Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ... ΚΑΥΣΙΜΑ




Το 2012 δεν χάθηκε μόνο για την κρουαζιέρα, κινδυνεύει να χαθεί και για την ακτοπλοΐα, η οποία θα μείνει από... καύσιμα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από όσα ανέφεραν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Με την ευκαιρία των εκλογών της 12ης Οκτωβρίου για το νέο ενιαίο φορέα εκπροσώπησης της επιβατηγού ναυτιλίας, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μάρκος Φόρος, σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα πεπραγμένα του Συνδέσμου και στις προοπτικές για την επιβατηγό ναυτιλία, ενώ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Μιχάλης Σακέλλης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ακτοπλοΐας.

Μείωση δρομολογίων

Στη διάρκεια του χειμώνα θα υπάρξουν μειώσεις δρομολογίων, είπε ο κ. Σακέλλης, ενώ δεν απέκλεισε και ακυρώσεις δρομολογίων, με αποτέλεσμα κάποια νησιά να μην εξυπηρετούνται.

Δεν είναι θέμα βούλησης των εταιρειών, αλλά της κατάστασης που διαμορφώνεται τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΝ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποιες εταιρείες μπορεί να μην έχουν να πληρώσουν καύσιμα. Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, επομένως τα πλοία θα σταματήσουν.

Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αναγνώρισε. Επίσης στράφηκε και κατά της πολιτείας τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η ακτοπλοΐα δεν έχει συνομιλητή από το κράτος, καθώς δεν υπάρχει από ό,τι φαίνεται επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν ακτοπλοϊκές εταιρείες που εκτελούν άγονες γραμμές και δεν έχουν λάβει κανένα μίσθωμα για το 2011.

Τέλος, αναφερόμενος στους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές που καθυστερούν, σημείωσε ότι σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητήσουν παράταση της σύμβασης δεν είναι σίγουρο ότι οι εταιρείες θα το δεχθούν αφού δεν είναι υποχρεωτικό.

Αν μία εταιρεία δεν καλύπτει το κόστος λειτουργίας της γραμμής γιατί να συνεχίσει να την εκτελεί, αναρωτήθηκε.

Να μη χαθεί το 2013

Επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε να μη χαθεί και το 2013 για την κρουαζιέρα ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φόρος.

Το 2012 έχει χαθεί, πρέπει άμεσα να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να μη χαθεί και το 2013 τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ν» ο κ. Φόρος υπογράμμισε ότι εάν η χώρα θέλει ο Πειραιάς να γίνει home porting για το 2013, πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα και πριν από το τέλος του χρόνου να καταργηθεί η διάταξη της νομοθεσίας για την άρση του cabotage που προβλέπει την υπογραφή σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και εταιρειών κρουαζιέρας.

Το 2012 χάθηκε γιατί τα προγράμματα κρουαζιέρας έχουν ήδη εκπονηθεί, συμπλήρωσε ο κ. Φόρος. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μας είπε ότι θα αλλάξει ο νόμος, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σύντομα πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ.

Οπως εξήγησε στη συνέχεια, οι συμβάσεις είναι απαραίτητες σε χώρες που θέλουν να ελέγχουν τον αριθμό πλοίων και τουριστών που υποδέχονται. Η Ελλάδα προφανώς δεν έχει τέτοιο λόγο. Αντιθέτως.

Ο κ. Φόρος ζήτησε ακόμη να υπάρχει προγραμματισμός από τους οργανισμούς λιμένων σε ό,τι αφορά τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και να μην ισχύει η αρχή «όποιος έρθει πρώτος» γιατί τα κρουαζιερόπλοια αναπτύσσουν ταχύτητες για να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Αν υπήρχε προγραμματισμός ίσως να μην είχαμε τη βύθιση του Sea Diamond, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης σε άλλο σημείο της ομιλίας του εκτίμησε ότι το cabotage θα είχε υλοποιηθεί νωρίτερα αν δεν είχαν υψώσει ελληνική σημαία πλοία της εταιρείας Louis.

Αναφερόμενος τέλος στην ελληνική κρουαζιέρα εκτίμησε ότι δεν είναι ανταγωνιστική και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί διεθνώς κρουαζιερόπλοιο με ελληνική σημαία.

