Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΞΥΛΕΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΚΕΙ


Άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι για τους οποίους από σήμερα το πρωί η ανατολική ακτή της Λέσβου, βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης «πλημμύρισε» από εκατοντάδες τόνους κατεργασμένης ξυλείας, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Φωτο: lesvosnews.gr
Φωτο: lesvosnews.gr
Σύμφωνα με τις Λιμενικές αρχές, η ξυλεία αποτελεί το φορτίο που μετέφερε φορτηγό πλοίο, το οποίο μετατοπίστηκε οπότε το πλήρωμά του έκοψε τα σκοινιά με τα οποία θα ήταν δεμένο το φορτίο για να μην πάρει κλίση το πλοίο. Οι Λιμενικές Αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο να βυθίστηκε κάποιο φορτηγό πλοίο, καθώς δεν υπήρξε καμία τέτοια αναφορά.
Εκτιμάται ότι η ποσότητα των ξύλων που παρασύρθηκε στην ακτή ξεπερνά κατά πολύ τους 100 τόνους, ενώ από το πρωί εκατοντάδες πολίτες με αγροτικά αυτοκίνητα συγκεντρώνουν και μεταφέρουν τον απροσδόκητο «θησαυρό».


ethnos.gr

"ΕΥΡΩΠΗ - ΦΡΟΥΡΙΟ" ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Eurosur ΑΞΙΑΣ 144 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ


                                                                                                         
Ελικόπτερα, ρομποτικά αεροπλάνα και δορυφόροι, έχουν αρχίσει ήδη να συλλέγουν στοιχεία για να “ταΐσουν” το σύστημα ενοποιημένης ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ευρωπαϊκών συνόρων, γνωστό και ως Eurosur. Το σύστημα Eurosur ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά τη σαφή αντίθεση των Πράσινων και ισχύει επίσημα εδώ και μερικές μέρες. Ο ρόλος του συστήματος Eurosur συνίσταται στην ενημέρωση -σε πραγματικό χρόνο- της Frontex για οποιαδήποτε κίνηση παρουσιαστεί στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης. Στοιχεία παρέχουν οι ίδιες οι χώρες στην Frontex, ενώ έχουν και την δυνατότητα να ανταλλάξουν μεταξύ τους στοιχεία με διμερείς συμφωνίες. Συμπεραίνουμε εύλογα ότι η έννοια της αποτροπής παίρνει πλέον άλλη διάσταση, αφού ο τεράστιος χάρτης της Ευρώπης στα κεντρικά γραφεία της Frontex, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο με πληροφορίες για τις κινήσεις των σκαφών επιτρέποντας την ηλεκτρονική παρακολούθηση των θαλασσίων συνόρων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την αντίθεσή μας με το σύστημα Eurosur, που θα στοιχίσει 144 δις ευρώ στους Ευρωπαίους φορολογούμενους μέχρι το 2020, ενώ δεν στοχεύει στη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θάλασσα, όπως μάταια διατείνονται αρκετοί Ευρωπαίοι ιθύνοντες.
Επισημαίνουμε επίσης τα ακόλουθα σημεία:

α. Δεν έχουν αναπτυχθεί ικανά συστήματα έγκαιρης διάσωσης βασισμένα στην χρήση των νέων ηλεκτρονικών δεδομένων. Όσα υπάρχουν, βρίσκονται ακόμη σε «εμβρυακό» στάδιο.
β. Ο προσανατολισμός της Frontex παραμένει η αποτροπή των μεταναστευτικών ροών και όχι η διάσωση στη θάλασσα.
γ. Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων που ήδη συλλέγει το Eurosur είναι αξιοποιήσιμος για στρατιωτικούς, εξοπλιστικούς και άλλους σκοπούς, κάτι που δικαιολογεί και τον υπέρογκο προϋπολογισμό των 144 δις ευρώ.
Κάποιοι λοιπόν κάνουν «business» με το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ την ίδια ώρα, κυνηγημένοι από τον πόλεμο άνθρωποι, πνίγονται στη θάλασσα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μαχόμαστε για:
α. την  αλλαγή προτεραιοτήτων με στόχο την οικοδόμηση ευρωπαϊκής πολιτικής προληπτικών μέτρων για  την αποφυγή των ναυαγίων πρωταρχικά και σε δεύτερη φάση μόνο τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών
β. την αλλαγή του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης σχετικά με τη διευκόλυνση της διάσωσης στην θάλασσα
γ. την αλλαγή της νομοθεσίας για το άσυλο, που θα διευκολύνει τους πρόσφυγες να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν
δ. την κατάργηση των κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών και την λειτουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας βραχείας παραμονής
Με συνέπεια παλεύουμε ενάντια σε μία «Ευρώπη-Φρούριο» και αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ανεκτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους νέους κανονισμούς φύλαξης των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, οι Πράσινοι θα επιμείνουμε στο πάγιο αίτημά μας ότι οι νέοι κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν το δικαίωμα των προσφύγων και των μεταναστών να μην επαναπροωθούνται σε χώρες που η ζωή και η ασφάλειά τους δεν είναι εγγυημένες.

Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων και
Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Π

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ


ΥΠ.ΟΙΚ.: Τα οικονομικά αποτελέσματα Δήμων & Περιφερειών
Το epoli.gr μελετώντας και αναλύοντας το Μηνιαίο Δελτίο Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, για τον μήνα Οκτώβριο 2013, που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καταλήγει στα ακόλουθα οικονομικά στοιχεία Φορέων του Υπουργείου Εσωτερικών:
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 577,9 εκ. € για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2013, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 503,4 εκ. €, το αντίστοιχα χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013.
Σχετικά με την πορεία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Φορέων του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2012 - Νοεμβρίου 2013, παρουσιάζεται η ακόλουθη απορρόφηση των χρηματοδοτούμενων κονδυλίων:
Οι αποπληρωμές των Δήμων
- 41 Δήμοι με χρηματοδότηση 253,20 εκ. € έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΝΟΕ. ‘13, σε πληρωμές, ύψους 156,13 εκ. €.
- 99 Δήμοι με χρηματοδότηση 213,65 εκ. € έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΝΟΕ. ‘13, σε πληρωμές, ύψους 213,04 εκ. €.
- 27 Δήμοι με χρηματοδότηση 77,41 εκ. € έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΝΟΕ. ‘13, σε πληρωμές, ύψους 77,40 εκ. €.
- 22 Δήμοι με χρηματοδότηση 6,64 εκ. € έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΝΟΕ. ‘13, σε πληρωμές, ύψους 6,63 εκ. €.
- 7 Δήμοι με χρηματοδότηση 22,23 εκ. € έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΝΟΕ. ‘13, σε πληρωμές, ύψους 22,22 εκ. €.
Οι αποπληρωμές των Περιφερειών
13 Περιφέρειες με χρηματοδότηση 51,10 εκ. € έχουν προχωρήσει κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΝΟΕ. ‘13, σε πληρωμές, ύψους 47,52 εκ. €.
Οι λοιπές οφειλές Ο.Τ.Α.
Με χρηματοδότηση 220,26 εκ. € οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΝΟΕ. ‘13, ανήλθαν σε 162,32 εκ. €.
Τα Νομικά Πρόσωπα των Ο.Τ.Α.
Με χρηματοδότηση 11,45 εκ. € έχουν προχωρήσει, κατά το διάστημα ΔΕΚ. ‘12 – ΝΟΕ. ‘13, σε πληρωμές, ύψους 5,10 εκ. €.
Το Υπουργείο Εσωτερικών
Το Υπουργείο Εσωτερικών, από τα 14,56 εκ. ευρώ χρηματοδότηση, κατά το διάστημα ΔΕΚ. ’12 – ΝΟΕ. ’13, έχει διοχετεύσει στην Αγορά, 14,35 εκ. €.
Συνολικά με χρηματοδότηση 870,50 εκ. € έχουν πληρωθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 704,72 εκ. ευρώ.


epoli.gr

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ !

                                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                               Συνεχίζουμε να λέμε ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς!

Μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών. Η ΕΚΠΟΙΖΩ κλιμακώνει την πανελλαδική εκστρατεία της εναντίον της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και σας καλεί να παρευρεθείτε στην εκδήλωση με θέμα:

«Γιατί Λέμε
ΟΧΙ στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών»
                                      Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013  και ώρα 14:00-17:00
                                           στην Αίθουσα τελετών ΔΣΑ - Ακαδημίας 60
Στην διάρκεια της εκδήλωσης, διακεκριμένοι ομιλητές που εκπροσωπούν επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς θα μιλήσουν για τις καταστροφικές επιπτώσεις  που θα έχει η ενδεχόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Ιανουάριο 2014 (επισυνάπτεται το πρόγραμμα).
Σημείωση για τους εκδότες
Η εκστρατεία της ΕΚΠΟΙΖΩ εναντίον της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών  και των 15 Ενώσεων Καταναλωτών- μέλη- της ΠΟΜΕΚ «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» περιλαμβάνει:

1.       Συλλογή υπογραφών: κατ’ εκτίμηση 115.000 μέχρι στιγμής(2/12/13), με όλους τους τρόπους (χειρόγραφα, μηνύματα στο κινητό και στο ίντερνετ) οι οποίες θα παραδοθούν στην πολιτική ηγεσία της χώρας
2.       Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας
3.       Συναντήσεις με: εκπρόσωπο της  κυβέρνησης,  βουλευτές, πολιτικά κόμματα, επαγγελματικούς-κοινωνικούς – επιστημονικούς φορείς και με τρόϊκα
4.       Συνεντεύξεις στα ΜΜΕ

5.       Εκδηλώσεις- Ομιλίες

ANOIXTH EΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΙΟΥ

Ανοιχτή Επιστολή
Θέμα: Η συγκυβέρνηση στέλνει στον Καιάδα της ανεργίας το Ειδικό επιστημονικό προσωπικό και της εγκατάλειψης τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Κύριε Υπουργέ,
Το ειδικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χίου βρίσκονται στον τέταρτο μήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας!
Οι δάσκαλοι και το προσωπικό δίνουν καθημερινά ένα κομμάτι της ζωής τους για να προσφέρουν στον Άνθρωπο! Έναν Άνθρωπο που η πολιτεία θυμάται μόνο στα λόγια και με αφορμή την 3η Δεκέμβρη θα πει τις γνωστές κούφιες διακηρύξεις, που η ουσία τους αναδεικνύει καθημερινά τον Καιάδα, που βιώνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Στοχευόμενα επιχειρείται το κλείσιμο του ειδικού σχολείου και νηπιαγωγείου ή η παράδοση του στην ιδιωτική πρωτοβουλία που λυμαίνεται ήδη το χώρο ή δημιουργία αποθηκών ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Τέσσερις μήνες παραμένουν χωρίς ψυχολόγο φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και κοινωνικό λειτουργό όταν οι ανάγκες λόγο της φύσης των προβλημάτων των παιδιών είναι μεγάλες και οξυμένες.
Κρατάτε τους ειδικούς επιστήμονες στην ανεργία υποβαθμίζεται την λειτουργία του σχολείου και νηπιαγωγείου οδηγείτε τους γονείς σε απόγνωση μεσούσης της οικονομικής κρίσης αναγκάζοντας τους να περιορίζουν ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη διαβίωση τους για να επιβιώσουν τα παιδιά τους.
Διεκδικούμε την μόνιμη πρόσληψη ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.

