις κατοικίας των αδελφών του. Κατόπιν αυτών, η «Λίτσα» εκτίμησε στην κατάθεσή της πως από τα χρήματα που απαιτούσε ο Σκαφτούρος εκβιαστικά από τον Σμπώκο προφανώς θα έπαιρνε κάποιο μερίδιο και ο Τσοχατζόπουλος. Κάποια άλλη στιγμή ο Βλαστός εμφανίζεται να της είχε πει ότι τις πληροφορίες για τον Ι. Σμπώκο τις είχε μάθει από τον Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος επίσης κρατούταν στη ΣΤ΄ Πτέρυγα, χωρίς όμως να της αναφέρει κάτι άλλο.

Ο Π. Βλαστός φέρεται να έχει επίσης αναφέρει στη «Λίτσα» ότι ο Σμπώκος από τις μίζες των εξοπλιστικών είχε αποκομίσει 500-700 εκατ. ευρώ σε χρυσό και τα είχε σε τράπεζες στην Ελβετία. Το ποσό που φέρεται ότι ζήταγε εκβιαστικά ο Σκαφτούρος ήταν «ψίχουλα» αναλογικά με αυτά που είχε ο Σμπώκος, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

Απόπειρα απόδρασης Π. Βλαστού από τις φυλακές Κορυδαλλού (12.12.11)

Σύμφωνα με την κατάθεση της «Λίτσας», για την απόπειρα απόδρασης, ο Βλαστός είχε επαφές με άτομα μέλη της οργάνωσης ΣΠΦ. Πριν από την απόδραση, η «Λίτσα» υποστήριξε ότι είχε βιντεοσκοπήσει με το κινητό της τους χώρους από την είσοδο της φυλακής έως τον χώρο του επισκεπτηρίου, τους έδειξε στον Βλαστό και στη συνέχεια διέγραψε το υλικό.

Κατά την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης απόδρασης φέρονται να είχαν συνεννοηθεί ο Βλαστός να έχει μαζί του το πιστόλι, ενώ στη συνέχεια θα μετέβαινε στο επισκεπτήριο των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, με τα οποία θα συνεργαζόταν για την απόδραση.

Με την απειλή πιστολιού θα ανάγκαζε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να ανοίξουν τις πόρτες, όπως και έκανε, αλλά φτάνοντας στην τελευταία ο σωφρονιστικός πρόλαβε και την έκλεισε.

Το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του Βλαστού φέρεται να του το είχε δώσει συγκατηγορούμενή του έναν μήνα νωρίτερα, μέσω σωφρονιστικού υπαλλήλου.

Απόπειρα απόδρασης Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων (Φεβρουάριος 2013)

Τον έλεγχο και σχεδιασμό για την απόδραση εμφανίζεται να τον έχει ο Σκαφτούρος. Ο τελευταίος εμφανίζεται να δίνει εντολή σε άγνωστο άτομο να τους προμηθεύσει με οχήματα.

Αναφέρεται ότι η «Λίτσα» μετέβη στο δικηγορικό γραφείο του Φρ. Ραγκούση, όπου παρουσία του δωροδόκησε σωφρονιστικό υπάλληλο, ονόματι Βασίλης, με το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, καθώς τους παρέδωσε απόρρητο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το οποίο ενημερώνονταν όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας ότι ο Βλαστός επέκειτο να αποδράσει από το κατάστημα Τρικάλων με τη βοήθεια ελικοπτέρου, ενώ αναφερόταν η ακριβής οργάνωση της απόδρασης, καθώς και τα άτομα που θα συμμετείχαν σε αυτή.

Μετά την απόπειρα αυτή, ο Π. Βλαστός φέρεται να ανέφερε στη «Λίτσα» ότι θα επιχειρούσε και πάλι να αποδράσει, είτε με ελικόπτερο, που αυτή τη φορά θα αγόραζε, είτε σκάβοντας κάτω από τη φυλακή.



zougla.gr

ΤΟΝ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του πυρήνα που διαλύθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο, λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις, είναι ένας διαβόητος Βέλγος τζιχαντιστής που έφυγε για τη Συρία και φέρεται να οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα ή την Τουρκία, υποστηρίζουν σήμερα βελγικά μέσα ενημέρωσης. «Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI» υποστηρίζει η εφημερίδα «Λα Ντερνιέρ Ερ». 

​Προσήχθη άνδρας στο Παγκράτι ο οποίος μοιάζει με τον καταζητούμενοΟι βελγικές αρχές έστειλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής για την παροχή στοιχείων του τζιχαντιστή στις ελληνικές αρχές, οι οποίες απάντησαν ότι δεν διαθέτουν πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Στο πλαίσιο ερευνών όμως, έχουν προσαχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. στο Παγκράτι δύο μετανάστες για να ελεγχθούν, ενώ για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που μοιάζει εμφανισιακά με τον καταζητούμενο θα αποσταλούν τα στοιχεία του και τα δαχτυλικά του αποτυπώματα στις βελγικές αρχές για ταυτοποίηση.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως  πρόκειται για έναν Αλγερινό 32 ετών ο οποίος έχει προσαχθεί από την αντιτρομοκρατική.Οι ελληνικές Αρχές βρήκαν επάνω του ένα κινητό (τον αριθμό του οποίου είχαν δώσει οι Βέλγοι). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τον ίδιο τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ. Αυτό που αναμένεται είναι η επίσημη ταυτοποίηση του προσαχθέντα από τις βελγικές αρχές.