Γενική συνέλευση

Στη γενική συνέλευση του ΣΕΕΝ της 12/10/2011 θα συμμετάσχουν, εκτός από τα σημερινά μέλη του ΣΕΕΝ, και τα ταμιακώς εντάξει μέλη της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) τα οποία θα μπορούν να εγγραφούν άμεσα στο Σύνδεσμο ώστε να εκλεγεί ένα νέο δωδεκαμελές συμβούλιο που θα περιλαμβάνει τέσσερις εκπροσώπους της κρουαζιέρας, τέσσερις εκπροσώπους των επιβατηγών-οχηματαγωγών διεθνών πλόων και τέσσερις εκπροσώπους της ακτοπλοΐας.

Αποχωρώντας από το ΣΕΕΝ ο κ. Φόρος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο του Συνδέσμου όπως την οικογένεια Χανδρή, τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΕΚ ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στην άρση του cabotage, τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Γράτσο, τους αντιπροέδρους του συνδέσμου, Μιχάλη Λάμπρο και Μιχάλη Σακκέλη.

Εκλογές στο ΣΕΕΝ με υπάρχον καταστατικό

Οι εκλογές θα γίνουν βάσει του ήδη υπάρχοντος εγκεκριμένου καταστατικού του ΣΕΕΝ. Οταν το νέο καταστατικό του ΣΕΕΝ που συμφωνήθηκε με την ΕΕΝ εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, θα επαναληφθούν οι εκλογές με την εκλογή 14 μελών στο συμβούλιο και συγκεκριμένα τέσσερα μέλη από την κρουαζιέρα, τρία μέλη από την κατηγορία των επιβατηγών-οχηματαγωγών διεθνών πλόων, ένα μέλος από την κατηγορία των ταχυπλόων και έξι μέλη από την ακτοπλοΐα.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει, όπως είπε ο κ. Μάρκος Φόρος, πρόεδρος του Συνδέσμου, εκπροσώπηση και μικρών εταιρειών στο συμβούλιο.

Επίσης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιέρας δεν θα ήθελαν πρόεδρο κάποιον που είναι αντίθετος με την κρουαζιέρα.

Αυτή είναι η μοναδική ένσταση, σημείωσε και υπογράμμισε ότι στο ΣΕΕΝ όλες σχεδόν οι αποφάσεις λαμβάνονταν με ομοφωνία.

naftemporiki.gr

ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ





ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΑΓΝΑΝΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

αΓΝΑΝΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Δάσκαλοι, εκπαιδευτές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βιολογικής γεωργίας και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σχολείο "Joint IT-Enhanced Organic & Sustainable Education Training Course" που πραγματοποιείται στις 4 - 11 Οκτωβρίου 2011 στα Μεστά της Χίου. Το σχολείο θα εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες σε θέματα Βιολογικής και Αειφόρου Γεωργίας, συνδυάζοντας παραδοσιακές μεθόδους εκμάθησης με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων και ψηφιακών εκπαιδευτικών αντικειμένων.

Στόχος της εκπαίδευσης είναι η καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων στο χώρο της βιολογικής γεωργίας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, προκειμένου να προωθηθούν καινοτόμες μέθοδοι για την ανάπτυξη της γεωργίας και στην Ελλάδα, με χρήση σύγχρονων βιολογικών μέσων. Επιπλέον, φιλοδοξεί να ενθαρρύνει τον διάλογο ανάμεσα στους επαγγελματίες και τους καταναλωτές σχετικά με τις αρχές και τους στόχους της βιολογικής γεωργίας, τη θετική επίδρασή της στο περιβάλλον, καθώς και τη σωστή εκμετάλλευση των πόρων της Βιολογικής Γεωργίας. Οι στόχοι της εκπαίδευσης συνάδουν απόλυτα με το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα βιολογικά τρόφιμα και τη γεωργία, με βασικό σύνθημα "Βιολογική Γεωργία. Καλή για τη φύση, καλή και για εσάς".


Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώνεται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.) και την Agro-Know Technologies, με τη συμμετοχή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του υπο-προγράμματος Grundtvig (Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης), και των Ευρωπαϊκών έργων Organic.Lingua, VOA3R, I.S.L.E., Rural Inclusion, Organic.Balkanet, Organic Edunet, CerOrganic, Organic Mednet και eCOTOOL.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση Green Ideas 2011! που πραγματοποιείται στις 5-7 Οκτωβρίου στα Μεστά της Χίου. Η εκδήλωση εντάσσεται στο διεθνές γεγονός "The Green Ideas: Green Education for Green Innovation", που φέρνει σε επαφή ανθρώπους και ιδρύματα από τον χώρο της εκπαίδευσης σε θέματα γεωργίας, βιοποικιλότητας και υπαίθρου, με στόχους:

* τη διερεύνηση και την προώθηση συνεργασιών για την αξιοποίηση της συλλογικής εμπειρίας, των ορθών πρακτικών και των τεχνολογικών εργαλείων τα οποία εφαρμόζονται παγκοσμίως
* τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός «πράσινου» εκπαιδευτικού δικτύου, με την κατάρτιση και συγκέντρωση εκπαιδευτικού υλικού, διαθέσιμου στο διαδίκτυο.