Ο Πρόεδρος
                                                                                              Ο Γραμματέας

Αμπαζής Γιώργος
                                                                                         Τσίγκος Στέφανος


AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Σας επισυνάπτεται η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στη σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος για τα αυξημένα ποσά ΕΕΤΑ που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές στη βόρεια και τη νότια Χίο, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και για τον προσδιορισμό του συντελεστή ζώνης ακινήτων.


ΔΗΜΟΣΙΟ : ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ 10.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΤΟΥ 2014


Τη λίστα με τους φορείς στους οποίους θα γίνουν οι 10.000 προσλήψεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση το 2014, παρουσιάζει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος.
Αναλυτικά οι προς κάλυψη θέσεις για το 2014 είναι:
1.300 στις εφορίες: Πρόκειται για υπαλλήλους υψηλών προσόντων, απόφοιτους Οικονομικής κατεύθυνσης με γνώσεις χειρισμού Η/Υ. Ενδέχεται κάποιες από αυτές τις θέσεις να καλυφθούν από επιτυχόντες παλαιότερου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για του υπουργείο Οικονομικών.
 1280 σε διάφορα υπουργεία και ΟΤΑ: Προσλήψεις σε διάφορα υπουργεία, νησιωτικούς δήμους που εξαιρούνται από τους περιορισμούς του Μεσοπρόθεσμου και περιφέρειες (ειδικότητες Μηχανικών, Διοικητικών, Τεχνιτών και Εργατών).
800 στις Ένοπλες Δυνάμεις και 1.000 στο Εμπορικό Ναυτικό: Πρόκειται για ένστολους που θα εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές αλλά και στην ξεχωριστή Ακαδημία Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, την ίδρυσης της οποίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
650 στην Υγεία: Προτεραιότητα θα δοθεί στη στελέχωση των ΜΕΘ αλλά και στα Κέντρα Υγείας των παραμεθόριων περιοχών με γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.
450 σε ασφαλιστικά ταμεία: Θα αφορούν, κυρίως, γραμματείς, χειριστές Η/υ και διοικητικό προσωπικό.
220 στο υπ. Δικαιοσύνης και 100 στην ΕΣΔΔ: Μέσω γραπτών διαγωνισμών που θα γίνουν το Νοέμβριο του 2014, θα προσληφθούν 160 στην Εθνική Σχολή Δικαστών, 60 δικαστικοί επιμελητές και 100 στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
150 στο Λιμενικό: Εκκρεμούν δύο διαγωνισμοί για 60 υπαξιωματικούς και 90 λιμενοφύλακες. Πρόκειται για διαγωνισμούς που ήταν να γίνουν φέτος.
4.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που αναμένουν διορισμό: Πρόκειται για επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

aftodioikisi.gr

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2014

του ΜΑΡΚΟΥ  ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ

Βαθιά αντιλαϊκός  όπως ορίζουν κυβέρνηση – τρόικα.

Αγαπητοί συνάδελφοι και πάλι μπροστά μας έχουμε έναν προϋπολογισμό κατ’ εικόνα και ομοίωση της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των εντολών της τρόικας.
Με δεδομένο ότι  από καιρού εις καιρόν ο δήμαρχος αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης σηκώνουν το μπαϊράκι της επανάστασης, θα περίμενε κάποιος να αρθρώσετε μια κουβέντα καταγγελία αυτής της πολιτικής μιζέριας και φτώχειας, να κάνετε έστω και κάποια κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια σ’ αυτούς που μας καταδικάζουν στην εξαθλίωση και σε ουσιαστική υπολειτουργία του Δήμου.
Δυστυχώς  όμως δεν μπορείτε να απόσχετε από αυτό που εκφράζετε πολιτικά  και ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι  της πλειοψηφίας, δηλαδή να λειτουργείτε ως ιμάντες μεταφοράς της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία, γιατί ο προϋπολογισμός του 2014 καταρτίστηκε πλέον και επίσημα με Οικονομικό και πολιτικό νταβαντζή, το λεγόμενο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ» και μπαίνει ένα ζήτημα για το δήμαρχο που καμώνεται τον αντιμνημονιακό και αντιτροϊκανό,  πώς δέχεται έναν  τέτοιο  νταβαντζή να του υποδεικνύει όχι μόνο την κατάρτιση του προϋπολογισμού, αλλά και το πώς και πόσα θα περικόψει, στερώντας του βασικούς πόρους από το χιώτικο λαό.
 Βεβαίως εκλογές έρχονται και τα μάτια μας και τα αυτιά μας θα δούνε και θα ακούσουνε πολλά και από αυτούς που εκπροσωπούν τη σημερινή  συγκυβέρνηση και από αυτούς που εκπροσωπούν την αυριανή «αριστερή» κυβέρνηση πάντα όμως με άρωμα Ευρώ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ούγια να γράφει Ομπάμα.


