Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!


535: Ο Βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος ολοκληρώνει την κατάκτηση της Σικελίας, εκδιώκοντας τη φρουρά των Οστρογότθων στις Συρακούσες.
1822: Λήγει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιουταχή.
1879: Ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά δημόσια τον λαμπτήρα πυρακτώσεως.
1942: Καθώς η χρονιά τελειώνει, τα πράγματα φαίνονται ευνοϊκά για τους Συμμάχους: Ο Ρόμελ είναι παγιδευμένος στην Τυνησία, οι Γερμανοί περικυκλωμένοι στο Στάλινγκραντ και οι Γιαπωνέζοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το Γκουανταλκανάλ.
1957: Ανακαλύπτεται στην Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά της Πύλου Νέστορα. Ακόμη, ανακαλύπτεται πτέρυγα του ανακτόρου του Νέστορα, ηλικίας 3.000 ετών.
1958: Ο κουβανός δικτάτορας Μπατίστα εγκαταλείπει την Αβάνα. Οι μπαρμπούδος του Φιντέλ Κάστρο προ των πυλών.

Γεννήσεις

1880: Αλέξανδρος Δελμούζος, πρωτοπόρος παιδαγωγός. (Θαν. 10/12/1956)  [Αποφθέγματα]
1905: Γκι Μολέ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας (1956-1957) και από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Θαν. 3/10/1975)
1941: Άλεξ Φέργκιουσον, σκωτσέζος προπονητής ποδοσφαίρου.

Θάνατοι

1882: Λέων Γαμβέτας, (Λεόν Γκαμπετά), γάλλος φιλέλληνας πολιτικός, που αγωνίστηκε με πάθος για την υπεράσπιση των ελληνικών δικαιωμάτων. Προς τιμή του μία οδός στο κέντρο της Αθήνας φέρει το όνομά του (Οδός Γαμβέτα). (Γεν. 2/4/1838)
1980: Μάρσαλ ΜακΛιούαν, καναδός επικοινωνιολόγος, γνωστός για την περίφημη φράση του «Το μέσο είναι ο μήνυμα». (Γεν. 21/7/1911)
1988: Νίκολας Κάλας, φιλολογικό ψευδώνυμο του Νικολάου Καλαμάρη, ποιητής και τεχνοκριτικός. Χρησιμοποιούσε, επίσης, τα ψευδώνυμα Νικήτας Ράντος και Μ. Σπιέρος.(Γεν. 27/5/1907)

ΜΕΣΤΑ! ΧΙΟΣ!

ΕΠΙΑΣΑΝ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ 6 ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ

Τουλάχιστον έξι εκκλησίες σε διάφορες περιοχές της Λήμνου είχαν χτυπήσει δυο νεαροί ιερόσυλοι κατά τις ημέρες των εορτών, ελπίζοντας ότι τα παγκάρια τους θα ήταν… γεμάτα από τους οβολούς των πιστών! Μετά τις δυο τελευταίες διαρρήξεις, όμως, μπήκε τέλος στη δράση τους.


Οι δύο Έλληνες ηλικίας 22 και 29 χρόνων συνελήφθησαν λίγη ώρα αφ’ ότου παραβίασαν με ένα μεταλλικό λοστό τις κεντρικές εισόδους δυο εκκλησιών στις περιοχές Καλλιθέα και Νέο Πεδινό της Λήμνου, από τα παγκάρια των οποίων άρπαξαν μικρά χρηματικά ποσά. Κατά την διάρκεια της προανάκρισης ομολόγησαν ότι με τον ίδιο τρόπο είχαν διαρρήξει άλλους τέσσερις ναούς από τις 15 ως τις 28 Δεκεμβρίου!


Ιερόσυλοι χτύπησαν και το εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών στο Παραδείσι της Καρύστου, όπου όμως βρήκαν την πόρτα της εισόδου ανοιχτή. Το παγκάρι δεν είχε χρήματα, αλλά οι δράστες δεν ήθελαν να φύγουν με άδεια χέρια κι έτσι άρπαξαν τα δυο χάλκινα… μανουάλια! Ο εφημέριος του ναού κατήγγειλε την κλοπή, που υπολογίζεται πως έγινε μεταξύ 9 Νοεμβρίου και 28 Δεκεμβρίου όταν το εκκλησάκι δεν λειτουργούσε. Όπως όλα δείχνουν, οι δράστες ήταν πιθανότατα τσιγγάνοι «κυνηγοί» χαλκού.


Πηγή: protothema.gr

ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΑΦΕΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Ζώης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ περιμένουμε, από το Σεπτέμβριο, τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βουλή να ενημερώσει τους βουλευτές σχετικά με τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, τον παρακολουθήσαμε με έκπληξη να προβαίνει χθές σε θολές ανακοινώσεις, παραπέμποντας ουσιαστικά στα στελέχη της task force.
Οι χθεσινές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου, ανοίγουν την πόρτα μαζικών απολύσεων και επιτείνουν περαιτέρω την αγωνία και την ανασφάλεια χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αδιαφανείς μεθοδεύσεις αξιολόγησης, χωρίς προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια. Το δήθεν “σχέδιο” του κ. Ρέππα και των προκατόχων του για τη “Λευκή Βίβλο” απεδείχθη τελικά ένα ακόμη επικοινωνιακό ευφυολόγημα, πιο πρόχειρο και από τον “Καλλικράτη”.
Ελπίζουμε, όταν ο κ. Ρέππας και οι συνεργάτες του εκπονήσουν πραγματικό σχέδιο για τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, να εμφανιστούν επιτέλους στη Βουλή και να το παρουσιάσουν. Κυρίως, όμως, έχουν υποχρέωση να δώσουν σαφείς εξηγήσεις στους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για το εργασιακό τους μέλλον, αντί να κρύβονται πίσω από γενικόλογες εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργάνων και οργανισμών».