Το Green Ideas 2011 σκοπεύει να αποτελέσει το πρώτο από μια σειρά παρόμοιων γεγονότων που θα εστιάσουν στο πώς η «πράσινη» καινοτομία μπορεί να διευκολυνθεί από την εκπαίδευση και την τεχνολογία.



Επικοινωνία



Δρ. Βασίλειος Πρωτονοτάριος, email: vprot@agroknow.gr, Tηλ: 210 68 97 905

Χαράλαμπος Θανόπουλος, email: cthanopoulos@agroknow.gr, Tηλ:

ΟΙ ΠΡΩΤΙΕΣ ΤΩΝ "ΙΩΝΩΝ" ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

Το Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες «ΙΩΝΕΣ» συμμετείχε στους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου στη Λέσβο στη 1 και 2 Οκτωβρίου 2011, με τρεις αθλητές του, συνοδευόμενους από τον προπονητή τους Παναγιώτη Καλαμάρη, οι οποίοι απέσπασαν τις παρακάτω διακρίσεις:

Τουμάζος Παντελής : 1ος στα 100 μ. ανδρών με χρόνο 12.60
1ος στο μήκος ανδρών με επίδοση 5,44 μ.

Λυκουρίνου Μαρία : 1η στα 100 μ. γυναικών με χρόνο 17.45
1η στο μήκος γυναικών με επίδοση 3,21 μ.

Τσάκαλης Μανώλης : 4ος στα 100 μ. ανδρών με χρόνο 17.68
1ος στη σφαίρα ανδρών, με επίδοση 8,73 μ.


Το Δ.Σ. του Συλλόγου συγχαίρει τους αθλητές για τις επιτυχίες τους και τους εύχεται να συνεχίσουν το ίδιο δυναμικά και στο μέλλον.






ΤΟ Δ.Σ.

EUROSCOLA ΓΙΑ 14 ΧΙΩΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ



Με το πρόγραμμα EUROSCOLA προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους ευρωπαίους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης. Ορισμένες φορές και με μαθητές που προέρχονται από υποψήφια για ένταξη κράτη.
Σε κάθε EUROSCOLA, προετοιμασμένοι στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, 500 περίπου έφηβοι :
- για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών,
- για να ευαισθητοποιηθούν στον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης,
- για να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων,
- για να βρουν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.

Οι επιλεγέντες μαθητές και μαθήτριες:
Ονοματεπώνυμο Σχολική μονάδα
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΑΡΓΥΡΩ 3ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 3ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ
ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 3ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ
ΜΠΟΥΜΠΑΡΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑΝΝΑ 2ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ "ΛΙΒΑΝΕΙΟ"
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 3ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ
ΒΑΓΙΑΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ 3ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ
ΚΑΤΟΛΕΩΝ ΜΑΡΙΑΝΝΑ 3ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ
ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΑΝΝΑ 3ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 3ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ 2ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ "ΛΙΒΑΝΕΙΟ"
ΦΕΡΕΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 3ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ 1ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ
ΜΑΣΟΥΡΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ 1ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ
ΦΑΡΔΗ ΑΝΝΑ 1ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ

ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ " ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΧΙΟΥ - ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ"

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιου Γιακαλή, υπογράφτηκε η πληρωμή δαπάνης ύψους 146.732 ευρώ, για τον πέμπτο λογαριασμό του έργου «Βελτιώσεις στην Εθνική Οδό Χίου – Καρδαμύλων».

ΣΗΜΕΡΑ Ή ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ

Άρχισαν το πρωί οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα μιλήσει με θέμα "Προς μία αναθεώρηση και αναδιοργάνωση Εκκλησιαστικών Πραγμάτων".

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, θα γίνουν και οι εκλογές για την κάλυψη κενών θέσεων μητροπόλεων.

Μέχρι τώρα, κενές είναι η Μητρόπολη Χίου αλλά και η Μητρόπολη Ζακύνθου, από την οποία παραιτήθηκε πρόσφατα ο μητροπολίτης Χρυσόστομος.
newpost.gr