Αυτές οι κατευθύνσεις δόθηκαν από την κυβέρνηση από πολύ νωρίς. Στις 31 Ιούλη 2013 οι υπουργοί Οικονομικών κι Εσωτερικών υπέγραψαν κοινή απόφαση τιτλοφορούμενη ως «Παροχή οδηγιών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων έτους 2014» και μια σειρά δημοτικές αρχές, όπως η δική μας, την ακολούθησαν ωσάν ...ευαγγέλιο. Οι κυβερνώντες όρισαν ένα καθ' όλα σφιχτό «κουστουμάκι», ξεκαθαρίζοντας ότι « Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ' υπέρβασιν των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών, καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης».
Εδώ εισβάλλει κυριολεκτικά το διαβόητο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», που παρακολουθεί στενά, βήμα βήμα, την εκτέλεση των καταρτισμένων με τις τέτοιες κατευθύνσεις προϋπολογισμών των δήμων, το αν παραμένουν ταυτισμένοι με τους στόχους της περιλάλητης «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Το «Παρατηρητήριο» προβλέπει (μετά πάροδο τριμήνου κι εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις) να μπαίνει ο δήμος σε «πρόγραμμα υγειονομικής εξυγίανσης», με συνέπειες τον περιορισμό των δαπανών μόνο για τη μισθοδοσία, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού και αύξηση ιδίων εσόδων (τέλη, τοπικοί φόροι).
Το εμφανιζόμενο οικονομικό έλλειμμα των δήμων (που στην πραγματικότητα οφείλεται στην ελλιπή κρατική χρηματοδότηση) θα ισοσκελίζεται με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δανεισμός που θα επιβαρύνει συνολικά τους εργαζόμενους, το λαό κάθε δήμου.
Άλλωστε και με βάση το ν.3852/2010 («Καλλικράτης») η κεντρική διοίκηση αναπέμπει προϋπολογισμούς πίσω στο δημοτικό συμβούλιο αν δεν εφαρμόζονται όσα ορίζει η κυβέρνηση.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η υπουργική απόφαση του Ιούλη ξεκαθαρίζει ότι οι δήμοι είναι «φορείς της γενικής κυβέρνησης», κάνοντας άλλη μια φορά σκόνη όσα παραμύθια λέγονται περί αυτοδιοίκησης και αυτοτέλειας.
Παρακάτω τονίζεται στην απόφαση ότι χρειάζεται  ιδιαίτερα η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.
 Ποιες  δαπάνες;
Οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας (...) Οι πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες του άρθρου 202 του Ν. 3463/2006 (επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους κ.ο.κ.) πρέπει να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες, κινούμενες στα υπό του νόμου προβλεπόμενα όρια και υπό τον περιορισμό της δυνατότητας χρηματοδότησης αυτών από τις αναμενόμενες εισπράξεις του δήμου».

Για την ύπαρξη τεχνικού προγράμματος, η κυβέρνηση ξεκαθάριζε ότι το «περιεχόμενό» του «προσδιορίζεται με γνώμονα τη δυνατότητα χρηματοδότησής του». Άρα, αν δεν εξασφαλίζονται κονδύλια (π.χ. με τέλη, φόρους ή συμπράξεις) έργα πετσοκόβονται ακόμα κι αν είναι βασικής ανάγκης για το λαό, π.χ. αντιπλημμυρικά.
Στον ίδιο καμβά, «οι πιστώσεις που εγγράφονται για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων (...) πρέπει να είναι μειωμένες κατά 8,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά του οικονομικού έτους 2012». 'Η θα πετσοκόψουν από τα ήδη ισχνά χορηγούμενα τέτοια επιδόματα ή θα μειώσουν τον κοσμάκη που τα λαμβάνει πασχίζοντας με αυτά να επιβιώσει. Επιπλέον, η απόφαση επέβαλλε οι δήμοι να προϋπολογίσουν άλλη μια μείωση, 1,9%, στους χορηγούμενους κρατικούς πόρους για τα λειτουργικά τους έξοδα.
Για δε τη ΣΑΤΑ  που είναι το 1/3 της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους,  ορίζει ότι το 2014 θα επέλθει μείωση 53%! Κι αυτό όταν σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, το 2013 σημειώθηκε ήδη μείωση 58%.