Ηλικίας 27 ετών, ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος έχει ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, είναι ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, υποστηρίζει η εφημερίδα. Εμφανίζεται σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ίντερνετ. Σε ένα απ' αυτά, οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα, τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί από μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Ο μικρός, 13χρονος αδελφός του είχε πάει στη Συρία για να τον συναντήσει και φωτογραφίες στις οποίες ο ανήλικος εικονίζεται να ποζάρει με όπλα είχαν προκαλέσει ανησυχίες το περασμένο καλοκαίρι στο Βέλγιο.

​Στα τέλη Δεκεμβρίου ο διαβόητος τζιχαντιστής επικοινώνησε με το Βέλγιο από την Ελλάδα ή την ΤουρκίαΣύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε το διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη (ανατολικό Βέλγιο). Υποκλοπές αποκάλυψαν πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ επικοινωνούσε με τους ύποπτους τζιχαντιστές μέσω του εν λόγω κρατουμένου, ο οποίος είναι ο αδελφός ενός από τους δύο υπόπτους που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε έφοδο της αστυνομίας στη Βερβιέ (ανατολικό Βέλγιο).



Σύμφωνα με το VTM, τα τηλεφωνήματα αυτά διαπιστώθηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα. Η «Ντερνιέρ Ερ» προσθέτει πως ο ύποπτος μπορεί επίσης να βρίσκεται στην Τουρκία. Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Το VTM υποστηρίζει επίσης πως οι βελγικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως εγκεφάλου του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά την κυκλοφορία του «Charlie Hebdo» στο Βέλγιο, έγινε φανερό πως οι τζιχαντιστές επρόκειτο να χτυπήσουν την επομένη το πρωί, και τότε ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εναντίον της ομάδας.



Ο πυρήνας που διαλύθηκε αποτελούνταν εν μέρει από τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν πολεμήσει στη Συρία. Ήταν έτοιμοι να «σκοτώσουν αστυνομικούς μέσα στον δρόμο και σε αστυνομικά τμήματα», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία. 

Δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στη Βερβιέ, ενώ 13 πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο και σε βάρος των 5 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Τρεις εξ αυτών προφυλακίσθηκαν. Εξάλλου, δύο ύποπτοι ως μέλη του πυρήνα, Βέλγοι που ήθελαν να διαφύγουν στην Ιταλία, συνελήφθησαν στη Γαλλία.

Στρατιώτες στους δρόμους του Βελγίου

Στρατιώτες άρχισαν από σήμερα να αντικαθιστούν τους αστυνομικούς στη φύλαξη «ευαίσθητων» σημείων στο Βέλγιο, μία ημέρα μετά την εξάρθρωση ενός τζιχαντιστικού πυρήνα που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ σημειώνεται ότι οι στρατιώτες αυτοί, περίπου 300 συνολικά, θα αναπτυχθούν σε περιοχές των Βρυξελλών και της Αμβέρσας, ενδεχομένως όμως και στη Βερβιέ ή σε άλλες πόλεις.



«Οι στρατιώτες που θα κινητοποιηθούν θα είναι ένοπλοι και κύριο αντικείμενό τους θα είναι η παρακολούθηση συγκεκριμένων σημείων. Θα ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις» τονίζεται στην ανακοίνωση. Είναι η πρώτη φορά που το Βέλγιο καλεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τη διατήρηση της τάξης, μετά το κύμα των επιθέσεων που είχαν διαπράξει τη δεκαετία του 1980 οι Μαχητικοί Κομμουνιστικοί Πυρήνες.

Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή - μεταξύ πολλών άλλων που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση και να εμποδίσουν τους επίδοξους τζιχαντιστές να φύγουν για τη Συρία και το Ιράκ. Θα ισχύει για έναν μήνα και υπάρχει η δυνατότητα να ανανεωθεί, εφόσον το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις παραμένει στο 3, στην τετράβαθμη κλίμακα που χρησιμοποιείται στο Βέλγιο.

Ο δήμαρχος της Αμβέρσας είχε ζητήσει αμέσως να σταλούν στρατιώτες στην πόλη, όπου ζει μια σημαντική κοινότητα ορθόδοξων Εβραίων (15.000-20.000 άνθρωποι). Σήμερα το πρωί οι πρώτοι στρατιώτες, με βαρύ οπλισμό, έκαναν την εμφάνισή τους στην εβραϊκή συνοικία της πόλης, όπως μετέδωσε η δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT.





zougla.gr