Την ίδια ώρα που  οι θεσμοθετημένοι πόροι προς τους Δήμους κατακρημνίζονται συνεχώς (το 2014 οι Κ.Α.Π. μειώνονται κατά 50εκ. ευρώ και η Σ.Α.Τ.Α κατά 110εκ. ευρώ, σύνολο -160εκ. ευρώ), το 21,3% του ετήσιου φόρου εισοδήματος, το 12% των εισπράξεων ΦΠΑ. και το 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ)(που είναι θεσμοθετημένοι πόροι για τους Δήμους) διαμορφώνουν εκατομμύρια ευρώ έσοδα που παρακρατούνται από το κράτος για να τροφοδοτήσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Αυτό για κάποιους που μιλάνε για αυτοτέλεια…
Οι δήμοι χρηματοδοτούνται συνολικά με 2,783 δις ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής επιχορήγησης 235,8 εκ. ευρώ και της απόδοσης των οφειλόμενων παρελθόντων ετών με 213,9 εκ. ευρώ) δηλαδή με 2,3% του κρατικού προϋπολογισμού.
 Το ποσό 1,167 δις αφορά στους μισθούς των υπαλλήλων των δήμων μαζί με το ποσό 1,050 δις των οριζόντιων δράσεων ισούται με 2,217 δις ευρώ.
Έτσι από τον κρατικό προϋπολογισμό που χρηματοδοτεί τους Δήμους με 2,783 δις ευρώ μένουν 566 εκ. ευρώ για το σύνολο των λειτουργικών- κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών των 325 Δήμων της χώρας
Έχουμε δηλαδή νέα μείωση, 30%, μέσα σε ένα χρόνο όταν η ίδια η ΚΕΔΕ υπολόγιζε ότι το ελάχιστο Λειτουργικό κόστος ήταν 3, 650 δις!
ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:
Τα περάσατε όλα αυτά κατά γράμμα μέσα στον Προϋπολογισμό; Βεβαίως και τα περάσατε!  Ούτε κεραία δεν ξεφεύγετε.
·        Το νομικό πρόσωπο του Δήμου με Βρεφονηπιακούς, Αθλητισμό και Πολιτισμό μείον 200.000 ευρώ.
·        Η κοινωνική πολιτική που ασκείται μέσω ΔΗΚΕΧ και των άλλων δομών, μείον 75.000 ευρώ.
·        Από 45 εκατομμύρια προυπ/σμο  πέρσι φέτος 38 εκατομμύρια, όταν οι 8 πρώην δήμοι της Χίου  το 2010 είχαν αθροιστικά 74.931.089, 13.
·        Ο π/υ του 2011 είχε  κλείσει στο ποσό 80.283.059,41€.
·        Οι ανάγκες των σχολείων τεράστιες με χρηματοδοτήσεις που ούτε για πετρέλαιο δε φτάνουν αφού από τις 330 χιλιάδες τα 200 πρέπει να διατεθούν στην αγορά του , τι θα μείνει για λειτουργικά τι θα πάει στις επισκευές. Απλά ο,τι χαλά θα μένει χαλασμένο και η Τεχνική υπηρεσία θα βρίσκεται στα όρια του παραλογισμού.
·        Το οδικό δίκτυο έχει τα χάλια  του, τα όποια έργα είναι πρωτευουσοκεντρικά και η ύπαιθρος υποφέρει, ασχέτως αν οι αντιδήμαρχοι ενώ γκρινιάζουν επί της ουσίας στοιχίζονται με αυτή την πολιτική.
·        Έργα αντισεισμικής προστασίας είναι ανύπαρκτα, ενώ τα αντιπλημμυρικά αν ευοδωθούν μέσω ΕΣΠΑ έχει καλώς διαφορετικά ο δήμος δεν έχει μία!
·        Το 48% των εσόδων του δήμου μας  προέρχεται από ίδιους πόρους, βλέπε τέλη εισφορές κλπ, και το 52% από κρατικούς που σημαίνει ότι αν σας αφήσουν θα μιμηθείτε τους Καμίνη και Μπουτάρη , που έχουν 75% πόρους φορτωμένους στην πλάτη των δημοτών.
·        Ετοιμάζεστε τη ΔΕΗ να την πληρώνουν τα σχολεία, δηλαδή οι οργανισμοί που σας ζητούν να πληρώνετε το πετρέλαιο , γιατί δεν έχουν!!!

Φυσικά το επιχείρημα το γνωρίζουμε. Εμείς έχουμε θέση ευθύνης, τα πράγματα είναι ψυχρά λογιστικά, δεν υπάρχουν λεφτά, τα λόγια είναι εύκολα, ελάτε εσείς να αναλάβετε κλπ.
Επειδή όμως η λογιστική έχει δύο όψεις, αυτή του συστήματος και της υποταγής του  και αυτής που αποκαλύπτει τις ταξικές πολιτικές , που αποκαλύπτει τους μύθους του δεν υπάρχουν λεφτά, ας δούμε κι άλλα στοιχεία
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων του κράτους κατά την περίοδο 2004 - 2013, φορολογικά έσοδα που προήλθαν κατά κύριο λόγο από τη φορολογία των ασθενέστερων, ανέρχεται στα 467,4 δισ. ευρώ! Πλησιάζει, δηλαδή, το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ!
Ερώτηση:
Ολα αυτά τα λεφτά από τη φορολογία, τα οποία ξεπερνούν 2,5 ολόκληρα ΑΕΠ της χώρας, πού πήγαν; Τα είδε κανείς να «επιστρέφουν» κατ' ελάχιστο στα κοινωνικά στρώματα που απαρτίζουν τα υποζύγια; Τι αποκόμισε ο φορολογούμενος είλωτας από τη διαρκή φοροαφαίμαξή του; Μήπως «δημόσια» και «δωρεάν» Υγεία; Μήπως «δημόσια» και «δωρεάν» Παιδεία; Μήπως «Κοινωνική πολιτική» και «Πρόνοια»; Μήπως ένα «φιλικότερο» και «εξυπηρετικότερο» κράτος; Μήπως ισχυρούς ΟΤΑ;
Οι επιπλέον (άμεσοι και έμμεσοι) φόροι που με έτος βάσης το 2004 έχουν επιβληθεί μέχρι και το 2013 ξεπερνούν τα 72,5 δισ. ευρώ!
Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου μειώθηκαν πάνω από 50% (!!!), σε ένα διάστημα που το ένα «τσουνάμι» φοροαπαλλαγών και χαριστικών ρυθμίσεων για τους κεφαλαιοκράτες διαδεχόταν το άλλο, το σύνολο των επιπλέον φόρων, όπως προκύπτει από τους προϋπολογισμούς, ανέρχεται στα 72,5 δισ. ευρώ!
Ερώτηση:
Υπάρχει κανείς που να μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ειδεχθές αυτό βάρος έχει πέσει στις πλάτες του λαού; Μήπως δεν είναι τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων φόρων; Ενδεικτικά: Μόνο στον προϋπολογισμό του 2013, σε σύνολο 44,3 δισ. ευρώ άμεσων και έμμεσων φόρων που προβλέπονταν, το ποσό που με τη μορφή των άμεσων φόρων καλούνται να πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα (δηλαδή, τα μονοπώλια και οι επιχειρήσεις των κεφαλαιοκρατών) μόλις και μετά βίας φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ!
Δηλαδή,
μόλις 1,5 δισ. ευρώ άμεσοι φόροι για τους πλουτοκράτες,
πάνω από 42,5 δισ. ευρώ άμεσοι και έμμεσοι φόροι (που στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταβάλλονται από τα λαϊκά στρώματα) για το λαό!

Ένα μόνο στοιχείο από την Ημερησία του Σαββάτου!!
Χρηματοοικονομικές
«Οι χρηματοοικονομικές εισηγμένες (τράπεζες, εταιρείες επενδύσεων και ασφάλειες) είναι σαφώς βελτιωμένες έναντι του περυσινού εννεαμήνου καθώς πέρυσι περιλάμβαναν τις απομειώσεις του PSI, ενώ φέτος περιλαμβάνουν τις υπεραξίες από το ράλι των μετοχών και των ομολόγων. Η Alpha Bank έχει αύξηση κερδών μετά τους φόρους της τάξης του 455,3%.»

Άρα και λεφτά υπάρχουν  και πλούτος παράγεται. Το ζήτημα είναι ότι τον αρπάζουν οι καπιταλιστές, το πολιτικό τους προσωπικό και η λογιστική διαχείριση κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων που φτωχαίνουν το λαό για  να τα τρώνε στην Ελβετία και αλλού.
Σ΄ αυτή τη διαχείριση εσείς βάζετε πλάτη, συμμετέχετε ενεργά στην αναδιανομή του εισοδήματος που παράγει ο λαός μας υπέρ των κεφαλαιοκρατών.
Στόχος σας είναι να συμβάλει ο Δήμος της Χίου  στη διαμόρφωση του λεγόμενου «πρωτογενούς πλεονάσματος» προκειμένου να τροφοδοτηθεί παραπέρα η πριμοδότηση του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στις συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Αλήθεια  αν λέγατε ένα ΟΧΙ τι θα συνέβαινε. Αν φτιάχνατε έναν προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες μας ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις; Να μας καταλογίσουν τα λεφτά;. Να κόψουν τους μισθούς; Ας τολμούσανε να το κάνουνε!
Τότε για ποια αυτοδιοίκηση μιλάνε και μιλάτε παπαγαλίζοντας; Ας διορίσουν τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να τελειώνουμε για να μη δουλευόμαστε σε τελική ανάλυση. Άλλωστε και ως διορισμένοι άριστα θα κάνετε αυτή τη δουλειά προς το αστικό κράτος.
Εμείς αποκαλύπτοντας τα παραπάνω, χωρίς αυταπάτες για την ανύπαρκτη αυτοδιοίκηση, χωρίς αυταπάτες για το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, χωρίς αυταπάτες ότι δεν εξανθρωπίζεται παρά μόνο ανατρέπεται θα συνεχίσουμε με όρους πρόκλησης και πρόσκλησης προς το λαό για να παλέψει για τα δικαιώματά του, επιμένουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε:
·        Να καταγγείλετε την απαράδεκτη οικονομική κατάσταση και ασφυξία που μας έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
·        Να απαιτήσετε άμεσα 60 εκατομμύρια ευρώ παρακρατημένους φόρους για το Δήμο της Χίου, που είναι τα λεφτά μας.
·        Να απαιτήσετε αυξημένες οικονομικές ενισχύσεις για παιδεία, υγεία, πρόνοια αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό.
·        Να ξεκινήσετε αγώνα διεκδίκησης πόρων μαζί με άλλα νησιά Μυτιλήνη, Σάμο, Λήμνο με βάση και τη νησιωτικότητα και τη στρατηγική σημασία της περιοχής μας.
·        Να αρχίσετε να εισπράττετε από τους μεγαλοοφειλετες τα χρέη προς το δήμο που φτάνουν τα 7 εκ. ευρώ
·        Να αυξήσετε σθεναρά τα τέλη και τις εισφορές προς τις τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες του νησιού μας, αλλά και εκτός αυτού  και όχι να τους χαρίζετε χώρους, όπως γίνεται με τη DEGEA και άλλους.



ü     Να ζητήσετε Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών (Περιφερειών και Δήμων) με αρχή το 8% του κρατικού προϋπολογισμού.
ü     Όχι στη συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους.
ü     Όχι στις απολύσεις που αποστεώνουν την ικανότητα του δήμου να παρέμβει. Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν.
ü     Δραστική μείωση με στόχο την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.
ü     Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
ü     Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, με κατάργηση της εμπορευματοποίησής της. Έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής- αντιπυρικής προστασίας.
ü     Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.


ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στους δήμους αλλά και τους δημάρχους για τα σενάρια κατάργησης των δημοτικών επιχειρήσεων.  Αν και η ΚΕΔΕ δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση οι συζητήσεις μετά τα σχετικά δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο αλλά και τη χθεσινή επιβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, έχουν ανάψει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με απόφαση της η εκτελεστική επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας ζητά από τους κυρίου Μητσοτάκη και Μιχελάκ «να δηλώσουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσουν οι δημοτικές επιχειρήσεις», ενώ παράλληλα ζητά το θέμα να συζητηθεί σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Μάλιστα, σε δήλωσή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό που προκαλεί έντονη οργή και αγανάκτηση» και καλεί «τους πάντες να ανακαλέσουν πάραυτα οποιαδήποτε τέτοια σκέψη κι αν έχουν κάνει. Δεν πρόκειται να τη δεχθούμε ούτε και ως αστείο»,  προσθέτει ο κ. Δανιηλίδης.
Τελείως απαράδεκτη χαρακτήρισε οποιαδήποτε σκέψη για κλείσιμο της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (TV 100), και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρηςαπό το βήμα του δημοτικού συμβουλίου,  ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμος Θέρμης για το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού (ΔΕΠΠΑΘ) «αλλά και άλλων ωφέλιμων και απαραίτητων φορέων των ΟΤΑ στη χώρα μας.»
Ανακοίνωση για τα σενάρια που αφορούν τις ΔΕΥΑ εξέδωσε και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) αλλά και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ηρακλείου Κρήτης.

aftodioikisi.gr

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα  με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, για τη Χίο αντιστοιχούν 634.152.56 ευρώ , για προνοιακά επιδόματα.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ στα ανατολικά, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι σήμερα τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Προβλήματα προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην Αττική. Περισσότερες από 230 κλήσεις για δένδρα που ξεριζώθηκαν και πινακίδες και διάφορα άλλα αντικείμενα, που παρασύρθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους, έχει δεχθεί έως στιγμής το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Στον σταθμό του τρένου στο Μενίδι, ένα δένδρο καταπλάκωσε δύο σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ ζημιές σε οχήματα έχουν προκληθεί και σε άλλα σημεία της Αττικής.
Είκοσι οκτώ συνεργεία της Πυροσβεστικής με 80 πυροσβέστες εργάζονται για την απομάκρυνση δένδρων και άλλων αντικειμένων από τους δρόμους.
Κλειστή είναι η λεωφόρος Δημοκρατίας στο Μενίδι από πτώση δέντρου. Για τον ίδιο λόγο κλειστή είναι και η οδός Ορφανίδου στα Ανω Πατήσια όπου μάλιστα έχουν μπλοκαριστεί τρόλεϊ. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Χαλκίδος στα Πατήσια, προς Αθήνα και στην οδού 34ου Συντάγματος στον Πειραιά, στο ύψος της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, επίσης στο ρεύμα προς Αθήνα
Την ίδια ώρα, ακινητοποιημένο βρίσκεται στην κάθοδο της Κηφισίας τρόλεϊ, έπειτα από πτώση κλαδιού δέντρου.
Προβλήματα υπάρχουν και στα νότια προάστια, όπου στέγαστρο σε γυμνάσιο της Γλυφάδας κατέρρευσε νωρίς το πρωί, χωρίς αευτυχώς να υπάρχουν παιδιά εκείνη την ώρα στο χώρο, λόγω της ώρας.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και σε άλλους δρόμους και συνιστάται στους οδηγούς να είναι πολύ προσεκτικοί.
Την ώρα που όλη η χώρα είναι συγκλονισμένη από τον άδικο χαμό μιας 54χρονης γυναίκας από τη Σερβία που πνίγηκε μέσα στο ίδιο της το σπίτι στο Άργος (διαβάστε εδώ), την πόλη που «βούλιαξε» από την καταρρακτώδη βροχή που ξέσπασε χθες το βράδυ, η ΕΜΥ εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για σήμερα.
Η κακοκαιρία θα χτυπήσει... παντού, με χιόνια στα ορεινά, καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων
Προβλήματα σημειώνονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν στα ανατολικά, τοπικά τα 9 με 10 μποφόρ.
Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Αργοσαρωνικό, ενώ από τη Ραφήνα δεν θα γίνει το δρομολόγιο του Superferry στις 07:50 για 'Ανδρο, Τήνο, Μύκονο. Επίσης, θα ακυρωθεί πιθανότατα το δρομολόγιο από Μαρμάρι -Ραφήνα στις 8 το πρωί.
Από το Λαύριο δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων μέχρι τη Τζιά.
Επίσης δεν γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Βόλος- Σποράδες, Καβάλα-Πρίνου και Θάσου- Κεραμωτή. Κλειστό είναι και το πορθμείο στο Ρίο-Αντίρριο.
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και ταξιδιωτικά πρακτορεία.
Αναλυτική πρόγνωση του καιρού
Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις αρχικά στην Πάρνηθα και το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 ως 11 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Περαιτέρω πτώση το βράδυ.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μετρα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 ως 6 βαθμούς κελσίου. περαιτέρω πτώση το βράδυ.
Ομαλά λειτουργεί το Αεροδρόμιο “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” με τις προσγειώσεις και απογειώσεις των αεροσκαφών να γίνονται χωρίς καθυστερήσεις.
Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν (Βόρας) από τον Άγιο Αθανάσιο (9ο χλμ.).
Ασθενή χιονόπτωση σημειώνεται από νωρίς το πρωί στην πόλη της Φλώρινας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Φλώρινας-Καστοριάς (18ο-30ο χλμ.) μέσω Βιτσίου.
Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας (40ο-45ο χλμ.).
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικές νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μετρά. τα φαινόμενα από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) ως 6 βαθμούς κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Πελοπόννησο με τοπικές βροχές και χιόνια αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 600 μετρά. καταιγίδες πιθανόν ισχυρές στη νότια Πελοπόννησο.
Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 ως 14 βαθμούς κελσίου. σε περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.
Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μετρα. Καταιγίδες πιθανώς ισχυρές θα εκδηλωθούν το απόγευμα στη νότια Πελοπόννησο. τα φαινόμενα από το βράδυ στη Θεσσαλία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 ως 11 βαθμούς κελσίου. σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στην Κρήτη καταιγίδες πιθανώς ισχυρές.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 ως 16 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα.
Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και πρόσκαιρα μέχρι 10 μποφόρ. στα νότια βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 ως 17 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


protothema.gr

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ | Επανατοποθέτηση Δ.Α.: Χρήσιμες πληροφορίες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επανατοποθέτηση των Δημοτικών Αστυνομικών και το epoli.gr "δημιουργεί" ερωτήματα, με σκοπό οι απαντήσεις σ' αυτά να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και ενημέρωση στους υπό "κινητικότητα" Δημοτικούς Αστυνομικούς. 
Πριν την παρουσίαση των ερωτημάτων είναι χρήσιμο να αναφερθεί, γενικότερα, ότι, με τις διαδικασίες επανατοποθέτησης, ο κάθε Δημοτικός Αστυνομικός επιλέγει ελεύθερα, σε όλη την χώρα, την Υπηρεσία στην οποία θέλει να τοποθετηθεί. 
Επιπλέον, αξιολογείται με βάση τα προσόντα που έχει τώρα και όχι τα προσόντα που είχε όταν διορίστηκε, ενώ μοριοδοτείται για τον τρόπο πρόσληψής του, αφού αποδίδονται αυξημένα μόρια σε διαγωνισμούς, στους οποίους ο ΑΣΕΠ είχε συμμετοχή στην διαδικασία πρόσληψης. 
Ακόμη, τοποθετείται στη νέα Υπηρεσία, με βάση τη σειρά προτίμησής του και τα μόρια που έχει συγκεντρώσει.
Τα ερωτήματα
ΕΡ: Ο τόπος διαμονής δεσμεύει τον Δημοτικό Αστυνομικό για την Υπηρεσία την οποία μπορεί να επιλέξει;
Η εντοπιότητα δεν συνυπολογίζεται στη μοριοδότηση. Οι Δ.Α., κατά την πρώτη 8ετία από τον διορισμό τους, δεν μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλη Δ.Α. (π.χ. από Δήμο Αθηναίων σε Δήμο Κιλκίς), παρά μόνο με αμοιβαία μετακίνηση ή σε τουριστικό δήμο (για την διάρκεια της τουριστικής περιόδου). 
Άρα, τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να μετακινηθούν και να επιλέξουν όποια περιοχή θέλουν και τους συμφέρει. 
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα συνυπηρέτησης με τον/την σύζυγο.
ΕΡ: Μπορεί ένας Δημοτικός Αστυνομικός, παρ’ όλο που είχε διοριστεί ως ΔΕ (απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) να υποβάλλει αίτηση για θέσεις ΠΕ/ΤΕ (τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), εάν κατέχει το αντίστοιχο πτυχίο;
Δίνεται η δυνατότητα στους Δ.Α., που είχαν διοριστεί ως ΔΕ, ενώ είχαν πτυχίο ΠΕ ή ΤΕ να κάνουν αιτήσεις ως ΠΕ ή ΤΕ. 
Πολλοί Δ.Α. δεν είχαν το απαραίτητο πτυχίο αγγλικής γλώσσας για να διοριστούν ΠΕ ή ΤΕ (επίπεδο Γ1) και για αυτό έκαναν τα χαρτιά τους ως ΔΕ.  
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι χρειάζεται να διανύσουν μία 8ετία για να αναγνωρίσουν το πτυχίο που έχουν και το απέκτησαν πριν το διορισμό τους (αν το αποκτήσουν κατά την διάρκεια της θητείας τους ως δημόσιοι υπάλληλοι τότε το αναγνωρίζουν αυτόματα). 
Με τον τρόπο, αυτό αξιολογείται ο υπάλληλος με βάση τα προσόντα που έχει τώρα και όχι με βάση τα προσόντα που είχε όταν διορίστηκε.
ΕΡ: Ποιοί τελικά μοριοδοτούνται για τον τρόπο πρόσληψής τους;
Οι επιτυχόντες του δεύτερου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (1998) μοριοδοτούνται με 30 μόρια. 
Επίσης, οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2009 (διορίστηκαν το 2010) μοριοδοτούνται με 20 μόρια καθώς υπήρχε το δικαίωμα ένστασης στον ΑΣΕΠ. 
Η αλλαγή αυτή έγινε με νόμο που πέρασε το 2009 και έδινε το δικαίωμα στον ΑΣΕΠ να δεχτεί ενστάσεις από υποψηφίους σε εν εξελίξει διαγωνισμούς πρόσληψης.  
Το Υπουργείο Δ.Μ.&Η.Δ. αποδίδει αυξημένα μόρια σε επιτυχόντες διαγωνισμών στους οποίους ο ΑΣΕΠ είχε συμμετοχή. 
ΕΡ: Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα διοριστούν όπου επιλέξει το Κράτος;
Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε φορείς που οι ίδιοι θα επιλέξουν, με βάση τη σειρά προτίμησής τους και τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει. Επομένως, κανένας δεν θα τοποθετηθεί σε Υπηρεσία ή περιοχή, που δεν θα έχει επιλέξει.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπέγραψε στις 26 Νοεμβρίου ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης,  Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγουν 1.536 θέσεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 758 θέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 382 θέσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, 152 θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και 30 θέσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.
Από τη συγκεκριμένη κατανομή γίνεται φανερό ότι, η επανατοποθέτηση Δημοτικών Αστυνομικών θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ ένας σημαντικός αριθμός θα αξιοποιηθεί ως φύλακες σε Σωφρονιστικά Καταστήματα, στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης («one stop shop») του Υπουργείου Εσωτερικών, στις Υπηρεσίες Δίωξης του Παραεμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπου θα ενταχθούν κάτοχοι πτυχίων σχετικών με το επιχειρησιακό αντικείμενο.


epoli.gr